funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Exora Turbo & Saga FLX 1.6???

100 Komen

Gambar ini telah berjaya diambil oleh sahabat kita, bro Chor yang ketika itu dalam perjalanan pulang dari Kemaman ke KL. Sebuah Exora Turbo & Saga FLX yang berkemungkinan besar 1.6 sedang menjalani ujian di sepanjang LPT. Cuaca hujan ketika itu, tapi bro Chor berjaya juga ambil spyshots ini. Adakah ini memberi petanda yang kedua-dua model ini bakal dilancarkan serentak bulan hadapan? Sama-samalah kita nantikannya, terima kasih bro Chor kerana sudi berkongsi gambar & info ini,🙂

100 thoughts on “SPYSHOTS : Exora Turbo & Saga FLX 1.6???

  1. damn . exora looks nice

  2. yg saga tu rasa bukan 1.6 FLX kot coz dah tak buat testing dah..yang exora pn kene hati2 gak coz ada FL, CFE dan PRIME… yg mana ya.. kita tunggu

  3. FL ngan rim BLM leh tahan gak…

  4. maklumat yg sy ada, exora je yg akan launch bulan depan. Saga 1.6 xde lak info..

  5. perhh.. korang rasa tak ape yang aku rasa?? emm… nie kira hari sejarah proton jgak keluarkan byk model @ type model ketenye serenrtak kan kan kan…??
    mcm lagu andylala tu,,, ini rumah kita,, mari makan isinye,,,, nye…. hu huh hu..
    terrbaikk..

  6. klu exora turbo bole pecut dr standstill mcm kereta sedan, bukan ke nanti exora tu jd mcm kereta? habis tu persona R bole pecut mcm apa lak ek?

  7. in 2012 it seems proton will roll out cars with good engine and gearbox.
    iafm+, cfe engines and i hope proton will not discard vvt that was planned before although it does come together with cfe engine, and do hope that iafm+ will mean it comes with vvt for even entry level models. and i hope proton will come with multi adjustable steering to suit all people and all driving styles. proton for all.

    people will trust proton for its advancement.

    this element will ensure a good resale value of proton cars. i will create a dynamic proton ownership enables them to change models with less burden to the remaining loan.

    we would be a Korean in a way. supports local product. a little bit different here that people want a prove. if proton proven then easily it will help proton to go further in term of technology and rnd so as the sales out reach.

    • CFE mmg ada vvt

    • kudos to DSZ.. looks he really working hard to improve Proton….. lets look what he has done under his 5 year tenure at Proton:
      1) Proton Persona lauched
      2) Proton Saga lauched
      3) Proton Exora lauched
      4) Proton Inspira launched
      5) campro iafm engine
      6) campro cps engine
      7) new type gear box- CVT

      under pipeline:
      1) replacement for Personas
      2) variant & improvement of compro engine (CFE,.. bla.. bla..)
      3) more to come..

  8. ni exora cc brp?

    rim kt saga fl putih tu tak lawa lah.. kasi la 16 ke pastu buat betul2 special

    • ni test je sombrono pick and mix,
      but sales rep said it comes with SE badge and with body kits, also the wheels upped to 15 inches with 195 50 15 tires.

    • x ora 1.6 soft turbo, lobang intekoler tuh,
      tak kan tak tau kot

      • tak dpt info la bro..
        kwn aku ada keje bank bhgn h.p. cakap model proton 1.8 dgn persona replacement ada la dia citer.. aku konfius gk ni

  9. oh..rim exora tu…so……………

    nice

  10. konvoi ni berhenti di tol karak,sy mintak snap gambar diorang x kasi,so curi2 je lah.sportrim exora tu mmg cantik klau dapat tgok dpn mata yg saya perasan ada oil cooler berhadapan dgn radiator,sebelum tu saya follow exora tp berdesup dia tinggalkan Innova yg sy drive ni,saya rasa diorang test dkat2 jer kot sbb tol kena 2.80/2.10 sen jer..hehe(x ingat pulak tapi 2 ringgit lebih la)

  11. just hope interior Exora Turbo also got improvement .
    look like vExora turbo ini pakai 16 inches rims ?

  12. the exora’s rims look good..
    16inch..
    is it 205 or just 195 only ?

  13. OFFTOPIC TUAN TANAH: ape crita ngn inspira phase 2 tu ya…x silap la dulu ade pnah dgr P1 nk launch inspira phase 2 selepas setahun yg inspira skrg??

    • yup..sy pn dengar cmtu jgk..
      the phase 2 will consist of 70% local parts..
      the current inspira only has 30% of local parts..
      penah denga yg inspira R3 nak release by the end of this month ?
      im pretty sure that this coming inspira R3 is the so called inspira phase 2..

    • selepas 250k unit on road or brapa ntah..da lupe..tp kena lepas on the road production unit baru mitsu bagi proton reskin inspira tu😛

    • kalu tak silap lah ekk.. ada FL and cuma akan buat 2.0 jer… coz jualan paling besar pn 2.0L

      tapi tak pasti lagi takde berita baru

  14. off topic, hangin betul bila bc komen2 basher yg xmembangun kat paultan, bg warrantu salah,xbagi salah. Aduyai,bukan ape,kalu mentaliti org msia mcm ni, sampai 2020 msia xmaju,silap2 hura hara jadinya.
    Em, mmg btl,part proton ori kalu beli luar lg murah dr beli kat sc. Dah penah borak ngan mber prtn knp part beli dalam mahal ngat berbanding luar? Coz part proton ada cover 6bulan n ada gak cover setahum warranti.
    Jadi sume ini akan menjadi kos bg proton. Contoh,fuel pump waja aku klu beli kat proton dlm 600,kat luar ori dlm 450. Ada warranti setahun prtn,kat luar,no warranti. So,klu ikutkan,dalam masa setahun,klu rosak,ganti free,klu beli luar,cost akan jd berganda 900.
    So oklah klu mahal ckit.
    Servis kat proton mmg mahal labour dia tapi berbaloi coz dia check sume point yg sepatutnya n tukar brg yg sepatutnya. Klu servis luar,terpulang pada kita. So,xheran kalu mcm2 bleh jd klu servis luar.
    Masih ingat kete iswara ayah saya beli 1998,jual 2008 amik blm,sepuluh tahun,pwr window switch rosak sekali sbelah driver.
    Masih ingat,masa tahun 2006,penah try(akula menggatal)servis bawah pokok,konon2 nak murah. Mekanik bukak hood kete,soklan dia tanya, ni kete bila tukar enjin?
    Terkejut cipan aku,aku tanya knp? Dia jawap, sepanjang dia keje mekanik,mana ada kete iswara enjin dia smooth jer n cantik. Dia ckp biasanya tiga tahun jer,pastu mcm2 bunyi.
    Saya ckp enjin asal, dia plak terkejut king kong, pastu tanya,servis mana sblm ni? Saya jawab, prton sc. Itulah first n last servis luar, sampai sekarang,kete ayah n saya,sume setia kat prtn sc.
    Saya masa amik kete dr prtn last year coz repair accident,member bwak balik waja,saya bwk savvy. Masa nk blk smula tempat keje,dlm savvy,kawan tanya,ko accident,claim tukar enjin sekali ke? Coz dia ckp smooth jer,mcm enjin br. Saya ckp enjin asal.
    Pas peristiwa tuh, dia pun jadi penghantar setia gen2 dia kat prtn sc yg sblm ni anto bwh pokok je. Sekian🙂

    • Aku tak pasti samada enjin smooth tu kerana mmg hang dapat kereta yg bagus. Aku pun mmg tak pernah miss servis kereta kat SC ikut interval time sebab nak tunggu mileage mmg tak tercapai. cuma bab2 problem, masih lagi ada walaupun telah diadu. contohnya enjin tak smooth/takde pickup, skru tak ketat dan sebagainya. Kalau ada bengkel luar yg boleh settlekan masalah tu, mmg aku buat kat luar je. tapi setakat ni masih bersabar kerana susah nak cari bengkel yg ok.

      lagipun aku servis kat SC ni sbb. taknak warranty 5 tahun void dan selain mendapatkan jaminan alat ganti tulen.

    • pendapat orang lain itu hak mereka… jgn nak menghentap mereka jika bagi mereka kereta proton memang produk yg tidak berkualiti & cara mereka berfikir tidak sama dgn anda… sekian

      mahal dan tidak berbaloi? itukah yg kita mahu?

      • sbnrnya mereka2 rkyt m’sia yg mmg hobi diaorg m’hentam produk tmpatan tanpa usul periksa & bukti sbnrnya x fikir ape2…hanya bg pndgn & p’dpt ikut sesedap rasa sbb hari2 mkn nasi cmpur yg ditmbh serbuk perencah secukup rasa maggi.

      • dan ko kena fhm adakah keta luar yg masuk m’sia tu mahal sbb kualiti atau sbb tax? dan sbnrnya ade keta luar yg lg mahal dr proton (perodua? lg mhl dr proton banding dgn cc & saiz) tp kualiti lg hampeh dr proton.yg itu lu x mau bising ka? haiya…lu pakai keta apa? merc? bmw? citroen? peugeot? ferrari? lamboghini? bughatti? ford? chevrolet? honda? mitsubishi? subaru? toyota? suzuki?

    • pasal waranty tingkap tu ramai x paham konsep jaminan seumur hidup tapi ada tempoh 10tahun la pulak.. kat sini istilah yg jadi punca.. semua benda yg ada jaminan seumur hidup selalunya brg elektrik tetap akan ada jangkaan masa.. sama jugak istilah hakim jatuh hukum penjara seumur hidup.. tapi pesalah x dipenjara sampai dia mati dlm jel.. sebaliknya dikira umur jatuh hukum.. contoh pesalah umur 30tahun jadi dia akan merempat dlm lokap selama 30 tahun jugak..
      disini 10 tahun tu myb dikira dari jangka masa maksimum pinjaman 10 tahun dimalaysia.. agaknya la…

      • 10 tahun tu jangka hayat sebuah kereta…ikut pemahaman yang dibaca power window boleh ditukar bagi kereta yang dibeli bermula bulan september 2011 keatas. gen2 2005 saya alhamdulillah msih ok,skang dah 6 taun..lg 4 taun kalau xde problem nak replace power window nyer motor ….kalau nak info lebih lanjut try call i-care ye..jgn buat kesimpulan tanpa bertanya dan mendapatkan maklumat yang tepat…jgn jd mcm basher2 proton yg lain.kete proton problem skit je riuh satu dunia..kalau kete yg bukan proton je……..shhhhhhhhhhhh…

  15. plat gantung…bila la dpt klon bumper turbo ni..

  16. 1. rim exora tu smart.
    5lugs, 5spoke.
    aku harap, kalu yg 4lugs (saga, persona) bagi le 4or8 spoke. baru le balance.

    2. bumper exora tu kureng.
    side intake tu mmg dh cun, nmpk cm taring. kalu boh vertical DRL lagi kool~
    yg kurang tu yg depan melintang yg ada fog lamp tu..bosan je tgk?

    • ada taring baru nampak macam harimau hehe
      kalau aku kat luar dh garang, tp kat dlm aku nk comfort dan nmpk luas…mgkn taste org tua kot…tukar balut kulit seat kpd selain warna hitam…

  17. cantik RIM exora tu..harap ada upgrade interior juga.

  18. bro theking… bila betul2 nak lancar exora cfe ni… lamanye la menunggu…. tolong le jawab bro… kesian le kat org mcm saya ni…hehehehe

    • mana tahu hujung tahun tuk tempahan awal tahun depan.. coz org dah tak suka beli kereta ujung tahun…..coz org kata kalu beli bln 12,2011.. bila tiba 2012 kereta tu dah setahun…. mgkn itu peracangan dia kot…

      • kalau company beli kete hujung taunkan. nk elak cukai ke apa. aku pun xpaham. tp kalu individu disaran beli awal tahun. baru nilai tak jatuh sgt🙂

  19. knp aku tak pnah terserempak dgn tester2 ni?padahal aku selalu gak berulang alik di LPT tu..kalu aku jumpe, tau la dia aku nk snap gambar mcm mana…haha

    • Mungkin saya niat dalam hati setiap kali msuk highway(boleh ke mcm tu).selalu jumpa gak tp bertentangan arah..hehe

  20. mgkin kot aku n ayah aku nasib baik🙂. Yup,anto sc tapi branch punya. Minyak,mmg fully syntetic 5w40,br2 ni je try 5w30,cume kat savvy je biasa pkai 5w30.
    Smooth tu bkn maksud pickup,cume mcm enjin baru. Xda gegar sana gegar sini. Torque dip n under torque dlm town masih ada,sbb tuh last2 wat minimum mode. Tp camprolah.
    Savvy,masalah pada msalah biasa renault punya enjin kalu masuk masia walupun kekadang cnfius gak. Nasib baik prtn xpkai dah enjin renault, part ori renault mahal coz tax. Nasib baik fun to drive,minyak jimat n byk kenangan manis kete tuh,klu x,lego dah.
    Tp enjin masih lg smooth walupun dah 100k km ++. Waja br jer 85k, nk tkr timing belt coz sc br dpt sekular 80k kena tkr timing belt,so eden dh lambat dh,tggu free masa.
    Cps owner pkai waja cps @ neo cps?
    Klu servis dealer,xtaula nape xselaras mcm mber aku g br ni anto exo dia servis,ada ke patut tuko coolant stiap 10k, spark plug stiap 10k,mampuslah membayo,minyak gb auto pun masih pkai stok lame. Kat branch sc kuantan dh pkai petronas xp,dh pun tuko masa servis 80k aritu. Tp foreman aku pilih coz klu foreman br wat keje cincai. Throttle body aku cuci masa 50k coz kotor,kdg2 efek gak smooth dia.
    Tp bersyukur coz stakat ni alhamdulillah xda masalah. Bunyi dl ada ckit kat absorber,tp dh solve. Penah gak anto kat batu caves dl servis,tp hampeh. Kat kuantan ni,aku mmg puas ati,tp prtn edar ktn kat semambu,kalu eon,hampeh ckit,kat autorised dealer sc pun hampeh(tp keje cepat).
    Tp bg aku,dh bayo mahal2,biolah lambat(lambat coz buat keje ati2,bukan tido),asalkan puas ati. Aku dl mmg mnunggu tgk diaorg wat keje. Klu kdai tyr,suh tkr absorber,dlm stengah jam dh siap empat2 tyr. Aku aritu tkr spring r3 ke standard smula savvy aku,anto sc, dkt sejam setengah dia buat,tp mmg puas ati coz beralus betul wat keje🙂

    • ada byk jenis manusia nie bro… cepat sebab mahir or cepat sebab dia nak cepat…. lambat sebab halus.. or lambat sebab dia nak buang masa supaya tak service keter lain…. susah gak nak agak…. yang penting kita tengok dia buat keje… pasang semua elok…..
      nak tengok mekanik nie mahir ke tak.. masa dia buka and pasang dia tak teragak2….bila dia ambik nut nak nut balik tp dia belek dulu nut tu tengok muat ke tak.. mmg perlu risau lah.. hahaha njoy

  21. klu cps,dl penah ada vim prob sebab xda pickup. Spark plug aku tukr stiap 20k, sume ikut mber aku kat sc rekomen. Fuel filter stiap 40k,coolant flush stiap 30k walupun kat booklet tulis 40k. Minyak gb auto stiap 20k,tp dgr cite,sejak pkai minyak gb br ni,bleh tkr stiap 40k. Airfilter stiap 20k.
    Br ni tkr brake pad empat2,yg lama pkai oem lucas,byk abuk, tp yg br pkai mintye,local oem punya, tp ok gak coz abuk kurang sgt2,jauh beza ngan lucas@bosch yg gen2 mber aku pkai. Cume aku tambah magnettrap kat oil filter stelah mber aku rekomen,ada jual kat sc.

    • owh..another brek pad is mintye brand?aku nk tukar brek pad neo aku ni sbb bunyi bising bila brek mcm brek pad haus..padahal tebal lg..bila ngadu kat sc, diorg just sembur ngan angin je..tak puas ati betul aku..
      punya la bising bunyi brek aku tu smpai aku tak confident nk membrek..bkn krn tak yakin brek tak makan, tapi tak yakin kerana malu kat org..dlm kg aku dh la byk bumper..1 bumber tu betul2 dpn warung mkn…malu beb pg2 nk g keje memekak dpn warung tu..habis smua org dgr..
      aku realized yg bkn neo aku je yg bunyi…neo jiran aku pn bunyi sama jgk tp yg aku punya lg bising..

    • mintye? skrg pakai mintye.. tapi tak bagi aku tak berapa sedap… nanti nak tkar yang sedap sikit.. mintye bukan tak cekam tapi tak sama macam yang asal.. bosch… asal gen2 aku bosch… tapi berabuk bayak sangat.. cekam ok sangat…

  22. OFF TOPIK
    1.projek lori n bus electric tu proton kerjasama ngan youngman
    2.apa yg diorg bgtau ttg interior persona R tu btul bt gmbarnye xleh release lg,so sory…
    3. thun dpn cmfirm ada small car design blh tahan gak, bsr dr LAGI BESt
    4. plg lmbt bln 3 persona R kuar
    5. projek rahsia…suv comfirm.. based on exora tp bentuknye lain ckit dr yg kat pertunjukan KLIMS

    thats all….

    • ye ke, boleh tak bro bagi email bro kat sy, campro_mania@yahoo.com , ada hajat ni, hehehe

    • yay…. Iguana conform…

    • 1. So.. ada bas jugak la.. Ingatkan lori jer.
      2. Hai sabo je la nak menunggunyer..
      3. Mule dah ada ke bro..
      4. Exora, saga, inspira, persona r3 biler lak..
      5. Amik dari youngman ker ataupun design on house.

      • tak silap aku, Proton buat R&D tapi Youngman yang bayarkan development cost. pelik sikit hal ni sebab R&D memang Proton yang buat, tapi hak milik Youngman. kalau proton nak guna SUV tu, derang kena ‘rebadge’ dari Youngman.

      • Ok la tu Bro..
        Meaning that kita tak perlu keluar duit R&D…lagipun basher ni mati-matian kata habiskan duit rakyat.. macamla duit dia..

  23. Pingback: Spy Shots Exora Turbo Bersama Saga 1.6 FLX | sembang-auto.com

  24. bru dpt info dri sorunk informer, die keje dekat syrkt vendor poton – specialist dlm exora parts. dio kato exora maybe ader 3 versi – turbo memang ader dan versi Hi-line tu seakan2 prime dan memang cun – pelancaran bulan 11 nih. Ade tny die pasal saga flx, die kate xtau sebab vendor len handle..wah wah wah..sket jek lagi nih..semangat2..😀

  25. tadi mcm terdengar dalam buletin utama pasal hybrid/electric car proton dah nak jual .. ke aku salah dengar?

    • cuba tengok balik kat tonton. hehe. BU mlm tadi ke? 18/10?
      aku mmg tak sempat nak tgk BU, balik keje dari SG ni pkl 9 baru sampai umah.. huhu

    • mmg ada . Tapi saya pun x dengar semalam. Demam. Dok dlm bilik jer. Ssedar je adik kejut tanya pasal proton nak jual kereta eletrick

    • nk mula jual awal 2013 jangkaan dia lah… ada jgk dia tunjuk balik video exora Reev tu.. dah nampak stereng dia yg mcm Honda tu.. yg ni la kan Persona R pakai..

  26. off topic,bukan mahal ok,tp kalu mahal sebab keje kualiti,oklah.
    Begitu juga ngan part,sapa xnak part murah n ada warranty,tp biasalah,beli brg letrik pun klu tambah tahun warranty pun kena bayo.
    Tp kena ati2 source out parts walupun ada yg amp coz imitation byk sgt,org kdai sume kata ori,jual rega murah. Pdahal xori pun. Sy pun klu source out g kdai kt ktn yg org icare emergency prtn amik part klu prtn part tutup.
    bukan ke prevention is better than cure. Ramai servis luar,xda masalah,tp hendaklah ikut prosedur n jadual apa yg perlu servis ikut buku manual. Tp yg aku tgk,kalu servis luar,asyik2 tkr minyak itam, abis kuat oil filter aje,sampailah ada problem,br nk check,br nak tukar. Bila dh jerking teruk, br prasan spark plug xpenah tukr,airfilter dh berabuk, fuel filter sumbat bleh buat fuel pump jem n mcm2 lg. Sbnarnya,menda2 mcm tuh bg kesan kat enjin.
    kawan saya foreman sc pun ckp,servis luar bleh,tp pastikan beli part ori n ikut jadual tkr ape n bila nk tkr.
    Atuk protong, aku bkn mghentap pndpt org lain,cume aku komen tuh pasal komen yg xmemberansangkan dlm paultan pasal power window life time warranty. Wktu xda warranty, bash,dah bg warranty,bash jugak. Sepatutnya menda2 yg manafaat bg pengguna, baguslah.

    Inikan komen,xadil coz kena anto servis kat prtn jer entitle. Pdhal,mana2 manufacturer kete dlm dunia nih pun.kalu servis luar,void warranty.
    Jangka hayat kete yg penah aku baca adalah 7 hingga 10 tahun. Bleh check dlm honda punya website,dlm research paper dia. Sbb tuh prtn bg 10 thn jaminan,itu adalh jangka hayat kete@seumur hidup bg kete.
    Sebab tuh product lifecyle(jangka hayat/kitaran hidup produk) sekarang adalah 7 tahun.

  27. ada beberapa soalan:
    1. berapa agak2 harga exora turbo n H-Line nanti?
    2. Kalu peugot 5008 1.6 turbo 158 hp.. exora ni berapa hp agak2nya?
    3. Dengar R3 division nak keluarkan Exora R3, maknanya dia akan guna Campro CPS R3 dengan 145 hp dia plus supercharger… suspension mesti R3 kot.. just tanggapan..

    • jawapan saya.:
      1. Below 90k and upper 75k- secara rawak la..
      2. lebih kurang kot. 14-150 hp something.
      3. R3 gune Exora CFE.

      p/s: ada maklumat salah, sila betulkan yer..

  28. wah SUV… rasa market SUV kat malaysia nie terlalu kecik…coz SUV nie antara sedan dan MPV… cuma yang ada duit lebih jer bali kereta nie.. takper PROTON RND kan kereta untuk org pulak..permulaan baik tu RND anak tempatan telah mendapat tempat dan kepercayaan.. tengok lah nanti hasilnyer vendor kat cina yang buat parts yg rnd proton design..

    kita tengok hasilnya nanti mcmana… walaupun takde lambang proton kita tahu proton yang design kereta itu…
    bila company lain dah tengok… permintaan akan mencurah datang.. income pada negara…. maju sukan untuk negara

    • x silap youngman tu gune platform gen2.
      Yg proton lak gune platform exora. Sebenarnya, kalau SUV p1 betul2 reka untuk market malaysia/asia, memang boleh dpat sales tinggi. Kembara sebagai contoh. Not P2 Naughtycar yer. Kalau benchmark dacia duster pun dah ok, pasal dacia duster nh people car. Tapi saya kalau pakej ok, saya pun akan amik SUV berbanding saloon kalau harga, specifikasi, keluasan lebih besar berbanding kereta saloon.

      • tengok power plant dia mcmana lah… kalu ok.. minat gak keter besar nie

      • kalau harga below 70k, 1.6 cfe/ turbocharge adalah pilihan yg amat sesuai tapi P1 pasti buat 4×2 rasenyer. 4×4 nh p1 x d teknology lagi kan.

      • beli 4×4 pun bro kat malaysia nie boleh kata 90% 4×4 atas jalan raya biasa jer… tu yg menyedihkan… ada tech pn tak fully utilized

      • tapi still big market for sabah sarawak.
        Tengok la jalan raya deorg

  29. ok je pkai mintye wlupun dh 5k km. Pasal cekam xcekam,no komen coz skang xbwk laju,ikut undang2🙂. Lgpun bwk anak2 kecik yg xmau duk kat child seat,duk blakang,pkai seatbelt,tp trus dcabut,klu laju2,huru hara katblakang.
    Stakat ni yg aku suka,xberbunyi mcm lucas n krg berhabuk. Yg oem bosch punya,aku no komen coz ,tp mber aku pkai ckp sedap,tp prob byk abuk n ada bunyi yg kurang menyenangkan.

  30. makes cfe for everybody.
    make it a pocket friendly car

    saga is everybody’s car ,keep it around 40s

    before EOL , a current model like neo persona gen2 at least to be farewell-ed with cfe engine,

  31. Tadi mmber staff lama Proton kata ada delay Exora turbo, katanya x jadi launch next month pulak, most probably awal tahun depan je. Dia kata cerita betul, bukan cobaan.
    Penat menunggu ni, makin saspen dibuatnya…

    • ye ke…takkan la delay lagi…

    • dont worry…engine tengah nak production nie.. turbo pnya enjin bukan senang nak setup… nak pastikan bila pasang.. user tak leh nak usik enjin tu.. bila rosak salahkan proton balik.. so semua angle kene kaji sedalam-dalamnya

      • bagus2, agak2 jadi ke bulan depan launch?

      • delay mcm nh yg buat org geram. Tapi nak buat mcm mana. kalau problem jumpe sebelum launch lebih baik dari org komplain berbagai.

      • kalo delay kena la hint ckit atau bagitau kat cni… duit dah lama simpan.. tunggu masa nak lebur aje.. dah tgu dekat setaun dah nih.. kalo org bertunang dah nak putus dah ni.. byk kali tak jadi nak kawin.. terseksa zahir batin… hehehehe

      • sekarang dalam stage pre production.. slalunyer bila dah pre production tak lama lagi jer tu…tak lama lagi ada lah unit test drive kat show room tu.. sabo jer

      • thank you bro…. tgh nyanyi lagu ziana zain.. setiaku disini.. kelakornye la.. ahak ahak.. teringat masa program mentor tv3 ada penyokong fanatik ziana zain yang selalu buat miming.. steady..

  32. mana ser bln depan ke taon depan.

  33. jgn delay lg udah ler,
    off topic, bg aku meter persona r dh cun dh kat mata aku. Ada yg cnfius pasal warna merah,seingat aku yg merah tu kat tgh2 termasuk meter temp n fuel digital,tapi jenis selari ke tepi,nmpak futuristik ckit. Meter nampak cam wana putih dgn ring warna merah. Jgn risau,xkan cnfius ngan redline coz no warna putih rasanya,cume yg merah pada rpm redline aje. Dgr cite, klu tgk meter dpn mata secara live,nampak ring merah tu mcm timbul dr meter. Xcnfirm coz xtgk secara live. Cume yg prasan meter speedo sampai 240kmh,rpm cam biasa,sampai 8k rpm,tp redline start dr 6.5k rpm. Bwh meter fuel n temperature,ada multi info display warna merah.
    Jarum meter merah,cam same color ngan outer ring merah.
    Itu jelah yg aku dpt ingat dr gambo aku tgk dulu2.

  34. Off topic:
    Semalam terserempak ngan 7-8 biji Volkswagen Jetta… kemungkinan wakil media tengah test drive kot… berdesup potong kereta aku macam sayur…
    bila nak motong kereta aku tu, enjin mengaum gak la..
    bila aku pandang cermin belakang, tengok lampu depan, nampak cantik…
    aku puji diorang nye lampu belakang… kemas dan menarik… perggghhh
    aku mula terbayang sendiri… Persona R kita ada ke iras iras macam nih rupa nye?
    harap theking dapat bagi hint sikit….

  35. sekarang makin berminat le masuk kat funtasticko nih…

  36. setahu saya,persona r yang bakal kuar awal tahun depan guna enjin campro cfe.
    berapa lama enjin ni kekal dlm persona r ?
    sebab saya baca enjin family y akan kuar 2014,jadi adakah persona r akan bertukar enjin pada 2014,bermaksud cuma 2 tahun saja guna akan guna enjin cfe.

    bererti mengikut jejak sperti saga blm pastu kejap tukar saga fl,pastu kejap saga flx.
    harap otai2 p1 minta jelas kan sebab saya tertarik persona r tetapi sedih jugak kalau jadi seperti saga blm dan fl.

    • x. Sama je la. Cume mungkin kalau engine baru keluar, ada versi update persona R. Mcm Exora. Exora standard pakai cps, Exora turbo pakai cfe. Sama la. Update old product with new package.

    • nak pakai lama kena tunggu ev/reev la kot..enjin cfe pun akan tukar kpd enjin family y…
      takde yg kekalnya mmg lps 2 3 tahun kuar ada facelift, sblm eol pun ada lagi perubhn dr segi kosmetik mcm cat ke, bodykit dsb
      contoh terbaek myvi la dah berapa kali ubah dr segi make up, enjin sama je..huhu

    • mmg tak bole tak ubah..nnti proton ketinggalan..cth skrg dah trend nak downsize enjin pastu buh turbo, bkn nk besar kat cc lagi..sama gak cam ev/reev

      • saya tak berapa kisah kalau ada perubahan facelift, tapi amat2 kisah kalau ada perubahan enjin dalam waktu yang singkat.
        contoh terjadi pada saga blm dan fl.saga fl hanya kuar berapa bulan saja tiba2 kuar pulak saga flx.
        bukan saya kata tak boleh ada perubahan tapi biar la ambil masa yang lama,contoh la 4@5tahun,baru kuar enjin.
        proton patut design enjin sebaik2,baru jual dalam tempoh yang lama.apa perasaan owner2 saga fl yang baru ja pakai berapa bulan tiba2 kuar pula cvt.
        saya ni bukan pandai pun bab keta tapi itu la luahan saya kalau saya ni owner saga fl.
        dan saya tahu ini hanya la strategi marketing proton.
        apa pun saya bangga kemajuan proton.

  37. family y macam dah xde dlm kamus proton…setaw saya lah…

    • setaw saya lak mmg ada.
      Emm.. tapi x tahu la jika ada sebarang perubahan sebab JV dengan MMC.

      • saya pernah tanya dgn budak powertrain,mmg prototype dh siap cuma tunggu managment kata “ON”jer,cuma sekarang senyap cerita Family Y ni..mungkin sbb yang mcm bro Prolever cakap kot…

  38. if we are talking about why proton don’t use the latest or the current available technology, they might say its costly.
    if we wait for the time for the technology to be cheaper then we acquire them. by the time, we are left behind.

    so, is it wise if we joint global engine like some Korean car.

    anyway looking into the cfe engine , vvt with turbo, its quite overwhelming though its not the latest and still with cast iron block.

    i really really hope in 2012 the entry level of the engine at least vvt which initially meant for iafm+, and the cfe is not only for 1.6, but cfe can be extended for 1.3,
    and supercharger can also be utilized for engine upgrading.

    we also want to see clean diesel in Malaysia. turbo diesel . this is perfect for long distant commuter.

    we haven’t yet talking about European regulation. thus to achieve is by the need of technology. so,,,,,,

    life goes on, and it goes fast. we cannot always be in a handicap position

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s