funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Adakah ini Youngman-Lotus SUV???

56 Komen

Betulkah ini rupa sebenar Youngman-Lotus SUV? Difahamkan gambar ini adalah gambar yang dihantar untuk dapatkan patent hakcipta. Kemungkinan juga ia sebagai ‘teaser-concept’ sebelum ia diperkenalkan di  Beijing Auto Show pada April nanti. Enjin yang bakal menjana SUV ini ialah enjin baru 1.5 turbo dengan 150hp dan 210nm, selain 1.8 & juga 2.0. Harga dijangkakan sekitar 100.000 yuan sehingga 150.000 yuan.

* enjin baru 1.5 turbo? ke guna enjin CFE 1.6? masihkah anda ingat lagi dengan project Iguana? adakah ini hasilnya & bakal menjadi SUV Proton nanti, sama-sama kita nantikan..🙂

sumber : www.carnewschina.com

SIAPA YANG BELUM UNDI LAGI, JOM UNDI FUNTASTICKO DESIGN http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

56 thoughts on “PANAS : Adakah ini Youngman-Lotus SUV???

  1. pergh…cun…..

  2. menarik juga design ni. thumbs up

  3. Lawa daripada CRV hoho

  4. lawa2.. Cume kalau ada option sunroof ok gak..

  5. 1.5 turbo and 1.8 2.0 na engine maybe from Mit ….L5 1.8 also use the engine from Mit

  6. company supply gear box engine is China Harbin Dongan Automotive Engine Manufacturing Co., Ltd

    http://autonews.gasgoo.com/china-news/mitsubishi-licenses-at-tech-to-dongan-auto-engine-080627.shtml

  7. Wow! Boleh fight Kia Sportage lah!

    So 100,000 yuan nie berapa RM kat sini?

    Proton tak payah redesign bumper untuk local market sini, taruk je logo Proton dah cukup.

    Untuk segment SUV medium CRV/Sportage/ASX/Tucson pricing semua RM130K-RM140K. Agaknya Proton MSX harga estimate RM110K ???

    Terbaik lah Proton. Lepas nie modified sikit body jadi pick-up truck pulak Ha Ha Ha sama platform tapi pakai enjin diesel turbo VGT!

    • 100-150k yuan = sekitar RM48k – RM72k
      open market value utk exora cps hanya sekitar RM32k.. lepas tambah excise & sales tax jadi lebih 60k kat Malaysia.
      tax kat china agak complicated sikit, tapi maybe total tax kat malaysia lebih mahal. so tak mustahil kalau SUV ni dibuat kat Malaysia, bleh la dapat bwh RM100k. kalo import dari china, kena la tambah import tax plak..

  8. tgh bayangkan line chrome nak letak kat blakang.. new proton identity.. tahniah proton

    • alza SR ni memang menunjukkan yg perodua dan company bapaknya,
      toyota hanya fikirkan keuntungan semata2.

      ada ke patut alza SR tu buang ABS, airbag, tapi harga kurang RM2k je..
      tak fikir keselamatan orang langsung

  9. tgk spyshot yg lps2 n bandingkn dgn rendering nh mmg sme..n 0verall,dsign mmg mantap..kena plak dgn sp0rtrim besar…suv p0rsche pn kalah=p

  10. Exora Bold ttp di hati…

  11. Proton bwak SUV ni ke Malaysia dan touch up skit/bg Proton punya design language skit

    #Apasal laa DSSZ ditamatkan menjadi MD kat Proton tuu =_=’

  12. nice exterior design.🙂

  13. cubele.. kome yg pandai tu letak logo proton hehe…

  14. design seperti sama ngan Lotus ASX..

    • ASX tu mitsubishi punya.. Lotus punya = APX
      yang aku dengar, memang derang guna exora platform & cue dari APX… aku pon tak pasti, hanya org dalaman je yg bleh confirmkan. aku tak keje kat proton.
      aku mmg tgh usha SUV, tapi blom tahap urgent nak bli. aku dah test Sportage dgn ASX.. mmg syok drive long distance kalau SUV berbanding kreta biasa. tapi skrg ni aku berdua je dgn wife, lgpon waja campro aku masih memberikan khidmat terbaik sepanjang 5 tahun ni, takde alasan la nak pecat waja ni dari tugasnya…. hehe

  15. kalau la lampu dpn & belakang tu diletakkan kat P3-21A….peeerrgghhhh!!!!

  16. nampak juga design suv ni. letak design language mcm bold pun ok juga. youngman mungkin pakai enjin mitsubishi mcm model L5. pd aku la proton pakai je 1.6 turbo tu. next boleh buat pickup pulak. yg tak best syed zainal dah nak kena keluar. lotus pun dah nak cabut. vw dah cuba masuk, lepas ni Emas rebagde dr vw je kot.

    • b’ckp mengenai exora bold, adik ipar aku yg gila keta brand jepun (sbb dulu study kt jepun) & dh jual honda civic sbb plan nk beli mpv telah m’batalkan hasrat utk m’beli toyota estima pas test drive exora bold naik genting.dia ckp best drive exora bold ni…hmmmmm…dh kurang sorg japan wannabe bila tau penangan keta proton…

    • btol jgk. mst DRB dok mimpi emas VW..ape2 pun tgk dulu..

  17. overall exterior design mmg cun!

    harap2 interior nya lg cantik drp spyshot yg sblm nih!

  18. Perodua Alza SR dah launch.. airbag pun xde. ABS pun jauh sekali. Pastu MD die ckap x compromise tntang safety.. lu pkir sndiri la bro, airbag n abs tu kan safety features, tmbahan plak airbag mmg diwajibkan kt kereta baru start tahun ni.

    Kasihan rakyat Malaysia, terpaksa berkompromi terhadap keselamatan demi mndapatkan harga rendah yg sebenarnya tidaklah rendah.

  19. after “Kembara” and failure of “Nautica” by perodua, seems that there’s no more interesting SUV by local manufacturer. Yg ada hanya imported SUVs. About time Proton think seriously about SUV sekarang..

  20. pd aku mpv basic sekalipun kena ada airbag dan abs sebab bawak ramai penumpang. dah la alza tu lembut je dindingnya.

  21. Off topic. Hari tu setelah Nadzmi bid untuk dapatkan Proton.. ramai pangkah dia kat sini.. banyak juga atikel luar yg hantam dia… jadi untuk berlaku adil.. bacalah penjelasan dia di sini..

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/2/2/business/10657588&sec=business

  22. overall exterior die mmg lawa.. nk tgk interior lak macam mana kn… hehehe..

    off topic:
    hari ni jumpe 4 p3-21a (2 hitam 2 biru laut), 1 vauxhall & exora bold kat jalan grik – kuala kangsar… excited lg ni sbb 1st time jumpe dpn mata, selalu duk tgk & baca kt blog ni je…hahahaha

    ada amik pic utk p3-21a yg kaler biru…tp kualti gambar agak kureng sbb kamera handfon…huhuhu

    • email je kat bro campro..

      • sy da emelkan pada bro campro..

      • Gambor clear ada kat fb pt dan arena kereta.konvoi ni rasanya dari K.B Kelantan nk blik S.Alam ikut Grik Perak.best jln ni mendaki bukit + lyn corner…

      • bro chor,

        mmg best. Kadang2 x disedar speed dah lebih dari 120.. Tapi jalan nh jugak jalan raya paling bahaya pasal jalan straight dan buat cepat org ngantuk..

  23. best design ni ala chayenne pun ada
    konsep bumper , headlight dpn, sama dgn yg blkg
    bumper ada ruang kiri kanan cam lotus sport cars
    pastu ada dua lubg ekzos, harapnya dua2 tu mmg berfungsi , bkn satu lbg dummy je
    klu dpt 150ps dgn enjin 1.5 tu dh sama level la dgn asx 2.0

  24. off topic:

    kalau la proton boleh buat iklan mcm nh untuk promo p321a

  25. apa lg?? re-badge la cepat. ke nk rebadge VW Tourage.. hehe ok gak 2 hehe. 1 company la katakan. xkn nk rebadge asx kot? no, no. Rebadge or gna platform VW Tourage, yes, yes millionss yess!!

  26. kalau tengok data jualan bulanan kenderaan kat malaysia ni, adalah mungkin lebih bagus proton develop (jv or whatever) 4×4 double cab pick-up truck, daripada bawak masuk suv ni pada masa sekarang. itupun, kalau proton nak venture into new vehicle segment.

    just my 2 cents.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s