funtasticko design

http://funtasticko.net

PRU : Jika TUAH adalah Persona R, adakah anda akan membelinya?

41 Komen

Jom kita mengundi!!! Adakah anda akan beli Persona R jika rekaannya tak banyak berbeza dengan TUAH? Pilihan ditangan anda… sila berdiskusi pasal rekaan & apa ciri-ciri yang anda inginkan pada Persona R untuk melayakkannya menjadi model global sulung Proton! Respons anda mungkin dipertimbangkan oleh Proton untuk model-model akan datang mereka nanti.. 😉

Advertisements

41 thoughts on “PRU : Jika TUAH adalah Persona R, adakah anda akan membelinya?

  1. tak berminat

  2. berminat gak tulis.. hehe

  3. berdasarkan saiz dan design luaran saya akan beli… tp tak tau interior design lg… so not sure…

  4. Hmm…design tuah nie terlalu selamat,xde wow faktor..so kat situ tahap keghairahan untuk memiliki tuah nie pun sedikit mendatar,kene melihat beberapa faktor laen pulak sblm mengambil keputusan untuk memiliki tuah ini…

  5. Dari segi size, saya setuju untuk kategori family sedan. Bahagian rekabentuk belakang Tuah ni, OK. Tapi bahagian depan tu, terlalu simple untuk dijadikan sebuah model bertaraf global. Maksud saya, ia perlukan ubahsuai rekabentuk yang ada Wow! factor (sekali tengok, berminat, cair.. hehe~) Mengenai ruang dalaman, kena la up-to-date seperti model2 sedan masa kini.

    Exterior kena nampak ‘gagah, dan kukuh’, begitu juga ruangan dalaman. TQ..

    (*cuma pandangan saya, yang tidak arif..)

  6. Kalau kualiti bagus serta enginenya cukup kuasa dan jimat minyak dan ciri2 keselamatan yang baik,apa salahnya rembat satu.
    Tapi harap2 design lebih ‘ganas’.

  7. tapi…klu persona R spt spyshot tu mgkin aku x jd beli sbb bagi aku design Tuah lebih ngancam…

  8. spyshot tue still misteri lagi,disebalik tape2 itam tue hanya facelift dummy je,yg tul2 nnti kene tggu spyshot bulan 6 nie..yg tue baru yg intaldesign punye facelift utk persona R…harap2 sgt ade wow faktor yg akan menanti kita semua nanti..tgk macam design KIA skrg,walaupun enjin dia xsepower mane,namum disebabkan wow factor tuelah KIA skrg dh gah menawan indusri automobil global yg semakin sengit skrg nie…

  9. x berminat dengan aesthetic design dia. Spec dia agak ok

  10. the intercooler of exora turbo(CFE) at driver side …

  11. br prasan,spyshot br ni,pintu dia seakan exora penyet punya,mgkin bkn pintu btl

  12. bwh 65k konpem beli.

  13. hehe… model tuah dah ok dah, cuma utk mass production styling tu kasi lebih lagi. 🙂 Kalau tengok betul2 dari spyshot tu, banyak yg lain dari model tuah nie walau iras2 body mmg ada. Garisan bonet blakang pun lain sikit. C piller curve dia lebih kurang tapi sudut pintu blakang spyshot lebih menarik dgn memberikan pandangan tingkap cermin yg max. Lampu blakang pun tidak ar sama seperti tuah. Lampu blakang tuah begitu stereotaip dgn garisan2 yg mudah dijangka. Tapi dari spyshot, sudut tepi lampu mgkin akan sama tapi bila ada info mengatakan bahagian blakang rekaan seperti audi A4 dan mendapat inspirasi dari model2 BMW, so bayangkan ar betapa sportynya bahagian blakang persona R nanti (harap2 ar…) 🙂
    Bahagian depan pun rasanya tak begitu v shape sperti tuah. Cuma lampu depan saya jangkakn akan sama seperti tuah. Apa2 pun model persona R nie lebih baik daripada tuah yg sememang nya dah berada dlm zon rekaan yg menarik:)

    cheers!

  14. semstinya, simpan duit nak beli keta tuah nila. x kisah la ada wow ka x, vios tarak wow pun orng beli siap puja lagi. hehe

  15. dipertimbangkan.. tetapi kalau design dia ade lekuk2 sikit cam hunday ..kompom.. beli..haha

  16. haha.. kalo ada duit konfom beli.. samaada sebijik macam tuah atau berlainan. Apa wow faktor? haha.. cam aku kata lah.. wow faktor kat contoh macam kia forte tu sbb harga yg amat murah berpatutan degan pakej yg amat menarik dan lengkap. itulah WOW faktor… di segi rupa bentuk takder wow setara mana pun ehh.. rupa macam honda civic je. mana wownya. Kia Forte antara model yg paling laku di mesir.. aku survey kebanyakan kata rupa ok.. tapi yg penting harga yg amat murah berbanding kompetitornya dan lepas tu aksesori nilai tambah amat menarik/lengkap. Itulah WOW faktor dan global yg dicanang2kan tu.. huhu

  17. video ni jelas DSZ bagitau mana satu persona r . tak banyak beza dr Tuah insyaAllah.. melainkan kalo DSZ nak kelentong. hihi.

    • hehe…secara logiknya, persona R nie umum tahu design by italdesign giugiaro. Tuah kat KLIMS masa tanya staff proton di sana, tuah nie hasil rekaan senior designer proton. So, saya berpendapat, tuah nie adalah design rujukan bagi italdesign menghasilkan persona R yg sebenar. Supaya design tu tak lari dari konsep global yg proton inginkn dan menepati ciri2 gaya rekabentuk model2 masa depan proton yg dah ditentukan arah tujunya oleh proton. Dah tentu x jauh bezanya. Dari spyshot gak dah bleh nampak bahagian2 tertentu yg lebih kurang sama dan ada yg jauh berbeza dari tuah. Jadi x salah ar statment DSZ tu;)

      my 2 cents!

      cheers!

      • ala bro, sah2 kat no plat tuah ada dulu tertulis proton design.. Bukannya Italdesign…
        Mmg akan ada sama tapi still ia adalah kenderaan yg berbeza. sesetengah org mmg x kan perasan tapi kite yg selalu singgah kat blog campro nh rasenye dah boleh bezakan side profile tuah and Persona R…
        Harap nanti banyak lagi paparazi dapat bekalkan lagi gambar persona r tu..

  18. according to the spyshot recently..of course i would buy..
    i believe the exterior of Tuah that showed at the KLIMS is different to the Persona R ( spyshot )
    =)

  19. Kalau macam Tuah di atas, saya tak beli dan saya tunggu EMAS 1.2GDI.

    Apa yang membuatkan saya tertarik dengan sesebuah kereta:-

    1) Rupa, rekaan, design yang continental, global dan di luar kebiasaan
    2) Spesifikasi, features, gadget yang sesuai dengan harganya.

    Setakat ini, saya sangat tertarik dengan Peugeot 308 1.6THP. Kalau Persona R boleh on par dengan 308, insyaALLAH saya akan dapatkan Persona R tahun depan.

  20. mamat ni kutuk Proton, http://www.malaysiakini.com/columns/159009 dia banyak duit tak yah la beli..ni la cara kita nak jadi bangsa maju, kena mencipta, try & error adalah perkara yang biasa..Jepun pun tak maju dalam sekelip mata..kota Rom pun tak dibina dalam sehari, ilmuwan islam pun belajar ambil masa yg lama untuk jadi ilmuwan ulung.. nak salahkan isu lain, tapi Proton lak jadi tajuk utama..

    • biasa lh bro Mamat 2 PEMBAGKANG… menteliti sempit.. tahu mengutuk jekk… langsung tak bersyukur!!… camne nak memerintah negara..agaknye kalau dia memerintah.. agaknye terus mundur Malaysia ni.. nauzubilah min zalik.. mintak2 dijauhkan…

    • kadangkala spesies2 macam ni CAKAP je lebih,orang macam ni ingat semua yang wujud kat dunia ni sekelip mata je dah ada,Proton baru sahaja berusia 26 tahun,bukannya seusia ‘senior’ nya yang berpengelaman luas,kita masih lagi kekurangan pakar dalam bidang automotif,hasil kerjasama dari Mitsubishi dahulu pun tak lah memberi manfaat yang besar kepada kita,sekarang Mistu pun semakin merudum.Lotus sememangnya hebat tapi masih lagi belum cukup untuk Proton sehebat yang lain.
      Satu lagi,kenapa perlu bangkitkan isu nuklear bila tsunami melanda Jepun,kenapa tak sejak dulu dipertikaikan,mereka ni tak faham sumber asli semakin berkurangan,nak harapkan kuasa solar Malaysia ini kadang panas kadang hujan,nak harapkan hidroelektrik pun diorang komplain menjejaskan alam sekitar,maaflah terlebih pulak.
      Bukannya nak bagi idea cara nak selesaikan masalah Proton,malah mengaitkan pula dengan isu nuklear,takpelah kita disini tunggu dan lihat perubahan yang Proton bawak kepada Persona R

    • Masalah tingkap di Kereta Proton seolah macam sudah berkurang,kenapa perlu bangkitkan isu tu lagi,agaknya manusia yang menulis artikel tu terlalu ‘desperate’ nak burukkan nama Proton.
      Saya rasa dia ni dah lupa yang Proton sudah pun ada model kereta baru,saya cabar dia ni pergi ke showroom Proton untuk uji tingkap berkuasa(power window) mana2 kereta baru Proton untuk pastikan yang Proton masih tidak mampu menyelesaikan masalah tersebut.

    • PENULIS NI MASIH LAGI TIDUR AGAKNYA…

      KASIHAN AKU KAT PENULIS NI…

      X UPDATE INFO PASAL PROTON KE??

    • mmm… kalau dah nama pembangkang yg sinonimnya politik, sumer perkara yg melibatkan kerajaan nak dipolitikkan supaya kerajaan yg ada hari ini nampak seperti lemah dan x berupaya menghasilkan seuatu/memuaskan hati rakyat. X kisah ar masing2 ada hak masing2 dlm memilih…Sorry, sy mmg tak suka bab2 politik, kat sini pun bukan forum berhujahnya:)

      cheers!

  21. Berminat kalau enjin all-new yang bagus/bertenaga/cekap dan side mirror bukan door mounted.

  22. hihi.. campro dah mula tapis komen. baguslah tu… ada sstgh org baru pandai main grafik sikit dan nak demand suruh design/stylig proton turun tahta.. tahta apa tu.. huh

  23. berentap la proton dgn perodua june ini.. maybe p3 akan kuar sekali kot dgn exora turbo..huhu

    • ye ke bro, tak ke terlalu awal persona r keluar? hehe..

      • x kot bro campro.. First yg keluar june nh Exora FL( pheonix project + esp), lepas tu dalam bulan 9 baru Saga FL Phase 2.. Saye rese kalau teliti ape yg THEKING bagitau, rasenyer semua akan ikut turutan masing2.. Jadi, kite kene sabar jer la.. Tapi kan, kenapa P2 myvee baru nh banyak publicity die a.. Tengok mcm banyak media yg promote P2.. P1 nak wat per sekarang…?

      • masalahnya Proton suka sgt menyorok info & gambar2 yg boleh bantu diorg promote peringkat awal…dulu siap ada kena saman lg & kena remove gambar/kena block web/blog…kalau macam tu la style & gayanya lagi memang Proton akan sentiasa ketinggalan… 😉 sekarang i’net la kuasa baru dalam marketing…org akan layan i’net dulu sebelum gi ke showroom..lagipun salesman pun tak berapa tau sangat info2 yg kita dpat lebih awal di i’net

      • itu mmg x dapat dinafikan…

  24. berita hot. adakah proton dan produa akan digabungkan?

    Parliament: Merger Of Proton And Perodua Will Benefit Automotive Industry, Says Mustapa.
    http://www.bernama.com/bernama/v5/newsbusiness.php?id=572489

    dan lagi berita hot. Team Lotus kehilangan sokongan David Hunt.. dgr citer david hunt pulak nak saman Fernandaz.. hihi

    http://en.espnf1.com/f1/motorsport/story/43663.html

    • elok gak diorg bergabung, tapi kena stay dengan segment masing2… ataupun ambil benchmark hyndai/kia nye penggabungan..tapi selagi proton jadi glc susah gak, sebab glc sekarang dah boleh digelarkan “goverment lingkupkan company” disebabkan terlalu banyak kroni2 yg berselindung dibelakangnya yg hanya tahu kaut untung & kenyangkan perut sendiri2 je..

      • Yg GLC tu saya 1000% setuju…
        To many cooks, spoil the soup..

      • kalau kroni tapi barang berkualiti & jaga standard tak pe gak, ni kualiti tak seberapa janji profit, sy cadangkan proton lepas ni jangan ambil dah vendor tempatan yg tak bagus, cari la luar nye vendor…yg buruk nama proton gak nanti, diorang bukan ambik tau pun

      • Kes macam nh yg buat org meluat dengan proton… Tu kadang kala fikir2, kite nak bantu org tempatan, tapi deorg yg buat kite jadi meluat..

  25. Kadang dasar kerajaan memang bagus nak bantu bumi..tp itu lah ada yang ambik kesempatan…kalau setakat profit dalam 20% kira ok lagi..tp ada yg terlalu tamak..tak sabar nak pakai AMG, nak rumah banglo jutaan ringgit sanggup tindas org lain asal untung lebih. Ada yg pandai gunakan dasar kerajaan tapi untuk isi tembolok sendiri.
    Org/ sykt bumi mcm ni lah yg memburukkan nama industri bumi dan natijahnya kualiti produk tak seberapa, pengguna makan hati..Proton gigit jari tengok org berpaling angkat Forte…

    • org mcm nh terlalu banyak…. Tapi sesetengah org buta bila dikaburkan dengan bermacam 2 cara.. Last2 kambing hitam jadi mangsa… Hadoi..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s