funtasticko design

http://funtasticko.net

HANGAT : Satria Neo R3 Supercharged edisi Lotus Renaut!!!

73 Komen

Unit supercharger dari Sprintex

Brek AP Racing tu!

Terbaik dari kilang!!! Tu dia Satria Neo R3 Supercharged edisi Lotus Renaut yang masih dalam fasa prototype. Dengan tambahan supercharger yang dibuat oleh syarikat yang dari Australia, Sprintex telah meningkatkan kuasa Satria Neo ini kepada 175hp & 200Nm tork. Memang garang & menarik padanan tema warna hitam, emas & merah dengan Neo ni. Menangis la pulak owner kereta hijau last year kalau Neo ni jadi launch nanti, hahaha…😉

* Saya cadangkan Proton keluarkan 2 versi, 1 versi “real” & lagi 1 “replica”..yang replica tu pakai bodykit R3/Neo CPS & colour scheme sama je macam ni cuma pakai enjin CPS biasa. Kalau boleh ada versi auto & manual. Harga letak la sama macam Neo CPS sedia ada. Bukan pe senang jual & boleh clearkan stock Neo yang ada..betul tak kawan2?

sumber : www.fastmotoring.com

73 thoughts on “HANGAT : Satria Neo R3 Supercharged edisi Lotus Renaut!!!

  1. fuhh…!!gile kentang…!!Neo R3 pun masih panas lagi kat pasaran,dah nak kuar neo renault racing pulak,gile rr…menangis la owner neo lotus racing ngan neo R3 nie…

  2. hehe.. terbaek.. btw tony dok main sentimen / emosi rakyat malaysia nak raih sokongan dan simpati. tapi DSZ jawab balik.

    http://www.cnbc.com/id/42467092

    • senang je nak ajar Tony ni, Lotus Renault kena kerap naik podium atau sekurang2nya top 5 setiap kali race..masa tu semua dah sebut2 nama Lotus Renault..so Team Lotus akan dipinggrkan secara perlahan-lahan..hahaha.. baru dia tau

  3. harap2 utk real turbo production model dierang tukar2 lah and buat major facelift utk neo ni.

    major facelift yg mcm di buat pada saga FL itu:
    1. new head lamp design
    2. new rear lamp design
    3. turbo themed front bumper with cool aero diffusers.
    4. maintain the side aero fender
    5. better rear bumper design than this.
    6. pls be a dark CF interior theme

  4. Tengok kat fastmotoring, Neo ni macam versi Lotus Racing tu je. Mesti pakai Ohlins dan AP Racing brake jugak nih. Cuma enjin lebih berkuasa dengan supercharger.

    Harga? Hah, mesti lebih daripada RM115K punya.

    Tapi gilalah Neo nih. Neo standard yang non-cps pun dah best drive. Versi ni tak tahulah saya..

  5. let this in the market

  6. roll them into production line.

  7. *off topic jap :

    kat Paultan ada post pasal Perodua terkena tempias tsunami kat Jepun, cakap pakai 80-90% local content.. pelik ni.. patutlah kilang kat Perodua boleh ambil kontrak dari Proton buat silinder head Campro, rupanya enjin dia seketul datang dari Jepun kot.. tapi versi dah downgrade siap2, ni atara komen yang menarik yg diambil dari paultan oleh comic :

    Perodua: Mak,mak.. nak SUSU…
    Daihatsu: Pala Hotak Lu…mana ada susu nak perah?tak nampak ke radioactive?
    Perodua: Ala mak…takder Susu camner tumbesaran?
    Daihatsu: Minum je la ko punya susu getah…spastik tul…

    hahaha…😀

    • Ada info Inspira pun terkesan juga dengan isu Tsunami/Radiaktif Jepun tu. Tapi tak tahulah kebenarannya.

      Tulah yang kita bincang sebelum ni. Daripada jadi tukang goreng karipap je, kenapa tak belajar camne nak buat karipap tu sendiri? Bila tukang uli tepung karipap tu cuti bersalin, awak nak goreng apa?..Eh, logik ke nih..hoho

  8. sempena f1 malaysian gp, proton patut keluarkan model persona,saga atau exora warna hitam siap dgn jalur emas mcm kat kereta f1 renault lotus tu

  9. He said Proton would introduce new turbo engine for Exora and new Saga and Inspira editions this year as well as come up with new models next year as part of its long-term plan.

    Read more: Proton aims to overtake Perodua http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/20110407172515/Article/index_html#ixzz1IpWnMhJh

  10. nie komen salah sorang pengomen kat PT kat thread http://paultan.org/2011/04/07/infiniti-confirmed-for-malaysia-launching-in-4th-quarter/#respond ..

    “Recently, a manager from Proton HQ confirmed me a few things:

    1. Perdana replacement is confirmed based on Nissan Fuga platform, only for government officials.
    2. Persona replacement coming out on August 2012. CPS engine standard!
    3. Saga replacement is on the cards & expected to launch 2-3 years time
    4. Exora turbo is confirmed, still under testing
    5. Proton may scrap its EMAS project with Giugaro due to ‘invisible hands’ from MITI which argued EMAS could jeopardize Perodua’s compact car business.
    6. Proton’s venture into India by not using the Proton brand. The business model will be similar to the Youngman-Proton collaboration in China.”

    huhu..byknye bocor

    • no 1 saya suke tapi harap ada untuk compete dengan local D segment
      no 2,3, 4 mmg seronok dengar..
      No 5 buat sakit hati.. Nak jaga org lain, diri sendiri berkorban..Mcm tu baik x yah jadi car maker jer..
      No 6 Proton masuk Sana gune brand lain lagi bagus.. Walaupun bukan nama proton, tapi disebabkan bar, pasaran kbrangkalian akan rendah..Lagipun org sana mmg perlukan engin diesel.. lagipun saya rasa kos lagi rendah mcm kat china.. Tapi saya harap akan ada win2 decision ..

      • bro prolever..saya xpaham kenapa proton xnk teruskan projek EMAS oleh sebab Perodua?..

      • semua pasal nak jaga periuk nasi org lain.. Miti nsk jaga P2 sebab kalau Emas keluar, mmg bungkus P2 sebab Emas adalah pakej lengkap dari alza, ke viva dan juga ke Myvi.. Cube letak gambar leak emas versi production sebelah gambar P2 myvi Baru.. Mmg jauh beza lawanya..

      • bukan proton x nak tapi kebarangkalian terpaksa akur kepada Miti.. Mcm nh mmg susah la dari negara membangun nak jadi negara maju.. Malaysia oh malaysia..

    • CPS end of life … 2012 still got CPS ? =。=””

      persona R august 2012 baru keluar ? lambat ni … Proton pernah cakap 2012 Q1 Q2 keluar , sekarang jadi Q3 T.T

      • nh sumber yg kiter x berapa pasti.. harap Proton jangan lewatkan lancar persona R.. nanti buat org jemu lak..

    • Apa punya info ni,Emas tu memanglah akan memberi persaingan kepada Perodua,tapi takkan sebab persaingan,projek Emas dibatalkan,Emas tu sepatutnya kereta global Proton bukannya untuk Malaysia sahaja.Sepatutnya Perodua sendiri fikir macam mana nak hadapi persaingan.
      Info ni memang diragui.Biarlah Proton kekal dengan nama Proton di India,macam mana nak dapat nama.Persona R keluar Ogos 2012?
      Lambat sangat tu.
      Harap2 info ni tak betul,Emas memang diperlukan untuk Proton ke peringkat global.
      Pedulikan PerutDua.

      • betul tu bro..sy pun mengharapkan info2 yg diragui oleh sy dgn bro2 sekalian tidak betul..sebab sy mengharap sgt EMAS dikeluarkan..dah muak dan jelak tgk Myvi Miyabi atas jalan raya Mesia neh..nie bermaksud PerutDua takut untuk menghadapi persaingan…betol lah term yg digunakan oleh sesetengah org PerutDua ‘JAGUH KAMPUNG’..

      • Ntah la Bro Unknown.. Banyak sangat sumber sampai boleh musnahkan sumber asli..

    • leh percaya ke ngan rumers ni.. huhu

  11. rasanya info tu karut semata2, cuba fikirkan balik kenapa tiba2 ada Nissan March/Micra guna trade plate Proton tengah testing sekarang kalau projek EMAS tu scrap? Kan kajian masih lagi dijalankan sama ada sesuai ke tak platform March tu sebagai asas Proton EMAS. Tak silap saya bulan 5 ni kita akan dapat tahu keputusannya. Buat pe testing kalau nak scrap projek tu. Kalau Proton scrap memang bodoh betul la, sebab EMAS tu dah ada potensi besar. Pedulikan Perodua tu, anak manja asyik duduk bawah ketiak mak bapak je. Bila tertekan mula la menjerit mintak tolong. Nak hidup kena berdikari la Perodua.

    Persona R akan start produksi dalam bulan November ni kalau tak silap, launching awal tahun 2012. Enjin dia Campro FE (Turbo) & IAFM+ dengan gb CVT & 5 mt. Saga baru mungkin la akan mula research model baru sebab memang dlm 2 tahun lagi sampai masanya Saga digantikan.

    Kan theking dah banyak bagi info kat kita, info dia setakat ni yang boleh dipercayai. Theking ada apa2 nak tambah ke?

    • agree with u 100%😀

      jgn lupa development nissan GTR baru itu juga usaha sama dan nissan gunakan engineering service Lotus. Lotus adalah lubuk engineering besar proton, sbnrnya sikit shj proton ceduk dari lotus..kalau ceduk abis tak susai pula..by times and slow2 ikut market..hopefully bole main kejar2 dgn kia/hyundai/toyota dlm 10thn lagi

    • Mungkin kenyataan tu dikeluarkan oleh seseorang yang desperate nak untuk melihat kejatuhan Proton.

      Secara kasarnya senang. Proton adalah GLC. Dasar GLC mudah; untuk berkembang dan berdaya saing.

      EMAS sebagai Eco Mobility Advance Solution (Range Extender EV) mungkin tidak ada buat masa 5tahun ini. Tapi replika EMAS sebagai kereta kompak global berenjin petrol, saya rasa kita boleh lihat tahun depan.

  12. malas nak kate ape..kononnya info bocor ini terlalu newbie ayat2nya…

    1. perdana replacement adalah amat2 rugi dan terlalu low volumenya jikalau hanya target utk gov usage shj. better buat betul2 mcm concept samsung itu and put it also on the global car card. sekurang2nya proton ada sebuah full sedan yg agak mewah sedikit di dlm line upnya.

    2. hal emas di scrapdown itu ada kemungkinan besar tetapi aku yakin emas bukan di sasarkan utk kuasai local market. its a global car project from the start and it should be launch globally.

    3. proton masuk india dgn local brand sana? well anything is good aslong proton dpt volume jualan lagi besar plus bole pelahan2 advert proton’s engineering (dey tambi sila tengok itu iklan rally juga) hehe…

    4. engine cps? aduhh..kite nak main engine lain dah ni..da mutated dah… maybe die tak faham mane spec or engine tech ni.

  13. Komen Eric Boullier lepas lihat model proton akan datang, nak tau rupa macam mana persona-r silala kontek Boullier

    http://www.thelotusforums.com/latest-news/f1-news/lrgp-pay-proton-hq-a-visit/

    As Team Principal & Managing Director, Eric Boullier said:

    For the team, the highlight of the tour was seeing the future Proton cars in the plant’s Styling Milling Studio.

    “We were lucky enough to be a part of the secret of the next models, which are going to be released soon. I think Proton is taking another step up (with these cars) and the public can expect something very, very nice.”

  14. Wei..Memang saya tak puas hati kalau EMAS di-Scrap Metal disebabkan oleh Perodua. Ni kroni pegang saham UMW jadi tangan ajaib ke campur tangan projek EMAS?

    Tapi saya fikir macam tak logik jugak. Besar betul kuasa MITI sampai boleh reject project industri tempatan. Kata nak jadi negara maju. Negara maju apa kalau syarikat sendiri disekat daripada bersaing?

    Saya cadangkan kita sediakan satu surat terbuka kepada DSSZ berkenaan hasrat kita. Jika benar ini berlaku, sampai sudah laa kita kutuk Proton.

    • harap tak betul la… sebelum ni savvy keluar bersaing dengan myvi takde benda pulak..adatlah persaingan, nak berjaya kena usaha lebih, bukan guna proksi atau kroni..ni cara orang yang bacul, cabul & takde harga diri..

  15. …what happen to WAJA Z, when Campro matted with
    KLEEMAN supercharger?…

  16. just a little suggestion from me,
    proton need to develop a supercharger. R3 supercharger made in malaysia. bespoke for proton cars.
    and sold are made to order for other makes.

    and make is an R3 official performance equipment alternative to turbo.
    R3S for supercharger R3T for turbo.

    • nampak gayanyer nama R3S and R3T nampak sangat commercial.. Harap team R3 dapat pikir panjang..

    • R3T tu spec rally bro..Mungkin lebih sesuai jika R3-T.

      Saya lebih suka dengan nama Satria Neo S (Supercharge). Dan jika ada kit R3, jadi Satria Neo S R3.

  17. Letih dah tengok neo macam2 edisi. Keluarlah edisi 4pintu pulak takan itu pun payah. Proton x perlu layan sangat cakap2 nak 6speed,dual vvt,esp,panaromic roof, start stop button dan berbagai lagi.

    Market terbesar Proton adalah :- kaki full loan,dokumen sakit,bad pay master,overexposure,trade in x mau keluar duit dan banyak lagi yg pelik2.

    • Neo 4 pintu dah ada… Proton Savvy.

    • bohh..kalu mu nok main ayat politik ke atau takde kene mengena dgn automotive soh beng komen sini la.. dari org dok napok positih teruh napok luga keh mu.. ke guane?

      ok now back to our automotive topics

  18. leh ke en 1malaysia ni buktikan dakwaan org beli proton ni kaki full loan, dokumen sakit pendek kata rakyat miskin??

  19. bro 1malaysia ckp mcm bdk thn 1 yg br kenal ABC… klu neo jd 4 pintu itu dah sama dgn persona punya market…. samala mcm klu suruh perodua buat myvi yg pjg skit.. itu dah kcu market alza plak… neo ttp neo mana blh tukar 4 pintu… klu nak 4 pintu tggu persona R la… ckp rakyat diperbodohkan tp sya rasa awak ni yg bodoh… segment2 kereta pun awak tak fhm… org bukak topik neo 2 pintu tp awak nak cerita pasal segment 4 pintu plak.. baik awak cdgkan alza tukar jd keretapi plak… lg canggih…

    klu market terbesar proton adalah org yg mcm awak senaraikan tu peduli ape… yg penting produk laku… dan dpt income… dan sebab protonla ramai rakyat malaysia mampu memiliki kereta…

  20. engine sgt mengujakan cuma port2 exterior yang warna merah kurang berkenan nmpak mcm ah beng plak!!klau dibiarkan colour hitam pun ok dh.

  21. sy setuju edisi replica tu.. hehe

    Macam Horn daa Type R le.. semua owner nak tukar kepada Type R..

  22. macamna automotif malaysia nak maju kalau ada ong yang akal singkat mcmni.

  23. confirm ada saga fl cvt Special Edition

  24. R3 motorsport.!
    at least they have a supercharger kit to sell.

    (when will the dream come true ,,hmmm)

  25. Soalan sy pada org Proton:
    sy ada terdengar project Emas kena scrap sbb MITI masuk campur takut menggangu Produa,bro betol atau khabar angin jer ni?
    Jawapan org Proton:
    mana ada..tak betul la..kitorang kat sini dah start buat study dah..platform confirm..engine in study stage..

    • tu la, tak masuk akal langsung isu tu, sebab theking pun ckap tu banyak auta dari fakta..mungkin ada tokok tambah untuk bagi perisa tambahan kot..hehehe

    • Hahahaha…Bagus2..

      Ok, Platform dah confirm Nissan Micra (macam betul je), enjin tengah duk study lagi? Aga2 ape enjin ape ye?

      1) 1.2DIG-S (Micra)
      2) 1.2TCE (Clio)
      3) 1.3 IAFM+ (enjin ni ada ke?)
      4) 1.2TSI (Hah, mimpi ngeri kalau Proton pakai ni)

      Theking, ada hint tak? hehe

      • 1.2 gdi macam theking ckap tu enjin pe pulak? ke Proton upgrade range extender omnivore Lotus tu jadikan dia fully enjin yg gerakkan kereta, bukan gerakkan motor elektrik je..mana la tau kan..

      • 1.2GDI tu theking cakap Gasoline Direct Injection. Sama macam 1.2DIG (Direct Injection Gasoline).

        Micra ada 2 versi enjin, DIG dan DIG-S (supercharged) paling high end. Saya fikir, jika guna enjin Micra sekali dengan platformnya, jimat sikit.

        Bro, enjin omnivore tu yang tri-fuel tu kan? Ni enjin concept je pakai 2 stroke single cylinder. Enjin Range Extender pun 47hp je, ia memang direka untuk mengecas bateri. Tapi tak tahu laa Proton dah godam ape kat kedua-dua enjin tu.huhu

      • Proton akan kuar enjin baru generasi kedua pd 2014 mengantikan enjin campro yg akn eol 1.2, 1.5 dan 1.8. Enjin ni kod namenye ‘y family’. Ada gdi dan pfi berserta turbo dibuat dr aluminium plak, ringan ler kelebihannye. Yg 1.2 ni 3cylinder. So tngulah ye.

      • ada kemungkinan gak enjin tu boleh digodam menjadi enjin sepenuhnya… lotus kan ada kepakaran tu😉

  26. youngman L5 SUV akan show di Shanghai Auto Show april

    youngman L5 hatch dan sedan pun akan jual di april ini

  27. i think better stay with N/A..
    supercharged is good giving better response,
    but some would stay with normal power without any supercharged added..
    Like mine instead,im currently using a satria neo 1.6 campro,after upgrading the engine (racing camshafts,adjustable campulleys,port polish, hi com pistons, lightened valve,water pump pulley,lightened crankpulley,open pod,and installing dastek Q+ engine management)i managed to get 188bhp,and 204Nm of torque..
    cost me only 7k to do it..
    but to feel more power with new stuffs,try the supercharged..
    maybe better.. =)

  28. wow.. class… ari tu neo lotus racing.. dah tu cusco r3.. ni neo r3 supercharge… car enthusiastic yg kejar barang mcm ni…

    • like f1 ,its lotus va lotus.

      for neo, it seemed neo vs neo but for sure neo r3 lotus renault is more powerful than neo lotus racing. thats the irony of it.

  29. for neo enthusiast batter wait for force induction spec-ed campro. either turbo or sc. go for the most.

  30. So the king dah quote akan ada enjin Y 1.2, 1.5 dan 1.8. Enjin GDI sperti diketahui ramai adalah trend terkini.

    Adakah tiada enjin 1.6Turbo? Saya mengharapkan Proton bersaing dalam Rally WRC.

  31. hanya proton savvy lotus renault sebenar.. hihi

  32. new update from paultan, this car is not for production. R&D use maybe for future developement.
    Hoping this will be a weapon for Neo Replacement😉

    source >>> http://paultan.org/2011/04/11/proton-satria-neo-r3-supercharged-180-hp-200-nm/#more-56751

    • BRO, kitorg mmg dah tau yg nh still prototaip and not nearly enough to production line..
      Tapi kan ok kalau proton sediakannya sebagai kit untuk pemilik satria ner.. Mesti ramai yg beli nyer..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s