funtasticko design

http://funtasticko.net

Tempahan Inspira R3 dibuka!!!

87 Komen

UPDATE : Gambar dari bro Donald Ressa

UPDATE : Gambar dari mudah.my

Saya ambil info yang diberi oleh sahabat kita bro Nazz P1 Glenmarie kat proton-sales.blogspot.com. Buat masa ni gambar belum ada lagi, kalau dah ada saya akan updatekan kemudian. Jika dilihat dari spesifikasi model ini akan ada versi MIVEC 1.8 MT dengan hanya perubahan kosmetik sahaja tanpa sebarang modifikasi prestasi enjin(kena tunggu kereta launch baru tau).

Ini adalah info mengenai Inspira R3 :

Limited Edition INSPIRA R3 only 100 units evermade

SPECIFICATIONS :
Engine: MIVEC 1.8 MT
Full Bodykit:
1. Inspira Front Bumper Splitter
2. Inspira Side Skirt
3. Inpira Rear Apron
4. Inpira Ducktail Spoiler
Tyres: 225/40/90W Yokohama AR01
Rims: 18×7.5 Advanti Racing M8501

*Perceived Value of all items above was RM9,000

COLORS :
Solid White – 70 units
Genetic Silver – 21 units
Tranquiity Black – 7 units
Plum Red – 2 units

How much price for this Inspira R3?
There’s no change on OTR
(Solid – RM78,549 ; Metallic – RM78,999)

How much is the booking fee?
RM500 only

When can i place my booking?
Booking can be place starting by today (1st Nov 2011)

When can customer receive the car after my booking date?
2 weeks to 1 months depending on color availability

INSPIRA R3 is Limited Edition and it available for 100 units only.. So be quick and call me.. first come first serve

87 thoughts on “Tempahan Inspira R3 dibuka!!!

  1. mitsubishi bg ke proton modified enjin?

  2. ader gambar2 bayangan tak untuk inspira r3 nih? kalo cun teringin gak, tp nak tggu persona r gak…tp limited tuh, takut tlepas plak..

  3. Tq funtasticko..

    Stakat ini, ni shj official info yg sy dpt.. Nnt klu dpt info lain or gambar sy akan update kt blog sy n inform kt sini..tq.

    • orait, no problem.. kalau ada gambar lagi menarik, sebab orang boleh tengok macam ne r3 make up inspira ni dengan rim sukan besar dia tu, hahaha..

    • bro nazz,/ SA proton

      skim graduan tu mcm mana a. Saya selalu dengar tapi x paham konsep die mcm mana?

      • Gradhitz/ skim graduan under bnk islam,
        Provide legal 0% dp n tenure 10thun.

        Condition:
        – degree / diploma holder
        – kerja dgn company gov / glc / public listed / multinational / berhad / company2 yg strong..
        – klu contract, makesure baki contract ada baki atleast 6 bulan.. Br ada pyslip 1 bln pn xpe
        – nama mesti first time beli kereta
        – umur bwh 30thun

      • bulan2 tinggi x. Sebab saya terngah terpikir samada nak guna skim nh ataupun simpan muka 3-4 ribu baru beli. Ape kekurangan skim graduan nh yer bro.

      • Motif skim ni di ada kn khas utk tlg graduan yg br bkerja nak pg keje takde kete nak beli kete takde cash/downpayment sbb br start keje.. Time tu la br nak start kumpul duit nak kawin, nak beli rumah, nak byr ptptn, nak mkn sedap nk rs duit keje sndiri.. So muncul la bank islam ni create satu sistem nk bntu diorg dgn aqad yg sah..

        Motif diorg boleh ikat smpi 10thun sbb nk kurangkn beban byr bulanan yg tinggi.. Bulanan 0% d/p 10thun lbih kurang dgn 10% d/p 9thun..

      • ooh.. mcm tu.. Semua kereta p1 boleh amik pakej ni kan atau ada kereta p1 tertentu jer

  4. OKLAH TU.. DORG NAK CLARKAN stok Inspira dulu.. baru bleh jual persona r tu…

  5. mane gambau nyer??

  6. siot.. aku nye br je kuo.. kejam la depa nih..

  7. Seriously harga tak ubah??? Biar betul. RM9k equipment tanpa naik harga tu.

    Tengok tu Perodua. Itu baru betul kereta rakyat. Ini tidak, letak kaler pink, naik RM1k. Letak spoiler, naik RM1k…

    • x d ubah tapi x d 2 years free labor la

    • ade lg…tmbh front skirting kedai ahbeng naik RM1k, tmbh rear skirting pun kedai ahbeng jugak naik lg RM1k, tmbh lg side skirting lagi2 kedai ahbeng naik RM1.5k….total hrga naik kira lumpsum hampir RM10k.gile betul…(org yg beli) heheheheheee…

      • tukar engine 1.5 sama skirting baru ada naik lagi ke? xde kan? hahahaa power kan? (perodua la tu)

    • eh, kalo tak salah kalo inspira 1.8 MT bkn rm80k ke harga dia? kira harga ubah la tu.. kalo cvt yg rm85k.. kalo salah tlong betulkn

  8. Proton Inspira R3 wowwwwwwwwww…..

  9. satu lg,bodykit add on pada bumper asal,jimat cost wind tunelling n crash testing coz xubah yg asal. Tp biasanya r3 tetap buat gak wind tunneling walupun in house r3.
    Biasanya bodykit r3 guna frp,bukan pu n plastik. Frp nih durable, light n cantik, tp mahal walupun x semahal full carbon fibre. Kelebihan dia selain ringan,bleh cat ikut color body@kita suka.
    Tp xtaula klu tetiba pkai p u plak. Tp klu tgk perceive value,mcm frp jek.

  10. Kalau Insipira ni kerete proton sendiri, dah lama R3 tune mcm2 kt kereta ni terutamanya terutamanya kat enjin. Tapi disebabkan ia mitsubishi punya, terpaksa touch up rupa je.

  11. wow, minimum changes but gives subtle,clean n blend design,really well match with the original car(inspira). Not as fierce as rallyart bodykit,but can see r3 owned design philosophy. Well done r3 n proton. Only pity thet mmc didnt give them room to improve on powertrain,if not, it will be a bomber.

  12. tengahari tadi saya otw ke kl nampak inspira R3 ni kat LPT berhampiran temerloh….kaler merah cam pic kt atas tu….dgn thread plate… + R3 stiker lagi kt bumper depan……

  13. dapat berita saga flx se pun akan launch dlm masa yg sgt terdekat nih.. blom ade info @ brochure yg leak ke??

  14. salah taip kot coz dlm mudah tulis 78k

  15. emm.. cite nie dr org luar proton (ssian asyik org dlm je kena) persona r tu mmg lagi best & murah sikit dr ispira.. jdi kompom org awam (cehwah) akan pilih persona r tu.. atey stok ispira plak atak abis.. 2ribu unit je.. skang nie tgh promot kt pbt gomen.. perasan tak?? hhee hee.. edisi khass..

    • btol… diorg promot gak kat vendor rasanya.. siap ade diskaun plak tu… bley tahan jugak ….

    • 2 ribu unit tu, ckd lancer. Lepas abis 2 ribu unit tu, p1 kene reskin balik inspira baru leh jual kat luar negara.

  16. Pingback: Proton Inspira R3 akan dilancarkan, sudah ada iklan dalam Mudah.my! | Blogger2u

  17. Suke bila CBT post something from Bro. Campro nye blog.😀

    Nyway, this is very good deal.. cair sudah~ nyway proton kena wat review skit macam fairuz fauzy buat test R n H for proton, baru best~!

  18. sama mcm Chevrolet cruze lajgk dulu tu yg limited 300unit.. harga dia bgi pun sama x de naik walaupun bnyk eksesori dia tambah… puas hati la kalau dapat Ispira nih… luas dan selesa.. Erm hand brek dia dah ubah ke? yg asal mcm terbalik, mcm utk left driver punya kereta.. wlau x jejas apa2 tpi nampak pelik la jgk..

  19. MCm mana dgn R3 yg lain? persona R3 sama saga R3, dulu brita dia kluar skali kan proton nk R3 kan semua model nih?

  20. off topic jap eh.. exora mcmn? dalam paper beberapa bulan lepas kata masuk supercharger….

    • Entah… supercharger pulak? myb turbo superchager la kot.. normally kete turbo skrg mesti ada 2 nih skali. tpi sblm nih ada jgk brita yg proton kaji smula bahan yg lebih sesuai utk buat komponen engine turbo dia.. tpi tu awal tahun nih punya brita… patut bulan nih jugak la kan lunch exora turbo tuh

    • supercharge maybe untuk last badge Neo r3 sebelum eol. Exora pakai turbo jer.
      Yg versi R3 semua akan keluar tahun nh. Exora R3 mungkin keluar lepas Exora cfe debut. Saga mungkin bulan nh. Persona x tahu biler.

      • x silap.. dalam BH ri tu, bulan november… kalu betul lah… mana satu pilihan exora r3 supercharger or exora turbo…

      • Setahu saya supercharge nh untuk Satria neo jer. X tahu la kalau P1 nak sumbat supercharge dlm CFE. Tapi kalau jadi mmg good recepi.

      • rasa cam tak perlu kot sbb cfe turbo pun dah bole dapat good torque pada rpm rendah

      • yela sbb supercharge ni cepat panas.europe car pon ada masalah dgn tu takselesai lagi.

  21. confirm rega 78k,dh masuk radio iklan dia pagi nih.

  22. cantik la kit dia, nasib baik gua tak pasang kit 2.0 lagi… cepat-cepat la ah beng copy, boleh la gua angkat satu! hehe..

  23. glamer betullah brader kita ni… siap CBT pun perasaan.. hihihihi..
    http://www.cbt.com.my/111101/pictures-of-inspira-r3-leaked

  24. offtopic>>

    nk tau, rim r3 cm yg kt atas tu ble masuk myvi gen1 x?

    cmne caranya kita nk tau 1 1 jenis tu ble masuk ke x?

  25. xtau sgt pasal rim sukan, tp ckit2,blehlah. Bukan saje pasal lubang, pcd n spacer pun berbeza. Biasanya rim r3, pcd n spacer sama cam original,xperlu tukar aper2 @ ada yg panggil cone.
    Biasanya klu tkr sport rim,kena tular cone,tp klu mcm r3,just slap on jer. Xtaulah matching@x ngan miyabi, tp mmg pcd lain,so kena adjust. Why not bro g perodua centre,xsilap diaorg ada gak jual sport rim yg ikut pcd oem. Just slap on jek.
    Maaf yek klu salah.Selamat beramal

  26. Proton Inspira R3 from protoninspiraclub.com

  27. Bro campromania,

    Inspira R3 tinggal 99 units, tolak satu solid white.. Haha

  28. Bagi sayalah kalu Inspira R3 ni mendapat sambutan hangat Proton kna teruskan produksinya. Sebab kalu dikirakan balik dengan model2 yang seangkatan harga dengannya ( ala nk terus trang Atoyot Soiv DRT dengan Adnoh Ytic ) Inspira R3 ni memng value for money…dh la enjin power (bbanding dgn kedua2 td) harga pulak jauh lbih rendah… pendek kata memang pakej yg lengkap la…

  29. Kat PT pic R3 putih ni lg clear…

  30. kalu dia buat bodykit mcm yg merah tu mmg smart.. dah nampak mcm BMW M3 dah…. dah ada idea nie tuk tuner nak buat bidykit … pergh meleleh

    • tapi bro, lawa lagi yg putih. Rim evo 10 .

      • mmg best inspira ni..tapi phase 2 aku yakin exterior lbh bagus dr yg skrg klaua proton buat reskin..sbb bagi aku la exterior skrg cam ke’jepun’an sgt

  31. kat Pt x abis2 komplain pasal kalau R3 engine kene tune. Deorg mcm x tahu jer sensetiviti engin dlm agrement P1 ngan MMC

    • kau kena faham, R3 ni special devision..semua org tahu mcmana dia dah tune satria neo..tp bila inspira, takde tune apa2..jatuhlah standard R3..patut proton panggil kereta ni just special edition/limited package/limited trim….

      • saya tahu, tapi nak buat mcm mana, agreement p1 ngan mmc, Tapi kalau elok P1 buat yg nh Se

      • r&h kn proton dh tune utk inspira ni..nk tune ape lg

      • tak boleh nak dengar sangat ckp diorg ni… ada je yg tak betul dgn proton.. itu salah ini salah.. brand lain smua bagussss.. proton je yg tak bagus.. complain pasal tax tu la tax ini laa.. klu tak suka duduk m’sia, byk sgt m’sia ni tak betol.. pegi beramm### duduk kt indon sana… . get hell..

  32. Pingback: (Gambar) Proton Inspira R3 1.8 Liter | Berita Harian Semasa Online Daily | Harian Metro Terkini Utusan Malaysia Daily

  33. Tune engine la… itu dah identiti R3 proton, stakat RnH tu kita kira Indentiti Proton.. semua org kagun R3 punya hasil tune sama performance bkn reka design make up kete kasi cantik je..
    jadi memang patut la kalau org kritik bila pakai nama R3 kalau skadar nk amik nama sbg marketing tools.. elok la Inspira nih dipanggil versi free eksesori.. bukannya R3

    • ai bro, x kan x tahu mmc x bagi sentuh engine deorg..

      • ala bukan susah pun.. suruh jer R3 redesign header..piping and muffler tuk inspira.. kira dah tune gak tu…..

        tp kene ingat yer tagline inspira ini apa… ” sporty family sedan”
        ada perkataan family di sana.. dengan kuasa enjin+fuel consumption tu baik kekalkan…. coz kereta segment mcm nie kalu di usik di enjin.. akan jatuh value dua….

        tp kalu ikutkan spec… 1.8MT nie adalah range yang paling sporty and laju dalam family Inspira…

        ps..maximum kelajuan Malaysia 110kmh jer… cukup2 lah tu… kereta family takkan nak bawak berlumba pulak…..

      • kan org2 yg bising nh suke bawak laju2. Tu yang kereta terbang sana sini last2 masuk loji najis.

    • klo tune nnt laku plak kt jepun, au, sapa yg marah klo
      bkn mitsu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s