funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Percaya atau tidak, Exora Turbo testing di Hari Raya???

82 Komen

Percaya atau tidak, Exora Turbo ni testing di Hari Raya??? Tapi anda jangan terkejut kalau perkara ini adalah benar, raya pertama pulak tu. Tentunya pada masa tu ramai di antara kita berada di kampung & sibuk makan lemang & ketupat. Sahabat kita bro Wallace Au Yong telah berjaya merakamkan gambar ini di Genting Highlands, sekitar jam 3 petang semalam. Yang paling menarik, test driver dia “awek” tu, hahaha… beraya dalam test car la dia nampak gayanya… pecah rekod testing kereta time raya… Teima kasih bro Wallace kerana berkongsi info dan gambar ni, Selamat Hari Raya pada semua & Salam Kemerdekaan terutama buat “awek”  test driver ni, berhati-hati di jalan raya.. 🙂

Advertisements

82 thoughts on “SPYSHOTS : Percaya atau tidak, Exora Turbo testing di Hari Raya???

  1. Betul…memang susah dipercayai… sehingga exora turbo muncul depan mata saya… yang amat menarik perhatian saya adalah driver perempuan, sebelahnya duduk satu orang putih yang memegang laptop. Rasanya dia sedang buat analysis…

    Apabila turning kat selekoh, memang nampak slow, mungkin sebab driver perempuan tu kot… tapi bila kat straight, memecut agak powerful pulak…

  2. aku rasa diorang tgh compare gaya pemanduan perempuan dgn laki2

  3. dah tak lama dahhh!!!

  4. kumpul duit raya.

  5. nak test dlm jem kot. time raya ni la masa sesuai.

  6. ugly!!

    • belum apa2 dah ugly, macam tak biasa pulak tengok pengomen macam ni. Ke Taxi Innova belakang tu?

    • Bro unknown..
      Die maksudkan taxi belakang tu la… Sebab die yg bawak nazaria sebelah tu. Sebab axi tu lawa menyebabkan kereta die nampak kurang lawa (ugly).. hahaha

  7. ke tepi ! ke tepi ! turbocharged exora is behind you!
    hehe nampak je lubang kat bumper tu paham2 la kan, ada kepishhh kepishhh tu….
    biasa la bagi laluan kat keta turbo mcm golf gti , 308, tp kalau kereta mewah tu jarang memecut laju, dan diorg lebih ‘sopan’ di lebuhraya. aku pernah gak nampak exora dipandu oleh perempuan , memandu laju secara zigzag, mcm la exora tu sebesar viva. tapi tu bukan test unit la, itu personal punya.

    kalau kat traffic stop / heavy traffic jam tak bley buat apa la, kereta turbo ke, mewah ke, NA ke, semua mcm sama je, kena la ikut queue, tak bley potong punya

  8. exora cfe cvt. is another good product after saga flx.
    and whats next,.follow.?
    satria neo cfe, wow.?
    theking… anything?!

  9. @awak

    Bro, any update FLX FC?

    • next ill be seeing my friend next week, we will talk detail about his FLX
      FC and other things.

      • heard from forum cari that fc for saga 1.6 flx is bad. it would be great if you can confirm this to be untrue

      • 1.3 dgn 1.6 of coz la 1.6 teruk sket sbb engine displacement lain…
        but with that consumption, u got higher torque at lower rpm…
        let say @ 2500 rpm, 100 kph…1.3 has 75Nm…1.6 has 110 Nm…
        1.6 engines comsume more fuel but better torque availabe…

      • 1=for your information there is not yet 1.6FLX in the market.

        2nd- bigger engine have bigger torque, so the car is capable of adapting taller gear. since its has a batter low end. the car capable to sustain speed at lower rpm. = but it will more associated with long distant lower FC. in town more or less the same or slight higher.

        all i know so far proton only have 1.6 FL, with 4 speed automatic.it will be a whole different calculation if compare the upcoming 1.6 FLX ,CVT, so gear box plays an important role.

      • flx 1.6 coming soon with ‘lagi best’ accessory…x pyh nak touch up lg da…

    • 1.6 flx da ada ek??

      • mana ada lagi.. mana si Faiz dpt info nh ha. Kalau Saga FL 1.6 yer boleh percaya..

      • ops my bad 1.6 fl. apologize for that.
        kat forum cari owner tu complain fc kuat tp pick up mmg bagus lah.

      • @ faiz
        Normal la dah 1.6. lagipun yg membeli nyer pun mmg nak extra hp. Kena la tanggung ape yg mereka nak..

      • coming soon…x kan P1 nak berdiam diri biarkan P2 kuarkan myi lg best se bla2…
        byk sgt dah variant dlm myvi family tu kan, mengalahkan family Y…

  10. Perasan x gmbar no 3? ade inspira seblah exora turbo tu. tgh buat testing gak ke? hehe

  11. Best excited nak tunggu exora ni kuaq.. tapi harap2 price tag around 80k 🙂

    • Price tag rasenyer below 80k kot.

      • i hope cfe capable to push the price around 60s for basics.

        ( p r o t o n ) proton rationality on trying outdoing non-nationals= good package with affordable price.

  12. Jika Bro Wallace menyebut ia dipandu oleh perempuan, nampaknya Proton menjalankan ujian yg sangat intensif terhadap Exora ini.

    Sampaikan pattern pemanduan berlainan jantina pun dianalisis. Saya berminat nak tahu data apa yg dicari oleh Proton daripada Exora ni..

    Sangat berbeza jika dibandingkan dgn Perodua..

  13. tESTING DI HARI RAYA??

    WOHOO..INI BARU BETUL NGN TEMA PROTON

    “KOMITED UNTUK MENJADI LEBIH BAIK”

  14. in theory,1.6 suppose to consume more than 1.3 in town coz more fuel needed to be spray to the combustion chamber to cater longer stroke n bigger bore,but with new tech, sometimes it can be less. But for cruising,sometimes bigger cc is better since low rpm when cruising,howevwr still depend how the engine is made n operate. From what i gathered from lowyat, flx on cruising really better than old fl by big margin,but in town,not that big but still save. But bear in mind,the comparison in town is when the engine still not been for 1st service with fl when still new. So,we can say that its still better than fl

    • yes mat ,flx model with iafm + is a tweaked engine with revised cam profile, maybe in the interest of altering the torque band to suit the low rev cruising. really meant for cvt.

      in theory bigger engine capable of lowering engine speed (rpm) due to extra low torque than the smaller engine capacity hence bigger engine can be lower in FC if travel long distant at designated overdrive ratio value. cvt gives lower reduction value if compared with 4-speeder.

      but if compare 4 spd and cvt ,of course cvt will give a slight batter FC due to the efficiency of cvt operation.in town.

  15. ada reverse camera… bagus ni

    korang perasan tak?

  16. hope bile klua turbo version ni, interest rate still 2.9%…aku angkat saga se dlu pun 3.85%. rugi2. 😦

  17. mantopplaa exora turboo…ramai yg tunggu ni…

    interior dia camne ek? ade pape info tak? sbb kalo exora skang ni dia punya plastic mudah calarla…

    • Exora MC1 (10 spoke rim) dah start tukar dashboard baru yg tahan calar. Yg First badge nyer mudah calar. Mungkin Dashboard exora T akan ada iras2 Exora prime pasal ada lcd tengah2..

    • kaler tempest gray, google kan jer nnti tau la kaler dia mcm mana

  18. em,exora mc1 dah upgrade plastik kalis calar n color gelap.

  19. Off topic jap:
    ada sesiapa tahu tentang pelancaran Nissan X gear a.k.a. Short Grand lavina. Baru tadi saya tengak dekat Tesco Taiping dah ada kat ruang pameran. Dah lancar ke belum sebab press/media nyer cerita x d ape2 pun. Mcm pelik pun ada tapi mcm mazda Premacy pun ada.

    • Model ni dah lama dah. Cuma sini jer yang lambat.
      Lagipun agak kurang berminat ngan pilihan enjin dia. Rasa aku better tunggu Proton CFE.

    • Nissan Livina X-Gear berada dalam kategori Cross. Di Malaysia, nak kata tiada sambutan pun tak boleh juga. Kerana rasanya satu-satunya model Cross yg pernah ditampilkan di Malaysia sebelum ini ialah Hyundai Getz Cross.

      Mari kita lihat penerimaan segment ini di Malaysia..

  20. Volkswagen Cylinder Shut Off Technology To Debut in 2012

    http://www.carpages.co.uk/volkswagen/volkswagen-02-09-11.asp

    Kita bila lagi??????

    • this feature is simply a bonus.
      for us we should be concentrate on how to tune or map the engine for a good horsepower and the flattest torque band. with that the engine is strong healthy and economical.

      • I mean since VW gonna have it in 2012. Perhaps we could have it in say, 5-6 years after 2012?

        Or was it a tall order for Them?

    • lotus dah lama develop teknologi ni, yang dipanggil cylinder deactivation…sekarang ni lotus tengah research teknologi injector laser…tak tau la dah siap ke blum…hehehe…setakat vw tu ketinggalan lg dengan lotus punya teknologi

      • Bro, cerita pasal research memang ramai orang dah buat macam2 benda pun sejak dari dulu2 lagi, bro.
        Sekarang ni yang penting ialah bila kita nak keluarkan supaya orang boleh beli. Bukan takat untuk orang baca research paper jer.

        Selamat hari raya, maaf zahir batin.

      • lotus punya teknologi bukan stakat on paper, memang ada running prototype… lotus engineering buat teknologi baru & akan jual teknologi tu kepada sesiapa yg berminat…enjin variocam macam teknologi cps pun porsche beli bro… lotus bukannya buat mass pro punya kereta, sebab tu diorg tak boleh nak adaptasikan segala teknologi yg dia ada..senang cerita lotus ni technology provider la 🙂

      • @campromania

        Aku rasa bro terlepas pandang ni. Yang gua kata on paper kat atas tu ialah kisahnya boleh dibaca (or lihat) oleh orang ramai tapi tak boleh dibeli. Takat prototype ker aper ker orang lain (termasuk research community) pun dah buat macam2.

        Yang aku maksudkan ialah produk yang boleh dibeli oleh orang ramai. Bila lagi? Macam post aku kat atas tu. Kalau VW buat benda ni untuk enjin 4-cylinder pada tahun 2012, kita punya 5-6 tahun selepas tu (2017/18) boleh tak?

        Or is it still too much to ask from Proton?

      • rasanya kalau semua teknologi tu sesuai dengan kos, tak mustahil proton akan gunakan teknologi yg ada pada lotus..kita tunggu apa yg dapat diimplementasikan pada enjin family y nanti…harap proton dapat gunakan teknologi AVT (Active Valve Train) untuk gantikan CPS atau VVT nanti..

  21. terbaekk…dashboard gelap x nmpk sgt kotornye & feel sporty…

    hrp2 exora turbo nanti steering dia wrap kulit…

  22. huhu nk pakai high tech kos RnD pun kena tanggung sekali, cth paling mudah dlm industri IT, knp tk kuar terus cpu yg paling laju ? knp perlu kuar dulu yg perlhn pastu baru yg makin laju? tak guna pun klu kuar teknologi tinggi2 tp org tak bole pakai sbb tak mampu nk beli
    proton dh beberapa kali jd mcm tu, mcm kes enjin campro yg patutnya kuar dgn cps tapi last2 takde , lewat bebrapa tahun baru kuar, pastu kes saga flx tanpa vvti pun sama jugak

    • VVT yang (tak jadi) kat FLX tu dikira high tech ker untuk masa sekarang?

      Aku sokong Proton, tapi aku juga expect Proton jangan slow sangat.

      • i dont blame you for this fact, but dont worry cfe comes with vvt. single vvt ,,,ok la.

        by the way. we use cps by lotus,
        how about vvt? is it we are taking from other’s right, or its lotus in house.?

        and maybe step by step development is done in measure with the strength of the company.
        or it shouldnt be that way? need explaination.

  23. klu tak high tech pun masih ada kekangan kos…taktau berapa byk engineer proton yang kuar lps mahir kat situ.. itu pun mgkn melambtkan proses RnD

  24. kejap lagi 100 exora T dihantar ke indonesia.dengar2 cerita laaa…

    • Baguih jugok hantau ke INdon pastu boleh tengok apa ragam dier, kalau mantop kena beli dan kalau hampeih….. apa lagi tapau mcm tiara, juara dan yg sewaktu dgn nya… tak gitu tuan tanah??

  25. kat Paultan kecoh pasal sorang mamat ni cakap enjin turbo tak tahan lama. dia ckp VW overrated dan lagi prefer toyota dari VW.

  26. mungkin lps ni proton kena pastikan customer yg beli cfe tau nak jaga enjin tu, cara nak pakai pun kena tau gak, pastu tau kos yg perlu ditanggung. dulu masa waja pakai ejin renault (1.8), mgkn ada yg tatau jaga atau mekanik pun tak berapa mahir dgn enjin tu, tu yg jd cepat rosak. pastu mcm savvy ada part mg inetgrated, tak mcm part transmisi jepun yg bole cerai2 so jimat sikit. tu pun customer kena tau, bkn apa ada lak nnti yg terkejut kalau kos gantian part tu mahal gila…

    • Tapi savvy dan waja 1.8 dari renault. Tu yang big problem.. new technology for the mechanics .. Utk cfe ni enhancement, mostly tak banyak beza.. Tapi setuju dengan part mechanic proton kena mahir, tak kira technology tu baru atau tidak, kalau proton pakai, semua kena tahu macammana nak handle..

      Waja 1.8 dulu masa awal launch kena panggil mechanic renault untuk tunjuk ajar. Aku ingat lagi time tu, derang tak tau detail lebih pasal engine..

  27. eemm.. info yang saya dapat nie exora FLX yang nak kluar xlama lagi.. yg turbo tuselepas persona R nnt.. gitu gitu la..

  28. mana yg dulu kuar, agaknya exora flx , pastu persona R NA, pastu exora turbo, pastu persona R turbo

  29. best ..bumper dpn blkg made in proreka..

  30. Gambo aweknya mana
    terbako aku…

    Ulo la gambo awek…
    Aku dah asik kejang jer tgk KeBESA an Turbo nih

  31. Pingback: Produk Baru Proton: Exora CFE Diuji Semasa Raya

  32. exora flx kuar dulu? hai lambat lg la nak kepish2…

    • x ora tebo tu ,2012 kot
      gitu gaya ,,letih letih,

      flx 1.6 ntah bile,,,hmmmm.

      proton oh proton, potong Q la sikit. thak yah la ser ser, ponat den.
      tak cekat den nunggu. lemowh lemowh.

      janganlah slow sepanjang zaman.

      tunggu iafm ,,iafm tak menjadi , gearbox zaman batu (4 spd)
      tunggu 1.6 towk nampowk nampowk

      tunggu turbo, last last fikiran dah bertrabo.
      sian hambo yan setio. hadoi,

  33. haha samolah kito ponek tunggu exora turbo ..takut nanti duit terkebaboo tah kemano..copeklah proton ooiiii launching exora turbo…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s