funtasticko design

http://funtasticko.net

HANGAT : P3-21A & Exora facelift akhirnya menunjukkan rupa sebenar!!!

148 Komen

Akhirnya P3-21A & Exora facelift telah menonjolkan dirinya. Gambar ini diperoleh semasa AGM Proton hari ini. Dijangka P3-21A yang merupakan kereta global Proton bakal dilancarkan pada Mac 2012 & Exora facelift yang menggunakan enjin Campro Turbo pula November ini. Exora facelift juga bakal mempunyai versi premium Exora Prime yang hanya dikhaskan untuk 6 seater sahaja. Mengenai P3-21A pula, kereta ini bakal bersaing dalam segmen B/C yang telah di”benchmark” dari model yang terbaik dalam kelasnya. Kereta ini mempunyai kelebihan darisegi prestasi enjin, penjimatan minyak, keluasan kabin dalaman, ruangan barang yang lebih luas serta pemanduan & pengendalian(ride&handling) yang terbaik. Ia juga bakal dilengkapi dengan Traction Controlyang dibangunkan oleh Bosch.

sumber :cbt.com.my

148 thoughts on “HANGAT : P3-21A & Exora facelift akhirnya menunjukkan rupa sebenar!!!

  1. sama tak dengan ilustrasi kereta kat atas tu dengan p3-21a dari bahagian sisi? hahahaha….๐Ÿ˜€

  2. Bila tgk rupa P3-21A ni, secara jujurnya aku agak kehampaan! Tapi typical Italdesign, depa punya design mmg agak sombre , bland and mungkin sedikit membosankan…grill depan terutamanya, nmpk mcm ketinggalan zaman…

    tp masih ada harapan. kalo dulu2, meeting/agm/ atau apa2 engagement session dlm company, selalu tunjuk gambar yg tak berapa up-to-date. maybe ni first sketch aje. sbb tu depan nmpk kosong aje.

    masih ada harapan…(aku meyakinkan diri aku…)

    • tu sebenarnya yg dah final… kena tengok depan mata & tunggu gambar2 yg lain yg bakal menyusul tak lama lagi..๐Ÿ™‚

      • kena lihat depan mata baru bole buat final verdict, satu lagi mula2 tgk kat showroom or gambar tu maybe tak menyakinkan lagi..tp bila dah ada a few on the road ia pasti dpt di terima elok..macam waja mula2 keluar dahulu juga lah. ape2 pun ni 1st designnya..nanti sudah pasti facelift selepas 2-3thn lagi akan bertambah bagus/elok, tgk saga FL..huhu๐Ÿ˜›

        *proton kena cepat skit kuarkan ni..coz akhir tahun ni versi produksi skoda baru tu nak masuk market india dah..rear dua2 keta ni lebay kurang sama cuma beza kat lampu je..huhu..

      • dengar cerita dlm bulan ni start trial kat tjg malim, bulan 11 mass pro…๐Ÿ™‚

      • Kalau saya x silap, Signal die mcm Kia Opirus.

    • depan tuh memang agak bosan la…. tak garang…. dari tepi dah cun dah… memang mcm suatu tak kena kat depan… tapi kena tunggu depan mata baru nak komen

      • yup depan tu mmg plain n simple, lagi pun proton nk target sebegitu styling ia..namun benar mmg bole di up or di improvisekan lagi design ia agar lebih elok sekurang2 nya lagi kacak dari kia forte.

        sekurang2 dlm lampu tu ada DLR…huhu

      • Yahoo,
        Rasa-rasa awak, DLR dia kat bumper atau kat headlamp?

        Saya teka DLR dia kat bumper.

      • bg aku la DRL bkn lg bende yg special sbb aftermarket pun blh dpt bwh rm50…
        kne cari selling point yg blh nmpk wow utk buyer2..

      • ada 2 kebarangkalian.

        1. drl die dekat lampu dan kat bumper due lampu signal mcm ssangyong kat korea.
        2. Drl die kat bawah dan lampu signal kat atas.

        Itu je yg boleh pasal kat lampu tu x d pun nampak mcm signal indicator.
        Betul kan saya kalau silap

  3. Adui x secantik mne.tp nmpak mmg p1 fokus pd keselesaan sbb nmpk besar.tp gambar koyot nmpak cntik je….hmm xpe2 kte tunggu kete ni kuar dlu.

  4. ya betul..
    depan dia nampak tame..sangat berbeza dengan concept..maybe concept banyak guna kaler hitam yang membuatkan dia nampak garang..
    apa2 pun..saya dapat tengok yang P321A ni sangat spacious from the side..sport rims jugak menarik..

    well done proton!

  5. I have to say it is safe design..nampak biasa-biasa sahaja. Tapi still behold the global design. Kalau tengok Seat dan Skoda pun rupa begini juga. tapi mereka lebih refined.

    Kalau grill wing tu besar sikit, mungkin boleh ubah rupa P321A ni..

    Bro Campro,

    Boleh skew-kan gambar ni supaya kita boleh tengok better proportion. Gambar ni distort sikit.

  6. Depan nampak cam bosan je….cam xde identiti unik pun cam kia…harap ade Persona SE (Persona Turbo) yang bumper depannya garang sket ala2 cakr2 rimau…hehe

  7. betul tu fridzmax.. amek contoh skoda mission concept..

  8. tidaaaakkkkk! hehehe
    dlm gambar pertama bgn belakang nmpk panjg kat bhgn atas, depan lak mcm pendek, gmbar kedua, nampak mcm keseluruhan kereta ni mcm dlm segmen b hatchback yg dh diubah kpd sedan, sbb bhgn blkg terjongket sgt mcm fiesta, atau mazda2 sedan. tp rasanya sbb gambar tu sendiri tak rata, mungkin lengkung sbb tu gambar tu jd sebegitu….apa pun masih ada harapan sbb ada beza dgn yg di’camouflage’kan terutama bentuk body yg lebih menarik dr gambar ni
    tungguuuuuuuuuuuu

  9. payah juga nk judge dari gmbar ni. cuma kalau tgk depan, design grill harap boleh dibaiki lg.

  10. hermm naper nampak mcm lain jer dari apa yg saya tengok.. hehehehe

    • bro dah tengok ker…. bleh gitau sikit apa kelainannya… hehe

      • kalu tgk dari gambar dengan real life mmg lain kereta nie…

      • bro kalau ada gambar share2 la ye..๐Ÿ™‚ sy pun rasa banyak lagi yg tak berapa clear kalau refer dari gambar slide ni… real mesti banyak beza

    • sbb tu masa agm tu dia kuar kan gambar nie… kalu tak silap lah nie scatches awal p3-21A… tp rata2 pekerja di tanjung malim akan kata kereta p3-21A ni mmg smart…mmg besar kereta nie dari apa dalam gambar. just imagine saiz civic dan forte… nak letak gambar… tak surprise nanti bro.. dah takde umpph nanti.. takper nanti ada rezeki nanti adalah… tp jgn risau mmg saiz dan proposition kereta tu tak sama dengan yg sebenar…..

      • sekarang suprise tu dah tak penting, penerimaan & feedback dari bakal pembeli lagi penting… nak ubah design mungkin tak boleh, cuma refined je yg ada… tapi kalau tgk slide ni, belum lagi boleh judge p3 ni sepenuhnya…kena tggu banyak lg gambar yg clear dengan angle yg berbeza.. lepas tu kena tengok live sekali

      • ok la jgn proportion mcm 207 , atau teana , blkg bhgn bwh dia pnjg , dh nmpk cam sama lak dgn bhgn dpn, pastu klu nk modify bg cntk pakai bodykit pun blm tentu bole cover kekurgn tu…

        nk terjongket ckit kt bklg pun biar la pdn cam exora ke, waja ke..

      • naseb baik ada komen taboogen..
        tgk gmba ni cm kurang umphh je.

        harapan aku xbesar, harap2 p3-21a ni lg cantik drp city.
        buh kaler feminin sket.

        wifey aku nk tolak myvi lama “kurang bes” tu..

    • betul betul betul… tp kalu saya yg mmg taste tinggi pada design kereta bro mmg tak perlu risau exterior look kereta ini… dah pn my fav car civic tak pun beemer 3series coupe.. hehehe

  11. Persona elegance jugak yang cun…hehehehe

  12. hahaha…..macma keta zaman 70-an….kecewa la rakyat malaysia….
    kan saya dah cakap….. design yang hampeh…
    tapi takpa…ada led…at least canggih tu!!!!
    hahahahahahahahahaha….

    italdesign ka apa…mmg keta proton huduh!

  13. Persona R..warna Cristal White+bumbung hitam/panoramic roof=Cun!!!

    • mmg ctk kombinasi warna white n black, cam aku tgk saga se putih bumbung hitam mmg cun, klu nk sporty lg bg hitam kat grill sampai bwh ala2 wrx (?). mmg clean design. ni klu buh kt R pun ok gak

  14. Aramak, gua kiciwa.
    Dari gambar ni nampak kureng sket n nampak cam tua sket.
    Harap2 gambar betul2 nanti lebih lawa.

  15. aku tetap nak tunggu exora turbo.. turbo ke supercharge.. Berita harian 14 Sept R# nak bikin Exora R3 dengan supercharge…

  16. aku da jd silent reader n aku sedar mmg ade thumbs down terutama kt campromania punye comment
    n aku pasti aku yg bakal dituduh.. x gitu?
    cukup2 la nk kaitkan aku.
    salam.

  17. ok bg sy, tp foglight bulat ke LED

  18. Kadang2 gambar studio kereta Proton memang tak menampakkan sifat sebenar kereta Proton. Kena depan mata baru boleh nilai rupa sebenar, tapi nampak design P3-21A lebih kepada elemen elegan.

  19. Klu btul design nie aku keciwa… Taboogen cuba describe sket keta yg ko nampak tu mcm mana?

    • senang cerita mcm nie lah.. hampa semua mmg minat design dan bentuk tuah kan… kereta tu tak lari jauh pun dari desgn tuah tu…. cuma lebih commercial lagi lah design dia…. ada lagi soalan tak

  20. Memandangkan spyshots sebelum ni kita boleh lihat jelas kewujudan fog-light, tapi design yang ni tak ada pulak nampak pulak fog-light, rasanya ni mungkin design asal sebelum proses ‘touch-up’.

  21. Rekabentuk menarik memang nampak mcm kereta conti spt Audi jika lihat pada sisi. Cuma bhg depannya kurang sikit. Jika bhg LOGO itu tiada “misai”, mungkin lebih cantik lagi,

  22. ini da macam persona facelift je.. cube tengok betul2.. sebijik kot!

  23. ni ker yg dkatakan global tu? kecewa habis tgk pic cm ni… uuuhhh…. tgk spyshot cm cntek… hrp2 la real x cm nih…! haadooiii…!

  24. gambar ni distorted sebab ambik dari slide projector, kalau tidak ia nampak perfect dan betul

  25. gambar ni distorted sebab ambik dari slide projector, kalau tidak ia nampak perfect dan betul

    can you see the line behind the car ,,it is skewed at some angle.

  26. Wow there is a lot of comment here.apa2 pun wait for the production version.from my sources the front end design kete ni adalah yg paling cun dlm semua2 angle kete ni.the slide does not show the true prespective angle of the car. Nak senang bayang kete ni from my sources says it’ almost 80% similar to the outline design of current honda city,the most noticible different is on the rear end.saiz is way much bigger than honda city of course.its big n spacious with big trunk room size.so dont believe 100% solely on those slide.

  27. Bro campro nice new layout.congrats!!.nampak upscale sket hehe

  28. the best mpv
    exora cfe
    the best small sedan
    saga flx
    the best hatch
    ( where is neo turbo or SC….. sad,,sad)

  29. haiyaa…hancus impian aku nk tgk model proton yg gempaq mcm model kia ngan hyundai…huhu

    mcm xde wow! faktor pn pd model ni..penat je tunggu

    apapun harapkan model yg sebenar lg cantik dr ni..

    (masih mengharap…huhuhu)

  30. berdasarkan spyshots trdahulu yg sy teliti , kereta diatas cam lame skit drpd spyshots tu … mngkin gamba diatas first design kot … sy berharap gmba diatas bkan final design … sngt mngecewakan … tp blakang dah cun … just dpan … nmpak bosan & x garang …

    * just pndapat …

  31. nak agresif kena tunggu r3 nampaknya, side vent mcm kat exora fl ni patut ada kat persona, br ada style mcm citreon ds3

  32. seperti apa yg dijangkakan

    MALAYSIA BOLEH!

  33. mule2 tgh depan tue mcm x lawo je…

    lame2 tenung nmpk cantik plak…

    x sabo nak tgk interior dia pulok…

    papepun…syabas proton!

  34. Interior die cm ne plak? Harap2 lg smart drpd myvi baru tue..

  35. Keciwa, i must say tak menarik, macam hodoh pun ada. No point play safe kerana RND ratusan juta.

  36. Tgk komen2 kat atas, design Persona R bukan taste orang Malaysia…kene tengok komen orang2 Europe or negara lain pulak……susah jugak nak puaskan hati orang satu dunia…

    • Yup, saya setuju pendapat Atan, pasal kalau kita tengok Savvy pun dekat mesia macam2 orang kutuk design macam mangkuk tandas la n macam2 lagi, but the fact is, in Thailand the car has been a hit and Thai people like the design until came the Nissan March.. so maybe if in Malaysia the looks is not that good, maybe to someone else eyes in other country this design is great. anyway, don’t judge the design solely on the presentation slide above. anyhow the design is done by Italdesign together with Proton input. Proton did send their staff at Italdesign during the design stage of P3-21AQ, so hopefully they learn some valuable experience in designing the future models of Proton

      • bg aku dah ok dh , guna imaginasi aku yg tak seberapa ni ke atas camouflaged persona R, aku optimmis mmg best design luaran dia. kes savvy tu ada betulnya jugak, tapi nak ikutkan bonet depan e60 pun mcm mangkuk tandas jugak, tp takde pulak org nak kutuk2. jd perintis mmg tu la risikonya , bila design agak pelik mmg sure kena kutuk punya la, cth design lampu blkg savvy nampak cam lampu dpn waja lak, siap ada hidung waja lak tu, pastu ader lak bhgn tepi blkg tinggi sikit dr yg depan. pelik ah waktu tu…

    • Yup, saya setuju pendapat Atan, pasal kalau kita tengok Savvy pun dekat mesia macam2 orang kutuk design macam mangkuk tandas la n macam2 lagi, but the fact is, in Thailand the car has been a hit and Thai people like the design until came the Nissan March.. so maybe if in Malaysia the looks is not that good, maybe to someone else eyes in other country this design is great. anyway, don’t judge the design solely on the presentation slide above. anyhow the design is done by Italdesign together with Proton input. Proton did send their staff at Italdesign during the design stage of P3-21A, so hopefully they learn some valuable experience in designing the future models of Proton

    • taste or malaysia mcm mana yer? ntah la, tak pernah lak ada kajian mcm mana taste org malaysia ni mcm mana, mgkn universiti bole buat kajian kot terutama yg terlibat dgn automotive design. sebelum proton ada rakyat malaysia beli kereta luar , klu rasa cantik, beli je, ok aku bkn cakap org beli sbb ctk tau , cuma sbg satu kriteria lah. kdg2 terkalah juga lah faktor exterior design nih, cth mcm vios , ikutkn mmg la org kata hodohlah dugonglah tp jualan lbh drpd city yg lbh cantik, bagi saya lah.

      • Vios dan City?

        Mungkin ini hasil persepsi (penerimaan dan kebolehpercayaan)..

        Kalau dilihat dari segi rekaan dan feature, City lebih worthy berbanding Vios.

    • Saya rasa tak perlu kaji taste orang Malaysia. Kerana P321A ni dikelaskan sebagai global car, kena laa kaji global taste.

      Global car jika kita lihat, kebanyakannya taklah secantik mana. (Ni pandangan mata saya). Cuma rekaannya boleh diterima mata satu. Biasanya masyarakat dunia hendakkan kelainan yang menyerlahkan identiti sesebuah automaker.

      Jika kita melihat Hyundai, orang Malaysia ni baru sangat nak terima Hyundai. Tupun masih ramai lagi beranggapan ‘H’ tegak lebih agung daripada ‘H’ senget.

  37. PROTON takkan “bijak” sangat release final product photo.

  38. sisi mmg mntp , theking pun kata lawa jdi kita sama2 tunggu rupa dia yg sebenar hehe

  39. Bro Campro, bahagian comment ada problem with the template, bila tulis comment panjang2, the icons of FB, Twitter and WordPress dok kacau tak nampak apa yang ditulis. maybe boleh tgk coding dia mana yang silap๐Ÿ™‚

  40. Salam…ok sy dh paham ini buka final picture untuk exterior design,mcm mana pula dgn interior hari tu ada seorang yang kata interior amat mengecewakan???boleh kita bincangkan balik memandangkan ramai Otai2 dh muncul balik!!

    • interior kira temporary punya design….๐Ÿ™‚

      • maknanya yang bro tgok pun still temporary punya lagi yer….agk2 yang final punya mcm mana yer,source sy kata mcm current city…betol ke??

      • Ehmm for my sources, right now the interior part of the car is till a lot of prototype parts, no texture and colour on the plastic part, thus mmg kalau sapa yang da tengok nampak bland je design dia, overall layout of the design ehmm ada yang cakap macam current City, tapi sources saya cakap mmg ada sikit hint my current City with European design interior input, kalau kita tgk design IP BMW, nampak simple and clean, macam tue la design P3-21A ni, simple and clean.

      • fuhhhhh…. lega bila dengarnya….

  41. gambar nie xfinal nie..hr tu ms exora,grill dpn tu aku tgk..last2 ms dekat launching lain..proton cover nie..taktik je nie..xpe..aku xbeli kete nie lg..sbb PE aku byk utang lg..btl x “aku best”?hehe

  42. Hehehe out of topic japs, first driving impression of new Myvi da up on my website, so kalau rajin baca2 la, peace!!!

    • ok. Notice that the handling is’t good enough right. Power dan power, tapi stopping power xbanyak. gune ebd jer la.
      Sebenarnya inilah kali pertama saya tengok kereta baru yg semestinya baru seminggu keluar dah banyak crash. During raya season, seriously about 5 lagi best a saw on flatbed/tow truck. Itu 1.3 punyer. Kalau 1.5 nh x tahu la pulak.

    • ak suka ayat hang “do understand its limits and Iโ€™m sure you will love driving this โ€œCili Padiโ€. ayat ini sangt2 penting untuk semua pemandu tak kira apa kereta sekalipun

      • takde pun citer ttg spoiler tu sumer, so blh kot saya andaikan mmg takde dibuat wind tunel test ke atas spoiler tuh, hanya make up jer (?). emmm tp mmg dijgka pun sbb ni bkn kereta spt satria neo yg mmg dibina utk perlumbaan

      • kalau myvi kat dpn bole jangka kat selekoh sure brek lebih sikit , tak kisah la tu asal amalkan pemanduan yg selamat jgn tail gate, main cucuk2 hehe

    • AutoInsider,

      Bagaimana perbandingan dengan Suzuki Swift? (since Swift pun 1.5 dan bentuknya pun lebih kurang Myvi)

  43. dashbord and door trim dia… soft material…

    saya dah pegang dan rasa… mcm yg ada dalam hyundai sonata lama (yang jadi teksi diesel tu)

    • bro model mana Mybi ke Persona R yang bro dh pegang dan rasa…confuse sy kjap..heheh

    • Soft touch material…

      Autojohndoe, boleh gambarkan rekaan dasboard-nya bagaimana?

      (Nampaknya kena hold saving dulu..)

      • klau pakai soft plastic mcm dlm Hyundai taxi,itu pun dh best…

      • Yup Fridzmax klau ikut sources saya mmg persona r pakai soft material on top of IP dan juga door trim.tp takder la soft mcm peugeot 308 tp still soft material.maybe dia soft mcm kete wira or waja dulu kot. Pasal handling Myvi n Suzuki Swift,well wife saya pakai SS, in terms of handlinf swift is way better than myvi but its not that great too.pada saya setup rear suspension for swift tue still on the soft side and have rebound issue,kalau nk lagi mantao kena firm sket rear suspension tu.depan da ok da for SS tu. Tapi in terms of fuel consumption, saya rasa Myvi lagi jimat dr SS pasal SS tue abit under power for its 1.5litre engine,so kena tekan lebih sket baru oumph..tp minyak sendiri mau ingat.tapi nak buat mcm mana wife da suka,layan je la๐Ÿ™‚

  44. Side profile persona t mcm audi. Harap dgn jv dgn mitsubishi dapat engine yg umph skit. X pon ade option 4wd.

  45. saya baru pulang dari DATARAN MERDEKA.. ada banyak gambar2 proton pahlawan..hihihi saya berpeluang sekali naik lekir.. wooww!!!!!

  46. Smlm nmpk p3-21a 3 biji kat elite highway dlm kul 11 pagi menuju ke selatan…mlg nyer depa masuk RnR dengkil, tak dpt nak follow amik gamba…rear combi lamp x mcm dulu, exhaust muffler dah lain…ada satu tu alloy sport rim, maybe cfe version kot? Kalau sume koyok tu xde, kete tu sama panjang n sama lebar dgn inspira hitam yg follow depa…

  47. Exora turbo boleh hit 210kph..Persona R tatau la mencanak mcamana pulak..

    Interior Persona R hensemm…

  48. Sorry bro yg pro…. mata aku nampak front view P3-21A macam kebanyakan kreta yg china made jer…tp yg usung atas treler utk merdeka day memang smart giler…

    Selamat ari raya bro…

  49. rsnye..tuah nye front lagi cantik

  50. hampa tgk front persona r ni…tuah lg cantik..proton please ubah…org kata facelift akan lebih cantik..tp ape kate yg 1st lift pon kasi cantik….nak tembus psaran global kan..

  51. clock spring proton ade masalah la…byk keta mcm gen2 ade masalah..sampai hon pon x bunyi…kalo nk brangan nk wat keta byk butang kt stering..pastikan clock spring elok la…
    satu la…cuba tiru la mcm keta conti wat convex mirror kt hujung side mirror tuk nk elak masalah blind spot…harap persona R xde masalah clock spring lg la..borrrinnnggggg

    • aku thn lps tukar srs clock spring, check2 rupanya mekanik dulu (bkn proton edar service) salah bagi yg waja 1.6x punya, bkn enh. ver. punya, patut la sampai hon tak berenti bunyi. dah tkr sampai skrg ok

  52. Mmm. X bleh nk komen bnyk. Nie blum finalise lagi kn? Huhu. Dah xde tiger eyes. Dari spyshot sebelumnya, sy imagine bhgn dpn dah mcm honda city. Tapi yg nie trlalu bnyk horizontal line. Dah mcm model2 VW yg streotype. Pandangan sisi cantik. Cuma kurang nmpk berotot sket:-) huhu. X begitu gemar kalu lampu blakang nampak ‘sedih’ mcm kereta2 audi
    . Konsep persona El lagi cantik. Lebih rangi.

    Apa2 pun. Hasil akhir tentu saja lebih baik dari gambar di atas. Sgt2 berharap.

    Cheers!

  53. Mmm. Lupa plak nk komen pasal exora prime. – mmg cantik n terbaik:-)

    • bro,

      Rasenyer bro sorang jer ko yg komen pasal Exora. Yg lain pakat sibuk dok bincang pasal Persona R.

      • Hehehe.. sy faham keterujaan ini. Sebenarnya tak nak letak harapan yg terlalu tinggi kat persona R, Cukup sekadar standard global car atau lebih baik sikit (wajib) daripada persona R:) Nanti kalau hasilnya x seperti yg diharapkan, dah tentu perasaannya seperti jatuh bangunan 10 tingkat…:) Harap2 sangat model dari gambar kat atas tu adalah salah satu drp model yg dipersembahkan italdesign kat proton dan proton reject dan model yg diterima pakai sebagai mass production tu la yg menjadi rahsia lagi:)

        Sy masih ingat ketika exora dihasilkan di mana ada 3 final model yg dihasilkan lengkap dlm bentuk clay model dan model exora yg dipilih walau 2 model tu pun quite nice ala2 honda. So, sy rasa modus yg sama utk pemilihan persona R nie:)

        salam n cheers!

      • tu la final design dia, cuma slide tu tak berapa clear & angle yg diambil tu macam sengaja nak cover rupa sepenuhnya, posing dia kureng cantik, so orang akan igt ni belum final lg, hahaha.. taktik tu sebenarnya

  54. Personally, saya suka design P3-21A ni. Memang nampak sombre dan safe tetapi tengok sendiri kebanyakan european car pun lebih kurang sombre juga. Rasanya Proton mahu design kereta ni long lasting. Tengok 10 tahun dari sekarang pun orang kata masih baru.

    Kalau tengok betul-betul, stance dia ada iras-iras Mondeo. So nampak besar walaupun rasanya kereta ni untuk segmen B/C saja kot. Depan pun dah macam cab forward ala kebanyakan kereta moden sekarang. Sebab kereta ni FWD, so, front overhang dia kira okay la. Tak boleh nak banding dengan BMW atau mana-mana kereta RWD lain.

    Cuma mereka perlu refine grill yang nampak cut and paste je rupanya. Kereta ni nampak sombre kerana headlights dia yang nampak seperti ‘kuyu’ sikit. Tapi kalau orang pandai makeup, rasanya boleh jadi garang.๐Ÿ˜€

  55. Nak tanya. CVT saga flx kalau start2 kite ekan minyak kalau die terus ke 3.5-4k rpm kemudian turun balik tu normal ker. Sebab tadi baru jer test drive. Terkejut gak saya. Mcm kite tekan minyak habis2 kat gear 1. Anyone?

  56. kalau kuar sejebik mcm Tuah, memang sah, aku timbang kati waja yg ‘kucingtaik’ buat down payment. Terlalu ‘masyuk’ dengan jiwa aku.

    Exora…….sekali tengok bumper depan biasa-biasa jer, 2 kali tengok mcm burung kakaktua sakit gigi pun ada..

  57. aku yakin persona R nnti dah kuar pasti ensem…masih ade waktu lagi nak improve pape yg patut sebelum production tahun depan….harap proton kene pastikan dashboard kene mantop jgk semantop luaran dia…jgn jd cam exora,interior dia agak membosankan ckit rr…

  58. aku yakin persona R nnti dah kuar pasti ensem…masih ade waktu lagi nak improve pape yg patut sebelum production tahun depan….harap proton kene pastikan dashboard kene mantop jgk semantop luaran dia…jgn jd cam exora,interior dia agak membosankan ckit rr…My 2 cents…

  59. i dont quite like the honda city-ness like. i still want a euro face like satria neo or gen2.

  60. em,mmg lain dr gambo live aku tgk aritu,tp sory kengkawan,xdpt copy coz tuan punya gambo xbg. Dr segi kseluruhan mmg sama,tp yg gambo live ada color tuh nampak lain coz nampaklah segala slope,mcm accord europun ada,mcm audi pun ada,tp bila tgk gambo ni plak,mcm xidup je.
    Aku rasa elok tgk dpn2 coz mmg xnampak kseluruhan curve n slope,mmg beza bro2 sume. Masa aku tgk gambo tuh,aku rasa mmg lawo,dh bleh g tahap global, lebih kepada kia dr hyundai.
    Tp gambo ni nampak lain. So,sama2 sabo k. Led dia ada integrate skali ngan lampu dpn,nampak mcm projector, ada dua bulat kat dalam lampu,ala2 lampu dpn waja lama,tp cun ckit coz bkn petak mcm waja.
    Interior masih prototype masa aku tgk,tp nampaklah layout dia lain,mcm bmw pun ada,tp layout je,bkn kualiti. Meter merah@orange(yela dlm gambo,xpastingat kaler aper),mmg ada big lcd antara meter rpm n speedo, headunit,aku xpastilah cd@dvd, tp cambiasalah, skrin beso, ada bluetooth, mp3, sd card n itergarted ngan gps navigation. Xsilap pandang akulah dulu, bosch punya unit.
    Gear lever ada manual overide +-, kat steering xprasan plak,lgpun masih prototype, mcm2 bleh berubah.
    Cume slh satu insider aku ckp,mmg ada soft trim,lebih kurang mcm forte punya upper dash,bknlah mcm 308 mcm autoinsoder ckp,yg tuh,lembut bangat.

  61. em,gambo aku tgk aritu bro awak,xda plak nampak cam hnda city,mcm lexus n accord euro.(tp xdalah sebijik,tp lebih kurang flow design dia)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s