funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Exora FL pemanduan sebelah kiri!!!

59 Komen

Akhirnya Exora FL yang langsung tiada tampalan koyok dibahagian depan telah ditemui. Yang menariknya kali ini Exora FL pemanduan sebelah kiri, versi eksport kemungkinan besar ke negara China. Mungkin juga ada kaitannya dengan MoU antara Proton & Hawtai baru-baru ini. Agak besar juga “air scoop” di bahagian sisi bumper depan tu. Cuma bumper & lampu belakang sahaja yang di tampal koyok lagi.

sumber : paultan.org

59 thoughts on “SPYSHOTS : Exora FL pemanduan sebelah kiri!!!

  1. Design depan yang lebih kemas!!

  2. suka sangat bumper depan nie.. baru kene dengan flow exora…. letak dual exos belakang.. pergh meleleh air liur…. cepat betul dorang nie buat yer

  3. nampaknya proton pun ada grill tersendiri dah.. identiti proton.. lawa!

  4. depan dah nampak smart.

  5. saya rase mungkin untuk market China tapi UAE pun LHD gak,

    • China… susah sikit kot masuk sana… coz nak jual kereta kat sana kan susah… byk lagi left handrive…jap jap… mgkn ada enjin lain dalam tu… saper lah tahu kan…. coz eu country pn left handrive gak.. kalu nak guna cps ngan cfe pun cukai kat sana masih lagi tinggi…. takkan famous… mgkn ini spec diesel nie…. mana tahu spekulasi jer nie

      • ni yg nk masuk UK tu? enjin diesel?

      • diesel lambat lagi la.. sblom ni derang cakap Exora diesel hanya akan masuk UK dlm tahun 2014. by that time, sure Proton dah ada engine diesel euro5, mungkin ambil dari Hwatai sebab Hwatai mmg dah ada engine tu, teknologi Italy….

      • Bro mofaz,
        Hawtai bukan Hwatai.. Hwatai syarikat biskut

      • owh.. macam mana bleh tersilap ke hwatai plak.. mkn biskut byk sgt la ni. haha

      • x per bro.
        nama dah lebih kurang..

    • aper susah pulak. Youngman kan ada. Tapi tengok cara nh fast launch. Saya target market dekat2

    • mesir market LHD, kat mesir kereta proton agak popular

  6. lagi satu depan dia mcm opel astra lah…

  7. Saya rasa rekaan grill hadapannya bukan citarasa orang Malaysia. Tapi just nice lah. Ada kelainan sedikit.

    Bro Taboogen,

    Diorang tak tukar ke position wiper Exora ni? Memandu sebelah kiri dgn wiper bergerak ke kanan macam sesuatu yg pelik.

    • itu lah kan.. kita tak tahu munkin nie mule yg proton sajer buat… coz org sibuk2 exora turbo tapi dalam semua lain.. dah cerdik dah dorang nie…. masa mula exora kuar dorang guna wish sebagai mule… skang nie exora… mgkn nie totally new model nak kuar… tak pn versi 2013 dah start testing nie

    • merc pun x tukar bro.

      • mcm tu bila hujan driver punya wiper tak jelas lah..

      • macam 308

      • wiper mcm ni lain.. kat exora tu kalu tgk kAT gambar tu masih lama lg

      • bro tabegoon
        x d pun. Bmw pun ada gak.

        Bro ababa
        Wiper jenis nh mmg mcm nh la. Tapi boleh x jelaskan aper problem kat vid 2. Saya x nampak pun.

      • tu lah aku pun tak paham… mmg side wiper tu salah pn.. rasa nie mule car jer nie.. ambik keter exora FL lepas tu tukar dashboard n side of drving.. lain masih sama….
        itu jer logiknyer kot.. lain tu kene tuggu r apa perubahan atau berita baru kuar

      • betul2. kene tunggu maklumat baru baru boleh hurai lain

      • Peugeot 207 sedan pun terbalik wipernya.

        Tapi Gen-2 di Dubai wipernya ikut side driver

        Mungkin betul bro Taboogen cakap ini cuma mule sahaja. Nanti kalau eksport memang pakai yg LHD punya wiper kot.

        Wiper macam Peugeot 308 ni sesuai jika Proton ada pasaran RHD dan LHD. Honda Civic dan Chevrolet Nabira pun wiper macam 308 ni.

      • mungkin jugak bro Fridzmax.
        Banyak sangat kemungkinan dan mule adalah kemungkinan besar.

  8. dah nampak disk brake belakang hehe… model cfe kot

  9. ada “pihak keDUA” kata bamper depan exora FL ni celup myvi xtreme la pulak…..hadoi…….tp x kisah la kan yg miyabi xtreme tu sekadar aksesori ja….yg exora ni ade jugakfunction die…..Teringt pulk ade satu interbiu dengn sorg engineer pihak keDUA yg mengatakan miyabi extreme x pnah buat ujian wind tunnel..cuma gna statistik komputer jak… Cut cost agaknya

    • nk ikutkan x leh nk claim sapa2 cepat la sebabnya exora turbo ni dh lama dah berbalut dia test sblm yg ni depan dia paling tak ber balut stiker hitam…

      lg satu myvi tu serve function sbgai intercooler ke.. hihihi

      • jangan risau…selalu org kata mcm tu dia jeles design… smart tapi praktikal… tu yg penting…

    • proton dah lama design ni masa buat prototaip lagi…rasa-rasa dah berapa lama exora guna bumper ni.dah lamakan 2-3 taun awalkan..so pihak kedua claim exora copy dia punye bumper tu x berasas…kebetulan design yg dibuat oleh pihak dua tu hampir sama dgn exora…so fikir-fikirkanla ye…

    • Memang bumper Myvi pun. Hari tu Proton ada MOU share parts dengan Perodua.

  10. semakin kurang “kamoflaj” nya….tu tandanya launching date semakin dekat..hehehhe

  11. cuba tengok pic kat poltan. ade gmbr nmpak brek disc belakang

  12. i think FL will be launched first. but i do hope turbo will come along simultaneously.

  13. Pelik betul kenapa lampu belakang tu balut sakan sangat .. apa yang nak disembunyikan selain smoke.. ada chrome line macam exora prestige dulu ke? Mengharap sungguh kalau camera blakang exora cfe nanti sama macam prestige .. tanam cantek je dalam bumper..

    • betul2.. This smell fishy..

      • tak tanam kat bumper.. letak atas skit dari no plate.. tempat biasa manufacture lain letak reverse cam dia…. coz tempat tu paling logik.. kalu org langgar belakang pun tak susah nak ganti bumper.. ni byk pulak wiring nak cabut bila nak buka bumper… lg pun lg mudah dari segi manufacturing…

  14. eshh… benci benci benci… aku suke bumper tu,,,, nape yang aku beli takpdt cam tu… mals nak tukar tukar.. proton proton… selalu buat mcam ni tau,,,

  15. grill dia mmg smart..aku berkenang sungguh

  16. selain powertrain, proton tak upgrade ape2 lg? cthnya tmbah 4-6 airbags,ESP, HID, leather wrap streering, chrome door handle.

  17. Apa yg saya nampak di bahagian bumper depan ada dua tone color hitam,mungkin trend baru Proton bahagian depan(Fog lamp area) akan berwarna hitam plastik dan ini amat bersesuaian dgn bumper belakang(reflected light area) seperti tone hitam Inspira….Europe style.

  18. *reflector light…….aku tgh bayangkan klaulah kereta ni berwarna Putih,bumper depan belakang ada tone hitam tu…fuhhhhh cair oooo…

  19. Offtopic…

    Enjin Campro ni pakai 100% coolant ke? Ada yg kata pakai 100% dan ada yg kata kena campur dengan air. Hari tu saya buat flush radiator kat SC dia pakai satu botol coolant je + air. Dalam manual pakai 5 liter coolant. Mana satu yg betul nih….. TQ

  20. sc mana tuh? Mmg asalnya 100 coolant aka 4@5 botol,tp klu xcukup badget,dibenarkan guna air suling@air bateri campur coolant dgn sukatan 60 40, kira 3 botol coolant,yg len air suling@bateri. Itu ikut ckp sa di branch,masa penah berlaku saya outstation, abg ipar tertaruk air dlm radiator coz masa tuh lampu engine nyala,wife bwk. So dia g cal abg dia,abg dia taruk air daa. Call sc, suh anto asap kat sc coz kalu byk,kena flush coolant. Akhirnya flush coolant.
    Ada tulis dlm manual book xsilap edenlah pasal jgn isi air n bleh pkai air bateri@suling.

    Mmg xda kesan jangka masa pendek,tp masa panjang nanti ada. Tp yg best pkai kete full coolant nih, naik bukit tinggi taman jepun,pastu shoot genting parking depan first world, rev 4k ke redline bila bleh,auto lg, aircond all the way,mmg xnaik langsung meter temperature walupun trasa hood panas.
    Tp masa bwk iswara dulu, itupun campur 50 50 coolant cair n air mcm direkomen, naik genting klu rev mcm tuh,sekerat jalan kena rest coz temperature naik.
    Satu lg,coolant kena pkai coolant pekat,mcm minyak. So,ati2 ngan sc dealer ni,kekadang,diaorang hentam sembrono jer coz nak nampak murah servis tempat dia,byk item buang,tp nanti yg sakit kemudian ari kita.

  21. mana nak cari air suling,beli kat giant jer, air minuman yg bertulis proses penyulingan.

  22. pakai air yg jual tepi jalan 20 sen seliter pn boleh juga.. itu air RO..

  23. nak cite skit tadi kat jln ipoh KL, aku ternampak exora putih dgn bonet depan, bumper itam kt belakang takde label exora bawak mcm laju ribut.. thg test kt jln lama pulak kot…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s