funtasticko design

http://funtasticko.net

Bilakah Saga FL (phase 2) IAFM+ dengan CVT akan keluar???

93 Komen

Bila sebenarnya Saga FL (phase 2) IAFM+ dengan CVT akan keluar masih lagi belum pasti. Ada khabar-khabar angin mengatakan bulan ini bakal dilancarkan. Yang pastinya Saga FL (phase 2) ni bakal dijana oleh enjin terkini IAFM+ dengan kotak gear CVT dari PUNCH Motive sebagai pilihan selain kotak gear automatik biasa. Ada juga info memberi “hint” yang Saga FL (phase 2) ni ada LCD player & GPS dengan harga sekitar RM45,000 untuk versi 1.3. Amatlah berpatutan harganya kalau betul info ini. Kalau ada yang boleh mengesahkan sila bagi komen anda, terima kasih..🙂

93 thoughts on “Bilakah Saga FL (phase 2) IAFM+ dengan CVT akan keluar???

  1. mmg teruja menanti saga phase 2, dgn harga rm 45000..pasti mengatasi jualan myvi baru

    • Alah IAFM “PLUS” ni is nothing more than an upgraded version of yang lama nyer IAFM. Bukan ada VVT pun. Basically the same old sh*t, i mean engine. Tapi aku memang looking forward CVT dia. At least ini plus point untuk Proton. All the best to Proton.

      • nak wat camna ber0,nk tggu enjin yg berisi punya..kena tggu enjin Y family kuar 2014 nanti, ada twin phaser(dual vvt maybe) dan ada versi turbocharge.,variaan cc dia plak pandai2 lah bro cari kat topik2 yg dah lepas,ade the king gtau,sy malas nk terangkan katsini….sama-samalh kita bersabar menanti kemunculan enjin ini.

  2. di harap spec ini adalah juga utk 1.6, baru benar2 berpatutan dan berbaloi2. dan saga fl 1.6 dgn spec ini akan jadi model variasi yg benar2 premium yg pasti membuatkan sape2 yg beli myvi baru elegance tu tertanya2 adakah mereka itu waras? hehe… jgn lupa letak side skirt yg comei2 sedikit nanti🙂

  3. dah agak pon..mngg lps nmpk Saga FL ngan trade plate..tapi ada badge kat kiri..

  4. ni kalau ada betul ada LCD player ngan GPS mesti boleh kalahkan myvi ni

  5. Proton boleh guna tag memang best…oh..oh..oh..

  6. Kali ni launch kena test drive lah..CVT tu..

  7. kalau lcd+gps menggunakan dashboard lama, ia mmg tak seswai kerana terlampau rendah. Proton perli tukar dashboard sebelum di bash nak lawan perot2 tapi terlampau syok sendiri.

    Better equipkan kereta proton ngan isofix+abs+ebd+4airbag+front sensor+parking assist (reverse camera) utk premium model. Semuga berjaya dalam marketing dalam dan luar negara. Proton leh lebih agressive utk export dengan cvt gear.

  8. -20% less transmission weight
    -reduce fuel consumption by up to 4% in urban driving
    -and almost up to 10% for highway driving.
    -There’s also a 5% emissions improvement thrown in the mix

    terbaekk

  9. tp itu klebihan cvt saje, so mcmmana plak kelebihan iafm+ plak, mgkin fc lebih 4 percent dgn gabungan enjin iafm+, itu xkira weight saving lg. Tp masih xdpt celen pro2 myvi baru lg best, berat bertambah, tork lg lambat sampai, tp hanya dgn aerodynamic design n eps saja, minyak jimat 10 percent@lebih🙂,mmg bestkan. Proton upgrade enjin,tkr gearbox,reduce weightpun berani kuar statement 4 percent je. Kdg cnfius ngan pro2.

    • Secara jujur, bende yg perodua buat walaupon nampak simple, mmg membantu dlm menjimatkan minyak. Tp kalau tukar eps je and then claim dpt 10%, susah jugak nk caye tu..

      1. myvi lebih ringan dari saga (nilainya agak besar kalau dibandingkan)
      2. Vvt
      3. Eps

      3 ni je tp agak byk mmbantu..terutamanya keta kecik.

      • Bro Dino,

        Tang EPS boleh save minyak tu macam mana pula nak figure? Mungkin figure save 10% tu keluar dari mulut SA kot. Saya pun dapat fakta tu daripada SA Perodua.

        Berkenaan EPS utk Proton, saya pernah tanya pada salah seorang designer Proton (Prototype kot) berkenaan keperluan adaptive system utk EPS. Dan beliau setuju EPS tanpa adaptive system amat berbahaya dalam kelajuan tinggi. Dan perkara ini tidak disentuh oleh SA Perodua. Adakah EPS New Myvi takde adaptive system? Saya harap SA tersebut lupa utk menerangkan kpd saya..

        Sesiapa boleh bagi pencerahan?

      • ni kot yg sedara fridzmax maksudkan

      • Bro fridmax,

        Figure tu hanya perodua/pengguna saje yg bole measure. Sepatutny fc akan lg jimat pasal dah takde losses kat power steering pump. Tp mcm komen sy sebelum ni, tukar eps je bole dpt 10%, kurang nk caye la..mungkin possible tp susah nk achieve..

        Adaptive system ni sy x brape nk phm, so x reti nk komen.. tp kete kalo ade eps ni mmg best ah bwk kat bandar. Dah la ringan, parking pon senang. Female driver mesti suke punye ah.. Saga ni berat sket, tp highway lg stable dr myvi. Drive laju sket pon lg confident.

        Ade pro and con la kire… =)

      • Anda kena faham apa iaitu Perodua itu sebenar dan syarikat yang hampir berapa peratus mempunyai saham dalam Perodua, iaitu Daihatsu, yang juga anak syarikat kepada syarikat automotif gergasi dunia dan jepun, Toyota.

        Kenapa Myvi bagus dari apa yang anda termaktub dalam reply anda, kerana Myvi adalah;

        1. mengikut EuroNCAP, Myvi dianggap sebagai b – segment, 4 door hatchback.

        2. mengikut pada sebab nombor 1, ia telah disegmen sebagai kereta bandar aka city car.

        3. kereta bandar memang sesuai untuk kegunaan dalam bandar dan sekitar tetapi fungsi sebagai kereta bandar gagal jika digunakan untuk destinasi jauh aka long haul journey

        4. kebanyakkan rakyat malaysia hanya pandai pilih kereta kerana “jenama” bukan kerana fungsi dan spesifikasinya, alangkah lagi kerana harganya

        5. anda mengemuka point “VVT” yang tidak memberi sebarang point apa-apa pun, adakah iainya sekadar kelebihan jika berbanding kereta Proton? ataupun kereta jenama lain? fikir dulu sebelum berhujah.

        6. Ringan, kerana ianya kereta bandar, apa lagi? tetapi saya tidak faham sesetengah rakyat anggap ia kereta “sport”. dengan titik graviti yang tinggi dan sebagai kereta yang menpunyai platform FF layout, tidak sesuai langsung sebagai kereta “sport”, apakah lagi untuk kegunaan lain.

        7. mungkin EPS membantu tetapi untuk jarak jauh? ingat Myvi menggunakan 1.3 liter displacement engine, jika digunakan untuk jarak jauh pun, dengan torque yang tinggi untuk menstabilkan kelajuan dalam 110 km/pj pun sudah sama menggunakan petrol kebanyakkan kereta b – segment sedan. kejimatan yang anda agungkan hanya berakhir disitu sahaja.

        8. tujuan sebenar Myvi dibuat adalah senang, iaitu sebagai kereta bandar, bukan lagi, bukan lebih dari itu. sebagai automotive enthusiast kereta ini hanya memadai sahaja, jika anda hendak membandingkan dengan proton saga, point-point anda tidak memadai.

        walaupun saya tidak suka proton disebabkan isu-isu kualiti, sebagai rakyat malaysia, perlu memberi kritikan yang berkonstruktif, bukan hanya kritikan buta tuli sahaja.

        akal ada, sila gunakan sebaik sahaja.

  10. hari ni genap sebulan guna saga fl 1.6, sudah hampir 1800 km bawa, setakat ini tiada masalah apa..yg pasti pickup best, nak memotong tiada masalah, kalau bawak melebihi 130km/h memang rasa lain sikit, minyak lebih kurang dengan waja 2003…takde nak komplen ape2 tapi kalau +cvt gerenti best

  11. Lambat sungguh nak keluar saga iafm+ cvt ni…My family wanted to get the Saga 1.6 FL…susah payah saya minta mereka tunggu untuk saga iafm+ cvt ni…harap-harap dapat keluar secepat mungkin…

    kalau persona R boleh keluar tahun ni, mesti family saya pilih persona R ni…tapi lambat lagi la…

    • Kalau macam tu sampai bila-bila la tak beli-beli keretanya…:-(

      • haha.. Mcm komputer la..
        kejap keluar Core Duo..nak tunggu Core 2 Duo pulak, kejap dah keluar Core 2 Duo keluar versi i (i3, i5, i7)

        last few year, sy target nak beli core 2 duo ..then bila dah keluar i7, harga Core 2 duo dah murah gila.. waktu tu la nak sambar🙂

  12. kilang punch motive kat china

  13. masih tertunggu2 rupa paras persona r….. bajet dah ader… keta pulak tak kunjung tiba

  14. nah berita yg berkaitan CVT
    http://www.fastmotoring.com/index.php/2011/07/proton-go-cvt-gearbox-with-all-new-car-line-up/

    “In the near future, CVT will be mated to our CamPro engines as an option to our range of cars along with the conventional four speed automatic gear transmission that is currently being used,” Dato’ Sri Haji Syed Zainal said. “This feature will not only provide more than just a smoother drive but it will also contribute towards fuel efficiency and savings to the user,” he added.

  15. Proton kena bagi warranty sekurang2 nye 3 tahun untuk gearbox CVT…

    Offtopics: Bro campro…ade contest utk wat logo MRT http://kvmrt.com.my/w/?page_id=1208 ..masuklah..sy xpandai dlm design2 ni..cume saya minat dengan design logo city rail http://2.bp.blogspot.com/_uSDPmhBsIiE/SvI3AeyA2JI/AAAAAAAAAA8/AB0Eyh3BKbU/s400/CityRail.jpg

    • thanks bro..nanti sy tengok link tu..sambil tengok design2 yang dah dihantar..kadang2 sy malas nak join contest macam ni, sebab banyak kali terkena penganjur boleh pilih pemenang yg tak ikut syarat sebagai contoh jersi Malaysia dulu..tapi tak salah mencuba kan..🙂

  16. Btl bro dino,nampak simple,tp berat myvi lg best lebih berat dr myvi lama. Dlm paper tulis,itu produa kuar knyataan rasmi,auto xsilap lebih 15 pecent jimat dr yg lama. Kalu btl aerodynamik dpt bantu begitu byk,bg data coefficient drag n lift myvi lama brbanding myvi br. Honda sendiripun hanya brani claim eps bantu sbanyak 1 percent fc. Mana2 kete saya tgk yg buat aero lg baik pun hanya brani claim 3 percent abis tinggi. Proton anto wind tunneling untuk aeropun xbrani bg data lg slama ni brapa aero bleh bantu jimat coz dlm bando,aero xbyak membantu,hanya kalu long distance aje. So,kat mana perodua test aero diaorang bila diaorang tkr bumper n grill je?tambahan lg lebih berat dr sblmnya,peak tork pun sampai lambat dr myvi sblmnya. So,nak tau gak camne produa dpt figure tu tanpa menambah@menukar enjin n gearbox, so pikir2kan lahBtl bro dino,nampak simple,tp berat myvi lg best lebih berat dr myvi lama. Dlm paper tulis,itu produa kuar knyataan rasmi,auto xsilap lebih 15 pecent jimat dr yg lama. Kalu btl aerodynamik dpt bantu begitu byk,bg data coefficient drag n lift myvi lama brbanding myvi br. Honda sendiripun hanya brani claim eps bantu sbanyak 1 percent fc. Mana2 kete saya tgk yg buat aero lg baik pun hanya brani claim 3 percent abis tinggi. Proton anto wind tunneling untuk aeropun xbrani bg data lg slama ni brapa aero bleh bantu jimat coz dlm bando,aero xbyak membantu,hanya kalu long distance aje. So,kat mana perodua test aero diaorang bila diaorang tkr bumper n grill je?tambahan lg lebih berat dr sblmnya,peak tork pun sampai lambat dr myvi sblmnya. So,nak tau gak camne produa dpt figure tu tanpa menambah@menukar enjin n gearbox, so pikir2kan lah

    • susahnya bro Mat sebut “Myvi lagi best”.. kita guna je istilah mudah utk sebut..

      Myvi LAgi BEst jadi Myvi Labe (sebutan labi) …ok? hehe

      yela..Saga pun lekat dgn nama Saga BLM..

      Myvi Labe.. @ Myvi LB..

  17. hahaha..
    org kalau dah tak suka tu ade ade je modal nak mengutuk… kah kah kah

    • same gak la mcm geng korang gak..xkan kitorg xleh kutuk perot2..

    • bukan ngutuk…tapi nk kasi trademark pada model baru…byk kete ade nickname sendiri…cth..merc mata blalang,kacang, saga BLM,kete kebal…Juara mesin basuh ..dll…jgn terasa ati dh ler…hehehe…baru dpt beza myvi baru dgn yg lama…

      • hahaha.. memang la, kalau org jenis xtrem @ taksub pada sesuatu tu memang mcm tu. dia je betul, dia je bagus. kita ni jgn la taksub mana mana, dlm apa sekali pun.

        saya tak taksub mana2 jenama, masing2 ada kelebihan dan kekurangan. alza saya bagus persona pun mcm tu. ada kelemahan dan kelebihan. kat sini saje je pakai nama pemilik alza sbb saya tahu ni blog peminat proton hehehe.

        dan saya tak penah kutuk mana mana jenama… peace yooo..

  18. aku x minat langsung saga FL…ade CVT pon aku x peduli…Ford fiesta la cun…heehehehee

    • eeeer ford fiesta ,,,,,, you can get it at the price of 2unit of saga fl 1.6.

      it you are driving vios or honda city, then you can say fiesta batter. and its definitely batter than vios because its 1.6 dual vvt with dual clutch 6 speed is a batter spec. and at the same time you will say forte is batter and bigger because its 2.0 dual vvt with 6 speed. or with the price you will end up with proton showroom considering a full spec inspira 2.0 mivec dual vvt.

      ford fiesta is not to compare with saga fl, but with some of the car i mention up there.

    • kau mampu ke? kalo setakat ckap berdegar2 ford fiesta best tapi ape pun xde xguna jugak..

  19. xbest la protong….ape ponn memang x best..cite la CVT ke,campro CPS ke…sume same..

  20. hahaha.. ok la tu.. iklan atau pun lawak jenaka sesambil.. ok gak. aku tergelak baca. pandai dia menghibur

  21. protong br nk guna CVT???…xyah la nk kecoh2…scooter pon da lame pakai CVT…xde lak nk kua berita…x teruja lansung…boringg…kikikikiki..
    ehh..agak2 saga CVT leh lawan MYVEE br perodua x???

  22. bro alza, nak kata fanatik,xgaj coz dulupun kutuk proton,tapi kutukan yg membina. Kalu bc post saya sblm ni pun, saya akui fit n finish kete2 prtn lama mmg poor, qc n quality pun poor,tapi bila ada perubahn n penambahbaikan, kita kenalah akui. Lainlah klu bdk skolah amando barrio tuh, kalu skuter pkai cvt, dah prius n insight pkai cvt pd kete hybrid yg dianggap kete moden tuh ketinggalan zamanlah kan. Audi,vw,bmw,mini cooper, fiat n mcm2 lg sume ketiggalan zaman, hanya myvee yg plg best 4 at yg paling moden dlm dunia,dok gitu bdk skolah amando

    • biar je la dia sorang2 buat kecoh, lagi dilayan lagi menjadi…anggap je la komen tu macam tak wujud…hahaha…nanti dia dah boring mesti dia jadi silent reader je…kalau dia merapu lebih2 sangat ada harapan la kena spam lepas ni, sebab kalau boleh kita bagi komen tu biar la ada logik & tak “kebudak-budakkan” nanti nampak sangat pemikiran yg tak matang…

      • Haha,

        Kadang2 tuan tanah kena tapis juga komen macam tu. Nanti nampak sangat jurang pemikiran kita dengan orang yg sewaktu dengan Amando tu..

        Tapi kalau tuan tanah nak lepaskan juga ‘kambing’ ke dalam kandang ‘rimau’, kitorang tak kisah. hahaha

      • sy ni memang taknak anasir macam ni termasuk dlm ni, tapi untuk memberi kebebasan bersuara/berforum sy lepaskan juga..tapi kalau makin lama makin mengarut atau komen tu memang tak sepatutnya sy approve sy akan “spam”kan secukup rasa..memang takde peluang nak masuk lagi..sy dah buat sebelum ni..🙂

    • betul tuan. bagi la kritikan yang membina. tak kira utk pembuat kereta mana sekalipun.
      mana tau jurutera dorang ada baca blog ni, boleh dorang baiki mana patut, nanti pengguna mcm kita jg untung.

      ok back to topic. sapa yg terer, terang sket IAFM & CVT ni. mcm mana dia berkerja dan hasilnya pd saga nanti.

  23. alrite2. sy nk melontar idea..kite leh tegok keta cap PROTONG smpai skg masih bergelut masalah kualiti…yg sy maksudkn kualiti plastic n seat pembalut kulit…sbgai contoh…keta gen 2 H-line…minggu 1st beli nampak leather cantik je..lpas tu mula la nk pudar dan lame mula la nk berkedut2 macam kulit gajah…pasal plastik dash pula ade kua bunyi macam ade anak tikus tgh main2 bola pingpong dalam airconn..tit tik kree tap tik..sy x paham la kenape keta cap laen x bunyi pon..seat belakang bunyi pon same macam kipas syiling bearing nk pecah bingit..ape nie??citePROTONG da improve kualiti…sy igat bile exora kua,plastik dash da cantik…tp rupe2 sama jugak…xberubah pom..x tau la nk salahkn vendor pon x baik jugak..betol x??

    • hmm…tak betol,agaknya, ‘kualiti’ orang macam ni pun sama macam kualiti plastik yang Proton buat. xkan berubah pom,haha

    • Amando:Ooo..pengguna Gen 2 tahun bila tue??Sebenarnya klau awak baca balik post2 yang lepas dh terlalu banyak dibincangkan masalah yang awak cakap ni…Admin pun sy rasa dah malas nak cerita pasal G2 ni…tp x pa la awak tanya saya cuba jawab…
      1)Vendor leather seat gen2,zaman saya dulu klau ada masalah dgn leather seat,still under warranty dan nak cepat boleh p claim kat sana terus.
      DK Leather Corporation Berhad
      (566541-U)We were established in 1997 Have subsidiaries in Singapore, Holland, United Kingdom and Australia Over 1,000 well trained and experienced employees DKLS is a Top 10 winner of the Enterprise 50 Award in 2002 DKLS has been certified ISO 9001 and has been recommended for ISO/TS16949 certification whereas KLS is certified for both ISO 9001 and QS9000
      2) selalunya dgar anak tikus dalam A/C-maslah ni selalunya berpunca dari filter air cond sebelah passenger side kotor-cuci sendiri jer bro senang sangat klau tau…klau xtau belajar la xyah g SC pun xpa.
      3)Seat belakang-cuba buka dan tutup balik dgn lebih rapi,mungkin lock x masuk atau pun masuk x habis klau bunyi lagi pgi SC.
      4) Exora dashboard bagi Ok tpi mungkin awak x suka…xtahu pulak cita rasa awak mcm mana

      p/s Jgn compare leather seat Proton dgn BMW pulak yer…tq

    • i should say..malangnye nasib awak..

      aku drive gen2 1.6 campro HL gak.
      1.leather seat ok. lg bes drp fabrik myvi 1.3 premium.
      2.aircond ok. kalu rasa xsejuk, mgkn filter bawah tu dh clogged. senang je bersihkannya.
      3.xde bunyi cmtu pn?

      mana2 kereta, kalu usia dh tua, mmg akan kuar bunyi pelik2.
      corolla ae111 bapak aku pn ade juga bunyi cmtu.

      saga fl ph.2 iafm+ cvt ni mmg aku tunggu.
      bukan tunggu nk bli, tp nk tgk apa yg proton boleh buat lg.
      mmg excited sbb FL ni mmg lain betul drp yg aku expect.
      FL tukar lampu, bonnet, side fender…mmg ikhlas la aku ckp.
      ni kali tukar iafm+, GB mmg cantik!
      harapan aku ialah, tukar dashboard & lampu blkg kasi panjang horizontal spy matching ngn lampu dpn. kalu xsusah, letak abs & airbags. kalu rajin incorporate terus lampu brek yg org slalu letak kt bumper blkg tuh.

      sekian.

      • Dashboard same je..x tukar. Meter dier ada tukar baru, abs ada, airbags pun ada..lampu blakang xda tukar. Lampu tu baru je tukar bro, setahun br… belum balik modal….tak kan la nk tukar lg?

      • cam best jek ape bro dino ni ckap.. ada lcd display cam new exora nnti x? cer citer..

      • Saya suka cara bro Dino ni cakap. Baik kita tanya lebih dalam lagi..dan dia mesti boleh jawab punya..

        p/s: Tambah sorang lagi insider.huhu

      • Bro Dino77,
        lampu blkg FL tu plug&play x dgn lampu yg lama?

      • kalau nak best lg saga fl phase 2 ni gantikan fog lamp yg bulat tu dengan DLR, mesti lagi menarik

  24. wanker!!!

  25. amando_barrio adalah ciri-ciri manusia yang gagal

    mungkin akalnya sudah tiada untuk membezakan baik dan buruk

    hospital tanjung rambutan amat mengalukan manusia seperti awak😀

  26. any short falls, any comments about the car, are firstly realized and being reported by proton owners and enthusiast itself. quite efficient enough all data, responses and complains gained at the service center.

    we don’t need amando. who just pick few rare case and blow things out of proportion.

  27. bro amando barrio,xyah lah nak mencarut dlm blog nih. Mmg sifat kulit kalu dia dah lama,dia akan kdut,xcaya,g tgk kete bmw n lain2 yg pakai kulit asli. Kalu u g beli sofa kulit asli, org sofa akan ckp, kdut tuh adalah seni bg kulit asli. Hanya pvc, p u n kulit sintetik xkedut. Psl color tuh pudar,kulit ori ada maintenace dia,beli polish kulit original,pastu good as new. Aku taulah,aku pkai waja campro 2007, sampai ler ni,ok jer, 2 tahun skali aku polish sendiri.kedut ckit je,tp kalu pkai pvc merekah terus beb. Pasal lu ckp exopun sama ada bunyi, manaada,aku pun join gak eocm, mber aku s u dia. Kete exo dia stahun lebih,xdaplak bunyi tikus@kucing kat dalam. Kete aku waja pun xda,cume bunyi duit syiling dlm ashtray box. Ramai tanya kot2 aku balut kulit br atau ada adjust body kete aku coz xda bunyik,tp sbenarnya cr menjaga kete yg btl. Klu dl mmg ada prob.skrg dh brkurang. Bro pkai kete ape?

  28. maksud aku kalu dulu prtn mmg ada prob byk,tp skrg dh brkurang. Tp gen2 hline lama bukan ke xpkai kulit?hanya gen2 cps hline je pkai kulit xslh akula

  29. Kesian kat amando bario. Anyway i am in france now….jln2 je.

  30. nak tanya king…..
    Ada kah fl turbo akan di kuar kan dalam bulan depan???
    Sebab banyak lak order conrod phoenix 1.3 bulan ni….

      • bro camp conrod tu connecting rod for piston to crankshaft. kopok says phoenix , sounds like its the cfe family engine . since its 1.3 . it could be meant for saga, so it looks that saga phase 2 is under pheonix project. under pheonix project we know that the engine is enhanced with vvt and light turbo.

        most probally the 1.3 pheonix will be at least vvt intake along with the existing iafm.

        (my beautiful story,, hope its right).

      • tuan punye web…jumpe cikgu skola lik, bc buku kemahiran hidup form 3 la…piston,tayar,bearing,ring,bateri tau x..kate tuan punye web keta…xkn tau kot…heheheee..wat malu je…wakawakakakakaaa

      • apa salahnya bertanya, saya designer, bukannya org yg terlibat dlm engineering…sy tak de BODOH SOMBONG macam awak, datang tempat orang buat2 pandai & berlagak macam bagus…takde la sampai cakap A pillar tu batang besi…kata orang ko yang lebih…aduh, budak ni wat aku nak SPAM je…mintak maaf la ye geng…i have my right…please respect my decision..

      • Alamak campro,

        Tamatlah riwayat amando_bario…

      • blog ni dah hilang hala tuju dah sebab melayan kerenah seorang…tak baik untuk pembaca lain yang ingin dapatkan info yg tepat… baik cegah dari mengubati..

    • 1.3 mana ada turbo =.=”

      tapi saga dengar saga fl cvt akan launch dalam 3 minggu 。。。。

      • how do you confirm that?
        if thats true, ill bring friends for a test. just to give them a new perspective of proton car.

        im serious.

  31. gambar conrod

  32. because proton never say 1.3 turbo …. only say 1.6 CFE turbo

    i hear people say saga fl cvt launch in this month last of july or early August 。。。 i don know the news true or not

  33. sorry to say…
    Proton ada kuar model turbo 1.3..
    Tp x tau bila…
    Sebab saya kerja kat vendor proton…
    Buat spare part proton n produa…
    Con rod proton kilang tempat aku keje yg buat utk proton… Utk model turbo ada 2 jenis… 1.6 n 1.3… Skrg ni production line byk kuar 1.6 campro… Plus order 1.3 turbo dalam 700 car set..
    Tu nak tanya king… Saga fl kuar turbo ke?
    X sabar nak beli.. Heheheheee

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s