funtasticko design

http://funtasticko.net

Persona, Inspira & Exora R3 bakal dilancarkan tak lama lagi!!!

31 Komen

*Gambar sekadar hiasan

Baru baca Berita Harian tadi, ada berita mengenai Proton Motorsport Division (R3) bakal melancarkan versi R3 bagi model Persona, Inspira & Exora. Dijangka pelancaran bagi model-model tersebut seawalnya dibuat hujung tahun atau selewatnya awal tahun depan. Kesemua model ini akan mempunyai “bodykit” & aksesori talaan khas dari R3 tapi yang paling menarik Exora R3 bakal dilengkapi dengan kit “supercharger”. Nampaknya Exora turbo bakal berentap dengan Exora R3 “supercharger” la lepas ni, cuma versi R3 ni boleh dikategorikan sebagai edisi terhad. Buat masa ini kesemua model sedang berada di fasa ujian prototype. Bila pulak Proton nak keluarkan Saga FLX versi R3? Ramai yang berminat sebenarnya & boleh lawan Myvi Extreme, sebaik2nya buat la 2 versi 1.3 & 1.6, kasi tune baik punya, hahaha…😀

31 thoughts on “Persona, Inspira & Exora R3 bakal dilancarkan tak lama lagi!!!

  1. EXORA R3 SC,,,thats yummy.
    errrr make sure its within affordable bracket.

    but where goes SATRIA NEO SC,,,,,,(proton’s hot hatch),,sad.

  2. rasa nk beli lg satu la wat koleksi..huhhu

  3. imagine how proton juara redo by R3, in maroon.

  4. Persona R3???
    sounds delicious…

  5. kalo dia jual supercharger tu bes gak tu..leh install kat exora sedia ada

  6. kalau yg ni…amacam

  7. Alamak proton kasi masuk la SAGA FLX R3! Nak sangat2! leh lawan myvi extreme huhu… tp best gak 3 model ni akan keluar nanti

  8. Bro campro, Mana dpt tahu Exora R3 pakai unit supercharge.?? Dlm paper x d pun.? Insider ker?

  9. Diharapkan R3 utamakan perfomance dari kosmetik, tak guna jugak ‘Extreme’ dari segi kosmetik tapi hancur dari segi perfomance. Mungkin dah boleh dibayangkan rupa Saga R3,Exora R3 dan Persona R3. Agaknya macam mana rupa Inspira R3.

  10. kalo kuar pun, akan jd limited mcm neo r3

  11. da spam ka?

  12. kalau pakai supercharger, exora kn ada esp

    • wow , power up the engine,,maybe for manual gearbox it require 6 speed. 6th is a long-legged overdrive for fuel economy. 1 to 5th is performance applied,

      logical for having 6th gear is due to a grown up torque caused by SC at the bottom end. so with six maybe it can cruise 2200rpm for 100kmh.

  13. let put it this way. entering forum is not to attack person, not to be emotional and care about others sensitivity, talk as much about cars to the deepest, every points at least supported by fact or experience.

    so that knowledge is well shared,
    mr kit kat u can firmly be in the produa side no problem. you can present the good points of produa, why its so good technically , technically why,,,because we are discussing about cars. you can give suggestion and opinion, no problem.
    here we are discussing about cars sensibly. people can take critiques no problem. im here do critique sometimes, and others with knowledge will come to clarify if things within my ignorance or due to lack of evidence. so we are enhancing our knowledge.

    we are here not simply for ego. things wont go far if we put ego foremost.

  14. ini berita yg sngt mnggembirakan … sy da jemu tngk perodua kat atas jalan raya … x de lngsung kcantikan di kereta perodua yg boleh mmikat hati saya … Proton tngk bnyk kali pon x pe … cantik mata mmandang …😀

  15. arghhhhh…. kena tunggu lagi!!! dah le bersabor nak beli exora turbo.. keluar pulak R3… sure tunggu R3 sbb dulu masa beli 1st car terlepas satria R3 lev….. tengok aje org pakai sbb dah terbeli waja… kali ni..hmmmm geramnye…

  16. exora r3~
    maybe ada kaitan dgn proreka yg pernah order sprintex supercharger tak lama dulu….
    persona r3~
    maybe bodykit design baru,xkan ambik dari gen2 r3 kut….
    inspira r3~
    maybe kereta konsep proton jebat boleh jd hint utk bodykit ?….

  17. cer cerita apa beza antara
    1) Supercharge – ni confirm akan ada cuma tak tau model yg mana.. adakah lagi power dari “Turbo”?
    2) Turbo – sure Exora Turba dan rasa Neo turbo
    3) CFE – apa beza ngan CPS?
    4) CPS – apasal tak semua model pakai CPS?

    • 1) Supercharge – ni confirm akan ada cuma tak tau model yg mana.. adakah lagi power dari “Turbo”?
      – guna belt driven utk pusingkan turbine

      2) Turbo – sure Exora Turbo dan rasa Neo turbo
      – guna gas ekzos utk pusingkan turbine

      3) CFE – apa beza ngan CPS?
      -nama bagi enjin turbo proton
      -cps enjin normally aspirated

      4) CPS – apasal tak semua model pakai CPS?
      – faktor ekonomi/harga kereta dan kuasa enjin
      -kereta proton guna enjin campro iafm lagi murah drp kereta yg guna enjin campro cps
      -kuasa enjin cps lg tinggi drp iafm

  18. agree with bro awak,me,myself, also have a healthy discussion before, share our findings n sharing knowledge by giving facts n figure. Of course,there will be disagreements and differences here n there, but we acknowledge each other opinions.
    Thats what we said as matured discussions.
    But disrespect n belittle somebody else personally is not encouraged. But sometimes,there are some teasing others but in humourous side.
    We are not perfect,that is human nature. Even during discussion,we need to take care of our manners so that no one will get hurt.
    I believe,there are many good things come from this forum,we can see how proton acknowledge what we discuss here, now,they seems to change,listen to complaints n comments. Now, we have proton ride and handling. This matter we have discuss this earlier. Now,in proton lines,even for saga,they already offered 2 airbags n abs n ebd n 4 pwr windows. For perodua,they also make myvi se 1.5 manual cheaper than expected,
    so that is good about automotive forums,not just this blog. Atleast they are listening to us,the forumers n bloggers,not like before.
    Happy motoring, peace yo.

  19. agree with bro awak,me,myself, also have a healthy discussion before, share our findings n sharing knowledge by giving facts n figure. Of course,there will be disagreements and differences here n there, but we acknowledge each other opinions.
    Thats what we said as matured discussions.
    But disrespect n belittle somebody else personally is not encouraged. But sometimes,there are some teasing others but in humourous side.
    We are not perfect,that is human nature. Even during discussion,we need to take care of our manners so that no one will get hurt.
    I believe,there are many good things come from this forum,we can see how proton acknowledge what we discuss here, now,they seems to change,listen to complaints n comments. Now, we have proton ride and handling. This matter we have discuss this earlier. Now,in proton lines,even for saga,they already offered 2 airbags n abs n ebd n 4 pwr windows. For perodua,they also make myvi se 1.5 manual cheaper than expected,
    so that is good about automotive forums,not just this blog. Atleast they are listening to us,the forumers n bloggers,not like before.
    Happy motoring, peace yo..

  20. off topic,br bc kat topic panas sblm nih,kit kat@trinitron bg statement ‘aku x krg ajar klu org x krg ajar dl, fridmax da mintak maap,tp org lain plak…’
    wow,bile masa plak fridzmax krg ajo ngan dia? Mmg bro fridxmax mintak maaf,tapi itu adalah mnunjukkn bro fridzmax org beradab.
    Tp mulia sgt ke kit kat sampai org nk kena mintak maaf ngan dia pdhal xkrg ajarpun ngan dia,cume trase bila ada org sebut p2 fans, dia sebut pug n fiat fans xpe plak. Xdak pun minta maap. Xda adab punya budak,biadap n kurang ajar sbb krg pelajaran. Maaf tuan rumah n forumers,terkeluar bhs kasar ckit. Kdg2,kena main kasar dgn org kurang ajar nih.
    Tp best jugak ada bdk bangang mcmtuh dlm forum. Happy motoring

    • X per bro.

      Saya yg tumpang komen pun kene statement sondol. Nak wat cam ner.
      Kite berkomen sebab nak tumpang maklumat, last2 kat post sebelum nh dapat benda yg x diharapkan.
      Tapi yep betul. Sekali sekala ada org mcm tu boleh ceria kan sikit tempat komen nh.
      Tapi yg x boleh bla nyer THEKING last2 minit plak baru masuk. Kalau x… emmm

  21. exora turbo vs exora supercharger vs exora reev

    • Tapi tiga-tiga lain terget market.

      Exora Turbo – Org yg nak Extra hp untuk bergerak (like big Fam)
      Exora SC- Org yg mmg minat kereta yg ada HP besar ( org muda2 plus Fam)
      Exora REEv- Untuk org yg selalu travel but need space (LOOT of space)

  22. Sayang inspira xde sebarang tune sbb terikat dgn syarat mitsui .klo la r3 ad izin utk tune enjin 2.0 inspira.ap jd agaknye kete tu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s