funtasticko design

http://funtasticko.net

Exora BOLD CFE dah naik treler!!!

74 Komen

lagi gambar dari cbt.com.my

Ini merupakan tanda-tanda besar pelancaran Exora BOLD CFE akan dilancar dalam masa terdekat. Menurut info yg saya dapat tarikh pelancarannya dijangka 16hb ni. Test drive unit yang dalam gambar ni siap tulis CFE inside, 205 Nm tork pada 2000 rpm tu, hahaha…🙂

Tambahan info dari Paultan dari salah seorang forummer :

Exora BOLD ada reverse camera, auto flip side mirror, pemain DVD versi baru, rim sukan 16″ dengan 5 spoke, bodykit, brak disc depan belakang, kombinasi scheme baru meter dengan 240 km/h speed meter, scheme colour baru untuk interior & kemungkinan tambahan rm6k(belum disahkan lagi) sahaja dari Exora MC1 & yang paling menarik pecutannya amatlah lancar & responsive.

sumber : paultan.org

74 thoughts on “Exora BOLD CFE dah naik treler!!!

  1. besar giler disc brake🙂 mesti power lebih ni

  2. Hot Item ni…x sabor nak p test.

    • JANGAN test jer…beli terus…hehehe
      terbaik la Proton….:)

    • mmg xsabo..😉 gtl tgn, gtl kaki…hbs sume gtl.. try bc komen dlm PT, almost all +ve komen..

    • bnyk btol comment positive kt paultan..insya allah…bakal jd mpv terhangat nie….mne r tau proton buat exora 2nd gen mcm alphard ker…exora nie pon dah iras2 estima klu make up…..(^_^)

      • nak challenge estima kena besar lagi sikit kot…

        tapi kalau ejas roofline kasi rendah sikit, dah boleh challenge wish dah ni… hehe…

  3. bila tarikh launch nie…. :p

    • hehhe..bro buat2 tanya lak??
      1)bro CFE apa maksud sebenar dah mcm2 version pulak keluar??
      2) berapa bhp/Nm adakah masih kekal dgn 138hp/205NM??

      TQ.

      • rasa nama nie dah lama dah dorang kuarkan… entah… dia nak jd kan term mcm vtec,, mivec… kira jd synonym jer…. apa yg tahu target asal enjin 150hp/205nm… tu kira maximum capacity enjin tu.. tak tahu lah betul ker tak.. tp mcm biasa lah enjin turbo nie walau pn soft turbo cepat panas.. so kalu nak usik2 enjin tu ingat2 lah void warranty…. mana r tahu proton letak data logger kat ecu.. ubah skit jer void lah warranty….. so renung2kan bila nak mengusik enjin tu…

  4. kata 80 lbey ,,,adoih

    high 70 is ok for H
    i hope the spec comes with M even B (cfe manual) for a grab,
    hope cfe is for eveybody to enjoy.

  5. 80.9 H
    88.9 Prime

  6. tak perlu BOLD kan pun dah besepah atas jalan… skrg dah di BOLD kan mungkin bakal jadi trend pakai MPV pulak kat malaysia nti… harap ada test drive review dari funtastikodesign nanti..

  7. bengang je owner MC1 kalo btol harga BOLD ni tambah rm6k…

  8. ni guestimation aku, masa dlm report prtn aritu, ada mention cfe(rasanya charge fuel economy kot, xgitu tm-guy) ada version 140bhp n 156 bhp(klu slh tlg betulkan,malas nak menyemak post lama). Ada kemungkinan, bold cfe pkai 140hp punya version, prime 156hp punya(coz paling premium,kenala lg power kot).
    Off topic,nk kgsi pendapatan ketika bc technical data vt1f zf kat mini cooper n bmw(skrg ni punch amik n improve jd vt2 yg ada dlm saga flx). Nanti ada kesempatan, emailkan ke bro campro supaya kita sama2 kongsi ilmu.

  9. Bro mat, cfe tu betui cuma hp die xde dua variant…sepanjang p1 develop, depa x pernah plak cite ade 2 spec power n torque…

    • oic,xdalah,itu ikut laporan quarterly review prtn arituh,akupun xpasti,sbb tuh ckp guestimation ajek, he..he..🙂.
      Bro Tm-guy dah test drivekan, bleh x kongsi2kan camne power dia, fc dia agak2 n klu bandingkan ngan inspira 2.0 ke @ aper2lah,civic 2.0pun xpe@ mpv cam stream@wish ke, menarik gak coz secara theori,saya phmler ckit2 klebihan cfe + cvt(yela,kebanyakan kete turbocharged skrg pkai 6 at mcm pug 308@dsg cam vw)jrg dgr turbocharged couple ngan cvt skrg,mgkin bleh share bro.

      • setakat nak cucuk estima naik genting tu takde hal bro…pasal cvt tu, wait n see…tggu marketing p1 declare ape feature die…

    • mcm ada 2 varian : 138bhp dan 151bhp

      “In November 2011, the new Exora Turbo will be produced. The new engine that is being developed by both PROTON and Lotus Engineers, comes with a powerful 138bhp to a maximum of 151bhp.”

      sumber : https://funtastickodesign.wordpress.com/2011/08/26/laporan-tahunan-proton-2011/

  10. bro, check email,n tlg masukkan supaya dpt share info

  11. abahh!!!!…jom test drive!…hahaha..excited giler tgk exora bold nie yg sememangnya BOLD..

  12. senangla nk tapau wish & stream pasni

    ngan caldina main cucuk2…wahaha

  13. RM80K dan minum minyak cuma 8.7km/lit haus betol exora ni?

  14. Dalam Paultan diorang quote CFE ni pakai direct injection. Betul ke? Kalau benarlah, CFE ni enjin yang dikira updated macam THP dan Ecoboost.

    151hp, ni dah level Peugeot 5008..bukan tahap Avanza lagi dah. Haha

  15. itu yg deorg kata. Ntah la. Tunggu je la pelancaran die nanti..

  16. FYI..
    Hari nh punyer topik kat blog automotif sememangnya Exora cfe.. Nh kali pertama banyak giler komen positif dlm pt (98%).. LOL

  17. wa bykla masyukk pasni sa proton…

  18. kasi asap la.. avanza.. aritu aku g tanya pasal wajah baru avanza kat showrom dorg puji lebihhh… lagi power konon.. prahh…
    nie ambik kow.. BOLD dah mai… hu hu…

  19. bro camp,pasni mgkin bleh bukak post pasal cvt jek coz nampak cvt mcm simple, xdalah canggih ngat banding dsg@6at, tp bile tgk vt1 technical sheet, mmg canggih cvt nih, itu br vt1, yg saga pkai vt2,yg cfe pkai vt3.
    Sepatutnya proton jgn letak L kat gear lever cam skrg, buat mcm mini n bmw, diaorang letak SD(sport drive), pdahal function sama jek. Klu letak sd, ada effect kat minda ckp power, klu letak L, org ingat cam L kat gear auto, pdahal L dlm cvt mcm overboost function jugak.
    Prtn, please take note, tlg dlm model akan dtg especially p321a, letak lah akronim SD ke@ S ke yg melambangkan sport mode@ sport drive. Jgn letak L dah. Marketing team n design team,please take note. Menda nampak simple, tp beso impaknya pd pengguna n bkl pembeli,slh satu marketing strategy.

    • klu aku sure ingat L tu utk turun bukit hehe P R N D 3 2 L

      • Buat aje susunan gear as P R O T 0 N.. hahaha…
        Proton boleh anjurankan perlumbaan MPV lak lepas nie..
        bagi tajuk MPV Endurance ke..mpv 1000 km ke..ikut suka lah..hehehe..

    • hee… ni nak tanya sebenarnya L tu guna kat jalan yg mcam mane @ keadaan naik bukit ke?

  20. Berita ni buat aku senyum lebar harini, nice. Alhamdulillah, kat PT pun mostly positive comments, so Proton kena keep up the good job.
    Sayangnya bajet belum ready utk memiliki MPV, lagipun anak2 kecik2 lagi belum nak full utilise pun, tapi Exora still dalam list MPV nanti, tgk la kot2 2, 3 tahun lagi agaknya..
    Yg pastinya, test drive unit ni kita kasi test!

  21. any existence of vvt?
    because sample engine display last time shows it has vvt with turbo.

  22. imagine how CFE sounds like…

    “vroooommmmm…kepish…vroooommmmm…kepish…vroooommmmm…”

  23. 16 inci tu…simpan duitla kalo nak tuko tayar nnti…hu3

  24. bro,itu utk 4 at, ni yg diperkatakan cvt, cvt PRNDL ajek utk punch motive, yg PRND32L utk gb mitsu 4 at🙂. L utk gb mitsu adalah 1st gear, 2 utk 2nd gear aje, 3(off overdrive) gear 1,2 n 3, D (on overdrive) gear 1,2,3 n 4(od).
    Disebabkan cvt nih lain ckit, dia ada min n max ratio gear dia,tp xda fixed ratio,tgk keadaan jalan. Tp ketika L(low gearing)@ SD(sport drive), engine akan otomatik revving 20 peratus lg tinggi berbanding dlm D, kawalan ratio yg paling sesuai utk kuasa tambahan.
    Sng cite,klu flx 1.3 cvt dlm D mode 2.5k rpm@100kmh, klu dlm L mode 3k rpm@100kmh. Mmg akan effect fc,tp pwr n pickup bertambah coz 3k rpm punya torque n hp lebih tinggi dr 2.5k, sbb tuh akan bertambah power. Peak torque akan sampai lebih awal, mmg masih pd 4k rpm 150nm walupun pada L mode, masa diambil utk capai 4k rpm lebih awal,sama dgn dlm D mode di rpm 3.3k rpm.
    Rasa mcm berbelit plak pencerahan nih, hrp2 sampai maksud🙂.
    Klu cfe dlm D mode torque max @2krpm, dlm L mode klu convert ke perkiraan D mode 20 percent rev higher ialah lebih krg 1.6k rpm.
    Mmg gile babas function L nih@ SD (terma yg bmw guna utk ganti L).

  25. bro mat…
    your explanation is correct…
    just wait and see what difference in Exora Bold and P3-21A…
    mcm tagline exora awal2 dulu…You’ll Be Amazed…

  26. blog arena kereta ada update gambar interior exora prime…

  27. xpastilak, klu ada manual override kat lever@paddle shift, rasanya mgkin xda button sat, tp klu cps+cvt(klu itu yg akan kuar slain cfe),mmg ada sat, 6 speed. Tp klu cfe nih 7 speed.
    Kita tgk samada protn reserve manual override for p321a jek @dh preview awal kat exora bold. Tp tgk spyshot aritu,mcm xda manual override,jd ada la button sat 7 speed utk cfe nih.

  28. xpastilak, klu ada manual override kat lever@paddle shift, rasanya mgkin xda button sat, tp klu cps+cvt(klu itu yg akan kuar slain cfe),mmg ada sat, 6 speed. Tp klu cfe nih 7 speed.
    Kita tgk samada protn reserve manual override for p321a jek @dh preview awal kat exora bold. Tp tgk spyshot aritu,mcm xda manual override,jd ada la button sat 7 speed utk cfe nih..

  29. keciwa bila baca komen2 kat arena kete psl exora prime interior. Pkai style kayu style lamalah, interior cut n pastelah. Camry,accord,lexus,beemer,merc n etc mmg pkai style kayu coz nk nampak executive n mewah, xkan nk pkai carbon fiber kot,itu utk nampak sporty. Tp biasalah,klu kete luar pkai kayu walupun faux, sume kata elegen, klu kete msia buh,terus kata outdated,oldschool.
    Susah2 nk ubah mentaliti diaorg.

    • kalau steering stail waja, baru nmpk mewah..ini pkai emblem plastik…sedikit kecewa

    • Takpe bro, lepas ni minta Proton bubuh batu marmar plak kat Exora Prime tu. Lantai guna jubin white horse.

    • no problem used wood in dashboard, but wood have match to design than only can look HQ, nicer and luxury. Camry,accord,lexus,beemer,merc n etc mmg pkai style kayu that correct, but u look there design. wood used in right place. not like Exora , Exora dashboard already look ugly, used wood direct replace center console look more ugly, u can imaging if gearbox wood replace to chrome look more nicer at lease.
      not because it proton, we really hope Proton can success too.

      • design is subjective bro, even we say exora dash look ugly lah, outdatedlah, but even auto car uk mentioned it looks modern.
        U also can read thais n indonesia reviews, there also mention modern, nice even look luxury.
        Lgpun gambo tuh xclear. Kena tgk depan mata. Byk lg kenderaan yg pkai centre console wood. Penah tanya pemilik chery eastar. Apa istimewa chery? Dlm dia ada wood,mcm kete mewah.
        Chrome,bleh, bold dh ade,xyah amik prime. Biasa org associate kete mewah dgn leather n wood. Sbb tuh merc ada masterpiece n avantgade. Ada yg nk elegan n sporty, amiklah bold cfe. Klu ada yg nk element luxury n executive, amik prime.
        Mcm2 lag kete isi faux wood nih sampai grandlivina pun ada, innova pun ada,latio pun ada,altis pun ada, tp xda or komen. So adakah kete2 yg dibgtau tuh kete yg mewah n elegan design dashboardnya?
        Xsilap aku, diaorng ada tema n target market diaorg sendiri.
        Klu kete r3 buh wood, akupun taruk coz xkena ngan tema n konsep.
        Aper2,tggu launch br tau kena xkena. It is ugly in ur eyes, it maybe beauty to others. Klu x, xkan dugong pun org ckp lawokan. Ada org ckp forte lawo, ada ckp huduh,lawo dugong lg. Bg aku alphard hodoh, lawo lg wish n stream, tp ada org pk sebaliknya. Gitu jugak dashboard,aku rasa wish punya design lg kemas n lawo dr estima, tp org lain ckp sebaliknya.
        Cume yg aku xstuju,klu kete msia buat,kena kutuk outdated(penggunaan wood). Tp knp klu kete2 lain xkena camtu plak.

      • L utk gb mitsu kete prton mcmgear satu kete manual. So,bila guna gear satu,samalah lah kat gb auto,cume ada mode yg jalan gear 1 jgk iaitu d mode n 3 mode(off over drive).
        Klu nk merempitpun bleh pkai L klu nak overrev@lebih redline gear satu@nk control sendir bila shifting ke geard dua,bleh pkai L.
        Naik bkt yg curam n nak maintain gear 1, pakai L. Ertikata lain,jrg sgt L digunakan dlm pemanduan gb auto,biasa D mode@ 3@ overdrive button off/ OD button.
        Tp cvt, kdg2 guna coz L dia lain pd conv auto. Bleh rujuk post cvt

    • prime sungguh dia punye interior…hu3

    • kalu tgk gmbar takde pn paddle shifter pn kat stereng… dont worry…. there is no use of paddle shifter dalam mpv.. tak sesuai.. mana nak layan anak.. mana nak bawak kereta.. mana nak itu ini….
      lama2 takde org guna pun .. so dari letak then bayar harga tinggi just for electronik yg ubah gear.. baik tak perlu.. murah skit kereta……

      lepas tu diy jer.. cari jer stereng inspira 2.0…. pasang jer….

    • kalau tgk gambar interior prime,kat depan dia ada kereta berselubung…
      kereta apa tu?….jeng3x….

    • ni betul ke interior Prime, tak mungkinla Proton taknak salutkan kulit kat steering, nampak macam Exora biasa yang dibikin saja, ni mungkin kereta experimental agaknya.

    • rasa ni bilik final prototype macam exora leaked awal2 dulu yang azlano marah gila dulu.. gambar lain tu rasanya ada p3-21a berselubung..

  30. ishhh… berdebar debarnya rasanya….

  31. lampu ah beng lagi… TANIAH

    • kalo lampu bukan ahbeng pun, ko xkan beli.. havoc je lebih ko..drpd komen2 ko tu aku rase ko nie da buang tebiat n da ready masuk lubang kubur…sekian atok~ =)

  32. assalammualaikum….info dri pkck sye yg jge line exora….exora bold yg pki cps still pki 4at tranny…only cfe je yg gne cvt…..expected to launch next week….utk info neo la….diorg psg kt main line….line waja dlu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s