funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : P3-21A (Persona R) “testing” waktu malam!!!

84 Komen

Kali ini “spyshots” telah berjaya diambil pada waktu malam. Kereta yang buat “testing” pun warna putih. Jelas kelihatan lampu LED belakangnya yang sangat terang walaupun masih lagi ditampal dengan koyok hitam. Gambar ini saya dapat melalui sepupu saya. Menurutnya gambar ini telah berjaya diambil oleh salah seorang rakannya.🙂

84 thoughts on “SPYSHOTS : P3-21A (Persona R) “testing” waktu malam!!!

  1. sy nampak lampu break LED
    good job!
    mintak proton kurangkan sket camouflage tu..

  2. correction..
    lampu BRAKE LED..

  3. camo dh mcm kuda belang. haha. lama tak nmpk yg body putih, selalu nmpk colour hitam je.

    • aah, Saya rasa mmg best kalau gune camo belang2 mcm tu.
      off topic;
      Hwatai conform JV ngan Proton. Exora & Persona R OTW ke china 2012. Seronok dengar cerita pasal nh.

  4. shots taken from savvy?

  5. yaa, kalo jadik….

    http://www.bernama.com/bernama/v5/newsindex.php?id=621668

    “As part of the initial phase after the establishment of the JV company, Proton will licence its current models to Hawtai, to be manufactured at its plant in China for sale in the Chinese domestic market under the Hawtai brand, with possible co-naming with Proton,” it explained.

    Initial products being considered for manufacturing are the Proton Exora MPV and the P3-21A model which is expected to be unveiled by Proton in early 2012.

  6. rasanya stripe putih tu utk keselamatn supaya kereta lain nampak,maklumlah lampu brake kena cover lepas tu warna hitam pulak, rasanya admin pun guna proton savvy

  7. dah tengok dah…. mmg cun.. belakang lampu confirm mcm audi a4…

  8. betul tue, rasa cam lawak lak, nmpk mcm ‘kuda belang’ , dah la waktu malam..hehe..siang skuad hitam..bila malam skuad kuda belang hehe

  9. Bumper belakang persona R memang boxy ke, ataupun koyok kat bumper masih lagi tebal.

  10. Spec high line: engin campro cfe (turbo) / cvt gearbox / on-board gps and entertainment unit by borsch / 2 front sensor / 4 rear sensor / adjustable headlamp / auto cruise / push start button / 16 inch rim / foldable left and right mirror / and many more to offer.

    • menarikk..
      ada gambar tak ?🙂

    • Bro,informer sy cakap 65k untuk mline…

      • so leh expect harga hline rm70k-rm75k.

      • the price must be at medium 50 to high 50 and the most at low 60.
        this is peoples car.

      • hehe apa susah kalau mahal jgn beli
        beli rumah, jgn beli kereta…
        pakai je keta buruk..takpun naik motor

      • pricing sesuai?
        nampak mcm hline bole cecah 70k
        tp klu betul nk gantikan persona takkan lbh 60k kot?
        atau proton mmg target exora utk market malaysia dan persona R mostly utk jual kat luar?

      • no no. .Persona R not about people car ya. It universal car. Please la jangan assume kalau P1 nak keluar kereta baru jer, semua people car. Current persona ya mmg people car. Tapi persona R not about just people car, but it’s all about what malaysian people car should look like. Malaysian spec and malaysian taste. Kira persona r adalah turning point untuk org ubah pikiran apa itu proton sebenarnya. Not just any local car.
        Saya kalau Persoan R Premium 75k pun saya x kisah pasal spec nyer lebih tinggi berbanding kereta yg harga sama mcm die.

      • maklumat dari dealer proton memang akan ganti persona,ada banyak spec BL,Ml dan HL dengan enjin sama persona sekarang dengan harga mahal 2 tau 3 ribu.Maknanya paling murah BL mungkin 52k dan HL mungkin 62k dan spec tertinggi guna enjin Turbocharge,yang ni mungkin 75k.Walahuaalam.

      • Walaupun kitorg panggil persona R, Tapi dei bukan replace Persona. die antara Inspira and Persona. Senang kata Die adalah Replacment untuk waja tapi bukan nama persona.

      • nak tau klu versi yg bukan turbocharged , berapa hp dan torque?

    • bro…btul ker 7speed cvt…then ade paddle shifters x??

    • itulah payah tuk PROTON, bagi spec highend tapi minta harga murah… sekarang sebotol kicap pn dah RM6… kira makan telur goreng dengan kicap sekarang dah mewah.. ini kan 4 airbags.. turbo enjin…InsyaAllah 5star NCAP mahu harga lama… mmg tak realistic pun… takde pulak kita complaint kat bos2 kita kenapa tak kekalkan gaji lama…kan kan kan kan… mari kita kerja keras skit.. improve kehidupan then baru kita dapat rasai nikmatnyer..

      • nak harga murah dengan spesifikasi global memang agak sukar nak direalisasikan, proton mungkin dah cuba kurangkan kos, tapi kalau kerajaan masih lagi tekan cukai tinggi harga tetap naik juga..kalau kerajaan turunkan cukai bagi paling minima, mungkin harga dia akan lebih berpatutan..kalau boleh persona r ni h-line jgn smpai 70k, sebab nanti ada la yg cakap baik beli honda city or toyota vios sebab kereta import, hahaha…walaupun spec persona r dah cukup, tapi persepsi & mentaliti org kita ni masih sama..

  11. ni kt KESAS arah Klang-KL dkt area giant kemuning kan? aku kerja dkt2 situ pun x pernah nampak test car ni..

  12. And don’t forget, ESC will be in the equipment level for H/Line….., and of course, there also 6 airbags to come with….

    • correction comes with 4 airbags

      • why 4.. or just unsure either 4 or 6.
        4 – 2 front and 2 curtain
        6 – 2 front , 2 side and 2 curtain

    • ha mana satu nih, 4 ke 6?
      mula2 dulu 6 kan, ni kurang pulak jadi 4…knp proton selalu jadi camni? bila dekat2 nak kuar, mula potong spec kat sana sini

      • kene ingat yer.. jika depan ada curtain airbag.. tu kira satu walaupun ada dua kiri kanan….alam automotive tu di kira satu… coz 1 bahagian kereta….
        mcm kat dashboard dengan stereng kira satu… so kalu ada 4… pandai2 do the math lah

      • 4 je maksudnya seat-mounted airbags takde la?
        dual-front airbags – 2
        front and rear curtain airbags – 2

      • betul ker bro. Saya mcm dah confius. Saya googled lain.

      • Bro Wajarian,Apa yg sy paham bro taboogen cakap!!

        dual-front airbags – 1 (ini dikira satu sbb steering dgn dashboard)
        front and rear curtain airbags – 2
        So satu lagi apa????

      • Kalau bro Taboogen cakap 4 sets airbags, maksudnya ialah:

        1) SRS Frontal Airbag (Driver & Passenger Front Airbag)
        2) IC (Inflatable Curtain) Airbag
        3) Knee Airbag
        4) Side Airbag

        (Sbb Peugeot 308 THP equipped dgn 6 airbags – 2 front, 2 side, 2 curtain) Ni apa yg saya faham la..

      • tu la . kalau betul apr bro tabagoon bagi tahu, maknanye ada 8 keseluruhan airbag kat kereta nh. mcm C8, Ulysse and 807

      • Bro prolever,

        Saya rasa bukan 8. Tapi 9 airbags..iaitu:

        Front x2, IC x2, Side x4, Knee x1.

        Bro Taboogen,

        P3 ada anti whiplash headrest tak? Rasa macam takde kan?

      • bro fridzmax,
        mungkin jugak. 9 tu dah kira ok la berbanding dari 2. Curtain and front banyak membantu dpt kurangkan kecederaan serius. Saya harap sangat basic ada 4.

      • kalau kira 4 set airbags maknanya;
        dual front airbags
        dual side airbags
        dual curtain airbags
        single or dual knee airbags

        kalau betul mcm ni, lebih bnyk dr yg sy sangka, ingatkan knee airbags x de, kia forte sx pun x de knee airbags

      • front SRS airbag = 1
        curtain airbag = 1
        side airbag = 1
        rear curtain = 1

        so ada 4 airbags.. kalu tak silap lah… so kalu nak inflate semua airbag.. ada 8 air bag akan keluar.. harap2 airbag ini tak akan digunakan lah masa penggunaan harian…. :p

      • bro taboogen
        curtain bukan kira 1 jer ker. Sebelah kiri 1, sebelah kanan 1. Sebb kan kalau die terbuka, dua buka sekali gus dari depan dan belakang. Bukannya separate.

    • kalu tak silap lah.. airbag dia letak kat pillar depan ngan pillar belakang penumpang… and tuk side impact.. airbag kat seat penumpang dan pemandu akan deploy..
      mcmana rupanya tunggu dorang buat crash test kete tu….
      so cost baik pulih nanti mahal lah skit yer… kalu kat seat ada airbag dah tentu kene tukar seat….

      mcm tu lah gayanya kalu technology canggih dia letak dalam keter…

      • mcm kat seat saya tahu la. mmg kos tinggi la. Tapi jangan terlampau sensative sudah la. mcm dlm vid, yg makcik ketuk Merc tu, terus keluar airbag. Saya harap mcm Renault.

    • lebih kurang r.. fog lamp depan pn dah mcm sama dah tu… pergh save gambar nie.. kuar jer p3.. buat bodykit tu.. pergh meleleh…… kalu waja dengan evo… saga blm jadi subaru… p3 leh menjelma jadi AUDI A4…. nyum2

  13. ni link baik punya. hyundai lagi teruk dr proton. kita igt spec kat korea sama je mcm international, padahal lagi downgrade n harga mahal.
    http://www.koreatimes.co.kr/www/news/opinon/2011/05/202_86490.html

    http://www.koreatimes.co.kr/www/news/biz/2010/03/123_63008.html

    baca lah ye

  14. Harap2 harga Persona R ni menutup peluang Myvi Lagi Busuk menyemak atas jalan…

    Taboogen,
    Dashboard Myvi Lagi Busuk vs Dashboard Persona R mana lagi best? Ape yang bestnye?

    • klau harga base pun dah start 65k, bkn semua org mampu beli..myvi jgak pilihan ramai..

    • dari segi dashboard mmg P3 nie smart and casual…. sesuai tuk exec ke manager level… tp mmg tak leh nak lawan meter cluster myvi lah

  15. aku dpt info dari SA proton yg mereka takkan simply stop persona skrg begitu je lantaran faktor harga persona-R yg lebih tinggi dr current model. then dorang percaya, demand utk current model still tinggi. mungkin proton nak upgrade line model2 keretanya. tu yg dia ckplah. betul ke tdak, tak taulah.

    • mmg yg aku bc mcm tu, klu betul then persona R ambil harga di antara persona dan inspira – antara 60k – 90k?

      • yep. Saya rasa mcm tu. Lagipun Persona r nyer spec bukan mcm spec persona sekarang. E nyer line pun dah kira standard untuk Standard line untuk Persona R

      • Mungkin bermula dgn harga Waja kot???

      • yup. mmg harga dijangka mcm waja baru2 keluar dulu. bg aku harga tu reasonable utk tech dan spec yg ditawarkan.

      • Kita lihat pricing bagi setiap varian. Mungkin varian entry level bermula dgn RM65,000. Di mana saya beranggapan:-

        Lowest spec:
        RM65,000 dgn 4 airbags

        Highest spec:
        RM90,000 dgn 7 airbags, ESP, DRL, + additional accessories ie leather seat.

        Bagaimana dgn enjin? Dgr cerita ada IAFM+ dan CFE.

      • Base spec RM60K-RM65

        -2 SRS airbags, ABS with EBD
        -IAFM+ with CVT

        model base spec khusus untuk compete pasaran tempatan forte,city,vios.

  16. klau harga bermula mcm Waja mula2 keluar dahulu mmg sy sgt bersetuju..

  17. harga sangat penting bg kereta kat malaysia, persona yg banyak sy nampak guna steel rim dgn wheel cover maknanya baseline model,
    saga fl/flx 1.3/1.6 40k-50k
    persona r >50k
    bg letak bny variant mcm perodua buat dgn myvi

  18. cfe ada NA version ke? bukan ke ada light turbo sahaja, adakah nanti ada turbo yg 138hp bagi base line dan yg hline ada 151hp?

  19. offtopic : moto gp rider Marco Simoncelli maut crash kat sepang tadi

    • tu la psl, r.i.p simoncelli.. Td tgk kg perak, pas abis terus lik kl.. Tp nak cite best onda way lik ada la lamkul 6 lbh tgh lalu kt sungkai-slim, tetiba tgk side mirror keta putih tampal hitam kt lane laju, pastu dikuti saga warna merah..agak2 flx 1.6 kot.. Tp cantik la.. Follow diaorg kt 5 mnt, maintain je 130 – 140 kmh.. Selamba je diaorg bwk, aku ni yg guna waja auto standard agak keras gak nak folow..

      • ye ke… mesti bro tak sempat nak snap gambar kan? kencang betul diorg wat testing sekarang

      • kawasan kilang dah sekangkang kera. Kalau nak jadi paparazi sungguh, pi masuk proton city. mesti deorg lepak situ.

      • Dpt tangkap bro, tp 98% ekor blakang saga merah.. Dah kt exit slim br leh potong kiri, dapat la amik dua2 dr tepi.. Pas potong persona r, driver dia perasan terus duk blakang slow x mau potong.. Pastu sekali jln diorg terus laju, malas da nak kejar takut speed trap plak.. Dpt amik video tp x tau camne nak wat… Nak buang kn audio camne ek, tgh sembng ngn org umah, segan plak org kecoh je lam keta hehe

      • ye ke.. bro upload je kay you tube… tak sure lak nak buang audio cam ne… kalau ada gambar email la kat sy ye…🙂

      • Nanti sy screen shot n email kt bro…

      • cek mail..

    • Marco Simoncelli – Bintang yg sedang meningkat naik.

      Titik graviti beralih kepada lutut dan bahunya – dia hilang kawalan. Sangat sedih.

      • off topic –

        Ni la first time tengok fatal crash MotoGP masa tengok live kat tv.. ulangtayang pun ner cut so ner expect the worst.. benar le. Tak sangka pula maut di SIC. Bajet dia naik podium. R.I.P Marco Simoncelli.

  20. saga flx SA proton kata dorng tngguhkn keluar dulu, SA ckp ade 2 problem baru dpt..ke dorng nk abiskn stock FL dulu ek…

  21. SA tu kata pump dkt gearbox bocor 2 kereta yg terjadi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s