funtasticko design

http://funtasticko.net

Gambar SAGA FLX SE 1.6

76 Komen

Gambar ini telah diperoleh dari http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10150393769306809&type=1 . Harga untuk solid white – RM49 449, manakala fire red – RM49 899. Saya dengar kereta ni takde pelancaran rasmi, cuma ada press release je la. Nampak menarik juga SAGA FLX SE 1.6 ni, boleh la ke showroom terdekat untuk melihat secara dekat & test drive sekali.🙂

* kat Buletin Utama tadi ada sneek preview P321-A… nanti saya print screen gambar tu bila dah ada versi online dia ye..

76 thoughts on “Gambar SAGA FLX SE 1.6

  1. Perodua Myvi SE Extreme – Lagi Power, Lagi Best

    Proton Saga FLX SE – Pressure Your Peers

    Peace!🙂

  2. bodykit pasang tak berapa kemas..

    • aku nye saga se 2009 pun da terkepak kt side kanan. huhu. no komen pjg2. nanti kene taruk.

      • masa br beli ke terkepak???elok claim terus, kdg2,klu kete xanto pdi,mmg jd camtu coz masa pdi diaorg akan check. Pastikan masa beli check sume termasuk wiper sebelum sign agreement. Yg paling penting,check kpl bateri,kekadang diaorg pasang xkemas coz diaorng biasanya cbt kpl bateri klu sampai stock yard.

    • kereta pre pro mcm nie ler.. coz tuk test drive jer nie… aduhainyer pn

  3. uiks takde perlancaran rasmi? aduh…camne la nk counter marketing maibi tu…aduhyai…

  4. emblem 1.6 tu mengingatkan aku pada saga 1st gen, lebih kurang je patennya

  5. Ni kat subang jaya.. Mmg derang takde cover2 .. dah tengok tadi..😀

  6. alhamdulillah,akhirnya prtn dgr jugak komen2 pengguna. Aku penah komen pada azlano personally pasal kete prtn,klu blt kulit,balut tmpat2 cam steering n gearknob skali coz alang2,jgn wat mcm exo h-line, steering n gearknob xblt walupun krusi balut. Bukan aper,spoil. Yg ni terbaik,walupun saga, sume dah blt. Bgs2,aku suke.

  7. kaler ape ni ???

    dulu mase blm 1.3 sng2 je aku potong ngan waja aku…

    skang x bley main2 ngan blm…

  8. Mengenai prospek bagi tempoh enam bulan kedua, Syed Zainal Abidin berkata meskipun Persatuan Automotif Malaysia meramalkan arah aliran menyusut, namun Proton akan mengatasinya dengan pelancaran model Saga berwajah baharunya, Saga FLX Edisi Khas, pada Disember.

    “2012 akan menjadi tahun yang menarik bagi kami dengan pengenalan empat model Exora Bold dan Exora Prime, Inspira R3 dan kereta sedan yang diberikan nama kod ‘P3-21A’ dan dijangka dilancarkan awal tahun depan,” katanya.

    Beliau berkata ‘P3-21A’ akan menjadi kereta global generasi baharu pertama yang dibina mengikut undang-undang dan peraturan global terbaru, yang merangkumi pelbagai parameter seperti standard pelepasan asap dan keselamatan.

  9. manual xda ka..xkan cvt ja..kenapa manual asyik dilupakan saja,baik proton honda toyota sama saja..

    • u nak drive manual ker. Sebebarnya deorg dah buat market servey la yg sebab buat auto untuk SE nh.

    • penggunaan cvt lebih kepada gear auto…sbb nak kurangkan shock mase pertukaran enjin…nak guna manual, vvt+cfe lebih baik..kalau salah tlg betulkan ye…

  10. ada sesiapa setuju disini hari tanpa kereta????…
    kalau family besar nak bawak jalanx2 makan angin tepi pantai macam mana?

    betulkah pulau pinang negeri yang terbaik di malaysia ? kalau betul usaha siapa?
    xkan pulau pinang maju dlm 2-3 tahun saja masuk akal ka????…

    proton p3-21a gerenti rembat yng 2!…civic type euros look a like i like it

    • 1. haram ke naik kete pd “hari tanpa kereta”?

      2. nih politik nih. btw, aku kt selangor ni rasa lg okey PR berbanding BN..hahaha..xcaya? try la PR next GE. kalu xbes, next next GE tukor balik..hehehe..diorg bekerja utk rakyat, bukan rakyat yg kena ampu diorg.
      pk2 kn lah.

    • bro VIOShittaik.

      Hari tanpa kereta tu ada term and condition. Bukan satu penang x boleh naik kereta. BTW, itu bukan sesuatu yg membebankan. Motif sebenar dlm prospektif islam adalah untuk rapatkan hubungan sekeluarga. Dah x leh jalan keluar. Duduk la kat rumah dan buat kerja yg semua family boleh buat. itu pun hari yg ada. Hari lain, sorang ke hulu, sorang kehilir. Jadi fikir2kan la..

    • Ia terpulang pada Ketua Menteri/Menteri Besar nak declare negeri yg ditadbir adalah terbaik antara negeri2 yg lain. Negeri lain pun boleh buat macam tu contoh Selangor adalah negeri termaju. Atau KM Melaka kalau nak declare Melaka adalah negeri terbersih dalam Malaysia pun boleh.. Ia sebagai nak promote pelabur atau pelancong datang ke negeri masing2. Jangan disebabkan Penang, kita perlu ‘mark’ diorang temberang.

      Hari tanpa kereta tu pun bukan satu Penang tak boleh pakai kereta. Hanya setengah2 jalan je yg terlibat/ditutup setiap ahad.

      Saya duk Selangor. MB nya keje style ceo company. So far okay. Kawan2 yg kontraktor pun puas hati, cepat award contract, keje kena siap on time. Lambat siap, next contract kirim salam. Walaupun Sngor dikatakan termaju, banyak lagi nak kena buat. Terutama cara kita berfikir.

      Ni dah politik dah ni…

      • jgn la jadikan blog nie mcm blog PT yg pengomen2nye suka beri pendapat jauh tersasar drpd tajuk sepatutnye..drpd pasal kereta jd hal politik..mmg patut tau n peduli tp wrong channel..len la kalo blog nie general..masuk citer ape2 je..ape2 ntah..sorry bro..

      • owner blog, deletekan post dia ni lah.menyampah pulak aku tengok!

      • Maaf kalau ada yg merasakan komen saya ni keluar tajuk.

        Sesetengah aspek permotoran perlu dikaitkan dengan keadaan semasa ie politic, environmental awareness and economy. Automotive takkan boleh stand alone.

        Berbalik kepada isi blog. PT dan Funtasticko mempunyai pengulas/commentator yg berbeza. Di PT mereka lebih kepada sarcastic. Di FD orangnya lebih teknikal. Jadi, saya senang melontar pendapat kerana saya faham orang2 di sini sudah arif menilai isi kandungan komen-komen yg di-submit.

        Anyway, kalau rasa ada ulasan saya yang dianggap merepek/tak berkaitan. saya sedia tone down-kan komen saya. Small matter.

  11. lampu serupa ah beng??? mana kaler merah??? tak bahaya ka …rasanya tak ada lagi SYARIKAT2 kereta lain yg pernah keluarkan lampu belakang mcm yg proton buat ni… TANHIAH protong… akhirnya anda berjaya jugak mendahului persaing2 anda

    • die punye cover je yg jernih.. lampu LED tu ttp warna merah, tuk.. Syarikat lain ade je yg dah buat, cube tengok Myvi SE 1.3 yg lama.. haa, kan same kan. yg tu mmg ah beng.

      • ooo… p2 mendahului p1 lagi

      • Kalau tgk Subaru Impreza hatchback 2009 pun lmpu blkg jernih, tok. Trend ni dah byk org buat la tok walaupun dikatakan baru.. tak jadi isu ape2 pun.

    • atuk,
      pls update urself. period.

      • atuk nh mesti budak2. Biarkan jer la..

      • xpela.. yg pnting kite layan die secara baik dan terangkn kat die dengan fakta. banyak sbnrnye yg die x tau pasal dunia automotif Malaysia ni. Kita sbg golongan muda bimbinglah atuk kita ni secara elok supaya dia tidak ketinggalan. cheers🙂

    • atuk g main jauh2 la

      • atuk nak pegi main jauh-jauh kat mane,nak jalan pun da x larat,ni kan pulak nak pegi main…hihihi..ok atuk dok diam-diam ye nanti cucu bawa air milo dgn sekut merie ye tok..

  12. launch esok.. Dah book test drive dah.

  13. Kalau ada hitam kan best. Aku rasa kaler2 SE ni kena ada putih, hitam & merah. Putih dan hitam kira kaler yg ‘neutral’ yg evergreen, mewakili terang dan gelap, kaler yg majoriti org boleh accept, manakala merah x semua org boleh masuk. Kalau aku sbg potential buyer, aku kurang masyuk ngan merah, tapi at the same time pula aku nmpk putih mcm x kena ngan saga ni, yg aku rasakan perlu kaler yg sekurang-kurangnya sedikit gelap dan metallic utk serlahkan shape dia, so at the end takde pilihan kena pilih merah jugak.
    Kalau ada hitam, org yg xnak merah ni tapi nak kaler gelap boleh pilih hitam.

    • proton adalah pengeluar kereta sport .. ko tak tahu ka

    • warna adalah perkara yg sgt subjektif, tapi kalau saya saya cuba elakan dari warna-warna yg gelap,mcm hitam sbb kadar utk mengalami kemalangan adalah sgt tinggi,same juga dgn silver dan warna-warna yang hampir sama dengan warna jalan sbb bila hujan warna-warna ini akan seakan-akan sama dengan warna jalan so risiko kemalangan sangat tinggi bagi kereta-kereta yg warna-warna yg mcm ni..penggunaan warna yg terang cam kuning,energy oren,merah adalah warna yang selamat ketika berada dijalan raya sbb driver lain akan elert dgn warna ni, itu pun bergantung dgn cara org yg driver kete camne…yela org kata kemalangan tu mmg x dpt dielakkan kalau nak berlaku pun kan..just to my cent…

      • aku minat warna hitam, tapi bila seat dah leather, rasa mcm tak sesuai lak warna tu. saga flx se 1.6 ada dua warna je kan , putih dan merah, kira ok la , tak la sepanas hitam, sbb leather tu dah warna hitam kan. klu ada tint pastu air cond proton pun mmg terkenal cepat sejuk..jd takde masalah kot

        lps ni ada drl pulak, lg selamat la kot..

  14. tul ker warna dashboard tempest grey? aku nampak cam hitam jer

  15. you can see it at any proton dealers now.

  16. dah skirting tu kaler gunmetal,nape sportrim tak warna gunmetal gak

  17. lawo dh nie kaler merah nie….bukan fiery red tp nmpk cm merah dunhill…wahaha

    lain2 aku dh suker dgn saga nie, cume rim klu aku beli mmg aku tukor design lain….kaler hyper chrome dgn red lining ade bibir…..huiyoo mengancam jiwe beb..

  18. nie ada info aku dah test ketenye.. mmg tomey engin nie tak mcm 1.6 FL.. bila tekan minyak x terus mendadak mcm 1.6fl.. terrbaikk.. yg lain bleh buat dgn duit.

  19. siapa dah test drive kongsi sini…. mcm mana ok.
    berapa rpm kalau kelajuan 100KM/H…
    nak gi test drive pon kat atas bukit minggu depan baru turun….heheh

  20. atuk, mesti atuk xpenah dengar nama company kete toyotakan? Klu xpenah, cube google toyota, cari toyota altezza, cer tgk lampu blakang dia…period…
    Ada plak ckp skirting kaler gun metal, xsilap den, klu xsilaplah, kaler dia grey.
    Sport rim warna gun metal tuh r3 punya signature dlm prton, sbb tuh inspira limited bodykit r 3 xpkai sport rim gun metal r3 coz itu custome made according to r3 geometri size calculation, specially made for prtn.
    Dah tuh yg skirting body kaler, nape x sport rim ikut body kaler???xplak tanya…

    • mestilah tak pernah… zaman atuk depa pakai nama TOYODA lagi… side mirror dok atas bonet depan…

    • biar la orang nak komen camana pun.actually lawa jugak kalo sportrim tu kaler match ngan skirting.dalam kes flx se ni la.kete lain yg skirting matching color ngan body tu lantak la.itu kete lain.topiknye sekarang ni kete ni. tau la hang fanboi proton.Tapi pape pon komen politik bole pi main jauh2 kat malaysiakini.

    • mantop giler jawapan…

  21. no longer tar spray undercarrige.
    has proton empkoy other technique of rust-proofing?

  22. only cvt….
    fall in love with its offerings,,.. car that fit all purpose.

  23. haha…huduh siot Engine Cover xde
    kekekeke…

  24. mahai sgt ka cover engin tu..klu beli sndiri brapa agak2..

    • Ni dia komen : With just a little press on the pedal you can feel the power of SAGA FLX SE. The CVT Technologies really works brilliantly as the gear switched so quietly that I didn’t even notice it =)

      abis la city dgn vios, hehe

  25. aku skang pakai wira lama thn 1999 1.5 beli ngan ayah aku,
    br tgk kat showroom, dr segi praktikaliti, mmg puas hati sbb dah biasa bwk wira kot

    ape yg aku cari:
    1. 4 power window(dh familiar ngan wira)
    2. fog lamp
    3. big boot (senang isi joran)
    4. leather seat (org isap rokok dlm keta bau tak lekat kat seat)
    yang lain2, semua bleh buat sendiri; ICE, rim sukan

    harap2 dapat keizinan dr ayah aku nak tukar yang ini

  26. baru test drive semalam.Memang best kete nie,juz tekan pedal sket jek kete nie da pegi mencanak.Rasa mantap bile duduk n pegang steering,Suke pada finishing leather seat n steering dier.Kepada sape2 yang tak puas hati,juz pg test drive n baru boley komen lebey2,kalau duk tengok pastu komen pon tak guna gak kan.Papepun aku bagi 4 star dari 5 star untuk saga nie.Memang berbaloi.

    • Cadang nak book, mmg tgh perlukan sebijik kereta utk buat urusan kerja seharian dgn price range sekitar saga ni. Then, kebetulan pulak ada kenalan nak tolak Persona H-Line baru setahun dgn ‘rege sedara mara’ apa lagi trus ok je, kereta pun milage setahun jagung dara lagi..
      Tapi camna pun aku nak pi test drive jugak. Yg penting aku nak rasa cvt tu camna feel dia.

  27. last time i did for saga flx 1.3 , with write up.
    i will surely go for another test for this 1.6, and will give a report on it.

  28. apolak komen psl skirting ado keno mengeno ngan politik?
    Apolak saloh flx ni pkai skirting kaler laen?
    Dh org kat ats tu komen,napo xwat kalo sport rim samo ngan kalo skirting yg grey tuh,aku pun tanyo lah balek,napo xtanyo keter yg skirting body kaler tuh xwat sportrim ikut kaler body?
    Oem mana ada bro, klu yg warna skali body ke,skali skirting ke, buat sndirilah. Bukan ssh sgtpun.
    Eden ado gak baco msia kini,tp baco skadar hiburan,coz menda yg dicitekan xdok fakta utk mnyokong,itulah bangsa melayu,mudah ngat dijajah minda.
    Camaropun xwat warna kuning sport rim dia,feraripun xpkai warna merah. Prtn ada designer dia,pndai2lah diorg buat.
    Cume eden ni lebih suka function over form, bukan form over function. Dr apo yg eden tgk, p321a mahupun flx nih,dh menuju kehala yg betul.
    Eden mmg fan boy prtn, tp eden jgk fan boy2 kete3 len,cume eden xsuka org perleceh keto msia, pdahal dia sendiri yg lekeh.
    Klu lancer,bukan main puji,inspira,kutuk bergadang, pdahal samo ajer,siap diimprovekan lg.
    Itu mentaliti org msia. Klu juara tuh pkai logo toyota, cnfirm org msia kata mini alphard.

  29. cover cam valley tuh rega dlm 30++ original. Diaorg dh tuko material coz yg lama,cukup 5 thn,crack coz panas sejuk panas sejuk.eden ada tukar bar nih masa servis coz crack,mmg material len,vendor pun len.
    Tp bkn cover engine yg kat atas. Eden raso,klu cover enjin,ado g dkt2 100 gak. Rasonya,bleh jek buk cover iafm lamo coz design n fitting samo ajek.

  30. I just see a car a few hours ago.
    I noticed there is no cover under the fender ( i mean behind sportrim or tyre), so from the edge of the tire (outside) i can see absober and exhaust from there.
    why like that, cut cost?oh please…
    i dont know blm,fl and flx got or not cover fender, no check yet.
    sorry didnt snap pic.
    btw, it still nice car for below 50k. i no choice no much money take tuah, will pick this car next year.

    speaking la pulak, padahal english mmg fail..

  31. encik campromania tak nak buat test drive ke.. buat review mcm persona elegance dulu tu seronok jugak nk baca.. kalau test drive sendiri tak puas rasa mcm syok sendiri pulak.. dok sini boleh jgk tgk pandangan orang lain..

  32. reliability CVT ni camner ek? boleh tahan ke? proton ada bagi warranty tak?

  33. this is a picture for whom to understand what it means by FLX, cvt and fuel saving.

  34. smoked rear light like ferrari tuner novitec rosso, brilliant..
    ,as oppoaed to clear lense like japanese car

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s