funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Adakah ini Saga FLX SE 1.6???

117 Komen

Memang PANAS!!! Saya baru je dapat gambar ini yang diemail dari sahabat kita yang dirahsiakan identitinya. Ada 2 gambar yang berbeza & saya rangkumkan sekali dalam 1 gambar sahaja.

Ada 2 warna yang menarik, Fire Red & Putih, dengan add on bodykit yang berwarna seakan-akan “gun metal/gold + brown”. Lampu belakangnya “smoked effect” ala-ala Proton Kasturi concept di KLIMS tahun lepas. Rim sukannya pula  menarik & menyerlahkan ciri sporty model ini, dengar cerita rim dia 15″ tu. Tak silap saya ada transmisi manual & CVT. Adakah ini Saga FLX SE 1.6??? Sama-sama kita nantikan kemunculannya tak lama lagi.🙂

* Saga FLX SE 1.6 boleh lawan Myvi Extreme la lepas ni, kita tengok siapa yang kena, hahaha…

117 thoughts on “PANAS : Adakah ini Saga FLX SE 1.6???

  1. smart, bila plak exora turbo, dah bulan 11 ni..

  2. 2nd gmbr tu.. tkde muffler cutter mcm saga flx skrg ke.. nmpk slim sgt tu

  3. From concept to production. From exterior dah sebijik mcm Proton Kasturi.

  4. saya mmg trtggu2 saga ni kuar..tapi xnmpak pelik ka ada 2 warna ketara..
    rsa baik cat saja karat tu bagi sama warna body jgak..
    sport rim dsign tu xtahu la ok ka x..klau tgk Persona E sportrim mmg ok wlaupun stock..

    adus..mengeluh la pulak..

    • setuju, kalu body kit sama warna better lah, ni nampak mcm buat kerja x siap, rim pun agak x menarik, ntahlah, kadang2 produk proton lebih cantik kat luar dr dalam gambar, tunggu camner mmmm

    • Aku dok tgk byk kali dah gambar ni tp masih x boleh nak nmpk cantik sport rim tu. Ada design yg sekali tgk dah cantik, ada design yg 3, 4 kali tgk baru nmpk cantik, tp yg ni agak fail la.
      Kurang ummpph sport rim tu. Tp kalau dah tetiap hari nmpk on the road nnti lama2 masuk jugak la kot.

  5. boleh la…sementara nak tunggu model baru keluar. At least proton boleh duit skit..

  6. tak perlu mengeluh.. rim ker audio system ker semua boleh tukar.. tp enjin 1.6 iafm plus + cvt… mmg tak dapat kat model lain,., persona e pn takde…

  7. giler lah.. nampak sangat kereta masih dalam kilang nie,, ppwkj dia masih ada atas dashboard

  8. nie bukan flx SE 1.6 la aku rase ….tapi flx SE 1.3 nye je…erm….

  9. 1.3 ka..oh tidak..

  10. kereta ni akn launch selasa ni (15 nov 2011).. insyallah esok dpt memo.. tp info dr meeting jumaat lpas kereta ni cuma ada 1 variant shj, ‘Saga FLX SE 1.6L CVT Solid White rm49,429’.. tp apa pon kita tgu smpi memo kuar..

      • manarik harga dia bro,color merah xde ke??

      • harga tu Nazz tersangat lah berbaloi..
        sy expect dulu 50K+
        proton memang betol2 nak cucuk pasaran n bersaing dengan mana2 brand yg ade kt sni..
        terserlah kesungguhan proton utk takluk dunia permotoran..
        im impressed!

    • tak lama dah, hahaha… apasal la proton taknak buat teaser ke pe kat fb rasmi & website, ni la kelemahan ketara..myvi extreme tu nye propaganda memang dahsyat la, salute la kat diorg..padahal sama je ngan saga ni, enjin besar sikit & bodykit je.. jadi siapa nak disalahkan sekarang? takkan nak harapkan org luar je kot promo? kasi la komisyen ke..hahaha..

      • ehe, sbb proton yakin kot produk dia msti laku even x buat teaser or publisiti lain…🙂

      • ada kemungkinan la, tapi kena la kasi public tau gak dulu… baru la diorg boleh hold pembelian model lain…

      • tu la.. jgn malu2.. yakin la

      • mesti ada org komplain nyer nanti. berbalik cara promosi, saya rase proton nak buat surprise kot. Tengok aper buyer kereta lain akan kata. Tapi dengan 1.6 cvt with that kind of price, it surely reasonable.

    • rm42k? biar btul? mknanya ia akn jd lg power, lg best & LAGI MURAH…trase cam nk beli 1 wat hadiah utk ayahanda…

      • apakata kita je yang publish kat public.apa guna FB.post je la.share kat page proton ke.club2 proton kt FB tu.bakar2 lah sikit orang2 kat luar sana.

    • mcm salah jer memo tu.. coz kereta nie ada dua warna.. 2 versi.. MT and CVT…… mgkn dia keluar secara berperingkat.. coz fire red tu warna susah nak spray…. warna mahal mah…..
      mcmana aku tahu…. paham2 lah.. haha

      • hahaha…berapa rm seliter bro? hahaha…

      • masa saya kat isuzu hicom dulu pun ada senior exec bgtau yg kaler merah mmg mahal… dia kata kaler merah cpat nampak buruk @ pudar.. so warna merah yg tahan lama mmg mahal…

    • terbaik……..hope betul2 kuar 15 nie..hehe

  11. ini SE? aduh..knp kedekut sgt nak bagi front n rear new designed bumper… stakat tambah sikit skirting tu brapa la sgt.. plus rim itu personally bagi aku ia buruk… maybe proton taknak promote lebih2 coz usaha utk model ini biasa2 je lekat celah gigi…

    *tatau la performance n interior die tu bagus ke tak..if bagus itu la main selling point ia..plus its a 1.6… huhu😀

    • rasenye sebelum saga yg ini ended lifespan nya harap2 akan kuar SE sebenar..if with this only to go on for another 2 years of selling..its getting weak and very outdated…

      *proton kena kekalkan tahap wow dan coolnessnya seperti mana bila saga FL mula2 keluar..di situ dah wujud anjakan design yg bagus..di harap versi SE sebenar nanti much more better or on par dgn design R3 di thailand hari itu…

    • sebab R3 nanti insyaallah akan keluar mcm dekat bangkok. kalau keluar awal2 x d modal la r3 nanti

      • bukan takde modal in term of design tp budget… build up elok2 imej R3 n proton akan dpt untung banyak dari RnD n design di R3 sebenarnya…

      • lebih kurang mcm tu la. r 3Ada identiti tersendiri.

  12. memg panasss!!! boleh lawan myvi xtream nih

  13. smoked rear lamps.. nice.. cume skirting warne coklat cam kurang kene utk kete kaler merah..

  14. off topic:
    Drl P3-21A terang juga!!!cun,walaupun bertape hitam….

  15. bro chor, port yang kat hujung tu masih open lagi ke?

    • dh tutup,tapi nampak la celah2 pokok..hahha.kena berdiri tepi longkang..nasib badan PROTON punya pasal xpe.

  16. interior kasi upgredlah sikit….baru teruja org nak beli….interior kurenglah saga ni….tengok myvi…kuar model baru…dalam pun mantap….terujalah nak angkat….interior penting wooo pasal kita duk dlm kereta…bukan atas bumbung….

    • myvi dia kata.. “dia katalah” model baru bkn upgrade…. tp SE nie model upgrade… kalu nak buat IP (dashboard baru) bkn senang… kereta kene hantar balik buat crash test… heat soak tengok material dia tahan panas ker tak… vibration etc….
      kita citer n cakap mmg senang bro… cuba lah pergi buat… mmg nangis nak buat….. kalu rajin cari kat youtube… kereta lotus yg kat USA letak V8 dalam dia.. VENOM GT tgk apa mamat tu kata pada minit 2.39.. nak design panel pintu n dashboard sama harga nak reka kereta.. so mmg tak berbaloi nak ubah dalaman kereta

    • Ahmad Johari,

      Bro sendiri cakap “tengok myvi…kuar model baru…dalam pun mantap”. Myvi 2011 memang pun model baru. Saga xpernah ada model baru lagi.
      1) Saga FL
      2) Saga FLX
      3) Saga SE
      4) Saga 1.6 Executive.
      5) Saga 25th Anniversary (Limited Unit)
      6) upcoming Saga 1.6 FLX
      Semuanya berasaskan Saga BLM 2008. Dan ini dinamakan sbagai facelift. Semua design dashboardnya sama. Tetapi mempunyai perbezaan yg besar pada ENJIN dan GEARBOX.

      Ala, macam perodua pernah buat kat Myvi 1.3 yg lama.
      1) Myvi SE 2007
      2) Myvi 2008 (Facelift minor)
      2) Myvi SE 2008 (foglamp besar)
      3) Myvi EE 2009
      4) Myvi LE 2010
      Dan semuanya berasaskan Myvi 2006. Juga mempunyai rekaan dashboard yg sama. Tetapi TIADA perubahan pada ENJIN dan GEARBOX.

      Myvi Lagi Best 2011 pula adalah model baru yg tiada kena mengena dgn Myvi yg sebelumnya. Model yg ditawarkan.
      1) Myvi 1.3
      2) Myvi 1.5 SE dan Extreme
      Rekaan dasboard baru. ENJIN dan GB sama macam model 2006 bagi 1.3. Model 1.5 pula dgn ENJIN AVANZA.

      Saga sejak keluarannya mempunyai 1x Facelift, 1x Special Edition, 1x Very Limited Edition, 2 jenis enjin dan 2 jenis GB. Dashboard sama.

      Myvi 2006 sejak keluarannya pula mempunyai 1x Facelift Minor, 2x Special Edition, 2x Limited/Exclusive Edition dgn 1jenis enjin dan 1 jenis GB. Dashboard pun sama.

      Jadi harap bro faham dgn istilah Upgrade, Varian, Facelift dan All New Model.


  17. satria neo REEV??

  18. smart kaler merah nie….dpt la kt aku kete nie…..rim masuk 16″ gun metal hyper chrome dgn lining merah celah2 rim tuh…..lps tu cari lining sticker yg simple tp kaler iras2 mcm bodykit utk bagi balance antara bodykit dgn body saga ni………

    mmg menarik la

    *berangan kuat aku nie…wahahaha

    • satu lagik…..spoiler halus yg same kaler dgn bodykit atas itu bonet…..interior pun ade sket touchiing dgn lining merah ala2 neo r3

      lps tu matching plak dgn enjin 1.6 plus cvt…

      bru la lengkap saga idaman ku…….

  19. bru balik dr HUKM….nampak meluncur lajuja SAGA SE ni…td nmpak kaler merah

  20. kaler dh ok tu merah dgn putih , bg aku merah klu segmen b ok la, takkan letak kat segmen c ke d kot…teringat dulu2 kaler2 keta toyota KE dan LE merah, proton saga pun ada kaler merah .. biasa la sblm eol baru kuar yg tambah2 punya, tp bkn kat make up/aksesori je..enjin dan gear pun dh upgrade…

    lps ni harap dpt tgk iklan/promosi flx 1.6 ni..apa2 je la motto cam even smoother (cvt) even faster (1.6) ke hehe

  21. proton kene aggresif dalam promo produk dia..rugila produk dah bagus tapi promosi kurang..rate-rate pg shoping komplek ke showroom kurang di pamerkan flx kadang-kadang xde langsung flx…orng kite bukan alert sangat pasal model proton ni tapi kalau p2 blh dikatakan semua orng kenal sbb kalau ade produk, diaorang display produk baru dan lame sekali..setiap hari .iklan mencanak-canak masuk kat radio dan tb even mayb 1.5.. yg blh dikatakan overprice tapi kurang praktikal hanya bergantung dgn design dan momokan ketahanan enjin,tapi org sanggup beli…tambah-tambah lagi bila proton dah kuarkan enjin turbo,dah tentu p2 pun akan kuarkan enjin berkuasa turbo dgn design yg lebih cantik…proton skang ni dah terbukti dapat kuarkan produk yg sangat bagus enjin yang sangat tahan lasak….jgn la senyap sunyi je wat promo kat public sbb ramai org x kenal yg mane produk baru dgn lama…mungkin di sbbkan salah satunye design yg sama dan cuma warna yg berlainan…citarasa org mesia ni kalau nak beli kete di ibaratkan mcm nak carik perempuan untuk dijadikan isteri dan bakal menantu…teringin nak lihat proton menjadi lebih maju…must be more creative..

    • Ya, promotion mmg penting. Public awareness kena create. Mcm P2 punya Lagi Best mmg catchy tagline n iklan2 dia. Kebanyakan org kat luar tu bukannya minat nak masuk blog/forum automotif mcm ni n amik tahu, depa tahu based on apa yg depa nmpk kat luar dan kata2 org je.
      Bab promotion mmg aku salute pada P2 sbb berjaya create minat org dengan slogan Lagi Best dan iklannya yg menjangkau pelbagai demografik, budak2 kecik pun dok nyanyi ‘lagi best woo woo..’

    • hurm ramai orang hold beli kerete masa kat end of the year. so maybe derang heat up masa new year nanti kot.
      about the creativity. proton just hire the coco guy back there I thought. ( ker dah kena sack?)
      tapi nak allocate 5% from the total model cost to advertisement may be too big for the proton kot.

  22. ada lg yg pham..replacement mdel,facelift,Special Edition xsama la…tarak bca pya org mau banding model bru dgn SE…

  23. betul tu.. replacement model dia punye design akan berubah secara total mmg x same dgn special edition yg cuma ade penambahan kecil dari segi luaran shaja.tapi x salah kalau special edition tu mestilah menampakkan berbezaan dan perubahan dari segi design…contoh headlamp fl ade satu bahagian yg tertonjol keluar kalau lihat dari depan mmg cantik tapi bila lihat dari tepi mcm kurang skit la pulak….mungkin sedikit pembaharuan pada special edition dgn samakan bahagian yg tertonjol pada headlamp tu di sama rata dgn sisi body dan ditambah dgn eksesori dalaman dan luaran yang menarik ia akan nampak lebih kemas dan solid xperlu banyak perubahankan…tu pendapat saya la..yg penting ia blh menarik perhatian org walaupun dgn sekali imbas mata memandang..secara logiknye bile ada kecantikkan dah tentu orang akan terpikat…secara perumpamaannya kalau seorang wanita tu seorang yang cantik tapi hanya memakai pakaian sama dan biasa sahaja setiap hari dah tentu lama-lama ia akan dilihat biasa sahaja,tapi bila dilakukan perubahan dan upgrade dari segi penampilan dan fesyen yg ketara ia akan dipandang sebagai satu yang luar biasa cantiknye..

    • tp bro kalu perempuan tu dia pakai cantik.. dengan gelang tangan and handbag prada…. mampu ke bro masuk meminang… sekadar mampu pandang jer lah….. tul tak..

      • btol2… sokong taboogen, silap2 bkn pmpuan tapi pondan rupanya sbb just montokkan ckit bumper n pakai botox kat lampu… geli3… pastu dalam makan pil hormon padahal enjin sama…malu2

  24. ishh.. penat aku nak baca korang nie panjang bebenor tulisnye ehh..

  25. ok..cunn..1.6flx..tapi warna skriting tuu..kurengg laa..

  26. erm…B pillar saga SE ni body color ek??kalu dia hitamkan B pillar tu nmpk lg sporty…

  27. Bg sy standard flx sudah nampak cantik, sy lebih minat kalau gn r3 splitter mcm neo r3

  28. takada apa yg beza.. bosan… berbaloi ka 42 ribu buat beli benda ni.. rupa sama macam flx yg biasa

    cuma ada tambahan bodykit cam kedai ahbeng dgn enjin 1.6… ada ka org nak bukak tengok enjin tu… setakat sedap bawak tak cukup… rupa mesti jugak kena ada

    • klako la ko ni.

      kete civic 1.8 dgn 2.0 pun harga lain. luar nmpak lebih kurang same gak.

      • civiv = interior bagus… exterior pun bagus… berbaloi ada enjin lagi power
        sgaflx = interior cam sampah… exterior pelik belakang bulat dpn tajam … langsung x berbaloi walaupun ada enjin lagi bagus

      • Atuk protong,

        Civic ada masalah insulation kat tayar belakang. Bunyi tayar masuk cabin. Bergetar punggung kalau duduk belakang. Mungkin saya je rasa macam tu kot.

        Bro nxid cuma bagi gambaran Civic 1.8 dan 2.0. Sekali tengok tak boleh beza mana 1.8 dan 2.0 sbb rupanya sama. Bro cakap, Ada ka org bukak tengok enjin tu?

        Skrang bro dah mula compare Civic dgn Saga pulak. Apa laa bro ni…tukar2 main point pulak..

      • klu dah dasar basher…sume yg proton buat busuk…..xmembangun btol komen apek nie….nk compare apple to apple la bro….nie nk compare saga ngan civic lipas…..category yg brlainan…mmg x jd la jwbnyew…

      • biasa ar mmg ada org komplen mmg sakit blkg drive civic fd jalan jauh huhu

    • lain orang lain taste brader..

  29. ala tu perumpamaan je..perempuan yang cantik tu diibaratkan sebuah kereta proton yang cantik,insya allah sales mesti meletup nye..yang dah ade ni pun dah kira hebat…rumusannya FLX 1.6 ni di kira masih berbaloi untuk dibeli..alah membeli menang memakai…( tapi kalau orang perempuan yg semua nak berjenama dari hujung kepala sampai hujung kaki cantik mcm mane pun alamatnye dapat tengok jelah nak jadi kan isteri x dapek leee..hehehe..tokei balak yang duit berkoyan-koyan pun boleh bankrap kalau maintainance isteri serupa maintanence boeing 747….hahaha ) ..ada cadanganla oleh kerana ape kata setiap roadshow ke showroom ke download dan tayangkan video dari youtube yang wartawan permotoran hazeri tu cerita dan dah test flx.dah tentu customer dapat gambaran dan feedback yang lebih jelas berbanding dari S.A..xpayah S.A cerita lebih-lebih pasal teknikal yang rumit-rumit tu. serahkan je pada yang pakar.biar pakar yang menerangkan…x pun setiap showroom mesti ade test drive unit..tapi costly skit la…amacam.fikir-fikirka dan selamat beramal..adoi pun..

  30. Nasib baik bukan merah Teksi.. Lips dgn skiritng dah mcm Myvi teksi punya Trend.. versi x siap cat jgk proton buat..
    Harga Bwah RM50K ?.. kenapa semacam ada perang Harga je antara P1 dgn P2 nih.. hehehe…
    Nampaknya kalau mcm nih sales persona elegance akan kacau sekacaunya dgn kemasukan Saga FLX baru nih.. kalau betul la bwh 50k saya akan beli jgk.. lama dah tgu nk kete baru.. rim sukan cantik mcm pernah tengok je design dia.. tapi mcm x masuk lak dgn warna body.. patut pakai warna gelap jgk..

    • Taklah bro,

      Persona Elegance sangat luas berbanding Saga. Keselesaan juga berbeza. Cuma saya harapkan Persona akan keluar varian enjin CPS. Merujuk kepada model2 eropah seperti Peugeot, contoh model 207 ada varian 1.4VTi, 1.6VTi, 1.6THP, enjin yg sama seperti yg ada pada model 308.

      Maksudnya, lain varian, lain function.

      Proton boleh je buat Saga 1.6CFE (Saga R3 kot). Tetapi pastinya, sistem brek, suspension, tayar, rim, dan interior akan ada perubahan bagi menyesuaikan kereta dgn keupayaan enjin. Letak harga RM59k pun akan ada orang beli.

      • beat the purpose for economical and cheap cars… kalu dah 59k.. mana pulak nak letak persona….semua ada cerita di sebaliknyer… then not everyone will fork out 59K for Saga….. mcm NEO Lotus edition tak semua mampu nak beli kereta semahal tu kan……

        lagi satu kalu ikut price range yg di nyatakan kat atas tuk saga… mmg boleh confirmed tak laku coz overpriced.. percayalah…. coz kita rakyat malaysia nie syok sendiri jer… dah terbukti rakyat malaysia berbelanja lebih dari kemampuan…renung2 kan lah…. biar ada sifat wasatiah…. renung2kan selamat bertugas

      • Bukan begitu maksud saya bro Taboogen,

        Rakyat Malaysia ni masih fikir, kereta murah perlu murah sampai bila2. Contoh, Saga – kalau lebih 50k, orang fikir mahal. Sbb Saga xboleh mahal2. Sebenarnya harga diletakkan berdasarkan spesifikasi yg ditawarkan. Jika spec bagus, takkan harga kat takuk lama?

        Lihat Renault Clio, varian 1.2 harga 10k pound dan Clio Gordini 200 harga 19k pound. Keduanya mempunyai spesifikasi berlainan tetapi masih memegang nama dan rupa Clio. Padahal, dgn 19k pound, boleh dapat Renault Laguna, sedan dan lebih besar…

        Saya katakan ia sebagai eksklusif. Kadang2, Proton boleh main sikit kat aspek exclusivity ni. Seperti org yg beli Neo Lotus Edition. Dgn harga 100k, dia boleh beli kereta yg lebih besar. Jadi apa salahnya Saga 1.6CFE RM59k utk exclusivity sedangkan dia boleh beli Persona HLine pada harga tersebut?

        Cuma di Malaysia, takde format seperti di Eropah. Model yg sama. Ada varian paling murah sehingga ada varian paling mahal. Di sini, model kereta sendiri sudah dibahagi2kan kepada murah, sederhana dan mahal. Sampaikan dgn melihat jenama kereta, boleh tahu orang tu berduit atau tidak.

        Harap ada yg faham dgn ulasan saya. (Ini cuma cadangan saya semata2)

  31. pinjm gambaq nk boh kat blog sy ya tuan rumah

  32. Pingback: Gambar Proton Saga FLX 1.6 SE - Spyshoot Saga FLX Special Edition | deCrewz [dot] com

  33. pergh..giler murah..1.6cc dgn harga 49k je? lagi best dgn enjin 1.5 dgn harga yg tersgt la best..60k…

  34. jgn ler risau… mcmana pn kereta nie dia buat ada juga yg membelinyer nanti…. mcm SE Extreme.. mahal mcmana pn ada gak yg sengal2 pergi beli nak nunjukkan dia kaya bebenau… tp semua hak masing2… semua ada kuasa nak berkata2…. yang penting pilihan diri sendiri….. tepuk dompet tnya bank….

  35. satu aje yang boleh upkan feeling dalam kereta…letakla logo pada steering wheel..yang proper punya..bukan jenis cap plastic. dalam insipira pun tak de… dalam satria neo cps puna tak de…bahkan any new proton now tak de logo itu.

    mahal sangatka itu? kenapa waja dulu ada? bahkan its the best proton steering wheel. cantik..sedap dilihat n dipandang!

    • cer tnya vendor2 yg buat tu.. brapa dia boleh bagi kurangkan harga buat benda tu…. cer tnya cer tnya…. tu lah org mesia nie… bila nak untung tu.. mmg kaw kaw dia tekan…. tak leh salahkan sesaper… salahkan diri sendiri

      • sedih juga dengar ini… suzuki alto pun mempunyai logo yang cantik. that silver/metal bit menyerlahkan cabinnya…kereta kita..macam suram aje….memang tak nampak mahal…saga the worse..sebab dalam semua plastik hitam/grey…

        vendor sepatutnya mengikut kehendak buyer/client dalam case ini proton…bukan mereka sesuka hati buat apa yang mereka nak… dalam hal ini saya menyalahkan pihak proton.. takkan mereka semua tak pernak duduk atau pandu kereta lain then proton?

      • Saya sokong macspeed,

        Vendor A tak boleh buat, appoint Vendor B. Jangan disebabkan nak jaga perut vendor, produk proton jadi entah apa2.

    • Bukankah ini disebabkan oleh safety precaution yang mengakibatkan tiada logo metal chrome di steering Proton? Kalau model Saga, Persona, Exora saya memang percaya isu safety ni.

      Cuma tang Inspira yg saya pelik sikit. Design steering sama dgn Lancer. Tapi Lancer ada logo emblem yg cantik pada steeringnya..

      Jadi, kehadiran emblem plastik pada model proton akan datang seperti P321a dan Emas sangat2lah tidak boleh dimaafkan..

  36. wow,mcm2 komen, i loike it🙂. Saya suke klu bleh letak krom kat steering, tp sbb ,salah cost n share part, xdpt nk elak. Cume hrp persona r nanti ada(walupun dgr cite xda coz share part ngan exo ckit2).
    Suzuki alto jual kat india, market besar,ngalohkan jualan prtn kat msia.
    Tggulah prtn masuk global dulu,dpt economy of scale yg besar,br bleh buat,mgkin saga r nanti serba baru. Myvi blehlah, kete yg share part dia besar, bukan perodua jek, suzuki, toyota n daihatsu jual passo based,so besor jualannya,so perodua mmg jimat byk,hanya fokus kat interior n bumper aje,itupun ada share ngan alza punya part.
    Pasal bodykit tuh,xtaula kaler coklat@kelabu,rasanya mcm kelabu jek. Bukan part xsiap,klu part xsiap kaler dia itam coz mmg warna asal bumper xbercat itam kusam.
    Ni dh style sekarang, trd pun wat menda sama. Mazda n ada gak keter europe wat menda sama. R3 sendiripun dh implement menda sama.
    Pd pndpt sayalah,klu wat kaler sama body,xnampak ngat bodykit dia,klu wat dual tone,nampak subtle bodykit dia. Itu saya punya pendapat,org lain lain pendapat.
    Ada gak banding saga ngan civic(walupun mgkin persona r@inspira perbandingan yg lebih hampir),maksudnya tinggilah taraf saga🙂. Civic dl ada kuar limited edition,xda plak tukar dashboard. Xpenah lg saya tgk kete mass production kuar se tukar sume interior, tu dh jd kete br. Mmg civic bagus,tp checklah forum club dia, berjela list problem.
    Kete civic tanpa tax dlm 80k+-, saga dalam 25k+- tanpa tax, beza dlm 50k tuh,klu 50k,bg kat r3 suh upgrade saga,mcm2 bleh buat.
    Marketing please,lebih aktif. Sorry komen berjela

    • hurm. ramai orang bincang pasal interior lah. exterior lah.
      harap lebih ramai orang bincang pasal functionality of the car. dari segi agronomik ker, keselamatan ker, maybe lebih berbaloi..

      contoh jarang dengar orang ceriter pasal side mirror proton tak pernah ader dual contor, safety legend ker…

  37. hahahaha, kire hebat laa dah ade org compare saga dgn ‘civic’ perghhh…
    pasni harap ade laa yg compare lak saga dgn mustang..

  38. saya penah tanya pasal steering kat sorg kat qc dept. Jwapan dia logo mitsu n proton xsama shape,xmcm perodua. Klu kita tgk btl2, p2 tkr logo dia supaya shape dia sejibik toyota@daihatsu.
    Coz prtn amik berat hal safety walupun ramai ckp x, xsanggup tggung cost buat test airbags byk kali utk emblem krom semata2. Nak cut cost,wat cam skrg. Gitu gak dgr cite ngan persona r coz share part ngan exo punya steering coz byk cost di allocate utl upgrade mcm2 menda. Tp saya tetap berharap akan ada logo krom pada persona r walupun dgr pkai steering exo yg diupgrade.

    • yep, agreed.. but, knp tidak dmskkn point tu semasa prodct development, jd kurang kos utk retest smula. at least make it like waja, sticker emblem je..cntik jgk dpandg drpd emblem mold..

    • +1 sy amat setuju

    • aku punya waja ada logo kat stereng , berwarna ada plastik lapik kat luar, then kat dlm ada logo, kilat , mcm krom…
      rasanya aku pernah baca sebab kenapa proton tak letak emblem tu kat stereng yang ada airbag, sbb nnti firing angle airbag pun akan berubah, so kena test lagi…
      itu utk seterng yg ada airbag la..yg takde aku tatau la kenapa, mgkn faktor kos..

  39. rasanya model yang ada dalam photo di atas tu, memang model Saga FLX 1.6 CVT SE.. kalau diamati betul2 kat photo tu (kat model warna putih tu), tertera:

    emblem KIRI: 1.6 SE
    emblem KANAN: Saga FLX

    menarik model ni, cuma pada pandangan saya, warna skirting tu, macam tak kena je dengan warna body.. isk~ yang lain semua OK😉

  40. launched tomorrow ?

  41. dah rasmi ke saga 1.6flx tu… arini dah 16.11.11.. huhu

  42. dah keluar ke kete ni?? almaklum la jarang tgk tv.. betul ke 15nov2011?

  43. confirm…15/12/2011 with Exora Bold…

  44. betol ke 16hb 12 ni..x sbr nk tggu

  45. Macam Saga FLX R3…

  46. Leave a Reply
    Enter your comment here…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s