funtasticko design

http://funtasticko.net

HAWTAI bakal mengadakan kerjasama strategik dengan PROTON???

18 Komen

Khabar angin semakin kuat mengatakan HAWTAI salah sebuah syarikat automotif di China bakal bekerjasama dengan PROTON pada masa depan setelah kegagalannya membeli SAAB. Kebetulan pula SAAB telah dibeli oleh Youngman yang merupakan rakan strategik Proton di China. Menurut sumber, HAWTAI & PROTON akan bergabung tenaga untuk menyerang pasaran Indonesia. Adakah benar adanya perbincangan mengenai hal ini? Persoalan ini cuma boleh dijawab oleh PROTON…Apakah yang akan terjadi dengan usahasama antara PROTON & Youngman? Adakah cerita ini sekadar khabar angin semata-mata, sama-sama kita nantikannya..

* Jangan silap sebut HAWTAI jadi HWA TAI pulak ye..nanti tak pasal-pasal ada yang cakap PROTON nak buat kereta pakai “tin biskut” pulak setelah isu “tin milo” sudah basi & ketinggalan zaman. 🙂

18 thoughts on “HAWTAI bakal mengadakan kerjasama strategik dengan PROTON???

  1. the strength of hwatai is turbo diesel., we have compact and midsizes.
    imagine exora 2.0 TDI, or persona replacement TDI, saga diesel,
    or hwatai big sedan with proton badge. also hwatai NEO cfe for chinese. or hwatai exola.

  2. smart jugak lah B11 ni takut2 tak reliable jer. tp kalau harga kompetitif ok jugak. sesuai lah dgn kemampuan rata2 rakyat malaysia

    • Side body airbags

      ISOfix rear

      if these fitted it will be a 4 star

      • Bro awak.
        Tambah ESP jer x silap boleh add 1 star dah. Tapi sebab standart crash test dah berubah, maybe tambah curtain airbags, isofax, ESP, abd, ebd, and bebd should get and extra marks..

    • agak2 bila proton boleh capai 5 star dlm crash test ni ye..Dulu pun waja dpt 3 star juga dgn euroncap. Dan walaupun waja dpt 3 star, ia masih boleh dikategorikan satu pencapaian yg baik bg proton kerana pd waktu tu, tak byk kereta yg mampu capai 5 star. Tapi sekarang, kebanyakan kereta dgn mudah dpt 5 star walaupun small mini compact car.

      Lepas tu kereta gen-2, persona tak nampak plak crash test samada dgn euroncap atau ancap sedangkan ia juga dijual di negara2 berkenaan.

  3. i think i dont mind if proton take thiss b11 as its luxury model, its not that bad provided if it comply with safety standard, be it a diesel turbo with low price while TD engine makes a very potent fleet. the interior is quite cosy as well.

    proton designer can alter its face into more tigerish to suit proton concept. no bentley grille.
    since proton will have its own suv, just forget the hwatai cayene.

    • to rebadge a Chinese car (except for new Youngman SUV which was developed by Proton), for time being, it’s not a good idea due to general thinking of low quality products. It’s better to rebadge a japanesse car such like what P1 plan to rebadge Nissan to replace discontinued Perdana. I believe P1 is going to explore the diesel engine and might swap with rebadge a Proton car. Furthermore, I think they are also looking for partners to fund the development of P1 new engine as current sales/demand are not viable to produce new engine. It’s now common for OEM car manufacturers to work together in developing new global engine. This my due kupang ajer..

  4. off topic : Suzuki dah menyampah & meluat dengan VW dah..diorang nak jv dengan Fiat pulak lepas ni..haram jaddah punya VW…tak sabar nak tengok VW lingkup macam GM sebelum ni… time tu beli je company2 yg diorg dah sapu dulu..

    http://www.autoblog.com/2011/08/17/suzuki-fed-up-with-volkswagen-may-partner-with-fiat-instead/

  5. belakang hyundai elantra yang besar

  6. company yg collaborate dgn proton for EV project yang mana pakai pada saga and exora

    http://www.frazer-nash.com/

  7. huh i tired of commenting,,,
    when will it be a satria neo CFE. this is a super hot cakes.

  8. Lotus sponsor Norwich City FC…. lepas ni boleh ler tgk pemain Malaysia main kat EPL… hihihi..:)
    http://www.canaries.co.uk/page/NewsDetails/0,,10355~2421970,00.html

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s