funtasticko design

http://funtasticko.net

Perodua Alza Smart Ride (SR) diperkenalkan

43 Komen

Perodua memperkenalkan versi mampu milik Alza yang dikenali sebagai Smart Ride (SR). Dengan mengurangkan aksesori yang dikatakan tidak perlu seperti air bag, ABS, EBD & BA, tiada butang audio di stereng dan dashboard satu tone sahaja. Harga yang ditawarkan bermula dari RM53,013.50 hingga RM56,513.50. Aada tiga warna ditawarkan iaitu Glittering Silver, Ivory White dan warna baru Mystical Purple.

Harga Perodua Alza SR :

  • Perodua Alza SR 1.5 BX (Manual) Solid – RM53,013.50
  • Perodua Alza SR 1.5 BX (Manual) Metalik – RM53,513.50
  • Perodua Alza SR 1.5 BZ (Automatik) Solid – RM56,013.50
  • Perodua Alza SR 1.5 BZ (Automatik) Metalik – RM56,513.50

* Apa pendapat anda mengenai Alza edisi baru ni? Saya terbaca komen kat post sebelum ni ada yang gelarkan SR ni Safety Reduced, hahaha… pandai-pandai je ye…hahaha…🙂

JOM UNDI FUNTASTICKO DESIGN http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

43 thoughts on “Perodua Alza Smart Ride (SR) diperkenalkan

  1. http://paultan.org/2011/07/26/airbags-a-must-in-new-vehicles-by-jan-1-2012/

    apa jadi dengan airbag ruling dari kerajaan?
    tak payah ikut….???

    • tu la pasal, kalau ikut mula dari tahun ni dah wajib 2 airbag paling kurang… boleh lulus pulak model ni, pelik betul

    • bagi kereta local bln 6 bru bkuat kuasa… klu x slh aku baca la thn lpas… klu salah tlg betulkn… nk bg masa kat local car prepair

  2. ler…ingat airbag dah jd wajib pd semua kenderaan baru.

  3. ini bukan sr….ini ALZA CD (cekik darah)….wahahha

  4. all new baru nak 2 airbags ….

    so Avanza register dengan JPJ only facelift , so no need 2 airbags ( jika register all new mesti nak 2 airbags)

  5. takper business masing2.. anak2 tempatan gak yang pasang kereta nie…. rezeki masing2… byk lagi pilihan kalau taknak beli….

    • ni pasal safety bro..bkn pasal anak tempatan dpt gaji..nnti anak tmpatan gk tk selamat..kite kena berusaha utk selamat..

  6. Wiper belakang pun ditiadakan.. sadisnya🙂

    • wiper blakang ade….staff saya baru dpt alza sr ni smlm…

      • bro keje p2 sales ke coz saje tanye. Tgk statement staff dpt alza sr semalam coz br launch semalam xsilap. So, xda lg ada yg beli kecuali showroom unit. Nanti bleh share2 maklumat pasal p2

      • sy bukan p2 sale… ank buah order lama dh model Alza basic……tengok2 dpt stok alza Sr ni kaler purple smlm…amik kt temerloh…

      • Oh ada wiper rupanya. Saya terbaca di PT tentang tiada wiper di belakang dan gambar di atas pun ‘menyorokkan’ wiper tersebut. My apology.

  7. Anehnya, buang semua tu, tapi setakat murah RM2,500 je. Nampak sangat 1.nak cekik darah, 2.tak tahan bersaing.

  8. klo P1 la
    nk pasang ABS…part je dh10k
    ape bende VA/VE cume reduce 2.5k je
    blh tahan hancing P2 nih…

  9. Exora Bold lebih baik

  10. off topic, bg aku myvap bg exora, myvi n alza xvalid sangat coz cara diaorg assess kete tuh. Nanti ada masa aku upload data assessment exora dr miros,itu ajeer yg ada, data myvi n alza,xda report.

    Mcm exora, sume test buat internally kat prtn crash test lab n externally kat idiada n comply ngan lebih 40 unece requirements termasuk adr n thatcham insurance, disaksikan oleh pegawai miros. Ikut assessment, dpt 4stars myvap.

    Myvi lb, frontal crash buat kat daihatsu(pelik gak frontal jek bleh buat kat daihatsu, yg lain aper crite,xkan daihatsu xda crash test facility lain), side impact buat kat idiada(pelik gak coz video tunjuk frontal crash kat idiada,mcm something fishy jek n knp xbuat side impact test kat daihatsu,xkan xda fasiliti tuh kat daihatsu), hanya comply dgn 11 unece requirement yg berkaitan ngan electronic part ajek, didaksikan oleh pegawai miros,tp result, 4 stars myvap.

    Mcm xvalid jek 4stars tuh. Dlm miros report,ckp bcm termasuk safety features, tp myvi n alza, xdapun, namun bintang sama gak. Nampak cam senang jek nak dpt myvap nih.

    Camnela bintang bleh sama pdhal mcm2 berbeza. Lgpun, test internalpun diterima. Klu camtuh,patut prtn test internal jek,mesti dpt bintang kejora, ha..ha..

    Kenalah verify ngan 3rd party klu miros xmampu buat coz xda facility. Amik je kete prtn n perodua kat mana2 showroom, amik byk unit,p anto crash test kat idiada. Pastuh, tgk result camne supaya xda keraguan. Klu suh daihatsu buat, dia anto chasis sirion dia utk test. Prtn pun bleh anto prototype dia. Amik 5 ketepun dah cukup kot. Full frontal, off set, side impact, rear impact n rolling test. Yg lain ikut equipment dia bg.

    • bro, myvap ada 2 phase kot. 1st phase with all 40 UNECE regulations (ada jugak yang N.A utk passenger category) and 2nd phase for 11 UNECE regulations. kalo MIROS nak assess, kena ada certificate atau test report dari 3rd party, kalo x, mana nak ada bukti.

      gaya ko cakap cam hebat gak, tapi still aku senyum je sebab banyak statement salah. whatever it is, pengetahuan ko lebih banyak sikit dari orang2 biasa. kehkehkeh.

  11. dlm berita ada tulis penjualan perodua menurun 10%-15% sbb syarat yg ketat oleh bank. mungkin sbb tu perodua lancarkan kereta ni.

    offtopic:
    tengku mahaleel is back in proton. ganti dato nadzmi.

  12. ha..ha..dh kurang koyok p321a nih.yg pandai photoshop,aper lg, lakukan magic anda membuang koyok2 tuh.

    Sbenarnya,lampu blakg die,xdalah petak sangat mcm nampak dlm kete kuning tuh coz masalah gambo blur, lampu dia curve sampai ke tepi, xtajam mcm ramai ckp sharp edges, sbenarnya,xpun. Cume mslah gambo xclear.

    Tp xpe, xlama dah gayenye, dptlah menengok depan mata nanti. Hrp2,drb xdelay launching p321a, masih nak tgk dsz launch p321a,mesti class dia punya presentation. Klu x, boring ler.

  13. Dah tahun 2012, penguatkuasa dua bag udara mana pergi. Kalaupun beri jangka masa untuk pembuat kereta (atau pemasang kereta seperti Perodua) bersiap sedia, pun tidak patut sebab model ini sudah dipasaran agak lama.

    Bila jangka masa itu tamat, kereta ini pun ada di jalan raya. Di jalan raya pun dipenuhi lebih banyak lagi kereta yang tidak ada bag udara.

    APA INI?

  14. Inikah cara untuk mengaut keuntungan dan bilangan jualan kereta sebagai No.1 kereta nasional di Malaysia? Tanpa memikirkan keselamatan rakyat?

    Cara macam ini untuk nama, untuk jadi No.1, pun tidak berguna.

  15. janji boleh maintaian sale no.1,dan dapat untung banyak…ni cara jepun niaga…last2 org malaysia jugak yg kene tipu..

  16. ” x ape…kurang spec pon still ok maa..PERODUA ni kan technology ATOYOT”..tetap bagus di mata Malaysian….

    ad lg Malaysian yg msh buta….^_^

  17. Drive ALZA feeling WISH…………prfthhhh

  18. Alza SR = So Ridiculous…lol

    Exora Baseline miles away better than this SR…eventhough Exora Baseline is lack of ABS/EBD but the chassis is much2 more stronger than Alza’s chassis…

    #sangat berterabur ayat Bahasa Inggeris aku kan…hehe

  19. Menteri Pengangkutan dan kerajaan sepatutnya saman Perodua.

    Kalau lagi buat salah lagi…. bolehlah tutup kilang untuk menghentikan syarikat yang hanya mahu jadi no.1 dan mengaut keuntungan tanpa memilkirkan keselamatan rakyat.

    • yup no ABS, no airbag,
      less only RM2k..nampaknya perodua amek nasihat from her parents,
      generate maximum income, care less about safety

      TOYOTA

  20. eden rase klau nak jual murah sgt, pasang je enjin 1.3 kat alza.. klau rege bwh 45k tu ok kut.. haha…

  21. Just wondering, kalau harga OTR turun RM2000-RM300, monthly installment turun berape biasenye…?
    Rase macam tak banyak sangat pun turunnye…

  22. Der mende ni SR???

    SR = Safety Reduced…biar betik???

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s