funtasticko design

http://funtasticko.net

INFO TERKINI : Ciri-ciri yang bakal ada pada model P3-21A

83 Komen

Sementara menunggu spyshots atau gambar “leak” terbaru model ini, saya nak berkongsi sedikit info mengenai ciri-ciri yang bakal ada pada model P3-21A.

EXTERIOR :

  1. DRL (Daytime Running LED Lights) pada head lamp
  2. Tail lamp gabungan LED
  3. Signal indicator pada side mirror macam Persona Elegance & Saga FLX
  4. Tayar & rim bersaiz 16″
  5. 5 pilihan warna – solid white, tranq black, genetic silver, fire red &  blue lagoon
  6. Tayar “spare” sama saiz dengan tayar asal
  7. Rekaan berciri Eropah & Global
  8. Boot space yang luas
  9. Rain & light sensor
  10. Enjin 1.6 CFE & 1.6 IAFM+
  11. Mencapai rating 5 bintang untuk crash test*
  12. ABS, EBD, ESC & BA

INTERIOR :

  1. Soft touch plastic dashboard
  2. Emblem steering yang mempunyai finishing chrome & hitam (macam logo)
  3. S Mode menggantikan L – S bermaksud Sport Mode untuk CVT VT3 untuk CFE + paddle shift
  4. Start Stop Button
  5. Built in GPS bersama Head Unit (touch screen) dari BOSCH – * mungkin untuk versi Premium sahaja
  6. Multi info display pada Meter Panel
  7. Air bag penumpang yang boleh dikawal
  8. Tiada manual lock depan dan belakang, cuma ada central lock sahaja
  9. Material seat yang lebih baik
  10. Isofix

Tarikh pelancaran dijangka pada 16hb Mac 2012 jika tiada seberangan pindaan/perubahan tarikh di ssat akhir, venue pelancaran masih belum dipastikan.

JOM UNDI FUNTASTICKO DESIGN http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=17

83 thoughts on “INFO TERKINI : Ciri-ciri yang bakal ada pada model P3-21A

  1. Bro cam, xde info ttg BCM? ada upgrade ke or etc?

    • ciri yg lama pada bcm ada, rain & light sensor tu extra features dari bcm utk p3-21a ni

    • model p3 nie guna abcm aka advance bcm.. mmg byk ciri2 pintar (smart feature) ada dlm model ni.. kpd sape2 yg bercadang nk beli pastikan baca user manual dia dulu supaya paham semua features yg ada.. tggu jela launching besar2an nanti..

    • BCM tu ape bende??hahahaha…….sory bengap sket….huhu

  2. thisisbestbro….

  3. Terbaik! From Proton for all proton lover all around the world!! All fingers up!!

  4. Model terbaek! ^_^

  5. DSZ kata nk tambah 6 airbag..

    (sumber dr CRE yg hadir training rabu lepas)

    • kasi je 6 airbag, sama level dengan forte 2.0 punya airbag dah ni

    • puas membilang airbag la pasni….😉

      Bila nk ngeteh Naz? Djohor ke Subang?

    • Harap2 DSZ ni kekal. Sian pulak aku tgk. Dulu bawak masuk Myvi, tak lama dah ke Proton, kiranya dia sanggup berkorban utk masa depan Proton. Tgh nk keluar brainchild dia P3-21A ni, ada pulak kemungkinan dia akan ditukar dgn org lain. Tapi apa sekalipun, harapnya ada hikmah utk semua.

      Anyway, boleh plak main tambah2 last minute ke airbag tu? Kalau dapat 6 memang terbaek lah tu😀

  6. Adoi.. solid white lagi ke…. apa2 pun saya jangka ada kejutan harga compare dgn yg kita dok anggarkan… sama mcm FLX 1.6 ari tu.. stedy je bwh 50k.. ini model global, market lebih besar, harap boleh la kurang sikit…

    • maaf bro klu pendapat sy bercanggah..

      ‘PRICE’ adalah salah satu marketing stratergy.. klu letak murah2.. org akan pandang model ni model murah.. brand proton adalah brand kereta murah.. so siapa lagi yg nak angkat nama kita klu bukan diri kita sndiri? knpa kita harus letak kn diri kita rendah?

      tp jgn bimbang, apa pun harganya pasti akan berpatutan & mampu milik..

      dan tak semestinya Proton harus sentiasa buat kereta murah shj.. bila plak nak jual kereta class pertengahan dan atasan? dan model ni dibuat BUKAN utk class bawahan dan sederhana bawahan.. sbb ini bukan direct replacement utk Persona..

      bg mana2 yg kurang berkemampuan, kita ada sediakan model lain utk mereka.. sbb target market model P3-21a ini adalah drpd pengguna2 vios, city, forte, fiesta, swift.. bukan dari market myvi, picanto.. sbb ramai rakyat m’sia yg berkemampuan sebenarnya.. buktinya, vios dijual 2,000 unit keatas stiap bulan without fail.. blum kira lg city forte dll.. so rugi tak klu kita ‘tak ada’ model dalam segment ni?? walhal dlm segment ni sbenarnya terlalu besar target marketnya..

      “establish ur name first, then u can demand ur price..” rasanya nama proton dah semakin pulih.. dan mungkin inilah masanya utk kita kembali berdiri..

      itu lah yg dilakukan oleh Perodua, brand diorg smakin dipercayai skrg, sbb tu diorg berani letak nilai tinggi dalam New Myvi diorg…

      ini merupakan pendapat DSZ sndiri hasil perbulan singkat sy dgn beliau di SACC bulan lepas.. correct me if im wrong..

      • kite sume memang nk harga murah…tp kite kena tau,bile harga murah-org xkan pandang atau pandang rendah proton..biase org akn igat,terlalu murah bermakna tiada kualiti..ye betol,mase myvee lg sempit,lg best kua,sy igat myvee da x boleh jual sbb terlalu mahal..tp sangkaan sy meleset..org tetap beli juga sbb kepercayaa org mengenai brand perodua da tinggi..

        oke sbagai contoh:

        dalam market kamera digital-harga lens nikon dan canon sgt mahal berbanding lens pihak ketiga jauh lebih murah(tokina,sigma,tamron)..tp lens canon dan nikon tetap ade org beli sbb org sangka lens canon dan nikon ade kelebihan sbb lg mahal…wahal,same sahaja kualiti gambar yg d hasilkan…

        kalo harga mahal.untung la ckit proton..bole la mereka bg bonus lebat ckit untuk tamabah motivasi pekerja2nye..hahahaaaa

        ini pendapat peribadi sahaja..tiada niat untuk mempengaruhi sesiapa dalam forum ini..

      • p3-21a ni adalah direct replacement utk persona.. persona punye production akan discontinued thn ni (ke dah discontinued?)…so by right starting harga p3-21a ni dlm price range persona.. persona B-line dlm 46k n H-line 59k…pada pndapat saya, harge yg brpatutan lbey kurang dgn harga persona la, maybe boleh bg mahal sikit la 2-3k sbb lebih berkualiti dari persona..

      • bro, nk compare harge dgn vios, city mmg boleh, tp quality camane? so far ak pakai persona xde masalah, cume absorber jer keras sikit…
        camane lak dgn interest rate bank?
        ak beli persona pon int rate dgn cimb dh 3.6..maybank ari tu nk bg 3.7…
        berbulu ak dgr int rate mcm celake, sedangkn utk vios, city just 2.** jer…

        kalu int rate still tinggi compare dgn others, then installment bulan2 same mahal la dgn vios @ city even city @ vios about 80k…

        Proton better fight for lower interest rate for their incoming buyer…

        dari segi maintenance lak, pusat servis ni mmg mahal caj nye…
        utk servis yg melibatkan 25,000km (engine oil, gear oil, etc), hampir rm5**…
        kawan ak yg pakai forte 2.0, servis caj for 25000km just rm280…

        ak bukan nk condemn sgt pasal proton ni, tp at least concern la sikit pasal buyer die…harge kete x mahal sgt, tp di sebalik tirai, kaw2 caj nye…merane idup,…

  7. bumper depan tuh mcm bumper depan camry yg baru tu kan..? mmg dia buat cam terkedepan sket eh?

  8. ttg sistem audio bro campromania,still guna clarion unit ke?
    atau guna premium brand?… model global katakan…

  9. memang syiok spec ni. so bro campromania, adakah benar cakap2 harga maximum untuk versi premium RM 75, 988. Takut bila DRB Hicom masuk harga naik mcm sky rocket. Ya la DRB Hicom kan payung sykt2 Japang dan Eropah lain jugak. atau ada kemungkinan harga maxium versi premium bawah RM 70, 000 (tp peribadi rasa tak kot sbb TV3 jumaat haritu cakap ini kereta nak bersaing dlm segmen kereta lebih RM 70, 000. So harga mcm betul je RM 75, 988 tu). Atau ada clue harga lain?

    so bila boleh start tempah ni. bro mania ckp boleh ja nak terus g Proton Edar nak tempah takut lambat tempah kena beratur panjang nak dpt kereta. So bila?

    • if proton want to hit the mass ,they must put it below 70k,

    • rasanya harga p3-21a ni tak boleh lagi mahal dari harga inspira 1.8 cvt. Kalau tak nanti buyer mesti rasa serba salah nak beli ke tak sebab enjin cfe ni baru lagi, tak ramai lagi yang tahu pasal enjin cfe ni…oleh kerana enjin cfe ni enjin baru, mungkin ramai yang skeptikal dengan proton macam yang terjadi pada enjin campro suatu ketika dahulu, tambahan pula ramai yang suka bash proton yang bukan-bukan walaupun proton sudah menambah baik enjin campro ke cps, iafm, iafm+…

      selain pricing, proton kena tunjukkan macam mana nak selenggara kereta dengan mudah dan menambah baik pusat servis….. apa2 pun good job proton, keep it up

    • belum ada lagi tentative price & soft launch utk start booking pun tak tau lagi… saya agak2 la awal bulan depan selewat2nya

    • Saya setuju! Saga dah dlm lingkungan 40 to 50k, persona 50 to 60k, exora 70 to 80k, lancer 80 to 90k. Yg tingal ruang 60 to 70k saje; kalau price range jatuh dlm lingkungan yg lebih besar akan mengangu jualan kereta lain dr proton. There shudnt b any internal competition. Buat rugi je.

  10. -MASSAGE TO PROTON-
    i hope proton put its best effort in driving comfort, so that there will be no ace or pain for a long or short journey. mainly its due to anthropocentric relationship within the drivers’ seat. controlling mechanism should be acceptable to adjustment for various type or built of the driver. the seat the steering the pedal is unique to every driver. so allow them to have this facility to fine tuning the position and action for a driving purpose.

    one word (again and again) TELESCOPIC ADJUSTABLE STEERING.
    this will ensure a correct global car.

    thank you.

  11. tgh imagine keteku…p3-21a fire red, ssr type f 17inch matt black, kasi lowered ckit….perghhh, br syok balik raya…

  12. vanue pelancaran di bukit jalil, car park A dan B

  13. untuk airbag, ade sekali inflatable curtain kalo xsilap…yg high spec

  14. Bila la mau keluar.. Cakap feb, sikalang march pulak.. Kereta iswara gua tahun 92.. Roadtax dah nak mati march ni.. Rugilah kalau renew.. PROTON KASI CEPAT KELUAR INI KERETA!!

  15. aku agak la kalau price kete nie RM70K utk based line n RM85K utk high line…banyak saingan dengan kete-kete import yang nak kuar tahun 2012 nie honda city n vios baru….n kalau betul la price dlm range tu…kete global nie… memang bukan utk rakyat la…n ramai yang dok support n bagi komen dlm tenet nie kempunan nak memiliki kete nie..-ermmm…

  16. Memang terbaik spec yang diberikan oleh proton.. Kalau aku.. aku ambik P321A ni daripada Dugong n Cik Siti yang overprice dan kosong tuh… haha..

    -Bukan nak kata Proton sekarang dah bijak macam Kia&Hyundai sebagai contohnya tengok Forte punya spec dashat daripada kereta C-Segment yang lain seperti Altis,Civic,Sylphy dengan harga High Spec yang rendah dalam RM90K++ saja.. Tak macam Altis,Civic,Sylphy spec tak tara manapun tapi mahal nak mampus! tengok Sylphy masih pakai drum brake untuk harga atas 100k! sungguh kecewa beb! haha..

    Tengok pulak Forte walaupun murah tapi sama taraf dengan depa.

    So conclusion nya saya nak P321A ni boleh kalahkan Vios.City,Fiesta Sedan dan Mazda 2.. huhu😀 PEACE!

    • Dari segi spec…confirm on par dengan dengan forte, dugong and city confirm kene makan…tapi bab harga tu yg bimbang sket…hope lagi rendah..dari forte by 20 % since tu produk kita sendiri y not…bagi credit la sket pada rakyat sendiri untuk merasa kete standard global pada harga local…jadikan kete nie kete satu malayisa ke…harga RM 55 – 70K & kalau beli interest sangat rendah 1.0% and boleh full loan…

      Ini memang terbaik…. confirm aku sambar…

      Lagi 1 service centre proton agak mengecewakan la…ini kene bambu betul-betul..bukak mata sikit management baru proton..woi..!!!!! ini yang buat orang tak yakin dengan produk proton…kate nak global…..tapi SC lagi teruk dari bengkel bawah pokok…

  17. Memang terbaik spec yang diberikan oleh proton.. Kalau aku.. aku ambik P321A ni daripada Dugong n Cik Siti yang overprice dan kosong tuh… haha..

    -Bukan nak kata Proton sekarang dah bijak macam Kia&Hyundai sebagai contohnya tengok Forte punya spec dashat daripada kereta C-Segment yang lain seperti Altis,Civic,Sylphy dengan harga High Spec yang rendah dalam RM90K++ saja.. Tak macam Altis,Civic,Sylphy spec tak tara manapun tapi mahal nak mampus! tengok Sylphy masih pakai drum brake untuk harga atas 100k! sungguh kecewa beb! haha..

    Tengok pulak Forte walaupun murah tapi lebih hebat dari depa.

    So conclusion nya saya nak P321A ni boleh kalahkan Vios.City,Fiesta Sedan dan Mazda 2.. huhu😀 PEACE!

  18. proton akan letak harga kereta ini & model2 akan datang lebih rendah dari jenama jepun & korea, tapi lebih tinggi sedikit dari jenama china, tapi dengan kualiti & spesifikasi macam kereta korea/eropah/jepun

  19. spec yg ditawarkan dah yg terbaik untuk jualan global tp psal harge kene tengok jgk kemampuan rakyat malaysia yang buleh mampu milik…jika harge RM60-RM70 aku rase dah cantik sgt dah buleh bersaing dgn,vios,city,fonte,mazda 2 dan lain2 spec yg sama dalam clas nye..

    tp jangan la spec jer bagus kualiti yer kurang pulak..

  20. launch je la cepat2…..test drive…..nvh apa semua baru boleh komen…

  21. Aku punya opinion pulak…price range untuk P3-21A ni should be 50K-65K jer…naik sket dari harga persona sekarang….reasoning aku.

    1. Project ni mmg untuk replace persona…so as a replacement…harga sepatutnya x lari jauh dari harga persona sekarang…so target market korang x lari la ke brand lain…

    2. Cost per unit sesebuah kereta bergantung pada target volume for 5 years product lifetime and return of investment (ROI)…so kalau betul la p3-21A ni 1st “global car” proton…volume untuk 5 year mesti besar…so cost/unit should be drop tremendously…break even and ROI akan jd singkat.. jadi Proton kene jual dgn harga yg kompetitif kat rakyat sendiri…kalau premium pon dah 75K aku rasa x ptt….

    3. X semestinya ada macam2 features so harga pon kene “macam2” jgk…mcm aku ckp kat point no 2 td…kalau btol p321A global car korang so cost/unit nak produce should rendah kan…jd jual la harga kompetitif dkt rakyat sendiri

    4. P3-21A ni derive from exora punya platform…and byk component yg bleh nampak and x bleh nampak, carryover(CO) from exora x silap aku target korang 60% CO 40% new ( aku tau budak2 proton ramai bc blog ni so betulkan aku kalau aku salah) jadi R&D investment korang pon ptt dah reduce kan…so x perlu nk letak rege sampai 75K hi-line kot

    5. X semestinya kalau letak harga murah bermakna brand value proton tu drop….automotif industry ni complex bergantung pada byk factor untk pengaruhi buyer…cth terdekat…walaupun forte far more advance dr vios and lg murah tp jualan kat malaysia x dpt beat vios gak…sbb pe brand value toyota lg tinggi dr
    dr kia kat malaysia ni…jd before nk ltk harga premium improve la brand value Proton tu dulu…mcm mana…improvekan quality, marketing, vendor, etc ( aku sebut 3 ni sbb ni yg aku rasa proton lack off)

    6. Dekat jepun/korea/us/german kereta diorang hebat2 jgk dengan full spec tp bleh jual dgn harga yg kompetitif dalam market segment yg dah ditentukan…

    7. Korang budak2 Proton jgn lupa pada owner Persona sekarang mcam aku…ramai yg nk upgrade ke P321-A ni…jd harga kalau increase sampai 25% dari harga persona Hi-Line skarang korang akan hilang potential buyer korang…kalau bukan semua pon…kan rugi…

    8. Aku tau nant ada org akan komen akan ada variant yg mampu milik…tp tu bukan dgn engine CFE….bagi aku la CFE ni one of factor yg sgt besar untuk org pilih p3-21A ni…atleast untuk aku la…jd letak la CFE kat exec line jgk…baru OK

    Sory panjang sket komen kali ni….jd kesimpulanya, Proton letakla harga P3-21A korang betol2 ok…DRB kalau korang bg wahyu naikkan lg harga P3-21A ni atau delay launch mmg S**l la…

    • setuju 300%

    • Bro, P3 bukan replacement untuk persona..dulu dah ada mentioned kat media.

      • yupp.. P3-21a BUKAN direct replacement utk persona.. mcm Inspira, BUKAN direct replacement Waja..

        dan p3-21a ni bukan utk compete dgn Myvi.. NO MORE.. target kita nak compete dgn vios, city, forte dll…

      • Target vios ke city ke x penting…yg penting harga.dulu kecewa dgn inspira,konon ganti waja tp harge bapak mahal.ni kalau proton buat x reti lg bleh tgk la jualan.rase2 kalau lbh 70k bln2 laku x sapa 2 ribu pun..

    • persona h-line pon dah 60k.. stakat naik 5k, nak tambah 6 airbag & gearbox cvt 7speed pon tak lepas..

      exora yg skadar facelifed ke exora bold pon da naik 3k.. but this p3-21a is the whole new platform..

      • P3-21A not the whole new platform….platform P3-21A derive from exora….nama code pon dh tunjuk guna platform exora…lg satu bukti…spyshot mule exora penyek tu…actually itu mule persona R ni…P3-21A mmg replacement persona…bleh refer bdk2 rnd….inspira fill in model untuk ganti waja…sbb proton x ckp resources untk comeout with whole new model…

    • Korang agak2, Tuan baru proton nak “review” dulu tak P3 ni?

      coz this will be their bread and butter in the future, but crafted by ‘others’…
      if its too late for them to “do something” now, coz i think everything has been finalized..
      i think DRB will soon ‘inject’ their ideas/DNA for the facelift (maybe) variant…

      Surely DRB chairman also want to put his (big) ideas on the machine…

      kalau tak, tak syiok lerr… nnt org kata (mungkin) takde contribution pulak… hehe

      • benda dah nak launch, tak perlu la diorang nak sibuk2 ganggu, nanti delayed rugi potential buyer tak ke padan muka, jangan la jadi cerdik tak bertempat..

      • Secara logiknya diorang takkan kaco produk yang dah siap dan cuma menanti hari pelancaran.

        Tapi tak tau la kalo diorang buat benda tak logik plak.

  22. wow…ramai gak yg meneka harga jualan kereta ni. actually aku tak pasti proton nak letak model ni dlm premium line dorg, atau setara dgn persona.

    aku rasa model ni mcm pengganti waja. kalau last batch harga waja cps hi-line dulu rm64,888. so, mngkin harga kereta ni dlm lingkungan rm65k-rm75k. tu tekaan aku.

  23. persona h-line pon dah 60k.. stakat naik 5k, nak tambah 6 airbag & gearbox cvt 7speed pon tak lepas..

  24. So ape nama proton nak letak.. Kalau persona still on production. Kena cari nama lain la ni.. How bout PROTON THERA? (teh-ra) Dr nama harimau dlm latin panthera tigris. Ataupun PROTON TIGRA. Lebih kurang mcm exora n inspira.

  25. Suka BCM function pada Exora. Kalau function BCM yang ada pada Exora diupgrade pada model ni mungkin model ini tergolong dalam kelas yang tersendiri sebab tak semua kenderaan ada function BCM ini kecuali Europe’s high-end cars.

    p/s suka function BCM yang bila kita nak pasang alarm, kalau ada pintu tak rapat dia berbunyi.

  26. Spec dah macam keta Peugeot aku ni….inilah dikatakan perubahan..keep it up

  27. Aku cuma berharap, bunyi kipas radiator/aircond nya tak membuatkan orang terpandang2 bila kereta ini melintas….🙂

  28. dengan adanya P3-21A ni nnt for initially akan lenyaplah persona low & medium line.. that’s the fact

  29. Terbaik Proton dan DSZ adalah terbaik!!! Aku beri dia 7 bintang. Macam negara Timur Tengah…..

  30. R3 please,,,,

  31. Satu benda yang best dengan kereta Proton – Persona, Saga dan termasuk yang ini, design dia grows on you. Semalam nampak biasa tapi hari ni dah jadi best la pulak. Compared dengan Hyundai dan Citroen contohnya diorang shock kita dengan wow factor tapi as time goes by design dia jadi amat tua sampai dah tak lalu tengok lagi. Tapi aku tak berapa suka dengan design Saga FL(X).

  32. kalo boleh selepas perlancaran P3-21A,Proton akan upgradekan spec Persona menjadi lebih bagus seperti :

    a)gunakan enjin CPS
    b)upgradekan ke gearbox CVT 6 speed
    c)satu varian sahaja (no more base/medium@hi-line variant)

    • upgrade gearbox pn dh memadai mcm saga flx se

      • Enjin pun kena upgrade gak, at least pakai CPS untuk varian lagi rendah. Tengok la, full spec pakai enjin CFE tapi lower-spec pakai enjin yg jauh berbeza. Tak padan tu.

  33. arap ade 6 airbag…

  34. Saya berasa tidak payah naik taraf (upgrade) Persona lagi. Harus menumpukan perhatian kepada P3-21A (walaupun selepas pelancaran – melihat penerimaan orang ramai terhadap model ini mahupun sama ada ada kelemahan), P3-22A, EMAS dan perancangan masa depan bukan sahaja model-model baru tetapi operasi syarikat dan membuat penyelidikan dan pembuatan teknologi baru dan sebagainya supaya modal syarikat (wang) dapat digunakan dengan lebih baik.

    Bukan selalu naik taraf sikit-sikit. Tetapi naik taraf dengan lebih besar sperti syarikat-syarikat lain…. memperkenalkan teknologi baru mahupun enjin baru yang lebih menjimat bahan api dan mesra alam.

  35. Jangan ingat senang mahu tukar enjin CPS dengan kotak Gear CVT sangat senang macam cucuk masuk USB ke komputer. Ini adalah kerana CPS belum diuji bersama dengan kotak gear CVT.

    Penyelidikan, penyelarasan dan ujian jalan perlu dilakukan. Itu pun akan membuang duit dan masa dan tenaga pekerja!!!!!

    • cer tgk CFE+VT3
      brp kali drag

    • Setuju, sebab gearbox CVT Punch Powertrain tu perlukan max operating engine speed cuma 6,000 rpm je. Enjin CPS lak redline dier sekitar 7,000 rpm so tak seswai dgn gearbox CVT tu. Kalau nak enjin CPS tu boleh pakai gearbox CVT tu, max operating speed kena turun ke 6,000 rpm je, bermakna horsepower dier akan drop laa. So enjin CPS tu kena tweak dulu (maybe kena siap pasang VVt skali) supaya power tak drop bila hadkan max rpm ke 6,000 rpm je.

  36. Hidup Proton PRE’VE

  37. Tun Dr Mahathir ada berikan detail tentang ciri2 yang akan ada pada model baru Proton (P3-21A).

    http://tbmalaysia.blogspot.com/2012/02/pelancaran-model-baru-proton-p3-21a.html

  38. Pingback: New Proton 2012 Malaysia (Model P3-21A)? | Berita Semasa

  39. Pingback: New Proton 2012 Model di Malaysia (Spyshot Terkini) : Tun Mahathir “Bocor Rahsia” Spesifikasi P3-21A!! — SarawakReview.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s