funtasticko design

http://funtasticko.net

Sketch asal TUAH yang telah dirender!!!

38 Komen

Sketch asal TUAH

Perbandingan dengan TUAH

Cuba bandingkan TUAH dengan sketch asalnya lakaran Zaf dari Proton dengan clay model yang sebenar? Memang jauh la bezanya, nampak sketch yang dirender tu lagi menarik & garang. Jelas muka harimau mengaum kelihatan, yang menjadi persoalannya mengapa tidak dibuat clay model berdasarkan lakaran asal ni? Kenapa perlu ubah sehingga dia menjadi terlalu safe sebagai showcar, pelik tapi benar… sila bagi pendapat anda ye, 😉

* gambar rendering tu saya dapat dari bro Mat tadi, dia bluetooth kat saya masa dok sembang kat kafe…dia pun dah lupa mana dia ambil gambar ni..kredit kepada yang telah membuatnya, anda telah buktikan lakaran asal lebih baik dari clay model sebenar, tahniah diucapkan..

Advertisements

38 thoughts on “Sketch asal TUAH yang telah dirender!!!

  1. slm..

    yup bro cam, sketch tu mmg ada wow factor..
    mungkin proton need to be more stylish outside, n practical inside.
    safe design cepat muak nampk.

  2. my bro ada exora n innova…
    as example, brckp ttg door trim.. exora mmg simple gile, xnmpk elegan brbanding innova. ubah curve skit n kasi kosmetik skit(krom etc) dah nmpk lain… just pndpt peribadi.

    sy cdgkn proton spy jgn trlalu buat safedesign sbb nkkn praktikal. mmg sec teorinye practicality bgs bg design tp prlu tmbh taste utk lebih baik tampak dmata.

  3. i’m proud to be malaysian bcz when i’m at UK my lecturer also use proton car, but he said y proton using cheap polymer material for inside, anywhere, keep it up proton

  4. sketch tu memang gempaq!!! ubah suai blakang ikut DNA harrier n jdkan suv proton, cmfirm mcm grg pisang pns

  5. yup..kerna cerdik skit je..buat kete dari zero dah pandai dah..skrg ni kena tambah perencah je.. pandangan pertama adalah segala2nya…

  6. Setuju dengan Bro Campro. Sketch mmg jauh lagi mengancam dan mmg wow. Harapan saya, bila dibukaknya koyok tu nanti samalah dengan sketch punya, dan tak sama langsung dgn konsep car..

  7. Mesti banyak sangat tangan (baca: decision makers dan orang yang takde kaitan tapi memandai-mandai) masa buat clay model.

    Masalah sama rasanya bagi sesiapa yang buat kerja design. 😐

  8. sorry la lupe gmbr ni dah ade..huhu

  9. Minggu Saham Amanah Malaysia 2011 (MSAM 2011) bakal berlangsung dr 20 hingga 26 April di Ipoh Perak.

    Perodua turut menyertai. Jika berdasarkan trend sebelumnya, Perodua mungkin mempamerkan prebiu Myvi baru di MSAM 2011. Harap ada pengunjung yg dpt mengambil gambar nanti.

  10. Duta untuk kempen persona? takkan persona sekarnag perlu dikempen lagi.. adakah ini ada kaitan dengan persona-r?

    http://mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2011/4/20/mstar_hiburan/20110419174258&sec=mstar_hiburan

    Sebagai langkah mempromosikan kempen Proton Persona itu, Suria FM turut menyiarkan drama radio tentang kisah hidup Lin sebagai ibu tunggal sekali gus memegang watak utama dalam drama tersebut.

    Ia akan disiarkan selama seminit bermula 1 Mei depan selama dua minggu pada pukul 8.15 pagi dan ulangannya 5.15 petang.

    Sempena dengan pelantikan tersebut, Proton akan melakukan sidang media untuk mengumumkan tiga penyampai radio itu sebagai duta kempen Proton Persona.

  11. btw ni ada spyshot persona-r lagi. nak harapkan arena kereta masukkan gambar jangan haraplah.. gambar yg berplaster pun ada mou ka? hahaha. okey enjoy.

    http://www.ohtidak.com/oh-kereta-terbaru-proton-yang-masih-misteri

  12. komen seseorang. kena dapatkan pengesahan the king.. hehe.

    Jolly Roger
    masa aku gi interview di proton COE shah alam, Head of Prototype Proton COE, Mr. N bg tawu aku the latest projek proton akan launch adalah replacement kpd Proton Persona. Persona R ni xkan guna model dr proton tuah tu. proton tuah hanya cuma prototaip. utk Proton R ni, aku diberitahu yg more and more tech lotus akan dimasukkan ke dlm model bru ni. die ckp lg, di proton smua tech kereta2 terkenal di dunia proton ada, tp soalnya nk kluarkan kereta sesuai dgn bajet masyarakat malaysia yg mnjadi barrier.

    • Model sketch atas tu mmg cun..harapnya BOOT besar mcm Saga/Persona.. sbb org kita mmg pentingkan BOOT space, kaum Ind pentingkan luas dan kaum Cin pentingkan pickup/speed.

      Yup.. rasanya ada kebenarannye tue ayat nie.. “soalnya nk kluarkan kereta sesuai dgn bajet masyarakat malaysia yg mnjadi barrier”

      kalau kereta range monthly installment RM400-RM500 sebulan confirm laku macam pisang goreng panas.

      p/s: buat je model paling asas, dan bgtau customer boleh add-on later kat service center jika nak upgrade accessories, bukan pegi kedai Abangs..hehe

      • Sdr Abe,

        Betul kata bro harga menjadi faktor utama sesebuah produk itu laris atau tidak.

        Tapi untuk kereta yang bayar ansuran RM400-RM500 sebulan, loan 9tahun dan deposit 10%, apa yang boleh bro aspect terhadap kereta tersebut? 6 Airbags, ABS, ESP, TCS, Rain Sensor, Isofix, 4 EuroNCAP? Rasannya komponen ini kebanyakkannya diimport. Tentu harganya mahal. Banyak mana local industri kita yang keluarkan high-end-technology product?

        Proton kena hasilkan model yang meet global standard. Bukan lagi kereta yang murah, ramai orang beli tapi ramai orang kutuk.

      • betul tu..

        tapi nak buat mcmana.. itu je kemampuan org kita.. 🙂
        bila Spec-spec keselamatan tersebut dipasang mengikut kehendak negara lain dengan tujuan untuk diimport ke negara tersebut, org Msia ki komen P1 anak tirikan rakyat sendiri..

        Saya berpendapat jadikan spec-spec tersebut sebagai Add-on, bila mampu mereka tambah..
        Melainkan kerajaan dah gubal POLICY mewajibkan semua kenderaan di Msia ada semua features tu..

    • bro zack..
      Tuah mmg berbeza dari kereta nh.. Tuah adalah tuah, Persona R adalah Persona R..

      • yeke bro??tapi macam tak je statement tu,budak proton cakap taktahu la betul ke tak.dalam bilik RND memang ada kereta ini sahaja.yang dikenali sebagai persona R.tanpa berbungkus atau hard tape.dorang komen macam kereta camry orang tua.

  13. Lakaran itu mungkin ada satu.. tapi tahukah anda ada beberapa lagi model untuk Persona R yang dibuat bersama dengan Italdesign? Dan model yang sebenar telah dipilih sendiri oleh Yang Di Pertuan Agung kita sebagai production model..

    Sumber: Insider dari Proton yang berada ditempat kejadian, Italy.

    • ooo… YdP Agung yg pilih…. camtu

      • ye ke ni…sebelum ni kereta Proton PM yang akan pilih, yang peliknya kenapa tak bagi rakyat yang pilih? diorang yang akan membeli nanti.. lawak betul la Proton kalau gini gaya caranya.. suruh orang yang confirm dapat free sebijik pilih, tapi yang beribu2 bakal pembeli kena ikut je..hahaha…nonsense

      • YUP… Kurang diyakini..

    • hahaha… kurang diyakini

    • Aku rasa ini ialah perangai orang Malaysia yang paling bodoh yang pernah dengar. Agong ialah ketua negara bukan ketua designer kereta kenapa suruh dia yang pilih. Jatuh martabat dia. Dan kesian designer yang buat penat penat tu.

      • hahaha..mmang mengarut info tu, ada ke patut agong terlibat pilih design kereta… kalau pm tu masuk akal lg la, sebab dulu pun time neo siap prototype tunjuk kat pm dengan menteri kabinet, mintak pendapat diorang..tapi tu pun cara pilih design yg paling karut pernah dibuat..baik buat undian sms lagi efektif, hahaha..

  14. Gambar render berwarna inilah yang saya cari. Jika ada sesiapa yang dah cuba melakar bahagian belakang dan side profile model ini, silalah email kepada saya.

    fridzmax@gmail.com

  15. Model yg nk ganti persona ni lebih besar..cmne plk dgn harga nnt..naik jgk ke? Sbb besar la persona R ni..da mcm saiz inspira

  16. waaa. lu punya rendering lagi cun la bro dari model prototype tu. design line very cool. ada kesinambungan yang nyata..i wish to see this car on the road ( designer proton ni malu-malu skit nak establish design line…nak x ndak je. line x conti 360 degree…last2 end up like ordinary car. wow factor? none ) syabas bro.!

  17. kalau ada cadangan kita patut hantar terus ke ceo proton, baru pandangan kita dipertimbangkan

  18. wah..rendering dia mmg cun habis…
    nasib baik da lmbang proton…igtkn honda td..
    btol ke actual persona r lain dr rendering tu?
    ke proton yg xmampu nk wat?.. syabas designer!!

  19. bleh jd keta sport, slm, sy org org baru…kalau ni ada iras2 persona r, mmg sy suka..

  20. model neo akan datang cun jugak ni..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s