funtasticko design

http://funtasticko.net

INFO TERKINI : Exora CFE & CVT dijangka keluar November 2011!!!

28 Komen

Info terkini yang saya dengar baru-baru ini ialah Exora CFE & CVT bakal dilancarkan pada November 2011, jika tiada perubahan saat-saat akhir dilakukan oleh Proton. Model ini amatlah dinanti-nantikan oleh kita semua kerana ingin mengetahui sejauh mana kehebatan enjin CFE jika digabungkan bersama kotak gear CVT selain dari transmisi manual terkini dari Proton. Ura-ura yang saya dengar enjin CFE ni, Max Torque 205nm @ 2000-4000 rpm, Max Power 103kw @ 5000 rpm (betul ke tak figure ni saya pun tak pasti, jadi kita sama-samalah nantikan kemunculannya)

* Saga FLX ni pun belum dapat pengesahan lagi bila ia akan dilancarkan, harap theking dapat membantu..ramai yang bertanya ni.. 🙂

Advertisements

28 thoughts on “INFO TERKINI : Exora CFE & CVT dijangka keluar November 2011!!!

  1. Cpt tul update. Bro dah baca ker review exora kat autocar uk. Sekurang2nyer bukan semua kekurangan.

    • dah, tapi yang diorg review tu bukan versi yang akan launch kat sana, yang diorg test drive exora mc1.. mungkin review tu akan berbeza kalau versi cfe & cvt yg diorg test tu, caye la cakap saya.. 🙂

      • Itu mmg betul. Lagipun deorg lebih banyak kepada HP and fuel economic plus full safety. Harap exora cfe will equip with enough safety kit.

  2. Kat Europe diesel is cheaper than petrol.

    • and tax also depend what type of car you use. Diesel is more cheaper tax than petrol. That’s why fiat multijet diesel engine (JTD) is the best engine in work with diesel.
      Malaysia?.. emmm sampai asap keluar mcm rumah terbakar pun ada lagi…

  3. Europe diesel is Euro 5 standard …… Malaysia only Euro 2M …. low quality

    BMW 320d 520d sound like lorry, asap hitam in Malaysia ….. at Europe no have this problem

    • diesel lagi clean dari petrol rasanya, tapi yg gred tinggi la..kat sini gred lori je..sepatutnya diesel kat sini dah boleh buat option, yg mahal dengan yg murah..kurang skit pencemaran

      • Ya bro,

        Diesel sebenarnya lebih bersih berbanding enjin petrol. Cuma masalah diesel adalah incomplete combustion yang menyebabkan pelepasan particulate.

        Petrol ‘bersih’ pada mata kasar kita sahaja. Sedangkan pelepasan enjin petrol mengandungi hydrocarbon dan carbon monoxide (CO). Dan gas CO spt yang kita maklum adalah silent killer. Hydrocarbon pula menyebabkan penyakit asthma, paru-paru dan kancer.

        Walaubagaimanapun, persepsi rakyat Malaysia masih lagi menganggap diesel lebih mencemar/kotor daripada petrol. Masih ramai yang menilai diesel menggunakan mata daripada menggunakan ilmu..

        p/s: Dulu masa belajar pun lecture ada cakap, sedut asap lori yg hitam tu lebih bersih berbanding sedut asap rokok. Masa tu geng smoker pedas je tarik muka..hahaha

    • Enjin diesel dari europe memang sangat mengancam. Sebut saja Fiat Multijet, Pug HDi FAP, Renault DCI or even BMW and Merc CDI..

      Tapi selagi kerajaan Malaysia hanya bagi diesel Euro 2M, lupakan sahaja jika nak memiliki kereta diesel.

      Lori baru pun (terutama yang dari Hicom), baru pakai 2hari asap dah hitam…Lori-lori Daihatsu, Mitsubishi, Hino dapatlah bertahan sikit. (Tapi lepas tu hitam juga). Tapi lori-lori jenama Scania, Volvo, MAN elok pulak asap tak hitam

      Mitsubishi Storm yang heboh pakai ‘green engine’. HItam juga..

      Jadi selagi diesel masih Euro 2M. Baik Proton tak payah introduce enjin diesel…

      • “selagi diesel masih Euro 2M. Baik Proton tak payah introduce enjin diesel…”

        atau mungkin selagi Proton takde enjin diesel, selagi tu govt tak akan fully sokong atau at least ‘bersikap terbuka’ terhadap diesel? hehehe.

  4. betul ke ni..??best tul la…

  5. penantian yg lama.. kang momentum sedia ada hilang plak.. huhu
    come on p1..

  6. saga flx dh start production kt kilang ad abs,interior n exterior nmpak msih sme je.ad kaler bru gold mcm city 2009. ptutnye launch 14 hb tp hold.rsenye fl msih diteruskn dn flx hnye option utk spe yg nk gne cvt.ad medium line n high line…

    • maksudnya saga FLX je yang ada IAFM plus atau Saga FL lama pun sekali upgrade?

    • gps ++ ada x..?

    • utk counter kejap myvi LB tu kejap je ni, ape2 pun ttg harga mmg saga fl menang. namun yg org pasti akan compare adalah interior saga yg tidak berubah lagi dan maybe tiada version SE. ape2 pun selagi myvi extreme tak kuar rasanya proton tak perlu kuarkan versi SE or R3, namun jikalau masa perlancaran myvi extreme itu di kacau oleh proton dgn saga FL versi SE/R3 alangkah indahnya dunia ini…kekekekek

      • yep. Best kalau saga FLX ada versi SE/R3 mcm kak bangkok tu… Rasenyer boleh kalah myvi LB extreme tu..

  7. kelakar & wth laa komen kat paultan psl exora cvt…
    xde apa yg menarik cuma petang tadi terserempak dgn exora test dgn 5 spoke rim mcm spyshot sblm ni…agak cun jgk rim tu bila tgk dpn mata tapi xtau just test@real production

  8. doa-doa lah betul… amin.. dah lama sgt menunggu.. bro theking.. comment la ckit

    • the king kat france lg.. bercuti..

      • never mind king,,you have the right to remain silent (OOPS cam polis lak), sorry im just joking.
        anyway i got a question , im not going to ask about what that PLUS means. but im asking weather the newer iafm+ is one part of the phoenix project,?

        messy boku

  9. the launch of the CFE engine marks the proton technology at par with other makers.
    as othets trying to suit with newer tech. we cannot feel too comfortable with present achievement, The journey is on.

  10. although not being advance. at least the same.

  11. tgh tunggu exo turbo

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s