funtasticko design

http://funtasticko.net

SAGA 1.6 IAFM dilancarkan esok???

54 Komen

UPDATE : Gambar tambahan dari panggungopera.blogspot.com

Dapat info ini dari rakan-rakan & juga http://www.arenakereta.com tentang SAGA 1.6 IAFM yang dikatakan bakal dilancarkan esok. Adakah benar berita ini sama-sama kita nantikan. Info & spesifikasi ini saya dapat di http://www.mudah.my

Price : RM 46,549 Make: Proton Model: Saga
Reg. year: 2011 Mileage: 0 – 4 999 Transmission: 4-speed automatic transmission
Engine Capacity: 1600 cc
Accessories: Solar Film, CD Player, Airbag driver, Airbag passenger, Sport rims, Alarm, Central lock, Adjustable steering

sumber : www.arenakereta.com & www.mudah.my

54 thoughts on “SAGA 1.6 IAFM dilancarkan esok???

  1. National car manufacturer PROTON today introduced a new variant of the Saga FL, empowering its best-selling model with an even bigger heart in the form of a 1.6-litre engine.
    At RM46,549 – only RM3,700 above the selling price of the current 1.3 Saga FL Executive – the all-new variant is powered by the 1600cc Campro IAFM engine, and is available only with automatic transmission and in solid white colour. Bookings commence immediately, and the new variant can be viewed at all PROTON showrooms nationwide.
    The all-new variant is powered by the 1600cc Campro IAFM engine, and is available only with automatic transmission and in solid white colour

  2. it could be the nippiest proton if counts power to weight ratio.

    oh dear satria neo need a CPS as standard and the Highest line need a force induction.

    • kita doa dan solat hajat ramai2..minta2 la hi-end kan lagi spec saga fl ini dgn cps dan r3 bodykit ^_^

    • at least kalau saga r3 moga2 dpt supercharge + cvt + abs, ebd, bi-xenon headlamp, esp, electric steering, headup display.. pastu marketing biarla diorang masuk wrc .. huhu tinggi sungguh permintaan aku

      • bila officially supercharge itu kuar nanti ramai la kita akan tgk raceboys letak sticker supercharge…hehe..tak kuar hi-spec sgt pun takpe coz kita semua dah tau formula2 nk mody dari persona/gen2 sebelum ini, just kali ni ringgan skit kat body saga pula..

      • betul…supercharged..
        tp lg best kalu letak “KOMPRESSOR”..
        hehee

  3. this is an answer suggested to the up coming myvi 1.5.

  4. persona pun keluar warna putih … sunday boleh pi showroom tengok

  5. Alamak, Saga 1.6? Ni akan jadi model paling nimble Proton?

    Saya dapat info dahulu kala, saiz enjin Campro 1.3 sama je dengan 1.6. Cuma bezanya ruang piston dan water passage yang berbeza. (Betulkan jika salah)

    Em, Saga 1.6 tiada rear disc brake?

  6. bro auto saja kan..
    harga klau kt paultan dia tulis rm46k..

  7. Nampak gayanya Saga akan overtake sales Myvi la untuk bulan2 yang mendatang. Tapi dari segi pilihan dah bertindih pula dengan Persona. Patutlah Persona R dah masuk segmen C macam Civic, Altis. Proton SAGA ni akan kekal dalam segmen B. Tapi kalau betul2 lah difikirkan, patutnya SAGA ni datang dalam 2 version iaitu 1.3 & 1.5 (macam Vios), lepas tu Persona R pula 1.6 + EBD dan ESP (macam Altis). Baru la tak bertindih segmen. kalau tak produk proton akan bersaing sesama sendiri macam kes Gen-2 Waja beberapa tahun lepas.

    • Azrai,

      Sebab tu lah new Y family enjin hanya ada 1.2, 1.5 dan 1.8 shj.

      • Ok. Ini hint segmen kereta keluaran akan datang Proton. Listen to the people.

      • The King dgr citer new Y family x jadi nak buat btol ke? dgar ada banyak issue je?

      • P32
        Setahu saya bende tu otw.. Cume belum start lagi jer kot..

      • P32,

        Campro engine dah nak EOL due to emission std sbb tu Proton kna kuar engine Y family .

      • theking, cvt saga kuar mcm biasa ker ataupun ada kebarangkalian kene delay mcm Exora CFE?

      • theking, ada info pasal p3-21a ke? hehehe…lama menyepi berita pasal ni…spyshots pun xde yang latest..

      • Patut engine Y 1.8 tu up sket cc die jadi 2.0, baru ada cukup ruang untuk engine 1.5 turbo. Lagipun boleh pakai enjin 2.0 untuk perdana baru dan neo s2000 ganti enjin renault.
        Proton takde plan nak buat enjin diesel?

  8. persona elegance warna putih dah berderet malam tadi kat lori.. hari ni mungkin kebanyakan showroom ada..😀

  9. The King,

    Saga FL IAFM+ dan cvt akan datang dengan 1.6 juga ka? Adakah Persona akan datang dengan cps sebelum tamat production? Saya tanya begini sbb Proton dah ada top range engine 1.6 CFE..

    Dahulu masa BLM dilancarkan, hati saya bertanya, ada tak model BLM 1.6? Saya jawab sendiri, 1.6L 110hp untuk saiz seperti BLM mungkin menakutkan. Tapi bila saya lihat Fiat 500 Abarth, (Saiz Savvy dgn enjin 1.4Turbo 135bhp), semuanya jadi tak mustahil.

    Kali ini betul2 mengharapkan chassis Savvy/Saga untuk kendalikan enjin 1.6L. Campro 1.6 bukan enjin picisan lagi. (Ia adalah enjin rally)

  10. proton dah menyerang seawal mungkin nampaknya….
    pada firasat aku,maybe r3 release version mereka bila proton dah launch iafm plus dgn cvt kut…
    mgkin boleh makan dlm dgn mybi se,kalau kena dgn pricingnya
    kalau digandingkan dgn supercharger,mmg eye popping jaw dropping head turning body shocking…hahaha…

    • wep.. buat R3 nyer saga lepas SAGA CVT kuar lagi ok.. Teringin nak tengok saga mcm kat bangkok motorshow tu on the road..

  11. sesuai utk yg nak proton enjin 1.6 auto dan ada airbags, kalau persona auto lebih rm50k baru ada airbags,
    proton nak tarik pembeli myvi terutamanya wanita

  12. gambar interior plss

  13. Salam.. bro campro, klau sy nak bg ape2 mklumat or gmbar, ape e-mel saudara ye?

  14. tgk kat website proton.

  15. engine and gearbox spec might resemblance australian S16
    http://www.proton.com.au/s16/specifications

  16. rear lamp tu AH BENG patut keluarkan retro reflective sticker tu… nampak lampu Saga FL kecik sangat… dulu masa Waja jadi kegilaan, bnyk orang tampal sticker kat atas rear lamp kasi nampak mcm tanduk skit..

  17. i went to the showroom today and examine the car gearbox comparing the autobox between saga fl 1.3 AT and 1.6 AT found that the gear box is the model is the same but model code number is different towards the end . internally it could be different.

  18. good job proton……..
    makin banyak pilihan utk rakyat yg berpendapatan bawah 2500

  19. proton banyak buat kejutan sekarang.. Yang tak di sangka.. Kita tunggu saga cvt, dia keluarkan dulu 1.6.. Mmg sangat busy sejak kebelakangan ni..

    Apa lagi kejutan selepas ni? Mungkin saga exec fl 2 ada abs+ebd lepas ni?

    kipidup proton! Be strong and hear what rakyat says about u.. Those days we criticise because of you cannot do it.. Nowadays we criticise to make you a better car maker, because we know you can do it!

  20. actually the release of 1.6 saga is not that shocking as its been release before and now it has been sold in australia.

    so one asking for the new level of proton saga, a smoother proton saga, a more refine proton saga,,,,its batter to just wait for iafm vvt with cvt because combination of the engine and g-box is quite promising of a new experience for a smoother modern drive.

  21. 1.6 engine only with drum brake at back…..wah….better drive slowly.

  22. Any idea when the saga iafm+ CVT will be launched?? Ada minat untuk beli.. hopefully will be launched in June!

  23. korang perasan x? gambar spyshot persona elegent yg mula2 dulu? color kerete tu warna putih 🙂 tp mase 1st batch xde pun? skrg baru lah ade warne putih🙂 same goes for saga FL , 1st batch xde tp skrg baru ade. spyshot pun kerete warne putih🙂 .

  24. SAGA+1600cc+CPS+CVT+ABS perfect combination

  25. Yup agree that with more power, Saga 1.6 should have a good or better stopping power. From my previous accident, Saga BLM 1.3 fail to stop and bang my car from the back. The driver behind the steering just don’t aware that without disc brake, ABS, experience and luck…accidents just wait to happen.

    • Dan lagi satu. kalau follow kereta depan dlm sekangkang kera, mmg 90% anda akan mencium bontot kereta depan walaupun naik kereta apa pun.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s