funtasticko design

http://funtasticko.net

INFO TERKINI : SAGA FLX bakal dilancarkan tak lama lagi!!!

92 Komen

Blog ini akan mewujudkan segment INFO TERKINI, jika mendapat info yang terkini yang semestinya dinantikan ramai. Untuk julung kalinya info INFO TERKINI yang saya dapat, Saga FL (Phase 2) IAFM+ & CVT bakal dikenali dengan SAGA FLX & bakal dilancarkan dalam masa terdekat. Menurut info dijangkakan pada bulan ini, sama ada tepat atau tak kita nantikannya… πŸ™‚

Advertisements

92 thoughts on “INFO TERKINI : SAGA FLX bakal dilancarkan tak lama lagi!!!

  1. memang cepat
    tak sabar nak tunggu

  2. still a suggestion. i hope proton can put a fatter front sway bar so that it corners flatter especially the saga.
    im very shock to see a honda with standard spring having a fat standard sway bar.thats why it corners good.

    comfort and corner with less bodyroll.

  3. LIKE!
    If within this month, meaning that it must be latest in 2 weeks time!!
    Btw, Bro Campromania, if u don’t mind, where did u get the info?

  4. bonjour,

    tak lama dah hihihi

  5. Aaaa!!!.. nak nangis!!!!… nyesal beli SAGA FL 1.3 bulan january haritu!!!!

  6. Bro, betul ke berita ni? sebab saya rancang nk apply jadi SA Proton x lame lg.. saya baru pas abis study ni.. huhu

    • tunggu je la.. πŸ™‚

    • bro sambung la study.. alang2 jd la designer proton ke, rnd ke lagi cool bro

    • haha.. sy study marketing jer.. xde amek engineering pun.. dlu pernah apply course industrial design, tp x dpt. Dgn ilmu marketing saya yg x berapa banyak ni saya teringin nak bantu proton dari aspek jualan.

      • saya dah dapat pun. Tapi pasal nak sambung belajar jer. Lagipun SA kerja bukan senang. Kita mmg akan ingat jual kereta jer tapi ia lebih dari itu.

  7. good suggestion awak. Em, by the way, normally they upgrade using thicker anti roll bar at back to compensate understeer. Rarely for the front for oem coz it will interfere with the steering feedback n the steering will become heavier to steer,the same as front strut bar that normally use for race or those who like to modified car. But for proton, i think only persona in au have front strut as standard. If the body already rigid,like the case in satria neo,no need for front strut bar unless for racing purposes. Its already beem explain by tg djan why satria need front n rear strut, meanwhile neo r3 dont need one. Unless they put in more powerfull engine that original chasis cant handle it,then they will add it in.

    • yes you are right for that matter, stiffer front sway bar promotes understeer due to more force exerted to front during cornering.

      i was with friends saga, the moment it takes roundabout, body lean quite pronounced. so it might bothersome. but i understand, its not gen2 or the neo sportier kind of handling

  8. typo, satria gti r3 need front n rear strut bar, oppose to neo cps r3

  9. Ni baru BEST…
    bro campro, ape makne FLX??
    cmfm bln nie ke bln depan launch..nak tempah ni haha

  10. cepat la klua. dah tak tahn dah tangan pgg duit lme2 ne..huhu2.. nak tmpah ne…

  11. Confirm memang best.oh..oh..oh..

  12. Berita dari UK http://www.carpages.co.uk/proton/proton-13-07-11.asp

    Research Shows Proton Is One of The Top Mechanically Reliable Manufacturers

    • Proton UK spec eh? lain ke dgn local spec?

      • different spec like rear fog light, some have sun roof, heater, air con or no air con, might differ in cooling system like radiator might be smaller, lubricant grade…. spec due to climatic and geographical factor.

        accesesory depends,

        mechanical components are basically the same, if it campro, its a campro.

    • mksudnye toyota uk ngan toyota thai spec lain2 ke?

  13. info yg menarik. memang x lama lagi..

  14. Sempena pelancaran Saga FLX saya harap Kerajaan cepat mengumumkan sedikit perubahan berkaitan HP Act 2010. Amatlah tak wajar booking tak perlu deposit, yang akhirnya kos yang ditanggung oleh bank akan dipindahkan kepada pengguna juga.

    • mana ada tak wajar… cuba buktikan… baru je implement dah akta tak wajar..nampak sangat agent kereta dah takleh cari makan.. dulu suka-suka dapar pau duit org yang bayar booking…

    • Nampak sangat ayat salesman.

  15. Ada sorang hamba allah ni dh tgok Persona R,dia cakap mcm Honda,mmg cantik!sy tanya Honda apa??ntah cakapnya…kenapa la informer aku ni pompuan,susah betoi mau cerita…..Aduyaiiii.

  16. mesti mcm honda city…

  17. kat depan macam …..
    dari belakang mcm ….
    overall mmg sebijik tak macam bmw 325 series

    • uih, dasatnye….
      pokcik dgr dari kawan korea kat LG CNS ckp ado iras iras Ford Fiesta…..nampak bona nipunye, mcm keto kobau adolo…hok hok

      • pokcik, rasanya persona r guna khidmat Magna Steyr untuk buat engineering design consultant, tak guna LG CNS dah macam Saga BLM dulu..hehehe.. πŸ™‚

      • sy rasa emas guna LG CNS kot…

      • betul mcm campro ckp tuh,mmg guna khidmat magna Steyr..
        budak proton bgtau,dah berlambak saga dengan label FLX kat kilang sekarang nie..dekat benar lah tu agaknya..

  18. depan n blakang mcm persona r :-). Yg pasti mengujakan. Mari kita letak benchmark dia tuah,klu lebih cntik dr tuah, dh ok dh,tp klu kurang cntik dr tuah, so kureng lah. Senang cite tuah ada element emas, so camne yek πŸ™‚

  19. alhamdulillah dah sampai malaysia balik.
    Amboi, bukan main teruja semua . Sebelum tu, aper perkembangan saga flx nh. saya sebenarnya penat nak baca post2 sebelum nh pasal letih sangat. Sesapa boleh cerita kan serba ringkas. TQ bebanyak..

    P/S: Baru balik umrah 2 minggu. 2 yg x d comment ape langsung tuh..

  20. argh.. aku tepon mesia tadi adik aku dok survey Alza nak tukar kancil dia.. akak aku pun dah pakai ALza . . takleh jadi nih.. balik nanti terpaksalah aku pakai Exora Turbo nak lawan Alza depa tu.. maknanya terpaksala aku lupakan sementara Persona-R idaman kalbu. huhu.

  21. bro campromania,saga flx mmg confirm pakai lampu projektor ke?…..alang2 p1 pasang terus DRL led…saga fl R3 pun senyap je,xkan scrap kut….boleh gegar konsumer yg menanti mybi xtrem tu…haaha

    kalau topik pasal discuss bodystyle persona r dah buka….aku cadang bro campromania buka topik rekaan dalaman persona r pulak?setakat ni masih misterius lg tang interior ni…

  22. saga FLX
    1.3 sahaja… di datang dengan warna baru……
    gearbox cvt
    panel meter baru
    lain semua standard
    oh lupa.. di datangkan dengan ABS

  23. En Proton,

    Kenapa tutup port skodeng tu dgn zink colour hijau,kesian kat saya dh xde tmpat cuci mata…..hihih(padan muka aku)

  24. mestilah iafm plus ngan cvt coz xkan nk buat cvt ngan enjin iafm lama kot πŸ™‚

  25. hmm nice.
    looking foward to the new IAFM+ engine with CVT transmission. hopefully driving lebih smooth lepas ini, dengar cerita FC pun ada peningkatan berbanding enjin lama. ABS pun ada untuk high-spec, ini semestinya berita baek!

  26. santai2 di pagi sabtu.. cube teka kete national mana first pakai electric power steering (EPS)??
    http://imageshack.us/photo/my-images/841/winrarg.jpg/

  27. So far langsung tak dengar kisah IAFM+
    Takde ke yang tau aper yang ditambah PLUS tu?

    • i agree with u. we havent got a clue. actually the protons engine development is the most awaited and its the most curious in getting the right imfo.

      cvt is nothing to be excited about. many people already got the feel of the cvt.

      if we refer to the pheonix project, one of the features available is varable timing valve.
      but it seems theking hasnt touch a bit about powerplant of the FLX, weather it shares with the pheonix or not ,,still keep sealed.

      so i hope bro theking can atleast,,,,,you know,,
      since its near released, no harm for bro theking to drop a few words here.

  28. the king mgkin snyp coz nk kasi suprise kot. Kalu iafm lama nak masuk cvt,byk kena wat perubahan n kenala testing dl coz semestinya wiring br n ecu br. Aku rasa prtn xwat kuar option utk tkr gear box. Ni pendapat aku jela, saga fl tetap ada tp spec mcm yg sekarang,enjin iafm n 4at n 5mt,tp flx yg lain kit,mgkin mcm saga s e la kot,full spec,mgkin smentara ni 1.3 jer,pastu adala kuar flx 1.6. Mgkin rega flx 1.3 45k kot,hanya cvt ajer, flx 1.6(kalu kuar) 48k kot.the king mgkin snyp coz nk kasi suprise kot. Kalu iafm lama nak masuk cvt,byk kena wat perubahan n kenala testing dl coz semestinya wiring br n ecu br. Aku rasa prtn xwat kuar option utk tkr gear box. Ni pendapat aku jela, saga fl tetap ada tp spec mcm yg sekarang,enjin iafm n 4at n 5mt,tp flx yg lain kit,mgkin mcm saga s e la kot,full spec,mgkin smentara ni 1.3 jer,pastu adala kuar flx 1.6. Mgkin rega flx 1.3 45k kot,hanya cvt ajer, flx 1.6(kalu kuar) 48k kot.

  29. ku menantikan kehadiranmu…

  30. Anyone have any idea when is the launch date?

  31. Mungkin bukan Persona R, agaknya Inspira facelift kot.

  32. takde cite baru pasal saga flx ke??

    • setakat nh x d. Launch delay pasal maybe proton nak siapkan kereta banyak2 dulu sebelum launch. But who knows.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s