funtasticko design

http://funtasticko.net

Kereta apakah ini???

265 Komen

Saya baru dapat gambar ini melalui email. Pengirimnya cuma mahu saya & sahabat-sahabat yang lain meneka kereta apakah ini. Saya pun tak pasti kereta pe, ada sesiapa yang boleh memberi jawapannya tak?

* nampak macam design TUAH sikit, mungkin P3-21A kot?

JOM UNDI FUNTASTICKO DESIGN http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

265 thoughts on “Kereta apakah ini???

  1. P3-21a! tak syak lagi.hehe

  2. Tuah la ni..

  3. Confirm p3-21A..tp design lampu tu….entah la..

  4. Ala bro, buat-buat tak tahu ppulak hehehe…

    confirm lampu belakang ini akan di ‘bash’kan..

    tapi mmg ada SA yang pergi training tu bg tahu ada straight line kat belakang, tak pasti la LED ke, lampu biasa ke or just chrome…

  5. mengikut informer lain, gambar ni adalah lanjutan dr gmbr depan kereta berwarna kuning yg leak sebelum ni.

  6. rasa p3-21a sebab tengok rim cam sama je.. gambar ni dia paste je sebab background dia lain. lagi satu ada dua gambar rasanya dalam reflection gambar ni ….

    design lampu dia rasanya boleh tahan gak..

  7. Maaf sebab nak berterus terang, rear lamp nampak mcm MENGECEWAKAN….

    mungkin ada reflective sticker kot ditampal nanti…

  8. Ish.. mane la korang dapat gmbar P321A ni. aku nk try amek gmbr haritu bukan main susah!

    • confirm la ni ye,🙂 kalau ada gambar2 lain menarik gak tu

    • lokasi macam di dalam bangunan ala-ala Eropah

      • lokasi di Chasis Repair Proton Tg malim…sama mcm 1st leak pic tempoh hari….hahaha trgt zaman kerja kat proton dulu thn 2006 yg lagi gila gaji rm550 + rm15 elaun kenderaan hahaha lagi gila…skang xtau plak dah ada improvement ke tak

      • Oic, even saya kerja di Tg Malim tapi takkan ada peluang masuk fasiliti Proton TGM. Thanks di atas pembetulan saudara Sikatdepan ni ya🙂

  9. design simple..mcm ade pade mane2 keta VW..cantik2,dan murah kot nk produce..

  10. Pendapat peribadi:

    Rear Combi kurang menarik utk selera rakyat Malaysia..Untuk global, this just nice..

    • ala2 skoda mission punya concept je rear kereta ni

      mungkin p3-22a design dia lebih kurang macam skoda vision d kot

    • kalau blakang camni…amacam…baru matching crom lining ngan lampu..

      • yg ni gua setuju sangat2 bro matt.🙂

        walaupun belakang jaguar xf (yg baru) ni just design simple, tapi tetap menarik (elegance).

        kalau design lampu belakang macam aston martin rapide pun aku masih ok lagi. diorang masih apply konsep simple but elegance.

        kalau betul, gambar kereta kuning kat atas tu gambar belakang p3-21a for production, hmm, personally, agak kurang menarik minat aku. (of course, just judging from the picture, since gua tak tengok lagi real product)

      • yang ni lawa ar.. tp p3-21 ni cam simple sgt. lg satu knp kat psenger blakang cermin sisi mcm double…

  11. kecewa, nak buat design upah org Itali, tapi hasilnya hmmmm xseberapa. skang aku rasa Persona lg cun dr keter ni.

    p/s: Azlan, gua mintak maaf kt lu bro, dulu gua slalu kutuk design lu, sekarang gua sedar, lu punya design lebih baik dari ini. Tuah lu lagi baik dari Tuah Itali.

  12. huh.. aku pun kecewa jugak. masa tgk gambar depan dulu dah kecewa, hari ni kecewa lagi. tunjuk kereta cun giler kat KLIMS, sekali keluar macam harem. aku harap lepas ni p1 tak perlu lagi tampal – tampal koyok kat test car. tunjuk je bulat bulat supaya semua org boleh tgk, dan buat keputusan masing masing, nak tunggu p3-21a keluar atau beli kereta lain.

    makin berat je nampaknyer nafsu aku kat hyundai avante.

    • lupakan ja proton.
      proton ni jadi biawak hidup kt rakyat n gov malaysia.
      mcm ni nk survive n compete ngan interntional? ngan china yg copy paste pun tk lepas.

      jual ja proton ni kt vw. biar je. baru padan muka kalau kasi kt vw. logo n nama proton pun lesap. vw nk pakai kilang je utk psg jenama bwh dia.

      aku sbg rakyat malaysia, kecewa dgn model ni. dh la jual dlm negara mahal nk mampus dgn spec yg cikai. proton ni such GIGO, garbage in, garbage out.

      • lah tukang angkat sampah rupanya hang nie,,, patut r kecewa tak mampu beli.. takper akupunya.. kutip lagi GIGO tu.. selangor nie banyak lagi sampah2 tak terkutip.. nanti dapat lah at least beli viva.. tak pun kancil 660 4 gear MT.. hahaha

      • kete proton pun kene cukai… blame the gov lah… toyota n honda mahal ko tak komplain lak? padahal cukai dah dimansuhkan pun tak mau turun harga kete.. Hundai Sonata tu patut leh je jual RM70k tapi depa tak mau…

  13. mungkin ada yang suka, mungkin ada yang tak suka…tapi ingat, p3-21a punya performance and handling compares to the other same segments and price range….

  14. Saya teringatkan Volvo S80. Bonet vertical, plate number letak bawah chrome lining yang melintang..

  15. Sorry to say, xterlalu mengujakan =( Proton bukan macam Toyota and Honda, kalo kereta design buruk confirm org xbeli, even performance n handling tiptop..orang akan beli dalam keadaan terpaksa kerana no choice, tu je kereta yang murah dan berbaloi…Proton, please lah design something yang mengujakan, taulah nak wat design simple, that boot chrome lining was toO ugly…

  16. exterior aesthetic design secara keseluruhan memang mengecewakan, leave a lot to be desired.

    skang aku taruh harapan kt interior design plak.

    performance n spec rasanya mcm dah hebat dah.

  17. Aku keciwa.. Sori to say

  18. comfirm p3-21…sbb sye pnah tgk panel trunk lid die….tp klu tajam kn lg nice…

  19. Aku rasa something wif gambar ni… Cuba peratikn bayang cermin belakang mcm x kena jer..

  20. hm.. tu la. nape kt gmbar ni nampak pelik sket rear combi lamp die? mungkin sebab kualiti gambar, resolusi dan juga perspektif. Saya tengok depan mata haritu memang cun giler. pada saya, ia rear view kete proton paling cun so far.

    So, dont just jump into conclusion. U have to see it for yourself, on your naked eyes. See it to believe it!

    • Bro Savvy88,

      Cuba bro ceritakan apa yg tak kena dengan gambar ni.Bagaimana bro boleh kata P3 yg bro tengok tak sama dengan dalam gambar ni?

      Saya memang tak pernah tengok. Jadi directly saya memang akan terus jump into a conclusion..Begitu juga dgn pembaca lain.

      Mungkin bro boleh beri pencerahan..

      • oh.. yg bhg lampu merah yg lekat kt boot tu nmpk mcm tlalu tebal n petak. Tp mungkin sebab gambar ni sebelah sahaja. sbb sy tgk depan mata secara keseluruhan, nmpk dua2 belah lampu sekali dgn lining, bumper dan juga rear screen.. so view tu nmpk balance.

        lg satu, rear lamp tu kan LED, klau tgk kt gmbr yg kurg kualiti ni mmg xnmpak seni dia. klau yg btul2, mmg nmpak cun dgn susunan LED yg teratur.

    • bro,

      chrome lining tu mmg kt bawah mcm tu ke or selari dgn lampu signal n reverse?

  21. Rasa mcm xprcya bla tgok lampu belakang p3-21 mcm ni…ingatkn ada sharp bentuk dia tp msih kotak lg..xnpak gaya elegan skali pn LED…

  22. Klu tgk btul2 kt cermin nampak bayang2 lampu siling pastu tiba terpotong dgn bayang2 rack..

  23. pada aku bodyshape keseluruhan kereta ni dah ok..cuma finishing depan dan belakang mcm tak berapa mengancam. tapi tak taulah kalau tgk depan mata nanti

  24. x cantik

  25. ade yang tak kena je dengan foto nie.. hmmm~

  26. apesal buruk sangat lampu belakang kete nie…siyes…memang kecewa la…patut la dok cover sgt tang lampu tu…rupenye buruk…

  27. semalam saya ada ke Showroom Proton Glenmarie, ada staf sana mngatakan bahgian depan P3-21a ni cantek sangat mcm Kia Forte ada daylight bulb…tp belakang amat mngecewakan..xseberapa cantek…staf tu kata mcm kereta ford mondeo..

    Staf tu kata lagi, keluaran hatchback lagi cantek dr yg versi sedan. Dan kereta P3-21A ni dilengkapi dengan 7 transmisi Manual dan 6 transmisi Auto..harga range 70k..

    • mcmana staff tu tahu ekk… hatch tak keluar pun lagi.. andaian jer memanjang.. mcm org edar bagi tahu kat adk pmpn aku…warna merah tak buat lagi dah habis … tp bila pergi edar lain.. kata banyak lak…..

      jgn percaya pada kata2 kalau kita takde bukti… kang aku kata GSC lagi besar dari P3 percaya ker…. dah pun GSC tu small car… apa lah

    • lu kene tipu je bro
      budak Edar mane tau ape2

  28. selepas C-pillar … ada window yang kecil ….

  29. Sayang seribu kali sayang….berbulan2 buat design…test sana sini…modal R&D habis banyak….ini hasilnya? aduh seribu sesalan……!

  30. dont worry. the light cluster is designed in such a way to suit the whole theme of a car body design.

  31. rasa nmpak buruk sbb kereta kaler kuning.. ni kereta utk crash test aritu ni.. lg satu kualiti gmbar pn cm ikan je.. chrome lining tu confirm akn nmpak lg lawa kalo kereta ni kaler metalic itam ke biru ke

  32. aku rase pic ni mcm dh kene edit.mcm mane pon hati aku xpuas slagi xtgk real dpn mata.hati aku kuat mengatakan yg model P3-21A ni terbaik!!!

  33. adoiii…design rear lamp mcm ni?.?…..,!!
    mcm harammmm…..
    enggineer proton mmg hampeh…buat malu..
    mcm ni nk jd global car?

    totally awesome fugly…hanya muka beruk ja yg beli kereta ni…
    adoiii….elok engineer yg design keta ni letak jawatan sbb membuktikan kebodohan dlm merekabentuk kereta….

    • kalau salah seorang ahli keluarga ko beli kereta ni nanti dia salah seorang yang bermuka beruk la ye… kesian

      • mcm tu la org kita…mmng die beruk kan dr frst komen lg….
        kalu la lampu belakang ni from AUDI…waaahh nmpak stylish elegance..
        kalu from JAGUAR…awesome..look classic yet modern touch
        kalu PROTON…wtf..wth..fugly..fucking blaabla.bla..aduhai malaysian..typical

      • never. selagi proton masih jadi cipan mcm sekarang

      • Mmm… dia nie sakit. Biarkan jer. Seronok gak ada sorang dua dlm blog mcm nie:)

    • Jgn layan mamat ni, terpekik2 sorang2 xtentu pasal….ok je design camni at least ade originality…engineer xdesign, stylist yg design…keje engineer adalah design part base on stylist nak n realise kan the design….kutuk2 engineer ni ko ni bijak sangat sampai leh wat kete sendiri…..

      • designer just design. engineer implement with adjustment.
        so the final touch comes from the engineer.
        n again, takat design mcm ni, budak final year kat university pun boleh buat.

        huhu…nasib ko la proton. terus menghabiskan duit rakyat.
        sekarang drb hicom own ko pulak.
        tgk la apa nasib ko.
        last2 proton jadi mcm naza.
        keja tukar logo brand keta luar.

        yg kenyang tycoon2 kapitalis n bapak2 politik.
        yg jadi penjilat hanya rakyat yg bersemangat menyokong proton, tapi akhirnya proton hanya proton.

        proton city ke mana, model p321a or pezia pun ke mana.

      • aik tukang GIGO nie ada lagi… hahah kontrak angkat sampah dah takde ekk.. tu yg rajin online jer nie…….

    • beruk tak beruk.. kita jgn terus buat kesimpulan.. gambar ni pun tunjuk view sebelah je.. kualiti gambar pun tak bagus.. lets say, gambar yang leak betul2 tunjuk bahagian blkg dgn imej yg jelas dan terang.. ha, time tu baru adil kalau nak mem”beruk”kan apa pun..

  34. akupunya….kalo ko rasa ko hebat sgt…ko wat r design tuk kete proton tu…jgn pandai nk ckp jek!! tah tah ko sendri hampeh…pandai ckp jek!!! aper yg ko rasa if hasil keje ko org ckp mcm beruk???

    • typical penjilat…bila org kutuk, asyik pakai alasan suruh buat sendiri, design sendiri.
      habs tu yg selama ni proton n staf dia buat apa?
      mkn gaji buta?

      sebab tu proton mandom sbb sikap tak apa dlm mentaliti org kita.
      tak apa, tak apa. sampai korang nk kata tak apa?
      dh 26 tahu. wujud, dewign n produce kereta mcm haram.
      takat letak cvt n led heboh kunun2 dh maju.
      padahal cvt tu mmg dh jadi spec asas.

      takpa, u jilat la sampai licin.
      sbb org mcm u ni, asyik ikut orang ja.
      padahal proton kalau bat betul2 n dengar cakap org, boleh produce lebih baik dari ni.

      ingatkan bagus sgt model ni.
      design burok mcm cipan.
      design basic gila.
      choiii….

  35. even BMW n lain2 brand pun kena kutuk..susah nak puashatikan semua orang.. subhanallah..

  36. Honestly, the rear light design lack of creativity and inspiration indeed… It’s just normal and lack of “wow”. Will be nice if add some curve cutting instead of straight. But if it is LED then is OK for all. Hopefully~

  37. “totally awesome fugly…hanya muka beruk ja yg beli kereta ni…”.. civilized betul pemikiran anda ya

  38. OMG!!!! WHYYYYYY?????? Buruknye!! Da la depan x sma langsung ngan konsep, belakang lg hancussssss!!!!!!!! Tolonglah tukar!!!

  39. mesti bro funtastico ni sorok gambar yg clear nih.. hehhe….

  40. volvo rear light is ambitious so as the body, vw light is simplistic which reads the simple body style ,

  41. kalo besi chrome melintang tu nmpk x cun…spray je la same kale body…ape susah…

    samela ngan exora tu…bg aku kalo besi melintang tu kale same body lg cantik…
    tu bg aku la yg suke design clean & simple…

    mungkin bile dh drive P3-21A ni…kite dh x kisah ttg kekurengan exteriornye….

  42. Mungkin salah satu opsyen. Proton kebiasaannya menguji beberapa opsyen peralatan. Termasuk model yg diuju kesesuaian design, production dan service. Tidak semestinya ia finalized.

  43. dlu bg hint mcm2,ala2 audi a4 kunun nyer tp…

  44. Nak tau cantik tak cantik tengok gambar kereta putih dekat atas sekali tu he he he

  45. lupakan proton.
    fokus kereta korea even resale value rendah, tapi design performance puas hati.
    tapi tu la, keta2 import yg masuk mesiani semua bagi spec yg bodo2 dgn harga yg mahal.
    dari membeli proton, terpaksa dan leboh baik beli keta korea pr conti.
    mahak sebab cukai perlindungan proton.
    ni pun sebab proton punya pasal.
    proton,harapkan pagar, pagar makan padi.
    satu sen tak guna.

    • bro akupunye ni ckp mcm meludah pd diri sndiri jek…heheh

      bro…yg tak guna tu ko…

      harapkan ic je warga malaysia…kutuk buatan negara sendiri….

      • mak dia pun kutuk dia masa lahirkan dia.. mcmana… satu family sama rasa terkilan lahir kat malaysia…. mgkn dia nak lahir kat indon kot

      • org tak tahu asal usul ni susah skit..mcm la dia tu bagus sgt..

        kene tgk dulu overall..br bleh nk komen..

        lampu blkg nmpak kemas jer..dulu konsep satria neo pun nmpak xlawa..

        kali mgkn proton tumpukn pada interior n safety

      • aku rase dia nak lahir kt israel…kwn ngan gay kt sane…hu3

  46. Dah lah depan ada “misai” & belakang ada “lining”. Tak menarik langsung.

  47. mcm2 komen🙂, bgs2,ada negatif, ada positif. Pendapat masing2,just tunggu betul2 depan mata nanti,baru komen penuh, xpe, beauty lies on beholder,so,masing2 ada hak masing2.

    Yg aku tahu,ini adalah hasil gabungan italdesign n prtn design, mengikut budget yg di beri(lainla kulu nak jual kete rega cam aston martin,bleh wat design giler2), mengikut survey market kete nih nak dipasarkan dan yg paling penting, mengikut rules adr, unece(ece), thactham, euroncap, fmvss n etc.

    Klu bro2 sume rajin, bacalah pasal unece rules, adr punya rules, thatcham punya rules, euroncap punya rules, thatcham punya rules, fmvss punya rules coz kete nih utk pasaran global. Sume design ada spesifikasi yg tertentu yg kita namakan homogolation. Bukan sahaja design,malah penggunaan material pun ada rules dia.

    Bukan senang sebenarnya nak buat design. Klu euro punya design, dia punya design hampir sama, sebab tuh klu tgk hyundai pun sendiri, dia kluarkan versi i di europe, xsama ngan kat pasaran lain hatta america syarikat. Cube tgk design accura versi accord kat us, accord euro n accord asia. Nampak x kelainan die?

    Kia sendiripun ada diff theme utk diff market. Cume skrg nih, ford cube buat satu theme utk sume market coz nak jimat cost. Prtn,bukan company beso nak buat byk2 tema, cukuplah sekadar satu tema.

    Bukan nak defend italdesign@prtndesign team, tapi klu baca rules yg aku sebutkan kat atas, nanti korang paham betapa susahnya nak buat design hatta bumper lebar mana, tinggi mana,panjang mana, material aper n etc,sume ada rules dia klu nak enter market2 tertentu kecuali asia(tp australia ada coz dah lama diaorg buat adr(australia design rules))

    ingat senang ke nak buat design pada kete reganya xbleh lebih rm80k kat malaysia,dgn inginkan mcm2 spec n gadjet, nak enjin power,nak sume state of the art pada rega bwh rm80k kat malaysia(termasuk tax)?

    Xyah byklah, cubelah try design steering kete dulu, kena ingat, sume rules n regulation kena apply,termasuk safety,airbags firing,horn, skru, electronic part,wiring, material,fitting, finishing, ease of maintenance n etc pada kos yg tertentu, contoh,pada kos rm400.

    Ada beza steering pada kos 400 dgn dteering rega 4k. Lagi kompleks design, lg tinggi kos. Lg byk function,lg tinggi kos, lg mahal material,lg tinggi kos.

    Akupun dulu bash giler2 gak bab design nih,tp bile baca pasal rules2 nih, n tgk camne pembikinan nak design steering kete sampai siap dr sketch sampai lah jadi steering kat internet, buat aku insaf. Bukan kerja mudah.

    Tp xsalah bg komen negatif coz ianya kritikan membina, cume xsuke bile tgk org ckp designer cam beruk n etc coz cube org yg ckp tuh buat design, tgk sapa yg beruk,sapa yg kongkang.

    Teruskan kritikan, smoga ia membina. Tp tggu bila launch,br kritik kaw kaw.

  48. kalau korang x suka design kereta ni aku paham la, tapi yang korang pergi hina tu pasal apa?

    kalau x suka, cakap x suka/tegur,dan jauhkan diri. xperlulah hina🙂

  49. tunggu la kete ni launch dulu baru tentukan cantik ke tak.. taste global mmg tak sama dgn taste org malaysia.. mcm kenari dulu mula2 keluar pun ramai ckp buruk tapi lama2 banyak jumpa kt jalan raya.. design yg simple dan nampak konvensional tp tak mudah lapuk mcm vw punya skrg.. chief designer ford pun ckp yg design simple lebih tahan lama dari segi penerimaan umum.. takde wow factor dan lambat nak catch attention tp bila dah ada momentum akan kekal lama

    minat konsep design baru ford dan peugeot

  50. nak buat design pleasing to eyes, dlm masa sam comply dr segi engeneering, safety, rules n regulation punya design. Serta mempunyai identiti sendiri n pada budget yg terhad bukan senang. Design lampupun ada rules tau.

    Lainlah kete ni pkai rim 15, saiz kecik, airbags 2 ajek, disc brake depan ajek, enjin 1.5 na ajek, gear 4at ajek, krusi fabrik ajek, interior hard plastik ajek, meter basic ajek, radiopun hampeh ajek, aircond xberapa nak sejuk, naik kat blakag melambung2, bwk laju ckit floating, tp design, dugong n transformer, ok aper,rega 80k(termasuk cukai) di malaysia.

    Tp nak rim 16,klu boleh 18, saiz nak saiz kurang2 civic@accord, airbags klu bleh nak 10, disc brake, klu bleh, tyr sparepun nak ada disc brake(lol,lwk jek,jgn mrh),enjin klu bleh nak 2.0 keatas, kli bleh turbo, klu bleh twin turbo v8, klu bleh w16 masuk supercharger n turbo, gear nak twin clutch 10 speed, krusi kulit terbaik termasuk massage mcm ogawa,interior sume soft, meter mcm tablet pc,penuh informasi,touch screen, radio full multimedia 12 speaker termasuk subwoofer, fully auto aircond termasuk ionizer, duk blakag siap bleh tertido,air suspension, tp amik selekoh cam lotus evora, design coz 4 pintu, aston martin rapid, xpelah,ada gaya james bond walupun jamesbond pakai db9, janji aston martin, minyak jimat,hybridpun kalah, tp yg paling best, rega mesti bwh 80k dgn cukai,tp klu bleh,biolah 40k kebwh,mampu milik.

    :-)he..he..saje melawok mlm2 n membako, kite bako jek…mesti berjuta thumbdown aku dpt pasnih…he..he..

    Saje jek, yg penting,pk secara rasional n realistik. Komen2 negatif memang bagus coz ianya membina. Cume jgn sampai menghina n menggunakan kata2 yg xsepatutnya. Itu ajek. S.mlm.

    • agak2 berape kete nie nye harge….??pade aku la….jual murah sudah….jadikan kete satu malaysia….sure gomen pump duit subsidi….leh jual dlm 50 – 60 k aku rase sure goreng pisang panas..lagi satu aku tak puas hati tol la…proton edar dengan salesperson proton nie…dahla teknikal pasal kete tak tau….pastu service poor lak tu…lembab…org dtg layan mcm nak taknak je…teruk la…

      • klu ikut plan asal yg aku dengor2 sblm ada owner br, mmg ada rega yg range persona h-line, tp utk versi executive. Yg paling mahal, bwh rega inspira 1.8 cvt. Tp rumours ajek, sblm drb amik alih, la ni xtaulah coz dh owner br,mgkin rega pun dah lain.

        Krom lining tu lah yg aku ckp yg aku kurang minat ckit dlm post2 dulu,tp, lain org,lain taste, ops, terlepas ckp plak🙂. He..he..

      • Aku harap DRB cergas la bab2 marketing nie…bambu sikit proton edar tu…kalau kat negara sendiripun marketing teruk jgn mimpi la nak berjaya diperingkat global..harap DRB-Proton take action on this weakness..

        Since dah tukar owner…tuan tanah boleh bukak satu thread on suggestion to the new management apa yg perlu dorg buat, dengan ambilkira good thing and strength DRB…Becoz aku rasa, since follow this blog…banyak suggestions yg sangat bagus from outsiders…

  51. Kalo tgk real styling atau high res pic, dia akan nampk similarity ngan gambar ni

  52. pasni test drive P3-21A proton kurangkan tampak koyok tu sbb pic pun dh leak kn…

  53. mengecewakan. kalau lah benar taste rakyat malaysia ini rendah dari taste oversea sila buktikan dengan jualan produk ini nanti. jangan sampai kera dihutan disusukan anak dirumah mati kelaparan.

  54. Betullah maam Audi A4 punya lampu, Forte K3 2013 pun sama gak design lampu tapi bila Proton pakai semuanya hodoh kan???? http://www.cargurus.com/Cars/2006-Audi-A4-1.8T-Cabriolet-Pictures-t24196#pi35777302

    Memang tak dinafikan lagi P3-21A, tak caya lihat Avatar funtastickodesign… pandangan sisi P3-21A. Tak payah la nak expect lebih2, perhatikan sahaja Avatar Funtastickodesign.🙂

    Secara umumnya, design lampu depan dan belakang dah terlalu tone down daripada konsep KLIMS yang cun. Betul sepertimana komen lain, design perlu cun sebab kita takde nama lainlah Toyotak, design dugong dashboard kat tengah pun, model J ramai orang gila nak angkat.

    Model Korea Kia K3/Hyundai Elantra nampak macam lebih cun. Barangkali P3-22A hatchback nanti cun kot? Buat la macam VW Golf atau Audi A3, mesti kena kutuk jugak. Apa pun jika P3 berjaya insya-Allah ramai akan bangga dengan Proton.

  55. harap proton dapat baiki design lampu belakang…….

  56. Pendapat saya berdasarkan citarasa saya, overall just fit my satisfaction.. Well,maybe sbb citarasa saya yg more to European.. Mungkin resolusi gmbr yg teruk menyebabkan xnmpk detail lampu.. Angle gambar nie diambil mmg tak cantik.. 1 lg, gmbr nie sgt sesuatu.. Mcm diedit untuk memburukkan gmbr nie je.. Is it fair judging one side tail lamp rather than the whole figure ? Baru nmpk lampu sebelah dah kutuk mcm tak de hari esok!.. Sampai nak kata orang beruk dan bodoh.. Sangat tak matang ~

    Cuma adjustment yg saya leh cadangkan, chrome lining tu biar selari dgn lampu reverse dgn signal.. And piece set yg ade kat boot lid tu, kalo chrome lining tu selari dgn lampu reverse and signal, biar ade slop up and down.. tak de la petak sgt and maybe dgn design mcm tu mungkin byk la jugak penerimaan drpd org Mesia yg demanding neh..ouh yea.. area lampu signal tu kalo dipanjangkan lg, buat kete nie nmpk lebar..huhu.. tu je la kot yg sy leh ckp.. bg sy, cantik!

  57. cakap byk tak mau. bila boleh start buat tempahan ni? sy dah boleh imagine da bentuk2 sebenar dia mcm mana. nanti kalau lewat tempah mau seksa nak tunggu lewat dpt.

    da 1 blog yg dia rajin p buat photoshop bg gambaran sebenar mcm mana rupa bentuk p321-a. kalau tuan blog tu dpt gmbr spyshot latest ni maybe dia boleh bg gambaran realiti mcm mana p321-a pd kita sbb last dia update 6 nov 2011. manatau maybe tuan punya blog tu tbaca komen d sini yg mintak dia tlg bg gambaran penuh/ realiti p321-a http://fridzmax.wordpress.com/2011/11/05/new-proton-persona-r-p321a-latest-render-3ds-max/

    • tuan punya blog tuh bukan maybe terbaca saja… siap reply lagi… cuba tanya bro yg pakai songkok tuh.. hehe

      • Kelmarin baru ushar lagi blog Tuan yang segak bersongkok tu kut2 ada update 3d version yang paling latest..tertunggu tunggu ni bro Fridzmax..

      • tuan bersongkok.. hahaha.. lol sangat..

      • kenapa saya rase kelakar sangat ayat “tuan bersongkok” yer.. hahahahah… kelakar la..

      • Oklah, lepas ni saya pakai kopiah macam Ustaz Azhar Idrus laa plak..hahah.

      • la. tuan bersongkok yg hensem ala2 YB tu ke? so mintak jasa baik tuan punya blog tu base on 2 gmbr kuning (pandangan dean dan belakang tu), gmbr solotep terkini tu dan gmbr sport rim dlm blok ni, mintak sgt tuan bro Fridzmax tlg gambarkan pd kami semua rupa sebenar P321-A.

    • Ah, terdengar nama ku diseru..hehe.

      Maaflaa kawan2, blog lama tak update. Baru habis final exam. (Masuk sekolah balik)..dengan kerja pejabat lagi, anak baru lahir lagi..maka agak terganggu sedikit emosi penciptaan ini..

      P321a yang saya compose dalam blog tu memang sedaya upaya saya buat untuk menggambarkan ‘perasaan’ saya terhadap model global Proton. Ia ada pengaruh Audi A3 pada bahagian hood belakangnya. Bahagian depannya pula rework2 sikit ikut sedap mata memandang. Ia adalah rekaan yang biasa2 saja. Designer Proton lebih ‘power’. Cuma kita je tak dapat lihat artwork mereka. Perlu juga tahu, tak semua yang dilukis, akan masuk/match dengan engineering. Banyak fator akan mempengaruhi jelmaan produk akhir.

      Saya tak bertujuan nak mempengaruhi pembaca supaya menganggap P321a adalah begitu.Jauh sekali untuk membandingkan artwork saya dengan produk Proton. Ia semata-mata ‘luahan rasa hati’. Macam orang tulis lirik atau tulis lagu, dia ada suatu perasaan yang memandu tangan menulis/melukis mengikut rasa hati. (Hah, bab ni tanya bro Fauzan. dia terer.huhu)

      Perlu diberitahu saya sebelum ini terang2 menyebut saya adalah peminat Peugeot, Fiat dan Renault. Jadi harus faham, komen saya akan bias. Begitu juga artwork saya yang cenderung kearah continental, wagon dan estate.

      Sekarang sudah kembali ke meja lukis. Menggabung jalin idea dan perasaan. Tapi ingin diingatkan, saya bukanlah graduate graphic art, atau industrial design atau automotive design. Saya hanya minat pada kereta..itu saja.

      • Mmm… aduhai namaku juga disebut2 nie. Hasil kerja bro fridzmax mmg mengkagumkan. Berbakat n ada citarasa:) Credit utk hasil kerja anda.

        cheers!

  58. overall design personally exterior design krg menarik pd bahagian depan. bhgn belakang maybe yg ini tidak over crowded mcm yg di pameran tuah di klims, so design belakang sy vote design ni. detailing pd lampu sy tak risau sbb hny perlu tunggu 3-5 bulan utk dpt byk aftermarket rear lamp yg cantik2. exterior depan yg x menarik tu saya yakin boleh dimenarikkan dgn bodykit yg sesuai. sy nampak bodykit OEM Forte bhgn depan agak masuk untuk dipadankan dengan p3-21a ni. hope pengeluar2 bodykit OEM memulakan kerja2 design bodykit anda skrg

  59. rasa-rasanya kalau design macam ni ok sikit kot

    http://imageshack.us/photo/my-images/860/20151676.jpg/

  60. cantik jer, kemas dan elegance….. itu ikut empat mata aku ni le….

  61. Kenapa macam tak rasa ada “ummphhh” ajer…..jauh beza dgn Tuah design di KLIMS dulu.

  62. orang malaysia ni bila malaysia keluar kereta…

    mesti nak sebut design dia… macam kereta tu, macam kereta ni…

    bila honda, toyota etc keluar kereta… xde pun aku tgk org malaysia komen bandingkan dgn rupa kete lain…

  63. ok la, xdela taik sgt, tp mungkin xde ummph la. gmba ni pon 1 side, blur, byk reflection, klu life cun ni. tp aku tau dah nk wat cmne, kasi tinted smue itam, mesti cun ni..coz chrome lining dengan area reverse light xkena sgt kot.

    • tp biler tgk byk kali, tgh dr pelbagai sudut, lawa plak lama2. cube krg try, tgk ada angle skt, cun la. cer try cer try.

  64. tunggu lagi kawan kawan…kalau kereta simple macam satria neo pun ada masalah kecik kecik, walaupun kecik tapi benggang….

    padahal pula kereta ini yang dikatakan mempunyai ciri yang amat bagus tapi kalau kereta simple macam neo pun tak dapat dibuat dengan baik, apakah guarantee P3-21a will be a gud car?

  65. design kacukan asian eropah. simple je. tp mungkin juga gambar belakang p3-21a yg diorang nk buat test hari tu. mcm honda+vw. hairan juga sebab ada org kata kereta ni buruk. mungkin juga sebab kualiti snapshot x kualiti.

  66. Mmm… no komen. yg nie versi utk crash test kn? Design nie dah kira ok. Itu baru tengok dgn resolusi rendah. Kalau tengok depan mata nanti. Tanggapan tentu dah lain kn? Cuma bagi saya bila temanya ‘clean n simple’ design diterapkan pada model nie, Aspek perincian sgt2 ar ditekankan. Ambil contoh model2 VW. Lihat perincian lampu walaupun bentuknya biasa2 jer. Kemasannya nampak mahal (mmg mahal pun VW tu :)). Cuma cabarannya kat model nie kemasannya mesti nampak mahal tapi harganya kena murah:) – org m’sia mmg cam tu, nak mcm2 tapi harga nak murah…

    cheers!

  67. lampu die sebijik audi a4, cuma krom tu ada pelik sikit..

  68. aku suka design ni..

  69. saya rasa design dia ok sajerk…. takde nampak huduh pon, kalu nampak detail lagi menarik… cuma lining melintang tu yg tak berapa berkenan….

  70. kiranya ni lagi lawa dari honda city..
    myvi pun ramai yang bash..tapi lagi ramai yang beli..ekeke

  71. tanya sket..kenapa kereta proton selalu nak ada chrome lining kat belakang tu?ee..buruk bebenorr..

  72. BAGI AKU la…..kalau tak tgk keseluruhan gambar..x yah tulis bukan – bukan yang tak elok…gambar tu blur….

    heran …..kalau orang malaysia tanya ko pakai keta apa — wira ..orang sllnya akan jawab oooo —wira je

    tapi kalau orang tanya …..ko pakai apa vios …..wah kayanya vios…walaupun type J tapi sebenarnya elok lagi saga dari vios…….

    • mmg la bro.. proton ni da best da.. kualiti je.. bile pakai masuk 5 thn abis bebunyi trim2..

      • gambar ni pun tak tau dari mana?camner nak pastikan ianya proton atau tak? mana tahu keta lain

      • tak setuju sgt..
        contohnya..aku beli wira tahun januari 2006,now dah 6 tahun aku guna ,so far takde langsung lagi bunyi2 trim ke apa ke..condition masih lagi sangat cantik..oohh wiraku..aku amat menyayangi mu..huah huah huah..

    • sian lak klu org pakai wira dgr komen org “wira je” cam la beli keta dgn air liur…

  73. Anyway, tahniah DSSZ & crew yg terlibat utk p-321A ini. Memang sukar nk puaskan hati manusia krn mereka sememangnya bernafsu. W/ pun sy cadangkan pihak Proton ubah logo kepada bentuk BULAT atau Oval supaya nampak lebih global. Lihat saja logo pada VW, Toyota, Merc, BMW, Subaru, Mazda, Tata, Opel, Hyundai, Kia atau Perodua. Logo yg ada skrg diambil dari Lotus di mana konsepnya ke arah kereta sport. Cuba lihat logo Ferrari atau Porsche. Mungkin dh sampai masanya Proton menggunakan logo Harimau Bulat seperti apa yg ada dlm logo skrg utk pasaran global. Pd pandangan saya, jika logo bulat digunakan, senang nk match dengan apa2 design kereta. Seqadar pandangan ikhlas sy krn dah lama perasan perkara ini.

  74. ramai dah yang kutuk Proton..tu dsz ada lagi tu..wp dah kira menghitung hari nak kuar ofis…dunia dunia…nak kutuk pun kutuklah…pernah duk belakang bmw 5 series n 3 series tak..tak pun belakang kereta volkswagon polo…tak rasa ke yang belakang dia lebih kurang camni..wp depan smart giler dengan mata helang tu..tapi belakang hampeh….proton kira telah mendahului dengan mata helang cuma bmw abik buat lawa sikit tarik sampai belakang…pergh…

    Proton tetap Proton….aku sokong juga…mungkin ada penjelasan tertentu mengapa belakang jadi macam tu…sbb belakang hampeh ramai ek yang tak nak beli..teringat kes savvy zaman tengku mahaleel..ramai yang kata ekor kura2…tapi akhirnya ramai juga yang beli…siap ada kelab lagi n kelab tu antar notis sbb dsz kuarkan kenyataan kurang manis mengenai savvy kesayangan mereka…

    masih sayang n tetap sayang dengan Proton…mesti ada penjelasan n lagipun kita tak nampak keseluruhan kereta tersebut dengan baik lagi..sabar banyak2…tunggu je…kata sayang kat Proton tapi rupanya sayang kat Proton bila dsz ada sahaja rupanya…

    • betul bro… sama gak mcm mula2 waja keluar… semua kata belakang dia buruk… tp waja antara model paling lama.. sampai org kata legend dah skang nie…..

      btw confirmed ker P3 nie

      • tu la pasal bro, sebab tu sy buat tajuk topik kereta apakah ini? nak dpatkan kepastian… tapi ramai yg kata ni p3, sy sendiri pun tak berani nak confirmkan,🙂

      • waja mmg layak dinobatkan kereta proton terbaikkk…

        dl mase kuar aku mmg x berkenan langsung…

        tp skang aku sndiri drive waja…

        even singaporean pun kate waja is the best proton car…

  75. Fuiyoh. The lampu belakang so fugly. Apa R&D nie ???

    macam pakai platform lancer

    • aik dari sisi mcm tu pun tahu guna platform lancer.. celah mana nie bro

      engineer platform kereta ker hang nie…. buat dulu research baru lah cakap…. nampak sangat tak cukup intelek

  76. I will hold back my comment until I can see the real one OTR. My instinct is not really bad when see it in March. I hope…lol…

  77. patut abg campro x yah letak lagi gambar ni. nanti jadi bahan bash-an. hehe. kt tunggu je launch nanti. mcm exora bold dlu pun, org tgk interior die buruk, tapi bile dpn mate, ok je. yang mane dah putus/hampir putus harapan xmo beli, leh simpan duit dlu. bile dah launch, baru la tgk puas ke idak.

  78. ye betul… bl dah launch waktu tu baru wat keputusan, tp klu dah tbeli skarang nak beli satu lagi tanyalah kocek ada duit ke lgnya..huhuhu

  79. Kalo chrome tu selari dengan lampu signal n reverse, walaupun akan jadi hampir kepada design Jaguar atau Audi, tapi lagi cantik.

    Pendapat saya, yang buat dia nampak tak kene psal chrome dia x selari, tu yang nampak macam odd skit.

    Harap ini boleh diperbetulkan masa facelift, cuz design cam dalam gambar ni macam dah confirm dah.

    • Tak pun, mesti ada je aftermarket lights jual nanti buat design dia cantik eheheh

    • bro maksudkn mcm nie ek http://imageshack.us/f/860/20151676.jpg/

      td ada member blog nie gak post kat atas may b bro x prasan kot

    • Sy berpandangan, design asal mungkin tiada chrome ini. Mungkin lepas tu, ada pihak tertentu mahukan konsep Jaguar atau BMW ini di bhg belakang ini. Keadaan begini biasa berlaku di mana-mana. So, kesian juga kpd pihak designer jika perkara ini berlaku. Anyway, tahniah kpd Proton krn berjaya menghasilkan model ini yg mungkin lebih baik dari Honda atau Toyota. …. Gracias.

  80. tunggu facelift… pasti ummmpppphhhh…

  81. gambar caca marba camni mmg xdpt nak komen lebih2….
    tapi apa yg boleh aku jangkakan…
    maybe lampu led bukan setakat melintang sampai ke bonet;dia apit atau keliling lampu signal dgn reverse,so gamaknya proton letak signal/reverse lamp camtu…ataupun ruang bawah tu ialah reflektor….
    bahagian sisi belakang dia maybe condong dan tajam sedikit
    bonet maybe melengkung start dari atas lining chrome…

  82. have to look the whole 360 then we know it how this cluster suits the body.
    if we are too ambitious about the light cluster every part of the design have to be ambitious.
    ok lets take Peugeot 308, the light cluster justify the shape of the car or vice verse.

    it takes time to understand. to understand how every parts and element interact each other in harmony.

  83. Erm..lame2 tgk..berulang ulang kali tgk..cantik lak…
    macam lagu..kena dgr byk kali..ekekeke..

  84. hahahahaha…conpirm potoshop…

  85. Ape lagi marketing proton..reveal je gambar penuh kereta ni untuk tutup mulut2 yg mengkritik. Kata kereta global…so tak lehlah “malu” nak dedahkan produk sendiri..kalau dah dengan org tempatan pun proton “segan2” nak dedahkan kereta ni, mcmana nak market kat international. Kena yakinlah dgn produk sendiri.

    Sepatutnya time2 mcm ni, kereta ni dah ada full sneak review. takkan nak tunggu hari pelancaran baru nak tunjuk semua. Nak bagi org teruja dan tertunggu2? silap haribulan boleh jadi antiklimaks pulak. sekarang ni maklumat dihujung jari..zaman2 spyshoot lg 2-3 bulan nak lancar dah berlalu.

    Marketing proton kena proaktif sikitlah…tak boleh nak “sembunyi2” sangat maklumat produk tu. Kang terbawak2 pulak sifat “sembunyi” tu walaupun produk dah dilancarkan kat pasaran. Kena jana keyakinan org ramai dgn berani mengetengahkan produk yg akan dijual. Ni asyik terangkan kat jurnalis, tapi jurnalis pun tak dibenarkan dedahkan apa2..so, apa guna kan…yg nak beli kereta ni org ramai..

    Sepatutnya benda yg lg 2-3 bulan nak jual bukan lagi rahsia besar..lainlah kereta yg masih dlm pembikinan dan nak dilancar 2-3 tahun.

    • tu la pasal bro, dah lama saya bangkitkan perkara ni, tapi sampai la ni pun sama camtu, exora bold yg pakai enjin baru pun tak diwar2kan… apa masalah dengan proton edar? drb kena pulas sikit telinga geng2 ni… nak tunggu apa lagi, esok dah bulan februari…

    • ok la ni tunjuk sikit-sikit. Kasi build up orang punya interest. Macam teaser movie. kalau tunjuk semua nanti spoiler la pulak. kan.

    • tu la gunanya marketing… utk naikkan hype org n buat org interested n tertunggu2.. kalo dah awal2 lagi release full sblum lancar, baek mcm x yah ade plancaran…. imagine mcm iklan utk movie, kalau dah dlm trailer tu cite A sampai Z, mesti la dah x layan dah muvi tu kan…

    • aku pulak suka kalau proton reveal mcm company2 lain buat. ford focus, bmw 3 series, toyota camry dan model2 global lain mmg dorg dh reveal masa international motorshow. pdhal nak jual mngkin lg 3-6 bulan.

      tapi terserahlah pd proton. mngkin proton dh biasa kot dgn cara2 mcmni. hehe

      • btul gak.. byk festival2 motorshow kat mana2.. mebi pk sbb costing kot, nk join car festival kat luar ngare tu kne byk pkai resource gak. mebi resource tu lg bagus kalu dgunakn utk improvekn technology keta tu dulu kot… ni teknik nk promosi scare domestik je dulu

  86. ade jumpa gmbar kat blog ni.. http://arnabin.blogspot.com/2010/12/espira.html …..kalao rear light buat smbung terus kat bonet mcm Tuah okey lg kut?

  87. Orang Islam yang beli keta ni memang bodoh. Lebih bodoh dari keldai. Dah tau keta takde kualiti, takde nilai tapi dibeli jugak. Lebih baik beli keta korea baru Islamik punya design. Ini design bodoh mengalahkan Yahudi buat hapa. Buat malu Islam jer.

    • apa kaitan agama dengan beli kereta? kereta korea design islamik?

      • THIS IS NOT MY ORIGINAL POST.
        SOMEBODY HAS USED MY NICKNAME “akupunya”.
        I THOUGHT THE NICKNAME IS UNIQUE IN THIS BLOG.
        PLEASE DON’T BULLSHIT MY NAME.
        campromania, HOPE YOU CAN MAKE IT CLEAR.

        Regards,
        -ORIGINAL akupunya-

      • Haduih… aper la curi nama org lain.

      • nh la kali pertama aku like akupunya..

      • memang ada perbezaan alamat email tu, saya pun tak pasti mana yg real punya, sebab gaya bahasa hampir2 sama, tapi komen yg panas kat atas tu memang tak beretika betul… untuk keselamatan lepas ni sy harap jaga2 kalau buat komen, sebab akan ada orang yg akan guna nama tu sebagai penyamar… masih ingat lagi org yg guna nama campromaniam & nama2 yg ada kaitan dengan proton tapi diubah jadi pelik2, saya rasa tu orang yg sama kot… tujuan dia memang nak buat kacau… tu je

      • THANK YOU FOR YOUR CONCERN, campromania.
        I STRIKE HARD MY WORDS, BUT I AM NOT A MANIAC.

        Regards.

    • jgn jdi jahil agama boleh x?
      cbe simpan2 skit kebodohan anda itu…..

    • nmpak gaye ayat ko ni, nak kate ko ni keldai, tp nmpak lg bodoh dr keldai.. haih

    • eh..bodoh mmg kaupunye kan..

    • jom thumbdown die rmi2….bangkit isu agama lak…dah xde point la 2…shenggallll…..

    • cukup sekadar kita panggil dia ni bodoh, lepas tu faham2 la dia

    • beriman betul hang ni

    • komen paling bangang dalam blog kereta

    • si budak mangkok “akupunya” a.k.a “akusial” ni sebarkan ajaran sesat pulak,jangan dengar cakap setan bertopengkan manusia ni!

    • bodoh pnya akupunya…kete korea design islamik…
      dye kot yg design kete dorg to…..hahahahaha

      • Bro b7r… saya faham komen b7r… cuma bila saya reply utk akupunya tu dia masuk bwh komen b7r… dah jadi salah faham.. jelas dia la yg mula islamik kan kereta korea… setahu saya orang korea kebanyakan mana ada agama… ini la padah melayan orang gila.. dgn kita sekali naik meroyan… apa2 pun saya mintak maaf dekat b7r…

    • kereta korea mana satu yg islamik tu? hati-hati saudara… Korea selatan cukup arkab dgn Israel sama amarika.. KIA Motor pun antara Investor yang memajukan Israel.. antara jenama yg dilistkan dalam kempen boycott israel dulu tu… semua orang tahu, Yahudi ni tak kan senang meniaga di Israel sendiri yg di boikot banyak negara2 islam.. sebab itu mereka keluar cari jalan meniaga invest kat negara luar. sedar tak sedar hidup kita dikelilingi barang2 yahudi.. tengok kau sendiri pun dok agungkan produk berkepentingan dengan Israel.. kau tak sedar kan? ke dah lupa siap islamik lagi nih… ishh M.E.M.A.L.U.K.A.N D.I.R.I S.E.N.D.I.R.I

      • bro suci da slh fham…yg sye tulis kereta korea design islamik tu yg sye nk tnye pd akupunya tp sye terlupa ltk tanda soal….b7r sbnrnye xde kne mgene pun gn apa yg bro suci pkir to adalah nme block sye tinggal..blok tujuh-Rambai ..belah dpan slalunye sye ltk nme …sye x agungkn produk dorg tp kbetulan sye letak nickmane to…lpas nie ptut sye tkar nme laen….

    • akupunya, who are you? are you a muslim? if you are really a muslim, you won’t write such statement…

      • post pasal kereta islamik tu not mine.
        ada org fitnah my nickname.
        campromania boleh check tru my original email for the owner of mine, nickname “akupunya”.

        ada mamat takde telor guna nickname akupunya and post yg mainkan sentimen agama.
        kalau rasa ada telor, debate using ur own nickname.
        THAT POST IS FAKE.

      • Peminat no.1 kau la nih buat akupunya… tak sangka ada peminat… siap curi nickname lagi… memandangkan dia buat onar kat sini, apa kata admin postkan email fake akupunya tu… saya nak add dia kat facebook twitter.. boleh bekenalan dgn dia… saudara akupunya pun mesti nak kenal peminat no.1 dia yg nih..

    • x pernah tengak kat blog nh kene thumb down sampai 30.. Kira akupunya oecah rekod la.. Kt PT usah cerita la..

    • Ko ni letak nama akupunya nak menunjukkan ko punya k*n*k k? Besor sangat ke ko punya k*n*k? Tak habis2 mengutuk kat sini. Nilah padahnya kalau orang salahgunakan k*n*k sendiri, otak pun jadik tak betul!

      akupunya = k*n*k bacin tak sunat!

  88. abaikan je

  89. kawan…jike nak brcakap jangan la babitkan soal agama..bukan kerana sebab kereta nak sangkut pasal agama yang tak ada kene mengena pun..jika ilmu agama tnggi sekali pun tak payah la tunjuk kan orang..jangan tunjuk sangat kejahilan kite tu pada umum..

  90. proton dulu dgn sekarang byk dh jauh beza, spatutnye kita rakyat malaysia kena bersyukur, kita ada industri auto sendr yg membina byk peluang pekerjaan pada golongan golongan pertengahan dan rendah, dan juga membantu sedikit sebyk dlm pembgnan SMI. Beli kereta import rasa bangga dan bongkak sbb ada kereta hebat, tapi loan 9thn dgn sistem RIBA jgk…harap kita semua jgn mudah melenting. berilah ruang pada Proton utk menambah baik produk die org. buang yg keruh ambil yg jernih bak citer p.ramlee

    • apa ke bangang punya comment.. woi bro ko mesti org proton kan sebab komen macam pencacai lagi..aku nak tanya sikit berapa sangatlah nisbah pekerja proton kalo nak dibandingkan dengan keseluruhan rakyat malaysia yg berjumlah 28 juta ni.

      beli kereta proton pun ada riba jugak la mangkok, wat loan sama je macam keta import..in fact interest lagi tinggi..lg byk riba.. beri ruang pada proton? huh dah 25 taun dah nak beri ruang apa lagi. Kalo x mampu wat kereta jgn wat..

      Dah la cukai pun tinggi..sebab wujudnya proton ni la kita terpaksa berhutang disebabkan cukai yg dikenakan kerjaan untuk melindungi proton dan kroninya sgt tinggi..

    • disebabkan proton yang kita kehilangan lagi banyak peluang perkerjaan dan business, kerana banyak lagi syarikat lain yang set up di negara lain seperti indonesia dan thailand. kilang disini hanya untuk CKD aje.

      disebabkan proton FDI untuk negara kita berkurangan.

      fikirkanla….

      • adakah tunguuu pasti kerana proton, fdi dimalaysia kurang..apa analisis penyelidikan yg digunakan

      • Mmm… mcm la FDI tu ada kat industri automobile jer. Depa sumer lari kat indon n thailand tu sebab cos labour murah dan tiada pesaingan sebagai pengeluar kereta di sana. Tapi tu la… risikonya… banjir la gempa la… so yg nie kalau berlaku, depa tanggung sendiri la..

        cheers!

  91. kawan2..ape kata kalo lepas nie kite letak nama btol2 dan alamat uamh ke.opis ke…bole kite tegok sapa yg barani..

  92. off topic : sape2 yg tak undi funtasticko lagi boleh la tambah2kan undi, biarlah cecah 100 undi, tolong ye kawan2

    http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

    • Saya ada dua email,satu yahoo dan satu google,saya akan guna dua2 email saya untuk undi funtasticko desing! satu lagi,saya selalu guna galaxy tab 10.1 saya untuk surfing internet tapi saya tak boleh thumb up/thumb down bila melawat funtasticko desing,mungkin saya kene install opera mobile atau mungkin ada cara yang lain? some one,if you have solution or expert about android please help me!

  93. http://static.wix.com/media/68ff897776d342deb46c34c37ec78aa9.wix_mp

    gallardo rear light is straight cut square. please argue about this ,,,,,,,by using a design language,

    • i don’t need to use design language in order to prove my point.

      Gallardo rearlight is plain, dull, boring and meh, fortunately if i were to buy a car, Gallardo won’t be in my shortlist. So i don’t care how does it looks( i even don’t care about it’s performance, practicality, maintenance or it’s comfortness).

      but PersonaR was shortlisted, so i really appreciate if it’s good in every aspect, including looks🙂

      that’s the case for most of us, we complained because we care, we care because it is significant to us, it is significant because we might end up having to buy a PersonaR. why? because of financial matter.

      yours truly,
      Kamarul Ariffin Nor Sadan.
      Proton supporter since 1985

  94. Pingback: Spyshot terbaru bahagian belakang Proton P3-21A | Blogger2u

  95. rearlight ni bnyk kli pandang lawa jgk…..mule2 rse awkward design tp lme2 nmpak mcm elegan n modern…..
    jus my 2 cents….

  96. Kalau refer balik gambar ni,

    Nampaknya macam ada dua (2) design lampu belakang. Satu yang extended atas bonet dan satu tidak. Gambar di atas rasanya versi yang extended atas bonet dan mungkin ini versi premium.

    • panjang juga LED strip lampu belakang tuh……

      • pjg tu mmg panjang.. bayangkan 1 piece industrial LED harga dia RM8.. kalu kira jer ada brapa byk led dalam satu cluster rear tu.. cuba kira brapa ada dekat exora, persona dan saga FL.. .led jer dah mahal

    • mungki jg yg lagi satu tu tertutup led dia…. coz slalu mfg buat satu variant jer lampu…. bkn senang coz setiap negara ada masing2 pnya rules..skang nie dekat europe… DRL antara benda wajib kene ada kalu tak silap.. kalu kat belakang lak.. kene ada lampu dekat bumper mcm ala2 F1 … tp bukan versi kelip2 kedai Abang yer

  97. Salam. Ada siapa2 tau keta ni di-nama-kan apa? Ini komen saya yg pernah saya letak kat sini, saya re-quote..

    “Saya ni suka kereta, tak kira la brand apa, satu work of art yg boleh dilihat diseluruh dunia..Dalam bab design ni saya tak pandai tp andaian saya siapa yg perkenalkan design language dulu dalam market maka dia lah yg empunya nya.. bila ada org lain buat benda2 yg seakan sama orang akan kata, “ahh tiru nii..” “oh ini design ni..” “Eh, macam kereta ni lah” dah mcm2 lagi lah.. so dalam hal ni saya betol2 nak tengok Proton berjaya memartabatkan design Proton di mata dunia, dan bila saja sesuatu design tu keluar ada yg boleh berkata “eh, mcm proton lah” atau pon “alah ni proton dah buat dulu” dan sebagainya.. Saya tahu design proton ada originality dan tidak meniru tetapi umum tidak sedar.. dan inilah tugas yg berat saya rasa proton perlu buktikan..Selamat Maju Jaya dan mohon maaf..

  98. Pandangan sy, ok jer lampu ni.. cuma gambar x berapa cclear.. design simple mcm keta2 eropah… Cuba tengok keta AUDI, VW, BMW, MERC.. dan lain2… sume design simple tapi elegance…

    Kalau tayato lagi plak… benjol2 sume lampu… takder plak yg komen teruk2… cuba hantar lampu benjol2 atau lampu mcm ultramen ni kat europe pasti tak bleh diterima punye… kat sini jer berlumba2 org beli… kalau proton buat mcm tu, comfirm kena kutuk… keta veyos & abanza punye lampu belakang xder LED pun dan design biasa jer dan berbenjol… dan harga lagi mahal… xder plak org kutuk… pelik2…

    Gambar ni x nampak detail.. Jangan judge sesuatu menda dengan TERUK… TAPI kita tak nampak menda yang nyata lagi… Dah tengok depan mata baru la judge…
    Mungkin chrome lining tu elok atas tempat no plate je lagi cun rasa…

    my 2 cent…

    • ada ramai yang kutuk kereta luar..siapa kata takda?

      yeah betul avanza tak dijual outside of SEA…but vios ada juga dijual di US…

      best selling cars in US is still toyotas and hondas…cuba buat research…sebab kereta besar, and efficient.

      no one bothers bout LOTUS RIDE AND HANDLING.

      orang cuma nak kereta and berquality and trouble free…

      • Mmm… ye… trouble free… tu yg beribu2 kena recall tu:)

        cheers!

      • mana-mana kereta baru yg dipasang banyak mesti ada yg mengalami masalah,jenama toyota,honda pun sama juga.cuma org yg guna tak cerita sangat sebab takut org tau,kereta proton sekarang kualitinya pun baik.saya pakai exora dah hampir 3 tahun setakat ni tak ada pun masalah besar pun.

      • Memang betul kat US ada jual vayos ni… tapi bukan best selling car pun mcm kat malaysia nie… Diorang kat sana byk pakai kemry dan airkod…
        Dalam top 30 pun takder vayos ni…

        En tunnggguuu boleh wat research pulak eh kat bawah ni…
        http://www.goodcarbadcar.net/2012/01/us-best-selling-vehicles-2011-year-end.html

        1 lagi speks kat sana tak sama mcm yg umw toyota bagi kat org malaysia nie… Kalau ikut spek type J tu.. better pakai saga FLX… at least ada jugak air beg dan abs + sport rim…

        Mana ada kereta trouble free… kalau tak comfirm diorang akan buat advertisment mcm nie…

        “KERETA ANDA DI JAMIN 5 TAHUN ATAU 100,000 KM”
        DI TAMBAH TROUBLE FREE UNTUK SEUMUR HIDUP…

        Hehehe…

  99. emm.. aku nak baca semua byk sgat.. tapi kawan2 kita kena belajar terima nie titik permulaan.. mungkin nie pandang pertama.. cuba tengok byk2 kali dekat dekat lagi nnt… jatuh cinta lee… he he… bab bie kita tak tau ikut hati perot siapa..
    POKOK nye,,, engin dan teknologi power bro…. inspira 2.0 dh abis jual.. sbb klau inspira pn x leh lawan bro… power tu…

  100. woha..
    kat pt pun dah ada gambar ni diambil dari blog ni.
    makin meriah la blog ni jawapnye.

  101. blog PT post pic ni gak, siap ade mention FD lg.

  102. Nah tengok ni…aku dah edit sikit rear view (lamp and chrome lining) kat testing car…x tau saiz lamp tu lagi besar ke lagi kecik kat…

    http://imageshack.us/photo/my-images/17/editrear.jpg/

  103. paultan using your photo……. finally

  104. ni gambar tuah dgn lampu p3-21a

    http://imageshack.us/f/856/46039821.jpg/

  105. Betul ke kereta nie pakai enjin IAFM+ sahaja utk basic n M-line adekah IAFM+ macam saga FLX SE 108 hp shj…atau IAFM+ dari enjin exora tanpa CFE?…boleh sesape confirm kan…..

  106. lawa sgt tuah dgn rear lamp p321a

  107. janganlah macam tu kawan2. kete Peugeot 207 yang design out of proportion tu pun ada orang beli jugak, apatah lagi kete P3-21A yang lengkap serba serbi dengan enjin CFE, side airbags, high-tensile chassis, reverse camera, build in GPS, paddle shift, push start etc ni?

    jangan cepat menilai hanya dengan melihat sekeping gambar pegun ni. ditambah lagi gambar pegun yang diambil secara curi-curi entah berapa bulan yang lepas.

    • biasalah..sembang automotif kedai kopi..padahal masing2 tu tak blajar design n engineering pun… cakap bagai apa sperti pakai keta mewah2 supersportcar jadah apa..tp masing2 pakai kancil, myvi, viva, saga lama, wira lama, satria lama, honda cup dan datsun bahulu je.. (contoh je ni..bukan nye aku kutuk org yg pakai keta2 mcm ini..pakai ikut kemampuan je la..)

      nak sesuatu yg sempurna? pergi ngadap kuliah agama n cari cinta ilahi la..😛

      • ok la tu , at least klu tak pernah rasa pun diorg prnh tgk design2 tu…klu dh pakai merc, bmw baru2 tu watpe nak komen pasal proton lagi…sblh mata pun tak pndg dh..

        jd diorg yg pakai keta lama2 ni la yg akan jadi pembelinya…mestila diorg harap yg the best kan…mmg la mgkn ada yg terlebih mintak..mcm tak setimpal lak dgn harga tu nanti. mgkn bila p321a dah kuar nnti ada la yg nak kata keta ni ada identity crisis sbb tatau nk letak segmen mana, b ke c ke. klu nk letak b, cam besar pulak , klu nk letak c cam tak ckup lak kat mana2 tmpt, ada je la yg tak betulnya..cth cam keta kia optima k7 , feature rich mcm luxury car, tp harga cam segmen d biasa…mgn bole la letak + – kat hujung sgmen huhu

  108. aku takde masalah dgn design2 lampu ni. yg utama adalah tahap kualiti, keselamatan, ketahanan dan kesedapan kereta tu dipandu. Mcm skrg ni aku pakai waja cps yg design lampu belakang crop/termometer..pada mata aku cantik je design tu..hehe..padahal org kemain kutuk design lampu mcm tu kat forum.

    at the end of the day, org tak ckp sgt pasal design..org akan lebih bercerita ttg hal2 lain seperti yg aku sebutkan tadi.

  109. rasa2nya lampu blakang p321a yg real punya lg cantik….pic spyshot tu blurr… ala2 kete vw EOS..
    VW Eos (TSI)

  110. cantik apa…konsep minimalist-clean design. tgk kereta BMW, audi, rear light tak ada overly design mcm kereta-kereta korea. Design P3 ni lasting..tak jemu di pandang. sy tak pernah bosan tgk design BMW, audi-evergreen!

  111. ni ha gambar detail…1 kete nampak..heheeheh

  112. jangan confusion P3-21A dan Tuah ….

    P3-21A aka Tuah

  113. cayalah akhirnya PT pakai gak pic from funtasticko hehe~

  114. Sepatutnya design lampu nie lagi elok (oleh mamat ntah saper):
    http://imageshack.us/f/860/20151676.jpg/

    Dah kemaruk dengan stail krom, kenapa door handle dan window lining tak krom sekali baru nampak lebih premium.

    Tapi takpelah ini cuma spyshot kabur je. Belum tengok versi final + full bodykit. Pasang rim 18″ Lenso tayar Eagle F1 apa yg tak best nya!

    Lepas nie tiba-tiba Nazak bagi free bodykit Forte (semua variant) paham2 lah apa maksudnya he he he

  115. bole la design ni nanti cam vw . mmg ke arah citarasa eropah, cam opel astra, kan ada chrome panjang, passat pun ada chrome kat dua belah bwh bumper blkg…aku ambik waja lagi nk bg contoh, mmg ms mula kuar ada chrome finishing atas plat nombor, pastu bila 2004 – enhanced version dah takde chrome finishing tu sampai skrg…

    rasanya mmg takde trim yg dpt pisahkn gaya sporty , elegance bila kuar nanti…lain la keta mewah mcm bmw ke merc dll klu nk jugak kena wat 3rd party accesories la nampaknya takpun tggu je bila facelift nnti..biasa la ada bodykit dan trim kat mana2 part ckit2 spy nmpk lbh sporty, cam saga tu…

  116. Terpanggil utk buat ulasan.

    Salam,

    Dh tgk kereta ni dpn mata, keseluruhan P321A adalah amat memuaskan dan memenuhi citarasa global.

    Kereta ini lebih besar daripada gen 2, inspira, vios malah city.
    Harus diingat kereta ini adalah yg pertama utk ke pasaran global, selain utk mematuhi ciri2 & peraturan negara luar.

    Lupakan jauh2 masalah power window, badan tin milo, kuat minyak atau mana2 yg seangkatan dengannya. Itu semua cerita dari zaman silam.

    Utk semua nak tau, enjin ini akan menggunakan CFE. Crashtest ditaraf 5 bintang euroncap. Dilengkapi 6 beg udara, paddle shiffter, pushstart button, day light led.

    Kereta ini dicipta untuk bersaing dengan nama2 besar dalam industri automotif.
    Rekaan dashboard menggunakan bahan berkualiti tinggi. Logo steering chrome dengan kombinasi pilihan warna yang menarik. Turut serta bersama pemain CD sentuhan, bluetooth, usb serta gps.

    Pemanduan mantap dengan lotus ride handling, mencecah melebihi 200km/h tanpa sebarang masalah. Steering elektronik utk semua model / varian. Tidak lupa kepada ABS, EBD, termasuk kemudahan memandu di atas salji, yang ini mungkin tidak perlu untuk pasaran malaysia.

    Kalau nak compare dengan kereta import sedia ada di Malaysia, P321A tidak ketinggalan daripada altis, camry, arcord, merc & bmw.

    Kalau anda mahukan kereta siap spoiler pasang ke bulan, design bumper depan belakang melampau, enjin dvvt, dapatkan dari jenama lain.

    Cuma masalahnya adalah proton kena hasilkan model mampu milik, kereta yang berharga 200-300k harus dijual dalam harga 70-90k agar rakyat mampu memilikinya.

    • agak2 berapa harga kete nie ye? tapi kalau mahal sgt tak guna gak..aku rase paling tinggi pun 78k…lebih dari tu…baik beli kete import..

  117. aku rase, kalo diorang sambung lampu blakang tu macam aston martin bawah ni pon oke gak kan?..

    rasenye buleh pe..kire rapat gak la dengan design tuah tu.. emm..

  118. aku tak puas hati sebab first sekali tengok tuah, cun giler. so expect keluar sebijik macam tuah. tapi sekali keluar ‘safe-design’, tak aggressive macam tuah. kalau nak beli yg ni, takut nanti lepas 2 tahun keluar facelift version macam tuah pulak..

    korang rase ade chance design macam tuah keluar?

    • X. Sebab tuah concept. Lagipun tuah nak buat mahal walaupun sebijik. Kene ingat, tuah adalah concept. p321A adalah kereta yg berbeza.
      X d satu pun car maker kat dunia keluarkan kereta production sama 100% dengan concept. Mesti ada ubah sana sini..

  119. Pingback: Adakah Ini Lampu Belakang Proton P3-21A? | sembang-auto.com

  120. Nice information, many thanks to the author.

  121. ala ni kan kereta jaguar tu..yang tahun 2009 if tak silap.belakang dia mcm ni la.try la usha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s