funtasticko design

http://funtasticko.net

Lagi spyshots Exora turbo!!!

68 Komen

Spyshots terkini telah diambil dari Paultan.org membuktikan yang Proton menjalankan ujian secara intensif enjin CFE (Campro Fuel Efficient) dengan kotak gear CVTnya. Walaupun pelancaran model ini ditangguhkan hingga ke hujung tahun, kita berharap apabila dilancarkan nanti model ini bakal melonjakkan lg jualan Exora.

sumber : paultan.org

68 thoughts on “Lagi spyshots Exora turbo!!!

  1. X habis nk spyshot2…! Promo murahan! Launch je la…! Pe tggu lg

  2. x pala lambat pun janji dua2 pihak puas hati bila lancar nanti. orng “cerdik” mcm hang hurm nila yang akan kutuk proton akai letak letak kat pala lutut.

    • Pada aku torque curve adalah lebih penting dari HP. Tapi since Proton pukul canang kata HP macam 2.0, aku nak tanya jugak 2.0 enjin outdated mana yang dia amek sebagai contoh tu.

      Apapun aku memang suka Proton guna CVT. Memang memudahkan pengguna. Cuma aku harap CVT ni sama bagus dengan CVT dari Jatco yang Inspira punya.

  3. hmmm da tgk blog ni pun da ada basher2 yg tak sekolah… da makin berlambak plak kt cni, dulu tak pun camni… kalo nak komen pun biar la berasas dan berilmu, jgn le nak main belasah jer… kita biar berkomen dari segi untuk menambah ilmu… tak kira la pro P1 or P2 pun..

  4. saga fl 1.6 akan stop produce in September 2011 …. october baru keluar 1.6 iafm+ cvt
    1.3 saga iafm+ cvt akan keluar pada july atau august …..

    now buy saga fl 1.6 is stupid๐Ÿ˜›

    Exora turbo delay kerana overheat problem belum fix lagi

    • busy tul Proton skang kan..ade je projek yg kita tak jangka2..boleh meroyan tgk model2 proton skang nie..canggih dah…hahahha!

  5. bro, saje je lepas sekali-sekala orang macam ni… kasi panas skit, hahaha.. kalau lebih2 nanti kena spam la, ramai dah yg kena spam sebenarnya..๐Ÿ™‚

    • salam dan slmt mlm kpd author…

      sy ni dh lama menjelajah di blog tuan tanpa sebarang komen ke atas post2 yg dipaparkan…
      bkn ape, sy masih trauma…dicop sbg org yg tdk menghormati tuan pny blog sblm ini…
      pendapat sy tdk dpt diterima krn mmbri pendapat yg btentangan thdp beliau dan sekutunya apabila tdpt post ttg proton atau perodua…
      sy bekas student mekanikal, jd rasa sakit hati dan mata apabila tbaca artikel @ komen yg bbentuk tekaan, ‘hear say’, pengalaman kwn/saudara/makcik/datuk saya atau berbaur politik…dan auta semata2…
      dan bukannya bdasarkan fakta, angka, handling, safety feature, comfort dan lain2 yg relevan apabila bbicara ttg kereta@automotif…

      peace no war…tp trauma ttp ada…hahaha…

      • salam saudara skyjuice

        saya bknlah tuan punyer tanah blog ni.saya jg bkn former mechanical student.cume sekadar pembaca setia blog ni.sy xlayak utk bercakap bg pihak tuan punyer blog tp saya rs tuan punyer blog bersikap adil.bkn sumer komen yg ada dlm blog ni 100% setuju dgn pendapat tuan blog.ada jg berbeza pendapat.tp ape yg penting dlm memberi pendapat adalah cara dan jg adab kita memberi komen.jgn gune bahasa kasar ke,mencarut ke,tuduh tanpa bukti atau fakta ke.kt jg kene hormat pendapat org.

        komen atau post yg berdasarkan hear say,rumours,wishful hopes,tekaan mmg xkan dpt lari bl kt bercakap ttg produk yg masih belum keluar.xkan la itu pun boleh bt skyjuice trauma.mcm mn la kt nak dpt fakta and angka atau safety feature utk kereta yg masih lg dlm peringkat ujian dan eksperimen.kan x msk akal tu.komen politik berparti mmg xsesuai la dkt sini.sekali sekala kt kne bebas dr politik berparti jg.jgn sumer bende kne ade unsur politik berparti.

        jd saya nak bg nasihat kesihatan utk saudara demi kebaikan saudara skyjuice jg.kalo skyjuice rs blog ni atau mn2 blog blh membuatkan syjuice jd trauma,better jgn melawat lg laman blog tersebut.takut2 kne jumpe psychiatrist lps tu kne masuk hospital sakit jiwa plak.

        p/s:sorry tuan blog kalo nasihat kesihatan saya tu bt tuan hilang one of your potential blog readers/followers.

      • its good for you to be direct. if you know the fact any fact that might benefit us ,the user, please drop your sentence here. its no mean to tarnish nor over rating here something about automobile. its maybe your first hand info. or your in field experience will just be owkey as long as its genuine.
        we are here to discuss, to share, and nothing wrong to argue about any particular matter. all of these discussion might enrich our knowledge at any particular subject..
        we cant avoid speculation because of curiosity over something. and if any of us think in different way that makes an argument. and of course sometimes arguments are based on own analysis also truthfully based on fact,

        so welcome friend.

  6. Saya harap exora enjin baru + ada lagi new major facelift dan launching buat macam new model. Mungkin Proton nak lauch exora di pameran Thai Motorexpo kerana IIMS dah dekat tak sempat. Exora kena cepat because masuk april 2012 sudah 3 tahun ada dipasaran dan cycle 5 tahun sampai, setakat ini exora masih belum apa apa lagi. Mintak Campromania art work exora fl2 dan bodykit sekali?

  7. salam.. rasanya ni 1st time bro bagi komen kat sini..kitaorg kat sini berdiskusi dengan fakta & sumber yang tepat..jarang sekali buat komen yang melulu & tak tepat..sebab tu la kat sini kurang basher, walaupun ada juga yang terlepas..tu pun saya lepaskan sebab nak bagi pengajaran kat diorg supaya berdiskusi secara bijaksana..tapi kalau masih tak berubah memang sy spamkan terus..bukan pe, kita nak berbincang benda yg baik, tapi ada juga yg nak buat kecoh tanpa sebab

  8. kpd saudara kopibubuh dan campromania,

    sy mtk maaf byk, kalo tuan tslh faham, maksud sy adlah peristiwa yg blaku itu di blog yg lain dan bukannya di sini yek…hehehe…

    topic yg sy tkena itu mmg utk model kereta yg telah keluar di pasaran – made in malaysia…:-)

    sy ditempelak krn bhujah lbh kpd fakta bkaitan kereta vs andaian dan cakap kosong oleh tuan punya blog tsebut dan sekutunya…last2 sy dicop sbg pro/staff syarikat XXXXXX…hehehe…

    saudara fauzan yg slalu menjelajah di blog paultan dan di sini mst kenal nickname sy…

    maaf skali atas kekeliruan yg blaku…hehehe…

    • oo..patutlah..kat sini yg auta je kena spam..selamat berforum dengan bijak..๐Ÿ™‚

    • mmm…. tersedak bila nama I pun ada dlm kamus minda bro skyjuice:) errr… dlm paultan saya hanya silent reader jer, tak pernah pun melontarkan sebarang komentar. Kalaulah bro skyjuice ada terasa hati sampai trauma (jgn ar sampai cam tu dek non), minta maaf banyak2 yek… (kat sini ker kat mana2 blog pun) xde ar niat nak bagi org sakit jiwa plak… hehe. Kat sini warga majoritinya faham stand mereka berkongsi info, pendapat, pandangan, idea dll. Saya bukan ar fanatik proton pun cuma melihat proton sabagai sesuatu yg fantastik utk diikuti perkembangannya! tak gitu?๐Ÿ™‚

      Cuma bila berbicara kena gak hormati pandangan org lain, kn? Tapi kalau dah lebih2 tu, mmg ar nak kena buku dgn ruas๐Ÿ˜‰ (xde ar…hehe). Bukan apa, saya mmg pantang kalau ada org ckp benda yg salah tanpa ada asas lepas tu dibiarkan dan dianggap sebagai betul… perrrghh. pantang.

      Apa2 pun, teruskan berdiskusi di daerah ini, di sini ladangnya subur segar bugar (x mcm ladang paultan, banyak serangga perosak. Kalau nak masuk mmg kena bawak racun serangga…hehe) secara xlangsung anda membantu rating blog nie (…mcm tuan tanah plak!..:) ). Anda pun baru fresh graduate, banyak pandangn dn pengalaman bleh diperolehi dari brader2 yg otai2 kat sini yg berkaitan dgn bidang anda. Saya setakat tukang kipas2 jer bleh ar:) … dah melalut ar .

      p/s : saya suka orange juice…I like!๐Ÿ™‚

      cheers!

  9. terima kasih kpd tuan punya blog,

    kpd saudara kopibubuh,

    biar saya jelaskan maksud ‘trauma’ tersebut yek…hehehe…
    itulah adalah bahasa sindiran dan bukannya kesan psikologi ke atas diri saya…hehehe…
    lagipun, tahap kesan psikologi ni pelbagai, leh sembuh dgn kita bfikir, nasihat/pendapat/sesi luahan perasaan kpd kwn/kluarga @ kaunselor dan tempoh masa yg sesuai utk proses penyembuhan secara semulajadi.dan kalo xleh sihat jugak mentalnya, brlah dirujuk kpd pakar sakit jiwa yang tuan maksudkan itu…jgn mare yek…ni pendapat sy yg bkerja dalam bidang social work…peace no war…

    trauma yg dimaksudkan adalah kesedihan sy thadap pemberi komen semasa sesi hujahan pendapat tsebut…
    fakta vs auta…ade sorg bg komen yg plg kekakar, “sykt kereta xxxxx ni mesti ade ape2 dgn jabatan abangJ sbb xpyh psg disc brake blkg wlupun cc kereta 1.6”.begitulah +- komen beliau…hahahaha…

    sori tuan tanah, off topic skit…:-)

    • saya rasa mcm pernah terbaca jer..hehe

    • aku xpernah baca psl benda tu.

      ok. aku mekanikal juga, & aku respek profession org lain.
      maksudnye, kalu psl kereta, biarlah automotive engineer itu sendiri yg decide what is the best .
      xkn la tukang masak nk komen kata kete 1.6 wajib ada discbrake sedangkn engineer automotive ckp drumbrake dh memadai.
      sebaliknya, engineer automotive xlayak nk kata pd tukang masak kena goreng ikan dulu baru tumis rempah2.
      logik bukan?

      serahkan urusan pada empunya urusan.

  10. Saudara Skyjuice,

    Di Funtasticko ini, kami lebih menitik beratkan kepada fakta dan penilaian teknikal. Baik dari aspek ekonomi hinggalah kepada aspek rekaan dan kejuruteraan. Namun ia taklah disentuh terlalu dalam sehingga menyusahkan pembaca lain yang melayari Funtasticko..

    Disini kami bebas mengeluarkan pendapat peribadi. Tapi kami menjaga tatasusila dan etika berforum. Disini tiada bias Proton atau bias Perodua. Hatta Aston Martin sekalipun kami kritik. Mungkin ramai yang menganggap Funtasticko bias kepada Proton kerana banyak posting berkaitan Proton berbanding jenama lain.

    Kami cuma mahukan penjelajahan ilmu dan teknologi. Inilah mentaliti ahli funtastickorian.

    Kpd saudara Skyjuice, selamat datang ke Funtasticko. huhu

    p.s.: Kita perlu menjadi Pengeluar Teknologi Bukan Pengguna Teknologi.

  11. baca komen kat funtasticko x rasa sakit hati x mcm kat blog popular lain, byk basher dan x sporting, funtasticko mmg fair kpd proton, harap terus begini

  12. kpd bro chor dan mail,

    no comment yek…hehehe…

    sy skng ni ade kereta viva- utk short distance/pegi kerja, daihatsu charade g11r turbo- utk kepuasan diri/hobi dan wira – utk long journey purpose/blk kg.malah tgu ade rezeki lbh pd masa dpn sy nk angkat exora – utk keselesaan penumpang/time shopping/angkut family members bile blk kg…
    jadi, tuan2 semua rasakan saya ni pro proton ker atau sbb lain???hehehe…

    entah lar…perbezaan pendapat mmg akan blaku dan ada kebaikannnya dlm menyelesaikan sbrg pkra yg bbangkit…ttp biarlah bsandarkan ilmu, fakta dan sikap yg bhemah…

    dan bukannya sekadar ckp kosong dan tdk relevan dgn topic yg dibincangkan apabila bias/taksub dan sikap yg tidak matang dlm mberi pdpt masing2…-sy dpt pujian ‘bongok’ oleh seorang pembaca semasa sesi hujahan di yg ‘lain’ sblm ini…:-)

    • time will tell, sapa bongok, sapa xbongok.
      dh jgn pk sgt.

      setiap kereta ada function masing2.
      bagus kt sini, xbagus kt sana.
      xbagus kt sini, bagus kt sana.
      dh namanya “makhluk” = “dicipta”, mana ada sempurna?
      yg penting, jgn jd fanatik.

  13. Err.. maaf~ bertanya..

    Menurut vehicle ID tag pada Exora ni, purpose: 100K General Durability kan..? apa yang dimaksudkan dengan 100K..? (mungkin 100,000.. tapi nilai apa tu ya..?)

    • Maksudnya nak uji enjin turbo ni tahan tak endurance 100 000 km mileage. (Dalam 3-4 tahun.)

      • 100K KM tu sikit sangat tu. Tambah pulak kalo asik main highway, dah tentu la tak sama dengan 100K KM orang yang mainly main kat bandar yang mana enjin n gearbox terpaksa lebih banyak bekerja.

    • gmie….keter nie test dulu sebelum publish..100k tu…..untuk salah satu testing procedure…penggunaan keter mestilah mencecah 100,000 km daya tahan….pastu testing gegaran….testing rintangan cuaca dan sebagai nyer…

    • mileage kot?

    • ouh.. terima kasih di atas info tu.. so, makne nye mileage laa eak..๐Ÿ˜€

  14. Minta share gambar ni.๐Ÿ™‚

  15. salam,

    tahniah bro campromania sbb buat blog camni.
    Post pertama dari saya setelah 6 bulan hanya membaca…
    dapat juga perkembangan terkini dari proton…teruskan usaha.

  16. nickname typo error lak…sori ye..

  17. exora turbo… enjin dan space dah ok… mcm mn dgn accessories lain yg nampak tak penting ttp menjadi daya tarikan pembeli… spt ddin player.. built in gps.. autoflip sidemirror… underseat tray… reverse camera.. hid lamp… sunroof dll… mgkn dgn accessories ni blh effect price… tp sapa tau mgkn ramai yg mampu ingin memilikinya… bg yg tak mampu beli standard jela…

    • Bro, Perodua pun benda essential macam tempat bergayut kat passenger belakang pun dia omit aje sebab nak jimat kos.

  18. bro skyjuice/ air kosong
    Sebenarnya nh la kali pertama saya baca komen sehingga menyentuh hati saya,.Hahahaha( gurau jer )
    Itu biasa la bro. Saya pun pernah kena situasi mcm tu. Terutama di U KNOW WHO Blog la. Komen kite dipertikai malahan ada yg mengatakan kita nh agen la, hape la. Tapi saya senang jer, buat don’t know jer..
    Yang paling tak boleh bla, kalau saya bagi info ttg PROTOn terutamanya, mesti sah2 kene spam. Tension betul. Last2 setiap komen yg saya hantar kene moderate dulu. last2 terus x d.

  19. Selalu saya komen kalu autoblog kat Paultan lah…ada gak komen kat funtastico. Saya pun tak pro mana-mana. Apa kelebihan contoh mcm MyVi..saya puji..kalau ada kelebihan Exora yg lain dr yg lain..saya puji gak. Yg penting, tak payah nak bash sesiapa sebab fakta tetap fakta. Dulu pakai Wira A/B, sekarang pakai Honda dgn Myvi. Bolehlah bagi komen berdasarkan pengalaman dan juga pengharapan pada Proton. Mana tau mungkin dengan Persona R atau Inspira phase II, saya akan kembali pada Proton..ha..ha

  20. Kenaplah reverse camera tu nampak terjojol keluar aje? Tak kemas. Taiwan pun dah keluarkan reverse camera seamless untuk Exora ni. Takkan Exora punya reverse camera lagu ni?

    http://www.mudah.my/Proton+Exora+Reverse+Camera-9751485.htm

  21. bro theking, kindly need some explanantion…

    my cousin (live in spore) bought exo there, met him at kg.. his exo steering n gear knob is wrapped wth factory fitted red stiches leather, while msian spec no.. why things like this happen?

    most of msia exo owner wrap on their own….

    • Singaporean Exora is merely different from Malaysian Exora. I thought they have no HLine. Those Singapore Proton dealer equip MLine with aftermarket leather seat. Forgot where i got this information.

      Need someone to confirm this thing.

    • factory punya semua serupa sahaja.. nilai tambah begitu adalah inisiatif dealer di sana since di sana takder hi-line.

  22. Kalau Proton Saga FL 2 betul2 bagus walaupun sedikit mahal dari Saga FL sekarang , tak mustahil kalau MyVee baru kurang mendapat sambutan , spec ‘ganas’ pun kalau kecik dan tak jimat minyak tak ada guna .

  23. bro campro , rasenye rendering persona r ni dah lame dah ade dekat website ye? check sketch ni…

    http://paultan.org/2009/04/16/proton-exora-platform-to-spawn-new-models/

  24. Kawan2, siapa tengok segmen Auto dalam Buletin Utama TV3 Jumaat 10 June 2011?

    Segmen Auto hari ini membuat liputan kepada Karnival Audio Kereta (Kalau tak silap). Jadi adalah ditunjukkan beberapa kereta dengan modifikasi sistem audio dalam pameran tersebut antaranya model Mini, Honda City dan Myvi..

    Yang terkejutnya, diperlihatkan Myvi yang make up luar dalam sampai ke engine bay. Tiba2 nampak badge Cusco pada cover air filter Myvi tu..alamak!!!! Nak cusco juga rupanya..hehehe

  25. nak tanya, bile exora president nak kuar, lawa giler body kit die dah lebih hebat dr mpv jepun

  26. kat cermin pandang belakang tu ada maca benda 4 segi .. adakah ianya lcd screen untuk reverse camera yang belum di masukkan dalam cermin macam kia forte baru (refer link bawah)??

    Kalau betul masukkan gps skali dan leh guna kat mirror tu sempoi gak kan..

    Proton kalau nak kemas, reverse kamera tu tanam je dalam bumper.. tak brapa kemas kalau end product nanti macam ni..

    • betul tu.. kalau photo chromic side mirror bnyk membantu terutama klau kereta blkg terpakai hi-beam , HID yg lebih 6000k..

  27. rear bumper a bit different. the location of reflector is now a bit lower and if you see carefully it has a slight different molding there compare to what from the exora mc.

    it could be a little bit of follow inspira on that little part.

  28. Pagi tadi ada karnival Alam Sekitar di perkarangan Stadium Shah Alam. Saya berkesempatan menguji ‘Emission Level’ bagi kereta Proton Savvy saya.

    Keputusannya ialah:

    CO = 0.02% dan HC = 28ppm
    Dimana had pelepasan yang dibenarkan ialah:

    CO = 3.5% dan HC = 600ppm

    Siapa tahu enjin Savvy Euro berapa? Euro 3?Euro 4? atau 5?

  29. ape yang saya tahu, student poly behrang ngan proton ade buat kajian enjin exora turbo 1.3, tp belum siap lagi.

    off topic:
    EMAS dipandu uji oleh Auto Express?
    http://saluran07.blogspot.com/2011/06/proton-emas-dipandu-uji-oleh-auto.html

  30. Salam,

    2 malam sudah saya pergi mydin bukit jelutong dalam kol 1045 camtuh. kebetulan and eng proton bawak balik kereta nih (exora trade plate testing). Tak sempat nak snap tapi bila dia reverse my wife perasan ada benda menyala cerah, rupanya reverse camera display kat RR view mirror. Camera dia tak sure kat mana. pickup looks interesting, tak nampak sluggish (observation saja, may be wrong). Tak sempat nak tgk dekat mamat tuh lari dah. nanti I cari lagik

  31. Sembang dgn org Engine Design And Development Proton:
    Soalan Saya: Salam Bro,any up date news regarding phoenix project???bila boleh peciiisshh peeeciissshhh ni bro?dgar cerita hari tu delay due 2 overheating(engine or transm)???
    Jawapan: oo..insyaallah ujung tahun ni..bukan apa..nak kasi fine tune skit..nak bagi sume ok…engine tip top..cuma transmission kena adjust skit la..tapi overall mmg superb la EXORA TURBO..sabar2 la yer..huhu

    P/s: Bro campro jom tanya soalan lagi kat mamat tue???

  32. exora turbo memang ada overheat problem ( salah satu supplier proton cakap kpd saya)

    pendapat saya, interior proton saga exora memang nak tukar, tengok Myvi baru, interior dia adalah salah SALES POINTS …….. cantik tapi mahal pun ada orang nak beli

  33. merata-rata cari info pasal exora turbo nih… tapi setiap kali masuk mesti jumpa pasal bro theking ni.. terima kasih la advice saya tunggu exora turbo ni… mmg tak rugi .. igt lagi saya bro the king.. saya tetap sabar menunggu.. agak2 bulan berapa bro.. ari tu info bulan 12.. tak leh awa sikit ke? hehehe!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s