funtasticko design

http://funtasticko.net

INFO TERKINI : Saga FLX 1.6 bakal keluar tak lama lagi!!!

91 Komen

* Gambar sekadar hiasan

Menurut info yang saya dapat minggu lepas, Saga FLX 1.6 telah melakukan “trial” pemasangan. Antara info yang saya dapat :

– ada 2 unit trial berwarna solid white dan fire red

– rim & tayar 15/50/195

– interior sama, tapi leather seat jahitan merah ditepi (masih belum pasti)

– ada bodykit

– bumbung ikut warna body kereta, tak hitam macam Saga SE

– fog lamp punya console warna dark gold bukan chrome seperti sebelum ini

– enjin IAFM+ & CVT

Buat masa ini itu sahaja info yang saya dapat, tarikh pelancaran belum lagi dapat dipastikan bila, kemungkinan besar dalam bulan ini atau selewat-lewatnya serentak dengan pelancaran Exora CFE

Advertisements

91 thoughts on “INFO TERKINI : Saga FLX 1.6 bakal keluar tak lama lagi!!!

  1. yer ke yer yer ker

  2. mybe varian R3. mgkin proton nk gntikn versi SE dgn versi R3.

    • varian R3 semua tengku Djan pnya team buat.. tak pasang pn kat kilang bro.. bagi kereta kat dorang.. dorang yg buat conversion body kit segala

  3. Bagus. Kita tengok nanti berentap ngan Myvi 1.5.

    • rasa saga se ini dalam kelas dia tersendiri.. nak berentap bkn kerana kuasa enjin jer bro.. kene tgk praktikaliti.. harga… keselesaan…. setakat kuasa jer.. campro 1.3 biasa tambah turbo pn dah cukup dah tapau myvi 1.5 tu….

      ingat berlumba di kawasan awam amat di tegah oleh kerajaan..

      • beli kereta biasa lepas tu nak ajak berlumba bukan sesuatu yg bijak, nak pulak kat jalan awam.. kalau nak berlumba gi je la sepang, kat situ nak tekan sampai meletup enjin pun takpe..tapi padan muka la, hahaha…

      • Rilek bro, Gua cakap bukan berentap bab berlumba. Gua cakap bab jualan.

      • ooo…ingat berentap atas jalan tadi, hahaha… 🙂

      • lepas ni kita siap jual lagi byk.. sekrg kat paultan.org dah oleh tau tiap2 bulan berapa bayk sales bagi setiap model yg dijual…

      • @amat

        Paultan baru sekarang buat camtu. Kat motortrader dah berzaman ada data MAA tu.

    • Kenapa pula banyak pula thumb-down kat komen admin eh? Dapat duit ke?

  4. Bahagian dalam bahagian yang seharusnya ada perubahan besar..rata rata pembeli Myvi melihat hiasan dalaman yang agak cantik menjadi faktor pembelian..

    • bro tahu tak harga nak design dashboard tu brapa.. kalu bro tahu tentu bro akan pikir balik statement tu…. myvi buat dashboard mcm tu sbb dia kata kereta tu baru.. model baru….. lg pn nak tggu dashboard baru tggu r saga baru keluar beberapa tahun lagi yer….

      • Saya tak tahu tuan..tapi data pembelian itulah buktinya…masyarakat kita masih menilai perkara yang dapat dilihat melalui mata kasar sahaja…kalau nak menyaingi atau nak menguasai pasaran …ubah perkara yang nampak dimata kasar…..

      • memang tak dapat nafikan data pembelian tu, sebab market kat malaysia ni unik, tak semestinya kereta tu menarik dapat jualan tertinggi, senang cerita forte la, wlaupun design & spesifikasi menarik tapi tak boleh beat vios & city, sebab pe orang kita lebih suka barang jepun, reliability kereta kia yg masih lagi jadi persoalan & 2nd hand value kereta korea yg memang teruk…

        berbalik kepada saga, memang ineterior dia kurang menarik sebab ubah suai sikit interior savvy, bayangkan la bro, savvy tu sebaya dengan myvi 1st generation, saga flx masih lagi pakai interior tu..sebab tu la nampak lama..silap proton juga dari awal, sebab saga tu sepatutnya interior berbeza dengan savvy secara total…

    • aku setuju.

      saga & exora interior mmg agak bosan.

      myvi gen1 lg cantik interiornya.
      tgk dashboard ngn door panel compliment each other.
      even myvi gen2 pn xcantik cm gen1.

    • ooooo…..owner myvi tngok dashboard cntik….tp yg aku pelik,diaorg nk speed &.nk potong 3,4 bijik keta x tngok plak brape cc nye…1.3, 1.5 ke atau 2.4? nk lyn korner x tngok plak design & suspension myvi tu sesuai ke tak? nk taruk rim17″ x tngok plak sesuai ke x? al patut la bnyk myvi t’golek tepi jln & highway sbb owner tngok dashboard je…wakakakakakaaa…

  5. nak kata myvi punya dashboard cantik bagi saya x dak apa yang menarik, hyundai i10 lawa lagi kot. ak mmg duk tunggu saga 1.6 flx ni,

  6. just wonder the design of the wheels.
    and also curious of how is the bodykit like.

  7. 1.6L
    CVT & MT
    Bukan R3, tapi SE.
    Putih & Merah
    Pasti menambat hati
    Akan datang tak lama lagi 🙂

  8. saga extreme ni!! haha

  9. gem2 and neo any upgrading to come?
    cfe spec maybe? he he.
    3 and 5 dr sporty proton.

    • bro..gen2 ngan neo bkal stop…nk bg laluan utk p3 sedan n hatchback….GSC dah mula jalan….n ade info mngatakan bhawa GCS n EMAS adalah projek yg berbeza….saga r juga dlm plan…maybe lg 5-6 taun p1 bley pgang blik market m’sia……(^_^)

    • malu bertanya, malu diri sendiri….hahaha 😛

  10. kat aussie ko dah letak siap2 enjin 1600 liter..siap tukar jadi S16…
    kat Malaysia ko baru nk jual..ada pun ko jual jadi teksi..adoii la proton…

    waja dah kena kambus, perdana dh ready nk kambus, ada saga, persona n inspira…
    model lain apa pun tarak…
    recycle itu model saja…

    perodua ok jugak sbb jadi tukang pasang…recycle myvi sampai nk reput.
    ini proton, pembuat kereta…tapi ..tapi…
    tapi.. tapi apa pun tak boleh…
    orang kalau umur 26 thn daj boleh kerja, kawin…
    ini nk kena suap, tak reti nak survive…

    kesian proton.
    gomen, lepas ni bukak lagi tender utk buat kereta peronda polis..
    boleh la proton perabis stok…

    • ada je org yg beli proton, polis pun bukan semua pakai proton, ada je nissan xtrail, kancil, evo 10..

    • Gomen dah banyak pakai Nissan dan Toyota laa sekarang…

      Nissan Xtrail, Frontier, G. Livina..Toyota Camry, Fortuner, Hiace, Innova, Avanza pun ader.

      Proton supply Waja CPS je sekarang ni. Exora ada laa sikit.

      Model lain seperti Ford Everest (mostly JPJ dan HASIL), LDV, Iveco (mostly Kesihatan) Isuzu, dan Mitsubishi (aging Pajero)

      • patut kita listkan berapa byk kenderaan yg di beli oleh setiap agensi setiap tahun.. nak tgk tahap mana dia org ni support kenderaan malaysia..

      • Amat,

        Setakat ni boleh dikatakan Kerajaan Malaysia tak pakai sangat kereta Proton. Mungkin kerana Proton tak mempunyai range model yang luas seperti Nissan dan Toyota.

    • Setahu saya waja cps ngan inspira je yg p1 supply.

    • pembetulan sedikit, enjin 1600 cc ye bukan liter tu dah lama ada kat Malaysia, cuma stok terhad, dan satu lagi enjin 1.6 liter atau 1600cc yang untuk FLX tu versi yang sudah ditambah baik. Kalau nak ‘bash’ Proton sekalipun, belajar dulu perbezaan liter dan cubic centimetre ataupun cc.

      • dah kata dah, basher ni cakap ikut sedap mulut je..fakta haprak semua bertabur ntah ke mana..haha

    • Mmm… kesian ko. merepek meraban tak bertempat.
      Proton tu projek kereta nasional kerajaan under GLC. Nk banding mcm company konglomerat mcm hyundai/KIA? Sejarah diorg pun berbeza. …Jadi balaci tukang pasang kereta org tu lebih ok dari pembuat kereta sendiri? Ko biar betul?

      Hehehe… toyota/honda yg dah umur lebih 75 tahun pun sepatutnya dah pencen n ready masuk kubur la ye?… perrgghh. Saya faham, kalau ko ada fius tercabut kat kepala tu, bleh hubungi saya. Saya bleh tolong. Dah biasa handle pesakit mcm nie:).. Sorry gurau pagi.

      Peace n cheers!

    • 26 tahun? dh kje & boleh kawin? itu klu blajor thp dgree boleh le…klu yg trus blajar smpai master & phd? bila kuar blajor berebut ipt nk amik diiikkkk…nk kawin pun ramai yg naaaakkkkk….

      bila aku baca bnyk kali komen ko ni maka aku akn gelak banyk kali jugak…bkn sbb statement ko kutuk proton tu tapi gelak thp & kualiti pemikiran org yg suka jd tukang pasang…klu camtu maknanya PERODUA TAK BOLEH DIIKTIRAF SEBAGAI PEMBUAT KERETA NOMBOR 2 MALAYSIA SBB DIAORG PASANG, BUKAN BUAT!!!! NAZA PUN PERNAH MOHON UTK DIIKTIRAF PEMBUAT KERETA NOMBOR 3 MALAYSIA TAPI DITOLAK ATAS ALASAN DIAORG PASANG KERETA KIA, BUKAN BUAT!!! APA BEZA DGN PERODUA?

  11. terrbaikkk

  12. em…. ap2 hal.. pikir long term using… kalo stakat kejab2.. better amik honda/toyota 2nd….

  13. Rugi la buat owner saga se blm..kalau jadi 2nd se ni.bikin sentap ni.. 😦

    • tkpe bertambah lagi keluarga saga

    • sikit2 rugi sikit2 rugi…. sejak bila kat malaysia nie beli kereta untung… beli rumah jer untung setakat nie

      • maksud pembeli rasa rugi adalah apabila proton suka keluarkan satu2 model ni “separuh masak” atau “tak masak ranum” terutamanya bab2 powertrain dan safety spec. Kalau bab2 facelift sahaja mungkin pembeli2 awal tak kisah sangat. pastu harga kdg2 beza sikit sahaja. Perlu diingat, tak semua pembeli kereta ni educated dan terdedah dgn2 info2 dunia automotif.

      • En Pothic saya paham maksud awak sbb sy pun pengguna PROTON:
        heheh…terlebih tahu dunia Automotif susah jugakan,sbb rasa takut pulak nak beli kereta baru.hehehe..tp klau langsung x ambil tahu confirm2 terkena nanti,Aku rasa PROTON cuma mengikut aliran automotif semasa,cuma consumer sedikit risau sbb model saga ni terlalu cepat di upgrade,takut nanti customer x nak beli sbb nak tunggu upgrade model.nak buat mcm model tu boleh buat duit kan….

      • sebenarnya SA Proton pun ada mengadu, Proton cepat buat upgrade version terutama sekali untuk Saga… ada customer diorang bengang sebab baru je beli kereta, keluar pulak versi upgrade… diorang pun serba salah sebenarnya, nak bagitau ada model baru keluar nanti sales tak jalan pulak… lepas ni Proton jangan buat la kerja macam ni lagi, secara tak langsung akan ganggu sales… sepatutnya saga flx tu la saga fl, takpe la lambat launch tapi terus keluar 1 version.. ni smpai 2 version dalam masa setahun, rupa sama tapi enjin & gearbox lain, harga pulak tak jauh beza..memang bengang la owner sebelum tu… lagi 1 exora turbo, dah berapa kali tangguh, sampai jenuh SA tu kena tanya… harap Proton ambil point ni & jangan ulangi perkara yg sama lagi

      • mgkn kena jarakkn sikit tempoh perkenal antara varian
        klu dkt sgt sure bengang customer yg dah beli
        baru beli tgk2 dah kuar yg baru, huhu

  14. takda info terbaru pasal exora turbo kah?

  15. agak berape price range kete nie ye….lebih 50 k kot…

  16. Yang ditunggu hampir tiba.. kira mcm Proton Kasturi la nih… korng rasa harga dia brapa? cer teka… ada harapan tak harga dia sama je dgn saga FL X 1.3

  17. takde lagi ke info2 yang terbaru…upload la gambar nye…..

  18. blom ada dgr khabar berita lg ka pasal 1.6 flx cvt nie?………

  19. btol ke ni? ke rumours je? aku takut nyesal lak nnti angkat 1.6fl tu… bleh tolong confirmkan btol2 x der?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s