funtasticko design

http://funtasticko.net

Wira Concept : Kalau macam ni Persona R apa pendapat anda?

21 Komen

Kalau macam ni Persona R apa pendapat anda semua? Saya dapat gambar ni kat facebook bro Ayiem Naim. Menarik kan? Nampak lagi gempak kalau nak banding dengan TUAH. 😉

* gambar ini adalah artwork dari bro Ayiem Naim

Advertisements

21 thoughts on “Wira Concept : Kalau macam ni Persona R apa pendapat anda?

  1. wah style jugak ni.tapi papepun kereta proton ni sebenarnye kena nampak solid bile tengok. for example mcm honda accord and toyota camry. kerete jepun je tp nampak solid and setanding bmw and mercedes sedangkan x seberapa pun kan? huhu 1st impresstion tu penting.

  2. nampk dah teruja dah…
    Ye betul bro sukun, kereta nak nampak solid..
    Sesetangah kereta walaupun besar kadangkala x nampak solid example Alphard… Yg kecik lak ada yg nampak solid example Renault Scenic and fiat 500… Exora ada sikit2 tapi harap persona R ada ciri2 ke”solid”annya.. Harap crash rating score pun boleh capai 5..

  3. saya rasa, bukan proton tidak mahu keluarkan kereta dengan rekaan yang menarik, mungkin mereka mencari rekaan yang memerlukan cost pembinaan yang murah.

    semua orang boleh design kereta, bebudak kat kelas pun time cikgu mengajar boleh sketch design lagi menarik. cuma kata putus terletak pada orang atas.

    • tu memang la faktor kekangan dia, tapi proton boleh dah ubah modul perniagaan dia, kalau nak menepati standard global perlu menaiktaraf model dia..kos dah tentu akan berlaku kenaikan kerana nak capai standard yg ditetapkan.. tapi takpe sebab dapat produk yg berkualiti tinggi dari segi rekaan, spesifikasi & teknologi dengan harga yang berpatutan.. setidak2nya harga kereta proton yg ada spec tu masih jauh lebih murah dari jenama lain..mungkin kerajaan boleh bantu proton turunkan cukai kereta & hapuskan cukai komponen yg proton terpaksa out source dari luar..jadi harga kereta proton jd lagi kompetitif

    • btol..dan bukan senang design keta nak nmpk exactly sama dengan drawing..contoh design dept kasik drwg kt enginerg dept utk construct..nk buat body panel sebijik mcm drawing memang susah..tp mungkin dgn technology baru lebih senang sket..aku hagak je la..aku bukan dlm manufacturing pon..klu salah..i’m sorieeee..

  4. aku sokong mana2 design yg utamakan safety + stylish.

    aku bukan dlm industri automotif, jd aku xtau samada apa2 yg dlm gmba tu bagus ke idak 😉
    yg penting safety 1st.

    kalu jepun mahir dgn pertukangan katana, melayu juga xkalah dgn mahirbesi kerisnya 🙂

    • bagi saya waja cps/ 1.6 campro E (lebel kat bontot die) adalah kereta proton yg mmg 90% full spec( srs airbag, abs, ebd+bebd) dengan harga yg kompetetif (murah la) untuk org yg nak beli kereta second.

  5. mmmm…. cantik. 🙂

    • xpe la biar la akak tu dpt claim, hak dia kan.. tapi pelik gak cam ne sc x nk layan dia g claim sedangkan kereta tu baru sehari.. some explanation needed here

    • nampaknyer DSZ kena pantau betul2 Proton edar & service centre dia org… kes mcm ni mmg betul2 akan merosakkan prestasi dia…

  6. sy hairan,knp berlaku mcm tu coz pengalaman sy sndiri kat pe servis kuantan,mmg bgs. Siap sempat claim tkar seat driver lg coz ada terkoyak ckit(sj try claim coz koyakpun dkt 2 thn pkai). Xda masalh. Ni mesti sumthing wrong ngan pe sana. Stakat ni xda masalh claim warranty asalkan servis kat pe sc n asalkan kete standard gaban. Cume ada yg buat double tinted(persona se) xdpt claim coz kete dh dtg ngan tinted,p tinted lg skli kasi gelap,so prob pd pwr window. Waja cps juga coz cermin dh dtg dgn uv protected mirror,tebal dari yg standard,pi tinted lg skali. Itu slh owner. Yg pakai neo cps,msalah jerking tuh bleh settle dgn tkr cable plug campro r3 atau cable plug campro 1.6. Yg asal tu leh lego jek. Sy rs problem tuh wujud bila dia tkr setting cps activation,so ada yg x ngam ngan spark dlm combustion. Enjin cps lain xda problem. Yg auto cps neo,tcu dia dah dirombak, dia akan shift lambat ckit dr biasa,tjuan untuk lebih sporty,tp msalah lain muncul,minyak kuat ckit dr cps yg lain coz lambat shifting. Tp bleh order ngan r3 catless extractor kat r3 yg depa guna kat neo r3 yg br2 ni. Yg lain bio standard jer. Warranty xpe coz brg r3.

  7. Apa benda tu “Ultra HIGHT strength”, “Extra HIGHT strength”?? Nak buat concept macam ni, buatlah betul betul, spelling tu biar betul, jangan bikin ejaan English macam iklan kedai ah beng pulak

  8. mmm… bestnya kalau model kat atas tu adalah pengganti proton putra:)

    cheers!

  9. ada gaya nissan skyline la.. yg macam kereta infiniti tiru tuh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s