funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Gambar Saga FLX dari bro Prolever!!!

128 Komen

UPDATE : Gambar dari http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10150265099123607&type=1

Tanda-tanda pelancaran Saga FLX (IAFM+ dengan kotak gear CVT) semakin hampir telah kelihatan!!! Sahabat kita bro Prolever telah berjaya menemui kereta ini di tempat simpanan kereta Proton di Kamunting. Difahamkan kereta ini untuk showroom Proton di Taiping. Jika dilihat pada gambar tersebut jelas kelihatan emblem FLX . Bro Prolever sempat mengintai interior nye, tapi tak berapa jelas sebab silau matahari. Lagi satu kereta ini mungkin versi asas sebab tiada “rim sukan” dan pemegang pintu berwarna hitam. Terima kasih bro Prolever kerana sudi berkongsi gambar ini dengan kita semua.Β  πŸ™‚

Advertisements

128 thoughts on “PANAS : Gambar Saga FLX dari bro Prolever!!!

  1. ala x nmpk dlm pun.. reflection kt cermin memantul sgt.. huhu
    sapa terer leh tlg adjust gmbr tu sikit..

    • dah adjust tadi, tak leh sebab raw file dia macam tu..leh tanya bro prolever kalau nak tau details..esok nak gi risik2 gak la kat proton, kot2 ada.. πŸ™‚

    • saya cube tengok esok pagi. Kalau g malam nh takut kene gigt ngan anjing la( kawasan tu banyak anjing). Lagipun camera dah rosak. Nh pun guna 2 mp sumsung galaxy 5 nyer camera jer..
      Tengok la, Kalau rajin satgi ker, saya g melawat balik.. hehehe

  2. pasti ada IAFM+ ? bukan IAFM lagi ? confirm ?

  3. warna lawa

  4. versi asas tapi ada bodykit lak..

  5. i think 1.3 FLX then 1.6 FLX then R3 FLX (1.6 with r3 suspension r3 tuned engine)
    but the most awaited also satria neo turbo.

  6. dah usha balik bro. Tapi tinted die mmg warna mcm body die, tengok dlm pun dah susah.
    Tapi ape yg boleh saya kata, dlm lebih kurang sama, cume kereta auto diatas ada gear P,N,R,D jer. x silap la. Dan airbagsx d rasenyer sebab bahagian penumpang mmg x d plus atas steering x d tulis airbag.

    • bro smayang dulu, pastu boleh bincang lagi..

      • hahahahaha,, Kat tempat saya nh tadi x masuk g. Masa saya komen kat atas baru jer kot azan maghrib. Tapi betul tu, Dahulukan solat dari apa2 pun. Tq bro. Hahahaha

    • ya.. nampak macam satu airbag je… tapi bukankah undang2 baru untuk semua kereta baru semua wajib ada 2 airbag ?? pelik gak.

      • Rasanya Saga FL tidak termasuk sebagai ‘kenderaan pemasangan baru’. Saga FL adalah model derived dari Saga BLM yang pada asalnya tidak diwajibkan dual airbags. Saga FL adalah model facelift.

        Dalam undang-undang Malaysia, term pemasangan baru kadang-kadang disebut sebagai ‘Model Baru’. Selalunya di-embed sekali dengan tarikh pemasangan.

        New Myvi Lagi Best adalah model pemasangan baru. Jadi ia diwajibkan dual airbags. Jadi maksudnya New Myvi adalah model yang lain daripada previous Myvi..

      • betul gak.. eh yg undang2 tu wajib atleast 1 airbag ke 2 airbag wajib even low spec version?? kelupaan la mkn semut bnyk sgt.. Bagus gak , yg harus dipuji kalau dh equip with ABS tu

  7. warna tu coklat muda ke atau coklat keemasan..?
    mmg jelas “FLX”.. terbaik la gambar ‘panas’ ni πŸ™‚

    harap dapat mengekalkan prestasi jualan untuk Proton nanti..
    kot2 boleh lawan Myvi LB.. (err~ maksud saya, Lagi Best.. hehe~!!)

  8. 5 speed CVT …. πŸ˜€

    • Nampak macam biasa jer.
      Abis yang PLUS tu aper?

      • Aku pun sgt nak tau apa dia IAFM plus tu.. sbb sebelum ni ada “khabar angin” mengatakan ada sistem macam vvt dn sewaktu dgnnya. jadi nanti tentu ada maklumat samaada pasti atau semata mata khabar angin. πŸ™‚

    • Tengok kat sini…

      Gambar ni ada ABS pump. Saga FL non-CVT ada ABS ke? takde kan?

      • Hah, bro campro dah upload gmbr FB tu..

        Thanks bro..

      • Orang bukan cerita pasal ABS bai.
        ABS takde kena mengena ngan IAFM+ tu.
        Yang aku semangat nak tau apa dia PLUS tu.

      • tunggu theking cerita balik..kitaorg pun tak tau lagi pe yg plus tu..

      • bagus2 ada ABS .. mesti menarik ni

      • Thanks bro campromania.
        Gua respek sama lu sebab berani mengaku tak tau pada benda yang bro memang tak tau.

        Aku paling letih kalo orang yang konar2, kita tanya benda lain dia pusing benda lain, sebab malu nak mengaku tak tau?

        Thanks juga kat bro2 yang lain yang sudi share info dan gambar2.
        Korang memang gempak!!!

      • Oh encik Poton,

        Saya secara intention menjawab soalan bro Nazri..Dan saya tak sentuh pasal IAFM+..

        p/s: Sila lihat saya tidak reply dalam column awak..sekian

      • nampaknyer kene booking test drive awal2 la.. kang x pasal2 dapat no akhir2 penat lak menunggu.

      • Salam bro fridzmax,

        Yang gua nampak bro Nazri cuma balik link FB jer.
        Dia takde tanya apa2.
        Since dia takde tanya apa2, of course anyone in his right mind akan faham bahawa jawapan bro tu untuk soalan gua.

        Anyway gua taknak panjang2kan benda ni. Lagipun kita sama2 patriotik.

        Jadi tanpa mengira siapa yang betul atau salah, gua mulakan dulu untuk memohon kemaafan

      • kalau bro poton guna nama perutdua baru kitorang jawab.. hehe (gurau kasar)

      • Ok Poton,

        It is not my intention to answer/to give statement/to reply YOUR comments. Jika saya nak reply comment bro, saya akan reply dalam column bro..is it clear?

        Saya sentiasa menjaga etika semasa membuat sebarang ulasan atau mengeluarkan posting.

        Anyway, its okay..let it gone..I am professional.

      • It’s obvious bro. Tapi better takyah dipanjang2kan la.

        Oh by the way, “let it gone”? you mean “let it go”?

      • Let it gone laa…biarkan jela..adoyai..

        Peace bro..huhu

  9. 5speed cvt tu

  10. owh..semlm g P1 plant kt shah alam, de prasan model ni tgh pasang..igtkan FLX ni model 1.6 yg da launch tu..rupenye lom launch lg ek..hehe πŸ˜‰

  11. font meter ade lain cket.. wah x sabar nak jual ni

  12. lawa warna die

  13. ok throgh my observation, if the cam gear cover bulges (like the cfe engine) ,it will have a vvt mech, but if we look here the cam gear cover is flat, so no vvt in,

    for example ,this picture.

    so FLX penutup timing belt tu rata je so tarak la vvt. sad,,,,

  14. just next to the gear lever,, what is it? is it economy / sport mode selector ?

    • maybe SAT button..macam overdrive gak fungsi dia kot..

    • rasanya ESP button. kalau tak silap, ESP boleh on-off.
      ABS is anti-lock brake system… it help u control the car while braking
      ESP is electronic stability program, it help control the car while accelerating
      usually ESP comes with ABS. maybe this car fitted with ABS bcoz all new car in Australia must be fitted with ABS. Saga or S16 agak laris kat Australia nun.

      • ESP on this Saga FLX?
        Not a chance.

        Realistically speaking, perhaps it is just an overdrive button or anything along that line but certainly not an ESP switch.

      • silap..
        ABS stop your wheel from slipping while braking
        TC or traction control stop your wheel from slipping while accelerating.
        ABS stop ur car in straight line, ESP pulak stop ur car from skidding sideways.

    • im also curious too..
      what it would be..
      anyways it still looks promising right bro ?

  15. bukan projector headlamp?….ish,kurang la faktor ‘x’ saga flx…..anyway 5 speed cvt adalah slh satu point yg ptt p1 manipulatekan dlm marketing….utk attack ‘lagi best’…

  16. just an opinion, normally od button is made for easy and fast reaction on off. so the placement of the button is at finger tip or in flick actions. putting the switch down there means it will not allow that kind of quick activity.

  17. another question mark, the selector shows the letter 5 or S.

    is any of the cvt will show the gear step like 1 2 3 4 5?. if it 5 ,why the speedo is 0….
    or the display say it is a forward gear in S mode (sport mode)

    ?

  18. xtaula s @ 5,tp kat gear lever dia ada p, r, n, d ,L. So xsilap aku, L untuk low gear ratio,kira dah mcm overdrive. Button tu mungkin sat button, mcm sport mode kot. Xtaula, nampak mcm minggu ni nak launch. Ada sesapa ada brochure? Dgr citer iafm plus 1.3 nih 94bhp@6k rpm 120nm torque 4.5k rpm, walupun max torque lg lambat dr sblm, tp torque band kat lower rpm lg tinggi dr iafm lama. Xtaula,dgr cite aje,betul@x,kita test drive dl.

  19. pembetulan, sat tu stepped auto transmission, bg sapa yg rasa cvt mcm lain mcm je,bleh tekan button nih supaya dia akan bg rasa shifting mcm conv torque converter auto, katanya cvt nih 6 speed. Kita tggu jelahkan πŸ™‚

  20. aku rasa yg kat meter tuh bkn 5, tapi S utk sat mode. So,dia akan stimulate 6 gear ratio.

  21. Sy pernah pernah letak dulu comment ni dari Engineer Proton mengenai IAFM+

    soalan saya: bro satu kemuskilan,betul ke akan ada engine Campro IAFM+,plus ape yer…ada VVT ke??sebab setahu masa kat KLIMS hari tu cuma tgok Campro CFE jer…boleh tolong sikit bro?
    Jawapan dia:campro iafm+ tuh improvement dari current iafm+..utk engine ni tune dia lain kit…kalo campro iafm dia high end rpm baru perform..tapi iafm+ ni low end rpm dia dah perform..in other words engine iafm+ ni lagi pick up dari iafm..
    Soalan saya: maknanya cuma improvement dari segi iafm yer,mmg tidak akan dipasang vvt kan..low end rpm target berapa untuk iafm+ ni,hari tu kat klims target low rpmuntuk CFE budak rnd tu cakap 1800 tp skrang baru dapat 2000..
    Jawapan dia: iafm+ ni torque dia kuat sama cps tapi dia shift ke low end lebih kurang at 3500rpm..so mmg pick up la iafm+ ni..

    P/s Saya rasa mmg xde VVT untuk campro IAFM+…

    • info dari sedara chor ni lebih boleh diterima aku rasa… mmg takder vvt pun.. sbb tu dinamakan IAFM Plus.. IAFM yg dipertingkatkan saja. tapi dah tersangat ok la kalau betul torque dia sama kuat macam cps.

    • Ok, saya dah faham..

      Bolehkah saya kata IAFM Plus adalah daripada chip tuning? Atau betulkah soalan saya ini?

  22. emm xde manual override la plak yg bleh ‘+’ ‘-‘

  23. dgr cite,iafm plus 1.6 150nm torque jugak,tapi capai lebih awal kat rpm 4k berbanding 4.5k utk cps. Yg penting kat rpm 2k ke 3k coz itu rpm yg biasa kita bawak. Xtaula plus tu maksud aper,yg aku rasa,iafm kali ni xmcm iafm lama pkai butterfly activation(vacuum),tp pkai ecu mcm vim dlm cps coz pkai 32 bit ecu. Tp kalu masih pkai yg lama mcm persona e,xbyk improvement, cume hrpkan cvt jer membantu. Klu ada mechanism lain,lg ok kot.tp tgk pd hp yg xda perubahan,hanya pada torque,aku suspect iafm jer ada perubahan,mgkin 3 step iafm, shrt runner low rpm, long runner mid rpm, shrt runner high rpm. Klu tgk pd iafm punya tech sheet kat hyundai 1.6 gdi, iafm/vis nih byk membantu merubah torque band berbanding vvt. Bleh tgk balik video presentation hyundai 1.6 gdi, dia focus penerangan pada vis, bukan vvt.dgr cite,iafm plus 1.6 150nm torque jugak,tapi capai lebih awal kat rpm 4k berbanding 4.5k utk cps. Yg penting kat rpm 2k ke 3k coz itu rpm yg biasa kita bawak. Xtaula plus tu maksud aper,yg aku rasa,iafm kali ni xmcm iafm lama pkai butterfly activation(vacuum),tp pkai ecu mcm vim dlm cps coz pkai 32 bit ecu. Tp kalu masih pkai yg lama mcm persona e,xbyk improvement, cume hrpkan cvt jer membantu. Klu ada mechanism lain,lg ok kot.tp tgk pd hp yg xda perubahan,hanya pada torque,aku suspect iafm jer ada perubahan,mgkin 3 step iafm, shrt runner low rpm, long runner mid rpm, shrt runner high rpm. Klu tgk pd iafm punya tech sheet kat hyundai 1.6 gdi, iafm/vis nih byk membantu merubah torque band berbanding vvt. Bleh tgk balik video presentation hyundai 1.6 gdi, dia focus penerangan pada vis, bukan vvt.

  24. Bro, kalo ikut gamba 1st yang tunjuk engine bay, aku rasa keberangkalian besar flx dpt ABS jugak nie. Cuba tengok ABS pump kat sebelah kiri bawah gambar

  25. xtaula knp kalu aku post jd double, mgkin coz pkai hphone kot

  26. @MoFaz ikutkan paultan dulu ada ESP pasal dah ada orang pasan masa Exora “lo-rider” tuh tgh validation kat Sweden

    Ko ada pasan tak meter panel FLX nih graphic baru kan? Teringat aku grafik Kelisa nyer meter panel dulu. Pastu moulding cam cover FLX nih lain skit…da tak nampak Campro 16v nyer emboss dah

  27. D COE td, ada SA ckp isnin ni launch,ada next month.
    SA pn xtahu haha.
    But dia ckp hrga mybe just lebih 1700 dr harga skrg

  28. Pembetulan…enjin iafm mmg ade perubahan..tp iafm nyer tu sendiri still sama je bro..

  29. itu bukan 5 speed lar..
    tp cvt dalam S mode atau pun Sport mode ler…
    hadoi

    • Janganla berhadoi.. mmg kebayakan org sini tak biasa dengan CVT.. hehe.

    • aah. bukan semua kereta ada cvt. Dlm kategori mampu milik, aper jer yg ada,…

    • hehe.. range2 40k pnye kete lom ada lg cvt ni.. tk tau la kot2 akan dtg bila tech ni dh murah dan banyak kete china mari kot2 ada time tu semua dh biasa la

    • Yelah,

      Mana ada kereta sub 50k pakai cvt..

      Nampaknya kena test drive nih. Satu2nya model cvt yg saya biasa drive hanyalah Nissan Xtrail 2.5. Ada overdrive. Rpm 2500 pada kelajuan 120km/j (Kalau tak silap)

      Saga FLX CVT ni sudah tentu lebih ‘nimble’ dgn IAFM+..Sangat teruja ni..

    • S = SAT mode = step auto mode. Kadang2 ade customer yg nk jerking feeling mcm AT gearbox, tekan je button tu, dier simulate cam AT.

      Kete ni kalau bwk, pickup akan rase agak best..x feel slugish. Bg aku quite a huge improvement compared to current 4AT. So aku sgt recommend korang try bawak kete nih =)

  30. ade paddle shifter utk sat?

  31. dgr kata,saga xda paddle shifter,persona r turbo mgkin ada.

  32. informer aku ckp launch isnin nih,sama cam bro hawarey ckp. Kete sume dah ada kat gudang mana2 proton edar,cume xbwk g showroom jer lg. Masih mnunggu brochure rasmi coz katanya akan sampai esok@lusa coz tkt leak awal :-), prtn kuat betul berahsia sekarang.

    • Bro wallace,sori late reply..pas jumaat td bz skit.

      Ape yg dpt dr COE, SAGA FLX hy 1.3 je setakat ni. Spec mcm FL, just add ABS EBD, cvt 6 speed with SAT without manual override, price add 1700. New colour gold (xtau apa nama rasmi dia), iafm diorg xdpt terang sbb black n white msh blm dpt.

      Yg pasti isnin ni launch, mm FL 1.6 jg,syp2 kuar. SA br tel,jmput test drive isnin. Dh blh booking.

      Sama2 kita ke coe nnti hhe πŸ˜‰

      • thanks bro hawarey…

        ape tu SAT, ape fungsinye? dan ape tu manual override? tapi sayang la takde 1.6L… patut launch dengan 1.6L, sebab dh ade ABS EBD, kan?

        lagi yang saye risau kualitinye, sebab ni kete CVT yg pertama dr proton, haha.. harap takde masalah la..

      • manual oveeride tu yg mcm kat inspira tu la.. kat tombol gear ade simbol + dan – untuk kawal speed secara manual

    • Tu la bro Mat, smpaikn spec sheet pn n pekeliling pn diorg xdpt lg. Tp hrga diorg dpt.

      Tup2 kete smpai πŸ˜‰

  33. price add 1.7k dpt abs,ebd, iafm plus n cvt. Rasanya mcm ada tinted coz tgk spyshot mcm tinted. Mmg berbaloi, ni br lg best.

  34. maksud saya saga flx lg best dr saga fl :-). Nanti ada plak mrh coz berkait ngan kete satu lg…he…he…

  35. wallace, sat tuh stepped auto transmission, mcm saya terang kat atas, dia akan shift mcm auto biasa dlm 6 kelajuan pada fixed ratio. Sesuai bg org yg nk ada feeling sporty n yg biasa ngan cvt yg xda shifting. Ala mcm altis punya cvt tuh, tapi proton punya ada button bleh on n off. Kalu nak function mcm overdrive, dr D, tukar ke L, coz cvt xda overdrive,tp dia ada L utk low gear,maksudnya gear ratio akan jd lebih rendah utk pickup memotong,tp minyak,paham2 jelakan,mcm tekan off overdrive memanjang.

  36. tp kalu saga flx cvt ni perform mcm saga fl 1.6,ni dah kira suda baik kan kawan2 πŸ™‚

  37. mcm tinggi ngat plak expectation :-), cukuplah kalu lebih baik dr 1.3 auto sekarang n minyak lg save. Sama mcm myvi@lg baik dr myvi lg bagus. Dahlah besar,ada boot,ada pickup, jimat minyak,br bleh nyanyi lg best ooohhh … πŸ™‚

  38. has anybody got the information on PLUS.?
    by the way soon we will know whats its all about. but if we can get it tonite , its batter.

    for me, it would be batter if it is an enhancement of low end torque. maybe a further tuned iafm biased towards earlier torque. hope that what PLUS means.

    thats a hope before any official spec brochure.

  39. tahniah proton. nak tahu jugak dr segi fuel consumption. ada official figure ker? lagi better dr yg lama tak?

  40. Perasan tak meter rpm Saga FLX ni limit dia 6k rpm banding dengan Saga BLM dengan FL 6.5k tak silap saya.

  41. thanks bro mat… so kite tak boleh pandu macam manual la… haha… tapi kalau on SAT, nanti fuel consumption tinggi jugak ke? sebab dh ade shifting dan tak smooth kan…

  42. em,itu kena tggu official cnfirmation dr proton, tp kalu bc pd cvt mini cooper yg pkai punch cvt vt1,sama jer kalu on sat pun. Dia hanya simulation ajer pd fixed ratio. Software based. Tp kalu pkai L@low gear,engine akan rev 20 percent higher than normal, throttle response lebih crisp dan of course, minyakpun kuatlah. Yg proton pkai utk saga nih cvt vt2,yg lg advanced coz dia ada tambahan function lain mcm independant tcu. Cfe pkai vt3, stakat nih cvt paling canggih dr punch utk 2 wheel drive. Cvt vt4 ada, tp untuk 4 wheel,xtaula kalu prtn nk wat suv 4 wheel pkai yg ni.

  43. sebab peak horsepower dia kat 6k rpm. Sebab tuh rev cut kat 6k,xnak bg org over rev kot,so enjin lebih tahan lama.

  44. btl jgk kata en poton, vt2 bleh trime tork 186nm@4200 rpm n peak hp dia bleh trime 98kw@6000 rpm. Rev max @ 6000 rpm jek.bleh trime tork 186nm@4200 rpm n peak hp dia bleh trime 98kw@6000 rpm. Rev max @ 6000 rpm jek.

  45. rasanya proton buat improvement kat sistem iafm sbb tu namanya iafm+, mungkin gn ecu utk aktifkan short dgn long runner kat iafm

    • untuk enhance low end maybe the long runner to be made longer or long runner maybe to be made in a smaller diameter in order to limit the air entering therefore a batter volumetric efficiency can be achieved at lower engine speed. the longer runner or smaller diameter runner will also give a batter swirl effect that promote batter combustion for a batter torque, then at higher rev, the short runner activates slight earlier to overcome a higher rev fast breathing process where it needs more un restricted air supply which the re tune long runner can no loner support for rapid air intake.

      this is just an imagine-eering, a hikayat from a last night dream.

  46. dah ada iklan kat mudah
    http://www.mudah.my/Proton+Saga+FLX+less+DOCUMENT+can+try+to+HELP-10746056.htm?last=1
    harga dia letak RM 38 598 , was was di situ
    maybe RM 48k?

  47. SATmode same with the Altis S-CVT ….. drive like Auto feel the gear change …. Proton have 6 speed

  48. gambar spec ambil dari lowyat

  49. The New SAGA FLX come with tagline ” Its Even Better “.
    also got SAT (Stepped Automatic Transmission) switch( fell like normal 6-speed auto box).
    Nice…

  50. so according to the spec sheer ,driving at constant 90km/h
    the normal automatic returns 6.3 litre / 100km
    and the cvt boxed returns 6.0 litre / 100km.

    anyway, where goes iafm+ ,spec sheet just show the iafm with similar engine power spec.

  51. confirm rm44.9k.. rm45k la senang .. untuk high spec ..

    engine takde perubahan, sama, just cvt, spec engine sama, cuma save minyak, cvt baru sama ngan manual lama. Yang lain ABS break for cvt. SAT mmg ada.

    Cvt baru: 6l/100km @ 90kmj auto lama: 6.3l/100km
    manual baru lagi save 5.7l/100km @ 90kmj. manual lama: 6.0l/100km

    Max output lain dulu 94hp(70kW)/6000pm skang 94hp(70kW)/5750

    Ouh, kat pamplet ada tulis, power window life time warranty, skang pakai proton ride and handling

    • Ouh satu lagi, ada coolant khas untuk CVT. Good job, malaysia sangat panas, memanjangkan hayat gearbox.

    • tak tau la ini iafm+ ke idak. Tapi ada dua tempat nampak tagging “1.3 +” nanti aku upload gambar ke bro campro.

      • enjin iafm ni mmg takde vvt sbb utk cut cost walaupun pd asalnya target nk tmbh vvt tp dgn cvt berserta easyU 32bits fc dah improve.

      • yes yes the picture. bro camp,,

        before that,
        what can compare now are
        the dip stick for FLX is longer and slanting.
        heat sheild for exhaust manifold slightly different
        oxygen sensor wire wrap is black instead of green
        a drivers side engine mounting bracket is made from alloy. as well as on the cvt,
        cam belt cover bolt is more visible and bigger. (easy to dismantle)
        reroute ac piping near the abs module.

        else i dont know.

  52. ce tengok…cetengok kat meter tu KM/H … ada indicator gambar keta licin… itu untuk apa yup?

  53. Bro Campro,

    Cuba letak picture engine Campro Iafm vs Campro IAFM+…..

  54. thanks theking,
    all the gussing games ends with explanation from theking,
    but most importantly the changes made do contribute to some amount of improvement in fuel consumption at least.

  55. Normal auto 4AT kita boleh downshift dr D ke 3 ke 2 ke L bila naik jln berbukit atau bila nk extra pickup memotong D ke 3

    Since CVT ni xde OD utk extra pickup mase memotong or +/- shifter jadi mcmane nk downshift bile tibe2 naik jln berbukit since L akan drop terus ke gear 1 kan… ape pendapat sifu semua… sila komen

    • Ali,

      Jgn risau, dalam SAGA FLX ni L gear tak bermaksud 1st gear…
      It will shift to 1 or 2 step lower gear than current ratio…engine speed will rev up a little bit and we get the torque to accelerate…

  56. saya dh terang kat atas td ali, bila masuk L, bkn masuk gear satu mcm conv auto, sbb cvt nih indefinite ratio, ratio dia akan jd rendah 20 peratus dr biasa n bermaksud rev juga akan meningkat 20 peratus dr biasa utk lebih pickup. Xperlu nak tkr ke L sbenarnya cvt kalu naik bukit,just rev jer,no problem.

    • For God’s sake, learn the difference between indefinite and infinite.

      • Thanks tm_guy and mat for further explanation…

        Bro Poton please be more matured and respect others in this forum…don’t be so arrogant as u know everything in this world…
        U seem like to mess with ppl inside here…sharing is caring… peace u all

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s