funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Video Persona R diiringi oleh Opel/Holden Astra oleh bro Sukun!!!

125 Komen

UPDATE : Video dari Arena Kereta!!!

Persona R

Opel/Holden Astra yang mengiringi Persona R

Memang panas, terbaik & da bomb!!! Ni dia video Video Persona R yang diiringi oleh Opel/Holden Astra yang sempat dirakam oleh bro Sukun tadi. Dah lama kita nantikan spyshots terbaru Persona R ni, akhirnya dapat pula video yang tidak disangka-sangka, waktu malam pulak tu..boleh dikatakan yang pertama bagi Persona R buat masa ini.. terima kasih kepada bro Sukun kerana sudi berkongsi video panas ini dengan kami…😉

125 thoughts on “PANAS : Video Persona R diiringi oleh Opel/Holden Astra oleh bro Sukun!!!

  1. semalam ada selish dengan keta ni… aku odw naik genting… dia trun genting… tak sempat nak ambik gambar… huhuhu…

  2. oo test malam eh..sneak out memalam

  3. Em, Proton memang buat test time2 maghrib camni. Ahad lepas pun saya terserempak dengan Exora Turbo tengah test area pukul 7.10mlm di pekan Meru, Klang.Masa2 begini, siapa yg aspect nak pegang kamera tunggu spyshot?hahaha.

    sifu pernah hint kat paultan yang Persona R ni ada mirip Opel Astra 2010. Pendapat saya, Astra tidaklah mempunyai rekaan dramatik seperti Hyundai atau Kia. Ia safe design tetapi ia memiliki ciri rekaan global. Saya pastinya amat minat dengan rekaan Opel Astra 2010.

    Dari klip video kedua, setelah diamati, kereta yang bro sukun follow tu Opel Astra GTC 2007. Ia juga berciri global tetapi rekaannya agak outdated sikit.

    Sebenarnya rekaan Opel ada iras2 Proton juga. Teringat Opel Kadett milik ayah kawan saya dulu. Selalu tersalah beza dengan Ford Escort. huhu

    • bagi saya, gtc nh x d la outdated sangat, tapi betul bro fridzmax, ciri2 europe mmg nampak..
      Kalau Hatchback persona r gune gtc nh saya sangat la suke… x nak la beza mcm persona ngan gen 2, nampak boring jer..

    • bro org meru ke? sy duduk meru jgk.. sebelum ni pun ada jumpa exora turbo kaler biru berenti kt simpang kedai wak sarip.. 2 bulan lepas kot

      • Bro Sepul,

        Yela, saya duduk meru. Tapi jangan tanya mana warong wak sarip atau warong sarip dol..Sebab saya baru je bermastautin di meru ni. Dulu di JB.

        Tapi apa yang saya nak komen pasal exora turbo ni, ia memang dipandu laju, terlalu laju. Ada kemungkinan ia membahayakan orang lain. Taula time2 remang maghrib ni,selalu berlaku kemalangan. (Harap adalah test driver Proton baca komen saya ni)

      • oo.. yeke? baru tau.. sy dah duduk sini 3 thn

        masa tu jumpa kt deretan bengkel kete dekat dgn pusat servis perodua

  4. Lampu belakang tak ada LED?
    Tak masyuk la kalau tak ada.Harap lampu temporary.

  5. versi maghrib ni…time begini memang xde speedtrap…biasanye selain plus hiway..genting,karak highway,LPT memang lokasi wajib bg kete baru buat test..dulu2 persona, neo, saga, exora, inspira…slalu gak jumpa diorang buat test..cuma persona r ni lum jumpa lg..nnti ade la kot..

  6. mule model lagi ?

  7. proton persona r nampaknya ada ciri-ciri ‘tough’ tapi sporty mcm kia forte, ruang dalaman seluas honda civic tapi pada harga lebih murah dari kia forte dan honda civic,

    p/s : nampak mcm lampu depan guna HID

    • lampu HID? pasni abis semua owner persona R kena saman… lampu HID ke projector?

      • Rasanya xbegitu bro mysterio.

        Mana2 keluaran daripada automaker tempatan atau pengimport rasmi akan hantar kereta ke JPJ dahulu sebelum jualan. Apa2 barang/produk mesti kena patuh dengan local regulation. Termasuklah kereta.

        Jika kereta recon saya xpasti bagaimana prosidurnya. (Tu yang kita dengar Alphard kena saman pakai HID. Padahal, standard feature). Kawan2 yang ada info, bolehla share kat sini.

        Jika lampu projector, tahukah kita hanya Proton Waja CPS saja yang diluluskan untuk pakai lampu projector. (Sumber JPJ nih)

      • Pembetulan, Waja CPS satu2nya model yang diluluskan dengan lampu HID. Sumber JPJ

      • yup tp hid cps xdelah terang mcm hid kerete lain

      • Betul sukun.

        Cukuplah terang bagi pemandunya. Jangan terang bagi pemandu lain. Kesian orang lain silau. huhu.

        Lampu Savvy pun terang jugak. padahal pakai mentol halogen je.

      • pasal savvy sayer dah penah sekali kene beam dari depan.. Saya ingat die pakai lampu tinggi, Saya beam la die, sekali die beam, Nak ter”eksiden” rasenyer..

  8. bosan…

  9. Macam ni lah laman web yang terkini baru senmangat baca bab Proton…syabas dan terima kasih kpd penyumbang gambo..walaupun susah nak nampak bentuk sebenar.
    Lepas Persona R, Inspira Phase II macam mana la agaknya…kalau setakat letak lampu sisi kat side mirror…tak cun lagi..kena letak LED daylight macam Audi A4..baru ada unsur dramatik.

  10. br pg ni bukak…. ofis nye web marshall block la video ni…. gambo tak de???

  11. best.. tp sayang, kat office tak boleh nak tgk video, youtube, flickr & facebook… mintak tolong, dpt ambik gmbr still kat video tuu & post kat sini… sorry rumah tak ada internet…
    thanks again

  12. info extra yg sy perhatikan lah dari semalamsy follow 3 kerete ni dari melaka smpai shah alam.

    Persona R:

    1. headlamp – projector mcm CPS (putih and silau color mcm pelangi)
    2. lampu signal blinking dari pelahan ke laju
    3. acceleration sgt cepat dari Persona elegent sy sbab dorang boley speed dari 120km ke 170km kejap je (semput nak kejar)
    4. dua-dua persona R ade dua orang proton ciap pakai bju proton hitam kelabu tu
    5. meter kereta nampak lampu color oren iras2 macam persona elegent
    6. system ekszos itas2 macam inspira nye
    7. kerete penuh sticker macam gmbar2 seblum ni

    Holden Astra 1.6
    1. sorang org proton dalam kerete
    2. kerete ni mmg laju giler siap cucuk kereta sy sebab perasan sy tangkap gmbar and ikut persona R tu.
    3. lampu depan iras2 waja bile malam. ( mmg akan ingat waja)
    4.kereta ni xde tampal ape2 sticker just pakai trade plate proton shja.
    5. warna biru kerete ni dan kerete ni xde die malaysia🙂

  13. Terima kasih bro sukun/campromania…ada membuat kehidupan sy lebih ceria.

  14. Keep it up sukun hihihi

  15. waw!!!! saya ada dgr adakah benar persona R ada dua versi???

  16. Adakah pengganti Gen-2 CPS ataupun Savvy…???…

  17. Tadi saya terjumpa Persona R dan Opel Astra Turbo, masih belum sempat update dalam blog, tapi video YouTube saya dah upload..

  18. nampaknya versi siang dh kuar…

    • Dah tengok dari dekat tadi tanpa dibungkus, sempat ambil gambar tapi tak akan disiarkan dalam blog sebab dah ada MoU dengan abang2 Proton, jadi yang boleh disiarkan hanya Opel Astra Turbo dan Persona r berbungkus je lah..hehe🙂

  19. Saya akan update dalam Arena Kereta malam nanti, tengoklah apa yang boleh saya ceritakan, susah jugak sebab dah berjanji dengan staff senior Proton tadi..

  20. waw!! semakin hot!!! tak sabar nak dgr…!!

  21. apesal proton tak wat teaser lagi aa macam exora dulu.. hehe.

  22. Vauxhall bukan baru ni je dgn Persona.. sebelum ni pun ada… dan bukan Vauxhall je.. ada kereta lain juga… biarlah rahsia🙂

  23. bkn xbuat aku rasa, tp sebab lambat lg,so xkan wat teaser mcm exora dalam masa stahun🙂. Tp aper yg dia bleh buat, wat teaser mcm evora ke, tunjuk gambo lampu jek🙂

  24. todia buah tgn proton…klo tunggu pun berbaloi ni..

  25. astra has a close relationship with lotus. opel astra range is specially fine tuned by lotus.

  26. astra has a close relationship with lotus. opel astra range suspension is specially fine tuned by lotus

  27. Sepatutnya proton bg je org tgk full before keluar.. macam myvi baru tuh…kurg2 org yg nk beli kereta boleh tggu dulu…marketing gimmick…hehe..my 2 cent sj…jgn maraa..hehe

  28. in germany the car is opel, but this model is badge as vauxhall astra which is specially flown from the uk. lets take for example, the high performance astra VXR is ‘handling by lotus’. therefore its something like comparison test maybe is being carried out on what have been developed by lotus for vauxhall previously to this a latest proton model. maybe, or some engine data output comparison, or else..

    just guessing.

  29. Proton skrg dh test kereta malam2 pulak,baru jap tadi jumpa Exora turbo dkat traffic light tol USJ!!!!

    • saya rase mcm tu la.. Sebab dulu2 deorg test siang hari sampai ke utara siap pakai jalan lama g.. Saya dulu pernah terserempak ngan satria neo ber”heavy tape” ngan waja panjang(chancellor) test area kuala kangsar-padang rengas.. Tapi sekarang mmg jarang giler nampak..

      • jln kuala kangsar-padang rengas kini ada speedtrap camera kat tiang. selain tu diorang test kat jln ipoh lumut dan teluk intan lumut sebab jln2 ni lurus, lebar dan berjarak 80km. sesuailah tu.

  30. haha proton semakin byk buat test ni🙂 perodua dah senyapje plak kan? haha buntu idea ke tu hehe myvi baru pun tertangguh smpai september hehehe

    • bukan senyap, diorg dah dapat banyak publisiti sebelum ni termasuk di akhbar, tapi nasib diorg tak baik sebab terkena tempias tsunami jpeun baru2 ni..hehehe..🙂

    • bukan senyap, diorg dah dapat banyak publisiti sebelum ni termasuk di akhbar, tapi nasib diorg tak baik sebab terkena tempias tsunami jepun baru2 ni..hehehe..🙂

  31. huhu saje google2 model kerete opel/holden ni mmg ade design persona pada kerete dorang tu🙂 lampu belakang pun ade yg same design hehe🙂

  32. thanks for the picture….
    tak sabor teman nak tgk final product persona r…
    dgr, proton almost closing perodua punyer production… kudos to DSZ

  33. grill opel astra tu same cam grill proton yg org cakap utk persona r dulu tu. shape sama cume logo je lain. cube check

  34. lebih kurang lah plasma vortex.tunggu je yang betul2 keluar.memang lebih kurang.

  35. opel astra ni 3 pintu, mungkin juga model penganti satria neo, proton persona r ni guna platform exora jadi ruang dlm lebih luas dr gen2

  36. pendapat aku kalau neo replacement bek amek elemen2 kt renault megane rs… kete idaman aku huhu..

  37. mmm… kalau design benchmark opel astra nie mmg sesuai sebab design cue mmg lebih kurang jer dgn model2 prootn seperti gen2/persona. Sy mmg berkenan:) Sebelah kereta opel biru tu yg berselubung tu model persona R kn? Waaaa… awat tak selak ‘punggung’ dia:)

    cheers!

  38. from my point of view,

    My big QUESTION is?
    Do they trying to make Astra Turbo engine as their benchmark to test this
    Persona R CPS engine???
    What i meant is, The standard 1.6 Campro CPS must achieved same power
    with Astra Turbo 2.0 engine with right tuning and handling.

    view this >>> http://ridinstylin.blogspot.com/2011/04/video-opelholden-astra-turbo.html

  39. Correction:
    from my point of view,

    My big QUESTION is?
    Do they trying to make Astra Turbo engine as their benchmark to test this
    Persona R CPS engine???
    What i meant is, The standard 1.6 Campro CPS must achieved same power , right tuning and also handling with Astra Turbo and it’s 2.0 engine.

    view this >>> http://ridinstylin.blogspot.com/2011/04/video-opelholden-astra-turbo.html

  40. persona r will be powered by iafm plus and cfe(iafm plus + turbo) turbo,so i think its a good benchmark for cfe turbo engine, eventhough it doesnt have the same power out put hence 2 liter tubo versus 1.6 turbo,but drivability is the most important area. Since awak mentioned that the benchmark car is tune by lotus,and if i not mistaken this car has good review in term of ride n handling, so if persona r can be better than the benchmark car,why not? Only lotus can tune a sport car ride n handling in the same time has an s class mercedes comfort as evidence in evora. Can check with top gear latest issue, top gear uk,evo,auto car n any car mag or tv programme. Name it,ferrari,lambo,audi,merc even bmw cannot achieve what lotus had achieved. A car with great handling n superb comfort ride is a dream for any normal road user out there. Imagine exora with torsion beam already good,even better than waja, now persona r come with independant setup,it will be marvelous. Last but not least, quality also must be at least on par with japanese,but if can give european quality,why not?heard that persona r will use some soft plastics in its nterior. Lets pray its true.

    • gud 2 hear from you. Happy motoring🙂

    • Persona r ni akan ade soft plastic kat panel tepi ngan dashboard. Skrg tgh prototype stage lg..

      • bagus la kalau macam tu, sebaik2nya tempat2 yg kita pegang macam steering, door panel, gear knob & armrest letak la material yg lembut…kalau boleh pilih la texture plastic yg nampak macam kereta mewah..at least tu dah bagi visual impact yg cukup baik..lagi 1 pedal minyak, brek, cluth tu bagi la cantik skit, macam forte..nampak upmarket kereta tu nanti..benda kecik je tapi impact dia amatlah ketara..harap proton mendengar, jangan buat tak faham ye

  41. satu lg,dpt info yg iafm plus punya torque,sama cam cps,tp achieve bwh 4k rpm n 90 percent torque dia dah perform start 2k rpm. Hp masih lg rahsia,tp sy rs rendah ckit dr cps. Iafm plus engine target dia untuk town driving. Cvt dpt mengoptimumkan keupayaan enjin.

    • tak sabar nak tgk lineup baru engine cfe and iafm+ ni .. bile la ejora atau saga baru mau launch ..😀

    • bagus tu mat.
      kalo cfe. exora pakai dulu,
      cam iafm+ dgn cvt, model mana plk rasmi?

      tork kev agak flat. wow,,tekan sikit meluru ke depan (memang bagus kalau betul betul di realisasikan) abis la toyota honda. dulu beli toyota kata sebab kalau proton tekan minyak lambat pegi. minyak kuat pulak. so dengan iafm plus boleh la test sendiri, rasa sendiri. terkeliru juga,, siapa lebih patriotk sebenarnya yang sanggup bayar tax 30 ke 40 ribu utk kerajaan kerana nak pegang stering toyota. 7y8787u89ijyw2q3?

    • tak sabar nak tunggu bulan 6 ni nak test drive exora turbo🙂

  42. Off Topic:

    Proton Motorsport mendapat tempat ke-9 dan ke-16 daripada 36 penyertaan di IRC Rally Islas Canarias Sepanyol 14-16 April 2011.

    Pemenang 4kali IRC, Giandemonico Basso (yang hanya beberapa kali je menguji Neo S2000) berkata chassis dan suspension dah power, cuma enjin je yang perlu diberi perhatian. Beliau hanya menduduki tempat ke-9.

    Juara PWRC PG Andersson pula berdepan dengan masalah tayar pancit sebanyak 2kali dan memaksa beliau menamatkan saingan di tempat ke-16.

    Basso merupakan Tarmac Specialist. Manakala Proton Motorsport tidak mempunyai pengalaman mengenai rally tarmac (rally jalan tar). Dengan gandingan ini, diharap Proton Motorsport dapat meningkatkan keupayaan Neo S2000 menjadi jentera rally yang berdaya saing.

    Kedudukan mata IRC kini, Skoda 73, Peugeot 67, Subaru 18, Proton 16 dan M-Sport (Ford) 13 dengan baki saingan sebanyak 9 pusingan.

  43. Model baru ni ade ESP tak?…

  44. mmm… kalau la persona R nie interior material n texture mcm Honda civic…. perrrgghh terbaik!🙂

    cheers!

  45. persona r ada esp,tp exo turbo,xpasti,ada info ckp ada.xtaula.

  46. side curtain airbag ada tak?

  47. Bro semua, ni gambar orang yang encounter dengan Persona R ni. Tapi gambar persona R berbungkus beb. Mutual agreement.
    http://www.arenakereta.com/spyshot-persona-r-diiringi-oleh-vauxhall-astra-turbo-di-gurun-kedah/

  48. ESP tu apa??

    • Electronic Stability Program ataupun Electronic Stability Control… gajet khas untuk mengawal kereta jika oversteer.. tapi handling proton selama ni pun sudah bagus walaupun tanpa gajet ni… cuma org yg tak pernah bawak kereta proton start dari gen2 sampai sekarang akan cakap bukan2.. untuk pengetahuan gajet ni jika ada pada sesebuah kereta dah tentu naikkan rating star dia dalam crash testing & sebagainya..

    • ESP tu ape..!!!!
      Adik2, baru masuk industri permotoran ker??
      Electronic stability program..
      Ada gak kdg kala org panggil ESc ( electronic stability control), Vehicle Stability Assist (VSA), CST(ferrari), Dynamic Stability Control (DSC, Dynamic Stability Control (DSC), Dynamic Stability and Traction Control (DSTC).. dan banyak lagi..

      • biasalah orang tua kadang2 lahir lah kehidupan bongkak dan berlagak tau sentiasa.taksalah tanya.biasalah lepasan SPM ingin tahu semua benda.kang tak maju2 cakap tak buka minda buka hati.bila tanya mulut ringan dicaci.haih..terima ksih bye.

      • bro😦 says, jangan kecik hati..mungkin bro prolever bergurau je tu.. sebab tu dia buat ayat gitu..😉

      • ala.. terase ker.. Saye gurau2 jer tu… Bukan bro😦 sorang jer yg x tau esp tu ape.. ramai g yg x tau.. Mintak maapla kalau terase.. Saya rase ayat sayer biasa jer cume mungkin perbezaan umur yg sebabkan org lain akan terasa.. mintak maap la sekali lagi ye bro.. Bukan niat nak perli, kutuk, or WSE,..

  49. hrp xda yg slack pasni

  50. harap proton jgn telalu gopoh sgt, wat kereta biar suma parts diuji sepenuhnya.. quality kena jaga.. sy da tgk 2 biji persona elegance yg guna brek led, bila brek sebelah je yg nyala.. nampak quality masih tidak berapa ok g.. sy skang guna waja, biasa la dah 5 tahun, 6 7 kali tuka mentol lampu brek blakang.. so far, perodua yg guna led myvi n alza, wat masa ni sy tak penah nmpk g diaorg fail bila tentang lampu ni.. ni blum part yg kita tak nampak, cuma owner je yg tau..

    • setahu saya, kebarangkalian persona r untuk dilaunch awal adalah 0%.. sebab, setahu saya nak delay ada la.. Sebab tu proton banyak pakai part persona lama dlm persona r yg tengah test berbungkus tu..

    • yang pastinya P2 handling fail..lain cuma owner je yg tau..

    • aku setuju ng pendapat ko arefad.

      drp pemerhatian aku,
      problem ni warisan drp mitsubishi.
      zaman wira dulu mmg byk lampu blkg sblh mati.

      persona led mati aku xpernah jumpa lg.

      apa punca? current overload ke?

      • sebenarnya bro, ada led persona elegance yg lampu terbakar.. Saya ada jumpe tapi setakat nh 2 je la.. Satu sebelah dah x d menyala.. Satu g 7 je yg menyala drpd 9 led..

  51. nampaknya persona baru akan ada lampu HID, ini fungsi premium, bayangkan mlm2 kereta persona je yg pakai lampu ni, kereta toyota dgn honda yg lebih mahal malah forte pun x de lampu HID, itu belum tengok enjin turbo,direct injection, cvt 6 speed

    • kalau tengok balik, rasenyer persona r nh mcm dah masuk upper c lower d segment dah.. Nissan sentra lama sebelah die nampak kecik sangat..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s