funtasticko design

http://funtasticko.net

Aksi stunt menggunakan Youngman L5, memang HEBAT!!!

26 Komen

Memang hebat & mengujakan aksi stunt yang dilakukan menggunakan kereta Youngman L5 ni. Difahamkan aksi ini mendapat pengiktirafan dari Guiness Book of World Record sebagai pusingan menggunakan platform bulat yang tertinggi di dunia menggunakan kereta pada ketinggian 26 meter. Kebiasaanya aksi stunt seperti ini dilakukan menggunakan motorsikal. Tahniah & syabas kepada Youngman atas kejayaan ini. Harus diingat kereta ini menggunakan platform Gen.2 & enjin Campro CPS, cuma rekaan luaran & dalaman yang berbeza. Ini juga boleh diiktiraf sebabai kejayaan bersama Proton yang berada dibelakang tabir. Terima kasih kepada sahabat kita yang cuma ingin dikenal sebagai anonymous yang emailkan gambar & info ini.🙂

* Proton bila pulak nak pecahkan rekod ni? kalau boleh test Myvi Extreme juga buat aksi ni, ada berani? hehehe…😛

26 thoughts on “Aksi stunt menggunakan Youngman L5, memang HEBAT!!!

  1. bro nk suruh wat aksi camni guna myvi xtreme/ heheheheheee…myvi ni atas jln lurus kt highway pun bleh t’golek masuk longkang inikan pulak….

    • apa salahnya, buktikan kehebatan enjin yg lagi power & bodykit yg extreme tu.. kalau berjaya perodua akan bertambah lagi pelanggan baru…🙂

      • perodua kene buat simulasi komputer dulu… :p

      • oh ye…skirting ah beng tu tntu m’bantu si xtrme utk menunjukkan keupayaan sbenar…tp bro…gua konfius gak sbb owner myvi suka speed smpai jarum rpm ke merah & ‘rapat meter’ kt jln lurus serta suka memotong dlm kelajuan x brape laju (pelik pulak…)

    • kalu kete laju mmg ble buat aksi cmni.
      tp kalu dh laju, kena handling bagus..hehe

    • skrg tak kut..dah ada sayap tu siap² boleh terbang atas longkang..

  2. bro video tkde ke?

  3. setahu aku, kereta F1 je yang boleh jalan upside-down pada siling sebab ‘downforce’ yang sgt besar. kalau L5 nak buat macam F1 tu memang takleh la, tapi kreta L5 ni kena laju gila baru boleh buat loop macam ni. sapa kata 1.6 campro cps tak power? menegak pon boleh ni! ahahahaha!

    • FYI, lagu giler pun x boleh. Nh semua berkaitan fizik. Terlalu laju, dan kereta tu akan terbabas sesama membuat pusingan, dan kalau perlahan akan sebabkan kereta tu jatuh. Dlm kiraan saya, x silap laju kereta nh dlm 50-70km/j jer. kalau laju dari tu, downforce kereta boleh sebabkan kereta x stabil dan akan langgar pagar kat atas bulatan tu.

    • Sorry, Maksud saya laju giler. ala bro kancil pun boleh buat.

  4. also to be highlighted handling by lotus

  5. teringat zaman proton saga…. zaman proton knight aksi stunt 2 tayar dan mcm2 lagi. gnas.

  6. ianya dinamakan daya pusar (reactive centrifugal force ),http://en.wikipedia.org/wiki/Centripetal_force
    daya pusar bertindak keatas objek jika ia bergerak dalam berputar seperti kereta sedang selekoh atau rollercoaster,
    kelajuan kereta yg sesuai diperlukan supaya daya pusar melebihi daya tarikan graviti

  7. boring la…asik keta cina je…bosan..wat la stori keta kuda pom ake…

    • yang ni ada gak kaitan dengan Proton… kereta cina dah semakin menarik walaupun masih lagi copy&paste.. ni bakal menjadi ancaman besar pada proton masa akan datang, sebab kereta korea dah level tinggi, boleh beat kereta europe & jepun dah.. paling tidak proton kena beat kereta cina & cuba kejar korea, jepun & europe

  8. kete L5 baru… 2012

    • mesti bro org ke 36 yg tengok gambar nh kan. Sebab saya org ke 35. hahaha. Kene search dlm bahasa cinabaru dpt cari vid kereta nh..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s