funtasticko design

http://funtasticko.net

ARTWORK : P3-21A side profile “rendering” dari saya!!!

39 Komen

Update :

Ini dia impression rendering terkini dari saya sambil-sambil tunggu waktu berbuka puasa. Menggunakan vector art (software Adobe Illustrator CS5). Apa pendapat anda? Kalau macam ni P3-21A mesti anda teruja kan? Jangan terkejut ye nanti..hehehe…🙂

39 thoughts on “ARTWORK : P3-21A side profile “rendering” dari saya!!!

  1. look like audi……nice!

  2. depan n blakang plz..hehe

  3. wow, rim bling bling

  4. kalau side profile, line “keras” mcm merc… mmg cantik

  5. Bro, pinjam vector buat reference untuk 3d. Hoho

    • orait, nanti dah siap 3d bgtau la..🙂

    • Mesti bro mempunyai intuisi sama seperti saya..Tapi versi saya, headlight-nya seakan Honda City 2009.

      Seperti biasa, membina lakaran/3d utk future model Proton memang sgt mencabar.

    • walaupun x reti sangat dlm bab rindering nh, tapi kalau Persona R ada kesamaan 70% pun dah kira lawa dah. Bahagian belakang die mcm ada iras2 sikit. Boleh suruh bro chaku buat buat sekali la.. Kan dia antara yg pakar dlm bab nh..

  6. apsal bumper depan kurang labuh

  7. bro campro dh dpt bayang2 ilham dari mimpi ke ni.. huhuhu

  8. Saiz besar sangat…macam perdana replacement then persona replacement

  9. rasanya final product dah x lari jauh dari impression ni. tp kt bhg tayar depan tu rsenye ke depan skit bg front overhang die pndek cket. jz my 2 cent..

  10. Ada orang kata kete ni sebenarnya bukan persona replacement. Dia akan duduk antara persona dan inspira. Betul ke? Sape ada info tolong share.

    • Ya, Kita perlukan pencerahan..

      Saya rasa Proton xpernah keluarkan kenyataan rasmi berkenaan segment bagi P321A ni.

      Saya ada terbaca dalam blog arenakereta dimana penulisnya berjaya menemuramah test driver kereta ‘koyok’ ni (bersama Opel Astra). Dimana mereka menyatakan model ini bukan model gantian Persona. Tapi disebabkan DSSZ ada mengeluarkan ungkapan ‘Persona R’ yg mengaitkannya dgn Proton Tuah dan pada masa yg sama Persona sudah hampir EOL, maka mereka senang menyebutnya dgn Persona R.

      Kemungkinan lain (yg mungkin jauh terpesong) ialah model ini merupakan model heavy-facelift utk Inspira. Namun tiada siapa yg mengesahkannya. Tapi ini ialah berdasarkan beberapa pendapat yg memadankan bentuk kebuk ekzos yg melintang yg ada pada Persona R ini.

      Ada juga yg kata segment B+ dan C-..macam result exam pulak..

      • lega x yag saya terang..

      • @fridzmax

        Thanks bro sebab sudi bagi penjelasan panjang lebar. Saya pun setuju yang Persona akan EoL, tapi judging from Proton nyer track record, susah jugak nak percaya diorang senang2 nak EoL kan model2 yang dia ada. Tapi tak tau la kot2 kalo dah ubah perangai.

        BTW, tentang nak katakan model ni adalah heavy-facelift untuk inspira adalah agak keterlaluan sebab based on mana2 pengeluar kereta, even macam mana heavy pun satu2 facelift, diorang takkan ubah banyak kat chasis macam yang ada kat model berkoyok ni (jika dibanding dengan Inspira). Anyway, I maybe wrong.

        Apa komen bro?

        Geng2 lain pun kalo ada komen or info, sila share ye🙂

      • @Poton,

        Betul juga. Kalau Persona laris, utk apa ia di-EOL? Cont. production laa kan…?

        Ataupun Proton dah mula mempraktikan segment upgrade macam automaker lain. Dlm kes ini, Persona tentunya akan di-eol-kan.

        Tapi, saya rasa, besar kemungkinan Persona tidak akan eol. Kecualilah P321A ni mempunyai varian yg berharga 50k..

      • @Poton and Fridmax

        Kebarangkalian Persona nak EOL mungkin 45/55%. Sebab P3-21a nh bukan pengganti Persona. Kebarangkalian P1 akan Heavylift kan Persona seiring Saga FL dan Inspira FL.
        Kan Proton akan updatekan seluruh Line die dengan CVT. So selain update , mereka mungkin akan clean kan current line dengan bbrapa perkara yg kite mungkin x tahu.

      • Member kilang P1 S.Alam panggil Persona R3,nak guling guling aku gelak kan diaorang,last2 aku yg kena gelak balik!!!haha…R3 stand for replacement 3 la…

      • normal la bro chor. Kan deorg org dlm. Ape la sangat kite nh..

      • bro prolever, kita kan org luar, hahaha…

    • so model ni akan gantikan waja. patutnye panggil je WAJA R..

  11. Hebat la..dari keter yg tertampal koyok boleh imagine mcm nie…memang terbaik la bro..ni yg tak sabar nak menunggu yg sebenarnya…:)

  12. wow..apa yg kita byg agak sama….tp agak risau bahagian blakang..harap proton bagi look yg terbaik utk blakang

  13. LIKE LIKE LIKE…

  14. menarik. mungkin akan hampir sama nanti.

    info : exora dalam cerita upin ipin. sempoi..

  15. Kepada siapa yg tau,

    Kalau Persona R design dah siap, sekarang ni designer Proton dok design model apa pulak ya? EMAS ke?

  16. Bro,

    Ini saya punya impression, berdasarkan Kereta Konsep Proton Tuah.

    PersonaR-KazsVersion

    Mungkin final design Persona R yang akan keluar tak sama macam ni, tapi takper lah. Model akan datang barangkali boleh guna cue dalam design ni🙂

  17. Pingback: New Proton Persona R 2012: The Making of P321A in 3ds Max « FridzMAX : Niche 3D Interest

  18. aku dengar khabar lah org proton dah tak panggil kereta nie persona r.. dah di haramkan.. kene panggil nama P3-21A, coz tu codename kereta tu..;. nama timangan rasa takde lagi… tak lama lagi keluar lah peraduan namakan kereta proton baru… lg pun tahun depan baru nak nak lancar so dalam hujung2 tahu nie kot…
    yang setahu aku lah ini bukan persona R3 atau pun inspira.. coz chasis semua depa buat sendiri….. apa yg aku tahu lg lah ada versi baru nak buat testing.. korang tggu jer lah keter tu atas jalan nanti…. gerek sehhh

    • ye ke… rasanya kalau nak buat peraduan bagi nama baru baik tak payah la, sebab dulu dah buat kontroversi… apa kata terus je bagi nama dia Proton Espire… habis cerita… ada info2 lain ke bro?

      • nama tu tak kisah sangat… rasanya proton akan ambik nama universal coz kereta nie global car.. kang tergeliat pulak lidah org putih nak menyebutnya…. info lain.. hermmmm dengar khabar lah hatchback coming soon… tu pun ura2 kalu p321A ni berjaya….
        dari segi enjin… aku dengar khabar gak.. pickup mmg cun… myk pun ok boleh tahan.. tu dia test kat exora turbo… pecutan dorang kata ala2 myvi… bayangkan enjin tu dia sumbat kat persona R… lg laju lagi murah myk…. apa dorang kata RM30 pergi balik shah alam – ipoh…

        itu pun aku dengar khabar lah…. bro? mcmana tahu jantina i nie…. :p

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s