funtasticko design

http://funtasticko.net

MESTI TONTON : Proses melahirkan sebuah Lamborghini Aventador

12 Komen

Patutlah harga dia berjuta2…hahaha… 🙂

Advertisements

12 thoughts on “MESTI TONTON : Proses melahirkan sebuah Lamborghini Aventador

  1. wow! memang teliti tul keje die.. harap proton & perodua belajar drpd mereka…

  2. perkhhh…ne baru sebijik..kalula berbijik2x…

  3. Proton pun boleh buat iklan macamni.. tunjukkan sesuatu yang mengagumkan kepada malaysian melalui iklan..

  4. Alamat kalo proton or even toyota teliti camni, berbulan-bulan menunggu kereta yang diorder..untuk kilang Perodua sbg contohnya, target pengeluaran adalah 4000 setiap bulan…kadang-kadang boleh cecah 5000 sebulan dengan bekerja 2 shift, 6 hari seminggu…kilang Perodua tidak sebesar kilang Proton, dan kapasiti adalah berada di tahap maksimum ketika ini…untuk pengetahuan juga, kebanyakan proses di Perodua adalah secara manual kerana kos robot di Malaysia adalah lebih mahal dari kos tenaga manusia…kalau dah gua kudrat manusia yang berkerja pada tahap pengeluaran maksimum (tact time yang tinggi), kualiti yang dihasilkan, paham-paham je lah….

    • mmm…. setahun berapa bijik jer yg diorg produce. Tak banyak:) Tapi piawaian qualiti yg tinggi mcm nie sepatutnya menjadi sasaran setiap pengeluar kereta.

      cheers!

      • premium price for premium work..same goes as luxury stuff… gaji sorang technician yg pasang lambo vs ganji kat p1 or p2 mmg sgt2 lah berbeza..huhu…

        brapa pratusan defect kena kira gak..byk soalnya dlm nak naikan kualiti barang itu sendiri dan juga kualiti kerja..bila di persoal why byk kereta proton yg ada defect or rosak senang kata satu je paling logic, kereta proton di jual 5x ganda jualan unit dari brand bukan tempatan, oleh itu semakin menaiklah peratusan brapa unit yg rosak or defect itu dan juga di campur dgn buat mulut, rumors dan bias mereka2 yg sokong branding bukan proton pula..

        ape2 pun kualiti adalah sesuatu yg tidak bole di pandang ringgan kerana walau satu sen pun duit itu ia masih lagi bernilai 🙂

  5. mmm… tu belum lagi mercedes benz punya standard:)
    http://atutwogroup.com/v1/forum/lofiversion/index.php/t4375.html

    cheers!

  6. kat Paultan dah ada rendering kereta Proton Espire

  7. espire adalah codename untuk persona R, tidak semestinya nama itu kekal, seperti nama-nama sementara sebelum pada kereta Proton.

    sama juga dengan mana-mana pengeluar kenderaan.

    oh, lepas itu R itu bermaksud Replacement,

    sesetengah manusia di malaysia ini terlebih “bijak” samakan ia dengan type-R yang ada pada honda civic.

    harap-harap yang terasa pedas pandai-pandai guna akal kali ini.

    • bro ichi, kod untuk persona r ialah p3-21a manakala espire/tuah adalah nama untuk kereta konsep yg dipamerkan di klims 2010..persona r sebenarnya bukanlah espire ataupun tuah, tetapi rekaannya ada elemen rekaan yg ada pada model konsep tersebut…kalau nak ikutkan persona r atau p3-21a lebih menarik dari espire/tuah..taktau la kalau bila keluar nanti ada yg tak sependapat dengan sy…kita tunggu & lihat nanti.. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s