funtasticko design

http://funtasticko.net

ARTWORK : Rekaan semula Proton MSX!!!

16 Komen

Ini merupakan sketch Proton MSX yang direka semula mengikut design cues pada EMAS. Pada pendapat saya Proton MSX ni masih lagi “fresh” rekaannya & cuma perlu ditambah elemen baru supaya dijadikan sports wagon ala-ala Caldina pada masa depan. Apa pendapat anda? Ada sesiapa yang nak tolong render ke?😉

16 thoughts on “ARTWORK : Rekaan semula Proton MSX!!!

  1. soft design dengan ada 70-80% gen MSx concept..

  2. tak nampak macam cue design emas pun.. nampak lebih kepada citroen.

  3. saya sungguh menanti2 kedatangannye

  4. Pandangan Hishamuddin Rais untuk renungan. http://www.malaysiakini.com/columns/159009

    • tapi dia ni nak kaitkan isu nuklear dengan Proton, tak relevan langsung, bukan Proton yg akan bina & manage reaktor nuklear…hahaha…baik tak payah la buat reaktor nuklear tu, negara ni kecik je..banyak alternatif lain yg lebih selamat & menjimatkan..😉

    • saudara azrai oi….kalo xsuke nuklear sekali pun bawalah pandangan dr org yg mempunyai ilmu atau mempunyai latar belakang tentang teknologi nuklear.amik plak dr sumber portal yg jelas ada kepentingan politik.bkn setakat portal tu je yg ada kpentingan politik,org yg bg ulasan tu pun sm.xtau la saudara azrai pun ada motif yg sm.
      fukushima tu ade 6 reaktor.reaktor yg rosak tu dibina pd tahun 70-an (umur dah 40 lbh dah)dan mmg diakui xmampu menampung gegaran gempa bumi yg berlaku hr tu.reaktor yg terbaru (kat situ la)adalah reaktor ke 6.ada dgr reaktor ke 6 rosak?ada dgr reaktor nuklear kat jerman ke perancis ke meletup?
      sy ada terbaca org dr suruhanjaya tenaga bg pandangan kalo seluruh malaysia ni psg solar panel sekali pun xkan cukup utk bekalkan elektrik kat negara kita.arang batu ngan minyak/gas makin lama makin naik.atau kita nak tenggelam kan lg byk tempat utk bakun ke 2 atau ke 3?
      sori la,byk plak melalut ni.harap lps ni xde la org nak bw pandangan politk kat sini memandangkan ni blog kereta.nak ckp politik p blog politik.

      • Saudara penghuni guna oi…ini bukan pandangan politik. Semua boleh difikirkan. Ingat tak Imam Shafie sendiri pernah mendengar kata-kata seorang perompak? Perompak itu ingin mencuri semua bukunya, imam Shafie cakap kalau buku itu diambil macamana dia nak belajar sebab dia tidak menghafal buku-bukunya itu. Lantas perompak itu berkata, kalau begitu engkau hafallah semua buku-buku tersebut. Dengan kata-kata perompak itulah Imam Shafie mula menghafal semua buku-bukunya. Lihat apa yang dikata, bukan lihat apa yang dikata.

        Dalam artikel itu jelas nyata pandangan skeptikal rakyat Malaysia umumnya terhadap kualiti Proton. Alhamdulillah, di bawah DSZ Proton mula sedar, dengar, bertindak balas, dan bangkit meningkatkan kualiti keluarannya sehingga hari ini.

        Jepun yang terkenal dengan QAQC yang tinggi pun tak terlepas daripada cengkaman masalah kualiti. jangankan reaktor nuklear, arakian Toyota pun adalah syarikat automotif paling banyak memanggil semula kenderaannya di seluruh duni (kecuali Malaysia) dalam 2 tahun lepas. Artikel ini hanya peringatan jika kita nak buat sesuatu, pastikan yang terbaik, bukan janji siap. Sedangkan bangunan biasa pun siling boleh jatuh, bayangkan reaktor nuklear di Malaysia?

        Negara kita ni kecil aje. kalau berlaku malapetaka macam di Fukushima tu, kesannya adalah semua penduduk di Semenanjung Malaysia ni insyaAllah kena dipindahkan ke Sabah dan Sarawak kerana sebaran kesan radiaktif ni tinggi.

        Lagi satu, kita nak ke arah negara maju. Sekarang ni banyak sangat green technology dan renewal energy. Kita banyak cahaya matahari (solar), ada banyak angin (wind generator), ada ombak (di Europe guna kuasa ombak), ada kelapa sawit dan sisa sawit yang bnyak (biomass). Sepatutunya kita ke arah itu. Tahukah bahan radiaktif ni adalah half life iaitu takde penghujung hayat? Macamana kita nak lupuskannya?

        Mengenai pandangan suruhanjaya tenaga tentang bekalan elektrik yang tak cukup, tahukah penghuni gua yang sekarang ni reserved elektrik oleh IPP adalah 40% daripada penggunaan seharian di negara kita? ini bermakana TNB + IPP hasilkan 140% tenaga elektrik setiap hari.

        Satu lagi, pandangan ni bukan pandangan politik pun. Ia pandangan kemanusiaan dari sudut sejagat tak kira agama, warna kulit atau apa sahaja. kita tak mahu anak cucu kita hidup susah di masa depan sebab keputusan terburu-buru kita hari ini.

      • at least tu perompak tu ade la jg bg pendapat yg bernas kat imam shafie.drpd sesetengah org kat malaysia yg tau hentam je.siling jatuh tu mgkn sbb salah kontraktor.mungkin kontraktor xikut spek yg ditetapkan.tp kalo pilih kontraktor yg cekap dan ade track record kerja yg baik,mungkin sumer ni xjd.siling yg jatuh pun kat serdang,bkn sumer hospital kat malaysia ni sbb lain hospital lain kontraktor dan subkontraktor.kalo saudara bolh melihat kes siling jatuh,knp saudara xblh lihat KLCC,menara KL,KLIA dan sepang international F1 circuit.bkn sumer tu kat malaysia ke?jgn perkecilkan kemampuan anak tempatan.xde negara dalam dunia ni yg sempura spnjg ms.US yg terkenal dgn teknologi ketenteraan pun blh kne dgn september 11.

        dah confirm ke reaktor tu nak di bina kat semenanjung??confirm bkn kat sabah ke,kat serawak ke atau kat pulau2 yg x didiami??sekarang br peringkat kajian dan tempat yg berpotensi pun xdidedahkan.mcm mn blh tau nak bina kat semenanjung?ce citer.

        mmg byk cr nak jana elektrik tp mslhnya adakah ianya praktikal dr segi kos dan juga berbaloi utk menjana elektrik.negara pun dah ada janakuasa elektrik biomass.solar pun ada.angin pun ada.mslhnya cukup ke utk mengurangkan kebergantungan terhadap laji arang batu yg menjana lbh krg 60% keperluan elektrik kat malaysia ni.

        mmg skrg reserved elektrik 40% tp kene igt permintaan elektrik sentiasa meningkat.kalo saudara azrai rs reserved 40% ni akan kekal utk tempoh jangka ms yg lm knp tnb perlu siap bina 2 loji arang batu dlm tempoh 5 thn ni?(slh satunya di manjung).negara kalo nak bina 20 loji arang batu atau gas sekali pun xde mslh,tp mslhnya adakah rakyat sggp menanggung kos arang batu/gas yg makin mahal.atau masih nak harap subsidi kerajaan.minyak kereta naik 5 sen pun kdg2 dah bising x sudah2.kene tau jg,IPP tu gne arang batu,bkn gne solar ke,biomass ke,wind ke,ombak ke,geotermal ke.IPP tu pun terima subsidi dr kerajaan spy tarif elektrik xmembebankan rakyat.lebihan 40%reserved tu pun dr IPP (arang batu),bkn dr solar,wind,biomass atau geotermal.eropah mmg ada gne wind,solar, geothermal,ombak tp eropah jg ada gne nuklear.kalo kt nak negara ikut eropah yg gne ombak/wind/solar knp kt xblh terima idea nuklear mcm yg ada di eropah?

        ni bkn keputusan terburu-buru.kt ada lbh krg 9 atau 10 thn lg sblm reaktor tu wujud kat malaysia.lgpun br peringkat cadangan dan kajian sedang dijalankan.so jgn la cpt sgt meloncat.bkn malaysia je bercadang nak reaktor nuklear,siam ngan indonesia pun ada cadangan nak bina.kalo siam bina kat wilayah selatan die,igt malaysia xkene tempias ke?kalo indon bina kat pulau die yg bersempadan dgn malaysia,malaysia akan kne jg.

        psal soal kemanusiaan bkn sekadar keselamatan je.kalo xcukup elektrik pun jd soal kemanusiaan jg sbb ianya dah jd keperluan,bkn kehendak.yg jd kat jepun tu akibat bencana alam dan juga kerana reaktor tu di bina dibawah kemampuannya utk menahan gegaran sekuat hr tu.spt soalan sy sebelum ni,ada dgr reaktor 6 rosak?

        based on nama,sy rs azrai ni org islam.bencana alam ni kuasa tuhan.kalo nak jd,xkira kt bt mcm mn pun akan jd jg.kt xkan mampu halang.xsalah saudara nak angkat pandangan hishamudin rais (against nuklear)ni tp jgn la plak smpi nmpk kt memperkecilkan pandangan pemikir (atau golongan pro nuklear)yg tidak bersuara melalui media.sy pasti ada sbb munasabah disebalik idea ni.jgn lah sbb kerana kt xnak nuklear,cucu kt kne bayar bil elektrik yg mahal atau kne catu elektrik sbb kt xbina nuklear sdgkan negara jiran kita ada nuklear dan gembira dgn nikmat elektrik dgn kos yg berpatutan.lgpun artikal yg saudara amik tu lbh kpd isu nuklear bkn psal kereta sgt pun.isu tingkap proton dlm artikel tu sekadar selingan utk merendahkan kemampuan negara sendiri.

      • Tapi bukan ke manusia yang ubah nasib dia sendiri? Adakah kita bersedia mengubah nasib kita menjadi buruk?

        Perkara pokoknya takde kena mengena pun dengan politik. Cuma nak tunjuk ramai lagi rakyat Malaysia yang masih mengungkit2 kisah power window failure Proton sehingga la ni, sedangkan yang komen tu bukan pengguna Proton pun.

        Kalau penghuni gua rasakan bagus bina reaktor nuklear tu, saya rasa anda patut jadi orang pertama tawar diri untuk buat rumah betul2 bersebelahan reaktor nuklear tu.

        Anak cucu kita takkan sengsara jika pendapatan mereka kelak tinggi (lagipun Dato’ Seri Najib dah rangka macam2 program ke arah ekonomi berpendapatan tinggi). Mungkin masa tu elektrik yang mahal pun tidak apa (seperti di Eropah) kerana gaji mereka lebih dari cukup. kita tak mahu elektrik kononnya dengan harga rendah tetapi perlu dibayar dengan mahal jika berlaku malapetaka.

        Allah akan uji manusia sama ada dalam bentuk kesenangan atau kesusahan. Dan jika Allah nak turunkan bala, tak kira siapa pun akan kena dalam satu2 masyarakat itu. Nauzubillahiminzalik.

      • lain kali kalo nak tnjkkan bahawa masih wujud org yg berprasangka buurk dkt proton dlm sesebuah artikel tlg la nyatakan dgn jelas.ni x,bg link lps tu suruh org bt renungan sendiri tanpa ape2 hint.dah artikel yg di bagi tu lbh kpd isu nuklear dah tentu isu nuklear yg perlu dibincangkan.lain kali ckp terang2 dlm ruang komen tu “contoh masih wujud org berfikiran sempi ttg proton”.barulah msg saudara tu lbh difahami.

        ooo…kalo saya sokong nuklear,maka reaktor nuklear kne bina seblah umah saya.maknanya, kalo saya sokong hidroelektrik pun,bakun tu kne bina seblah umah saya.kalo saya sokong hutan hujan,maka saya kne hidup dalam hutan?kalo ada rakyat malaysia yg sokong proton,so kne bina kilang proton sebelah umah diorang?ape punya pandangan daa…

        dah kerajaan kata nak bt nuklear di kawasan yg tidak berpenghuni,xkan la pandai2 saya nak offer tanah sebelah umah saya kut.tu bukan tanah saya.ada ownernye.hbs tu bl saudara sokong biomass,blh la bina kilang biomass seblah umah saudara,x gitu??kekeke…lawak sungguh.pakai la otak sikit oi….sabor je la.

        gaji org skrg pun dah tggi nak bandingkan dgn 15 thn lps tp org tetap akan komplain bila tarif elektrik naik.so confirm ke akan dtg kalo elektrik naik,confirm org xkan komplen??kalo pendapatan tggi,harga brg2 keperluan lain juga akan naik.xperlu contoh yg ssh2,tgk beras pun cukup la.harga beras skrg sm ke sgn harga beras 10 thn dulu?

        sikit2 nak ikut eropah.penah ddk kat mn2 negara eropah ke?mmg tau ke elektrik kat eropah mahal?mmg tau ke sumer org eropah dpt gaji mahal?mmg sumer org eropah kaya raya ke?

        saudara ni menghukum nuklear seolah-olah nuklear ni bala dr Allah.dah mcm nuklear ni xde kebaikan lgsg.adakah dgn hanya kerana kita menjadikan nuklear utk jana elektrik maka kita telah menjadikan nasib kt jd buruk?soalan saya yg saudara belum jawab lg; ada dgr ke reaktor 6 fukushima rosak?ada dgr reaktor di jerman ke,perancis ke yg rosak?bg saya,sbg manusia kne hanya merancang dan berusaha.tp Allah yg tentukan.Allah nak turunkan bala ke,ujian ke,tu sumer kehendak Allah.lgpun xde dlm al quran ckp kalo gne nuklear bala akan turun.

        bg saya,nuklear merupakan satu opsyen dan kalo kerajaan betul2 nak bina,isu keselamatan perlu dititik beratkan.period.

      • xpe la,pendapat saudara saya hormati.sy pun dah mls nak ckp lbh2 sbb perkara ni xkan ade penghujung sbb setiap org ada pandangan msg2.setiap individu melihat dalam sudut yg berbeza.

        ape2 pun sy suke follow blog ni utk ikut perkembangan proton.itu sj.

  5. Terima kish atas artikel yang saya kira menarik dan merenung pada keupayaan diri. Contoh Proton walaupun dalam konteks kelemahan tetapi ianya contoh yang banyak menyentuh kita semua termasuk saya pengguna Proton Wira selama 7 tahun. Mungkin klon Lancer ..Inspira tidak berhadapan dengan isu ini.
    Apa pun, Proton tidak boleh memamndang kebelakang dan penambahbaikan perlu diteruskan. Contohi KIA yang telah menjadi tunjang ekonomi Korea Selatan.
    Harapan supaya trend Proton akan menjadi kegilaan dunia dengan penghasilan kereta Poton MSX (Exora Penyet, Lekir, Tuah dan Kasturi.

  6. caldina adalah sports wagon…bukan mpv versi sport…

  7. udah2,peace,just misunderstanding ajer,so jgn gdh2,masing2 ada hak n pndpt masing2🙂.yg pnting kita hrp prtn makin mju n tgkatkn kualiti n prestasi. Peace

  8. msx punya design masih fresh.

    cuba tgk nissan latio baru tu..kn seakan2 msx?

    offtopic>>

    pasal nuke pp tu, biarlah bijak pandai yg uruskan.
    aku bukanla bijak pandai, tp aku nk share pov:

    1. tp kalu nk harvest renewable energy (wind, hydro, tidal, current) ni sume kdg2 not cost effective. spend byk buat facility, tp ble extract cket je energy..

    2. buat pp tu pn bkn senang, kalu piping mmg siap ada design code tersendiri B31.1 Power Piping.
    (sbg contoh, utk offshore platform & onshore refinery pakai B31.3 Process Piping, Pipeline B31.4 & B31.8)
    nk senang cte, piping diorg lain, siap kena stress analyzed, bukan cm piping paip air kt umah tu, plumber pn ble buat😉

    3. utk facility renewable energy, byk immediate environmental effect, e.g. mitigation, perubahan landskap etc.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s