funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : P3-21A di Petronas Seksyen 27 Shah Alam!!!

151 Komen

Ini adalah spyshots terkini yang telah berjaya diambil oleh bro Helmi Ibrahim di stesen minyak Petronas, Seksyen 27 Shah Alam. Masih lagi banyak tampalan koyok pada badannya. Saya tak pasti sama ada bro Helmi ada ambil gambar angle lain & interior. Kalau takde memang rugi la sebab bukan senang nak jumpa kereta tengah isi minyak ni..hehehe… Terima kasih kepada bro Helmi Ibrahim untuk spyshots terbaru ni…🙂

151 thoughts on “SPYSHOTS : P3-21A di Petronas Seksyen 27 Shah Alam!!!

  1. off topik : kat cbt bagitau Inspira R3 paling awal keluar hujung bulan 10 ni, full bodykit baru, rear spoiler & pakai tayar Yokohama 18″.. lepas tu kemungkinan akan ada Persona Special Edition sebelum P3-21A dilancarkan bulan Mac 2012… harap pakai enjin CPS la…sebab enjin tu akan EOL tak lama lagi

    • salamm bro..mintak tlg buat render sket utk proposed Inspira R3 ni, mungkin boleh buat 2 style, firstly, toned down version of Jebat (no widebody, simplify sket front & rear bumper), pastu second version, amik ‘inspirasi” drpd leak shot Alfa Brera GTA…(agressive bumper design, with air intake for brake cooling, sket2 mcm NeoR3 pun ada gak)..bumper Inspira skrg ni terlalu safe design lah, too blunt, too conventional..

  2. Harap2 ada spyshot untuk interior pulak kali ni huhu kalau tak rugi2. Kalau tengok dari sini berbeza dgan concept yg tak elok tu harap2 elok lah ^_^

  3. Lagi satu kan bro CamproMania Persona R ni kategorikan dalam B-Segment atau C-segment? macam b je

  4. nampak tegap, kalu dapt tgk interior lg best..

    • agreed, look stronger than AGM presentation picture. bring it on. What can I said may be:
      1. The drive is abandon the test drive procedure
      2. The procedure it self very loose. allowing the driver to leave the car unguarded.
      3. The the procedure it self set to ease the spy shot to tease the market.

      LOL

      • Better makcik reply dalam BM je sbb English tu byk salahnya. Kalau sembang dgn kengkawan broken English pun ok lagi tp benda tulisan camni ramai orang yang baca. Bukan nak expect Oxford English tapi at least basic tatabahasa semua tu ok le. Maaf je sedikit teguran.

        Anyway, harap sesiapa yg terserempak dgn test car ni specially tengah kereta ni dalam keadaan pegun dan terbiar camni, tolong2 la snap sikit interiornya..

      • Hahahaha.. Betul2. Saya pun pening bacanya(sikit la). Tapi lagi pening dari baca broken english.
        So makcikbaruang, go to malay la. lagi senang..

  5. terbaek…!!xsabar nak tggu spyshot yg kurang konyok2 pulak…

  6. kalau tgk gmbr ni, kereta ni nampak tegap dan mantap..tp ape2 pun kena tunggu koyok2 tu ditanggalkan dulu sbb takut juga design lampu depan atau belakang tak propotion dgn body.

  7. asyik spyshot je. jgn byk sgt jdi bosan plak. tpi mkin jelas rupa. Gril depan tu mmg camtu ke?

  8. amacam ada sama ker mcm dalam gambar… lain skit kan bentuk dia

  9. nmpk lagi smart dari agm tu.

  10. grill depan berbeza sikit dari gambar AGM tu, perhatikan pada crome yg melintang (masih ada koyok) pada logo proton itu kelihatan brada pada kedudukan diatas dan bukan pada bahagian tengah seperti gambar AGM tu, dan kelihatan ada fog lamp… bumper depan kelihatan lebih baik lagi dari gambar AGM tu. x tau la lg sebab byk koyok lg.

    * pada pndgn mata saya laa… mata bro semua x tau le……🙂

  11. bonet dpn bntk mcm kubah sikit, bagus pedestrian crash test, namapk mcm sama tinggi dgn pajero kat sblh tu

  12. ni sure sedap bwk jauh ni…huhu….rileks je 130km/h pun, semua under control

  13. Kalau size dia macam Forte means besar dari civic and altis la? Pasal Forte lagi besar than Civic and Altis.. Coz keter2 ni C-Segment.. tp dari segi bentuk Persona R ni macam b-segment pun ada c-segment pun ada haish2.. tunggu launch je baru leh tau huhu

    • i fell more excited with a pure very own proton model from ground up development,

      frankly im guickly get bored with inspira (its a good car though). because it cannot hide the origin of the car its dont have a proton design philosophy to it.

  14. 1.6 cfe, this car will be really good. cvt vt3 its further save fuel.
    proton has to be careful pricing the car. average malaysian want a good budget car.

    saga flx with exora cfe i suspect it will be an up rise for proton for the first time proton is trusted by malaysian, hopefully.

    and the emergence of this comfortable sedan people know their trusted brand.

    hopefully, hopefully.

  15. i would say now proton can make good car, few thing i would like to comment.
    1- brake pedal too high
    2-proton should re asses steering reach, (easily solved by telescopic adjustable)
    3-reassess the lumbar support for the seats.
    4-reassess braking power.
    5-electric steering might be put into consideration.
    6-all gated selector for car with automatics.

  16. if those things corrected, it will give a feel good factor behind the steering wheel.
    the car will definitely be a success.

  17. tp banyak car maker dah tak buat gated shift utk auto.. contoh vw dgn audi. bentley dgn rolls royce pun sama… mungkin boleh buat shifter auto ada kemasan kulit bagi nampak cam manual sket, baru nampak klass

  18. klu la aku jumpa & dr jenis berani (x seberani owner2 myvi yg suka speed & m’cilok x kira tmpt..) aku akn pegi kt keta tu, tempeleng org yg bwk persona R smpai pengsan, tanggalkan koyok hitam tu..pas amik gmbr tampal smula.pastu amik air direnjis-renjis dipilis kt muka org yg pgsan tu bg dia sedar.pastu minta mahap sempena bulan syawal ni. itu klu aku berani lee….

    • Waaa… tingginya imaginasi:) Kalau saya, saya gunakan kayu sakti harry porter..Zaassss…. driver persona R tu jadi kaku sat. pastu zaaasss lagi, sumer koyok2 tu tertanggal. pastu apa lagi amik ar gambar dgn high resolution. Pastu terus jer email kat bro campro. Taddaaa… latest spyshot! hehehe… gurau jer.

      cheers!

      • abis la lps ni tester yg bwk persona R jadi sasaran org yg tak tahan nk tgk keta di sebalik koyok
        haha

  19. yg masa aku tgk gambo interior prototype tuh,xpkai gated,straight forward je,tp ada manual overide belah kiri. Tp lever dia mcm brush aluminium kaler.

    • aku jeles ni.. ko dah dpt tgk semua, org lain lagi 6 bln baru bleh tgk interior..

      • hahaha…. aku pun dah tengok dah… font dekat meter dan gear pn dah tgk dah….
        jgn cakap gear…. dashboard pn dah tengok..door trim… seat…apa lagi ekk..kasi jeles skit…. :p

  20. kalu tgk mcm bentuk h lever dia. Handbrake sbelah sisi driver,mcm waja n ada cup holders sbelah dia, aircond vent bntk 4 segi,tp bkn 4 segi tepat,memanjang,ala bmw punya bentuk. Aircond controller mcm inspira pun ada,bentuk bulat,sebaris memanjang,ats dia ada button utk hazard light n xberapa jelas button aper lg, atas tu ice unit. Kiri kanan ice unit(bukan skali ngan ice unit,mcm intergrate ngan dashboard),ada button,itupun aku xpasti button aper.

    • dem demm.. letak gambar je la terus.. kan senang. a picture is worth a thousand words! haha.

    • ye ye gambar bro, i kenot brain this too..

    • biar aku tambah lagi… ice dia absolutely touch screen aku rasa dari jenama terkenal gak lah kalu tak silap aku…. ada dua versi nanti radio dia… stereng pn aku dah tengok design… aku rasa lah dah tengok….

    • ah korang ni…xaci betul la😛

      • bak kata upin ipin.. aci kat india lah hehehehe…..
        tp cuba jer lah bayangkan apa yang dah diceritakan….

    • ntah deorg nh..

      • mau buat mcmana bro… dah terselak2 nampak…. sharing is caring.. but not all can share… hilang nilai surprise nanti… rasa P3 ini personally bagi aku lah.. dorang tak kejar sangat design melampaui batas sampai pengguna pening nak guna or pakai kereta.. apa yg boleh di katakan kereta nie semua ada untuk pengguna sekarang.. back to basic.. comfort…moden dan yg paling penting.. power enjin mmg kene dengan design kereta.. lepas nie kalu aku bawah gen2 130kmh tu rasa mcm 110kmh jer.. p2 nie aku rasa 150kmh-160kmh selamber jer kot..

      • mau buat mcmana bro… dah terselak2 nampak…. sharing is caring.. but not all can share… hilang nilai surprise nanti… rasa P3 ini personally bagi aku lah.. dorang tak kejar sangat design melampaui batas sampai pengguna pening nak guna or pakai kereta.. apa yg boleh di katakan kereta nie semua ada untuk pengguna sekarang.. back to basic.. comfort…moden dan yg paling penting.. power enjin mmg kene dengan design kereta.. lepas nie kalu aku bawah gen2 130kmh tu rasa mcm 110kmh jer.. p3 nie aku rasa 150kmh-160kmh selamber jer kot..

      • x per bro. Saya paham.. Saje jer. mmc bende2 mcm nh still PNC bagi org awam mcm saya nh.
        Tapi ape2 pun good info 4 future buyers la kan..

      • Yg pasti saya harap sangat safety die standard untuk luar dan dlm malaysia.
        bukan aper, saya nh jenis kalau nak beli kereta, safety come first.(saya bukan jenis ingat airbag banyak penyelamat dari kemalangan).
        Bro taboogen, klau dapat masuk dlm kereta nh che cube tengok belah dlm B pillar, ada x airbags..

      • dengar khabar jer lah yer mmg ada 6 airbag pn kereta nie.. dengar khabar yer.. mgkn berubah jadi 7 tujuh ker lebih ker… dengar khabar jer nie

  21. Mmm… struktur body yg meyakinkan. Yg tang nie dah lepas bagi tahap tinggi penilaian kecantikan saya:) Saya risau front face n lampu blakng jer sekarang:( Teori saya mudah jer, bila body dah ok, faktor penentu kat design lampu dpn n blakang kena cun…

    cheers!

  22. wow..rata² komen kat sini membuatkan semakin terliur je kat Proton P3-21A ni…hehehehe

  23. meter cluster illumination kurang ok kot…
    camne diorg decide colour tu ek? please tolong la tukar sementara sempat…

    • warna dia macam Persona Elegance & Saga FLX ke? kalau macam Exora pun ok lagi.. tapi kalau boleh biarlah nampak garang & menyerlah

      • Ada warna yg personally rs sakit mata tgk mlm2…
        Tp org len maybe x kisah, sy kisah sbb kita nk drive siang malam…

      • warna pe? oren ke? dia punya design meter cluster ok tak? ke plain je macam VW nye style?

      • warna rasa dah tak sempat kot nak tukar…. mgkn bila tengok keseluruhan dashboard kita akan nampak perbezaannyer sikit kot.. harap2 dorang tukar gak font kat meter tu… mcm tak sesuai sangat… lg cantik aku rasa FLX pnya.. entah lain org lain citarasa dia kot…
        aku pn dah tukar meter keter aku ke warna lain.. mula2 jer tengok.. lama2 bkn pandang sangat pn meter tu… bak sahutan kerajaan.. memandu pandang lah di hadapan yer…. hahaha

      • meter aku kaler merah, sporty la kot
        ada org kata sakit mata tgk..ada org kata cantik lak kaler merah..
        kalau boleh tukar2 kaler cam lampu raya kan bagus, nak kaler biru ke, amber ke, hijau ke cam keta lama, kira cam bole wat cam ada themes la, hehe cam panel lcd lak aku wat panel meter tu

    • Saya agak tak berkenan kalau illumination color merah. Kalau color biru atau light green mungkin sesuai utk mata saya.

      Background color kat meter panel tu color ape bro tabogen? Harap diorang buat color putih (spt Savvy color kuning)

    • kalau pengganti Neo camni, meleleh le jawabnye sape beli so called Extreme car tu… hehe

    • mana tahu P321-A hatchback mcm nie..terliur gak kan.. tp market 2 pintu malaysia nie kurang lah… tgk lah rata2 nak 4 pintu,, golf gti pn 4 pintu jer kat malaysia nie…

  24. sory kengkawan,bkn xnak share gambo,tp xdpt copy. Xsalah sayalah,ice unit pd prototype tuh brand bosch.
    Mngikut info yg informer bg,ada 5 kaler,yg saya ingat pearl white n kaler baru blue lagoon.xtaulah confirrm@x. Sama gak vt3 7 speed.
    Gambo sisi emas n opel tuh,hampir sama ngan p321a slope n curve dia, dash tu 3 layer. Ala chevy cruze,tp xdalah sama,cume nk bgtau 3 layer tuh. Mmg upper, middle n bottom dash asing. Ats n bawah mmg kapit middle dash. Atads n bwh nampak mcm kaler sama,tp protitypelah
    sekian info yg dpt dikongsikan bersama.

    • wah hebatnyer informer tu…. byk dah info nie… blue lagoon lah.. hitamlah, silver ler.. rasa tu warna2 global kot… dim kereta takde ker bro.. dengar2 saiz dia 4500x1770x1500 betul ker… cer citer cer citer

      • dimension dia sama je ngan Tuah kan, kan, kan..hahaha…

      • Sebelum tu,
        Boleh x sesiapa terang sikit pasal dimension nh.
        Kiraan die mcm mana pasal saya bab mcm nh x tahu sangat. bab lain boleh la..

      • saya suka komen pasal lebar, kekadang kena tengok kat gambar beserta jarak ukuran, sbb lebar kereta tu ada jugak yg dikira dari hujung cermin sisi ke hujung cermin sisi yg satu lagi…bkn takat body jer. jadi kesimpulannya keta tu kecik sikit sebenarnya lps tolak ukuran cermin sisi. nak tgk interiror width kekadang ada yg tak bagi sertakan. kenapa penting lak?

        penting sbb nanti lps beli bole confius kenapa rasa mcm sempit sikit, jd jgn terkejut lak, hehe

    • ooo ye ke, rasanya opel astra ni kalau versi sedan cam buick regal kat US
      dashboard kaler cerah, softouch panel…tp tu kat US lah

    • ape2 la. Janji maklumat tu x d kepincangan mcm sebelum nh sudah la..

  25. http://www.sembang-auto.com/2011/09/harga-kereta-tanpa-cukai-di-malaysia-2/

    pasal cukai kereta tak nak cerita ke??🙂
    Cukai agak melampaui batasan…

    • mana mana kerajaan pun akan kenakan cukai la bro. contohnya, BMW, Jaguar, Hyundai pun lagi mahal di Thailand berbanding di Malaysia walaupun Thailand eksport berjuta kereta setahun;

      Hyundai Tucson: RM139k in MY, RM177k in Thai
      Hyundai Sonata 2.0: RM136-144k in MY, RM153-178k in Thai
      Jaguar XF: RM488k in MY, RM616 in Thai
      BMW 730Li: RM648k in MY, RM727k in Thai

  26. Wah, sekarang sudah banyak info.

    Saya sedari awal hanya membaca komen-komen forumer, semata-mata ingin mendapatkan interpretasi P321A ni secara lebih teliti.

    Off Topic;

    Saga 1.3 FLX headlamp-nya color putih ye?

    • color yg mana nie bro.. kalu tengok dalam dia dah smoke hitam….cuma bahagian lense jer masih kekal silver tu

      • Sorry kenyataan tak tepat.

        Saga FLX : Color cahaya mentol tu color putih ke?
        P321A : Background color utk mater cluster color ape? Jika Savvy color kuning..

  27. owhhhh meter cluster pnya backgroud ker bro… ingat headlamp tadi….
    hahaha rasanya putih kot rasanya lah.. mungkin tak tepat…

    • Kalau color putih, memang menarik. Dah ala-ala Peugeot tu. Pemilihan color illumination ambil peranan juga. Setengah orang suka amber, ada yg suka light blue dan ada yg memilih merah..

      Cuma color tersebut kena disesuaikan dengan tema interior laa..

  28. ops sory,maksud aku sideprofile mcm tuah@ opel,
    em,dimension mcm tuah, 4540Lx1775Wx1505H

  29. headlight tu mcm same jer yg aku tgk,tp xdpt cnfirm coz angle lain ckit. Grill tuh mgkin pkai yg dlm gambo tuh coz sama mcm spyshot yg bertampal,tp yg asal mmg mcm yg agm punya,kepak n logo kat tgh. Kat spyshots,kat atas ckit,mcm exo cfe. Mgkin nk selaraskan coz dh biasa kat tgh.
    Spec tuh xbleh nak cnfirm coz bukan official. Mgkin ada perubahan. Ni hanya info dr informer,yg official mgkin lain ckit. Gambo yg aku tgk dl pun prototype lg. So,mcm2 bleh berlaku. Kena tggu yg betul. Cume pd pndangan aku, cukup berbeza dr proton skrg n mmg european design,bukan asian design

  30. pada pndpt aku,ada kedengaran p1 benchmark vios,city,civic utk pasaran asia, forte utk asia,europe n america, opel utk europe.
    Mgkin utk benchmark power train, handling,size,equipment n etc.
    Pndpt aku,pemilihan kete benchmark bkn semata2 kerana dia best seller,tp mgkin mndpat review yg baik dr auto journo coz kat euro,pndangan diaorg ckup diambil kira oleh pengguna kat sana,agak berbeza mcm msia coz mereka mmg buat research dl sblm beli kete. Sehinggakan jenis octane petrol n emmision level pun diambil kira coz melibatkan ownership cost termasuk rega kete.
    Opel xsalah sayalah,penah dlm stahun 2 nih(xingat bila),mng award european car coz design dia,xsilap opel insignia, tp agak terlambat coz lambat kuar berbanding ngan lain automaker.
    Enjin astra gtc pun dpt revew agak baik dr auto journo.
    Market asia especially asia tenggara pun kena amik kira. Mgkin sbb tuh vios pun diambil utk benchmark walupun xdalah yg terbaik dlm segment,tp jualan dia cukup tinggi n diminati,so kena kaji gak faktor2nya walupun antaranya kerana nama toyota🙂.
    So,aku berdoa n harap agar p321a mendapat sambutan yg baik n review yg baik sluruh dunia,mcm kia forte n ceed,mcm hyundai i30,yg berjaya kluar dr kepompong n kebiasaan sehingga menaikkan jenama kia n hyundai di persada dunia.
    Kdg2,kena gak berani mcm prius,kalu ikutkan,pricing mula2 tuh merugikan coz cukup murah berbanding cost pengeluaran coz target sales rendah,tp tetiba meletup sampai mencecah jutaan unit n akhirnya mendatangkan untung coz volume besar.

    • lps ni zaman kenderaan ev dan hybrid pulak. mcm mana agaknya dgn nasib kenderaan petrol dan diesel?
      harap proton dah bersedia ke arah perubahan dgn adanya kereta seperti emas, proton boleh bersaing dalam segmen ini

      • dah ready.. kene tggu skit coz teknologi ev berkembang mengikut masa.. tu jer masalahnyer..nak yg terbaik jer tuk pelanggan

  31. ini model kereta terpenting utk rakyst malaysia semenjak proton saga, dengan lampu HID, enjin turbo, ESP
    ciri moden dan keselamtan setanding dgn kereta eropah,
    dh x blh cakap kereta tin milo atau substandard

    • Problem Proton sekarang adalah interior yang tidak update to standard. saga blm/fl macam 80’an dashboard, Exora macam 10 tahan lepas punya interior design and fit finishing.
      Tolong lah Proton buat lah Interior yang ada class. nak jadi global car, interior tak boleh guly sangat. buatlah logo chrome dlm steering.

    • memang interior proton tak pernah menarik… semua cam oudated sgt2… perodua lak saya tgk dah makin lawa…..

  32. Malu ~~~ Proton Exora di UK

    http://www.whatcar.com/car-news/proton-exora-review/259271

    As an enclosed space in which to spend time, the Exora’s cabin is dreadful. The plastics appear to have been designed and constructed using templates and trims found round the back of the factory after Nissan decided it was time to move on from the 1990s Sunny.

    The materials and style are from a bygone era, one we bade good riddance to a long time ago. Switches and stalks operate with a cheap action, and even things like the armrests on the front seats can’t be adjusted to suit. Oh, and while the steering wheel adjusts up and down, it was so stiff on our test car as to be nigh-on unmovable.

    The glass area, meanwhile, is huge, but that only serves to remind you how nice the outside world is compared with the Exora’s interior. <<< OMG

    The ride and handling of our test car was a throwback to the bad old days, too.

    Wake up Proton !!! change your interior design please ……

  33. INSPIRA 2.0
    Peak power 108-114 kW (147-155 PS) at 6,000 rpm (145HP TO 152HP)
    Peak torque 198 N·m (146 ft·lbf) at 4,250 rpm

    CAMPRO CFE
    Maximum output : 103 kW or approximately 138 HP at 5000 rpm

    Maximum torque : 205 Nm between 2000 and 4000 rpm

    engine spec comparison

    • Kat P2 skang drawing xkeluar lagi….lambat lagi nak kuar…hujung 2013 kut..Enjin & gearbox still pakai yang lama unless Daihatsu terlalu murah hati benarkan CVT dieksport ke sini…harapanlah~~~

  34. review whatcar Proton Exora di UK ….. malu

    http://www.whatcar.com/car-news/proton-exora-review/259271

    • la takat review mcm tu aku pon bole buat, buat gelak org je..nampak benar review tak bole pakai

      • pls check the fact before saying anything make your self look stupid,
        whatcar is uk most famous car magazine and the review being given is far far more unbiased and strict!
        is the true fact that proton are unable to produce a proper car!!
        face the fact people! keep dreaming here writing about the upcoming persona r isn’t going to proton going anywhere !

        has anybody even try to play with the switches and stalk in exora ? and in their rival such as stream and wish ? both of them offer far far more tactile feel and solid! proton one are like coming from the 80’s japan car !! and the size of button is god damn small! ergonomic of proton from scale of 10 max get 2 only lo…. awark seating position and steering reach, making proton one of the hardest drive even it have decent handling !

      • ada apa hal dgn review tu, macam rancangan top gear gak, mmg popular tapi untuk gelak-gelak bole la sbb bukan semua benda kat dalam tu bole pakai

    • adoi~ so sad..

      mungkin model P3-21A boleh memberi imej yang baik apabila menjadi global car kelak..🙂

    • review tu guna spec sedia ada, kita tunggu balik review exora FL untuk pasaran UK, mungkin akan lebih memberansangkan.

    • kesian ali baba, baru tahu berita nh.
      Actually, exora more to Asian style rather than europe. Org Europe prefer diesel pasal murah dan ofcouse lots (many2) HP for their cars. Asian people lebih kepada kegunaan harian ( bawak anak g sekolah, balik kampung, angkut barang niaga etc2).

    • Mmm… saya tak kata exora adalah yg terbaik, tapi review mcm tu seperti ada agenda tersendiri. Org review kereta yg dah ada dlm pasarannya (uk). Kalau yg bakal dalam pasaran pun kena ar test drive kereta yg dlm spek utk pasaran tu. Nie main andaian info2 jer. Sgt2 bias. Seolah2 nk memburukkan reputasi exora yg bakal menjengah ke pasaran uk tu. Tunggu jer ar bila exora masuk pasaran uk then baru ar review. Bongkak gak mat saleh nie.

      cheers!

  35. aku basan arrr…org slalu hina PRO-T0NG….

  36. INSPIRA 2.0
    Peak power 108-114 kW (147-155 PS) at 6,000 rpm (145HP TO 152HP)
    Peak torque 198 N·m (146 ft·lbf) at 4,250 rpm

    CAMPRO CFE
    Maximum output : 103 kW or approximately 138 HP-152HP at 5000 rpm

    Maximum torque : 205 Nm between 2000 and 4000 rpm

    cfe is even batter than B11

    • 138hp untuk cvt kot, 151mungkin untuk version manual.
      Punch Motive cvt3 digunakan dlm CFE turbo hanya boleh support max 220Nm tork, jadi Proton terpaksa limit tork dlm CFE turbo ni sampai 205Nm.

      • salah2….. CFE takde manual.. semua CVT sahaja….. nak manual kene iafm+ sahaja

    • lagi satu… benchmark turbo paling optimal untuk 1.6L ialah @2.0L
      kalu pergi lebih dari itu reengineering kene dilakukan dah cost akan lagi tinggi dari nak buat enjin 2.0L. 205NM tu dah cukup untuk kereta sedan medium size.. kan bak aku kata kalu pecutan exora sama rasa mcm bwk myvi, apatah lagi enjin nie dalam p321a.. renung2kan.. selamat hari jumaat

      • mana ah beng yg ada turbo tu bole la sembang aku punya 200hp , tak heran pun tapi tu start berapa rpm der? 4,000 rpm baru terasa turbo, lambat la, ni start 2,000 rpm , so bole rasa cpt je turbo tu, mcm enjin TSI / prince

  37. how bout this review from autocar uk, it is more reputable than what a car.
    autocar.co.uk/CarReviews/FirstDrives/Proton-Exora-1.6-H-Line/258248/

    eventhough it has weaknesses but it also get good review n recommended by them even just old spec

    • kalau diorg review toyota avanza atau toyota rush,confirm diorg kutuk kau2 jugak, bg sy toyota avanza mempunyai interior yg lebih teruk dr exora, bg diorg standard mmg tinggi, kalau mpv minimum mcm opel zafira, kalau model mpv fiat pun diorg kutuk apa lagi proton
      model proton sesuai utk pasaran membangun mcm kat arab dan asia,itu target market proton

      • avanza and rush design for 3rd world country (low income country), u cannot find this 2 car in Euro ….. low standard car Toyota never sell in US and Euro country

      • rush utk 3rd world country ke, ada je kat jepun

    • cuba baca bhgn komen, diorg kata not bad la, review tu je yang underrated

      • Perodua Nautica use same design with Toyota Rush in south asia ….. Rush/Nautica in japan only 5 seat

        Rush at south asia is another version of Toyota Rush in Japan …. 7 seat
        the platform of Rush in south asia and Rush in Japan also no same ….

        don’t see the car same face and same name = same car ….

  38. mr anonymus,if u read review from autocar uk, they rule out contradic review than what a car. So, u just cannot only read a review n make conclusion on that. Even other asian journo review also need to be consider. R u said that asian journos are not professional than what a car journo?
    if u have time reading bangkok post review on exora compare to 7 other competitors in the same category, so u will know why exora become the best mpv in thai for 2010.
    U cant compare exactly exora with euro or german makes coz thay are even better than the japs n koreans, but atleast proton are trying hard to catch up with japs n koreans n they nearly there.
    To compare with euro@germans, we are still far behind, but atleast they put their utmost effort to be there. It doesnt matter it takes how long,but we know they are trying their best than its rival which still just rebadging,afraid to move forward.
    Failure is one ingridients for success. Hope they manage to make us proud.

  39. ada orang cakap interior p3-21a ni, layout dia lebih kurang macam ni, ada 3 layer dashboard http://4.bp.blogspot.com/-0bDkaBBGEyQ/Tn0maVDnVDI/AAAAAAAFHk8/sAJCXD48-uI/s1600/Peugeot-508-GT-22-HDi-19.jpg
    harap pemilihan material tu betul la, ada soft plastic & button2 yg sedap ditekan, tak la keras macam sekarang..

  40. emm.. mmber proton kata proton mmg dh xde softpalstik skang.. sbb syarat global dah tak perlukan,, plastik yang trkini mcam ispira tujelaa… huhh.. hampeh…
    last yg guna wira/perdana je..

  41. em,xsilaplah,maaf kalu silap,yg mcm wira tuh yg bleh koyak dash dia n ada mcm span kat dlm dh kena ban oleh environment regulation,skrg xsilap,diaorg pkai yg rubbery type,mcm getah,bukan padded,yg balut.
    Xtauler kalu slh.sorry kalu slh maklumat.
    Kalu mcm rubbery bleh tgk pug 308,bmw,merc,kia n etc. Cume bezanya kesoftnan dia,ada yg lembut sgt mcm pug,ada yg keras mcm kia.
    Waja ada pkai jenis rubbery,tgk kat door panel,yg cover speaker belah bwh,tp cnfius gak nape guna kat bwh,patut kat upper side,br menonjol.
    Waja dash jenis padded rasanya,balut.

  42. harap juga all stalk n controller ada rubberband feel,maksudnya bila pusing@tekan,lembut jer rasa,bukan kasar. Prasan yg proton dh upgrade,tp masih blum tahap global lg,ini sgt penting coz customer first impression,n tlg balut kulit tempat2 kritikal mcm steering, side door panel arm rest n dkt handbrake armrest yg bleh simpan brg tuh(xingat menda org panggil box tuh)

    • arm rest kot… mmg boleh balut bro.. tapi tgk lah vendor tekan harga.. coz kat malaysia nie tak byk vendor yg ada… so dah tahu dia sorang jer buat dia tekan harga…. lagi mahal coz nak buat…. mmg susah skit kat malaysia nie.. mcm headlamp.. rata2 kereta P1 dan P2 dari vendor yg sama.. nak taknak kene bayar gak.. bayar murah.. kualiti kurang design bagi yg gempak2 pn dia kata tak leh buat.. bayar lebih semua jadi…

      bila bayar lebih dia akan effect kat harga kereta…kalu buat pun p1 akan tanggung rugi dulu sementara nak tggu pengguna acceptance.. tu pun kalu accept coz org malaysia nie susah skit…. tengok lah

      • aiseh bunyi cam susah je, vendor-vendor tak bole la tamak sgt, pikir camni je la, kalau keta berkualiti, ramai yg akan beli, mmg untung punya, jgn risau sgt. jgn kejar untung yg sedikit pdhal boleh pegi ke untng yg lbh besar

      • bro macam tak tau je perangai vendor2 sini, dari dulu lagi dah macam tu…tapi sebab polisi Proton nak develop vendor local, terpaksa jgak ambil.. kalau tak jangan harap la…

  43. kalau launch hujung tahun ni mungkin paling sesuai…
    yela ura-ura mengatakan staf kerajaan akan ada kenaikan gaji 20-30% yang bakal diumumkan bajet 2012 dan had umur pekerja swasta naik kepada 60tahun…

    so, gaji dah naik biasanya mereka tukar kereta, waktu tu Myvi Extreme dah outdated, atau mungkin keluar Limeted Edition tak tau ler..

    kalau launch 11.11.2011 cun sangat tu..

  44. hahaha, akhirnya hr ni ak berjaya jgk tgk P3-21A live kat jln raya…sblm ni asyik tgk spyshot je…

  45. wa cuma nak tgk spec penuh model baru dan harga nyer sekali… wa tunggu adakah proton masih menganaktirikan rakyat malaysia .. contoh harga jualan proton yg dijual diluar negara … lebih murah dari dalam negara sendiri .. tawaran spec spt air bag… bila wa dapat maklumat penuh dan apabila pelancaran disempurnakan gua akan rencanakan apa yg wa x puas hati…. tunggu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s