funtasticko design

http://funtasticko.net

SEAT Mii adik kepada VW Up & SKODA Citigo

11 Komen

Bertambah la lagi adik-beradik VW Up, setelah SKODA Citigo & yang terkini SEAT Mii diperkenalkan. Gambar diambil dari autoexpress.co.uk

* bila Proton nak reveal GSC (Globall Small Car) pulak? Jangan tunggu lama-lama, makin banyak saingan lepas ni, susah mau cari makan oooo, hahaha…🙂

11 thoughts on “SEAT Mii adik kepada VW Up & SKODA Citigo

  1. Emas bila lagiii…manyak lambat Ooo….

  2. biasa la …. proton suka delay

    cakap 2010 year end keluar CFE, sekarang sudah 2011 year end

  3. Luar ok. Dalam kureng.. seat dia mcm saga 80an punya design saja.. hehe..
    Proton kuar la cepat2 Emas ngan CFE haish lambat beno…

  4. Dashboard lg simple drpd Saga.. Bash la kaw2..haha

    • meh sini aku bash dashboard saga😉

      jujurnya, aku mmg xske dash savvy/saga.
      nape? sbb nmpk outdated & flat.

      kete murah xsepatutnya nmpk murah.
      jgn sebab murah, design jd “soulless”.

      ideanya ialah:
      kalu kete murah pn proton bg perhatian yg serius, insyaAllah proton akan ada repeating customer.
      cuba bayangkan:
      kete murah pn diorg design baik2, mst yg mahal pn lg baik drp yg murah nih.
      dulu bli yg murah, kualiti bagus, kali ni ade $, bli yg mahal pulak lah, kualiti pasti ok punya🙂

      utk saudara2 kembar vw up!, mmg dashbd diorg seiras.
      aku ske design cmni. simple, stylo.

      • Mmm… nie saya komen plak:) Bila cakap pasal dashboard nie ada 2, 3 benda yg saya suka tengok; design, perincian (detail) n kualitinya (texture, material dll.). biasa la, ada org suka yg nampak simple, ada org suka nampak futuris dll. Itu pilihan masing2. Bagi saya, saga dgn title budget segment car dah ok dah cuma satu jer yg kurang…. bab kualiti dan detail. Nie termasuklah sambungan parts yg nampak murah n tidak kemas.

        Berbanding model seperti VW; Sebenarnya saya x begitu tertarik rekabentuk2 kereta2 vw (kecuali scirocco..hehehe). Sebab terlalu banyak rekabentuk vertical n horizontal line yg jelas. dah mcm kereta 80an. First time tengok akan nampak WoW, tapi bila berkali2 tengok… biasa2 jer. Namun begitu model2 VW nie nampak mahal walaupun designnya simple sebab kekemasannya. simple n kemas:) Proton patut contohi perincian yg ditekankan oleh model2 dlm VW (jgn ikut cue design dia…tak sesuai utk proton) Cuba tengok design lampu depan diorg. Biasa2 jer..TAPI cuba tengok design perincian dlm lampu depan tu, kemas n nampak mewah. Baru ar bleh letak harga tinggi mana pun org akan beli… sebab ada kelas! (Ops… sorry, tapi bukan design luarannya )🙂

        my 2 cents.

        cheers!

      • Saya pulak..hehe

        Dashboard Proton pada saya amatlah mengecewakan. Design nampak murahan (Barang murah tak semestinya nampak murah). Interior yang lain pun nampak tidak kemas dengan gap-gap yang tidak sekata. Dashboard Saga/Savvy contohnya, memang futuristik adaptasi daripada APX. Tapi futuristik saja tidak cukup untuk memujuk mata ini mengatakan dashboard Saga/Savvy cantik. Senang kata, Cheapo Futuristic.

        Utk future model Proton, buatlah sesuatu rekaan yang boleh menambat hati masyarakat global. Since Proton akan mengeluarkan global car, citarasa perlu global. Jangan syok sendiri. Dapatkan kepakaran luar jika perlu.

        Mengenai kereta adik beradik Up-Citigo-Mii ni, saya berpendapat ia mempunyai rekaan yang biasa saja tapi bersifat global. Yang paling cantik antara 3 adik beradik ni ialah Seat Mii. Walaubagaimanapun, ini ialah pendapat peribadi saya yang secara terang meminati (bias) jenama Peugeot, Renault dan Fiat. Hahaha

  5. hahahaha..depa hanye ultrakiasu sket kalu poton syrkt len ok jekk..PELIK!!

  6. lambat tue xde masalah sgt,sebab proton leh kaji produk2 nie sebelum lanch produk Emas tue,so dr ctu leh improve kualiti,spec yg lebih baik lagi.baik bermasalah mase testing dr bermasalah mase kete sampai ke tangan user..lagipun P1 xsepower VW yg mempunyai variasi enjin2 yg sedia ada yg banyak n mantop2,coz anytime je leh kuarkan varian kete baru cepat..P1 lum ade lagi enjin yg berskala kecik,kalu ade pun masih dalam proses pengujian,so P1 mmg kene ambik konsep pelan2 kayuh lee,wat kerjasama ngan kampeni keta lain cm Mitsu ke,ape ke utk tingkatkan teknologi,produktiviti di samping dpt jg mengurangkan kos RnD dll..just my 2 senn….

    • ya..aku setuju dgn pendapat kau. Dalam bab ni aku admit proton still struggle untuk mengeluarkan sesuatu model yg bukan “core” bagi mereka. Mungkin proton tidak mempunyai banyak resource dan ketidakpastian pasaran. Selain itu, proton juga kena fikir bab kewangan juga kerana mereka pasti menumpukan kepada model2 yg sedang mereka rancang sekarang.

      Macam konsep EMAS tu pun, ia pasti akan “didowngrade” sesuai dengan faktor ekonomi. Teknologi sebegitu bukan datang pada harga yg rendah. even Lotus mempunyai kepakaran dan teknologi yg canggih dalam dunia automotif, namun, tak semua dapat digunakan oleh proton lantaran faktor kos.

  7. ape ape la, yg aku tau proton x kuar keta kecik cam perodua, paling kecik pun cam tiara/savvy sbb nanti kacau periuk nasi perodua…emas pun agak besar…mii ni mgkn bole bandg dgn keta lbh kecil…
    dashboard design utk keta kecik selalunya simple. kalau segmen c/d lagi detail, design pun lagi nampak luxurious atau trendy. dh mmg camtu kot. lain la kalau premium cars, kecik2 pun nampak mewah..huhu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s