funtasticko design

http://funtasticko.net

Trak elektrik ciptaan Proton!!!

52 Komen

Adakah ini salah satu daripada projek “rahsia” Proton yang selama ini tidak didedahkan kepada umum? Kita sendiri pun tak tahu Proton ada bangunkan trak & bas elektrik, kita cuma tahu kereta elektrik & hybrid sahaja. Info ini telah dikongsikan oleh sahabat kita Gooddaymate! melalui link facebook Tok Pa. Nampak gayanya Proton bakal menceburi bidang baru la lepas ni, bila Proton nak keluarkan gambar & sumber rasmi tentang perkara ni? Diharapkan Proton boleh memberi saya lebih info & gambar lepas ni.

* post ni bukan nak promote “ahli politik” ye, nak kongsi info Proton semata-mata… jangan pulak yang nak salah tafsir πŸ˜‰

sumber : facebook Tok Pa

Advertisements

52 thoughts on “Trak elektrik ciptaan Proton!!!

  1. Disebabkan ini dari FB Tok Pa, jadi gambar yg diambil hanya melibatkan Tok Pa je laa..Gambar lori takdak. Haha

    Offtopic:

    Masa saya menyertai convention dan dialog pelabur dan perusahaan di selatan tanahair satu masa dulu, Tok Pa memberi komentar yang sangat meyakinkan. Berbanding seorang menteri besar yang langsung kaku untuk menjawab masalah2 infra dalam negerinya sendiri.

    So moral nya – politician ada yang buat keje dan ada yang lembap..

    • ada la skit2 gmbar trak tu, harap proton boleh bagi gambar lain & info detail la nanti, ramai yg tak tahu

    • tok pa, bukan politician yg biasa… dia jadi menteri sebab mantan tun mahathir minta … first class honors dlm economy kalau tak silap… dia jadi senator baru jadi menteri… so dia naik memang org yang dah bekerja… bukan mcm setengah politician yg naik pasal kuat melobi dgn $$$$$$

  2. Ala..x nampak logo proton kat trak tu….

  3. mcmni kene ada lesen lori juga ker ekk.. mau ambik r besar skit dari exora… hahahaha belakang kasi pimp sikit dah jadi rumah bergerak…rumah pn dah mahal.. so beli lori jer

  4. Mmm… biar betul proton buat trak nie? Kalau betul, nie la salah satu cara proton kembangkan operasi dlm industri berat pula sama seperti jejak2 awal penubuhan company2 automobile dari korrea tu. Chaiyok! chaiyok!

    cheers!

  5. pelik trak nih… ada 2 tayar kat depan ?

    • x pelik la bro lori ada 2 axle kat depan. Current trend pasal lebih mudah untuk buat pusingan dan control. Tapi cab die mcm Magnum pun ada..

    • Lori tipper yg angkut tanah sekarang dah banyak yang pakai double front axle. Lagi besar dan lagi banyak load.

  6. Smith, Proton JV to Boost Range of Light Electric Trucks

    http://evworld.com/news.cfm?newsid=22773

  7. i like proton when they have secret project like this.. πŸ™‚

    tayar 2 depan dah mcm transformers lak.. hihhihi..

  8. ok..kali ini betul2 bangga dengan proton..tahniah proton kerana telah berjaya menghasilkan trak n bas elektrik..semakin luas skop proton kali ini..tidak tertumpu kepada penghasilan kereta sahaja..tahniah!

  9. bangga lah dengan proton skang nih… even honda n toyota dah backward.. moga proton buat model2 dengan mempunyai wajah proton tersndiri dan lebih ke arah global ^^

  10. ini bukan rahsia ….. dulu proton pernah cakap maybe akan keluar lori pada masa depan ….

  11. wiper tak sorok 😦

    *tongue in cheek*

  12. assalammualaikum… utk pngetahuan lori nie jenis hybrid…mnggunakn kpale MAN klu x silap…pki enjin campro cps 1.6 tmbh elektrik motor bg setiap tayar blakang…

  13. crash test dah jalan la bro. mmbr aku ada tunjuk video tp tak boleh didedahkan. huhuhuhu…

    so far keta ni dapat 3star, skrg ni dlm proses improve kan sket lg utk dpt kan 4star setanding dgn keta2 ternama kat pasaran.hehehe…..

    • ni lori ke kereta cerita nie..

    • x silap, gen2/persona high line leh dapat 3 stars.
      Ad isofax, side airbag, esp will get another stars.
      Another stars is all about technology that prevent the passenger from harm. Seat belt belakang pun kene ada pretension.
      Senang kata, walaupun kereta x besar mana kalau dlm perbagai crash test pun, passenger die boleh dapat minor injury boleh dapat 5 stars. Harap ada pole test.

    • nak fine tune bhg seatbelt yg agak tricky sikit, rasanya renault dan volvo dpt 5 star lebih awal sbb diorang expert bhg ini

  14. Bro campro,
    Nak tanya, Proton motor and Proton x d kene mengena kan. Sebab saya googled tadi. mcm 2 entiti berbeza. Boleh tolong explain..

  15. blog ni dah masuk web cbt la geng, http://cbt.com.my/111014/proton-studying-electric-commercial-vehicles thanks to bro Hezeri Samsuri πŸ™‚

  16. ada related apa2 ke ngan youngman ni truck?? sbb rasanya youngman sblm masuk bidang kereta ni dia ada bus, truck…

  17. ni mana pulak dpt cita ne?? Camna staff sendiri pun x tahu. Sya keja dlm RND sendiri pun x napak apa2 lord yg masuk dlm proton. Sory bro…. Tu gambar mukin company lain kot…. Uniform pun x de yg pakai uniform proton.

    • gambar ni pun sy ambik kat facebook Tok Pa, tapi kalau tengok gambar no 2 tu jelas ada logo Proton pada jacket staf yg bersalam dengan Tok Pa, yang paling nyata sekali gambar di bawah sebab MD Proton, DSSZ pun ada sekali dengan Tun M, kan bangunan belakang tu kat test track Proton.. πŸ™‚

    • x kisah la bro. betul x itu kami x tahu tapi kalau dah dekat kilang P1. Semestinya ia akan jadi spekualsi org ramai. Mana la tahu mungkin ini projek yg sedang dikaji untuk kommercialkan EV untuk commercial car like Exora.
      Tapi saya harap sangat P1 luaskan lagi produk exora. Kenapa x jadikan exora nh commercial purpose mcm Semi panel mpv.

      • kat link cbt yang sy attach tu ada sebut Proton akan keluar van komersial Exora tak lama lagi..

      • Range Exora patut diperluaskan lagi, semi-panel van tu memang patut ada dalam range cuma designnya kenalah ada perbezaan sikit. Tapi kalau nak buat ganti untuk arena, lagi elok derive dari Persona R sebab kalau dari exora mungkin nampak macam tak sesuai.

  18. Sy pernah tgok Proton test Exora Commercial dulu,nanti sy cari balik klau masih ada gambar dalam simpanan saya.tq.

  19. patut nampak besar rupanya pakai Kepala Truck MAN….. adakah Proton ada JV dengan DRB Hicom @ Deftech ?

  20. Kepala MAN truck yang pakai tu stendet lori Daihatsu 3 tan tu..bukan lori semi truck yang trailer panjang…sbb pe pakai size pale tu…sebab elektrik motor setiap tayar tak cukup kuat nak bawak berat2…ade ke pakai tayar lipan size lori 3 tan tu…pastu coil spring??? bukan leaf spring ok..kontena pon kontena kosong…cuber letak forklift ke dlm kontena…confirm merangkak…

    it takes 21hours to charge the “lorry”. Enjin campro sebagai gen set tu tak cukup kuat nak charge the whole battery packs.

    [projek ni memang projek mahatir yang doomed to failure..sebab lori kena gerak non stop utk good ROI…ngn lori jenis ni..jadi model jela dlm hanger…

    • ni mungkin engineer hebat berceriter nie.. hebat ceriter dia….. dulu org kata terbang tu mustahil… tp skang nie terbang dah jadi kebiasaan jer dah…. tu dulu lah yer…. lepas tu org kata mana boleh kereta guna electric jer… tp skang nie dah ada dah… tu dulu lah yer….

      mungkin saudara takpuashati nie engineer hebat sangat kot dah buat kajian mendalam dah…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s