funtasticko design

http://funtasticko.net

Info mengenai CVT

60 Komen

KLIK IMEJ UNTUK DIBESARKAN

Saya dapat info ini melalui bro Mat yang ingin berkongsi bersama dengan kita tentang CVT. Walaupun data CVT ini dari ZF tetapi ia merupakan teknologi yang sama dengan CVT PUNCH MOTIVE yang digunakan oleh Proton sekarang. Yang paling menarik teknologi yang digunapakai oleh Proton sekarang adalah versi terkini & “updated” iaitu VT2 (untuk model Saga FLX) & VT3 (untuk model Exora BOLD, PRIME & P3-21A yang menggunakan enjin CFE) yang memerlukan ketahanan untuk menerima tork yang lebih tinggi. Adakah model Exora BOLD, PRIME & P3-21A akan mempunyai fungsi STEPTRONIC nanti? Apa yang saya tahu kemungkinan besar P3-21A akan ada “paddle shifter”. Terima kasih bro Mat kerana berkongsi info ini.

* Proton dah boleh mula propaganda mengenai CFE, buat macam FORD EcoBoost tu, cerita pasal teknologi yang ada & apa kelebihan pada CFE & jangan lupa kaitkan ngan CVT sekali.. 🙂

Advertisements

60 thoughts on “Info mengenai CVT

  1. sebenarnye aku takpaham sgt..tapi janji POWER udahle.. hehe..

  2. Maksudnya SAT mode dalam Saga FLX tu adalah Steptronic?

  3. Updated? VT2 ni dah lama dah. Kalo dah nak masuk 2012 pun kita nak panggil VT2 ni updated tu payah sket la.

    Yang updated nyer ialah VT2+ (nama rasmi tak tau lagi).

    • Maksud sy updated dari versi VT1F tu la bro,VT2+ la yg jadi VT3 untuk CFE nanti…

      • saya agak risau kerana bila cvt di kaitkan dengan mimi ,,aduih, if you read a lot about mini then you know it,
        ye la tapi itu early 2000 to mid 2000 anyway they take if the safe way to replace it with 6AT.
        well that was was.
        probally they might have done something for now in ensuring their cvt. its half a decade passed., so any updates to this technology that supports proton car should be clearly pass to the public ensuring confidence to customer.
        considering the reliability of cvt like nissan matsubishi,, we can say cvt technology is ok. and can be used.

        so to say our punch is ok, proton simply need to tell the public about what has been done or updated by punch technically in giving a reliable cvt for proton cars.

        with that it will clear out all the doubts lingers among people whoare concern about it.

        MASSAGE TO PROTON

      • Penerangan teknikal kepada orang awam?
        ahaa…istilah2 teknikal nya amat rumit untuk difahami..
        pening kepada pelanggan nanti..
        cukuplah ajar salesman proton apa kelebihan2 yang ada,penerangan secara mudah janji pelanggan faham.

      • BTW, sape tau RPM Saga FLX 1.6 waktu tengah cruising pada speed 120KM/H?

      • Bro, FYI VT2+ bukan VT3 bro.

  4. tadi baru jekk jalan2 di bandar kuantan dgn menaiki saga FLX pakcik punya.. memang lancar jekk…. best..ihhi

  5. kalau ikut kat info di atas, tekan pedal minyak sampai habis akan aktifkan SAT mode dan rpm 20% lebih tinggi utk prestasi maksimum
    virtual six speed mode manual tapi kalau kat Saga FLX x de manual, auto je
    fungsi gearbox
    ‘merayap’- lepas pedal brek kereta bergerak ke hadapan
    ‘merangkak’- pergerakan perlahan mcm kat tmpt parking atau traffic light maks 1600rpm
    ‘pecut’
    ‘lancar ke 50mph’
    ‘lepas pantas’
    ‘overdrive’

  6. ndak ke proton bercerita pasal benda alah ni semua.. mungkin proton pikir rakyat hanya tau pakai je.. dan mereka hanya perlu permudahkan lagi cara guna produk mereka..
    16hb ni lunching betul2 ke skadar buat syarat mcm FLX SE.. saya rasa proton ni hanya skadar buat kete dan kete itu dgn sendiri akan terjual.. x payah kecoh2 sangat mcm pengeluar lain tukar spring dua batang pun masuk brochure.
    Neo menang rally pun sape peduli? langsung xde kesan apa2. ada tak sales Neo naik lepas menang tu? xde jugak kan.. Sory sunguh x paham cara org proton berniaga jual kete

    • Proton menang rally bukan nak tingkatkan jualan Neo laa bro..Dan sasaran publisiti Neo S2000 tu pun bukan utk orang Malaysia. Kalau bro merujuk kepada rakyat Malaysia, YA, memang orang Malaysia tak kisah pun Neo menang rally. Mereka hanya tau Imprezza dan Lancer je.

      Tapi orang Jepun kenal Neo 1.6. Kesannya, Neo masuk pasaran Jepun. Yg selama ni boleh kata jangan haraplah kereta Malaysia nak masuk Jepun. Kereta Jepun masuk Malaysia yg banyak. Kereta Indonesia cap Jepun lagi banyak..

      Soal perkara teknikal diatas, saya setuju Proton tak payah cerita sangat pada orang Malaysia nih. Terlalu teknikal akan buat orang tak paham. Tapi utk orang yg nak belajar dan nak ambil tahu, perkara teknikal begini sangat penting. Ni macam fardhu kifayah. Tak perlu satu Malaysia tahu bagaimana gearbox CVT berfungsi. Tapi sekumpulan rakyat Malaysia WAJIB tahu bagaimana nak design gearbox CVT.

  7. VT2, VT2+ dan VT3 adalah gearbox yg berlainan.

    Max power utk VT2 = 98kW, VT2+ = 120kW dan VT3 = 122kW

    VT2 dan VT3 mempunyai persamaan dimension. VT2+ lebih compact sedikit berbanding VT2 dan VT3.

    Pada pandangan saya, penggunaan 3 gearbox ni bergantung kepada keperluan. 1) Power output dan 2) Ruang enjin. Kereta compact, output power besar sesuai pakai VT2+. Exora engine bay besar, tak perlu VT3 dah mencukupi. Semestinya gearbox lagi compact, lagi mahal..Saya refer pdf dibawah..

    VT2
    http://www.punchpowertrain.com/files/Docs/Products/VT2.pdf

    VT2+
    http://www.punchmotive.com/upl/15/e/doc/1205_4_15_e.pdf

    VT3
    http://www.punchpowertrain.com/files/Docs/Products/VT3.pdf

    • btl bro fridzmax, ianya bukan gb yg sama, cume saya ckp derivative, ianya pin tertulis kat bhagian produk punchpowertrain. Dulu,punchpwrtrain punya website design lain, yg skrg dh lain. Mcm saya ckp dl, saya sentiasa melawat punchpwrtrain n getrag setelah dpt tau prtn guna cvt punch n getrag, xpasti lewat thn 2009@awal 2010, bleh kata sbulan skali sy mlawat website punchpwrtrain utk n getrag utk dpt maklumat n cube mneka yg mana prtn akan ambil. Cvt prtn tiada byk pilihan berbanding manual, dl, dlm website design lama, dlm produk, dia ada tulis vt2, vt2+ utk dptkan pdf technical sheet. Tp pastu vt2+ dh ilang,cume ada icon vt2 n vt3, tp vt3 pdf dia vt2+, sehinggalah bln 4@6 thn ni, vt3 punya icon dlm prduct ada vt3 punya pdf.
      Klu tgk pdf vt2+,itu pdf lama, n tech detailpun xlengkap cntoh brp rpm max torque n brp rpm max power n dah xwujud dh dlm punchpwrtrain punya website..
      Tp xtaulah coz brdsrkan apa yg sy ikuti,vt2+ dh jd vt3. Tp entahlah,kot2 dia akan kuar vt2+ slepas kuar vt4.

      • Setau aku dia bagi nama VT2+ tu sebagai rujukan jer sebab dia adalah improved version untuk VT2, esp improve bab efficiency. Nama rasmi aku pun tak tau.

  8. bro awak, this is actually to share bout how cvt operate which is differently than conv auto n dsg. Many things can be done by using software. What happen in mini is hardware, n during that time, it is still under zf, n now punch already take over the tech n combining with their know how knowledge,if u know bout the history behind punch pwrtrain, then u know they are actually the pioneer of cvt n already doing the rnd on cvt long time before even zf n jatco join the bandwagon.
    The software tech i believe still the same n being updated, only the hardware change that they did to ensure its reliability. Thats why prtn never tune the engine beyond its maximum torque n even lower, the same as max rpm, still low than permit. If i not mistaken, the mini engine couple with cvt has 6k rpm max hp which is at the max pwr that cvt can take. So, there is a risk of resulting damage to the cvt.
    Then we talking bout vt1, now they r using vt2. I believe with tech from punch itself,couple with previous zf , i thinl its already no prob.
    Vt3 is not necessary coz it is a derivative from vt2,only with higher torque limit. Thats why only cfe use it n vt3 is also heavier than vt2 due to hardware.
    And i know both parties already fully tested it, so thats why this cvt’s actually arrived a little bit late.
    Thor, klu pedal to metal, cvt nih akan operate slow sat mode, maksudnya, klu dr statik,ko rev pedal to metal, ko nampak meter rpm naik slow2 sampai around 5.5k rpm. Tp klu rev dlm margin bwh antara 80-85 percent throttle input@bwh 4k rpm dlm kes iafm + nih, dia akan running cvt full mode. Maksudnya,tgh2 bwk 2k rpm, tkn half throttle, tetiba rpm melompat naik ke 4k rpm. Itu mode cvt, klu tekan lebih, dia akan jd slow sat mode, meter rpm akan naik slow2(tp xdalah slow sgt,bleh nampak rev climbing).

    • thanks bro,
      i pick up a few point there in punch web
      —————————————————–

      VT2+: Further improving the fuel economy of the VT2 transmission in cvt2010 congress in Maastricht

      Testing facilities and services
      The testing of new or improved components, transmissions and powertrains are tested on four purpose-built durability test benches, which enable real road situations to be accurately simulated. The endurance tests simulate the complete lifecycle of a vehicle over diverse driving conditions, equivalent to about 250.000 real life kilometers.

      Note : vt2+ hasnt yet in the market. it will
      Interesting fact:: endurance test up to 250 000 km real life.

      • actually awak, vt2+ already out, it’s name is vt3 that will be found in exora cfe.
        N they already updated statement on fc. Early of this year, they mention their cvt fc is not far away from manual n will be on par. Currently the statement change, they mentioned their cvt fc is on par with manual gb n will be better in future.
        By the way, they already have vt4 for 4wd.

    • so klu nk potong keta lain jgn tekan full la, tekan separuh je pedal tu? mcm tu ke?

      • dua2 bleh, kcuali nak ptg kete yg bwk 140kmh,kena tekan lebih :-).
        Itu kelebihan cvt, utk conv auto, biasanya utk kick down gear, kena tekan minyak lebih, kdg2 sampail pedal to metal br kick down, tp cvt, xperlu, tgh bwk dlm 2k rpm, nk memotong, tekan ckit, rpm melompat 3k, dr 2k rpm,tekan lebih ckit rpm mekompat ke 4k.
        So,itu sbb cvt jimat walupun overtake. Jrg perlu action pedal to metal klu bwk cvt nih

  9. bagaimana cvt berfungsi pada umum,telah pun diterangkan dalam web epic saga. Cume masih ada klemahan dr segi marketing n penerangan kepada pembeli coz pembeli xtau L tu masa bila nak guna? Diaorg ingat mcm at lama. L tu gear satu ajek. So menda2 yg penting tuh,jgn abaikan. L dlm cvt amat berguna utk nk overtake dlm keadaan laju, tetiba tgh memotong,br prasan ada kete, xcukup pwr,tolak jek tombol ke L, dpt induce pwr n slamatkan diri(safety feature jugak tuh), utk engine braking klu tetiba brake mngejut@trn bukit, n plg penting,naik bukit mcm genting. Ada owner ada rasa kurang power naik bukit ketika d mode, jadi pilih sat.
    Padahal, pilihan yg sebenar yg terbaik adalah L, n ada dh cuba L conquer genting, mmg power, jauh beza ngan d mode.
    Sebab tu saya cadangkan letak S ke, SD ke dr letak L, klu salesman nak trgpun sng. Encik, slot S ni maksud dia sport, klu encik rasa xcukup pwr nk memintaske,naik bukit ke, tolak tombol ke S, mmg pwr.
    Klu xbgtaupun, tulis situ Sport, s huruf beso, port hrf kecik pun xpe, pgguna bleh phm ngan mudah.

    • “utk engine braking klu tetiba brake mngejut@trn bukit”

      L tu boleh ada engine braking sekali ke? maksudnya dapat detect kereta tengah turun bukit ?

      • engine braking ni guna bila turun bukit .. RPM akan tinggi.. kalau naik kereta manual turun bukit kan kita atas rasa luncur laju. kalau malas tekan brake kita akan tukar ke gear 4 atau lagi bawah depends on kelajuan kita.

        Kalau biasa naik auto 4 speed waja .. Ada tikanya bila masukkan “D” turun bukit, anda akan rasa lajak/laju je turun.. bila tolak tuil gear ke “3” atau setengah auto stick ada suiz “OD” kereta akan rasa mencengkam, ini kerana masuk gear 3 .. tekan minyak pun rasa lonjak2.. so bila dalam keadaan macam ni, turun bukit tak perlu tekan brake yang banyak, sebab engine seolah2 tolong brekkan untuk kita.

        😀

      • emm bukan apa mcm pelik la bole pakai masa turun bukit jugak, bukan masa memotong je. kena set kat minda klu nk bwk keta yg mcm ni, tp x jd masalah kot.

        klu turun genting dgn waja auto aku, pakai 3 dan 2. L rasanya tak pakai setakat ni.

      • the correct way of driving is not by using engine breaking… the engine is not designed for breaking at all, people miss understood using the correct gear when descending hills, in manual if you are using 5th gear when descending then your car will have jerking feeling.. that is why driver will engaged 3rd gear at most…

        so when descending hills, do use the break, that is what they are being designed for. it is dangerous when descending hills on a cold brake especially when it is raining…..

        ps: changing brake pad is much cheaper then overhauling your engine

  10. saya sbenarnya dh ada lama dh file nih dlm komputer,semasa dgr2 persona r kuor,br hantar italdesign coz dpt tau dia pkai gb punch,tp ssh gak nak dpt menda nih coz kebanyakan cerita per dia cvt,camne cvt operasi. Ini fungsi2 yg terdapat dlm cvt. memandangkan prtn pun dh launch flx,Sbb tuh br teringat smula, nak le berkongsi ilmu dgn kwn2 forum kat sini coz rata2 peminat automobil n kbiasaannya minat jugak pada teknologi.
    Contohnya, cvt nih, dia akan dlm btl2 economy mode@jimat sgt2 klu bwk sampai 50mph@80kmh cruising, klu bwk lebih pada tu,kuatlah ckit(tp masih jimat)
    dan dlm tuh juga kita nampak perbezaan jagaan gb cvt nih, jgn buat mcm gb auto@manual,nanti jahanam.
    Bg saya, amat penting utk geng2 sini, mane ler tau ada yg nk amik saga cvt, exora cvt, p321a cvt, dptler tau camne nak fully optimised penggunaan cvt nih dr segi performance,safety , fuel economy, n camno nk jage cvt nih,klu slh jg, jahanam, silap2 void warranty.
    Esok bila anto balancing kete, cvt nih jgn anto buat onboard/on car balancing, nanti jahanam cvt. Buat balancing biasa yg cabut tayar, masuk mesin.
    kdg2, kena highlight kan penjagaan cvt mcm klu towing kena hati. Klu bateri weak,jgn tolak@push start n etc.
    Hrp2 perkongsian ilmu ini dpt bg manafaat bg blogger blog sini.

    • wui kena jaga cam keta conti pulak la lps ni, tp alah bisa tegal biasa kan.
      mgkn sbb tu keta jepun cam toyota tak advanced sgt, mcm toyota, masih ada lagi pakai gearbox auto 4 kelajuan , tak pakai lima pun. honda city flowerhorn pulak dulu pakai auto 5 kelajuan cvt gak, tapi dh tukar ke biasa punya sbb ada yg dpt problem.sbb apa ek? sbb tak tau jaga kot, pakai lenjam kek redline , keta city utk bandar bukan utk lenjan2 mcm litar..tul tak? huhu

      yg penting tau mcm mana nak jaga pastu jaga la elok2..

      bmw cam e60 tu klu rosak confirm tak bole pakai lori tarik yg kecik tuh, sbb berat..klu pakai jugak alamat lori tu pulak yg rosak huhu

      • xclap cvt city ngn jazz dulu prob sbb hantar mekanik tok servis dorg letak automatic transmission fluid padahal kne pki cvtnye.. pastu jazz ngn city kalau xclap xd coolent tok gb cvtnye xmcm kerete proton.. so masalh overhteating dpt dikurungkn.. so kalau owner tu bijak make boleh la jage dgn baik kereta dia

      • honda city dulu cvt 7 speed bro, bukan 5 speed
        cheers

      • cvt ni xpayah jag
        kalo rosak, tuko seketol
        setel…hahaha…

    • salam abg mat..thanks,bgus betul info abg mat..bru sy fhm bila nk gna ‘L’ nih..dr segi penjagaan cvt nih cmna pulak?boleh kongsi x?

    • kalau rosak, nak tolak ke tepi jalan boleh tak?

  11. bg yg bertanya,sat bukan steptronic steptronic tuh mcm tiptronic, manual overide sama ada kat lever@paddle shift. Apsal panggil steptronic
    c, coz gear cvt nih,klu kita bg ratio fixed, dia akan panggil stepped auto. Jd itu yg paggil steptronic.

    • sat mode pun ada sensasi mcm tukar gear auto, jd bkn ke tu dia bg ratio fixed mcm kat gear auto biasa?

      • yup, sat ada fixed ratio, yg beza dgn steptronic dia xda manual override mcm paddle shift@lever shift + -. Sbb tuh sat bukan steptronic.
        Sat aka stepped automatic transmission. Utk vt2 di bagi 6 steps ratio. Vt3 7 steps.

      • oh gitu ke, tq

  12. apa VT1 VT2 VT2+ ?

    sekarang CFE guna VT3 ( VT2+ already outdated, CFE overboost will boom gearbox )

    http://www.punchpowertrain.com/files/Docs/Products/VT3.pdf

    Tmax = 220 Nm @ 2500 rpm
    Pmax = 122 kW @ 5700 rpm

    • Pmax = 122 kW @ 5700 rpm =163.6hp..betul ke??

      • 165hp …. jangan lupa on wheel hp akan kurang

      • Tmax = 220 Nm @ 2500 rpm
        Pmax = 122 kW @ 5700 rpm

        info ini ialah berapa KW dan NM gearbox boleh tahan ….

        Proton takut CFE overboost, bagi 205nm shj … i believe manual version will more powerful 😀

  13. if i nit mistaken,what in vt2 n vt3 is the essence of vt2+. N even vt4 is derive from vt2 also.

  14. samela mcm vtec tuhh…bukan seme manusia kt muka bumi ni tau kehebatan

    vtec tuhhh…derang tau beli & guna je…janji powerrrr….

    • haha..

      betul tu..vtec.dvvt,tsi,mivec dan ntah ape2 istilah lagi..
      paham sangat ke pelanggan2 tentang benda alah ni..
      yang penting wujudkan GOOD perception dan conpirm laku..
      proton kena bijak untuk tanamkan persepsi yang bagus dalam kepala orang ramai..

      kalau honda tak update ape2 pun enjin,tapi letak nama Super Vtec+ (contoh aje),orang tetap akan kata power..hahaha..

  15. mat what i conceived is vt2+ is to improve the efficiency of the tranny from vt2, no torque increment capability said,
    and the different between vt2 and vt3 is the capability to handle torque differently which is vt3 has a higher capability.

    by right if vt2+ has been in the market our FLX might have used this feature if it do not complicate cost.

    correct me if wrong.

    my main concern about cvt is its rekiability, if we can trace some of the korean model who have long been the customer of punch cvt, it might give some perspective.

    • i have vt2+ technical data sheet. It is suppose to handle 210nm of torque n 120kw of power.
      It is available previously in punch website which i download b4, but since this year, they already remove it coz its already out n called cvt3.
      Vt2+, the plus if i not mistaken actually meaning that the cvt is in rnd, not full release yet. When they release,they wont have the +.
      N if i not mistaken,all the updated already incorporate in vt2, vt3 n vt4. Vt2 has been their main platform to derive vt2+(now is known as vt3) n vt4.
      Maybe u can still search 4 vt2+ tech data from the net.
      Em,bout korean cars use old vt2, its hard to find in malaysia coz if i not mistaken its for mild hybrid application in hyundai/kia.
      But nevertheless,still trying to get info on that,but hard to compare since old vt2 n current has differences. Not promise, but will try my best.

  16. hi..
    apa pulaklah maksud CFE ni… boleh terang sikit ? apa bezanya dgn CPS tu.. ?

    Thanks.

  17. btw, vt1f handle torque 170 nm@4200rpm,
    vt2 186nm@4200rpm,
    vt1f pwr 86kw@5500 rpm, vt2 98kw@6000rpm.
    Mini bmw prince enjin xsilap 88kw@6000 rpm n redline sampai 6.5k br cut off n torque 160nm@4250. So, tgk pd spec vt1f, mmg bmw amik risiko limit rpm pd torque n juga hp, bukan saje itu, hp pun dh exceed max yg gb bleh trime. Mmg bmw dh testing, tp mgkin yakin wlupun exceed, tp bleh thn, mgkin itu kot timbul masalah.
    Klu prince sekat hp kat 5.5k rpm,rasanya cam rendah jek hp dia, mgkin itu bmw xnak buat kot.

    • apa2 pun aku percaya proton dh kaji btul2 ttg rpm tu, kalau tak , masakan flx pun rendahkan rpm meter dari fl. dan patut la diorg bwk laju2 nk kasi test betul tak sistem gear boleh tahan dgn kuasa turbo huhu

      dan turbo kick off pada 2,000rpm , rendah tu, enjin prince kick off kat 1600rpm kot klu tak silap, pandai2 la bwk supaya penumpang rasa selesa nanti. tp dah ada cvt pun kan , jd rasanya mmg smooth je pecut walaupun estima dah semput nak kejar kat blkg

  18. yg bro mydear trg tuh btl.
    Cume yg cvt nih,len ckit ajek.
    Cvt pkai push belt, so sentiasa intact,sbb tuh ratio dia infinite. Sbnarnya setiap kelajuan, rationya sentiasa berubah. N ia mcm melekat pada enjin. Contoh, bwk 160kmh cvt, lepas minyak, kereta akan cepat drop kelajuan sebab cvt nih, ratio dia drop gradually, increase gradually tanpa ada step yg tetap. Klu kete auto, bwk situasi sama, lepas minyak,mcm free gear, sampailah pada destined rpm,dlm 2k biasanya tp len kete,len destined rpm die, br kickdown@shift down.
    Erti kata lain, sentiasa ada engine braking cvt nih walupun d mode, tetapi xterasa coz klu buat trase, tension gak nk bwk. Tp dlm L mode, ia lebih terasa. Punch punya cvt dh ada downhill/uphill sensing utk otomatik tkr ke low gearing, tp besalah,coz ini komputer punya keje,so kdg2 xngikut apa yg kita hendak, mcm invecs 2@3 punya sistem.
    Cara terbaik nak engine braking, buat manually.

  19. penjagaan cam biasala bro, yg penting tkr minyak cvt original(hati2 imitation n pggunaan minyak slh) n jgn langgar pantang lrg cvt. Rasa abuzaheen ada sgs flxkan, so ada owners manual, aper kata kongsi aper maklumat penuh pantang lrg cvt n camne nak buat klu tetiba enjin stall tgh2 jln@tetiba bateri kaput tgh jalan@etc. Kongsi2kanlah klu ada.
    Pasal camne nk buat klu kete stall, saya xbleh bg info coz xda info,xda buku manual flx. Mgkin abuzaheen bleh bantu. Klu ikut note yg dibg kat mini, jgn push start(tolak dlm neutral,masuk d), jgn tow@push dlm neutral. So, secara logik akal yg biasa ni, klu neutral xbleh, parking n reverse mmg confirm xleh. So mgkin bleh tolah dlm d@l. Kena tggu owners flx bg cnformation

    • bku manual ade kat rumah..mlm ni sy check n update kt sni..tp xsalah sy yg sy ingat klu nk kne tow kne tkn satu butang, xingt ape nme die..butang tu dkt panel gear gk..butang “sat” sebelah kanan,butang 2 sebelah kiri.

    • ok thanks for the info

  20. em,xpasti lak enjin braking xelok@x, tp byk gearbox at mmg dh provide engine braking(sebenarnya lebih pada gbox) mcm kete2 conti,sume ada funtion tuh, prtn dl,coz amik dr mitsu, invecs 2, lancer, invecs 3, toyota panggil apa ntah, tp fungsi yg sama,utk engine braking.
    Tp klu auto,xperlu risau sgt, coz computer tlg, tp klu manual,kena jaga2 tkt slh slot gear terlalu rendah menyebabkan gear akan kunci pergerakan enjin.
    Tp dl eden blajo enjin braking ni sbenarnya perlu,tp bkn enjin braking semato2,kenalah bantu dgn brake.
    Begitu juga pemandu kete laju(lumba), mereka sume amalkan engine braking coz klu rely sgt pd brake,merbahaya,tkt terkunci menyebabkan terbabas, tp kete racing xda abs,kete sekarang,ada abs, ebd n mcm2.
    Tp klu pandai,xda masalah engine braking,janji jgn terlalu rendah sampai enjin rev up tinggi.
    Klu enjin braking xbgs, bleh jahannamkan enjin dgn mudah, buat aperlah pembuat kete n gearbox terkemuka letak funtion tersebut.
    Xke naya klu enjin cpt rosak, dh dpt nama buruk.
    Yg bahaya klu kita secara mendadak menurun gear pada kelajuan tinggi, menyebabkan drive shaft terkunci,so tyr terkunci. Sebab tuh.org racing amalkan heel to toe supaya bila drop gear dlm kelajuan tinggi, enjin di revkan supaya xjananam enjin,gearbox n xterkunci tyrnya n pada yg sama cpt utk dptkan pickup pada gear yg sesuai.
    Kita yg bwk atas jln biasa,xperlulah agressif camtu. Saya bwk kete dh 15 thn (muda lg),slama bwk,mmg suka guna enjin braking,walupun dlm bando,tp xdalah style racing,cume drop slow2 jek, tp alhamdulillah,xda masalah sampai sekarang.
    Yg bhaya drop mengejut, contoh, bwk 100kmh gear 5, tetiba terus drop gear 1, malatop gbox :-). So,drop jek 4, pastu 3,pastu 2 secara slow n steady sampailah stall, br masuk gear satu utk gerak. Klu xguna enjin braking,tgh ngejo traffic light hijau, tetiba xsempat,merah,slam brake,mmg berceret kete n melebihi line kuning,bhy,nanti kena langgo, klu amal enjin braking n brake serentak,dpt berhentikan kete tanpa creeeeet n sblm petak kuning. Ada buat experiment dl tgh malam, mmg enjin braking dpt bantu,tp kete yg xda abs,ebd,ba n sbgainya diguna semasa experiment. So,kete mmoden sekarang mgkin xperlu kot.
    Tp itu pengalaman saya ajek, mgkin ada suka rely kat brake ajek. Jln biasa xpe,tkt trn genting contohnya,mmg brek hangit, brake pad murah,sng ganti,tp masalahnya brake hangit,terlalu panas,akan kurang cekamannya,klu dlm keadaan yg memerlukan melakukan emergency brake, brake xmakan,so enjin braking akan bantu.
    So terpulang pada masing2.
    Bg saya, enjin braking byk membantu ketika turun bkt cam genting@sbagainya coz kena ingat, brake pad n brake panas@hangit,cekamannya akan berkurang n brake xmakan. So,amatlah berguna enjin braking. Klu reason disuruh guna gear rendah coz tkt enjin sengguk turun bukit gear tinggi, mcm xlogik coz klu gear manual xpe,tp gear auto, manaler ada sengguk2 trn bukit,walupun perlahan. Ada gbox auto yg xda function nih mcm dlm persona first batch, mmg tiada enjin braking utk gb tuh, mmg function tu dilockkan, gitu juga blm 1st batch. Saya sebut 1st batch sbb itu yg penah bwk trn genting,so mmg xda coz bila banding ngan waja,waja ada.

  21. em,xpasti lak enjin braking xelok@x, tp byk gearbox at mmg dh provide engine braking(sebenarnya lebih pada gbox) mcm kete2 conti,sume ada funtion tuh, prtn dl,coz amik dr mitsu, invecs 2, lancer, invecs 3, toyota panggil apa ntah, tp fungsi yg sama,utk engine braking.
    Tp klu auto,xperlu risau sgt, coz computer tlg, tp klu manual,kena jaga2 tkt slh slot gear terlalu rendah menyebabkan gear akan kunci pergerakan enjin.
    Tp dl eden blajo enjin braking ni sbenarnya perlu,tp bkn enjin braking semato2,kenalah bantu dgn brake.
    Begitu juga pemandu kete laju(lumba), mereka sume amalkan engine braking coz klu rely sgt pd brake,merbahaya,tkt terkunci menyebabkan terbabas, tp kete racing xda abs,kete sekarang,ada abs, ebd n mcm2.
    Tp klu pandai,xda masalah engine braking,janji jgn terlalu rendah sampai enjin rev up tinggi.
    Klu enjin braking xbgs, bleh jahannamkan enjin dgn mudah, buat aperlah pembuat kete n gearbox terkemuka letak funtion tersebut.
    Xke naya klu enjin cpt rosak, dh dpt nama buruk.
    Yg bahaya klu kita secara mendadak menurun gear pada kelajuan tinggi, menyebabkan drive shaft terkunci,so tyr terkunci. Sebab tuh.org racing amalkan heel to toe supaya bila drop gear dlm kelajuan tinggi, enjin di revkan supaya xjananam enjin,gearbox n xterkunci tyrnya n pada yg sama cpt utk dptkan pickup pada gear yg sesuai.
    Kita yg bwk atas jln biasa,xperlulah agressif camtu. Saya bwk kete dh 15 thn (muda lg),slama bwk,mmg suka guna enjin braking,walupun dlm bando,tp xdalah style racing,cume drop slow2 jek, tp alhamdulillah,xda masalah sampai sekarang.
    Yg bhaya drop mengejut, contoh, bwk 100kmh gear 5, tetiba terus drop gear 1, malatop gbox :-). So,drop jek 4, pastu 3,pastu 2 secara slow n steady sampailah stall, br masuk gear satu utk gerak. Klu xguna enjin braking,tgh ngejo traffic light hijau, tetiba xsempat,merah,slam brake,mmg berceret kete n melebihi line kuning,bhy,nanti kena langgo, klu amal enjin braking n brake serentak,dpt berhentikan kete tanpa creeeeet n sblm petak kuning. Ada buat experiment dl tgh malam, mmg enjin braking dpt bantu,tp kete yg xda abs,ebd,ba n sbgainya diguna semasa experiment. So,kete mmoden sekarang mgkin xperlu kot.
    Tp itu pengalaman saya ajek, mgkin ada suka rely kat brake ajek. Jln biasa xpe,tkt trn genting contohnya,mmg brek hangit, brake pad murah,sng ganti,tp masalahnya brake hangit,terlalu panas,akan kurang cekamannya,klu dlm keadaan yg memerlukan melakukan emergency brake, brake xmakan,so enjin braking akan bantu.
    So terpulang pada masing2.
    Bg saya, enjin braking byk membantu ketika turun bkt cam genting@sbagainya coz kena ingat, brake pad n brake panas@hangit,cekamannya akan berkurang n brake xmakan. So,amatlah berguna enjin braking. Klu reason disuruh guna gear rendah coz tkt enjin sengguk turun bukit gear tinggi, mcm xlogik coz klu gear manual xpe,tp gear auto, manaler ada sengguk2 trn bukit,walupun perlahan. Ada gbox auto yg xda function nih mcm dlm persona first batch, mmg tiada enjin braking utk gb tuh, mmg function tu dilockkan, gitu juga blm 1st batch. Saya sebut 1st batch sbb itu yg penah bwk trn genting,so mmg xda coz bila banding ngan waja,waja ada…

  22. bro wajarian, L dlm waja kita adalah utk gear 1, L cvt bermaksud gear ratio tinggi dr mode D,bkn gear 1.
    Em,saya klu bwk waja campro saya trn dr 1st world sampailer ke genting sempah,xpenah lg guna 2, biasa D @ 3(off OD) coz dlm waja,sistem invecs 2 engine braking@downhill sensor ada. Xperlu trn ke gear dua coz dia akan turun sendiri bila kita apply braking yg kuat pastu lepas coz dia akan sense kita tgh downhill n perlukan enjin braking. Klu trn jambatan tanjung lumpur dlm D tp tgh laju,just apply brake 2 kali, lali pertama dia akan otomatik drop ke gear 3,kali ke 2 dia akan drop gear 2. Klu bwk family naik genting,pkai 3 dr bwh sampailah atas, steady ajek. Tp klu sorg,time rajin, main L,2 n 3 coz saja nak merempit sampai atas,senang nl kawal rpm mcm kete manual mcm main gear 1,2 n 3

  23. wah… banyak info yang aku dapat kat cnie…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s