funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Adakah Nissan Micra/March ini “mule” EMAS???

49 Komen

Adakah kereta ini bakal memberi petanda yang EMAS sedang dibangunkan dengan menggunakan enjin, platform serta transmisinya? Jika dilihat pada “trade plate”nya jelas membuktikan ia sama dengan spyshots sebelum ini http://paultan.org/2009/05/22/perodua-mpv-or-toyota-passo-sette-spotted-again/ Kemungkinan besar jurutera Proton sedang menguji sesuatu pada model ini..๐Ÿ˜‰

sumber : paultan.org

49 thoughts on “SPYSHOTS : Adakah Nissan Micra/March ini “mule” EMAS???

  1. sy dengar2 cerita Persona R lebih menjurus kepada safe design, mungkin lagi safe dari Tuah.. ni disebabkan vendor2 tempatan yang tak mampu nak buat part seperti yang ItalDesign dah buat.. diorang takleh nak invest lebih la kiranya… yang ItalDesign buat memang mengancam kalau ikut info org yg dah melihatnya.. amatlah malang bagi Proton kalau benar berita ini, lepas ni kalau nak gi global cari la vendor luar, vendor tempatan ni la gayanya, takleh harap..nak untung lebih je, mangkuk betul.. harap info yg sy dengar ni kurang tepat la..๐Ÿ˜‰

  2. hehee..knp emblem nissan kt depan xkna tapped mcm yg blkg ?๐Ÿ™‚

  3. kat forum paultan…. theking cakap ini mmg EMAS…

    • apekejadahnye proton buang duit upah italdesign wat emas tu klu last2 masih amik model nissan yg kelakar & jauh lebih buruk dr emas asal…

  4. Ini bukan 100% EMAS ttp kemungkinan platform saja digunakan.

  5. Orait, akhirnya Campro buka thread pasal Micra nih..(takkan nak story pasal EMAS dalam thread Myvi kan?huhu)

    Atas kertas Micra ni mempunyai 2 enjin trim. NA dan Supercharger. Dimana enjin NA kuasa dan torque-nya lebih kurang enjin D4F yang ada pada Savvy. Pastinya enjin MIcra ini lebih jimat kerana ianya hanya 3cylinder.

    Enjin supercharge 1.2DIG-S lebih berkuasa dan hampir menyamai enjin Avanza/Alza/Myvi 2011.

    Saya mengharapkan EMAS dikeluarkan dengan enjin 1.2DIG-S (HLine) dan 1.2 NA (MLine). Supaya pasaran kereta kompak di Malaysia nanti lebih fleksible dengan pembeli boleh memilih Viva, Myvi, EMAS, Alto atau I10.

    Cadangan juga Proton develop small sedan daripada platform V ini untuk replace Saga BLM. Kelak kita akan ada 3rd gen Saga, EMAS dan Persona R..

    Cadangan ditutup.huhu

  6. elok sgt lah tu. cepat la keluar EMAS ni. baru ada saingan ngan myvi baru.

  7. bro2 sekalian..spyshot passo sette yg lepas guna trade plate yg same dgn trade plate Nissan Micra nie..kalo passo sette tu Proton pnye,Proton wat ape dgn passo sette tuh?..maaf sy terlepas thread nie..huhu

    • itu kene tanya org proton sendiri..
      Simpan Kot.. ntah la..

      • Passo Sette tu spyshots sebelum keluarnya Exora. Dipercyai test utk bench mark perodua nya model la tu. Ternyata Exora lebih dari semua segi kecuali kuasa enjin berbanding body.. Harap exora CFE dan iafm+ dapat masuk dalam exora FL secepat mungkin..๐Ÿ˜€

    • biasa la tu..proton kaji semua brand n kete lain2..byk je sbnrnya other testing car proton cuma org ramai tak sedar je.. kadang2 proton beli kete tu just utk test part2 plastic je..huhu

  8. baik sangat lh ni.. tapi kalau boleh nak rupa proton Emas yg asal…

  9. bruk a…
    bulat nangka padat..

    • Nissan Micra je buruk, EMAS x.. hehe~

    • kete ni mgkn utk test2 je.
      xkn la sengal sgt proton nk amik design exterior cm micra nih?๐Ÿ˜‰

      • mmg citarasa org negara membangun dan citarasa org negara maju berlainan…

        memandangkan micra ni lebih pada sasaran global… mereka tak kisah sgt dgn citarasa org belah mesia.. mesia market kecik je… mereka lebih sasarkan pada market Thai dan Indonesia je

    • hafis… taste lain2…
      kat jepun negara maju tu… hang tau ke small Kei car apa yg paling laris di jepun???

      bukan keta daihatsu, keta honda taw..

      tapi keta SUZUKI wagon R

      prrrtfhhh

  10. Info daripada rakan Proton

    Saya :yup sesuai tk gegirl jer…Emas apa cerita,tgh test Nissan nampak
    Kawan:ooo tu in progress..
    Kawan: still sedang investigate what is the best engine..
    Saya: โ€Ž2013 keluar ke,design mmg follow Emas atau ada byk perubahan mengikut kesesuain dgn March/Micra ,dgr pkai engine 1.2 DIG
    Kawan:target 2013..design ada ubah skit…tak sama mcm kat klims..maybe ikut chassis march/mira..engine still lagi open..sbb proton and nissan kena betul2 teliti for the selection and agreement..sbb engine ni isu yang sensitif skit..
    Saya: ooo…maknanya proton tgh sourch engine yang sesuai untuk Emas yer,apa option engine yg dh masuk short listed(hehehe…lebih soalan sy ni)
    Kawan: proton pun ada engine baru yang nak kuar nanti (after CFE turbo)
    Kawan: engine tuh nanti kitorang akan suitkan ke emas..cuma mungkin emas ada banyak varians…yang pakai engine nissan n pakai engine new proton..
    Saya: Family Y bukan 2014 ke bro?
    Kawan; yang tu tak konfirm lagi…let management decide…bila dah confirm nanti kitorang start la ‘vroom’3 engine yang new..
    Kawan:haha…so engine bru tuk Emas ni bukan family Y punya la,”nanti klau dh vrom2 tu cerita kat sy sikit”hehehe…

    • baik nye info bro, siap ada dialog lagi..hehehe… ntah2 enjin gdi 1.2 yg theking ckap tu kot enjin yg selepas cfe & iafm+ kot..

    • betul la tu.. dalam statement akhbar sebelum ni pun dsz dah sebut… tntang depa baru nak decide engine baru proton ni nak sendiri buat ka atau pun nak buat ngan partner.. mmg tak mula buat lagi pun.

  11. so much for Nissan march. my idea would be ,to improve the proton savvy ,it has a pretty shape. all we need to dump a newer power plant, at least 1.3, maybe a compact Japanese engine derivative. get a fully auto or fully manual.

    a long partner from mitsu, why not. mitsu engine, they are now made in china. its cheaper. cant get the latest but there are some reasonably modern engine to buy (correct me if im wrong). or suzuki engine maybe.

    will people buy savvy, i would say yes. invest a bit for interior. show people the engine, show the test run for the consumption. give them urban drive fuel consumption. no way people not buying this little baby.

    sad

    • sorry wrong statement china dont make others engine but they build parts for engines even mercedes.
      sorry……….

  12. satu menda aku tak faham dan minta tolong terangkan…
    asas sesuatu kereta itu adalah platform / kerangkanya… dan kalau nak guna platform keter nissan ni. kenapa nak kaitkannya dengan EMAS pulak ??
    sedangkan EMAS mempunyai platform tersendiri.

    dan sepatutnya takder kaitan dengan EMAS dah pun walaupun mungkin platform ni akan dijadikan global city car proton.

    betoi tak? ka lagu mana? konpius lagi nih

  13. platform itu asas nya..base nya..kiranya tapak nya shj..platform akan punyai layout utk body control n engine placement fiting. dari platform itu lah akan di bina chasisnya pula. platform concept yg emas pakai aritu terlalu costly utk di buat dan lagi jimat kalau ambil platform yg punyai spec dan verifiability yg seakan sama. lagi pun lotus mmg terkenal utk tweakkan design engineering dan mmg da lama buat kerja dgn nissan (termasuklah gtr baru nye suspension research n design).

    untuk design2 gen ketiga proton ini, masih lg terikat dgn costing yg masih lagi tinggi kerana proton baru merangkak2 ingin bermain pasaran global.. maybe 4th gen baru kita akan lihat kepelbagaian keupayaan proton nanti… salah satu yg kita tau terkandung dlm pelan 4thn gen proton adalah new sub brand yg di targetkan agak uplift market dari skrg..insyallah semuanya akan maju kalau tiada tangan2 politik mengacau lagi…

  14. 3 enjin br tuh aku teka mgkin iafm+ 1.3 n 1.6 n hybrid. Elok gak pkai enjin sndr coz dh byk invest enhancedkan campro n dgn develop gearbox br,xkan nk abiskn duit beli enjin br. Nanti jd mahal plak emas.ni pndpt aku ajer. Bkn enjin nissan xbgs,tp klu dh ada enjin sndr, baik guna jek

  15. enjin nissan more trusted in world wide global car nie,even nissan klu ikut ranking no8 terbaek di dunia dr segi pengeluar utama kenderaan,hampir same level dr honda,so tahap penerimaan pengguna pun secara tidak langsung akan meningkat juge…secara tidak lgsung juge dapat menjimatkan bajet proton & dpt menumpukan ke arah projek laen yg lebih berbaloi yg bakal meningkatkan imej proton itu sendiri… source – http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry

  16. According to the magazine Challenges AFD and its source, the ranking of automakers in the world based on volume of production (all vehicles) is:

    1. Toyota, with a production of 7.23 million vehicles;

    2. GM: 6.46 million cars produced;

    3. Volkswagen, with a production of 6.07 million cars;

    4. Ford: 4.68 million vehicles made;

    5. Hyundai, with a production of 4.65 million cars;

    6. PSA: 3.04 million cars;

    7. Honda, with a production of 3.01 million vehicles;

    8. Nissan produced 2.74 million cars;

    9. Fiat, with production of 2.46 million vehicles;

    10. Suzuki: 2.39 million cars produced.

    source – http://www.turbocharger-turbochargers.com/blog/2010/10/10/the-ranking-of-automakers-in-the-world-2010/

  17. apa yang saya nak cakap ni jangan terkejut ya,persona R punya exterior memang dari body part kereta proton lain.sorry to say.

  18. Saga FL Phase 2 (IAFM PLUS + CVT GEAR BOX) akan produksi sedikit pada June …. hanya dua spec low dan high spec … semua ada airbags tapi xda ABS

    Saga FL munking ada 1.6L MT SE dan1.6L CVT SE tapi sudah delay …

    campromania boleh confirm dengan theking

  19. harap2 keluarkan versi SAGA FL cvt 1.6 dgn shiftpadle sebelum end of product lifecircle. maybe bole di buat sperti neo RS.. SAGA FL RS! (plus bodykit saga FL r3 hitam yg thailand motorshow itu)

  20. bukan dalam spyshot tu je,yang sebenar pun sama.

  21. we are nearly into the 2nd quater, where is exora CFE?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s