funtasticko design

http://funtasticko.net

Myvi Xtreme 1.5 bakal dilancar 16hb September!!!

63 Komen

Ramai Japan wannabe bakal melompat keriangan mendengar berita ini. Myvi Xtreme 1.5 bakal dilancar 16hb September. Lepas ni mesti ada yang cancel booking Myvi biasa, alang-alang angkat terus versi ni. Apa yang bakal ditambah pada versi ini sama-sama kita nantikan.🙂

sumber : New Myvi 2011 (Lagi Best) FB

63 thoughts on “Myvi Xtreme 1.5 bakal dilancar 16hb September!!!

  1. 16 September cuti umum sempena Hari Malaysia…

  2. Kenapa warna kuning sahaja stock yang ada? Patut kasik R15/R16 .. baru lagi best ..😀

  3. kelakar pulak tgk page fb tu.. dia tulis 1.5cc.. hahaha.. bukan 1.5L ke….

  4. 1.5 tp still tyr 14..

  5. xtreme rupe dan comfort kot… rupe sporty.. tyre cc5..

  6. dah macam kete rally

  7. so proton need to come up with saga 1.6 FLX wirh R3 kit.

  8. lips depan mcm bajak utk downforce dpn dan spoiler blkg utk downforce blkg. sebab secara harfiah design myvi ni bkn utk kelajuan. tapi camne plak utk stabiliti semasa corner dan jalan berliku? takkan laju semasa tegak je?

    • utk pengetahuan hang, myvi ni hang taruk ape2 spoiler thp airplane pun,kasi lowered x hingat, pakai rim17″, tyr 215/45/17 pun x kan stabil ms amik corner sbb titik tgh graviti myvi ni direka bkn utk itu….tu psl bnyk myvi t’golek kt tepi jln & highway…ingat keta power sgt…dh tu suka speed plak tu,cilok2 potong time jem…itu le yg aku katakan majoriti owner myvi ni bangang!!! beli myvi tp x tau fungsi design keta kompak jepun tu…

      pasni hangpa sumer bleh tngok kt jlnry & highway owner myvi kuning speed brape kt highway…1.3 pun diaorg lenjan 160kmj ni kan plak 1.5…hahahahahaa…pasni makin bnyk hangpa dpt tngok myvi t’golek tepi jlnry & highway…ini pengalaman aku thn lepas…kat LPT dari jabor smpai maran ade 5 bijik keta t’golek masuk longkang.4 daripadanya ialah MYVi. lg 1 keta burok jenama toyota thn awal 80an.mknanya MYVi ni setaraf dgn keta burok je.hahahahahaaaa….

      • woo biar betul byknya tergolek, ikut org gak, ada yg berani bwk keta kecik sampai nak terangkat masa selekoh, ada gak yg krg berani, kira brek2 gak dkt selekoh,
        pandai2 la bawak , jgn sampai tergolek dan bahayakan org lain
        setiap kereta ada hadnya….masa bwk kancil cam selekoh highway 90km/h tu cam dh laju , tapi kalau kereta berat atau besar sikit cam 120km/h pun ok je
        apa2 pun utamakan keselamatan

  9. Ape2pun saya nak tengok price die.

  10. tukar bumper, enjin terus claim rakyat malaysia sudah pandai merekabentuk kereta…
    padahal rendering jer lebih…

    hahaha…..54 thn merdeka….ini je yg boleh?

    • Oh walaupun saya bukan kipas susah nak mampos PerutDua, janganlah perlekehkan kehebatan Perodua menukar kereta Jepun kepada kereta yang tak tak buruk seperti kereta asalnya, ada sahaja negara yang merdeka lebih awal dari kita yang belum mampu membina kereta jenama sendiri(setakat pasang untuk orang lain adalah).
      Dah 54 tahun 6 hari kita merdeka, ada lagi manusia serupa ni. Mulut(takpun jari yang menaip papan kekunci) je yang lebih, usaha sikit pun tak ada. Merekabentuk kereta dan ‘menghasilkan’ kereta adalah dua perkara berbeza, harap maklum.

    • Emm..

      Setelah 54thn merdeka, masih ada lagi orang yg berfikiran begini.

      Merekabentuk dan menghasilkan kereta adalah dua perkara yg berbeza.

  11. Aku rasa rega dier musti mantop macam design bumper depan tuh….

    • x silap harga below alza. Atas 50 below 60k.

      • pada saya rasa2 price myvi 1.5 rm55k-60k.dgn reka bentuk extrem yg di katakan tambah pula engine 1.5.

        sbb myvi 1.3 EZi pun dah 50k.

        ape pun bro… klu tgk depan memang extrem tapi kena tgk belakang jgk… lentik ke atau leper… hhehehe

        bro campromania aka zarul… pose sikit bumper belakang yg masa kat kilang yg u pose dulu… kasi rakan2 usha tgk…

      • ni gambar belakang dia, gile over bodykit dia, macam super ah beng myvi je…siap carbon fibre effect tu…kalau ride & handling sama je macam versi standard bazir je la… agaknya bodykit ni untuk tambah berat kereta kot, hahaha…🙂

  12. nampak macam over la plak extreame ni.. macam ahbeng jer🙂

  13. tak lama lagi nak lancar tuh, ingat lagi ms pelancaran alza ramai giler org yg nk tgk
    apa-apa pun klu nk beli test dulu ye, best ke tak, hehe

  14. mYVI EXTREME…..
    emm……

  15. sekali imbas myvi extreme nie mmg berinspirasikan Renault Megane..tp maaflah kalo salah..huhu..pandangan sy je..

    • Sebab Renault Magane RS color kuning?..

      offtopic: Mana saya nak cari dealer Renault Clio Sport 197?

      • Baru semalam jumpa dkat Highway Renault Clio sport 197!!! warna Merah (serius mmg cun)…huhh kenapa la kereta ni x sepopular Golf@polo….

      • Bro Chor,

        Saya juga jumpa 197 berwarna merah, kat highway R&R Juru, berpendaftaran Langkawi..

        Memang cun..tu yg jatuh cinta tu..huhu

  16. baik beli persona full spec, sapalah bangang pergi pricing b-segment hatchback sama dengan pricing c-segment sedan

  17. perodua offerlah CVT utk extreme ni..baru lagi100X best.

  18. kalau pakai rim besar sket, tayar lebar sket, disc brek belakang, lg best. tapi takut harga melebih alza la pulak.

  19. off topic.
    SAGA 1.3 FLX owners update.

    full tank from USJ 1 to Gombak 42km. speed 100+ (using guthrie)

    from Gombak to Kota Bharu. 452km (fastest 90kmh mix with jammed road 5 pm at gombak – reach Kota Bharu 3 am.(10 hrs) balik kampung season)

    fueled up at lipis 30rm and another 20rm in Kota Bharu up to the click of the nozzle.

    total millage 494km with 50rm of fuel.= 10cent/km.

    • Sy br sampai kl dari kelantan pakai persona elegance auto. bawak sorang boot penuh. 4/5 tangki jugak la nak smpi. kalau full tank ron 95 lebih kurang RM62. Jadi 4/5 jd lebih kurang RM50. tp bawak dalam 5 jam setengah sebab jalan clear tak byk kereta. jadi 1.3 flx lg jimat la sbb bawak lg lama + jem lg.

    • perghh!! giler jimat!! aku punya neo cps auto, isi rm50 ron95, bule pergi sejauh maksimum 200-230km je..

      myvi manual kwn aku isi rm50, bule pergi max lbh kurang 380-400km..

      so ni bermakna saga flx, lg jimaattttt

      • bro, biar betik CPS 1.6AT boleh pegi max 230 km je dengan RM50?
        ke dalam bandar…?
        ke tekan habis laju… hehehe…

      • setiap kali aku isi myk, mmg aku selalu perati..and each time isi myk, aku mmg isi rm50 je, sbb nk tgk apa perbezaan..tp normally mmg area 200-230km la..aku rasa kete aku kedarah myk kot..maybe kene reset ecu blk..

        di meter slalu catat antara 8L/100km – 9.5L/100km..jrg sgt la jd 7..6 tu lg la x penah

      • i see… kena gi check kot, takut ade something wrong somewhere.

        aku pakai Gen2 (CPS 1.6AT jugak), so far atas highway memang boleh dapat 6.4l/100km (kalau RM50 boleh pegi dalam 400km gitu). tapi atas highway memang aku pakai auto cruise, set constant speed 90km/j je la… hehe.

        (takleh celen persona kat bawah ni la kan, apetah lagi FLX. haha.)

    • persona saya… normal city/highway driving (lebih kurang 25 city/ 75 highway)… fuel consumption 5.3~5.4L/100km…

      highway driving (dari K.slgr ke K.tganu…) = 4.9L/100km…

      • cmne ek bro bawa cmtu? kasi tips sket🙂

        gen2 hi-line campro0 1.6 auto.
        highway 120km/h autocruise FC 7.0L/100km
        bandar stop&go FC worse, RM50 max distance +- 250km

        myvi 1.3 premium
        bandar stop&go FC , RM50 max distance +- 350km

        ot>> enjin 1.5 myvi extreme tu ble masuk kt myvi lama x?

    • off topic.
      SAGA 1.3 FLX owners update.

      full tank from USJ 1 to Gombak 42km. speed 100+ (using guthrie)

      from Gombak to Kota Bharu. 452km (fastest 90kmh mix with jammed road 5 pm at gombak – reach Kota Bharu 3 am.(10 hrs) balik kampung season)

      fueled up at lipis 30rm and another 20rm in Kota Bharu up to the click of the nozzle.

      total millage 494km with 50rm of fuel.= 10cent/km.
      ——————————————————————
      correction: sorry
      first fueled up at lipis is 20rm after travelling from usj 1
      second fueled up was in KB 30rm,
      ——————————————————————

      he did comment about handling, he said he took corners with unexpectedly confidence with it. i totally agree as i did drive FLX test car. remember stiffer spring and beefen anti roll bar like what proton do to the FLX
      he said he likes the SAT, (i cannot comment on that, since i only tested the D)

      he is a long waja 4g18 owner. the FLX is designated to his wife.
      i quote ‘ saya memang puas hati’ he said,with smile.

      • kalau nk rasa handling proton mmg kena test sendiri
        senang citer kasi laju sikit pastu try amik corner
        baru tau ke’best’annya hehe

  20. ntah kenapa…sejak dulu lg aku tak pernah bangga dgn perodua..model2 dia bg aku rebagde dr jepon je..yg aku selalu ternanti2 model dr proton je..bia la ape org nk kata pn..tp aku tetap proud dgn proton..

    sorry to say la kn pd peminat2 p2 tu..aku org p1 & aku bangga pakai kete proton walupun ada defect sana sini..

    • sy pun bangga pkai kete proton

      • aih.. tulis bangga pkai keter proton pun dpt thumbsdown.. ade salesman perodua ke kt sini…

    • Bro kaskas,

      Bro nyer defect sini sana, saya punyer defect pasal dah tue. 20 tahun dah tapi still proud with my mom big fat white saga aeroback. Walaupun dah tue, still leh cecah 170 km/j kat highway (meter habis 180). X berani la bawak lelama. Setakat seminit 2 berani la..

      • gua punye pakcik masih pakai saga orient yg 1st edition tu…kuar g mna2 msti ade org tnya..”pakciiikkkk……nk jual tak saga ni?” mna taknye…body masih cun & x de kudis & ketuat, baru skali cat smula (hijau zamrud)…ibarat cam nenek yg skali pandang cam ank dara 25 thn yg baru abis study degree.hehehehehee….

      • Sy teringat dgn jiran sebelah umah saya,dulu bekas MA(dresa org kmpung aku panggil) kat Penang,sekarang dh pencen,dari zaman dulu pakai saga Orient coler hijau skrg dh upgrade pakai saga blm color hijau,cuma menjadi kebanggaan aku,jiran aku ni ada kebun sawit 30 ekar,duit pencen lagi,bisnes umrah lagi so tau2 la sendiri income dia berapa,anak bongsu belajar medic kat oversea pun loan FAMA..aku pernah tanya dia kenapa x beli kereta besor sikit(sebenarnya nak tanya knapa beli Proton)..selamber dia cakap “kereta ni ok,xde problem, kereta Malaysia,Org Malaysia yang buat,klau kita sendiri x pakai kereta kita…rugi la…lagi pun paksu nak p mana sangat,paksu bukan mcm org bandar selalu keluar berjalan2,mkn kat luar selalu gaya mcm gaji besor,selera besor(terasa den)…hehe”…..”paksu”2

  21. betul tu kalau bkn org malaysia yg nak tlg, siapa lagi yg nak tlg proton

    • yes i agree, and we shouldn’t hesitate to comment proton, so that we are helping each other.
      we support proton and proton give us the best with in search for improvements for an up to the standard automobil.

      • btul jgk..ble perodua rebadge..rmai lak suka..kata bagus..ble proton reka sendiri..ramai lak kutuk..bkn senang buat kereta..huhu..proud with my 15years old Wira =) cant wait to see proton 1st global car =D any news about it?..

    • ye betul tu…tngok org korea..kualiti kia & hyundai x lah bagus mna (kia lg teruk dr proton) tp diaorg ttp bangga dgn keta negara sndiri. dgn support yg baik dr rkyt korea, lama2 kia & hyundai b’jaya meningkatkan skit demi sdkit kualiti (wlupun kia agk ketinggalan b’bnding hyundai dan masih lg teruk b’bnding proton…x caya tanya org yg pkai kia wlupun korang mgkin dpt penyepak raya)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s