funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Exora Turbo di RNR Machap

16 Komen

Spyshots terkini Exora Turbo telah diambil oleh bro Amir pembaca blog sembang-auto.com di RnR Machap. Nampaknya Exora Turbo ni terpaksa ditunda sehingga ke hujung tahun ini. Saya dapat satu info yang mengatakan sebab Exora Turbo ini ditunda ialah berkaitan dengan sistem ekzos yang bila hi-rev selama 3-4 jam, ia akan merah menyala & lama kelamaan jika dibuat secara berterusan kemungkinan akan berlaku keretakan pada paip ekzos tersebut. Jurutera Proton sedang melakukan pengubahsuaian untuk memastikan perkara ini dapat diatasi segera. Ada sesiapa lagi yang tahu punca delayed Exora Turbo ni boleh la berkongsi dengan kita semua ye😉

sumber gambar dari : www.sembang-auto.com

16 thoughts on “SPYSHOTS : Exora Turbo di RNR Machap

  1. lambat pun takpa .. asal kurangkan problem..😀 we will wait for this big brother

  2. hajat nak beraya ngan exora turbo tak kesampaian..🙂 duit dah cukup dah..

  3. sayang nye..enjin da diuji tahan panas..hari tu masa kt klims ade tye engineer dia..dia ckp da uji smpai merah menyala enjin ni..tp kenapa lah xuji skali ngn ekzos kn..
    tp xpe..pape pn pihak proton da cube baiki n improve exora turbo ni..
    well done proton🙂

  4. Dak kira baik la dapat kesan sebelum launch.. Kalau dah launch, gerenti org bising kalau recall balik….

  5. Dengar2 cite delay sbb ada masalah dengan gearbox jgk…ada lagging masa nk upshift..downshift…so bahaya masa overtake…

  6. lambt xpe asalkan slamat tp cpt2 kan lh. . smpi merah mnyala mesti power enjin n. .

  7. Exora turbo takde halogen/hid lamp ke? Myveee baru da jadikan bende tu standard termasuk retractable side mirror……kemon la Proton

    • Bro,

      Standard Savvy pakai halogen H7. Neo H1 dengan semi-auto leveling lagi. Exora yang first version pun pakai halogen siap ‘Follow Me Home’ function.

      Myvi lama takde offer specs ini pun..

  8. maksud ayat sy diatas, untuk kereta nasional 65k/70k keatas sepatutnya atau standardnya dah ada:
    1) HID/halogen head lamp
    2) Dual air bag
    3) ABS/TCS
    4) ESP
    5) LED rear lamp
    6) Retractable side mirror
    7) Disc brake semua wheel
    8) korang tambah sendiri, janji sepadan ngan harga

    baru berbaloi-baloi dengan loan yang kita pinjam =)

    • rasanya ciri2 yg bro cakap tu kemungkinan besar ada pada exora turbo, mungkin la tak semua, mana la tau ciri2 yg kita tak sangka ada wujud dlm exora turbo ni… light & rain sensor je, running daytime led ke..

      • bro, yg no 6 tak yah pun tak pe, yg penting reliability engine ngan part2 yg remeh tu… yg no 1-7 ok kot utk safety…running daylight pun ok utk safety gak….

  9. xsilap saya,lampu proton skrg dah pakai halogen, ada yg h7 mcm savvy saya n h4 kalu neo.betulkan kalu salah. Hid ada pd waja cps,tp hid nih mahal boh kalu rosak. Rasanya waja cps punya hid,kalu satu dekat sribu lebih. Lampu saya rasa dah ok,janji terang. Led daylight,bagus kalu ada. Mirror tuh,kat exo fl katanya ada. Waja cps ada. Yang senarai lain sume dah ada kcuali tcs@esp. Bagus kalu ada. Tapi stakat ni, lotus handling memang dah bgs,cume kalu tambah esp,lagi tinggi safety. Tp kena ingat gak,esp,elektronik,kalu malfunction, sume bergantung pd raw chasis. Kita bukan ler tau ke x esp tuh rosak@x kcuali kaki pecut,amik koner lipat,baru tau esp function@x. Sebab tu exora ada bebd,backup kalu abs n ebd xfunction.

    • Bro mat,

      Savvy memang pakai Osram H7 sebagai standard kilang. Pernah juga pakai H7 cap ayam, tahan 2bulan je dan kembali pakai Osram.

      Saya nak tanya kawan2 sekalian, kalau pakai Osram H7 NBP boleh lepas JPJ tak? Saya dah puas hati dengan ordinary H7, tapi dah gatal tangan nak pakai NBP pulak.

  10. sy rs exora akn kua gan pakage menarik… menawan..tp satu je kena kasi matop..berkenaan rekaan kabin..mesti halus..seni mesti cantik..guna pelastik elok..sekurang2 sama macam aspire aka inspira..plastik kena jaga…sebab itula customer selalu tegok..NVH kasi rendah..xkan lg ade tikus dalm boot..mcm gen2 ade tikus dalam boot..bunyi kit,tik kreok,kok kerek,ting,ting,tong,sume bunyi kua la..sbb tu la system audio protong memang best, sebab nk tutup bunyi td…yang laen sy da x nak komen…bab engineering proton da okey..

    p/s…sila abaikan komen ini jika protong da berubah…daring to change….

  11. bleh kot coz nbp mentol je kan.spttnya no prob.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s