funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton teruskan kemaraan di Rali Monte Carlo!!!

32 Komen

Ini adalah berita yang cukup membanggakan & menggembirakan kita, pemandu pasukan Proton, PG Andersson yang memandu jentera Satria Neo S2000 sedang mendahului kategori FIA Super World Rally Championship (S-WRC).  Selain itu pasukan Proton juga berada pada kedudukan ke-9 keseluruhan termasuk pasukan yang bertanding dalam kategori WRC. Mereka berada pada mulanya hanya  23 saat dihadapan Kevin Abbring yang memandu Skoda Fabia S2000 tetapi telah berjaya melebarkan jurang masa kepada 1 minit 40 saat. Sebastien Loeb kini sedang mendahului keseluruhan perlumbaan.

PROTON STRETCHES LEAD IN MONTE CARLO RALLY

PROTON’s PG Andersson piled on the pressure and stepped up his game in the Monte Carlo Rally to stretch his lead in the 2012 FIA Super World Rally Championship (S-WRC) category.

Combing the icy roads through snow, rain and fog, Andersson’s Satria Neo S2000 held on to 9th overall and extended his overnight lead from 23 seconds to some 1 minute 40 second over his nearest S-WRC rival Kevin Abbring in the Skoda Fabia S2000.

Abbring dropped two places to 12th overall with Irishman Craig Breen in the Ford Fiesta S2000 3rd in the S-WRC class and 15th overall, a further five minutes behind. Frenchman Bryan Bouffier in the Peugeot 207 S2000 retains 4th place in the S-WRC class but moved up to 18th overall.

Reigning world champion Sebastien Loeb continued to dominate the Monte Carlo Rally to lead by more than two minutes ahead of Spain’s Dani Sordo in the Mini. Sordo however, took advantage of third placeman Petter Solberg’s misfortunes to build a gap of more than a minute. Solberg had damaged the wheel of his Ford Fiesta and subsequently suffered a puncture.

The third day of rallying was contested over three special stages in the mountainous region of Southern France which included tackling what is reputed to be one of the most difficult stages of the Monte Carlo Rally, the 24.13km Cimetiere de Vassieux – Col de Gaudissart.

“It’s looking good but with five more special stages and two days of rallying ahead, it will come down to a test of nerves. Andersson is on course for what has been a phenomenal debut for PROTON on the World Rally Championship, and the team’s extending all the support to see him to the finish,” said Datuk Abdul Razak Dawood, the Head of PROTON Motorsports.

Results as at SS13:

Pos  Driver                             Team/Car                  Time/Gap

  1. Sebastien Loeb         Citroen                      3hours:31min.25
  2. Dani Sordo                 Mini                           +2min.12s
  3. Petter Solberg            Ford                           +3min.19s
  4. Mikko Hirvonen         Citroen                      +3min.43s
  5. Evgeny Novikov        Ford                           +4min.28s
  6. Francois Delecour    Ford                           +6min.39s
  7. Pierre Campana        Mini                           +7min.45s
  8. Ott Tanak                    Ford                           +8min.44s
  9. PG Andersson         Proton                      +13min.20s
  10. Armindo Araujo         Mini                           +14min.40s

* Semakin mantap jentera S2000 ni, dah boleh bersaing dengan jentera WRC tu, harap Proton menang pusingan kali ni, Go Proton!!!

32 thoughts on “Proton teruskan kemaraan di Rali Monte Carlo!!!

  1. cayalah proton… go go go… bangga tgk kelibat kereta kuning ni dalam wrc. tak kurang hebat jg.. boleh compete dgn turbo2 wrc. tapi sedih gak.. ada keciwa sedikit 1. dalam highlight harian wrc dalam asto tak dipaparkan langsung kelibat kereta kuning ni w.pun kedudukannya top ten. hanya skoda ogier je yang banyak tp sayangnya dah xcident. 2. dalam berita tv kita tak sebut n x tayang langsung pencapaian semasa kereta ni sedangkan loeb n citreon disebut2. tak kan nak tunggu proton bayar baru masuk berita kot. apapun.. kereta kuning ni memang idaman koi . agak2nya kalu msuk wrc dgn campro 1.6 cfe tu agak2 boleh follow tak kete2 citroen n ford tu.

    • kalau pakai cfe kena masuk wrc la pulok bro, hahahaha… tahun depan banyak la team nak beli neo masuk swrc…😉

    • nak tumpang tanya,
      apa beza wrc dengan swrc ye?

      • WRC ialah World Rally Championship dan SWRC ialah Super2000 World Rally Championship.

        SWRC khas untuk kereta Class 2 atau S2000 spec. Manakala WRC ialah kejuaraan terbuka.

        WRC juga merujuk kepada World Rally Car. WRCar sejak 2011 merujuk kepada kereta rally bersesaran 1.6 L dgn turbo.

        S2000 pula merujuk kepada kereta bersesaran 2.0L naturally aspirated.

        S2000 juga boleh dikatakan sebagai WRC versi lebih murah. Dengar cerita Neo S2000 bernilai hampir 1juta sebuah. Neo 1.6 Gr. N Cusco pula RM200,000 sebuah. Ini tak termasuk kit tarmac, kit gravel dan set tayar. Jadi bolehlah bayangkan harga bagi sebuah Citroen DS3 WRC yang dipandu oleh Loeb.

        Dalam Rallye Monte Carlo ini, Proton mempertaruhkan G. Basso dan PG Andersson untuk bersaing dalam Driver Championship dan SWRC Title.

    • Mmm…berita tu dari sumber luar, dah sah2 x edit apa2. translate jer:) kalau la ada reporter kita kat sana; mmm…

      cheers!

  2. good work. Doakan prtn berjaya maintain position. Tahun ini nak lancar global car. Kemenangan sekaligus dpt naikkan nama prtn nmempromosi prtn secara xlangsung.

  3. xtaulah cfe bleh guna utk s2000 coz ada syarat homogolation utk s2000.
    Xpasti jugak yg cfe mmg direka utk trime high power,tp klu boleh,kena tggu gak coz syarat homogolation. Doakan jugak dpt tgk prtn pkai enjin sendiri

    • Bro Mat,

      CFE tak boleh pakai dalam S2000.S2000 hanya ‘menghalalkan’ enjin 2.0 NA sahaja. Kalau Neo sumbat CFE, Neo akan jadi kereta WRC.

      Tapi nanti kita takkan boleh tengok Neo spec WRC beraksi di Malaysian Rally laa..Kereta WRC ni lawannya Citroen DS3, Ford Fiesta dan Mini JCW. Di Rally Malaysia ni kita hanya akan tengok Subaru dan Evo jek.

      Ada beberapa versi yang Proton belum discover lagi. Sbg contoh:

      1) Versi FIA Group R3T. (FWD, 1.6L Turbo, Rally Kit). eg Citroen DS3 R3T
      2) Versi FIA Group R3. (FWD, 2.0L, Rally Kit). eg Renault Clio R3.

      Proton kini hanya ada dua versi iaitu:

      1) FIA Class 2. Satria Neo S2000
      2) FIA Group N. (FWD, 1.6L, Rally Kit) Cusco Satria Neo Gr. N.

      • tq bro atas pencerahan. Xminat sgt lumbe2 kete nih,cume amik tau ckit2 keputusan ajek. Yg tahu cume ada syarat homogolation punya rules ajek,itupun secara umum.

        Itupun amik tau coz prtn masuk,klu x,xminat ngat. Tqvm.

        Harapan agar nanti prtn akan race pkai enjin sendiri masa kan dtg,bkn aper,bleh ttp mulut basher2 walupun dah adapun yg pkai enjin campro cam race2 lain n japan n group rally.

  4. s2000 tu enjin ape eh?

    proton import enjin luar ke? honda s2000?

  5. enjin renault sama enjin dengan waja 1.8 rasanya tapi dah dipertingkatkan kuasa ke 2.0

  6. S13 dapat no.3 di SWRC group

  7. silap , S14 baru betul

  8. tak silap saya, enjin yang digunakan menyamai enjin waja 1.8.. cuma kuasanya dipertingkatkan kepada 2.0 (sesuai la dengan nama S2000 tu & mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam pertandingan tersebut).. sebab baru2 ni, model Satria S2000 ada dalam rancangan Malaysia Hari Ini.. ada sesi temubual..

    dan mereka sedang mencari bakat2 baru untuk diketengahkan dalam bidang rally.. harap dengan usaha Proton (Proton Motorsport) dapat memantapkan lagi keupayaan Satria S2000 ni, serta meningkatkan imej Proton ke peringkat global.. mana la tahu nanti, orang luar (selepas Jepun) berminat dengan Satria Neo.. kan..? hehe~😉

  9. rasenye dah retired kot kat round 4 sbb paip minyak pecah dan berlaku kebakaran kecil..mmg xde rezeki..lagi pun musim diaorg buat sampai lima hari race,biasanye tiga hari je…usaha yg baik utk proton.

  10. “jenama malaysia mashyur di persada dunia “

  11. suka2… jenama malaysia mashyur d persada dunia… bangga aku jd anak n org malaysia… go2 proton… lancer pojaan ramai dah ketinggalan ngan neo s2000…

  12. Berita mengecewakan: PG Andersson DNF Stage16, small fire in the engine bay due to fuel leak. Tinggal 2 stage lagi jek.. Sedih..

    Tapi memang inilah risiko dalam rally. Tambahan Rallye Monte Carlo sememangnya rally yang sangat panjang. (18Stages in 5 Days).

    Walaubagaimanapun, saya berpendapat, Sesuatu masalah dalam rally perlu dilalui sekali sebagai sesi pembelajaran. Kalau kita lihat, tiada lagi masalah elektrikal dilalui Neo S2000. Kereta pun dah bertambah-tambah lajunya jika nak dibandingkan semasa bersaing dalam IRC 2011. Persediaan yg teliti sudah dibuat. Tapi Rally memerlukan sedikit nasib (Luck) jika nak berjaya.

    Apepun ini satu permulaan yang menarik. Teruskan dalam Rally Sweden 2012.

  13. wow, mmg sah ramai yg anti aku tggu masa jek komen aku utk thumbdown. Komen doakan prtn berjayapun kena thumbdown🙂.

    Tp kat paultan, mmg dah kena banned, xtau nape. Entahlah,mgkin lebih suka org yg komen auta dr fakta kot sbb yg fakta nih jarang boom, klu komen auta,berderu org masuk. Spekulasi ajek,xtaulah nape,xkisahpun.

    Em,keciwa sedikit coz dah nak tamat dah rally nih,tp nak wat camne, ramai yg dh retired awal, dah bwk elok2,ada plak masalah lain dtg. Jgn putus asa. Buat yg terbaik. Pastikan next race,target finish line,pastu target podium.

    • xpew bro…rmi lg yg sokong bro…ntah2 akupunya yg duk thumbdown statement bro….

    • sabojela bro..teruskan tegakan kebenaran walapaun pahit.. tingkat bukti dan fakta..org mesia ni suka khabar angin dari usaha utk mendapatkan kesasihan…

  14. since proton dan modenas dah jadi adik beradik..adekah engineer proton dan modenas akan bersama sama bergabung hasilkan medenas KR3 baru?

  15. kawasaki kedekut ilmu..tgk dah berpuluh taun modenas wujud tapi x kemana..asyik model dan enjin yang sama dan diupgred sikt je…ctrik pun mcm kurang menjadi je..sbb dibuat mmg utk environment tp praktikalnye amatlah x praktikal..

  16. adakah proton akan menerima nasib yg sama spt modenas?…

  17. adakah pengurusan proton yang baru akan meneruskan penyertaan proton dalam sukan bermotor atau akan lebih mementingkan penjimatan kos

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s