funtasticko design

http://funtasticko.net

Brilliance H530

20 Komen

Jika dilihat sekali imbas bahagian hadapannya seakan-akan BMW 3 series, manakala bahagian sisi dari Opel Insignia. Tetapi rekaannya nampak kemas & menarik dengan kecenderungan ke arah gaya Eropah. Rekaan dalamannya pula macam rekaan Audi. Kereta ini dijana oleh enjin 1.6 dari Mitsubishi. Versi 1.5 turbo sedang dalam pembikinan. Nampaknya China semakin serius & mencabar, mungkin satu hari nanti mereka boleh mendahului Korea & Jepun.🙂

20 thoughts on “Brilliance H530

  1. lambang plak dh mcm toyota..hehe.

  2. cina ni keje dia mengcopy je..

  3. BMW wannabe…

  4. kalo tak silap, company brilliance ni mmg ada some forms of JV dgn BMW. SUV dia pun ada yg ala2 X1. sbb tu rupa pun iras2 kot,

    tp ni mcm kes copy paste berstrategi. sbb copy sana sini pastu end result jd lawa.

    anyway, tuan blog, saya link blog saya ke sini ye…

  5. Steering mcm honda..

  6. Design boleh tahan. Tapi yang tak tahan dia punya wiper jenis terjojol macam Saga/Exora/Persona.

  7. Depan macam BMW, blakang cam Ford Mondeo, dalam macam Toyota skit2..dasyatlah diorang leh wat kereta camni….kalo kat Malaysia, punyelah susah nak wat kereta sebab kene wat rekaan sendiri. Sebabnye orang Malaysia kuat mengutuk dan mengkeji..semua tak kena, semua orang salah, dia je betul….

  8. gril mcm mercury, lampu mcm 3 series, stereng mcm honda/chevy, lambang mcm toyota, blkg mcm 3 series.

    cantik jugak cuma kalau malaysia tu rasanya tak la nak copy sgt mcm ni, bukan apa, nnti mcm takde identiti pulak. bmw look alike dr china!

    apa pun rasanya kualiti penting, kereta takkan nak pakai 2 tahunnkot , paling kurang 5 tahun. kalau proton dpt buktikan kualitinya bagus, nvh best, parts quality best, cantik pastu ada identiti sendiri tak mustahil persona-R jd kereta global yg sukses

  9. persona-R / espire :
    4,540mm long, 1,775mm wide and 1,505mm tall, 2,650mm wheelbase
    bmw lookalike h530:
    4708 mm long, 1788 mm wide and 1475 mm tall 2700mm wheelbase

  10. thank goodness proton has its own identity, generally proton works more towards simple, clean and flow like ‘porsche design’ ,but the face is the very own proton,. the tiger,

    • the new tiger face coming soon… in a “single graphic face” theme…🙂

      • they are getting better..dan mmg jadi musuh utama dlm 5thn mendatang..mereka ada kekukuhan kewangan, idea2 yg semakin global dan sanggup menerima inovasi dan hasil kreatif secara serius..

        proton jgn la slow2..nanti sakit..serius..mmg sakit sgt…

      • bukan sakit, memang cari penyakit..hahaha..orang yg lembab ni biasanya kena cantas awal2..ni adalah lumrah kehidupan, jadi kena la pantas kalau nak berjaya..

  11. Bro campro,
    Takde cerita MAS-AirAsia merge ke? Menarik ni. Nak tahu juga apa yang Tony Fernandez boleh buat nak transform MAS.

    • betul ke cerita tu? kalau tak mesti dah riuh sekampung..

      • Betul. Dia share swap between MAS-Tune group. Tune group ambik 20% MAS share, Khazanah ambik 20% share Tune group. CEO baru esok. hari ni saham MA dengan AirAsia tengah gantung. Tapi rugi la tengah saham jatuh teruk diorang mooted idea ni.

      • ye ke..kena cari sumber ni..ke ni nak bagi struktur semula company airline kita, sebab masing2 bersaing..macam proton & perodua la kat sini, yang rugi kita sebab harga kereta mahal sebab masing2 develop sendiri..kalau develop sama2 kos akan kurang, design masing2 la..tapi bertuah sangat daihatsu nak bagi..die hard soon la kalau dapat, hahaha

  12. smart bai kereta ni.. apasal proton tak buat mcm ni..off topik nak share rusuhan yg berlaku kat london http://tauhusumbat.com/index.php/2011/08/rusuhan-di-kota-london/

  13. Bro, ko kalo nak iklan blog pun patut2 la sket.

    Orang lain cuma taruk url blog masa posting supaya ada link bila click kat nick tu jer.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s