funtasticko design

http://funtasticko.net

Jom cari persamaan antara spyshots, Tuah & Inspira

178 Komen

Bahagian depan

Bahagian belakang

Mari kita cari persamaan antara ketiga-tiga gambar di atas.. mungkin kita akan dapat “hint” selepas meneliti gambar-gambar ini..馃檪

178 thoughts on “Jom cari persamaan antara spyshots, Tuah & Inspira

  1. bila tengok gambar2 ni semakin misteri sekarang ni, sebab dari info yg sy dapat persona r berbeza 70-80% dari tuah..theking pun pernah cakap tuah bukanlah persona r, si-fu pun cakap macam tu, yang dah tengok masa tun.M datang pun ckap gitu gak, tambahan pulak ada info ckap interior tuah ni sebijik macam inspira cuma ada tambah skit2 je… bukan pe, theking & dsz sendiri pernah bagitau inspira akan diberi major changes sebagai syarat untuk dieksport… tak tau la nak cakap pe sekarang ni, confuse2…

    • inspira mmg berbeza dari tuah,, termasuk Forte .. campro tak nak buat perbandingan forte dengan tuah ke sbb ramai org kata tuah tiru forte. hihi.

      btw.. spyshots ni lebih menjurus kepada tuah (dgn beberapa perubahan) .. sangat jauh beza dari inspira.

      saya berpendapat ini mmg model persona- R yang berdasarkan Tuah spertimana yg DSZ bgitau dulu antara yg akan diproduksikan daripada 5 model pahlawan tu.
      dan Tuah la yg paling besar kebarangkaliannya. takkan DSZ nak kelentong kot.. cuma mungkin ada perubahan final kalau tak sebijik macam tuah pun.

      • kalau ikutkan memang spyshots tu lebih kepada tuah..cuma sy letak inspira tu sebab ada beberapa styling cues macam “kink” atau lekuk dibahagian sisi dengan door handle tu sama dengan inspira..slope bumbung pun hampir sama je..bonet depan punya cutting pun hampir sama..yang pernah jumpa spyshots ni pun tefikir ni inspira..hehehe..馃檪

      • Mungkin gak Tuah tu sebenarnya Inspira yg dh Major Facelift….ada kemungkinan kan….Bro Campro….Saiz Tuah ngn Inspira byk berbeza tak?

      • bro joey azizul, memang ada sedikit perbezaan saiz antara tuah & inspira..boleh refer kat website proton

      • Tuah lebih lebar dari Inspira dan lebih panjang dari Forte.

        Tuah L x W x H (mm) 4540x 1775 x 1505
        Forte 4530x 1775 x 1460
        Inspira 4570x 1760 x 1490

        aku rasa length inspira panjang tu sbb muncung hidung tu lebih.
        dan dilihat dimensi tuah.. mmg menunjukkan tuah ni bakal luas dan selesa.

    • tgk side mirror pon dh pkai current persona pnye side mirror..dh confirm2 la ni persona r..huhu..

      • Side mirror tu rasanya temporary sahaja. masa spyshot exora dulu pun cam tu… seperti dilekat jer sebab kalau tengok betul2 design line pintu cermin tu x masuk dgn side mirror tu. Mgkin citernya mcm nie; model tuah tu direka oleh senior designer inspirasi dari konsep harimau mengaum. dan konsep tuah nie menjadi rujukan kat italdesign utk menghasilkan model gantian persona nie. Proton mesti bagi guideline dan meminta italdesign buat mengikut rujukan yg diorg beri tu supaya ada ciri dan identiti sepertimana yg prootn nak.馃檪 So, persona R nanti mmg ar akan ada iras2 tuah dan tak salah tuah pada peringkat awal diumumkan kepada public sebagai pengganti persona seperti mana DSZ umumkan ari tu. Dah tentu tuah tu adalah rujukan bagi rekabentuk sebenar italdesign bagi menghasilkan persona R.馃檪

        Dan hint dari info nie, kenapa dia pakai side mirror persona ka gambar spyshot tu?…hehe… sebab nie ar model gantiannya:)

        my 2 cents!

        cheers!

    • kan aku aku dah cakap… tapi korang tak boleh terima pendapat aku tu

      ————————————————————————–

      lagi satu info terkini…
      perodua akan keluarkan perodua bezza
      part2 bezza dah mula dipesan masuk

      p/s:lingkup la exora

      • apa kena mengena pulak dengan Exora.Patut cakap lingkuplah Alza,tak kan lah dah ready production,kurang2 tiga tahun baru siap.

      • agak2 bila bezza tu akan keluar? dalam tahun ni ke?

        exora dalam segment mid mpv, xde kena mengena dengan bezza… mcam bro unknown ckap tu la Alza atau Myvi yg bakal menerima tempiasnya nanti..tu pun kalau bezza tu cukup power design dia.. kalau tak susah gak

      • Ada supportive information tak? Nampak macam ko sorang je yg cakap Perodua nak keluar bezza.

      • Sila la keluarkan bezza…bukan susah pun amik je Toyota Prius tuh…memang itu pun bezza tu…yg bezanye interior je… kalau ye pun perodua kuarkan bezza…mmg konpem berbezza dgn yg tunjuk kat KLIMS tu…especially interior…

    • Kompem spyshot tu bukan inspira, sebab even heavy facelift pun seingat aku tak pernah ada syarikat yang tukar roofline dan bentuk pintu belakang. Cuba korang tengok betul2, roofline dan bentuk pintu belakang tak sama. Kalo nak ubah bentuk pintu belakang, kena ubang slot tempat pintu tu nak bertemu dengan chasis, bukan kerja yang orang akan buat untuk facelift.

      So pada aku, spyshot ni kompem bukan Inspira facelift.

  2. confirm tuah…tgk backview yg line dr lampu blakang trun ke bumper,sama cm tuah…inspira plak xsame lngsung line 2..

  3. mmg sgt confuse,dh mcm inspira lak klau tgok…

  4. pastu..klu ditgk kn spacing bonet dgn cermin blakang 2,mcm tuah gk..pendek cm gen 2..inspira spacing die panjang skit..xtw la..

  5. lg 1,aku rase yg tutup kt cermin pintu blkng 2 jz gimik je…klu tgk blkng pd cermin 2, ade gk tutup dgn salotape..mayb 2 quater glass yg btol cm tuah pnye..aku dpt rase yg ni tuah la..serious…

    • Bentuk pintu atau arrangement untuk cermin belakang kena ubah, sebab model kat KLIMS tu hanyalah model. Untuk kereta sebenar kena ubah, kalo tak nanti macam mana cermin belakang nak turun. So quater window tu mesti kena taruk pada model ni.

  6. Tak payah pening-pening, info dari insider memang itu Proton Tuah yang bakal dikeluarkan sebagai Persona R..confirm!

    • kalau confirm macam tu ok la..tapi kalau boleh design tuah tu kena la revised semula, sebab ada beberapa perkara boleh di”touch up” lagi terutama bahagian bumper & gril

  7. yup…definitely tuah..kwn aku ayah die as an engineer proton..mmg die ckp tuah pon..nmpknya ramalan the king kurang tepat…

    • haha… rasanya theking tak ramalkan apa2. Cuba bagi hint dan suruh kita meneka dlm kesamaran. hehehe…

  8. inspira tangki minyak blah kiri, ni blah kanan. bukan inspira la.. persona r.

  9. tuah is tuah, inspira is inspira, and persona r is persona r. this is new model from proton.. tgk kepada c-pillar cermin belakang, tiga2 model berbeza…

  10. pape pun,rsnya model nie bakal mmacu proton ke tahap lg tggi..aku puas ati dgn proton skrg,hrp kualiti dan spec pd model nie.kasi up lg..jgn ambik forte sbg lawannya,ambik audi a4 trus sbgi lawannya..hehehe..

    • InsyaAllah.. model ni bakal laris di pasaran dunia hihi.
      sebenarnya faktor wow yg ada pada Forte sampai laris giler tu sbb MURAH DAN PAKEJ/eksesori AMAT MENARIK. kalau rupa saja tapi mahal dan kurang pakej/eksesori takder gak sapa nak beli.

      Jadi persona R ni kena lebih anggun dan lengkap dan power lebih dari Forte dan harga sedikit lebih murah dari forte… konfom laku.. hihi.

  11. tuah mmg bkn persona r.sbb tuah proton design tp persona r giugaro design.dan ini semestinya bkn inspira sbb c pillar die sgt berbeza.just my 2 cents…

  12. sy rs model ni tentu dah tuah..cume dia belum ‘sempurna’ dari segi parts sbb dia amik dr parts dr model proton yg lain..n ade yg ckp parts dia akn di buat pd bulan 6..kite tgk spyshot dia pd bln 6 ni..yg tu br sempurna..

  13. tarikh keluar tak pasti…
    tapi part2 dia sudah pun dipesan

    itu saja info yg aku dapat

  14. Kalau spyshot ni bukan Inspira, bukan Persona..adakah ia lineup model lain?

    Saya berpendapat model spyshot ini identical dengan Tuah. Inspira amatlah jauh.

    Tapi saya secara peribadi tidak meminati rekaan Tuah. Seperti kata Bro campro, Tuah tiada wow factor..ia cuma rekaan yang biasa.

    • tuah terlalu simple, kurang line2 dinamik serta face dia yang nampak biasa kalau nak banding dengan persona 1st generation yg memang ada rupa harimau..kalau emas memang terang2 muka harimau, walaupun kecik tapi nampak garang & menyerlah..lekuk2 pada emas tu pun lebih athletic dari tuah..nmpak flow kink sisi emas tu seperti cakar harimau..kalau persona r main flow tu sure gempak design dia, ala2 fluidic design gak馃槈

      • tapi jangan lupa… tuah itu antara- Key Highlights

        * Incorporate cues from PROTON’s new design direction

        Jadi kemungkinan besar persona-r ni tak lari jauh dari tuah, bagi aku tuah tu dah ada wow faktor dah,

        dan kalaulah Forte tu tak berjaya tentu korang tak kata dia ada wow faktor..
        . dan oleh kerana Forte dah berjaya juta2 unit.. korang kata dia ada ciri2 wow faktor dan global car.. huhu.

      • macam forte ada ciri2 unik dia tersendiri & antara yg mula2 pakai new family face KIA yang memang menyerlah.. tuah tu cuma perlu make over yg skit je kat rupa dia, kasi garang skit.. sebenarnya sebahagian daripada new design direction proton yg baru ialah penggunaan daytime LED light, LED fog light, lekuk pada bumper depan & lain2..cuma sedikit confuse sebab diorang tak applykan gril emas pada tuah..kalau tak dah tentu lebih menarik rupanya

        cuba tengok sketches ni http://www.carbodydesign.com/media/2011/03/Mercedes-Benz-A-Class-design-sketch-355×266.jpg menarik kan walaupun masih atas kertas

      • Zaxk,

        Kenapa kita kata forte ada wow factor? Sbb ia model yang memecahkan tradisi kebiasaan Kia. Daripada rekaan bulat gemuk ala korea-taiwan kepada gaya ala german..Tapi cuba bandingkan Forte dengan Picanto Morning, Picanto nampak biasa saja sbb mata kita dah tak terperanjat sangat dengan perubahan design flow Kia yang baru..

        Rekaan Tuah pada saya tak membuatkan mata kita terperanjat. Then sbb itu saya (dan Bro Campro) katakan ia adalah rekaan biasa. Ia masih mengekalkan flow lama Proton.

        Apa yang kami ingin lihat adalah transformasi design language dari Proton. Kita mahukan perubahan spt cthnya Peugeot 307 – 308, Mazda smiley/joker face, Citroen DS3. Hyundai generasi I, Ford Kinetic

        Cuba lihat BMW, Porsche saya rasa itulah rekaan yang paling tak berubah. Ibarat rekaan tersepit. Audi tampak lebih bebas. Jangan jadi macam Honda dan Toyota yang balik2 rupa itu juga..

  15. http://saluran07.blogspot.com/2010/11/clay-model-persona-r.html

    aku rasa spyshot tu sama dgn clay model ni. sama dari segi c pillar blakang kete tu..

  16. ni memang persona R,tapi bukan part yang sebenar.

    • maknanya prototype ni masih menyembunyikan rekaannya yg sebenar ke?

      • Persona-r la yg spyshot tu dan masih menggunakan prototype parts. Early Q3 onwards br guna production parts. Mass pro persona r ni q4 2011. Launching q4 2011/q1 2012. Enjin campro 1.6 iafm dan campro turbo 1.6 plus Proton own new transmision mt n cvt as part of phoenix project. Apapun kemunculan pertama hasil phoenix project ni
        ialah pd exora facelift menggunakan enjin campro turbo 1.6 dan transmisi cvt yg akan dilancarkan plg awal june 2011. Satu lg ESC/ESP akan ditonjolkan jgk pd exora fl ni. Then akan kuar plak saga facelift phase 2 menggunakan enjin campro iafm 1.3 dan menggunakan transmisi cvt. Nak kuar sebuah model baru selepas design freeze amil masa 24bln dan bukan mcm buat keta lego dan kos rm400 juta tp kalu rebadge kos jd kurang dr separuh. So terserahlah pd keaslian info campromaniam tp apapun persaingan bagus utk kemajuan sesebuah syarikat. Saga blm kos rm400juta dan myvi kos rm200 juta tp harga saga blm jauh lebih murah dr saga ttp sepatutnya harga myvi yg patut separuh dr harga saga blm. So korang fikirlah duit myvi yg mahal tu pergi ke mana dan korang pernah bc dlm surat khabar laporan kewangan tahunan perodua yg setahu sy tak pernah kuar ttp proton every quater ada laporan kewangan kuar suratkhabar lama hehehe

      • spyshot di atas mmg persona-r ttp masih menggunakan prototype parts. i.e F stage. End q2 2011 br persona-r menggunakan production parts PO i.e. P stage sblum mass pro pd end Q4 2011. Persona-r akan dilancarkan hunjung q4 2011 atau awal q1 2012. Sy dah bgtau sblum ini persona-r akan dilengkapi enjin dan transmisi dr phoenix project iaitu 1.6 campro iafm+(base and medium line) dan 1.6 campro turbo(high line shj)serta transmisi owned by Proton not Mitsubishi anymore MT dan CVT serta 32bits EasyU. Features ESP/ESC pun akan ada pd Persona-r. Ttp hasil pertama phoenix project akan dikeluarkan plg awal pd end q2 2011 utk Exora Facelift menggunakan 1.6 Campro CFE(Turbo) berserta transmisi CVT dan jgk ESP/ESC. Manakala q3 2011 Saga Facelift Phase 2 menggunakan 1.3 Campro IAFM+ dan CVT akan dilancarkan. Nak kuarkan sebuah model baru memerlukan masa 24bulan dan bukan mcm buat keta LEGO je main psg/order parts dan sebgainya. Info campromaniam tu terserah pd empunya diri ttp persaingan bagus utk kemajuan sesebuah syarikat. Satu lg kos mengeluarkan keta baru di msia ni termsk rnd ialah rm400juta ttp kos rebadged hnya rm200juta. sepatutnya myvi/viva separuh dari harga saga blm ttp yg berlaku adalah sebaliknya dan blogers sume bolahlah fikirlah kemana duit keuntungan model perodua disalurkan ye dan laporan kewangan Proton every quater kuar di suratkhabar ttp laporan kewangan perodua tak pernah nampak pun samada pd suratkhabar baru apatah lagi suratkhabar lama hihihi.

      • theking,

        Saya faham model spyshot ini masih tidak menggunakan part P0.

        ok, forget about the feature CVT,turbo,esp dan so on..kami nak tahu adakah persona R identical dengan Tuah?

        Jika jawapannya YA, saya amat kecewa..

      • spyshot tu mmg menggunakan topeng misteri so tunggu ja lah yg real one……tak lama dah. Jgn mare ye bro fridzmax.

      • tu la kdng2 aku terfikir gak kalau eksiden/buruk2 pasal proton kalau keluar surat khabar dia akan mention awal2 ayat lagi. kalau perodua or nissan/toyota terbakar mesti sebut tgh2 perenggan atau just mention kenderaan je.. cube perati..

      • Thanks bro theking,

        Hehe. Saya xmarah pun. cuma taknak berhenti mengharap. hoho..

        Bukan ape theking, skrg ni tengah racun orang rumah beli Persona R..keh3.

      • platform dia pakai apa ya? exora platform ke?

      • Bro Fridzmax,

        Persona-r ni model ni target global so boleh lar mengharap k. Model2 dulu initial target msia then baru target global.

      • bro theking.. confuse sikit ngan kenyataan bro..

        “Persona-r akan dilancarkan hunjung q4 2011 atau awal q1 2012. Sy dah bgtau sblum ini persona-r akan dilengkapi enjin dan transmisi dr phoenix project….”

        then bro tulis..

        “Ttp hasil pertama phoenix project akan dikeluarkan plg awal pd end q2 2011 utk Exora Facelift …”

        maksudnya project pheonix ade 2 product?
        1) utk campro iafm + & campro turbo utk persona r.
        2) utk campro CFE turbo exora fl

        mcm tu ke?

      • sedara ECS

        takder apa yg konfiusnya.. maksud theking seperti yg saya faham adalah.. hasil phoenix tu akan digunakan pada exora dulu kot.

      • Thanks bro theking,

        Jawapan bro nampak convincing..

      • kesian theking. last2 terus terang habis-habisan….. tapi ape2 pun tq kepada thekign dengan jawapan yg mmg BETUL2 JELAS..

      • Laporan kewangan tahunan Perodua boleh periksa dalam laporan kewangan tahunan Daihatsu untuk sesiapa yang ingin mengkajinya.馃檪 Boleh download di website Daihatsu worldwide.

      • Theking,

        Campro IAFM+…selau dgr bro mention IAFM +,apa yang plus,ada vvt ke??

        cer citer cikit bro?

  17. kalau betul la ni design persona r…
    honestly, dr tulus hati aku..aku tak berkenan dgn design ni..

    out dated & lesu..

    dikala byk car manufacturer skrg dh come up dgn design lawa2 even TATA pn tp proton masih design bentuk yg seakan2 WAJA..

    aku komen mcm ni sbb aku rasa masih lum terlambat utk proton ubah pd design yg lebih lawa dr ni..

  18. huhu rupa audi tu dulu ada gak sikit2 macam teruja.. tapi dah muak dah tengok dari dulu camtu je.. haha.. nak jadi macam porche… camtu je.. jemu dah walaupun laku.

  19. harap2 memang bukan part yang sebenar… tengok side miror pon dah nak kecewa dah nie…

  20. percaya lh… di atas ini adalah Persona R… tak yah…confuse2…. pakcik saya yg keje di proton shah alam cakap model spyshot adalah persona r…tetapi belum 100% guna part sebenar

  21. proton saje je gunakan facelift tuah utk testing utk mengaburi paparazi2 proton skrg…nak tgk actual design persona R betul2 kene tggu lagi la…persona R in process now…

  22. kalu design tuah tu ialah personaR. hmm saya berani kata : BOSAN!

  23. Sebenarnya saya sedikit hairan. Kalau ikut spec Tuah, ianya bersaiz Waja/Inspira dengan enjin 1.8 – 2.0. Maka untuk tuah jadi Persona R adalah sesuatu yang tidak munasabah dari segi segmen kereta Proton. Kita tahu Persona berada satu segmen di bawah Waja/Inspira dengan kapasiti enjin 1.6 hingga mungkin ke 1.8. Kalau Tuah adalah Persona R, maksudnya Persona R sudah menyamai segmen Waja/Inspira tinggalkan segmen Persona/Wira sedia ada jadi kosong.

    Andaian saya, Persona R masih belum jelas yang mana satu. Spyshot ini mungkin adalah heavy facelift Inspira seperti syarat yang dikenakan oleh Mitsubishi terhadap Proton mengenai design Lancer sekarang.

    Confusing. Hopefully Persona tidak berubah segmen dan kekal dengan range 1.5 – 1.8 sedia ada. Tuah is too big to become a Persona R.

    • fyi voidDance, saiz keta kena ikut platform samada a,b,c, d etc.tak boleh ikut saiz enjin. so utk persona-r ni dah jd b/c segment maksudnye lebih besar sket dr persona elegance yg ada sekarang. waja boleh kata obselete dgn kuarnya inspira.

      • kalo ikut dimensi tuah kat laman Proton.. bukan besar sikit la theking.. besar banyak.. bahkan lebih besar daripada inspira dan Forte.. hihi.. fuh mesti luas.. best best.

      • Yes, I know that theking. enjin tak main peranan (secara logik). Tapi kalau ikut apa yang Proton biasa buat, kita nampak jelas kalau Tuah guna enjin 1.8 – 2.0, sudah pasti ianya bukan Persona R yang biasanya enjin dalam range 1.5 – 1.8 saja.

        Lagi pun tengok body Tuah, besar betul. Nampaknya Proton dah ikut konvensyen pengeluar kereta dunia; model baru dalam platform yg sama keluar, makin besar saiz kete tu. Cuma respek dengan Saga yang walaupun makin besar tapi tak nampak besar melampau.

        But surely you know best sebab insider juga kan. Hehehe.

  24. the king dh bkata, ha..ha..tkezut jugak exo turbo ada esp, ni yg xsabo nk try exo turbo nih. So the king dh jwb sume persoalan, ini bukan wajah sbenar persona r, mgkin pakai tuah punya wajah sekejap coz nk tggu po siap dl, yelar,xkan nk duk diam aje stakat nk tggu part yg minor. Lgpun pd sayalah, nmpak perbezaan cara prtn testing product, dl pkai pre production punya brg, tp kali ni terus test yg diorder dr vendor,so bleh test yg mass production punya reliability. Maaflah kalu salah馃檪

  25. err the king, leh bagitau tak apa beza campro iafm biasa dengan campro iafm + ? hihi

  26. saya pula suka ngan design TUAH…;-)

    yg nyata ..Selera kita memang lain lain,

    cantik dimata orang tak semestinya cantik dimata kita..

    kita kena terima perbezaan ini/tak boleh paksa org suka apa yg kita suka kan…..itu yg unik..peace!

    • ya betul tu yopdkota.. tuah ada nampak elegan dan mewah.. luas semestinya.

      • design memang subjektif, sebab tu la taste kita tak sama..hehehe..

      • Ya betul2. Orang lelaki sebagai contoh mempunyai mata/selera berlainan. Ahmad cakap Siti cantik, tapi Abu cakap Nurul cantik..Kalau Ahmad dan Abu kata Siti cantik, mestilah dorang ni gaduh nakkan Siti. Sian pulak si Nurul xde peminat. yeke camtu?hehe..

  27. dari dulu aku baca…
    apa yg theking cakap satu pun tak penah betul

    yg korang percaya sangat tu apahal

  28. banyak proton SA pergi training …. proton beritahu saya Exora munking keluar pada May atau June ….

    harga paling tinggi 80k ++ … low spec pun nak between 70k

    New Myvi ada 1.3L and 1.5L
    1.3L ada EZ,EZI,SX,SXI dan ELEGANCE ~ dashboard ada 2 warna ~ ada 3D meter ~ Elegrance spec ada 2 din touch screen audio system GPS锛孊luetooth,USB,DVD player ~ 1.3L lancar dulu pada bulan ini atau bulan april

    1.5L ada SE 锛圓/M锛夛紝Extreme 锛圓/M锛墌 dashboard semua hitam ~ racing bucket seat …. ini keluar pada August

  29. salamm..tumpang tnya bro theking..

    utk persona r ni akan ada model campro direct injection tak..ataupun tggu next revision? lg apa lg improvement, ada cps+ tak? (lotus punya continous variable valve timing)…timing belt or timing chain…use of more polymer parts on the engine..etc etc? thanks in advance馃檪

    • hi mosar

      ni statement bersumberkan DSZ sendiri :

      According to him, the CFE engine boasts a turbocharging unit, coupled to a new IAFM plus and a direct injection unit.

      • good to know…direct injection, good for fuel economy, better emission..better low end torque…look very2 promising indeed..boleh consider persona R ni utk jdkan kete org rumah馃檪

  30. aduh xkan nk kuar thn nih gak Persona R..rugi la kawe br beli persona elegance…damn man…

    • xrugi la, persona r harga dia lagi mahal dari persona elegance, confim punya.. so +- sama saja..馃檪

  31. Bro Campromania, Banyaknye lineup baru proton , Buka topik baru bincang semua ok x?

    Persona r
    Inspira 2nd version
    Tuah
    SUV
    Exora penyet
    Emas Proton
    Emas Lotus
    Perdana Fuga

    Wow hebat proton.

    • bro nadzri m yusof..

      Exora penyet dan tuah bukan line up proton…
      Mereka mewakili mule test dan konsep.. itu jer.

  32. statement the king quite promising jgk..
    hopefully we can get the best global product from our proton馃檪

  33. teman sokong yg berbungkuih hitam tu persona r,dgn kaitan spyshot lampu dgn grill sblm ni….

    pada pendapat teman mungkin parts yg sebenar tu masih dalam testing yg ekstensif utk durability in house@dlm makmal vendor ke….teman bg contoh,mgkin actual side mirror persona r tgh buat retract test utk beribu kali ke,yg tailight barangkali tgh buat test tahap keterlihatan@long lastingnye ke….ate kate nak ke tahap global…kualiti pun mesti tahap global,teknologi pun global juge,tapi harga malaysia punya…err,boleh ke ghope mcm tu?…hehe,renungkan2 & selamat meneka la kita semua….

  34. persona r dlm keadaan bkn sebenar,rasanya utk test enjin dan bhg dalaman, part2 baru kat bhg depan dgn blkg belum lg ada,tu yg nampak lain tu,tapi bhg seat dpn blkg dh konfirm la bentuk dia,
    ada terbaca sblm ni yg sifu ada cakap bhg dpn perssona r mcm model vauxall astra yg baru,bhg belakang mcm model kereta audi a4

    • Em, jika benar kata sifu tu, saya amat suka dan teruja. Astra ada mirip Gen2-Persona. Mungkin Proton memilih untuk tidak menukar imej Gen2-Persona secara overall kot..

      Tapi pendapat saya ini mungkin bias disebabkan saya peminat model continental..terpulang pada anda semua untuk menilai.

  35. bro campromaniam ni mcm bdk 2 tahun yg br pandai bercakap… tp join menyibuk dlm persidangan menteri2 pasal isu semasa…

    klu sekadar ayat satu 2 baris… baik senyap je…
    kalau sayalah ayah campromaniam… malu je ade anak mcm ni… silap2 dia ni indon yg beli KP orang yang dah mati tu..

    saya rasa bro campromaniam salah join blog la…
    tak memberi input langsung dlm perbincagan ni..

    • Biarkan dia bro motto..saya harap tuan tanah funtasticko beri dia peluang melontarkan komen-komen ‘bernasnya’ dalam blog ni..

      Mungkin 4-5bulan lagi dia boleh memberi komen-komen yang lebih matang dan membina. Dan dari situ kita boleh tahu persepsi dan minda dia telah pun berubah..

  36. Kalo ikut citer sorang pekerja proton bahgian advertise kat egypt nun.. dia cakap persona r ni ada 2 versi sdg dibangunkan .. satu sedan dan satu liftback macam gen2 … tapi aku tak yakin cakap dia tepat
    .. sebenarnya persona r ni dia nak gabungkan bentuk sedan dan llift back.. jadi roof dia memanjang sampai ke belakang… nak kata pendek tak juga sbb dimensinya lebih panjang dari forte. hehehe. jadi tak payah ada 2 versi dah.. melainkan kalo ada niat nak buat coupe nanti..

    • tu la, rasanya bentuk persona r ni macam forte & mazda 2/3,boot pendek tapi amat luas..secara logiknya lebih elok proton jadikan versi lg 1 sebagai hatchback, boleh ganti neo terus.. nak hidupkan putra buatlah versi coupe, leh lawan direct dengan kia koup, hehehe..

  37. btw nih aku ada buat perbandingan exterior di antara kia forte/cerato dengan Tuah.
    Diingatkan ini bukan masaalah tak boleh mirip atau tak boleh diterima ada kesamaan… tapi cuma nak tegaskan mmg agak jauh berbeza. tu saja.

    http://zaxk.wordpress.com/2011/03/16/perbandingan-di-antara-exterior-proton-tuah-dan-kia-cerato-forte/

    • yup..mmg benar..mmg byk beza nya.. bg aku concept tuah lagi refined look dan lagi dynamic intern of overall body form. tuah akan kelihatan lebih tegap dan agak ‘very saloon’ looking on the road. coupe alike roof and pillar itu sgt2 cantik bg yg faham design trend europe and luxury cars. bg rupa hadapannya yg agak simple bg aku tiada masalah coz if kita tgk audi pun agak simple. tp ye la..kecantikan itu subjektive.. huhhu…

  38. konpius dgn theking.bkn DSZ dh mention ke model proton lepas ni ade dua versi je.basic dan premium mcm saga fl dan inspira.satu lg kenapa pakai campro iafm?cps x ok ke?

    • mungkin la persona r akan ada 2 versi.. enjin iafm+ tu adalah versi upgrade iafm sedia ada…cps bukan tak ok tapi tujuan pakai enjin cfe (turbo) & iafm+ ni adalah untuk penjimatan minyak & lebih berkuasa…cps kalau ikutkan info tahun ni dah end of lifecycle…

      • hehe.. theking tak jawab lagi pasal perbezaan di antara iafm biasa dan iafm + . ada sumber yg Tak Sahih mengatakan iafm + ni ada vvt .. .

      • rasanya theking pernah cakap haritu iafm+ ada vvt kalau xsilap sy, dah lama la info tu

      • harap akan ada VVT untuk Campro IAFM+,benci dgr geng2 JDM cakap engine diorg ada VVT…poyo..

      • Bro Chor,

        VVt memang bagus utk penjimatan minyak. Sesuai sangat utk pemanduan bandar. Kereta pickup tapi high speed xberapa best laa..

        Nak balik kampung ikut hiway plus, CPS memang ok. Even campro biasa pun dah ok..

        Xtaulaa, ramai yg cakap macam ni..hatta kawan saya yg gila vtec pun cakap CPS best naik hiway..Cuma trend sekarang ni carmaker dah mula buat enjin kecil dgn turbo..’Lebih kuasa apabila diperlukan”

  39. ada vvt bagus la …. sekarang campro 1.3 iafm full tank boleh jalan 300km ++ ….

    • Bro fridzmax,

      VVT untuk dalam bandar mmg menjimatkan,tapi untuk high speed campro/cps ok,sy faham mmg trend skrg engine kecil dgn turbo,Campro CFE tidak menjadi persoalan saya,NA engine…Campro IAFM+ tue(klau plus VVT kan bagus)???hehehee…

      • kalau ada + tu dah tentu ada tambahan gajet yg lain, contohnya vvt..馃槈

      • Bro Chor,

        Ya..saya setuju. Proton perlu sediakan dua jenis enjin. Satu VVT dan satu Turbo..(macam Peugeot VTI dan THP)

        IAFM tu functionnya xsama macam vvt kan?IAFM cuma manage air intake kan?yeke ni?mana theking?hehe

      • nak tau, tunggu je la.. saya rase, theking dah bagi banyak giler info kat kite. Buat mase sekarang nh,biar la die kumpul maklumat dulu sblm bagitau kat kite.. Saya tengok komen 2 die kat ataaaaas sana tu mcm perancangan sampai awal tahun 2012.. Jadi sekurang2nye kite dah tau ape projek proton untuk tahun nh..

      • iafm tu la singkatan dari intake air fuel module kalau tak silap saya, kalau cps dia ada vim (variable intake manifold)..mungkin fungsi lebih kurang sama kot..

      • Yela bro prolever,

        Jenuh dia explain kat kita. Nanti thread lain kita duk tanya lagi. Sian theking. hehe.

        Cuma keterangan theking diatas tu masih tidak menyebut Savvy Replacement aka EMAS. Theking ada sebut enjin 1.2GDI sebelum ni..Saya masih menunggu info tentang EMAS. Tapi takpe, kita tunggu lagi info theking.

      • mmg betul pun bro fridzmax.

        theking nye info mmg banyak.. dan kalau kita yg selalu komen kat sini, konform la tau ape yg dah theking bagitau. Cume bile org baru masuk aka compromaniam and others tu ibarat anak ayam g, jadi soalam yg theking dah lama bagi jwpn, deirg tanya balik… kalau saya pun penat nak jwpb balik. .. Jadi saya harap kite jangan la membebankan theking dengan bermacam soalan.. bagi saya, ape yg the king dah bagi tau kat atas tentang pelan proton sampai bulan 1 2012 dah cukup untuk saya tunggu.. Yg x dapat tunggu adalah spyshot jer..

  40. cps-valve lift= tingkat kuasa tp utk rpm yg tinggi shj >4k
    vvt- valve timing= tingkat kuasa utk rpm yg rendah dan sederhana <4k
    vim-variable intake air= rpm rendah sedut udara lama,rpm tinggi sedut udara sekejap
    iafm= vim bezanya vim guna ecu nak setting rpm,iafm x

    cps+vvt sama fungsi mcm ivtec
    vim/iafm dh jadi standard kat enjin kereta

  41. sy rase Persona R akan menggunakan logo (emblem) baru PROTON…tapak emblem kat grill tu bentuk bulat….rasenya ni la kot logo baru PROTON..

    http://prodas.wordpress.com/2010/12/08/klims-10-proton-lekir-concept-exivo/

  42. maaf kalu slh, ivtec bkn vvt+vvtl, ivtec tuh vtec + drive by wire, itu yg ada hruf i tuh,kalu ivtec standard, pada intake jer,yg kat type r jer yg ada intake n exhaust. Maaf kalu slh. Cvvt enjin 1.6gdi hyundai br ada dual cvvt n vim. Em,vim@yg seumpama dgnnya ada gak enjin2 dl2 pkai,xsilap,chevy ada kuarkn untuk enjin ecotek dia sblm ni. Vtec lama xpakai drive by wire. Xsilap,dlm video promo hyundai 1.6gdi, dia fokus pd vim drp dual vvt feature,bleh rujuk pd video sblm ni,ada dlm blog nih. Vim@iafm nih byk jugak faedahnya coz dia dapat hasilkan torque lebih tinggi pd rpm awal,konsep dia mcm supercharge,tp@xdalah sepower super charge. Kalu iafm plus ada vvt, itu sudah kira bgs walupun pd intake coz vvt couple dgn vim dpt boost torque low end, pd masa yg sama dpt jimatkan minyak. Vvt ada limit dia, walupun dia dpt meningkatkan pickup dgn advance timing n top speed dgm retard timing, power yg dihasilkan tidaklah sebesar vvtl,tp vvtl ada problem ngan emmission ctrl. So,langkah yg bijak gunakan iafm ngan vvt(kalu adalah). Dgn ada drive by wire, input pd vvt lebih precise.

    • Sume kereta proton yg menggunakan enjin campro std dan campro cps menggunakan drive by wire technology utk control throttle body. Campro CPS plak akan digantikan oleh Campro Turbo tak lama lg dah yg lebih fuel efficient. Proton menggunakan ems(engine management system) owned by proton bermula dgn ems400 pd model wira dan sewaktu dgnnya kemudian disusuli dgn ems700 (16bits) utk campro engine dan terkini plak EasyU(32bits) pd persona elegance buat ms kini dan jgk pd engine campro iafm dan campro turbo vvt. 2014 akan kuar plak y family enjin dgn kapasiti 1.2, 1.5, 1.6 dan 1.8 with all latest tech aluminium blok, direct injection, turbo etc lah. Fyi too ems400/700 dicarry fwd dr mercedes ems dan sangyong jgk menggunakan ems yg sama mcm proton hehehe n made in german company but produced in msia.

    • bro tapi kalau drive-by-wire (dbw) kan ada throttle delay dalam 2ms.. rasa mana2 pakai tech ni pn ada delay gak.. sesiapa ada info tlg tambah.. tq…

      • memang akan ada delay, cuma ia boleh diminimumkan, bhg ni namanya control engineering, kalau terlalu kurang delay akan ada error dlm signal, kalau lebih sedikit delay signal lebih tepat, perlu ada balance ikut keperluan.

      • bro asgard,

        Bro engineer Proton ke? Kenapa Savvy selalu ada error code dalam ecu dia? SA proton kata macam ada virus masuk pendrive. Tapi bagaimana error code/virus tu boleh ada walaupun dah remap banyak kali?

        Sori bro, ada ke orang tanya soalan macam ni? Soalan yang dah lama terbuku dalam hati ni..huhu

      • untuk DBW,mmg ada delay, Error code terjadi apabila kegagalan sesuatu unit elektronik menghantar signal yang betul ke ECU ataupun TCU,pengalaman saya Savvy mmg selalu terjadi masalah ini,kebanyakan sensor dibahagian engine menghadapi masalah ,pengalaman sy pada permulaan launching Savvy di tempat saya berkerja dahulu hampir 8 error code keluar untuk model Savvy(MT) tapi pihak Proton dapat mengatasi masalah tersebut,kalau kita tgok Ignition coil Savvy 1St model dgn sekarang pun berbeza..

  43. try compare persona R ni dengan honda civic.馃檪

  44. memang pkai dbw ada dipanggil sbagai throttle lag kerana faktor untuk mengurangkan emmision n faktor keselamatan. Dlm erti kata org yg bkn engineer mcm aku nih, pd low rpm eg 1k ke 2k rpm,input yg dia bg hanya 70 percent dr kita tekan, tp bila dah lebih pd tuh,br dia release 100 percent throttle ikt yg kita tekan. Ada juga yg kata delay antara throttle input nk smpai ke ecu then engine. Tp xkisahlah mana2,tp bg org penah test drive city vtec lama n city ivtec,diaorg akan prasan throttle input engine city lama lebih baik dr yg baru. Tp msalah ni bleh diatasi dgn penggunaan direct injection n naik taraf ecu yg lebih power n mesra alam. Sebab 2 persona elegance lebih mantop throttle response dia dari persona iafm lama.

    Tapi kelebihan dbw ni ia lebih precise dlm pembahagian input pada ecu supaya contohnya air fuel ratio yang tepat n sesuai pd kehendak throttle n berapa degree perubahan valve timing n lebih mesra alam. Sebab tuh bg kete mid ke high end toyota@lexus pkai dbw,tp yg budget,xperlu pkai. Xpasti plak altis baru pkai dual vvti pkai ke x,tp xsilap hamba pkai coz dual vvt nih agak complicated ckit,jd utk selamat n precise,dia kenalah pkai dbw.

    Masih ingat kes toyota,sudden acceleration? Itu psl dbw ler,sebab tuh dia hanya recal yg pakai dbw aje,sbb tuh vios n altis kat malaysia x terlibat coz hanya engine dual vvti ke atas je yg terlibat. Tp toyota ckp, problem pd mechanical dbw aje,bkn program dia. Xtaula mana yg betul. Tapi ni kefahaman aku yg bukan engineer la, kalu salah hrp maaf yek:-). So kalu ada engineer proton bc,tlg ler btlkan,tapi kalu produa,xyahlah coz aku dh penah keciwa dgn jwpan engineer perodua dlm cbt bila journalist tanya pasal aper alza punya power kurang berbanding ngan avanza sedangkan sama engine. Jwpnnya nampak sgt menipu:-)

    • Proton start from Gen2 semua pakai DBW kan? Betul kot apa yg bro mat cakap. Berdasarkan daripada kawan saya mekanik bawah pokok, model proton dengan dbw ni agak lembab sikit nak accelerate. Maksud lembab tu bukan pickup/power, tapi masalah tempoh ecu berfikir antara input pedal terhadap output.

      Saya terbaca komen sifu yang lama-lama, enjin Proton khususnya mempunyai karektor mengingat style pemanduan pemiliknya, dimana anda tidak akan selesa dengan Gen2 milik kawan anda walaupun anda mempunyai Gen2 sendiri..

      Ada engineer Proton tak kat sini? Nak tanya kenapa Savvy kalau maintain tekan pedal (at certain level) enjin revving turun naik? Macam kita pulak yang tekan minyak..

  45. According to him, the CFE engine boasts a turbocharging unit, coupled to a new IAFM plus and a direct injection unit.
    ===========================================

    sori aku tak berapa mahir BI… jadi nak tanya adakah maksud ayat di atas CFE engine ini dilengkapkan dengan unit IAFM yg baru juga degan unit direct injuction?

    • iafm+ baru ada tambahan fungsi vvt mcm kat enjin myvi,
      direct injection tu makna nya suntikan terus petrol ke ruang pembakaran,blh jimat petrol dan kawal asap enjin

      • err nak clearkan lagi pertanyaan tadi. mengikut statement di atas.. adakah maksudnya.. IAFM + tu dilengkapkan pada engine CFE . begitu juga direct injection unit.

        ok mekasih.

  46. hehe bole dah buka topic baru ni.. apakah sebenar tech engine baru dlm persona R ini? dan penjelasan2 ringkas ttg vtec, vvt or small turbo engine馃榾

  47. Aku x caya la the king ni bdak proton. Suka hati je nak tipu urang kat sini. Kalau betul ko staf proton,bgtau aku apa number tx kau ? Aku pun keja proton gak la bro.

  48. Itu bukan badge number la br0. Kalau bdak2 proton dia tau r tu.

  49. tp apa benefit nk tulis no tx? senang nk bagi award?
    klau bro majid dak2 proton cuba la kongsi sikit info kt sini馃檪

    • aah.. kalau die bagi bende tu, x d maknala paparazi/leaks dlm automotif industri.. kalau mcm tu, bek x yah ada blog mcm nh memperbincangkan bende baru…
      Ala bro Majid. Nape bro x caye? Pasal theking mybe bahagian atas ke ataupun bro kat bawah? mcm tu.. Ala bro, x kan proton nak bagitau semua plan die kat staff kot,.. kalau mcm tu, x d PNC la..
      Kalau bro mintak bende yg bro sebut tu, Baik x yah ada INSIDER dalam automotif industri..

  50. klu nak pertikai komen org lain bgla komen yg bernas plak utk lwn komen dia… bkn minta bukti yg tak penting… drpd minta no tx baik minta alamat rumah sekali klu nak detail sgt… kita nak kongsi info je… tak kisahla dia kerja ape pun… malah klu dia tukang sapu sekalipun tp klu input yg diberikan bernas saya akan bg thumbup… so member2 yg lain teruskan bg komen yg bernas bkn nak menunjuk sapa hebat….

  51. dah tu bro majid, apa info yg bro majid bleh kgsi ngan kitaorg?

  52. huhuu..perbincangan dah sampai ke aspek advance teknikal…kadang2 aku pun xpaham,but nice,satu info baru utk aku,sebab aku yg pakai persona pun skrg mengalami masalah yg sama dengan savvy tue..ecu aku cam xstabil,sistem electronic jd kucar kacir,kdg ok,kdg x,sampai satu ketika aku nak angkat highbeam pun leh stop kejap kete aku..ishh3x..p proton terus cakap ecu aku rosak,nak kene tukar ecu baru,dh le mahal tue,mileledge baru je 50K,tp usia kete dh lebih 3tahun,warranty dah xde…adehhss..sob2..

    • Bro NEOR3,

      Sy rasa bkn masalah ecu engine tu tp rasanya wiring problem. Ms pegi servis ctr ada tech bg fault code dr ecu engine?

      • theking,
        berbalik pada wiring problem,betul ke wiring savvy bermasalah dan menyebabkan signal yang dihantar ke ECU tidak tepat dan selalu terjadinya fault code..

        mintak pandangan bro..

    • bro neor3..
      aku pn dah pkai 3 tahun.. tapi tak penah berlaku lagi.. plg2 busuk pn thn lepas penah redah banjir sama tinggi skirting kete aku.. lepas redah terus lampu engine check menyala.. call kwn2 kt sc diorang suh dtg check apa error code.. tapi lepas aku lepak kedai mkn, enjin dah sejuk (air pn dah ilang kot) aku start lampu tak menyala dah..
      tp time tu rasa gak rpm tinggi 1.5k rendah .8k..

  53. Minta maaf kalau anda rasa tsinggung dgn k0men saya di atas. Tp honestly,memang kitaorang ada pkeliling yg mlarang staff drpd mmberi sbarang komen tentang proton tanpa kbenaran pihak atasan. Teruskan mmberi idea yg bernas.
    =)

    • itu saya x tau la bro tapi say rase even company yg bebesar pun ada leaks.. Tapi deorg x d buat ape2 pun… sekadar lebih kurang publisiti free untuk marketing syarikat…

    • Em, semua firm tak kira swasta atau kerajaan memang ada undang2 akta rahsia rasminya sendiri.

      Kami disini menyokong Proton dalam meng-Global-kan keluarannya..Saya secara peribadi, tak berkira pun harga kereta Proton. Jika kereta bagus, feature bagus, gadget up to date, harga mahal pun tak komplen.

      Terima Kasih kerana menyokong kami. huhu

  54. sedikit info dri kenalan org Proton:
    campro iafm+ tuh improvement dari current iafm+..utk engine ni tune dia lain skit…kalo campro iafm dia high end rpm baru perform..tapi iafm+ ni low end rpm dia dah perform..in other words engine iafm+ ni lagi pick up dari iafm..

    • Harap2 jimat minyak jugak.

      • ya harap2 jimat minyak jugak.. sbb saga 1.3 nih kat egypt nun dah riuh pasal kuat makan minyak.. mmg kat forum depa tak selesai2 lagi masaalah ni sejak mula dijual saga 1.3 kat sana. pelik apa masaalah sebenar.

    • sedikit info lagi:
      iafm+ ni torque dia kuat sama cps tapi dia shift ke low end lebih kurang at 3500rpm..so mmg pick up la iafm+ ni..

  55. sian kat neor3,br pkai 3 thn kete,dah ecu kong. Xsilap hambalah,itu persona first edition, xsilap hamba lg,dia pkai ems700, spatutnya,xda problem dah coz jrg sgt dgr ems700 ader prob. Memang nasib x baikla bro neor3,cubalah try cr kat halfcut,kot2 ada yg swcondhand@mudah, try usha owner yg transplant engine,bleh beli ecu dia.

  56. xtaulah klu org lain, tp pngalaman aku bwk blm bapak aku br2 ni g nilai dr ktn,awal bln dua dulu, speed dlm 120, kdg2 140, masa nk blk,singgah fuel station, refill smpai fuel,milage dlm 350,minyak ron 95 rega terkini, guna dlm rm 50,naik dua orang,modification,iridium spark plug,yg len standard gaban, dlm mggu lepas,bwk vios akak aku, speed yg sama, ke nilai gak,laluan yang sama,cume dulu aku g awal pg dlm kul 8pg, ni naik vios g kul 8mlm, milage 350, minyak rm 46. So vios jimat dalam rm 4 shj. So kalu nk bnding,enjin 1.3 dgn 1.5, weight yg sama,tp power n torque to weight ratio vios lebih dr blm, so bleh katakan okler minyak blm auto bpk aku. Kalu running dlm bando ktn,rm 50 bleh g everage 300km n bg aku not badlah coz vios akak akupun range dia lebih kurang je,average 320km bg 50.

    Masalah keter proton adalah weight dia. Kalu dia dpt kurang kan weight keter,minyak lg jimat,enjin sbenarnya ok dah. Tp kalu improvekan,lg bgs. Tp xtau plak wat aper pak arab nak kecoh2 sgt,diaorgkan minyak murah. Memangler kalu nk bndingkan ngan viva n myvi, memangler nampak blm mkn minyak,tp xdala teruk ngat pun. Saga tuh kete sedan,bukan kete kompak.

    • minyak kat egypt tak murah lah bang mat.. lebih mahal dari Malaysia. harga ron 92 sana lebih kurang ron 95 malaysia, kalau ron 95 sana lagilah mahal.. tu sbb paling cikai depa terpaksa guna ron 92 .. nak guna ron 90 agen sana kata keluar warranty..
      Jadi umumnya pengguna Proton sana gunakan ron 92 yg harganya semahal atau lebih mahal dari ron 95 malaysia.

      dah banyak topik kat forum tu depa buat untuk protes agen proton egypt sbb tak selesaikan masaalah depa.. sampai skrg pun topik ni masih di antara top topik. huhu.

      saya tak pastilah teruk sangat atau tidak, tapi ada diantara mereka menagtakan penggunaan minyak manual saga lebih tinggi drp manual persona. Tapi kebanyakannya masaalah adalah yg pakai Saga Auto.. mereka cakap lebih tinggi dari persona Auto.

      ni contoh laporan sorang pengguna saga Auto egypt : Luar bandar – 8.5 ltr / 100km dan dalam bandar 13 ltr / 100 km. dia punya Mileage dah hampir 10000 km.

    • saga adalah compact sedan, istilah kompak adalah kepada pakej/spec/dimensi yg di berikan/reka. segment kompak sememangnya fokus pada pengguna2 yg mahukan harga yg ekonomi dan masih lagi selesa di gunakan.

  57. em,cume xpaham kalu ada ckp saga blm fulltank dpt 300km jer,mgkin keter ada problem kot. Try adjust kat sc, kot2 ada yg xkena. Rm50 tuh bukan lagi fulltank, itu br dlm 24 liter minyak.tangki blm 40 liter, so kalu fulltank sepatutnya dlm rega rm 70-78. So kalu xslah perkiraan ha,ba, saga blm kalu fulltank dapat 400km++ dlm bandar(bndar kuantan). Tp kalu kat k.l, mungkinlah,tapi sepatutnya,xdalah teruk sampai ilang 100km. Tp untuk pengetahuan sume,kete bapak aku pkai minyak fully 5w40 lepas servis 1k hingga kini. Kete auto, thn 2008. Servismkat prtn,xpenah miss coz aku yg tukang anto n beli minyak itam.

    • Lube yang low viscosity ni memang jimat minyak. Enjin senang rev. Saya pakai 5W30 (spec 10w30 je). Tapi risau juga kereta dah masuk 6tahun, takut gasket longgar, lube hilang pulak. So far ok je sekarang. asap tak putih, lube level maintain.

      Servis interval setiap 10k/6bulan memang puas hati. Cuma saya kekal pakai Ron97. Kadang2 tuang Vpower racing jugak..

    • aku rasa mcm lbh kuren sama je ngan neo cps 1.6 auto aku..
      kalu isi myk rm50 ron95, bule la pergi average 250km kalu jln dlm bandar.
      aritu membe aku yg pakai saga blm 1.3 mt, ckp kos dia blk dr s.alam ke k.T dlm rm100 ron97 ( lbh kurang 40ltr)..jarak s.alm ke KT dlm 500km jgk la..
      so kira ok la kn? walupun aku dgr myvi bule pergi smpai 800km..

  58. satu lg,bpk aku punya kaki kanan ringan, rev xpenah lebih 3k rpm, biasa 2k – 3k rpm jek dlm bando. Mgkin bleh praktik menda yg sama kot bg mreka yg blm nye parak minyak

  59. wow,kira teruk gak minyak blm diaorg kat sana. Mgkin coz penggunaan ron 92 kot. Prtn kenala amik tindakan segera. Aku cuma kgsi pengalaman aku bwk blm bpk aku,jgn mrh k馃檪.
    Mmg aku stuju kalu blm ni minyak dia lg jimat. Kalu iafm+ minyak dia lg jimat dr yg sekarang, lg baguih.
    Tp untuk reduce weight blm skrg, rs susah, tp untuk blm replacement nanti, mgkin tiada msalah. Cuma prtn kena apply apa yg dia apply pd exora. Memang exora agak berat,tp@berbanding yg sesaiz dgnnya mcm innova,rondo,cherry, ianya dh dikatakan ringan. Kalu sume keter prtn akn dtg pkai tech yg sama, saga aku rasa dpt rduce lg dlm sratus kg,plg tidak 50kg.
    8.7 liter per 100km luar bndo masih lg acceptable bg auti,tp 13liter per 100km dlm bndo,memang parok馃檪 . Kalu 10 liter, oklah jugak
    prtn kena buat sesuatu dgn segera

  60. Bila tengok-tengok balik mule tu macam KIA Spectra pulak. Mule je ke ni?

    • Ke mana Proton?
      Saya yakin Proton masih kekal di dalam perniagaan mereka,2015 tu 4 tahun saja lagi dan tak mustahil Proton akan berubah bukan saja untuk pasaran Malaysia malah mungkin seluruh dunia.
      Ahli politik tak kira pembangkang mahupun kerajaan sedia ada tak sepatutnya melibatkan diri dengan keputusan di dalam Proton di tahun 2015 nanti,saya yakin 2015 nanti kebanyakan kereta Proton yang ada sekarang pun mungkin dah ditamatkan.Menjelang 2015 pun kita dapat saksikan kesemua lima Lotus baru.
      Perlu di ingat Thailand juga mengenakan cukai yang tinggi untuk kereta import luar dari ASEAN.

    • anyhow..pandangan dr dzulkifley perlu di ambil kira..dia adalah pakar ekonomi..bkn wakil rakyat dari kedai kopi

      • setuju jugak.. Semua faktor kene kira.. Tapi kalau pakar ekonomi bagitau, semua faktor kene lihat.. harap proton maju kehadapan.. DAN kene pastikan Lotus buat profit.. itu jer

    • Profil beliau:- (Bukan calang-calang orang)

      Nama: Dr Hj Dzulkefly Ahmad

      Asal : Rembau, Negeri Sembilan
      Kediaman : 12, Jalan Topaz, 7/4, Shah Alam, Selangor
      Umur : 53 tahun
      Kerjaya : Ahli Politik dan Ahli Perniagaan.
      Status: Berkahwin, seorang isteri Puan Azlin Hj Hezri. Dikurniakan 7 orang anak dan 4 orang cucu.
      Latarbelakang Pendidikan:Mendapat Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dari Imperial College (St. Mary鈥檚 Hospital Medical School), Universiti London (1993) dalam bidang Sains Perubatan (Toksikologi) dan Ijazah Sarjana Sains dari Universiti Surrey dan Ijazah pertama dari Universiti Birmingham, England (1980) dalam bidang yang sama. Mengikuti kursus dalam Ekonomi dan Kewangan Islam dalam tahun 1998-99.
      Pengalaman Kerjaya dalam Pendidikan dan Perniagaan: Bekas pensyarah di Fakulti Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM) di Pulau Pinang (1984-1989) dan HUSM, Kelantan (1993-1997). Bekas Pensyarah tamadun Islam di USM (1987-1997).Bekas anggota British Toxicology Society (BTS) dan bekas Asia Pacific Association of Medical Toxicology (APAMT).Pengasas dan Pengerusi Lembaga Pengelola Kolej Jaiputra, Kelantan (1999-2003), IPTS pertama berakreditasi penuh oleh Kementerian Pendidikan menjalankan kursus bersepadu ciptaan sendiri gandingan profesional dan agama. Bekas Konsultan di sebuah syarikat pengurus asset di Kuala Lumpur (1999-2001), Bekas Pengarah (2003-2004) sebuah Syarikat Awam Tersenari (PLC-Main Board). Penasihat Kanan sebuah syarikat hartanah milik rakyat Saudi di Kuala Lumpur (2005-2007).
      Peranan Beliau Di Pentas Masyarakat Sivil dan Politik:
      路 Bekas pemimpin Pergerakan Mahasiswa di United Kingdom (70an dan 80an).
      路 Bekas Aktivis Masyarakat dalam sebuah badan bukan-kerajaan (JIM) 1997-1998).
      路 Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (1998-2009)
      路 Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (2004 sehingga kini)
      路 Ahli Jawantankuasa Lujnah Politik PAS Pusat (2004 sehingga kini)
      路 Ahli Jawatankuasa Pemandu Gabungann Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH, 2006 sehingga kini).
      路 Penganalisis Politik dan Penulis di halaman media (sehingga kini) dan juga diundang membentang kerta kerja di peringkat nasional dan antarabangsa (pembangunan ekonomi, perhubungan kaum dan pertembungan tamadun Islam-Barat, Political Islam dll).
      路 Menerbit sebuah buku himpunan analisis politik berjudul 鈥滲LIND SPOT鈥 鈥 2008.
      KOMITMEN SAYA: 鈥 MEMBERIKAN YANG TERBAIK UNTUK AGAMA, RAKYAT DAN NEGARA.

    • seorg tokoh yg sy respek pandangan yang luas

  61. siapa ada saga fl phase 2 gambar锛

    ada org nampak satu saga fl dengan exora facelift di highway

  62. wah..phase 2 plak dh?

  63. aper yg dr zul ada gak kbenarannya,tp biasalah,ada gak yg sy xbrp stuju. Em,xsilap sy,kalu geran rnd, xbleh dikira sbgai profit coz ia wajib digunakan utk rnd ajer, sbagai pkar ekonomi,beliau sepatutnya tahu, rnd untuk kete bknnya ckit,kalu keter luar,diaorang spend 1 ke 2 billion untuk satu kete,tapi proton hanya spend setengah billion untuk satu model,so kena respek camner mreka cuba kurangkan kos. Rebadge keter jer dah mkn 300 juta,geran rnd br sparuh pd tu. Psl economies of scale,mmg btl,mgkin dr zul xprasan yg prtn nk kuarkan emas n persona r sbagai model global,itu untuk mncapai eos n skrg tgh brbncng dgn renault nissan. So,beliau sepatutnya tahu perkara ini. Namun kbayakan ddia ckp mmg sy stuju

  64. dah tiba masanya Azlan turun takhta, bari laluan kat designer yg lebih radikal.

    p/s: aku bukan basher

    • Chaku.. bukan semua orang sama dgn citarasa kita.. kita pandang tak best.. org lain pandang best.. sbb kita pandang tak best jadi Azlano digesa turun tahta ? hang mengarut. ingat senang ka satu design nak puaskan hati setiap orang.

  65. persona r..inspira phase2..tuah dan exora turbo..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s