funtasticko design

http://funtasticko.net

Saga 1992 telah diberi “make over” dari R3

33 Komen

Bertuah sungguh bro Fadly Hisham Roplay yang merupakan pemenang pertama “My Proton Makeover”. Akhirnya Saga 1992 yang telah menerima sentuhan khas dari R3 telah dikembalikan kepada tuannya. Walaupu tidak se ekstreme Myvi Extreme, ini sudah cukup bermakna buatnya. Lagipun falsafah R3 lebih kepada “simplicity” adalah yang terbaik. Tapi bukan setakat luaran semata-mata, Saga ni siap dapat dashboard baru tu. Tahniah kepada bro Fadly Hisham Roplay, semoga anda bergembira memandu kereta ini…🙂

* Proton taknak buat free “make over” untuk Savvy saya ke? Dah banyak sangat parut2 dia, hahaha… bila lagi nak bagi VIP treatment kat saya yang selama ni dok support diorang…

sumber : cbt.com.my

33 thoughts on “Saga 1992 telah diberi “make over” dari R3

  1. kereta apa yg berbalut kain merah 2??

  2. I rasa guna balik grille depan yang lama tu lagi cun.. Bodykit that berapa complete sebab belakang takde lips. Susah nak tafsir apa hala tuju dan falsafah R3 ke atas keter ini..

    • yg dulu tu pakai nose cut lancer fiore la bro…
      dh nama pun program my proton make over – sponsored by proton…
      mestilah r3 kene baikpulih kete tu guna parts oem proton, r3 dan aftermarket jer…
      xkan pakai bodypart mitsubishi plak…huhu…

  3. 2nd picture…

    dekat luar…..cps r3…

    and yes kereta apa balut merah???

    funtastikoblog….request visit r3 punya factory……

  4. Dashboard kalau dibalut ngan kulit lagi cun dan steering MOMO tu nampak simple sangat a.k.a murah, bagilah steering yang ade airbag…satu lagi, kalo diorang leh tambah feature2 cam lcd tv, abs and airbag lagi menarik..hehe

    • Nak letak airbags kat mana bro(mmg la ada momo with airbags). Sistem die jer dah beribu. Lagipun makeover R3 afcouse Handing, suspension and engine tune.

  5. luaran tak byk sgt beza dia, skrg ni pn byk org buat mcmtu..
    tp part rim tyr & interior tu mmg terbaik la..

    kalu aku jd owner kete tu..aku pun terharu kete aku dh transform jd baru blk..huhu

    • mmg ramai org buat mcm ni tp nak exterior secantik ni susah nk jumpa,selalunya body luar banyak yang berombak walaupun selepas restoration…

  6. alhamdulillah kalau aku la dpt mcm tu
    rim sport, tayar baru , smoked lamp, karpet
    dashboard baru, setereng, kerusi kulit
    ok la tu, tu yg aku nampak jer, senarai lengkap? kat enjin takkan takde tune kot?
    soalan cepu emas, ni dah make over takde rattling kat mana2 part lagi ke?
    hehe

  7. alhamdullilah.. dah nmpk mcm kereta baru…
    ermm.. kereta apa yg berbalut merah tu…. mungkin ada jawapan kat sini..
    http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/9/13/mstar_berita/20110913213050&sec=mstar_berita🙂

  8. i would call it – restoration+R3
    including full engine overhaull. millage=restart 0

  9. macam Super Saga zaman 90an dulu yang ditala oleh Matspeed

  10. Walaupun nampak biasa, tapi restoration nh harga die boleh beli 2 biji kereta saga. Ape2 pun saya mmg minat giler sports rim die.

  11. patot kat blakang tu ada embled TUNED BY R3

  12. i hope the owner will preserve the look of his restored car simply to commemorate the effort of proton holding berhad and R3, which this will be written in proton’s history book.

  13. i can see a high flow air cleaner, header unit (extractor) and probally a complete exhaust system. (not sure internally they change it to a performance cam or not)

    and the suspension system,

    steering as well.

    i think that will easily qualify as a TUNED BY R3.

  14. Ape kereta merah banyak2 kat depan workshop R3 nh. Sesiapa tahu?

  15. exterior nampak biasa je..tapi owner sudah tentu berpuas hati sebab kereta dia nampak seakan kereta baru..
    interior kereta dia memang sangat superb!

  16. siapa kat sini tau engine specification dia ?
    kalau sudah di tune confirm ada lonjakan daripada yang sebelumnya..

  17. harap sgt le pasni kete aku plak yg dpilih..hehe..

  18. xde ke org nk g tebiu owner kete tu..tanya apa perbezaan sebelum ngan selepas kete tu?

  19. Ni kalau tolak kat R3 fan, RM20 Ribu anytime je (Kereta Saga lusuh RM4 Ribu+restoration anggaran dlm RM 16 Ribu.. Kereta lusuh jadi kereta baru, dapat jenama R3 lagi tu..

  20. dalam paultan kata bunyi eksosnya agak bingit… mcmn agaknya..

  21. wah..!ni pn dh ckup cntk buat proton saga yg dh brusia 15 thn ni..syabas..saya pn pmilik proton saga1.2L thn1990..hrap2 diorg plih kreta saya..

  22. bkn 15 tp19 thn..sory

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s