funtasticko design

http://funtasticko.net

Lagi gambar Saga FLX dari bro MyDear!!!

26 Komen

Spesifikasi :

Lagi gambar Saga FLX, kali ini lebih fokus kepada bahagian yang penting seperti enjin & kotak gear telah diemailkan kepada saya oleh bro MyDear. Jelas kelihatan pada gambar pertama button SAT (Stepped Automatic Transmission) dengan 6 kelajuan. Rasanya ni la CVT2, CVT3 7 kelajuan untuk Persona R & Exora Turbo nanti. Dengar khabarnya soft launch bakal dibuat Isnin depan, manakala pelancaran rasmi pada bulan Ogos. Menurut info theking, IAFM+ tiada VVT atas faktor kos, tetapi CVT & ECU 32bit telah berjaya meningkatkan keupayaan enjin tu walaupun pada asalnya memang nak dimasukkan VVT. Jadi senang cerita enjin masih IAFM tetapi yang dah improve. Nampaknya kita kena test drive dulu untuk tau macam ne perbezaannya. Terima kasih bro MyDear kerana sudi berkongsi gambar ini.🙂

26 thoughts on “Lagi gambar Saga FLX dari bro MyDear!!!

  1. ouh.. very not me .. bro .. leh tukar pakai MyDear tak?😛 rasa mcm artis ..

  2. bro, boleh explain gambar 3, 4 dan 5 tak??

  3. No. 3 gambar different/special coolant for cvt gearbox. X tau auto sblum ni ada ka tak, tapi perdana v6 alfa mmg ada. Terletak depan radiator coolant, dia akan memanjangkan hayat kotak gear.

    No.4 tagging “+ 1.3”. sebelah sticker biru.. Mungkin ini tanda iafm plus. Bak kate the king, engine ni ptt leh masuk vvt, tp onkos nya mahal so tak masukkan.

    No.5 pun tangging “+1.3” kat block engine. So explanation sama la dgn tadi..🙂

    • according to theking.. vvt implicate costs,
      but for me i think this feature could be spared for next released ,who knows?

  4. kalau tgk spek tu performance engine sage flx lg bagus dr myvi “lagi best”..
    syabas!

  5. Bro, kat Arenakereta.com dah update gambar2 baru la.. rujuk cni http://www.arenakereta.com/proton-saga-flx-1-3-cvt-standard-tiada-abs-ebd-dan-airbags/

    tgk kat pic meter cluster.. ade nmpak mcm logo ESP off klau x silap.. means ade ESP la kete ni ye?????

  6. cop2 ada soalan… gearbox cvt saga flx ni brp liter??
    kalau inspira/lancer brp liter?

  7. Manual transmission masih pakai yang lama atau yang baru agak2nya

  8. Bro sekalian, saye dh test drive saga flx tadi… CVT memang buat kete smooth, syok sangat… saye rase pick up improve sebab smoothness CVT tu… tapi yg saye test tu spec standard, memang tak de ABS… lampu meter panel warna putih, smart sangat, tak pasti spec executive same tak…

    saye tanye SA, die kate isnin depan confirm soft-launch… harga utk spec standard lebih mahal daripade FL standard RM600… utk spec executive lebih mahal daripade FL executive RM1700.

    akhir kate, memang ade perbezaan saga flx dengan saga fl… haha…

    Bro savvy88, ape tu ESP?

    • ESP stand for Electronic Stability Program. Wah Bro Wallaca, u dah testdrive ke? cmane leh dpt, mesti de member keje SA proton ni. jeles2.. hehe. Bro, agak2 pickup die same x dgn yg 1.6 punye atau persona?

    • Bukan main pantas lagi Wallace test drive. Kita disini masih lagi berteka-teki dgn spesifikasi, dia dah lenjan Saga FLX. Hoho..

      CVT=Smooth=no jerking.

    • Tak la, lepas dinner semalam saye visit proton edar yg berhampiran… kebetulan ade saga flx kat situ, saye tanye SA tu boleh tengok tak, die terus bagi saye kunci, lepas saye tengok tanye la pulak boleh test drive tak.. SA kate ok!!! hahaha…

      bro savvy88, saye tak pasti pickup die same dengan saga fl 1.6 atau persona tak… sebab saye tak pernah bawa dua kete tu…

      bro fridzmax, kebetulan saje ade peluang utk test drive, hehe…

    • bila tgk broucher saga flx, sy rasa spec proton ride & handling itulah function ESp … ada betul ka… sebab kebanyak keta lain pon itulah penerangan tentang ESP atau VSA….

  9. good thing that cvt comes into play.
    next we hope the steering effort could be lighter at least like the exora. it will promiss . also proton need to examine the seat especially lumbar support for a good long drive.

    sorry for the comments, but we believe, with comments will benefit us at the end.

  10. bro, cube tgk meter saga Fl & FLX ni..rase nye mcm same dengan Savvy je. just tukar display panel je huhu

    • iyelah..rasanya guna modul meter yg sama dgn savvy..cuma tukar background display ja.

      • meter saga flx ni tak sama dgn meter saga fl apatah lg meter savvy. ESP mmg ada pd saga flx ni tp blum kuar lg utk pasaran msia.

    • utk pengetahuan, Proton Saga ni mmg diambil drpd platform Savvy. Klau tgh body tgh die mmg same dgn Savvy. Dashboard n kebanyakan interior pun mmg diadaptasi drpd Savvy. So sape2 yg ckap pembangunan model Savvy adalah merugikan adalah salah kerana ia telah digunakan dan di’R&D’kan menjadi Proton Saga, model terlaris Malaysia sekarang ni.

    • saga kan amek dari chasis savvy yang di panjangkan.. dashboard pun sama, cuma petak aircond dn bbrp part lain

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s