funtasticko design

http://funtasticko.net

Headlamp P3-21A (Persona R)!!!

107 Komen

Inilah gambar headlamp P3-21A (Persona R) versi produksi yang telah diberi oleh sahabat kita bro YuRi melalui link sebentar tadi. Nampak jelas susunan DRL dia, bayangkan kalau DRL tu menyala nanti macam ne, hehehe… terima kasih bro YuRi, kalau ada gambar lagi kongsikan la ye..🙂

107 thoughts on “Headlamp P3-21A (Persona R)!!!

  1. lampu je watpe..nak tgk full..hehe

  2. Adakah DRL dan HID akan standard kat semua variant, city dgn vios pun x de benda ni apatah lagi lampu belakang LED

    • rasanya standard je untuk semua variant, jimat kos sebab tak perlu buat banyak versi.. yang beza nanti yang paling ketara ialah enjin untuk h-line cuma Campro turbo & spesifikasi gajet yang lebih lengkap

      • btul ckp bro murai 2….sye cam lg die pnye logo…ade kt website die…http://www.al-lighting.de/index.php?id=949

      • yang boleh buat lampu kat mesia nih ALMA ngan Ichikoh ngan Continental eh.
        1-ALMA-memang world class vendor. BMW ngan merce pon banyak amik sinih..
        2-ichikoh- ok gak arr…tapi memang proton tak amik pasal sleeping partner produa.

        ker ader saper lagih yang boleh buat lampu depan yang power nih…
        kekurang kena ader ultrasonic welding machine. takkan nak pakai gam jek.

        komen design lampu.
        -proton play safe kot…nanti karang tgk market penerimaan camner..derang ubah time facelift arr kot macam saga.
        yang penting function lampu terang benderang. tapi nak buat camner…orang mesia nyer mentallity. pentingkan external/cosmetic compare to internal/function.padahal time guna bukan nampak pon luaran. nak nunjuk kat orang kampung la konon kereta cantik..

    • DRL just utk M and Hi Line…sbb sye pernah attend part matching mse buat krja kt dlm RnD….manufacturer pon lain..lpe la plak company mne….

  3. aiyooo.. mcmn boleh lepas…. tak gempak dah..

  4. nampak dashat.. tp mcm dah kurg gempak dah tau skang hehe tp takpa yg belakang lum tau gi.. best guna Projector.. btw persona R ni B-segment atau C-segment?

  5. alamak hid dia np chrome dia tak design cantik sikit.. nmpk kosong licin cam tu pun tk best gak.. huhu

  6. tp nampak cm simple sgt lak

  7. gambar lampu ni dah lama leak kat intenet… kalau google image mesti jumpe dengan design grill sekali… tgk part2 kecik2 ni mmg susah nak gbrkan rupa sebenarnya

  8. gbr grill

    kalau gabung grill dan head lamp ni rupanya dekat2 dengan vauxhall astra turbo ni

    • kalau dua2 part ni digabung, hasilnye mmg camni
      https://funtastickodesign.wordpress.com/2011/09/19/apa-pendapat-anda-tentang-p3-21a/

      mmg kurang umph banding dgn tuah punye grill..

    • so, result die memang safe design…boring~~

      kalau die leh wat cam HDL Hyundai kan bagus..ade art2, style sket dalam HDL…

      Kemon P1, orang dah maen design pelik2 dah skrang…adoi nye pun~

      • mcm biasa lah mau identiti tersendiri.. lagi gempak design lagi mahal parts tu… nanti harga kereta mahal pulak… yang penting bila malam .. buka lampu dia nyala… so kita terapkan practicality and functionality. sama mcm kita pasang dvd player dalam kereta… kalu drive sorang2 bukan boleh tengok pun masa driving…. it just “good to have” only… apa yg saya observe proton bagi apa yang tak pernah ada sebelum nie kat kereta2 proton lain..lg pn most of the time kita tak pandang pn headlight tu bila drving.. masa parking jer…

        lepas sbln keluar.. hantar kedai pasang angles eyes pulak.. pergh meleleh

      • Still design dei lebih gempak berbanding lagi dashat(aka. lagi best). Senang cerita, kalau ko suka mcm hyundai tu buat sendiri x pun beli la hyundai.

      • Headlamp P3 ni simple but practical kot. Headlamp cantik2 tapi tak serve function menyuluh dan menerangi tak guna juga.

        Macam headlamp Savvy, sesetengah orang kata design buruk. Tapi bila on semua mentol dia yg 6 bijik tu, baru tau terang tak terang.

        Off topic:

        Ada sesiapa merasakan foglamp Persona Elegance dan Saga FL agak terang dan silau?

      • Bro fridzmax,
        Saya x rasa silau pun. Tapi yg mmg buat sakit mata kdang kala Lampu Savvy.

      • golf gti yg x simple pun terang jugak
        mungkin sbb nk cut cost neh atau vendor malaysia xleh buat.

      • Prolever,

        OK, itu menunjukkan saya perlu menambah lagi ketebalan ‘tinted’ pada cermin mata saya. Haha

      • Fridzmax,

        Nampak gayanya mcm tu la. Saya pun kene ada 1 la gamaknyer. Sakit mata kalau drive memalam.

  9. jadi nk kompleks sikit mcm ni kan? ada curve chrome sikit..

    ala nnti ada je la 3rd party yg bole buat lampu lg cantik dan kompleks, ni lampu biasa bulat je kan nnti ada la yg buat daripada bulat jadi petak lak…mcm ni:

  10. mungkin blh bayangkan ala2 city forte dgn curve body bersambung dgn lampu belakang dan berlogo besar spt volkswagen..

  11. Sedikit Info:

    reverse cam screen kt view(room) mirror

  12. woi…xpayah la wat top topic
    adoyai lu orgni…kantoi mask gua…adehhhhhhhhhhh…

    • background gambar jer kekadang dah boleh org agak kat mana nie.. nak nak org lain yg ada kat tempat yg sama kan kan…

    • berhati-hati bro kalau nak leak kan gmbr kpd org luar.. takut kena CBT, lepas tu DI letter… sah2 lepas ni proton akan buat investigation nak tau mana vendor yg leak kan gmbr headlamp ni… hihihihi..

      p/s: lepas ni sah bro yuri gabra… hihihihi.. jgn mare bro..🙂

      • tu lah atleast background picture tu kita distort kan skit.. edit ker nampak lampu jer… tak salah leak kekadang… PROTON pn nak tahu penerimaan pengguna mcmana… tp org kata pandai makan pandai2 kemas sikit2…. sama2 menjaga periuk nasi masing2.. hehehe

      • . hahahah.. nh betul2 cerita CUAK nh

      • kalau ikut gmbar lampu ni awal2 tahun ni dah leak, cuma yg ni lagi clear je.. sy pun guna link yg dah diberi, sama je kalau orang klik & tengok link tu, lepas tu letak kat blog2 lain… lepas ni kalau nak mintak sy edit gambar “leak” ke apa2 bgtau la dulu ye.. takde hal nye la

  13. setakat tengok lampu dgn grill jangan la mengeluh sgt geng. nampak sgt orang kita pentingkan style daripada functionality.

    saya dah tengok kereta ni, dan percayalah ini model terbaik yang pernah PROTON buat. dan saya sendiri tak percaya ia sebuah kereta hasil dari kilang PROTON.
    baik dari segi design, function, equipment level, safety, even kualiti cat sekali pun. kereta ini boleh menaikkan kembali nama PROTON, insyaAllah.

    saya tulis begini bukan untuk promosi murahan, tapi ini satu realiti. kalau nak mintak gambar, maaf..rahsia syarikat tak boleh leak..amanah weh..berdosa tau😛

    p/s: kalau nak lampu cantik, boleh beli Perodua Myvi..mereka ada kepakaran buat lampu, sbb rnd boleh fokus design pada lampu je..body sume xyah buat dah..hihihi

    • Kualiti cat tu la saya nk dengar.. sblm ni compare myvi pun jauh beza kualiti cat.. nak-nak cat putih..

  14. versi produksi sepatutnya takleh keluar public lagi..aiyaa…hati-hati maa..

  15. bg saya plak,xda masalah coz dh lama gambo ni leak,ni jer yg jelas ckit. Br je tuan tanah isi,lgpun,bukan gambo personal,dr link luar. Tlg masukkan aje. Yg leak tu dr sumber asal,bukan dr blog nih.
    Lgpun,prtn xperlu gelabah,ni hanya gambo lampu,atleast dpt bg perspektif kpd pengguna. Tgk mcm perodua,steady jer coz ni kira dh bg free publisiti. Element of suprise tu bagus,tp skrg ni,manufacturer dlm dunia dah leakkan sendiri awal2 sblm launch coz nk study penerimaan pengguna,kdg2 2 tahun awal diaorng dh show kat pengguna.
    Asyik nak sorok,prtn bleh kehilangan domestik buyer coz stakat ni,pasaran domestuc paling besar.
    Ni kang,ramai yg beli lg power lg best. Bila dh beli,walaupun mnyesal beli bila tgk persona r,dh xleh wat ape coz kete ni menda mahal. So proton sendiri dh ilang potential buyer. Xleh slhkan buyer coz xsume tau wujudnya persona r tahun depan. Gambo prove xda. Myvi awal2 lg dh leak coz abg long dia reveal passo,cume tggu design bumper jer lain n dashboard. Prtn, mana ada abg long.
    Mcm kes inspira,xpelah,org dh tau lancer tuh camne.

    • Yap.. setuju.. bukan senang nk jual seketul kete.. benda bukan brg runcit, ini org beli pakai lama… kurang2 ada leak mcm ni boleh la potential buyer plan awal2.. kalau tak beli la apa yg sedia ada…

  16. prtn kena berani trime kritikan org kalu nk berjaya. Jgn nk syok sendiri.

  17. klau tk mau spyshot apa kata 4bln sblm launch product preview kat public dulu mcm bmw buat..

    • kan ada dulu dia buat masa exora.. paultan dapat drive kereta tu sblm kereta tu siap lagi….

      • kali ni kena besarkan publisiti lagi, boleh juga ajak indipendent blogger yg selama ni tolong proton bagi info & lain2.. proton jangan pandang sebelah mata je dengan kewujudan blog2 ni, sebab diorang la orang tau pe benda proton tengah buat, kalau nak tunggu media, memang ramai yg takkan tau..zaman dah berubah, proton pun kena berubah..jangan jadi jumud macam RTM, hahaha

      • maksud bro campro, Nak jugak la bro campro test kereta nh sebelum launch la. Saya pun setuju. Asyik2 PT jer yg dapat. Independent blogger pun penting gak. Harap sangat P1 buat mcm tu. Yer la reader kat sini pun bukan sikit. Beratus sehari jugak.

      • tak kisah la blog mana, tapi indipendent blog ni panggil la gak kalau diorg sudi panggil la… rasanya info banyak dari indipendent blog lg dari media rasmi… reader kat sini maintain la 2-3 ribu sehari..kadang2 ada gak cecah 8 ke 10 ribu kalau topik betul2 hangat

      • Bro campro,

        oh.. beribu jugak yer reader FD. X per bro. Pelan2 nanti mesti puluh ribu sehari. Tapi betul juga kata bro. Blog independent nh maklumat lagi banyak dari Rasmi. Tapi mana tahu. Kot2 tahun depan kene panggil ker. MANA LA TAU KAN….. hahahaha.. Sabo je la..

  18. pada aku x perlu nk safe design pn.. design murah coz rakyat malaysia ni da makin mampu.. kalu x xdenye diorg nak pakai jenama lain kat luar tuh.. so nk kompete kena lah lagi better.. price same cam keta luar pn xpe janji WOW ngan kualiti setaraf..

  19. mula-mula tutup sana sini, buka koyok skit2…
    then bg lampu..
    then…
    then.. interior..
    then…bonet besar..
    then.. selongkar enjin satu persatu..
    then test drive…yang ni syiok..
    then climax…LAUNCH….
    perghhhh…mantap lah…

    so, baru gua paham kenapa kena slow-slow..takleh climax bagi terus… nanti takde kepuasan tu HE HE HE!!!..

  20. gril dh nampak, lampu dh nampak..
    nanti ade lagi.. tunggu je lah..
    dpt tgk dashboard pun best jugak..

  21. peloton!! kasi cepat la launch!! wa nak tgok lu pnya full keleta! wa sulah book itu makbi 1.5 la! wa nak pakei keleta… lu kasi launch cpt.. wa leh conbert itu loan ma…..

    • idea nak ubah dah ada.. coz lagi suka lampu kereta concept tu.. takper bila kereta dah byk jual byk lah barang aftermarket keluar… lepas tu ada versi rally dari cusco pulak.. performance parts lak kuar.. cun bebeh

    • Kalu dr segi bentuk nampak mcm hampir sama tapi kalu di perhatikan betul2 bhgian hujung bawah P321A dgn Tuah ad sikit beza..Yg P3 mcm sharp cutting manakala Tuah pulak mcm ade sikit “up” cut ….huhu pda pandangn saya lah..

  22. ye… saya setuju lampu asal tuah tu lg cun… cuma nak tau gbr yg leak ni betul ke headlamp persona R atau cuma gbr head lamp yg gagal dpt contract sbg vendor ataupun dlm istilah lain head lamp yg kena reject… sbb selalunya lampu proton ade logo proton kat kaca head lamp tu…

    • mmg la cun yg asal sbb dah nama pn konsep.. tp klo btul gambar kt atas tu lampu utk persona, bg sy cntik juga…

  23. ok lah ni
    bab lampu aftermarket tu mesti ade punye.
    Exora dah ade, tapi x pasti la yg warna-warni tu lepas jpj ke x.

  24. kereta proton mmg tk best….
    design old fashion….old taste…
    harap Day Lite LED ja….yg lain2 kuno…

    proton, ko jual la kat indon, myanmar, nepal, malaysia…
    design proton mmg hampeh…

    engg proton ni orang lama kot….anak2 muda tadak…
    26 tahun dah wujud…dah lama dah..takkan nak tunggu 100 tahun baru nk declare pandai reka kereta?…..

    • design Proton kuno ke otak saudara yang kuno?

    • akupunya nie mmg 3M la…3M= mrepek…mrapu…meraban….itu makan die….
      :p

    • member aku baru 26 dah keje kat sana…. tak tua pn..tp 26 tu tua kot… mgkn hang nie masih bdk2 sekolah lagi.. sorry beb.. hahaha

    • nama je ‘akupunya’ .. tapi dia ni tak punya apa apa pon. berlagak je lebih.

      • ntah la apa yg tak kena dengan dia ni, mungkin dia bengang kot lampu keta dia takde drl oem, haha..kalau tengok lampu p3 tu, design dia simple macam kia sportage baru nye design, takkan kia tu design kuno kot?

    • habis la.. kalau kanak2 dah mula kacau.. Pi tengok ASTRo Ceria x pun Astro Baby Chanel, kat sini x sesuai untuk kana2. Sini 18pg.

    • Ada seorg pesakit mental terlepas dari hospital sakit jiwa… Ooooo… yg nie kot budaknya… kesian:)

      cheers!

  25. persona-r…depan mungkin tak secantik belakang.

  26. design depan blh tahan la..tp kalo korang tgk design rear end mmg mcm hampeh la..aku yg keje kat proton ni p0n malu la tgk design lampu belakang yg tah pape siap dgn krom panjang lebar lagi kat trunk lid dia. harap ni bkn final design la,kalo x lingkup la proton. HEBAT PROTON!!!

  27. pada akula… versi pertama persona R ni mgkn tidakla mempunyai design yg hebat sgt… terutamanya bhgn depan… sbb lps tu nanti mesti proton akan keluarkan versi facelift dan SE… so klau awal2 lagi dah hebat sgt mesti versi yg akan dtg dah tak cantik plak.. tp sbg kereta yg baru mgkn gak designnya nanti agak menawan… kita tggu dan lihat jelah…

    **bila tgk kereta.. saya tgk luaran dulu… klu luaran dah hampeh… canggih mcm mn pun dlaman atau enjinnya aku takkan puji…

  28. ‘akupunya’ ni dah tua sangat kot, sbb kalu dia muda sure die nak keje dgn p1 sbb die nk buktikan org mude byk idea.. nk jdkan ssuatu tu proven mmg mkn masa beb.. toyota kuar kete dulu2 cam skang ke?

  29. Harap PROTON buatlah yg terbaik. Kita x mampu nk puaskan hti semua org. Even design BMW yg gempak pon ade jugak yg x bekenan. Keep it up PROTON

  30. tadi kt highway aku jumpa PROTON EXORA TURBO tgh test n saga FLX1.6 warna emas kedua2nye..tapi tak sempat nak amek gambar.. first time… pehhh dh lama tunggu… terujanye aku.akhirnye dapat lihat proton test kereta walaupn bukan PERSONA R.hahahha kalau jumpa Persona R mesti lagi melompat2 aku..hahaha hahha

  31. actually agak kecewa bile bandingkan lmpu tuah n lampu kat atas tu, lmpu tuah much more better n smart, bt sbg ank mlayu saya bangga mlysia ada proton n dunia mula kenal n bgga dgn pncapaian proton, harap proton ni mnjadi wadah mnyatu padukan hati org kite yg bpecah belah dek krn politik, sdangkan kt blh maju dan bersatu atas wadah islam dan mlayu, didoakan smg proton trus maju dan mmberi yg terbaik dlm mmacu agenda nasional mnjulang maruah ank bgsa dan agama islam, sedarlah bahawasanya kita adalah negara islam yg terkehadapan mencorak arena automobil dunia, syukur & bgga masyarakat dunia mengikrtiraf hasil kerja anak tempatan mlayu islam, proton..dlm hdup ini kalau nk maju kena ada ihsan,jujur,focus n kualiti, n yg plg pnting adalah ihsan… salam…

  32. inilah revolusi design oleh Proton yg dikenali dengan 2 dalam 1 . Kereta ini mempunyai profile sisi yg berlainan.. jadi seolah2 dua kereta yg berlainan kalau dipandang dari 2 sisi yg berbeza.🙂

  33. Percayela kalu design headlamp atas ni design keter honda ke toyot ke audi ke..mesti komen gempak2 bertaburan kat sini….its a mentality…..

    • betul tu bro..sesetngh org Malaysia ni klau kereta Proton keluar je, ada jer yg tak kena.cacat sana la, buruk sini la tp bila honda,toyota,nissan kluar je kereta bru biarpun bntuknya tidak la secantik mana tapi mereka tetap menyanjungnya.. padahal kereta Proton skrg sudah lebih baik kualitinya brbnding dahulu ..klau mcm ni la mentality rakyat Malaysia , smpai bilalah Proton nak maju di persada dunia…sokonglah buatan Malaysia..

    • hahahahahaaa…2 org kwn aku pkai civic 1.7 & vios ckp…”klu bntuk persona skrg ni buatan honda, toyota atau nissan, aku akn beli sbb cntik…tp sbb nma PROTON, sori la aku nk beli…”

      so, adakah designer kat proton ni bengong atau tua (akupunya statement…)?

      • kwn bro tu memang japan wannabe yg tegar, hahaha…susah nak pulih tu…

      • biasa mentality kebanyakkan rakyat kita…ape-ape mesti tgk brand..cth..ubat gigi,bila sebut ubat gigi org terus refer Colgate sbb dlm mindset dorang colgate adalah yg terbaik,padahal kalau kita tgok kat ingredient samaje dgn ubat gigi yg lain,mi segera org terus kpd maggi,..benda yg sama berlaku pd adalah faktor brand terhadap proton hasil drp mindset yg sempit-sempit cam ni kesan dari kelemahan proton yang terdahulu.Nak kata kualiti mmg dah setanding,interior dalaman material sama plastik,blm ade kete yg interiornya buat dgn bahan yg berkualiti tinggi…kereta conti dan jpn pun ade banyak kelemahannya dan rosaknya tapi diaorg x buat diam-diam je, tak kan nak heboh-heboh kot..sbb bukan proton..so proton mmg kene kerja lebih keras dan lebih kreatif utk mengatasi maslah persepsi org-org yang mcm ni.sbb org kita lbh suka dgr rumors dari mencari fakta dan kebenaran…

    • ni gmbr steering lum kuar. kalau dah kuar pastu ada cop getah logo proton je, mau kena kutuk lg berbakul2 ni.

      • tau xpe, dengar2 cite masih recycled steering exora..kalau tak buat improvement kat steering tu confirm la kena, dengan saya sekali pun taruk gak… kena igt ni 1st global car proton, kereta china pun boleh buat logo chrome kat steering, takkan la proton tak boleh?

      • itu lah aku pn sokong gak lah…

  34. saya x rasa ini headlamp final design punya . ini mesti first design pny headlamp .
    * berharap bukan final design headlamp .😥

  35. saya xkisah sgt,asal part dia xmahal ngat. Minor2 eksiden,klu lampu mahal ngat nanti jadi isu plak part mahal. Asalkan ianya flow ngan design kete,oklah. Nak best2 ngat nanti mahal,mcm hid waja mme, dkt 1k sebelah,mahal ngat nak maintain. Waja cps pun dlm rega camtu xsilap saya.
    Mmg suka design kau2,tp klu rega kau2 sakit gak nak maintain. Mcm lancer gt rim 18 inci tyr yokohama,mmg cantik rim beso,tyr pun best,tp klu rega sampai 1.2k sebijik,sakit jiwa nak maintain.
    Jgn jd org,pkai rim 17@18,pkai tyr scnd hand@tyr murah coz nak rim mahal,pdhal tyr lg penting pd rim.
    Mcm saya ckp sblm nih,function over form lg berbaloi dr form over function sampai rega pun mahal2. Kena ingat,kat msia xda tax free mahun kete msia.
    Sapa xnak pkai kete lawo2 n rega murah2 n kualiti bagus2. Kat msia nih byk sekatan,xtermasuk politik yg hampir jahanamkan prtn. Saya percaya,dsz berusaha keras utk kuar dr kongkongan politik,tp kena ingat,bukan senang nak kuar dr cekaman diaorg.
    Mngikut informer aku,he is doing his best. Nak pilih vendorpun susah.

    • Betul2. Pasal vendor, harap sangat p321a dapat dipasarkan di china. Leh bina kat sana. Harga pun murah berbanding vendor yg reti buat duit dari buat barang

      • FYI,proton hampeh sbb vendor local…snang cite…org melayu sendiri yg menybbkn proton jd hampeh…anyway,dato MD mmg terbaik…proud to be his staff…

      • tapi proton dah audit dan pilih vendor terbaik utk kuarkan model ni. harap2 proton tak kompromi kualiti part.

      • ALMA is world class vendor,
        pasal vendor tempatan lak. susah gak. pasal dulu kena 30% bumi nyer ekuiti. camner orang luar nak invest. nak masuk mesin baru pon malas pasal penat buat kijer. sleeping partner dapat untung. jadi orang luar pon ala kadar je la invest.

        pasal local vendor rnd lak. level setakat buat rnd jig jek. maner larat…pasal material langsung tak tahu…dynamic loading apertah lagih….semua harap proton jek..mane cukup tangan…
        kalo syarikat lain….rasanyer…dekat separuh rnd team is guest engineer dari vendor….manufacturer just request aper barang nak jek..pastuh matchingkan ngan overall car. …
        prrrffff…

      • Errr, Yuri…Bro dah reveal yg bro adalah staff Proton?

  36. kpd mat2 myvi & viva yg guna highway & suka bg high beam kat org lain suruh ke tepi sbb hangpa nk lalu dgn keta power hangpa,jaga2…pasni klu hangpa wat camtu lg mmg aku cucuk angin hangpa sepanjang highway dgn main high beam bila aku pakai persona R nnti…

    • myvi viva laju tapi menggadai nyawa wat pe..

    • tukar hon bro….masuk hon treler, lps tu folow belakang….tgk terbalik ke tidak kete diorg lps kne hon kuat cm tuh

    • hahahahahaaaa…aku ingat aku je slalu kna kat LPT ghopa2 nya ade jugak mat utara yg kna…ni msti hang kna kat highway utara-selatan.kepada owner2 myvi & viva yg suka wat ghapla jingga kat highway, aku nasihatkan agar korang hati2…bkn sbb takut kna balas high beam tp mna la tau korang bg high beam kat org yg lgsung x tau ape itu mkna perikemanusiaan…klu dia kejar korang & himpit bg t’golek,sape susah? perodua? perodua x de masalah sbb kipas susah mati keta mahal tp kcik x b’baloi cam korang sedia menambah hutang…

  37. r u sure this design is the final for production? so simple and looks ugly?? why not like Proton Tuah concept head lamps?

  38. Dear Webmaster, I enjoyed your posting here at Headlamp P3-21A (Persona R)!!! | funtasticko design but I am truly not loving the style. Is it a default theme or some thing? Best regards though and Carry on publishing!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s