funtasticko design

http://funtasticko.net

VIDEO : Bodykit Myvi Extreme 1.5 tak buat wind tunnel test???

91 Komen

KANTOI!!! Jawapan yang jujur diberikan oleh GM Product Marketing Dept. & R&D Division Perodua apabilan ditanya oleh bro Hezeri Samsuri pasal bodykit Myvi Extreme 1.5, buat wind tunnel test atau tidak. Rupanya Perodua cuma buat simulasi secara komputer aerodinamik kereta dengan bodykit tu. Sekurang-kurangnya ada la jugak buat sesuatu daripada buat style kedai Ah Beng main hentam ikut suka hati je. Tapi adakah hasil ujian simulasi tu sama dengan ujian wind tunnel, tu sy tak boleh nak komen.. nak tau test drive sendiri la ye..

* come on la Perodua, buat la wind tunnel test… model yang boleh buat profit kaw-kaw takkan nak jimat kos kot? lagi best, oo..oo..oo…🙂

sumber : CarBikesTrucks

91 thoughts on “VIDEO : Bodykit Myvi Extreme 1.5 tak buat wind tunnel test???

  1. patutla harga x pergi jauh sebab sekadar simulasi je. ah beng jugaklah..

  2. mcm mana kereta pasar bole jadi kereta balik kg?😛

  3. “Sbb Base body Daihatsu dh buat so bumper kita buat simulation jer dgn komputer”…maknanya ProDua buat bumper jer la??bukan ke hari tu kata body pun ada sidikit perubahan di buat oleh P2,klau ada perubahan pada body buat la wind tunnel,kesian consumer…

  4. Jenuh juga nak dengar komen Encik Noor Hashiman Bin Sulaiman tu..Suara bro Hazeri je yang jelas..

    Jadi apa yang dibuat oleh Perodua semata-mata utk mengikut selera rakyat Malaysia je?

    Jadi ini sahajakah tahap selera rakyat Malaysia?….

    • setakat itu sahajakah keinginan mereka untuk lebih tahu mengenai sesebuah kereta?

      • Sekarang dah faham kenapa kenderaan perodua laku macam goreng pisang panas? Selera rakyat, selera pengguna. Mereka survey, dan mereka buat kereta. Bukan hanya syok sendiri saja macam politician. Proton patut ikut selera bakal pembeli. Dengar cadangan admin campromania mahupun peminat kenderaan ni. Asyik syok sendiri pastu keluarkan kereta hampeh sebab syok sendiri. Pastu jualan tak memberangsangkan.

        (Luahan hati peminat automotif malaysia)

    • ini sahaja tahap selera rakyat malaysia? aper kata kita cuba tengok berapa unit NEW MyVi di jalan nanti.

      apa yg dibuat Perodua semata-mata mengikut selera rakyat Malaysia? i think their business plan at this moment is Malaysian market…if the need to export, i think they will produce something else…
      wiser people used to say..learn to crawl first before learn to walk…dont be too ambitious…

  5. x perlu pun wind tunnel test, sebab memang diketahui myvi 1.3 dan 1.5 memang x sesuai sebagai high speed test, tapi owner2 myvi ni byk yang terlupa yg myvi tu bukan kereta racing tu yg banyak yg terbalik, marketing perodua memang terbaik, bagi diorang biar nampak cantik walaupun xda fungsi apa2….

    • hahahahhaaaa….btul 2 bro…gua sndri pun dh bnyk kali hentam owner myvi dlm blog ni yg terasa diaorg ni pkai GTR R35…hari ahad gua balik dr rmh mrtua kat kl,kuar tol LPT gua speed 110 kmj utk potong lori 2 biji (speed limit sblom & pas tol 90kmj je) gua dh perasan ade myvi laju dr blkg gua…pas gua potong lori ke 2, gua bg signal nk masuk lane kiri…yg wat gua hangin ni,gua tgh potong lori ke2,owner myvi blkg gua tunjuk bangang & krg ajar bg high beam suruh gua ke tepi bg dia lalu…dlm hati gua ckp…”CELAKA!!!!” TGGU LA GUA ABIS POTONG,PASTU LU NK SPEED SMPAI RAPAT METER PUN GUA PEDULI APE?” ini ntah kali ke brape gua kna kt highway…

      gua dh nk tnjuk isyarat jari tgh tp isteri gua yg baik ckp dgn lmh lmbut…”sbr bang,sabaaaarrrr….biar je dia dgn perangai dia..xkan abg nk ikut cam dia jgk…” nsb baik gua kawin dgn pompuan penyabar,klu x mmg gua cucuk angin myvi 2 spnjg highway dgn high beam…

      • hahaha… yg tak boleh blah baru ni seekor viva membontot nissan 370z kat highway plus, siap potong ikut emergency lane semata2 nak kejar 370z tu masa mula2…”selok kera” betul la, macam tak pernah jumpa supercar kot…370z tu mungkin tak taruk abis lagi, kalau taruk abis meletup enjin “supercharger” 1.0 viva tu kot.. vavi betul perangai gitu, hahahaha…

  6. *typo – high speed car

  7. according to cbt proton is stopping the production of satria neo. sad,,,,
    or any ‘R’ is planned..dont know,

    • p3-21a hatchback will replace the neo i think..🙂

      • so like it or not hatch back fans will have to go fo p3-21a hatch. we hope the new hatch is sportier.

        seems that a single p3-21a will replace all the waja persona gen2 even the satria neo model.

        another wait shifts to 2012 first quarter , but for the hatch could be extended to another quarter, ho ho ho,,,,,wait and wait,,

    • Saya tak suka dengar perkara ni..apa yang akan menggantikan Neo S2000 Rally Car?

      • mungkin la p3 hatchback ada 2 versi, 5 pintu & 3 pintu untuk versi sport/gt.. kira macam opel/holden astra la nanti..🙂

      • Campro,

        Kalau saiz Astra dah segment lain tu..sekarang bukan era Mitsu Evo atau Imprezza lagi..Sekarang era B-segment Fiesta, Polo dan Mini..

        Harap Proton upgrade segment Saga R kpd B-segment dan wujudkan versi Saga R dengan 3pintu dan jadikan model rally car.

        R3 = Race Rally Research, jangan tinggal nama sahaja..

      • mungkin la saga akan naik taraf jadi B segment untuk fight dengan mazda2,fiesta,polo… mungkin juga saga r tu nanti versi sedan EMAS, tu yang masih lagi jadi misteri.. sebab EMAS tu besar gak sebenarnya..

  8. pelik r perodua nie.. masa mula2 myvi baru keluar dia kata lubang kat belakang bumper tu khas tuk kurangkan preasure angin kat dalam bumper belakang.. bila dia keluarkan elegance dia tutup…. mana satu nie
    kalu tengok secara kasar lah mmg lah bahagian depan bumper tu byk sangat drag yg akan terhasil nak nak di bahagian lips tu….
    aku tak rasa neo nak stop coz masih ada negara yg masih nak kereta tu… mgkn dia pasang kat kilang lain kot… InsyaAllah selagi ada permintaan selagi tu buat.. tp tgk r dulu yg org kata p321a hatchback mcmana design dia yer

    • bro penah tgk ke p3 hatch?

    • Taboogen,

      Saya memang ada dgr penerangan berkenaan lubang air-vent kat bumper belakang tu oleh seorang dealer Perodua (Dealer Perodua yang kata Persona lagi besar drpd Alza, saya ada quote kat posting lepas)

      Dan saya simpulkan bahawasanya mereka ini semuanya ‘sembang kuat’.

      • apa yg dengar lah… p3 hatch mmg smart lah sesangat…. dalam mgkn dalam 2-3 bln paling lambat keluar lah spyshot atas jalan kot

      • Sebab diorg ni sembang kuatla kereta perodua ni laku. Kalau anda suka sembang kuat, jadi politician. hampeh

  9. dah agak dah tak buat test tu , cuma bakal pembeli kena la tau apa yg diorg patut tau, mgkn la bole bubuh aerodynamic tested body kit ke kat brochure

  10. x wind tunnel wat pon xpe..bukan wat fighter jet @ F1 car ponn nk bg aerodynamics cantik…org pencinta kete japanese TIRUAN mesti beli punye..buat wat ape????????..wat abis boras dan ikan je…org memang nk jimat cost…bumper depan macam penyodok taik lembu pon xpe…janji nampak cantik..eh..xdela…buruk gler..
    body besi tin cat..plastik pakai plastik baldi..harga 60K +++ ..mahal giler…boot kecik cukup la muat satu bag je…

    • sebaik2nya buat la sebab bodykit tu dah proven tested… baru la naik semangat “kamikaze” japan wannabe nak memecut lepas ni…tumpang je la lab Daihatsu test, takkan abang besar tak leh bagi kot? ke abg takut bile adik lagi hebat, abg takleh cari makan pulak, hahahaha..

    • rileks bro mcm marah je
      takpe nanti p2 wat yg betul-betul punya
      harapnyalah

  11. oii pakai la CVT…moto murah pon pakai CVT…ni kan harga 60K++++++…x malu ke???????….macam keta buruk 4AT…cap ayam betol la keta nih…seat flat..bile brake je nk ke depan..inertia la kolo nk tau…teruk2…RM 60++++ bole beli perdona SE…lagi syok RnH lotus…keta yourV….rasa macam subway je…kikikikikikiki

    • rasanya macam xde harapan perodua pakai cvt…sebab haritu perodua dah gebang nak buat kilang transmisi automatik kat sini, tapi transmisi macam yg dioarg pakai sekarang…siap ajak proton join sekaki lagi tu, hahaha…proton pun pakai cvt punch motive & manual getrag

  12. Well during the media q&a saya ada tanya pasal p2 ada plan nk pakai cvt tak,n satu lagi soalan lain,surprisingly md p2 cuma jawab satu soalan saya n xjawab pasal soalan cvt saya.bila tanya engineer p2,diorg jawab mmg xde plan nk kuar cvt.yes its true there is no actual test involved for this spoiler,its just pure estetic seperti mana ckp p2 engineer yg saya tanya,dia jawab diorg design spoiler tu mcm tu based on customers feedback pasal on the previous myvi se,even with that spoiler,diorg ckp belum extreme lg.so conclusion there,its purely just for looks…

    • Tu laa saya cakap AutoInsider,

      Setakat ini sahajakah tahap selera orang Malaysia? Ini sahajakah yang mereka mahu? Perodua tidak salah. sudah tentu Perodua sedaya upaya menyediakan produk yang akan diterima ramai.

      Soalnya, adakah ini sahaja yang pengguna mahu? Tidakkah mereka melihat kepada prestasi kereta, aspek keseronokan memandu (Fun of Driving), aerodinamik dan OEM Tuning and Upgrade dan macam2 lagi..

      • persoalan yg ada di fikiran, adakah mereka lebih mementingkan rupa daripada keselamatan?

    • actually all control by japan. no tech transfer.

    • Perodua=Ah Beng No. 1 di Malaysia…..

      P2 memang pandai bab solek2 kete Pompuan jadi kete keJantanan….

      Sape pernah bawak Boon/Passo original??? Sebenarnya kete pasar orang jepun tu lagi bagus dari Myvi ni…NVH dia, handling dia, enjin dia, memang tiptop

  13. ikut pengalaman sy simulasi x selalu tepat bergantung kepada tahap ketepatan, lagi tepat akan mengunakan kuasa komputer yg pantas, jadi kalau simulasi kat laptop banding guna server type computer, guna laptop lambat siap, lagi satu perlu ada windtunnel testing utk banding hasil simulasi dgn windtunnel testing, kalau simulasi je maknanya anggaran shj, downforce yg dihasilkan mungkin kurang dari data simulasi, jd kesimpulanya ia lbh kpd astetika shj

    • la..kena thumbsdown?
      apa bodoh sombong punya org da..

      betul la tu.

      simulasi komputer xtepat sgt. kena verify crunched data ngn windtunnel testing.

    • aku ingat lagi cite mythbuster. cite perbandingan pickup tailgate sama tutup atau buka mana yg lebih jimat minyak. diorang buat model pickup yg sebijik tapi scale model yg lebih kecik. siap hantar ke nasa nak buat windtunnel testing. tapi diorang guna air berbanding udara utk tgk effect tailgate tu.

      kos diorang jauh kecik berbanding perodua pun boleh lagi nak hantar pegi windtunnel testing.

    • mcm f1 jugak team virgin f1 x nak guna windtunnel testing cuma guna CFD shj, team lain ada buat CFD dgn windtunnel testing, hasilnya diorg x dpt buat kereta yg kompetetif, keadaan sebenar blh berlaku bnyk kemungkinan

  14. smlm dh tgk org buat test drive ngan myvi kuning tu…

    bila tgk spoiler kat atas tu..terfikir jgk, bende tu mmg betul2 pegang angin ke?
    bila baca statement diorg kata x buat test tunnel, can i say something ??

    “wakakakakakkakaaa”

  15. itulah,bila dulu org ckp p2 hanya wat kosmetik design je,ada org mrh,ckp p2 buat lebih pada tu. Kan dh terbukti.
    Kalu kete p1, facelift@se@yg ada bodykit,sumenya cukup minimum coz utk kosmetik purpose aje walupun buat inhouse simulation. Diaorg tau,klu buat major,kena anto wind tunneling n crash testing. Bukan sj utk aero,tp utk structural safety integrity.
    Kselamatan juga penting walupun padestrian safety. Ujin crash asal pada design asal,so bila bertukar design yg major,perlu dibuat crash testing walupun inhouse(bukan computer simulation)
    p2 sepatutnya menggunakan kelebihan yg ada dgn mghantar kete2 dia utk di test inhouse di jepun. Mcm p1,mereka tetap buat inhouse testing walupun utk facelift. Mmg xperlu anto luar coz mlibatkan cost yg besar.
    Kbanyakan kete perodua perubahan design luarnya berbanding asal amat besar,so,kenalah hantar atleast utk inhouse testing.
    Mcm gak dia gebang pasal tukar rebound suspension n spring rate utk myvi xtreme n se dlm blog satu lg,pdahal xda buat perubahan pun. Apa yg diaorg cjp hanyalah menyatakan apa yg diorg buat pada myvi lg best,so xvalidlah kalu ckp ada perubahan handling pada se n xtreme. Xbaik menipu rakyat msia.
    Tp pelik gak,kalu tukar rebound suspension xkan sampai kena tukar vendor buat suspension sekali. Depan apm,blakang kayaba,pelik2.

  16. neo cps major change,sbb tuh anto wind tunneling outside n crash testing inhouse.

  17. tak perlu susah susah buat wind tunnel. yang penting boleh jual… kalau buat pun macam neo cps, baut apa kalau tak leh nak jual…

    • neo cps tu dlm kategori niche market bro, walaupun niche market proton still buat wind tunnel test sebab diorg dah kategorikan neo tu sport car bukan sekadar solekan semata2… masalah boleh jual banyak ke ke tak tu cerita lain, pada sy biarlah buat sesuatu upgrade tu dengan cukup ujian & proven benda tu berfungsi.. kalau gitu kedai buat bodykit luar pun boleh buat lagi extreme dari ni, cuma nanti org kata ada fungsi ke tak? time tu pandai pulak nak tanya.. hahaha..

      • tu la kena tanya engineer perodua… memang dia buat untuk improve drag ke atau just kosmetik… kalau kosmestik, takyah laa belanja byk duit buat wind tunnel…. Neo CPS tu memang dia buat untuk improve aerodianamik.. so kena laa buat… berapa ramai sgt laa orang kita kat luar sana tu, yang ambik tau drag la, aerodinamik laa… yang dia nak nampak ganas… dgn spoiler etc… lain dari yang lain..

        nak buat kat ah beng, boleh tak de yg marah pun… tapi kalau perodua buat lagi bagus apa… sekurang-kurangnya dah masuk dlm harga kereta… tu laa marketing….

      • I am wondering if performance body kits is necessary (wind tunnel) for NEO CPS since malaysian road speed limit is 110km/h?

      • i think it is necessary to do wind tunnel testing for those bodykits… they must test the bodykits to the maximum car speed to make it proven.. although the speed limit is only 110km/h, i don’t think all drivers obey the rule.. 🙂

    • sape yg baca statement en mark ni jgn la marahkan dia…
      dia ni mesti blajo marketing kat uni dulu…
      jadi kalo kite bagi hujah bkaitan mekanikal bkn dia faham pon…
      kategori dan jenis kete pon dia xtau…
      myvi vs neo cps???hahaha…

      • tauuuu, myvi pecut dulu, neo cps tinggal kat blkg
        myvi dah sampai top speed , baru neo cps lambat sikit
        tp neo makin dekat lps 5 corner, last-last neo tak nampak dah myvi tu
        mana peginya? bukan ke tadi tengah kejar, dah nak dekat pun, macam mana boleh tiba-tiba hilang?
        rupa-rupanya dah terbabas dan tergolek kat tepi jalan
        eeeeeiiii takutnya!!!!

      • Keluar dari topik kejap…

        Rakyat tahu berkenaan kereta melalui marketing dan iklan.

        Di sini, saya lihat myvi lebih mendapat tmpt sbb berjaya jual kereta melalui iklan..

        Melalui penjualan yg banyak jugalah engineer mekanikal tadi yg dpt duit dan bonus. ( basic rule : more sales, more income ) la..

        apalah sgt myvi vs neo @ neo cps…sedangkan mazda 2 = saga s.e pun orang lebih memilih mazda 2. namun disebabkan kos, terpaksa ( bukan disebabkan iklan ) settle saja dgn saga. *reality*

        Sbgai cadangan, engineer mekanikal mana2 kete buatan msia ( P1 & P2 sama je kat mata rakyat ) haruslah berfikir dgn lebih lg, supaya org2 marketing boleh jual byk lagi kete mesia.

        Igt…P1 & P2 di’fund’kan oleh wang rakyat..wang saya, campro, dan forumer2 lain.

        Kpd yg telah ada P1 & P2 di laman rumah tu, kekalkanlah imej M’sia itu..

        Cukup tak gemar lihat Myvi = Sirion, Inspira = Lancer.

        Mungkin itu hobi bg penggemar kereta ttp rakyat biasa melihat mereka tidak berbangga atau malu pakai kereta malaysia.

    • xleh nk juai cmne blah mna tu bro, ader je org pakai aku tgk..
      at least org2 proton telah design utk mereka yg minat
      kete 2 pintu, paling kurang pun ade ilmu buat wind tunnel test

  18. Perutdua tetap perutdua… pemilik myvi dikencing oleh perutdua hidup2… lepastu kata marketing stratery lah..haha..

    kalau setakat buat bumper, kedai ahbeng lagi EXTREME design bumper…

    memalukan bidang kejuruteraan betul la perutdua ni..takkan HR (human resources) lg terer dari jurutera..

  19. sbb tu kita kena jd pembeli n pengguna yg bijak. Ni kena tipu idup2,mudah sgt.
    Xkan nk jd katak bwh tempurung seumur idup. Kalu xnak majukan diri,selagi itu kita mundur. Merdeka atas nama aje.

  20. em,rasanya,sblm nih aku penah ckp better function over form dr form over function,tp ada org xsuka n perli aku ‘kalu nk luas angkat la lori klu nk ikut form over function’.
    Walupun perubahan kosmetik,camne plak ngan safety dia? Adakah spoiler itu akan create turbulance kat high speed yg menyebabkan kete kurang stabil?
    Kalu pembeli tukar spoiler kedai ah beng,itu tanggungjwb dia sendirilah kalu menda tu akan menyebabkan kete dia xslamat@sbagainya,tp sbagai pengeluar kete dia kenala ingat,bukan sume org akan pegi ke ah beng,ada yg kekal standard mcm yg dia beli,so kselamatan perlu diambil kira.
    Bodykit, spoiler, sumenye akan merubah coefficient drag n coefficient lift,bukan saje akan efek fc(walupun minor),tp yg penting kawalan kete pada high speed. Dlm bando,oklah,tp ramai juga yg akan bawa berjalan jauh.
    So,semata2 kerana janji bleh jual banyak,kselamatan pembeli dah xpenting. Itu ke maksud mr mark?
    Ingat,kselamatan bukan saje pada airbags n abs n esp,kita ada active n passive safety.
    Kalu buat kete xstabil,mudah terbabas n tergolek,bg 10 airbags pun xguna. Memang pengguna akan beli coz pd minda mereka kete byk airbag lebih selamat,tp kalu kete asyik terbabas aje,xguna gak. Kali pertama,oklah,tp kena ingat nk replace airbags bukan murah n kita bukan bleh pasti airbag bleh selamatkan kita kalu seatbelt xpkai.

    • seatbelt tak pakai alamatnya airbag tak kuar kan? satu lagi kalau laju sgt, ada airbag pun tak boleh lindung secara efektif

  21. mmg pembeli xtau apa2,yg penting nampak ganas,tp pengeluarlah kena bertanggung jwb utk pastikan kete yg nampak ganas supaya kselamatannyapun seganas penampilan dia.
    Aku rasalah(bukan fakta),kalu inipun hanya simulation,fc n century sprint performance pun entah2 amik dr abang dai @ simulation ajer.
    Aku dl ada gak dgr ura2 unit design p1 n unit engineering xberapa ngam coz unit design kena ikut khendak engineering,so,xbebas berkarya.
    Tp bg akulah, they shud work hand in hand,bukan xbleh buat,tp kena blaja mcm kita dh anto bdk design g ital design,so blaja,camne design n engineering shud work together.
    Stakat buat design,ramai yg pandai buat dlm msia nih, dlm blog ni pun ramai yg bleh design kete cun2,tp bg yg betul2 dlm automotive design,saya rasa byk menda perlu diambil kira, seperti safety,aero,cost,feasibility,functional,durability n byk lg.
    Aspek safety yg aku tgk paling payah design nk buat coz skrg dh ada pedestrian safety. Bukan suka2 ati nk design front end kete,kalu nak lepas 5 star safety,kena comply dgn padestrian safety. Kang buat kete pembunuh,pantang langgar slow ke,kuat ke,mati org.
    Aku rasa apa yg italdesign buat dh ikut apa yg sepatutnya n diharap inilah kete pertama prtn diiktiraf 5 bintang secara global. Atleast pun 4 bintang coz dgr cite euroncap dh naik taraf cara memberi markah n cara ujian supaya lebih tough. Xtaulah 4 airbags memadai utk dpt 5 bintang,tp seelok2nya 6@8 airbags utk premium line(ada dgr 4 airbags utk p321a,hrp2 bleh tambah lg 2)

  22. bg mereka yg asyik mngatakan enjin p1 cap ayam, tryla test drive flx cvt dl,pastu banding ngan myvi lg best, pastu dah kuar flx 1.6, bandingkan ngn myvi lg power lg best, so nilaikan sendiri.
    Bg aku,flx punya powertrain n handling,walupun hanya 1.3 n handling,aku rasa paling refine walupun berbanding ngan cps.handling xsalah kalu saya katakan lebih baik dari savvy n sama ngan waja campro saya walupun torsion beam setup.
    Nvh mmg lebih baik dr blm mahupun fl, n bleh saya katakan agak baik berbanding ngan waja coz bunyi enjin yg lebih senyap n relaks,cume tyre noise aje yg agak ketara. Tp bleh di improvekan kalu gunakan tayar yg lebih baik dlm budget sesuai sperti michelin x2(coz bc review mmg senyap).
    Aku pkai tyr yokohama,mmg best dlm wet n dry,tp kalu jln kasar,bunyi bising sgt,berbanding dunlop d 01,gdyear nct 5 n conti cc1. Tp plg best bg aku stakat ni eagle f1. Sj nk try yokohama. Tp pasni dh botak,nk tkr smula eagle f1. I think the best tyre for midrange price. Tp nk try gak michelin x2 yg br coz bc review bgs. Tp stakat ni,eagle f1 still on the top on my list. Yg lain,rega mahal ngat,rasa xmampu.

  23. update dr lowyat tntng flx,stakat ni,sume puas ati ngan performance,ada yg ckp mcm enjin bukan 1.3,tp cc yg lg besar. Fc, mileage br 802, isi ron 97, 382km utk lebih kurang 26 ++ liter.
    Antara komen,amat mudah nk speed 110kmh coz xperasan dh cecah speed,ada yg dh bwk 140kmh tnpa masalah, suspension best, ada antara owner ada estima n trkezut ngan flx coz melepasi expectation dia utk kete 40k.
    So,keep it up prtn.

    • aku masih ingat lagi. masa tu baru lps tukar lorong, kancil aku dulu mmg dh tekan habis rasanya dlm 50km/h – gear tiga tp estima dlm jarak 3 kereta dr belkg senang jer nk potong keta aku , cuma ambil beberapa saat je hehe

  24. xsabo nk test flx 1.6 n exora cfe. Secara logik,mesti lebih baik. Hrp2,exora fl@cfe,dia return suspension kasi firm ckit spya lebih sporty. Yg skrg dh mantop,cume nk lebih mantop

    • nampak gak test car flx warna mcm bronze garnet, warna baru mmg sesuai dgn gear cvt. mungkin tak keterlaluan kalau ada motto mcm “same outside , new inside” untuk flx

  25. typo,retune suspension🙂

  26. i believe that prtn shud supply flx to auto journo for long term test drive review. There are many influential blogs n mags such as paultan,motortrader,top gear malaysia, autocar malysian n cbt. Supply flx to them. Let them spread the words,even flx still has weaknesses here n there,dont worry,its a 40k car n no car perfect in this world.
    I still think prtn marketing is one of the weakest link in proton beside after sale service(service centre).
    I have to applaud p2 bcoz of their marketing hype even the carpet mat also inside their ads in brochure. Even they are misleading people with their marketing such as retune suspensions n its the first in the world even passo n boon dont have 1.5 liter engine n unique for myvi only,it works,malaysian believes the hype,with extreme tag,malaysian believe keextreman myvi eventhough it doesnt live to its name.
    So prtn,learn something from p2 except dont lie @ mislead the customers. Just educate them along the way.
    Like the ads from p2 when first dvvt engine launch. Even it is funny,but people is attracted to it,coz people keep questioning what is dvvt, is it a desease or something else.
    Love the cvt n flx ad online,easy to understand for layman,but shud use that as tv ads n newspaper ads campaign. Not everyone bother to watch it online on special site. Come on prtn,u can make the different.

    • Saga FLX online ad sepatutnya turut disiarkan di tv berulang2 kali sama seperti iklan Raya Merdeka Proton yg disiarkan kini. Agak unik bagi sebuah iklan kereta tempatan.

  27. off topik menet.
    comfirm
    2012:
    1.persona R
    2.small car
    3. kilang shah alam tak akan dijual sbb tg.malim xdok rnd smua masih shah alam
    4. 3 production tg.malim , 3productin shah alam

    bye

    • emas thn depan ke? pkai enjin pe?

    • Small car? misterinye~ xkan E-mas kut…..Mitsu Colt?

      3 prod Shah Alam:
      1) Exora
      2) Saga
      3) Inspira

      3 prod Tjg Malim
      1) Persona R
      2) Satria Neo (phase out)
      3) Savvy (phase out)…….

      Takkan 3 je kat Tjg Malim..kilang besau tu~~~

  28. out off topic… but it’s worth to share.. boring people who made the boring evora has leaved Lotus.. but joining..
    http://www.skiddmark.com/2011/09/16/behind-the-scenes-at-caterham-cars/

    • oklah tu mat, takder masalahnye lah broo, org nak bg gaji sdap cpt2 lah cow, kalau lu tak nak ke? name pun bisnes derr, seboring2 evora pun kalau lu dapat sebijik lu tak nak? btul lu tak nak? jgn blagaklah broo, takkanlah emas terpijak lu taknak, samalah ngan mamat ni, org nk bg gaji baguih punya, cpt2lah die amik, cow

  29. Apabila saya membaca kenyataan daripada bahawa Perodua hanya menguji bodykit Myvi Extreme 1.5 hanya melalui simulasi secara komputer aerodinamik kereta dengan bodykit dan tidak melakukan ujian wind tunnel, saya andaikan bahawa Perodua menggunakan computational fluid dynamics (CFD) untuk menguji aerodinamik Myvi Extreme 1.5. Tetapi, Auto Insider Malaysia pula kata jurutera Perodua mengatakan bahawa spoiler Myvi hanyalah estetik. Yang mana satu betul, terpulang kepada pihak Perodua atau Perodua insider utk menjelaskan.

    Oleh itu, saya telah membuat andaian berikut:

    a. Proton tidak semestinya menghantar setiap modelnya yg dilengkapi dgn bodykit atau model facelift (tukar bumper, lampu etc) untuk ujian wind tunnel dan hanya diuji secara CFD.

    b. Sebab utama kenapa wind tunnel tidak digunakan ialah faktor kos memandangkan Perodua dan Proton tiada kemudahan wind tunnel sendiri di dalam negara dan kos menghantar prototaip ke kemudahan wind tunnel ke luar negara adalah mahal. Tetapi, ada persoalan kenapa wind tunnel di UTM dan UIA tidak digunakan. Mungkin tak semua ujian boleh dilakukan di UTM dan UIA kot.

    http://suanlin.blogspot.com/2009/09/utm-low-speed-wind-tunnel.html
    http://kereta.info/iium-offers-wind-tunnel-facility-to-car-makers/
    http://rahmamisdan.blogspot.com/2011/08/uia_07.html

    c. Sebarang komponen yg dipasang oleh pengeluar kereta sepatutnya telah diuji dan dipastikan agar tidak menjejaskan keselamatan kereta. Oleh itu, sebarang bodykit atau spoiler yg sudah dipasang oleh pengeluar kereta sepatutnya selamat untuk digunakan. Jika spoiler yg dipasang adalah estetik semata2 dan tidak membantu aerodinamik kereta atau memudaratkan aerodinamik kereta, pengeluar kereta sepatutnya sudah menguji bahawa spoiler estetik ini tidak menjejaskan keselamatan kereta. Sekiranya spoiler tersebut terbukti menjadi punca kemalangan kereta keluaran mereka, reputasi pengeluar kereta tersebut akan tercalar.

    d. Oleh kerana keupayaan Perodua R&D tidak diwar2kan kepada umum seperti Proton R&D, kerja2 yg dilakukan oleh jurutera Perodua bagi membangunkan model baru berasaskan dari model Daihatsu dipandang sinis. Mungkin Perodua boleh membuat hari terbuka R&D seperti Proton supaya orang awam tau kemudahan R&D Perodua dan kerja2 sebenar yg Perodua lakukan semasa membangunkan Myvi, Viva, Alza dll. Contoh lain ialah video crash test Myvi lagi best sebab mengikut laporan Myvi yg melalui crash test, bukannya abangnya Passo/Boon.

    Sekiranya ada maklumat yg dpt membantu menyokong/menidakkan/menambah andaian saya, harap dpt kongsikan bersama utk manfaat dan pengetahuan semua. Jurutera atau insider Proton & Perodua sudi2lah berkongsi.

    Sedikit info ttg CFD:
    http://www.symscape.com/blog/car-design-cfd
    http://www.emercedesbenz.com/autos/mercedes-benz/b-class/2012-mercedes-benz-b-class-official-tech-specs-aerodynamics/

    • tak silap sy perodua punya r&d tak macam proton, boleh dikatakan lebih tertumpu pada styling department sahaja sebab kerja2 r&d semua dibuat di Jepun.. dengar cerita perodua nak buat r&d center tak lama lagi..harap buat la cepat2, tak payah la rebadge lagi..dah lama tunggu model perodua sendiri..tak kisah pun pakai platform & enjin daihatsu, tapi design semua buat & test sendiri..baru la best..

      • tak de ape nak buat diahatsu dah siapkan. assemble je. no rnd no knowledge transfer, everything is controled by the largest share holder.

      • Carian Google tentang Perodua R&D tak memberikan maklumat yg byk ttg keupayaan R&D Perodua. Ini saja yg saya rasa patut dikongsi bersama:

        http://www.perodua.com.my/corporate/manufacturing
        http://www.ats.net.my/project/index.html (Sila lihat no 18 & 19)
        http://en-gb.facebook.com/note.php?note_id=143674455704175

        Saya setuju ttg perlunya Perodua menambah keupayaannya dlm R&D sehingga boleh menghasilkan rekaan sendiri menggunakan platform & enjin Daihatsu. Sebelum ini, dihebohkan bahawa Perodua sedang belajar sedikit demi sedikit sehingga Daihatsu benar2 yakin yg Perodua mampu melakukan R&D dari mula sampai akhir. Tapi, Daihatsu nampaknya dah mengorak langkah yg bakal menyaksikan Perodua tertinggal dr segi keupayaan R&Dnya apabila Daihatsu bakal membuka pusat R&D di Indonesia. Hasil usaha pertama iaitu Daihatsu A-Concept yg dipertontonkan di Indonesia Motor Show 2011 baru2 ini secara tidak langsung memberi tamparan hebat buat Perodua.

      • susah kot kita kene tengok siapa pegang saham dalam Perodua… coz apa yg saya tahu ramai engineer dari PROTON ada kat sana. tapi dorang tak boleh buat apa coz dia kawal oleh Daihatsu. So moral of the story, rakyat malaysia keje sungguh.. beli balik saham dalam perodua

    • tul tue suruh dak-dak uia yg amik course berkaitan tgk dr luar
      sape malas nak dtg bar je dr final exam hehe

  30. Perutdua uji kereta pun dapat ‘pengiktirafan’ MIROS je, tu pun entah2 ‘crash test’ 30km/h bukannya 30mph yang sepatutnya. MIROS baru setahun jagung, banyak lagi perlu improvement. staf pun ramai takde exposure dlm industrial lg tu..
    Dah lah buat bodykits sekadar estetik, crash test pun pada kelajuan honda 50cc, lepastu jual pulak pada harga tak masuk akal bagi kereta ‘Nasional’.
    kalau bab2 faktor angin ni, cuba tgk penutup tayar kereta perutdua especially perutdua vavi… boleh dikatakan almost semua penutup tayar(yang tak pakai rim sukan) akan tercabut.. yela, bawa kereta kecik mcm vavi, pastu kelajuan angin 100km/h keatas.. angin tu satu daya yang kuat..sedangkan rumah boleh roboh ditiup angin, inikan Vavi tin biskut..

    kalau cerita bab angin ni, consider tak berapa laju mywi ni poleh pegi? untuk pengetahuan, ribut taufan pun laju 150km/h and above.. kalau tak test dulu, mau tercabut semua spoiler dan bodykit.. paham2 ler pemandu mywi tak sedar diri pandu mcm crazy, last2 berakhir dgn dua tayar kat atas..

    mungkin bila dah jadi barula orang perutdua sibuk recall balik semua model mywi extreme..pada masa sama semua mangsa kemalangan mywi Extreme dah selamat RIP…

  31. rakyat malaysia nak kete yang menjimatkan, selesa dan luas dan mudah dipandu….. so compare la proton dgn produa… renungkan bersama

  32. Blog ni sarang penjilat Proton rupanya.Publish la beb,xpayah moderate.

    • hahahaha..
      This one is a P2 papa boy la ek..
      Saya x pasti la tapi setakat nh x pernah lagi la kitorg jilat kereta.. U mesti pernah kan.. dan cakap mcm tu..

  33. salah proton gak. buat keta tapi tak serious. pastu bila problem, abandon jer. mcm proton savvy, md proton sendiri kata tak kualiti, byk problem. apa akan jadi dgn resale value?

  34. rezeki masing2…ade duit semua jalan…biarla mereka nak guna p1 ke.p2 ke…hak dieorang la…xpayah nak kondem2…aku tengok sini suma pengguna proton…hoho

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s