funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton tak jual Lotus

39 Komen

Akhirnya Proton pun dah berbunyi. Kenyataan media rasmi dari Proton hari ini berhubung dengan spekulasi penjualan Lotus kepada Genii Capital adalah tidak benar sama sekali. Proton kini sedang memantau perkembangan plan pemulihan 5 tahun Lotus supaya ia berjalan dengan lancar selain mereka sedang sibuk dengan beberapa projek usahasama termasuk pembangunan Proton GSC & Lotus Ethos.

Petikan daripada kenyataan rasmi Proton :

We refer to the news reports that have been circulating recently over the sale (of a stake) in Group Lotus.

PROTON hereby states that the alleged moves between Group Lotus and GENII Capital are untrue and that the news are highly speculative in nature. PROTON’s relationship with Group Lotus is as good as it has ever been. Through this positive synergy, our priority now is to ensure that the Lotus Business Turnaround Plan is executed according to schedule and that both parties are committed to its success. PROTON and Lotus have reached a juncture whereby the market is eagerly waiting for Lotus’ new products and all our energy and efforts have to be channelled towards achieving this critical goal.

Furthermore, the scope of Lotus’ involvement in F1 as title sponsor to Lotus-Renault GP is to create dynamic marketing and branding synergies.

PROTON does not wish to further entertain any unsubstantiated news of speculative nature and we hope this statement will put all speculation to rest.

* lambat sikit update perkembangan terbaru ni, hari ini sibuk sangat-sangat… ada berita sy dapat p3-21a dah mula trial, lepas ni diorang nak buat kereta kuning untuk “crash test” pulak… kita tunggu spyshots terbaru nanti🙂

39 thoughts on “Proton tak jual Lotus

  1. tak sabar nak tunggu bape p3-21a dapat bintang untuk crash test nanti,harap dapatlah 5 bintang seperti yang disasarkan

    • sy dengar cerita p3-21a ni ada 6 airbags… mungkin utk h-line

      • saga 1.6 flx x dak info baru ka?

      • baru ni dah buat trial, mungkin tak lama lagi launch la tu..ni versi SE rasanya

      • saya harap standard ada 2 pasal 2012 dah semua kereta baru nak jual min ada 2 airbag. Kan elok E ada 4, P ada 6 and S ada 2.

      • FLX 1.6… harap cepat la keluar.. tdi ada tgk2 SWIFT ‘murah’ tu.. mcm haram… RM555 sebulan utk tahun pertama je… teringin jgk nk pakai model kompak buat berulang keje main dlm bdr nih.. nk beli Myvi steren EPS dia mcm menarik.. tp baca review berita Harian 7okt lps.. fuhhh.. susah review newspaper nk bgi komen negatif pada sesebuah kenderaan.. skrg tgu FLX 1.6 pulak..

  2. (offtopics skit)

    Berminat sgt ngan Persona R…

    biggest letdown is enjin die still pakai timing belt…
    xde masalah actually, tapi perasaan was2, fobia, gundah gulana amat menguasai diri takut2 timing belt putus….huuuu~~~

    Kan bes camPro tu timing chain, napela mase mula2 design dulu tak terus pakai chain..samela cam power window dedulu pakai belting instead of pakai scissor type…dah jadi name buruk baru nak ubah…dah terlambat~~

    • enjin cfe tu cuma versi upgrade, bukan enjin baru sepenuhnya..sebab tu masih pakai belt lagi… takde masalah rasanya dengan belt, sebab company mcam vw pun balik semula pkai belt, dulu pakai chain..mungkin ada pro & cons dia…

    • senang cerita ada sebab kenapa deorg pakai timing belt.
      Saya nh jenis pasal engin x berkira sangat asalkan boleh bawak dari point A ke Point be sudah.
      Tapi yang pasti harap ketelitian/detail kereta yg penting.

    • Skrg nih timming belt ada satu mekanikal yg jaga bila belt tu putus supaya dia x rosakan engine.. harap proton pun ada jgk utk model baru nih.. rasanya Honda yg mula pakai.. x pasti sngat mcm mana benda ni.. mungkin ada pakar yg boleh explain..

  3. td nmpak “seorang tuah” d shah alam dkt area carefore, kurang berkoyok pulak si tuah tu mgrib tadi,mgkin dah kurang peningnya.. blh tahan sasa bdn si tuah ni, tp tak sempat nk bgmbar dgnnye pula… tuah bwk bodyguard, cik abg exora turbaa… dua2 bdesup2, kalah miyabi si sondolan.. oppsssss,terlebih sudah..hehe

  4. saya rasa xda masalh psl timing belt klu jg maintenance dgn baik. Br ni g prtn sc utk servis kete,prtn dh isu sekular kat sume sc timing belt mesti tukar pd 80k km@3 thn,yg mana terdahulu utk mngelakkan timing belt putus. Kalu x,warranty x valid. Bg yg dh abis warranty, kwn foreman saya suggest,tkr pd 80k km@ 5 thn,yg mana terdahulu.
    Mmg ada yg bleh pegi sampai 100km ++ mcm gen2 member saya, tp ada risikolah. Yg alat honda pkai,skrg dh jd standard mana2 kete pkai timing belt mesti ada,prtn pun ada,tp itu xbermmaksud klu timing belt putus,enjin akan selamat.
    Prevention is better than cure, so,preventive maintenance amatlah penting.

  5. xslh sayalah,p321a ni dh anto dh crash test n wind tunneling,br bleh finalised part

    • rye la bro. Bukan ker internal dulu baru external. Mesti la dah crash test untuk lulus production..

  6. fuhh….ramai orang lega kot…harap derang focus kat goal asal derang….
    ceriter pasal persona R. aspect safety still kurang lagih kot kat proton. pasal hari tuh tanyer engineer safety dier…dier cakap still refer to mitsubishi nyer spec lagih…outdated gler kalo camtuh..mannequin crash test pon ader beraper orang jek lab derang..
    harap proton boleh upgrade safety dept derang.
    cadangan buta:
    1. kiblatkat safety kat leading safety features macam toyota and volvo…jgn gantung sangat kat mitsubishi yang penuh scandal tuh.
    2. paksa gov. vendor vendor nih initiate safety features nyer development. asyik amik hirotako ngan takata nyer seat belt jek…
    3.cooperate ngan mimos or university or polis or JPJ memaner establish safety yang perlu ada untuk malaysia..bukan copy paste safety features dari negara orang lain yang tak sesuai ngan mesia nih….
    4. update video defensive driving kat proton website untuk awareness orang ramai biler ader kecemasan.
    and etc lah…
    nak start kijer lak..aduiyai

    • 1. Setahu saya volvo yg paling pentingkan safety. Toyota lak x tahu la( setakat ada kes pedal melekat baru nak buat baik x yah..
      2. Perlu2..
      3.x silap MYNCAp start 2012.
      4. Perlu sesangat. Sesetengah org kalau dah kene tahan bukan nak defence( mcm drama- nampak dumb sangat). Boleh keluar maki hamun. Ada ke kemalangan org tibe2 boleh tarik handbrake depan kite.
      Suke cara BMW ajar org untuk defence.

  7. satu lagih safety features yang main dalam kerete. besi nyer element….development besi nih masih lemau arr kat mesia…balik balik besi untuk civil construction…..try la gomen improve sket bagi ader variety loh….miyazu maybe ader foamed steel tuh…ngan latest hot stamping. ….nissan dah siap develop multilayer dah….tapi comeon arr local steel player…
    dowh…

    • proton kan dah mula pakai hot stamping ni utk p3.. tunggu je la

      • not blamming proton.. just concern vendor besi duk zaman p ramlee lagih….boring gler…tak move the industries forward….pasal selesa dah….tak improve pon orang beli gak..

      • tak silap besi yg high tensile dengan ultra high tensile proton import dari Korea

      • Tuh la masalah kat mesia nih. Tp the most disadvantage pasal besi. Kurangnye material engineer.

      • ape yg bro campromania ckp 2 btul blake….high tensile steel d’supply oleh company korea….teknologi hot press akan d jdkn sbg elemen wajib demi ksalamatan pngguna…seriusly bro bile hotpress part diorg buat hardness test…cm xde effect lgsung…proton ngan miyazu dah setup hotpress plant kt PTGM…jd misi dan visi proton utk cpai 5stau euroNcap insya allah trcapai…

      • mmg spt yg abg campromania gtau yg proton dibekalkan high tensile steel dari korea & klo x silap saya p3 ni akn dilengkapi dgn high tensile steel yg lebih baik dr exora n inspira. sbb klo mazda dorng dah buat research nak guna ultra high tensile steel utk upcoming model dorng mcm cx-5.

        sy xpsti tp mcm pnh baca yg p3 high tensile steel bole tahan impact sehingga 1500 MPa n mazda cx-5 ultra high tensile steel 1800 MPa.

  8. fuhh….

    lega rase bile benda ni cume khabar angin je…….skali lagi si bahar ni buat pasal bagi `flying kick` terus…..

  9. off topic…
    xhbis lagi isu ckai kereta di malaysia…aduh
    blog Sembang Auto……

    • mmg kalau tengok agak terkejut. Tapi pikir2 balik pun, malaysia nh bukanlah besar mana pun. Hasil pun x banyak. Cukai la semata2. Tapi sebab dah 200% cukai. mana x harga sampai 100k. Itu baru hyundai. Belum tengok harga P1/P2 lagi. Tapi lebih baik harga kereta mcm nh berbanding harga minyak.
      PENGAJARAN: Baik beli aset(harta/tanah). Lebih berbaloi berbanding beli kereta. Org kite nh banyak berlagak kereta jer..

    • some blog fighting for design, some blog fighting for quality improvement.
      so what wrong if some blog fighting for reducing car tax. …..

      aku mahu kereta aku cantik. quality tip top ngan murah….proton pon kena cukai…..tapi berlebih sangat…..cian dowh pakcik gua yang toreh getah naik motor pasal tak mampu beli kete…
      lu kaya lu nak beli kete ngan harga mahal…lu punya suka loh….

      sah geng sokok tinggi nih….prrfff..

      • geng yg lg 1 pun sama gak bro, kalau jd pemimpin ni duit cari kita sebab ramai kroni2 kejar… tak percaya try la jadi calon, hahaha… kalau nasib baik menang, tggu je la apa yg sy ckap tu… tapi sebelum tu kena sepak terajang dengan geng2 parti dulu la, hahaha… sebab masing2 ada calon pilihan

  10. info baru, kemungkinan Saga 1.6 FLX SE akan launch bulan depan… sekali dengan exora fl turbo kot

  11. Makklumat yg saya ada, exora fl akan launch bulan depan, tmasuk yg varian turbo. Proton new sedan (P3-21A) confirm launch bulan 3 klau xde ape2 hal.

  12. off topic : saya rasa ada orang “sakit” la dalam blog ni, sebab semua komen sy mesti ada thumbdown, mudah-mudahan dia cepat la “sembuh” dari penyakit dia tu, kritikal sangat2 dah tu… hahahaha….

    • bro baru perasan ker. Saya dah lama perasan dah. Kebanyakan komen forumer lama pun kene gak.. X per la bro. Lebih baik thumb down dari bagi komen x membina..

    • Mmm… tu la pasal. dah lama gak perasan. Siap dah offer nak buat rawatan lagi:) Kepada mereka yg sengal otak tu, sila berhubung ke no,. tel nie : 03-41423444 unit gawat darurat, hospital sakit jiwa…ehhehe.

      cheers!

  13. Biarkan je bro campro..biar dia sakit sengsorang…..
    Harap keluaran proton kali ni menepati citarasa semua dan mampu bersaing dengan Avante baru…tengok yg plet SG..bleh tahan gak lawa…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s