funtasticko design

http://funtasticko.net

VIDEO : Spyshots P3-21A!!!

99 Komen

UPDATE : Preview sikit interior P3-21A

Video ini telah diberikan oleh shabat kita bro Narakka, menurutnya video ini telah berjaya dirakam oleh rakannya Pak Teh Smartsound production. Kereta ini ditemui disekitar Lebuhraya NKVE. Terima kasih bro2 sekalian ye… Dah boleh nampak dashboard kereta ni, ala-ala BMW skit style dia..🙂

99 thoughts on “VIDEO : Spyshots P3-21A!!!

  1. depan dia..nampak wide n ganas..
    i like!🙂

  2. cantik giler la. vid pon terbaik!

  3. pada sesiapa yang jumpa kereta nih tengah parking..tolong..tolong..tolong..amik gambar dalaman..haha..=D

  4. Steering wheel pun nampak lain,lebih slim…..

  5. yg last tu terbaik…hilang dr crowd sekelip mata..haha

  6. mcm hatchback …potong pelekat…

  7. Bulan lepas,adik pompuan saya isi minyak dkt area Bentong(LPT) kereta ni parking sebelah kereta dia jer,dia punya teruja terus call saya bagi tau…dia nak beli kereta ni,interior cun sangat mcm kereta Mat salleh,saya tanya kenapa x ambil gambar…alamak terlupa!!!sbb tergamam x caya kereta PROTON.

    P/s:adik pompuan(bakal sebenarnya) drive Neo.

    • yep/..

    • adalah lebih n kurangnye dgn 3 series🙂. Tema lebih kuranglah, tp jgnlah expect material kualiti sama, tgk regala boh…he..he..tp mmg aku suka coz nampak cam best n lain dr prtn yg ada skrg.
      Dh bg gambaran dlm post dulu2, cube bygkan🙂. Gambo xdpt nk share coz xbleh copy,juz tgk jek. Itupun gambo prototype,yg mass,mgkin ada perubahan ckit2 kot.

  8. terbaik pnya part yg last yg pecut ilang tuh!! cfe ke? bila nk kuar nih? mcm best!

  9. inspira tu testing jugak kan?

  10. nampak skali dalam video (2:56) nie proton inspira..tp belakang nmpk lain sikit..sedang diuji juga kah?

    • biasa lah tu escort car…. testing kereta baru mmg mcm tu,.. kalu kereta break down.. ada kereta support

  11. suke2 ati je kn msuk lane xkasi signal siap kne hon dgn kelisa aiyo…so klu jmpe tgh jam sesape yg sanggup tu sondol sket kete biar dorg berenti kt tepi…time tu bole r ushar…hehehe

  12. Rsenye dashboard die lbih serupa dgn Volvo s80

  13. Berapa inci rim ni?

  14. asal dashboard mcm mercedes w210..? dashboard-windscreen distance x jauh.

  15. kat paultan baru masuk video ni, tapi tak dinyatakan sumber dari mana, yang penting kat sini yg mula2 upload dulu…hehehe…😉

  16. potong ikut lorong kecemasan? WTH. boleh guna video ni untuk jadi bahan bukti untuk disaman. Walaupun kereta testing, peraturan dan keselamatan tetap perlu didahulukan.

    harap2 pihak Proton ambil tindakan sewajarnya.

    • tu la pasal bro, kot ye testing pun kena la ikut undang2… ni mesti kes diorg perasan ada org rakam video, tu sebab diorg blah cepat2..

      • kene saman pn trade plate.. hehe takde dalam system… tp kan sejak dari zaman mula3 testing pn takde yang kene saman tul tak…… dah kawtim dah…
        smart gak dashboard nie… smart to see…. smooth to touch… heheheheeh

      • tapi sebenarnya mmg prosuder dorg untuk lari dari kamera. jangan crash sudeh. nanti x pasal2 org dtg tolong tangkap gambar, bukan tolong org tu..

    • yg org nk gi rakam nape..?kete x release lg utk public,x kan nk tunjuk trus..pe la…ada la pro n c0n dia….

  17. Pick up giler…..tak sabar tunggu launch…

    • mmg betul. Tang lari berdesup yg x boleh bla tu.

      • kalau Exora Bold yg bersaiz MPV tu pun boleh berdesup…apatah lagi dengan kereta sedan ye tak?🙂

        memang kagum dengan engin Campro CFE ni. Personally rasa tak sabar nak memiliki satu.. (sama ada Exora Bold atau P3-21A ni)…

  18. body pakai camouflage..tp cermin cerah jer..
    saje nk tunjuk kot

    • kereta test mana tinted..slalu pn dorang letak cloth jer atas dash tu.. nie kira dah nak siap lak nie…. preview2 skit dulu

      ps. cermin gelap salah di sis undang2.. heheeh

      • wah dh nak siap ker..tp nmpak cm dh siap jer tu..hehe
        agak2 ape final testing dia..
        klo tgk kete ni, nmpk lg lawa dr honda city..lg2 lawa dr vios

      • kalau nak kira lawa (exterior), bagi aku:

        Forte > City > Vios

        P3 21a ni mungkin lebih kurang dengan Forte tahap ke’lawa’annya, tapi performance and handling lebih baik dari ketiga2 kereta di atas…

  19. cb tgk pd minit 0.37 ada honda city kat sblah, but nmpaknye kereta proton lg tegap

  20. sy noticed ade tape biru kiri dan kanan dkt bwh A-pillar n mcm lampu siren biru kat atas kiri a-pillar.. sme dgn yg sebelum ni terdapat pd exora cfe tgh test kat genting time 1st raya ari tu..boleh sy tau ape yg dorg test tu ea?

  21. My Conclusion :

    Exterior : Superb
    Interior : Superb_🙂

    • Plus :

      Acceleration :Superb_

    • Interior xleh decide lg…..harap2 bnyak features, integrated audio system xmacam exora yang asing2…

      Bnyakkan lagi spyshot n harap ada insider yang berani melakukan ‘harakiri’ untuk tontonan semua..hehe

      • bahaya bro, kalau tetiba je proton buat huru-hara macam dulu, ada yg menganggur lepas ni, hahaha

      • X payah lah ambil risiko, nanti kereta tu dah keluar, boleh tengok puas2, harap2 nanti bro campro dijemput masa launch kereta ni tahun depan, boleh snap gambar dari pelbagai angle, lepas tu upload kat blog..

      • yang integrated audio mcmana ekk… yang controller kat steering ker… yg asing2 rasa kat exora tu dvd player kan.. guna teknologi fm modulator…. rasa kalu kereta nie system audio dia dah integrated kot………

  22. perrhh,,, terbaik bro… klau aku getak jugak wei.. nak stay lama2 ambik video neih.. cayalah… ini yang kita mau…..

  23. adoi…korang ni beria ia puji meleleh..baru tgk sikit…
    kesian…
    oii proton..ko kesian la kat rakyat malaysia ni…
    jgn dari video ni, ko punahan harapan rakyat…

    kesian…

  24. video nih xjelas, tp ada yg kat blog nih dh tgk, tp klu tgk blog seberang, gambo xclear, kutuk berbakul2, bkn nampak sgtpun,yg nampak,flow dia. Org kat blog nih lebih matang klu banding komen dr blog sebelah sana.

    • org kat blog sebelah dia org dah ikut standard dunia katanya… tp diri sendiri masih lagi di dunia ke 3…

      tak leh nak salahkan dorang…. semua kan katanya ada hak bersuara.. nak itu nak ini….semua nak…..

      tp kan yg peliknyer .. kalu mak,ayah,bini atau anak2 minta nak beli sesuatu… punya lah mcm2 alasan dia bagi….. tp itu dah adat resam manusia…..

  25. blog sana racist abg2 smua, diorg xtringin ke pakai kereta buatan negara asal nenek moyang diorg, terbaikkk, kalau naik kereta p321a ni jgn mkn roti “massivemore” nnt bau sabun or lipas kereta tu. sekian

  26. yg tgk aritu, mmg gps,dvd,audio intergrated skali kat multimedia player, bleh main mp3,support sd card. Xpasti plak ada usb@x n Xsilap bosch🙂, tp xtau variant yg mana,mgkin premium kot.
    Kat blog sbelah tuh,dah xda modal nak bash, skrg bash pasal door handle design plak. Ada ckp door handle myvi lg mantap n city lagi lawo.
    Xtaulah klu sbb org beli kete coz door handle. Mgkin ada kot🙂, apsal beli myvi berbanding kete lain, oh…sbb door handle dia mantop,meletup eh, tgk door handle, terus eden booking….LOL🙂

  27. pastu bila journo review kete, oh…kete nih mmg 5 bintang coz door handle dia amat mengujakan. Sepanjang pandu uji kami, door handle dia yg paling menyerlah, membantu performance kete, meningkatkan stability n aerodynamik kereta myvi LOL….

  28. Sayang dan Sokong Proton!!!!!…proton terbaik!!!!!!!……

  29. tambah lining chrome keliling cermin br cun

    • bole je nk bagi upmarket sikit, tp aku rasa proton tak letak lining chrome mcm tu, rasanya lining tu ada kat gril dpn atas dan atas plat blkg je

      pembeli boleh buat 3rd party nya lining..apa pun tungguuuuuu

  30. isk.. kalo melampau byk sgt lining chrome tu.. nampak berserabut gak..
    kalaulah design P3-21A ni macam Optima K5…..

  31. Lining chrome biasanya letak pada kereta2 kategori luxury / modern. Kalau sporty jarang letak byk2 chrome ni.

  32. em,handbrake mmg dkt ngan driver,byk kete2 europe pkai design cam gitu, waja pun mcm gitu. Seingat aku,handbrake dkt driver, tp ada chubby holes utk letak air kat sbelah penumpang,ala,mcm dlm waja campro keatas, kat blakg,ada 2 chubby holes utk penumpang blakg armrest depan.
    Pasal pintu terkena bahu tuh aku xpasti coz dlm gambo,xdpt nak duduk test kena@x🙂.
    Cume design pintu ngam dash,mcm selari ajek tema dia(pendapat aku ajek,lain org lain pendapat)
    meter panel,adala resemblance lotus evora punya meter, sama tp xserupa, meter minyak n temperature,duk tgh2 antara meter rpm n speedo,tp dlm bentuk digital,selari dari kiri ke kanan. Kat bwh dia, multi info punya display,sume nampak mcm kaler merah@amber kot,itu seingat akulah.
    Pastu,no pada meter kaler putih tp outer ring dia kaler merah,katanya akan nampak cam 3d effek klu tgk dpn mata,meter duk kedalam ckit,ring duk kat luar. Tp dlm gambo xnampak, tp xtaula, tggu launch br tau kot sbb yg pasal 3d effek, dbgtau secara lisan ajek.
    Apa2,secara peribadi,mmg interior paling lawo dlm kete proton selepas waja campro, waja cps n perdana v6. Dan mmg tgk, xnampak mcm kete prtn.
    Nampak dlm gambo,mcm berkualiti tinggi dlm kelas dia klu banding ngan vios,city,latio, ngan forte,xpasti coz xdpt rasa material yg digunakan,segi keelegan,dh on par kot.namun begitu, byk lg penambahbaikan yg bleh dibuat.berbanding ngan elantra br, elantra nih lebih kpd asia yg suka futuristik design, tp yg ni lebih kpd eropah punya design.
    Yg suka design futuristik,mgkin akan keciwa, tp utk general market n euro market,ianya lebih relevan. Hanya sekadar pendapat peribadi sahaja.

    • Pendapat aku, design language Proton ni dah cun. Pasal kebiasaannya, kalau design terlalu futuristik, fluid look ke apa ke, dia tak evergreen. Baru2 tgk mmg cun gila (sebenarnya bukan cun, tapi cuma 1st impression yg buatkan kita kagum sebab lain dari yg lain), tapi bila dah lama sikit, 4-5 tahun rasa macam ntah apape pulak rupanya nanti😀

      • setuju..

        macam hyundai sonata skrg.. mula2 time baru kluar, “uisshh dahsyat”.. tp skrg dah mula nampak biasa ckit.. takdela dahsyat sgt..

      • setuju…. tengok sekali dua wow…. tgk byk kali boring la pulak design dia…

      • same goes to Proton Gen2. dulu kuar mmg sporty habis..futuristik,design potong angin. tp sekarang org dah jemu dah.. Pada saya design kete proton yg evergreen ialah wira dan perdana. smpai skrg masih x jemu memandang.

    • member aku penah praktikal dlm rnd.. dia punya task bahagian reverse sensor.. so hari2 dia mengadap krete ni dan dia pernah rasa bawak..
      tp isu hanbrake position terlalu rapat dgn driver seat n pintu tkene bahu tu msih timbul selepas crash test.. so tak sure sama ada dah fix belum.. no idea…

      • kalau dah lepas crash test, rasanya takleh tukar dah kot benda2 fundamental mcm kedudukan/kelebaran pintu tu. so mungkin tak sempat fix la kot😦

        Harap2 ianya tak la terlalu mengganggu driving cukupla..

      • pintu kene bahu tu sebab ape?
        badan dia besar or kabin kete tu kecik?

  33. secara personal, saya tabik spring dah kat prtn coz dgn budget yg terhad, dgn limited capability, mereka mampu menghasilkan sesuatu yg diluar kemampuan manufacturer lain klu dibagi budget n capability yg sama. So all the best prtn,hrp2,xwujud masalh remeh temeh lg.

    • Btw aku suka tgk design dashboard area sound system dlm kereta Savvy. Player dia Clarion kalau tak silap. Susunan dia nampak kemas dan teratur & minimalist bila digabungkan dgn switch aircon, hazard light etc. Aku rasa kalau Proton ikut design language tu, pastu improvekan lagi ergonomics etc, mmg terbaik la pada pendapat aku😀

  34. lampu kat panel meter tu bole ubah2 ke mcm kat dlm ds4? hehe
    aku tak kisah sgt pun janji bole diterima ramai

    most times aku aku tgk meter pun utktgk laju, mileage, petrol dan suhu je. takde lak nak menghayati kecantikan meter dan dashboard semasa memandu, tak sempat…huhu

    • yang pandu myvi sampai accident pasal menghayati meter myvi kot hahaha…gurau2 je, jangan marah aaa

      • bukan pasal meter bro, pakat syok tengok airflow depan kereta, Kan die ada lip kat depan tu, buat sodok taik lembu atas jalan raya.

  35. Banyak orang masih compare kereta ni dalam segment yg salah.. Contohnya Altis,Forte,Civic,Sylphy,Inspira=c-segment (mungkin p321a ni pun csegment)

    Vios,city,latio,persona= B-segment

    Harap2 takdak salah paham lagi hehe

    • Ermm.. jadi Proton akan ada 2 kereta pada C-segment? (Inspira & P3-21A) Aku pun tak sure la.. maybe segmen B- atau C+ ? huhu

      • kemungkinan inspira akan diupgrade naik ke segmen c+/d utk facelift phase 2 nnti. harga pun naik la takut blaku product cannibalization.

  36. off topic :

    Td ada dengar berita yg syarat pinjaman thn dpn akn diketatkan… salah satu pinjaman ialah pinjaman kereta… yg aku tau melalui baca skit2… dia base on gaji bersih kita n max wat loan 9 thn je,,, sape2 ada info lg pasal nie leh le kongsi2kn…

    • beberapa bulan yg lepas dah masuk paper.. front page lagi berita harian.. saya pun tak jelas jugak sbnarnya.. kira2 lepas tolak EPF socso semua.. kalau2 ada hutang lain lagi kena tolak jugak kot dia punya monthly payment tu.. so, dari baki yg tinggal tu la bank pakai buat kira-kira loan kita. sudahnya berat sikit la kalau nk pakai versi H-line nih.. sebab gaji yg tinggal jadi kecik tak mcm sblm nih pakai gaji pokok buat kira-kira. contohnya nk beli saga FL payment sebulan RM500. kira2 dia RM500 X 3 = RM1500. kalau gaji lepas 1500 nih boleh la beli.. kalau tak byar dpayment lebih sikit..
      itu yg saya faham, kalau salah tolong tunjukkan

      • saya pun x baca. Tapi dpt tahu yg nak buat loan lagi susah. Kalau swasta lak mesti lagi payah.

  37. p321a upper b sub c. Civic,altis inspira, upper c, sub d. Core business prtn b segment, sbb tuh p321a duk b segment. P321a asalnya ganti persona, p322a, ganti neo m gen2 coz ada demand neo 4 pintu, so,buat satu jek variant ganti dua2 sekaligus,jimat cost.
    Dsz xnak associate p321a coz xnak cam jadik kat savvy, dpanggil trm. So,persepsi org terhadap trm mmg teruk,so ada impak dlm decission org dlm melihat kete savvy.
    Xada persona@gen2@neo baru stakat nih. Savvy plak diganti gsc@emas, tp xkan pkai kod savvy replacement.
    Inspira segment c sub d, saga sub b. Saga dikekalkan coz iconic bg prtn. Waja replacement inspira,dikekalkan coz rebadge mitsu,kete jepang,so xda impak atas nama waja coz xdapun org kaitkan waja punya prob ngan inspira.
    Ini info dpt dr team rnd prtn sendiri.

    • d segment ganti perdana xda ke? ke proton nak bawa masuk lotus yang baru (Lotus Eterne) ganti perdana hahaha… memang sporty abis kalau bawa masuk lotus tu tapi nanti enjin tu ganti la dengan enjin baru proton yang diwar2kan (family y), kasi minyak jimat hahaha

  38. nazz,mber ko praktikal rnd tuh bila tamat praktikal coz team rnd yg g crash test,br jek balik malaysia bulan nih.

  39. Harap saudara-saudari dpt info terkini ttg prkmbangan tkini model proton terbaru ni… Kebetulan time tu kamera ada kat tepi dah tu fully charge pulak… tu yg syok nya… apa lagi saya suruh anak saya kat belakang shootlah…. Masa dah keluar nanti suspennya tak la macam sebelum dia launch…. well!thanks to bro NArakka and Funtastico kerana sudi paste video di sini

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s