funtasticko design

http://funtasticko.net

Enjin Family Y bakal dikeluarkan 2015, Persona R Mac 2012

32 Komen

Menurut sumber dari theStar, Proton bakal menggantikan enjin Campro dengan enjin generasi baharu yang diberi nama Family Y. Theking juga pernah bagitau sebelum ni, Enjin Family Y merupakan enjin GDI yang menggunakan blok aluminium dan ada 3 variant iaitu 1.2, 1.5 & 1.8. Difahamkan setiap variant akan ada NA & Turbo (Twin Phaser Turbo). Mengikut jangkaan, paling awal enjin ni keluar 2014. Pengarah Urusan Proton memberitahu Persona R bakal dilancarkan Mac 2012. Ada kemungkinan Persona R ini bakal dilancarkan secara global di Geneva, sebab bulan Mac memang akan berlangsung Geneva Motorshow. Persona R ini bakal menggunakan enjin Campro turbo & IAFM+ dengan kotak gear CVT & 5 MT.

* Bila la nak ada spyshots terkini, theking cakap bulan Jun ni Persona R testing pakai P0 parts & merupakan kereta yang sebenar nanti..🙂

32 thoughts on “Enjin Family Y bakal dikeluarkan 2015, Persona R Mac 2012

  1. aku dalam dilema samada nak ambik inspira atau tunggu persona R …

  2. tepets,klu aku,tggu persona R..mac thn dpn,persona aku br je nk msk 2 thn..utang byk lg woo..tggu jelah persona R,facelift punya..hihihi..

  3. tu la pasal rasa tak best plak kalau pakai inspira sebab bukan original proton..

  4. (ralat tu campro.. 1.8 bukan 1.5)

    Hehe.. kereta dah jadi macam gadjet2 mobile, computer dah. Kejap je dah upgrade. 3 year je leh tahan, pastu jadi barang lama, sebab introduce line baru.. so pada sape2 nak up to date, buat loan paling lama 5 years je .. baru best ..😛

  5. time tu boleh la start kumpul duit buat downpayment.. persona sekarang pun masuk setahun lebih dah.. boleh trade in.. hoho

  6. endless wait

  7. bro camp… takde cerita mt 6speed ngan auto 5speed ke selain cvt tu?

  8. Nampak gayanya proton pun makin maju dari Honda n Toyota dah ni .. huhu

  9. engine baru proton selalu ada masalah. Kena tunggu 1 hingga 2 tahun sampai semua issue settle baru beli kereta ini.

    • ah-loong,

      bkn fakta tp auta je hihihi

    • so enjin toyota, mitsubishi, honda, merc, bmw mmg perfect tanpa satu masalah pun jumpa la…
      nampak sangat cakap tanpa maklumat yg sah.. That’s why theking say it AUTA..

  10. we hope that proton will reduce ‘generation gap’.
    today when we talk about vvt, imports starts with dual vvt. (inspira do have anyway)
    when we talk about cvt, some car goes 6 speed auto (kia), and some do have dual clutch tech (fiesta)

    we are catching up with turbo 1.6. ,yes ,currently on the road is 308 turbo. this looks close gap. but not up to the expected out put.

    maybe its not too wrong just to be ahead of schedule in term of y family engine ,cfe or vvt. because in business time is money. and whats available at that particular time will behold proton’s reputation

    by all mean, its not to belittle proton. but thats the fact where we are now.. ok thats my word but in fact i am a strong proton supporter.

  11. komen ni sy ambik dekat FB MyProdua….salesgirl P2
    sabar la,kreta bru nk kluaq dh,xbrapa hari ja lagi…haha kembar mini coper…

    Bior Betoi…kihkihkih,agak2 la klau nk kencing pun…

  12. tadi pi proton salesman ckp, tahun ni je ade 8 launching line up. so stakat ni kalo diingat dah ade 3 kan? saga 1.6, persona putih, n neo r3. so kalau xde yg tertinggal, ade baki lagi 5.

    • ye ke bro, banyak lagi rupanya.. pe benda la yg lg 5 tu kalau betul la info ni..

    • let me try.,,
      exora fl 1.6 iafm+ (not sure 1.6 iafm+ still applicable exora or not)
      exora fl cfe. (comfirm)
      neo r3 supercharged (its in finish product already)
      saga r3 (still in concept maybe to be into production)(engine ,,no idea)
      saga iafm+ cvt (phase 2) (promising source of news).

    • yg kite conform saga FL, saga FL 1.6 and Persona White, and satria neo R3..
      Jadi yg selebihnyer..
      1. saga FL + cvt (phase 2)
      2. exora FL + cvt (phase 2)
      3. Inspira SE ( maybe)
      4. Saga R3. I hope this car wil spawn after the cvt Sagas were launch..

  13. how bout inspira?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s