funtasticko design

http://funtasticko.net

Daihatsu rebadge Myvi 2011 sebagai Sirion di Indonesia

39 Komen

Nampaknya eksport Perodua Myvi sudah bermula tetapi bukan menggunakan jenama Perodua di Indonesia. Perodua Myvi akan menggunakan lencana Daihatsu Sirion di sana. Ini adalah perjanjian antara Daihatsu dengan Perodua. Model Myvi sebelum ini pun juga menggunakan nama Daihatsu Sirion. Jika diperhatikan kelihatan jelas emblem VVTi  di bahagian belakang Sirion ini. Apakah Sirion ini menggunakan enjin terkini dari Daihatsu, sedangkan di Malaysia masih lagi menggunakan enjin yang lama. Jika benar ini amatlah tidak adil kepada rakyat negara ini, tetapi tak boleh nak kata apa sebab Daihatsu yang “control” Perodua. Terima je la apa yang ada, hehehe…🙂

sumber  : paultan.org

39 thoughts on “Daihatsu rebadge Myvi 2011 sebagai Sirion di Indonesia

  1. Dari sini jelas menunjukkan Perodua adalah sekadar hanya pemasang kenderaan. Atau lebih tepat, ‘orang bawah’ bagi Daihatsu/Toyota. Nampaknya perjanjian pemasaran meletakkan Perodua sebagai hub Daihatsu di rantau Asia Tenggara (SEA) sahaja.

    Indonesia lebih mengenali Toyota/Daihatsu. Mungkin rakyat Indonesia yg bekerja/menetap di Malaysia sahaja yg mengenali Perodua.

    Saya cuba untuk tidak memberi komen yang bias. Namun Proton lebih berwibawa kerana memasarkan dengan jenama sendiri. Biarlah dikutuk Jeremy Clarkson, biarlah dikatakan jual murah di Mesir, tapi ia masih Proton.

    • mana ada murah kat meisr.. yg murah tu kat saudi dan negara sewaktu dgnnya . aku tau la sbb aku dok kat mesir ni aa. hehe. kat mesir pun keter mahal2 serupa malaysia je. kat syria lagi mahal.

    • Kira Perodua ni macam outpost Daihatsu di SEA.

  2. secara positifnya rupiah indonesia terbang ke malaysia dan ke jepun.. bagus utk ekonomi

    • Ya betul. Still better than nothing. Dapat juga duit masuk ke Malaysia.

    • Yup,

      Apepun, disebalik isu Myvi-Siriion ni, ia sedikit sebanyak memberi pendapatan kepada negara..Perlu diingat, cukai eksport jauh lebih rendah daripada cukai import. Sbb negara kita menggalakkan eksport. Dan dah tentu ada peningkatan eksport. Ini berita bagus.

      Harap juga Nasim Peugeot, Naza-Kia, Sime Darby mengikut langkah Perodua. Malaysia akan jadi hub SEA bagi produk Peugeot, Kia, Mercedes.

      Sales Advisor Nasim ada beritahu saya, Peugeot 308 hanya ditanggalkan tayarnya di pelabuhan. Kemudian dibawa ke kilang untuk dipasang semula tayarnya dan ia dikira sebagai CKD. Siapa ada info tentang ini? Jika benar, model 308 adalah benar2 model CBU (yg tiada tayar).

      • janji ada benda tercabut dah boleh declare CKD, bijak2…

      • Tu takrifannya bukan CKD (Complete Knocked Down) tapi SKD (Semi Knocked Down). Proses ni dah lama NAZA praktikkan sebab loophole kat taraf kereta pemasangan tempatan. Peugeot banyak pintu je yang tak pasang lagi. Dulu masa Swift mula-mula pasang kat Pekan, di Malaysia hanya pasang local bateri sahaja!

      • OWh, thanks azrai,

        Mungkin lebih tepat SKD. Tapi memangSA Nasim tu (yg seorang perempuan) claim Pug 308 ni CKD cabut tayar.

  3. berita ni dah keluar dah tv3 dan surat khabar minggu lepas.

    Jika jenama besar dari jepun sanggup guna barangan yang banyak komponen dari malaysia bukankah ia bermakna jepun mengaktiraf kualitinya? untuk di eksport pulak tu.

    DVVT dan VVTI adalah benda yang sama.

    • Tidak Pemilik Alza,

      Perodua mempunyai peratus local content sebanyak 30-70%. Markah tinggi banyak disumbang oleh aktiviti metal stamping. Komponen lain masih banyak lagi yg diimport.

      Apepun Perodua sudah pun terlibat dalam aktiviti eksport. Syabas

      • betul, bukan 100% tapi dalam peratusan yang tinggi. dan perodua bercita cita untuk mencapai 80% meterial buatan malaysia. dalam perancangan masa panjang perodua akan supply kompenen kepada toyota dan daihatsu termasuk kompenen enjin.

      • Maaf mencelah saudara fridzmax. Saya yang sebenarnya nick pemilik alza. Sahabat sorg lg tu pemilik azla. kehkeh~ Apa yg blh saya lihat, daihatsu juga sudah mempercayai rekaan anak tempatan Malaysia dalam pengeluaran produk Myvi baru ni. Ini adalah sesuatu yg bagus. kemungkinan satu hari nanti, Malaysia bakal menjadi pengeluar kereta yang berkualiti seiring dengan Kia dan hyundai. Siapa tahukan….😉

      • mmm…. daihatsu bayar ker royalti rekaan anak tempatan tu?

    • memang sy dah buat pasal tu sebelum ni, cuma kali ni dapat gambar yg betul2 atas trailer, ni membuktikan proses eksport tu telah bermula..bagus la macam tu..at least design taste Malaysia boleh diterima di rantau ni..tapi tak tau lah kat Indonesia ada ah beng & japan wannabe macam kat sini, mesti cari half cut ori Jepun gak..hehehe..

      • actually to be fair styling dan design Perodua Myvi lagi cantik dari yang asal.

  4. off topic…emmm Proton xnak buat camni ker..http://www.theophiluschin.com/?p=3412…pasti export kt siam…pasti laris…

  5. off topic…emmm Proton xnak buat camni ker..http://www.theophiluschin.com/?p=3412 ..pastu export kt siam…pasti laris…

  6. Matt : There’s no on any way to make this Triton to refurbish arena/jumbuck. No plan & heard about this at current moment…

    • sebab pick up bukan dalam core model Proton.. mungkin lepas keluar suv kot baru keluar pick up yg based on suv tu..🙂

      • kalau yer pun setahun dua lagi la kot. Ganti Arena guna platform Exora. Plus x silap platform Exora kan boleh pakai untuk banyak benda…

  7. mmm… dari segi kemajuan, ok lah dari jualan domestik, dah keluar utk eksport plak.

    Tapi apa2 pun yg bijak mamat jepun nie ar:) Daihatsu keluar dgn model baru serion utk pasaran indonesia tanpa keluarkan kos RnD pun. Semua dah dibiaya oleh perodua utk hasilkan model yg sama utk myvi baru nie, RM 230 juta tu…. Bijak2. Nampak sangat perodua hanya la hub pemasaran kereta2 compact T/H utk pasaran ASEAN. Daihatsu tak yah susah2 selepas nie nak hasilkan model2 baru. Modusnya senang jer; suruh perodua rebadge model diorg dgn buat RnD modifikasi, kos perodua keluarkan, lepas tu utk pasaran indonesia Daihatsu jual dgn jenama daihatsu serion, sebab jenama nie mmg dah kukuh di pasaran indonesia, Keluar la apa2 pun model compact daihatsu di sana… mmg akan laris mcm goreng pisang panas. Sebab tu kilang pemasangan daihatsu baru dibuka di indonesia tidak di m’sia, sebab pasaran kereta daihatsu disana lebih besar berbanding di m’sia. Di m’sia dah ada myvi, so tak yah ar bersaing dgnnya:)

    Rasanya proton pun dah blajar cara T/H nie. Contohnya utk model SUVnya nanti; design SUV utk company Youngman, kemudian beli kembali patern model yg tu dari youngman utk hasilkan SUVnya dgn modifikasi yg lebih baik lagi. Dalam hal nie youngman untung dan proton lagi2 la untung:)

    Dlm kes perodua nie; Perodua untung bila benarkan model myvi baru nie dieksport dgn model daihatsu serion, tapi daihatsu lagi2 la tersangat untung!

    cheers!

    • Bro Fauzan,

      Kenapa saya tak terfikir cara awk berfikir? Yela, Daihatsu tak payah keluar modal restyling Passo Sirion utk pasaran Indonesia.

      Tapi mungkin Perodua jadi hub Sirion di SEA kerana isu logistik. Saya berfikir, jika Sirion di-CKD di Indonesia, kilang Daihatsu di Indon kena setup vendor, setup production line dan macam2. Mungkin dengan di-CBU dari Rawang kos logistik je. Itupun bukan jauh pun. Dari Port Klang naik kapal 2-3 hari boleh sampai Jakarta.

      Ni pendapat saya je..baca boleh, percaya jangan. hehe

      • kan AFTA dah mula, jadi kereta buatan ASEAN dikira sebagai kereta tempatan, cukai lebih rendah..ni buatkan lebih berbaloi ambik Myvi je dari ambil Sirion yg asal

    • jangan org indon boikot sudah la.. kang die Ganyang Kereta tu pasal malaysia yg buat, x pasal2 senjata makan tuan..

  8. congratulation produa. clearly it shows Japanese share make its right for naming it diahatsu.

  9. off topic its about proton. its about terminology

    ok
    variocam is lotus designed variable mechanism that used by porsche under licence.
    variocam = cps alike
    variocam plus = cps alike with vvt.

    so the word plus (+) means vvt.
    therefore the feature to come in campro,,,which is the iafm+ would mean an iafm with vvt.

    -gamok nye-

  10. its not 2 iafm,its iafm plus vvt david. Hopefully its true. Yup,iafm has problem with its butterfly before,but the newer one heard less prob. N i think the new engine iafm plus has new iafm system that using 32 bits ecu which is ecu activation like in vim in cps engine. I think. If not,it will be a waste slam on 32 bit ecu on old iafm coz even there is some improvements like in persona e, but it is not really given noticable gain from its. Better used vim becoz it is more accurate n less problematic compare iafm.

  11. thats one correct, i thought on air intake. Vvt on intake port inside. Iafm on air intake. I did ask my friend why cps only on intake port,not both on exhaust port oso, he mentioned, one reasons is becoz high cost, secondly, there is only a little bit improvement becoz of nowadays they use bigger cat con to cntrl emmision, so its not worth the cost with the improvement gain. For intake,really gain improvement. Since prtn dont afford such high cost, so choose the most cost efficient tech available. I think p1 already learn a lot n aware on iafm prob, so they wont make a mistake twice right, hope so🙂. Iafm on air intake. I did ask my friend why cps only on intake port,not both on exhaust port oso, he mentioned, one reasons is becoz high cost, secondly, there is only a little bit improvement becoz of nowadays they use bigger cat con to cntrl emmision, so its not worth the cost with the improvement gain. For intake,really gain improvement. Since prtn dont afford such high cost, so choose the most cost efficient tech available. I think p1 already learn a lot n aware on iafm prob, so they wont make a mistake twice right, hope so🙂

    • oic ….

      hope p1 really know what Malaysian want …. is VVT not VVL

      don go Holland again ….

      • david, VVL is the same principle with CPS. or if porsche terms it as variocam.
        we do want VVL alike for higher end, L stand for ‘lift’

        and we do need variable intake manifold (iafm or vim)

        and further more we do need VVT. and its readily installed in the CFE engine.

        no problem if we have those all in one engine, because other makes do have too.

  12. awat sampai dua kali post aku mcm double copy🙂, pening2

  13. if proton can do like
    valvematic = vvl + cvvt (toyota)
    or
    A-Vtec = cvvl + vvt (honda)

    Iafm+ = aifm + vvt …. not bad😀

    • yes i agree.
      but considering valvematicor valvetronic, the system is more advance. where the lift control is very dynamic to the lowest lif to highest where its so precise that throttle control needless a throttle body butterfly control mechanism it might have on but as backup system. the metering of air to fuel is so precise and the response is so guick, more efficient squeezing the torque at any range.

      we are not at full dynamic control yet. considering what we will have in time to come is not that bad la.

      anyway this is the time where cars now are moving towards dual vvt, and 6 speed transmission, we can see it in some product by kia, and ford. so we batter get prepared.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s