funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS BERAPI!!! SPYSHOTS : Interior P3-21A yang lebih jelas!!!

284 Komen

Akhirnya dapat juga kita melihat interior P3-21A dengan lebih jelas. Gambar ini telah diemail kepada saya oleh bro Aizat (MyDear), gambar ini telah berjaya diambil oleh sahabatnya bro Shahril (lirhahs) . Difahamkan spyshots ini diambil di Equatorial, Cameron Highlands. Terima kasih bro MyDear & Shahril kerana telah berjaya membongkarkan misteri interior P3-21A ini. TERBAIK!!!

* Jangan gambar ni kena remove pulak dah la, hahaha…🙂

284 thoughts on “PANAS BERAPI!!! SPYSHOTS : Interior P3-21A yang lebih jelas!!!

  1. perghh.. dalam clean n simple.. saya suker ^_^

    • Betul la macam ada sorang bru (tak ingat saper) cakap, dalam dia ok, tapi safe design.

      Apapun tak kisah, yang penting reliability kereta secara keseluruhan. Design yang cantik juga penting, tapi kalo takde reliability pun payah.

    • tapi butang tiga ketul especially hazard buton merah tu betul2 out of place la. kenapala diorang tak buat petak je kalau tujuannya nak buat konsep petak. tiba-tiba ada trapezium lak. Proton selau je kantoi benda kecik-kecik macam ni.

      • Aku rasa ada tema ‘V’ dkt area tgh dashboard tu. Cuba tgk sistem audio dan button2 kat kiri/kanan dia, nampak ada membentuk V secara bersepadu. rasanya diorg ikut tema tu jugak utk hazard light button tu.

      • ni semua kerja designer la..mereka lebih tau merekabentuk dari kita..pakar dalam bidang ni…kalau kita design sendiri maybe byk yg pelik2 keluar

      • alaaahhhh.. mende kecik jer tu.. mende2 beso mcm performance, qualiti, reliability dll, tu yg perlu kita lihat derr…

    • Tak banyak butang kat dashboard macam design keta jepun (Macam kena jerawat). Clean and simple. Macam Euro styling.

    • aku pun suka clean n simples

      cth mcm aku kerja dgn govermen kerja berlambak….
      klw design mcm boleh tenangkan aku sewaktu blk dri ofis…seblum dan selepas……….relaks…………..santai…….ja……..button pun kurang..

  2. ni mungkin m-line .. sebab takde tip tronic dan paddle shifter

  3. Kemas n menarik ala2 gaya eropah….ni mcm versi asas…terbaikkkkk

  4. kalau ade full black interior + silver trimmings + leather seats = memang cun. kalau ade pun mesti H-Line la kn.

  5. icecream sandwich

  6. really ugly specially aircon and audio module, no hope already …. dont know how to become globle standard …

    • Got any better ideas sir, since you dissaprove this design. Any global design by you ?

      • Bro, aku juga penyokong Proton.

        Tapi to be honest. Kita (Proton/Penyokong Proton) tak boleh tanya soalan macam tu kat pelanggan tak menggemari design Proton.

      • ‘pelanggan’?

        sini antara peminat dan basher je, pelanggan jarang2 masuk, masuk pun rasanya view je..

        Mcm bro Teddy masuk sini nak promote blog sendiri supaya hits naik kan? (terkena ker?) hehe..

        Even bnyk model jepun pun buat tombol mcmtu..

        Design nampak kemas je..takde nampak terlalu ganas atau terlalu buruk…

        ni mungkin model basic kot, takde double din/touch screen..

      • @Abe,

        Rilek bro, kita takleh defensive sangat bila orang kritik apa yang kita sokong.

        BTW, promote blog tu adalah sambilan saje. Aku dah bertahun dah join dan komen secara aktif dalam blog ni.

        Jangan marah ye bro, “nanti kena jual”. Huhuhu.

    • This is way better than those japanese cars with dashboards look like having acne problems with lots and lots of buttons.

    • pelanggan biase nye akan pergi ke showroom,,pastu buat penilaian tentang pelbagai aspek…design ni tkdela jadi keutamaan kan selagi sedap mata memandang…just my opinion

  7. centre console tu bila tgk2 balik rasa simple sgt la..

  8. adehh kantoi sudey.. hehe.. abis laa sharil esok nama naik..

  9. ni versi mline@executive klu xslh akulah coz ada audio switches kat steering

  10. executive variant sbb head unit bukan touchscreen 2din..

  11. alamak!!!! interior x secantik yg aku bygkan secocok dgn exterior…

  12. iras2 interior BLM pun ade..aku bygkan cntik skit dr inspira…

  13. x silap aku prototaip guna material pre productionkn?….mungkin nmpk mcm mundane je…
    *mcm gambar interior exora yg mula2 tersebar dulu tu….

    kat sinilah pentingnya proton ptt release sekurangnya sekeping gambar….x kan bln 3 baru nk start kut….how mr chacko?…

  14. nice interior… but below expectation.. good job proton

  15. SA Leak info after today training at Proton
    P3-21A is C-Segment
    4 air bags
    side mirror auto ON/OFF
    keyless
    built in GPS from bosch
    auto rain sensor
    auto light sensor
    WIFI IN CAR !!!form yes WTF
    auto cruise
    paddle shift for Premium
    hidden exhaust tail pipe
    multi function steering
    16″rims
    smart info mation display
    passenger airbeg can on or off
    rear dismister auto 15mins off
    follow me home lamp function
    door auto lock
    2000RPM reach 205Nm
    9.6 sec to 100 km/h
    7 speed protonic
    REAR MULTILINK system
    5 star NCAP
    abs,ebd,esc,isofix hazard light on deceleration ,BA and TC
    premium model with Touch Screen + GPS
    Premium using CFE, Exec with IAFM+
    Price 65~75K, 75K is premium model

    • hidden exhaust tail pipe – Yang ni aku suka.

      5-Star NCAP = Internal la tu, as usual. Aku cuma akan percaya bila tengok test betul2 Euro NCAP.

      ESP ada tak?

      • Sori tak perasan ada ESP/ASC/ESC tadi. Elok kalo bro highlight sket benda tu, sebab font sumer kecik2.

      • Aik bro…mmg slalunya 5 star NCAP for preproduction car internal/3rd party jer…tp base pada requirement EURO NCAP…so kalau dah launch nant baru Euro NCAP boleh testing…itupon blom tentu dia test sbb EURO NCAP test kereta randomly jer

      • @chap_de_x

        Aku tau. Sebab tu aku cakap aku cuma akan percaya bila dapat betul2 dari Euro NCAP.

        Taknak sejarah lama berulang. Benda internal yang kekal internal even sampai produk tu tamat riwayat pon. If you know what i mean.

      • @chap_de_x

        BTW, aku rasa ko tersalah faham masud “randomly” tu.

    • only exec and premium spec, xda standard …. no effect to Persona

      exec spec have 5 MT

      jika nak beli mesti ambil Premium 75k saja

    • CVT di P3 panggil protonic😛

      nissan punya panggil xtronic

      • tiptonic – German/Porshe

        shiftronic – Hyundai

        tonic hati – dr.al-jabbar ?

        1st time dengar Protonic..

  16. Frankly, the interior far from Hyundai Elantra MD. Really tough job for Proton to convince convert from other marque.

    Somewhat yesterday design, especially the 3 knobs. Sad since l love Proton’s CFE. I guess the steering have no telescopic function.

    PS: I’m expecting tons of thumb down.

  17. ^ I mean Hyundai designers.

  18. simple. yg korang suma ckp safe design tu, skadar nk sedapkn hati ke? pada pndangan aku nmpk flat mcm viva. nape button aircon tu still bulat2? kata standard europe, mana ada kereta europe button aircon bulat2 cmtu mcm persona. lagi 1 area around hazard button nmpk kosong and still design sama mcm saga fl, button hazard kt tengah pstu button hi-beam sbelah dia.
    yg bg nmpk ok sket dashboard ni ialah dia punya chrome lining dr tgh smpai bwh tu.tu yg bg nmpk kurang sket flat kt bhgn ats tu.
    mybe kalau tgk yg ada 2-din touchscreen nmpk lg cantik kot.
    door panel nmpk cantik =)

  19. akhirnya kuar gak gmbr interior,.tp mybe yg nie m-line kut.
    sbb haritu tgk wktu konvoi p3-21a kat r&r gurun interior dia mmg menawan and sleek,seingtnya radio x mcm tu,canggih skit mybe 2 din tp yg mana ingt lah..
    kalu salah jgn marah la..
    dah snap tp dpt reflection cermin je.
    nk snap kali kedua dia dah tkan myk blah cpat2.

  20. sebelum gambar ini hilang..sila save dalam my document ^_^

  21. Maaf…saya bukan nak condemn…tapi seriously…ini pandangan mata jujur saya, saya kurang berkenan… kecewa… maaflah…

    • kereta proton slalunya mmg tak photogenic… kalau ‘amature’ yang ambik gambar lagi la tak cun…
      tunggu tengok secara live.. aku tengok BOLD dlm gmbr macam biasa je, tgk dengan mata sendiri baru nampak lawa.

    • kalau anda kecewa itu bukan kondem namanya… itu adalah pandangan pribadi anda…. kondem sekiranya menjatuhkan, menghina…. tiada apa yang salah dgn ayat anda ini…

      • Betul apa yang bro cakap tu. Kita kena open bila mendengar keluhan atau kritikan. Kalo kita asik nak terlebih defensive jer payah gak.

  22. Agak menghampakan.

  23. Design dashboard tak cantik…seriusly tak cantik…aku pun pakai gen2…cantik je dashboard…cantik la lagi waja seakrang…cuma yg waja n yg ni kalau ketuk sekeping plastik adoyai laaa…pls la buat mcm dashboard wira/satria lama….lembut n pegang tak rasa cheap…toyota/honda pun ketuk plastik gak huhu tak cantik takpe…tp ketuk QUALITY!!

  24. i’ll like it if the centre dashboard trim is in aluminium silver

  25. dlm mcm Jag, rear pun mcm Jag.. adoyai….

  26. aik…mne touch screenyew…nie m-line kot…btw kira ok la dri model p1 yg lain…just gearnob 2..batang bwh nmpk cm x kna jer…better lg design waja…(^_^)

    • btol.. interior waja, terutamanya yg facelift / CPS masih nampak moden walaupun design tu dah berbelas tahun. cuma kalo letak lcd, passenger depan tak brape nmpak la kot….

      • sye stuju ngan bro..sye tgk interior tang gear knob waja cp siap ade alur mcm merc 2 lg better…maybe h-line pnye cmtu kot…klu x cm ne nk activate + – die..(^_^)

  27. safe design…selaluny safe design cam ni nmpak long lasting skit..

    BTW center console tu nmpk ala2 Volvo style…i like….

  28. aku memang hanpa/keciwa la dgn design interior..

    aku bajet interior die mcm nie lebey kureng:

    http://www.seriouswheels.com/2008/def/2008-Ferrari-612-Scaglietti-One-to-One-Program-Dashboard-1280×960.htm

    kalo mcm nie la br peminat keta citi,jess,bioss x hina lg proton gen2 cps aku
    hehehee…

    • ko kena paham, berapa kerat je yang minat ‘sporty’ look. yang minat ‘elegant’ & ‘executive’ look jauh lebih ramai. interior perlulah kena pada theme. kalau theme macam tu memang sesuai kat kreta sport je macam ferrari & lotus.

      • betul gak tu bro…sbb gua ni t’masuk dlm golongan yg suka interior yg agak sporty. tp rmai gak yg suka interior elegant & executive (safe design & long lasting). itu minat masing2…klu 5,6 org yg kata buruk pd pndangan mata diaorg) tp dlm masa yg sama ade 7,8 org lain yg minat…

        klu semua minat manusia sma, x kan ade lbih dr 1 jenis kereta di m’sia (malas nk taip dunia).wlupun gua minat sporty interior tp gua masih boleh terima interior P3-21A seadanya.x la buruk sgt pun…

        tp gua suka interior hyundai avante/elantra la bro…mcm muka robot geng2 autobots & decepticon…

      • btol bro, aku sokong lu mysterio. bagi aku pon interior ni takde wow, tp xla buruk. apa pun kita tengok live nanti.

    • tapi buruk la Ferarri nye interior tu. Tapi itu personal taste la. Aku suka yang ni. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Range_Rover_Evoque_3-door_wagon,_prototype_(2010-10-16)_04.jpg

  29. Sooooo European type of car.. Nice.. Saya nampak seakan2 interior Jaguar dgn Bentley..🙂

    Not-So-Off-Topic :
    Saya cadangkan Proton buat video klip iklan tentang P3-21A in advance seperti ini

    Walopun teknologi yg Proton ada tak la sehebat Jaguar, tapi highlight setiap perincian keistimewaan yang ada pada P3-21A nie.. Highlight semata2 di dalam brochure sahaja tak berapa nak jalan dan tak dikenali..Brochure yang ada sudah tentu tak bersifat ‘long lasting’ tp dengan iklan melalui klip video yang akan disiarkan di television dan internet sepanjang zaman manusia global tau tentang kereta global pertama Proton dgn teknologi yg terkandung dlm P3-21A nie.. Highlight kan ciri2 yang penting seperti enjin CFE.. CVT (walopun teknologi lama) dan beberapa features yg boleh buar org impress n yakin dgn kereta nie..Of course nk buat video iklan mcm iklan Jaguar kat atas kene byk fulus but well.. alang2 nk pergi peringkat antarabangsa.. tak apalah melabur sikit.. Jgnlah kemut2 dan jauhkan pemikiran ‘Rugi je pelaburan tp pulangan tak seberapa’ sbb bg saya tu belakang kira..😀.. All the best Proton with your very 1st global car..

    *p/s : abah saya dah garu kepala..haha*

    • ouh yea.. warna apa pada dashboard layer ke-2 (area air cond vents dgn multimedia unit) tu ?.. Sbb bagi saya mcm tak berapa nak masuk la warna tu.. tp tak tau la kan in real mcmane.. leaked interior pict yg aritu nmpk area layer ke-2 tu mcm black-gloss finish yg mcm kat Inspira tu..Mungkin tu varian Premium kot ?

    • klu aku la, mcm biasa aku akan tunjuk semua main feature dia, antaranya cfe utk premium, tunjuk mcm mana turbo kick off pada 2,000 rpm @ 2.0 potong keta lain ketika full load, tunjuk sekali kiraan masa dlm saat. dr 0 -100km/h huhu. pastu penjimatan petrol bwh 2,000rpm, grafik peak torque 205nm – < 2,000rpm kat highway dgn full load dan jln2 dlm bndr – yg mana turbo tak kick off @ 1.6

  30. aku harap diorang guna button instead of 3 knobs tu untuk aircon, tapi mungkin dah terlambat. nak fikir positif, mungkin m-line pakai knobs h-line pakai button, macam forte. but for proton, it’s less likely.

  31. Mesti lepas kul 7 pagi ni komen kat sini melebihi 100 komen…:-)

  32. simplenye….. saya rasa bro campro ni ada lagi gambar full proton ni… cepat lh bro bongkar lagi.. gambar penuh depan p3 ni…ihhihi

  33. Simple dan biasa2 saja. Nampak lebih tratur dan trsusun.

  34. tak lawa tp tak la huduh sgt. clean and simple. 3 knob tu buat mcm myvi cantik lagi rasa. kalau batang gear tu cover dgn kulit ala ala golf pun cantik.

  35. bro campromania cuba bro letak gambar yg spyshot p3-21a dashboard ala2 kitt knight rider tu kat bawah gambar yang ni.. nampak hari tu punya macam warna gelap

  36. aku suka coz design simple n uncluttered. Yg penting bg aku, material quality n fit n finish quality. Personally,aku suka material yg high grade, aku xsuka design wow tp pkai hard plastik. Sbb tuh aku prefer forte dr elantra@avante coz forte dash ada guna soft plastik,avante@elantra just hard plastik.

    Masa aku beli waja, option aku adalah antara waja,gen2 n vios. City masa tuh aku xsuka coz design cam kete terbalik. Waja xlawo sgtpun exterior,tp nampak cam kereta normal. Prevous gen vios,ok la,tp gen2 nampak lebih sporty. Tp last aku pilih waja coz interior dia,walupun xdalah futuristik,tp material dia pkai ada pedded(xsilap dh dibankan) n rubbered plastik kat door trim plus leather.

    Gitu jugak ford,aku suka mondeo@focus dash dr fiesta walupun fiesta nampak modern design coz bila tgk depan mata, hard plastik betul2 annoying coz aku expect conti car material mesti high grade. Mazda 2 pun sama termasuk mazda 3. Keciwa ckit coz design lawo luaran n dalaman, tp pkai hard plastik.

    Aku harap ada soft plastik kat p321a(aku tau mmg ader).
    tp ini personal preferance aku,lain org lain preferance k.
    Erm,psl trapezium design hazard light botton tuh, klu tgk centre console straight forward, bentuk centre console mmg trapezium, so,blend ngan theme centre console. Ini mline ajek n masih lg prototype walupun hampir kebanyakan dah final.

    Cume aku stuju yg audio mline nampak cam biasa ajek,tp xtau nk ckp coz xtg dpn mata. Yg gambo aku tgk dulu2 versi premium skali ngan bosch touch screen n color dash dia gelap walupun ada 3 tone.

    Pasal aircond,yg aku tahu n dibgtau, ada auto climate function.tp yg mline n bline xda. Multiinfo display kat meter panelpun siap ada tunjuk info average speed n mcm2 lg.

    Bg aku yg paling berbaloilah premium line coz mcm2 ada. Psl auto headlamp n auto wiper tuh,function tuh bleh di offkan. Passenger airbagspun bleh offkan. Tp peringatan, kalinih buzzer utk seatbelt bukan ajek utk driver,tp jugak utk passenger klu xbuckle up. Tp jgn risau,klu xda passenger dia xberbunyi coz ada load sensing kat seat. Unless letak brg lebih dr min weight load sensing,dia akn bunyi.

    Bgs gak wat gitu,ngajo org pkai seatbelt. Isofixpun ader,paultan mesti happy punya coz issue isofix dh jd main utama masa exora dl.

    Mcm bcm,yg ramai tau dia ada byk function yg bleh kita cntrl, tp sbenarnya utk safety shj, bcm ader lebih krg 15 functions utk safety, 15 functions utk comfort. Xda kete yg dlm price range dia ada byk camtuh walupun forte,walupun elantra. Vios,city,civic n altis,lg la kurang.

    Tp masalahnya, org kita xnampak bcm tuh,so, bcm nampak cam xdapun xper, tp sbenarnya byk safety features dlm bcm cam door unlock when accident n etc. Patut proton kena buat slot khas utk bcm sahaje,dlm tv komersial@buat mcm gen2 dulu,siap ada mini series lg kat tv. Brlah org aware menda2 camtuh. Nak hrpkan org baca,berapa kerat jek yg baca,owner sendiripun kdg2 xbaca.

    • aku suka dashboard yg ada warna dual tone brown/beige dgn hitam. klu 1 tone je x nak warna hitam huhu

  37. biasa saja….. saya rasa ramai yg membayangkan lebih dari ini apabila proton mula2 umumkan model global terbaiknya sedang dlm perangcangan…. mungkin ramai yg agak kecewa apabila apa yg dibayangkan belum tercapai lagi… hrap kualiti material, kualiti pemasangan dan harga dapat menarik pembeli seramai mungkin….

  38. psl ncap tuh,yup,idiada punya result. Bkn euro ncap. Tp klu tgk,euro ncap hanya test 40% off set frontal, full side impact n pole impact.

    3 set test ajek. Padahal utk frontal, cntoh exora,ada lebih 6 jenis frontal impact test sahaja,xtermasuk rear, side,pole n rolling test lg. sbb yg aku tau,exora design dah meet sume jenis frontal impact,yelah,kena gak ada test masuk bwh lori,ada test dgn kete yg lebih kecik,ada test langgo wall@solid barrier,ada test langgo full frontal kete yg sama saiz,ada test langgo kete yg saiz lebih beso dr exora,ini utk comply dgn compatibility problem dlm crash test. Klu tgk yaris versus camry@jazz versus accord, walupun sume dpt 5 stars euroncap,bila nhtsa test,sbbkan compatibility problem, beso lwn kecik, abis hancur jazz n yaris,lebih selamat duk dlm accord n camry. Bleh tgk kat youtube.

    Aku hrp asean ncap(katanya myvap pun akan base pada tuh),amik kira sume aspek tuh coz utk tingkatkan faktor keselamatan,bio lebih dr euro ncap yg hanya 3 jenis crash impact test ajek. Xsilap aku ada lebih 12 jenis crash impact test yg sebenar. Smoga kita sume dpt pkai kete lebih selamat utk masa akan dtg

  39. nampak simple but nice mmg ciri2 european la….pastu ada iras2 lancer/inspira gak interior dia ni…hrp final product nanti lagi cantik n kemas

  40. serius, bukan nak mengeji, tapi ini macam low-end product la…kenapa la buat teknologi yg blh dikatakan gempak la tp hasil kemasan dalaman dan luaran kurang memuaskan. Dah macam saga + gen2 + Inspira…..Proton, tolongla sedar, gunakanla RnD sebaiknya, jangan ambil identiti model2 proton yg lain dan digabung menjadi satu. takpon kalau sesimple ini, buatla gear kat dashboar..gempak sket…saya menyokong proton, tp setelah pakai lebih 6 tahun…saya rela bertukar ke jenama lain…kerana apa? Low-end product…apa2 pon, sokong barang tempatan…

  41. ape yang aku tahu… aku suke… hehe…
    ini adalah type kereta 2020 nanti tau.. he he..
    perrcayaalaahhh…

  42. Thumbs down on the central 3 buttons(emergency lights etc) . Could have use the same color of silver as the dashboard with color illuminated icon.

    Using black red black button just destroys the whole design flow of the dashboard. Otherwise its perfect.

    • Bro, may be the requirement for emegency hazard button is red… you can check will all cars, its will be red….

  43. akhirnya bro campro dapat juga gambar interior P3 yg agak jelas untuk tatapan umum.

    Pendapat aku ok je dgn design mcm ni. clean and simple design. yg penting rekabentuk dan rekaletak alat2 pada dashboard ni ergonomik utk pengguna di samping kualiti pemasangan dan material yg digunakan.

    pasal tombol2 aircond yg berbentuk bulat tu pun rasanya ok je..kereta2 mazda pun masih guna knob mcm ni. yg penting susun atur dia lebih kemas dalam bentuk horizontal berbanding menegak mcm kt gen-2 /persona sekarang.

  44. ok dah tu…1st model utk global market bkn local market target semata2 hehehe biasalah ada cacat cela di mata umum….1 biji keta = 10 – 11 ribu pekerja nak siapkan ni x termasuk pekerja2 vendor part yang turut serta menghasilkannya….hmmm senang cerita memang susah nak buat kereta ni klu x caya silalah buat sendiri…Calooooo…

  45. Hmmm.. aku rsa ni msti spec rendah nih sbb xde skrin sentuh. aritu leak ckp ada skrin sentuh.ye kot sbb frame yg bhgian radio tuh mcm beso je utk ltk skrin sentuh tu (on higher spec). Asal bnyk sgt tombol bwh 2 smpi 3? climate control utk driver n pssnger kot ek? overall, nmpk berlemak mcm yg kt waja cps pnye. Ok la kot.. nk tgk yg higher spec dlu..

  46. clean and simple..kira ok la..
    tapi tiga knob besar tu rosakkan pemandangan,nampak jadi cam kereta cap ayam lak.
    -tulus dari hati-

  47. Ok dah ni…memang seperti yang saya jangkakan. (Telahpun diilhamkan melalui artwork saya)

    Saya personally suka design seperti ini. Radio dgn button kecik2 memang like.Lagipun ianya padan dengan exterior belakang dan hadapan yang takde curve yang gempak2.

    Cuma saya lebih selesa jika hazard button tu diletakkan betul2 dibawah lubang aircond.

    Radio/ICE brand cap apa? Speaker 4 atau 6?

  48. hmm..nmpk flat je center console tu.
    hah, peduli ape, selalu kete proton sedap drive, so xpeduli sgt interiornye😉

    kena tgk depan mata utk fit&finish.

    ada option seat leather kaler coklat terang / beige x?

  49. Mmg simple n kemas skli..nak tau enjin dia guna enjin apa ek..harap2x proton keluarkan enjin yg terbaik skli….

  50. utk homogolation n menepati sume khendak unece, antaranya setiap tombol n dial kena ada rubbery feel bila kita pulas,bukan kosong cam saga blm. Xda melibatkan safetypun,tp dh khendak euro standard. Coz p321a akan masuk pasaran euro,xsabo nak test sume button n dials dia, adakah btl2 conti feelings @ hanya just same as japan n korean counterparts.

  51. nampak ok dengan safe design
    suke dengan lapisan atas dashboard
    tapi lapisan yg bawah sekali 2 nampak kurang sket la..

  52. engineering team nampaknye dah bertungkus lumus … harap harap marketing team bertungkus lumus jugak nak pasarkan new model ni. kepada azhar bin othman, cfo, harap harap jgn kedekut duit nak spend on marketing. kepada John D. Chacko, group marketing n branding, buat lah marketing tahap gaban utk product ni, kata product world kan. kepada ahmad suhaimi bin mohamed anuar, ceo proton edar, make sure sa semua ready, knowledgeable, dilengkapi ayat ayat power, pandai compare dgn model model lawan, friendly (macam sa perodua), make sure capai target 200 – 300 %. good luck.

  53. sekali lagi ku kaciwa…

    • jgn kuciwa ….tengok dpn mata dulu..baru deside…model ni byk varian kan…jgn buat penilaian dgn sekeping gambar…

      • dulu leak depan.. pastuh belakang.. nih dalam plak.. spec power dah.. tp mata ni mcm x terpegun bile nengoknye.. maybe ye kena tgk dpn mata kot… harap2 walaupn simple tp hasil keje yang detail..

  54. bahagian knobs tu nampak macam agak banyak ruang kosong. mungkin kalau dikurangkan gap antara button hazard dengan knobs dan antara knobs dengan ruang simpan barang tu, akan nampak lebih kemas.

  55. design tak seberapa …ini bukan macam kereta euro..

    tengok gambar skoda fabia…its a cheap supermini, kat pasaran global.

    kalau P3-21A macam ini, how to compete? dashboard still nampak kosong except for extra 6 button.

    but i will tungguuuu again..hope higher spec prove me wrong!

    • bro, lu tau tak design interior skoda tu lbih kurang sma je dgn interior honda civic EJ/EK thn 90’an? aku rs lawo lg honda civic EK… tp sebenarnya, interior atau exterior kereta mana2 model ni ade peminat masing2…

      cam hal awek gak. katakan lu lepak rmai2 dgn kengkawan dlm 5,6 org. pastu ade sorg awek lalu dpn lu & kengkawan:

      kwn 1: alamak weeiii…awek cun laa…(tngok muka)
      kwn 2: woi! ko buta ke? camtu pun cun? (tngok kulit, x brape putih sgt)
      kwn 3: boleh thn gak laa..klu aku bwk g jln2 kt psr mlm pun x malu sgt…(tngok body yg sedap mata memandang)
      kwn 4: kira cun dah tu..muka comey, kulit x gelap, body mantap…(abis semua dia pandang)
      kwn 5: aku x minat klu dia x pakai tudung…(cari ustazah pilihan la ni…)
      kita sendiri: muka cun, body pun cantik tp syg pakai ketat sgt…

    • skoda interior tak lawa.

      • ok la..i choose the wrong car..but yeah the citroen is niceee …tapi proton kena buat dashboard yang cool, memang i tak tahu buat, tapi thats y designers are employed kan? walaupun its contracted outside ke, in the end proton as the client has the final say🙂

    • http://www.cardekho.com/interior-pictures/volkswagen-polo/dashboard-59.htm
      dashboard mcm polo la lagi lawa.
      eh..dah mcm same plak dgn gambar yg kat atas. lol…

  56. aircond vent dr persona… cheap look.. haha…
    gear knob awal2 da kalah ngan forte…
    proton fanboys tetap ckp setaraf bmw… haha…

    • isk..mmglah tak setaraf dgn bmw..tapi at least terasalah jugak new ambient bila duduk dlm kereta proton baru ni.:-)

    • tu airconven cm wira la:
      ada roda utk restrict airflow.

    • rasanya ok jer….pic tu dari tepi..angle yang berbeza…camner la korang ni…sudut berbeza…..beza dari forte la,vois la, honda la, kalau nak tgk…kena dari pelbagai sudut….baru kita leh tgk….100%

    • Style cam Wira. Aku suka cara camtu. At least kalo nak tutup bleh tutup completely tanpa perlu kaco kedudukan vent dia.

  57. Mmm…bagi saya. interior simple dan kemas. xde butang2 serabut n complicated:) Setuju dgn bro mat, apa yg penting bila design simple n kemas nie adalah material n texture kena high kualiti sket. Baru ar naik konsep elegence nya:)

    cheers!

  58. Nk tengok yg premium punya plak.
    Betul ke utk pasaran global proton export utk yg basic dgn mid juga atau hanya yg premiun aje?

  59. kita tengok gambar ni tak jelas sangat,aku pernah tengok dalamnya tapi warna hitam nampak cantik,kita tunggulah yg pelancaran harap bersabar je.

  60. pendapat aku,ada baiknya proton lengkapkan piano black garnish utk semua varian….
    dgn penggayaan sebegitu,aku dpt bayangkan dashboard nnti ada floating effect,interior akan lebih sedap mata memandang….

  61. Em… Design kereta luar n dalam mmg mengecewakan! Minat pn design depan keta shj.. Klau sy nk bli pn.. Maybe lps 100,000 kereta first… Bkn ap… enjin baru.. Tkut gak.. Problem… Ataupn.. Tggu Espire SE….. Appn.. Kite tggu final brosher..

    P.s: wat la brosher tu best2.. Klau x.. Msti rmai x g showroom…

  62. tang gear tu tak berapa lawa la, nampak simple, takde konar2 mcm kete merc @ waja cps..
    hrmm..papan pemuka flat sgt..nmpk mcm papan skeping. corong aircond pn nampak simple sgt..butang pun flat, harap sedap bila di sentuh tak mcm kete proton skrang ni sentuh dgn tak sentuh mcm takde beza je..

    apapun lps 2,3,5,6x pandang..ok la kot..tak over sgt mcm hyundai.

    keep it up PROTON!

  63. hahaha..akhirnya..

    dari gambar ni, dah sah bahawa proton mmg fail design interior n exterior.
    ingat nk jual keta ni kat apek sayur ker?

    tak guna specs yg dikatakan sama hebat mcm c segment, tapi design alahai..mcm gen2 jugak…

    takat buat straight dashboard kat frnt passenger tu jer?
    banyak gap la kat console tgh tu..
    tak nampak menarik langsung..
    bare…

    cepat la perodua keluar keta sedan…confirm proton tutup kedai terus..
    hahaha..kesian kat rakayt yg nak beli keta ni dgn penuh harapan agar ia cantik dan hebat..
    tapi again..basic design…
    again, final student university create kereta..
    nanti ada pulak pencacai dalam ni kata susah la nk design, kena tgk tu , kena tgk ni, tapi apsal jepun n mat saleh boleh buat. og proton tak boleh buat?

    aku rasa ketua designer proton mesti tua gila..tadak taste…
    color shceme pun dah tunggang langgang…
    apasal la proton suka sgt letak bualt 2 tu kt tgh..
    kunun2 keta lotus la kot..akakaka..budus..
    tadak idea langsung…

    itu tk tgk kusyen punya material lagi…
    last2 duduk atas span jer…
    duduk sejam, terus lenguh badan…

    oii proton, wake up la…design la kereta yang memenuhi permintaan pengguna..
    elegant la sikit..
    lembap tul…

    kata global car, rasanya kat india jer kot laku keta design cam ni..
    kat europe jgn harap la…
    tu silap haribulan, butang2 tu pulas kuat sikti mau tercabut..
    meter panel silap haribulan ada ygtak menyala..
    finishing confirm mcm dok ada sekarang dalm persona…
    entah2 plastik spray cat lagi macam gen2 dulu2…

    kalau macam ni, org rela bayar harga mahal keta import dari pakai keta yg langsung tak memenuhi hasrat…

    sudahla proton..lepas ni ko rebadge je keta luar..
    tokey korang drb hicom nk pasang VW, mercedes..elok2..

    engineer proton kerja dia bukan buat kereta, tapi buat facelift..serupa enggineer perodua…

    again, org akan beli sebab perlindaungan cukai dan harga kereta proton..bukan sebab kehebatan proton…poorahh!!

  64. x kisah klu exterior luar org ckp x lawo,
    x kisah klu interior dashboard org ckp safe design,
    yg penting pd aku reliability, quality dgn harga yg berpatutan…….

    aku bukan org kaya

  65. hazard light tu rasanya better letak kat bahagian air con vents tgh.. satu button sahaja kat situ. mudah nak capai masa2 kecemasan…

    sy mengjangkakan ada auto climate.. tapi mcm takda ja.. design flat dashboard mcm merc lama.. tapi still ok bila dah pakai soft material.

    rasanya kene letak detailing sket, mcm letak chrome kat mana yang sesuai..

    harap ada arm rest yang boleh gerakkan ke hadapan utk rasa lagi selesa mcm honda civic skrg..

    mula2 tgk mmg nampak takda “wow”.. tapi bila dah banyak kali tgk, ok ja.. yang penting fit and finish mesti best..

  66. macam2 komen ada, bagi saya layout interior ni agak simple, kurang wow factor tapi diharap berfungsi dengan lebih baik dari interior yang sebelumnya dengan pemilihan material yang up-marketkan design ni sebagai contoh penggunaan soft plastic.. kalau boleh jangan terlalu banyak tone, biarkan tempest grey atau black sahaja dengan sedikit chrome/alluminium finishing pada beberapa tempat..bila banyak sangat warna kat interior jadi serabut mata memandang..harap p3-22a pakai interior design lain la, sebab kereta tu perlukan interior yg lebih baik berbanding dengan yg ni.. tapi apa2 pun kita tunggu final product masa launching, baru la buat kesimpulan penuh..dalam gambar ni cuma prototype saja..

    • hmm.. tulah.. lain org lain pendapatnya.. ini just pandangan peribadi..
      harap2 bila dah nampak depan mata betul2 feelnya berbeza…

    • u cant say its prototype. sebab its already at the stage mereka nak test, and it will be ready in 3 months, can the design be changed?

      or even material? its not easy just to mould another dashboard with different colour or material i think?

      but anyways lets hope for the best, but from what i have seen the design its too safe.

    • takkan prototype lagi…
      dah siap semua tu..

      ini cuma bukan high spec jer..
      ini adalah final product proton…

      ini la akan keluar…dan sudah pasti stereng pakai exora…proton pemalas..steering pun tknk redesign..alasan, jimat kos…WTH!

      ini tak kira kualiti, nvh lagi, finishing material apa kejadah semua tu..
      service center lagi….adoiii….
      kesian sapa yg pakai proton nih.

      • lol….honda pun pakai recycle steering gak.
        civic, city, stream. honda pemalas?

      • biasanya yang dok test atas jalan sebelum pre production model adalah prototype… kalau nak tau production baru je bermula semalam, celah mana final productnya bro…tengok fitting dia pun dah tau

      • saudara….jgn bercakap mcm org yg bru keluar dr ceruk hutan bleh x???bleh ak tw ap matlamat ko sbnrnye?ko kne buang dr keje proton ke dlu???cre ko ckap mcm xde ilmu langsung,main hentam je. ak bkn nk back up proton, sme produk ad kelemahan masing2 klo ko btul nk bg pandangan cbe la bg ngan cre yg elok skit,cbe bg suggestion mcm tkar scheme kaler interior ke,xmbah chrome ke kt control button,etc
        x bes la ak nk smbang dlm ni klo ad jenis mcm ko,meroyan x tentu hala.
        kita discuss cre elok la bkn main bash mne taw idea ko p1 amik utk facelift nnt…tolonglah sgt2 jge sikit cre percakapan tu,kte kt sni nk berkongsi ilmu…ak sndiri pn nmpk bnyk lg kelemahan proton so kte share dlm ni bg pandangan n cadangan brulah seronok.

      • prototype ada banyak level yakni dari start 1st 10-25 1st prototype adalah untuk pelbagai testing dari crash hinggalah only for plastic part testing durability. pic seperti di atas adalah prototype near production atau pun memang production model tetapi with minor prototype parts, pada stage/level ini jarang berlaku tukaran design namun pasti akan berlaku part fitting refinement. seperti interior neo dahulu yang masa daftar pattern n design adalah chocolate themed dan within 3-4bulan ia di tukar ke pada grey n black plastics (ramai yang kata akibat pertukaran drastic ini la menyebabkan pengiraan fitting refinement agak lari sedikit, biasalah kerja rushing).

        pendapat peribadi aku ttg design interior ini? di bandingkan dgn exterior ia adalah much better level of design, aku rasa design interior ini akan menambat hati pada peringkat global. insyallah bila kereta ini 50% keluarannya adalah untuk export ia akan maju sebagai keta global proton pertama..insyallah.

  67. yang aku nampak hanya waja interior yang dipertingkatkan..tapi ok2 sahaja xde yang menarik sangat..

  68. x bestlah…..x cantik pun…..lemah semangat bila tengok….

  69. proton mmg hampeh…bazir duit rakyat

  70. aku dah zoom pic;just teka je….
    maybe start dari tombol air cond,guna panel jenis slim..ala volvo

  71. mcm chevrolet optra lama.. simple but x creative la..

  72. Nape org kat cni suka cari reason nak justify dashboard ni? Baru tengok satu gambar tak bole tau for real? Kena tengok 2-3 gambar ke? Say it as it is. It sux… N bigtime! Kate global car? Nak lwn cherry alado pun payah. Ko ingot org luar nak ke design hampeh mcm ni? Jual sampai 75k tp design not up to par. Org kebanyakan kat Malaysia Ada byk ke nak beli keta ni? Org yg middle class n upper nak beli keta proton ke? Takde reason if nak compare dgn keta konti or Korea/Japan. U have 2 have that extra thingy yg people will be happy with. Lastly, tak laku mcm Inspira n it’ll become another disaster in proton history.

    • well..

      if it is suck in ur very eyes, that might not the same case in others.

      if one pic tells everything, then transformers movie should be there.

  73. utk executive memang aircon pakai knob sebab manual aircon.. kalau auto baru la guna butang utk premium

    kt eropah kete macam vw passat pun ada yg aircon pakai knob utk versi paling rendah.. enjin pun pakai 1.6 je padahal kete kelas D macam mondeo dan honda accord

    knob atau butang tak kisah sangat asalkan aircon tu berfungsi dan sejuk secukupnya utk seluruh penumpang.. huhu

  74. Congrats proton for successfully producing another model, latest model. Ini bukan ‘the best car’ saya rasa but ‘the best car Proton ever produced so far’. Sapa2 yg komen mcm bagus tu, fikir la balik. Kereta bagus bukan setakat design. Ya mmg ada kereta yg semuanya bagus, termasuk design, tp yang ni kalau pegi ke muzium diorang, model yg ada entah generasi yg ke berapa, so think. Bak kata omputeh, “talk is cheap”.

    Saya rasa Proton patut juga tahu bahawa zaman sekarang ni kereta semakin premium. Entry level car bukan lg entry level car mcm Saga BLM. C-segmen pun is no longer plain C-segmen. Apa lagi global car, there are so many things yg depa cuba ‘impress’kan customer termasuk lah melalui design. So itu yg timbulnya mcm2 komen, sbb we are spoilt with choices. So tak salah dan yes tak la jugak betol.. but itu la hakikat market competition. Cuma nya apa lg yg Proton boleh offer yg boleh memikat hati pelanggan. Itu kalau ada lg, saya sokong 100%!

    Apa2 pon, all the best!

  75. Nampak mcm pre-pro unit…interior without texture…mmg nampak bland…bg aku slagi x launch i reserve my comment on the look… mcm exora bold haritu…dlm brochure…leak photoshop suma nampak huduh…tp bila g showroom totally wow…hopefully Proton letak harga wisely….mcm post aku sblum ni…it should be priced between 50-65K. Dulu exora sblum launch pon rumour kata harga cecah 90K…sampai masa launch harga sangat2 kompetitif….baru la ramai org beli…

  76. Nak komen pada yg kutuk aircond pakai knob 3 biji tu…salah ke pakai knob untuk aircond….Avanza 2012 (paling huduh), city, vios, lancer…suma pakai knob…lg huduh pon ada…korang x kutuk pon

    • tulah..mazda 6 yg cun exteriornya pun masih pakai knob utk kawal aircond..cuma mungkin samada kawalan aircond tu auto atau manual.

      • sbb mazda tu keta jepun, bukan keta local brand. klu owner brand mazda tu ialah MAZnah & DAud yg kilangnya t’letak di dengkil, mmg kaw2 kena kutuk..bak kata shiela rusly…”busuuukkk brooooooo……”

  77. rileks2..aku rasa aku dh byk kali tengok design dashboard kereta luar yg lebih plain dan tidak menarik..hehe..biasalah..ikutlah designer syarikat masing2. nanti dah pasang touch screen nampak cantiklah ni.

    lagipun pemandu bukan tgk kat dashboard je bila memandu.confirm kena tgk depan punya. paling tidak, tangan je yg bergerak kat dashboard. Yg penting telinga takde dengar bunyi ratling dari dashboard. Tu kalau terjadi akan lebih mengganggu tumpuan memandu.

  78. amat kecewa dgn interior dashbord P3 ni..terlalu simple ….buat la biar comel sket..tak nampak mcm produk global..

    ni mcm dashbord BMW tahun 80an jer..

  79. memandangkan spec kereta ni dikatakan hebat ,
    kepada pekebun2 getah yang duit banyak sekarang ni,
    sila beli kereta ni untuk isi scrap getah anda.
    saiz besar, 7 speed dan murah.
    takat nk bagi masuk dalam tanah merah tadak hal.
    daripada bawak dmax ka ford ranger, ka triton ka sokonglah kereta buatan malaysia ini.
    a global car..

    • kau nie xpernah masuk kebun getah banyak bunyi pulak..orang angkut getah skrap pakai moto/lori..mana ada pakai kereta..atleast orang kampung yang toreh getah lagi bnyk duit dari kau yg guna moto kapcai duduk KL yang hanya pandai bercakap ajer..

    • akupunya ni dunia sebenar dayus dan pengecut, tahu komen dan caci maki kat internet je..

      Cuba dia caci staf proton ke, pengguna proton ke kat mana2..rasanya ada kena tendangan padu maut macam ah pek yang kena tendang kat KFC sbb mulut celupar kot..huhu

      Akupunya, nak pesan satu je.. kerana mulut badan binasa.. komen ko caci maki kekal disini selagi website ni wujud..baik ko insaf melainkan kau tu bukan dari jenis tak bersunat..

      Baik ko pegi saiko perutdua suruh keluarkan model sendiri cepat sikit..

    • Akupunya ni salesman kereta. Dah masuk 3 bulan komisen tak masuk pasal takde sales. Kereta dia takde org nak beli. Orang sibuk berderet booking Exora Bold kat showroom Proton. Tu yang dia meroyan kot.

    • aku igt species camni ada kat paul tan jerk…rupanya kat sini pun ada….

  80. ape kata proton launch model ni kat thailand dulu ke.. lepas tu indo, taiwan or launch kat australia dulu. lepas tu baru launch kat malaysia.

    • Mmm… ok jer, cuma nanti ada org cakap, dianaktirikan la bla bla bla… tipical malaysian…:)

      cheers!

      • buat je..takde anak tiri nya…

        tengok Petronas, mereka taja sapa untuk F1… sebab business & imej corporate lebih penting..

        PENJENAMAAN..bila BRAND kukuh..buat apa pun orang beli..huhu..

  81. very hard to say,tp ak rse p1 x kesah dgn basher2 ni sbb ni kete ni mmg ikut citarse eropah….kete vw pn dashboard simple.ak pn rse bosan tgok,tp ble dh msuk sndiri dlm kete tu trus rse kagum dgn material yg diorg pkai.mngkin ad yg kte knape ikut design europe???sbb p1 survey org msia ske design europe,technology jepun tp hrge malaysia.

    • diorang ni suara minoriti, tapi bila bercerita macam tau segala2nya…

    • biasa la bro, typical malaysian minded. jenis yang tak kan maju n taknak maju dalam hidup memang macam tu. tapi nak cepat kaya n nak cepat takluk dunia. n takda telo, cakap je pandai, sorry to say. block minded.

      • cerita survey ni, dua tahun lepas orang proton interview saya tentang apa yg saya nak dgn model sedan baru mereka. apa yg tun m bagitau semua ditanya.. termasuklah design kunci.. dia bawak 2 3 jenis kunci untuk pilih mana yg berkenan.

        antara yg saya cakap walau tak ditanya ialah kualiti material interior yg mana nampak murah banding model pesaing.. halatuju pengurusan yg baik tp gagal diterjemahkan pekerja terutama after sales.. icare dan breakdown servis yg semakin buruk..

        harap pandangan ikhlas saya diterima dgn ikhlas juga.

      • alamak silap reply, nak reply braz sebenarnya.. haha

  82. aku perasan la..dash macam chevy optra

  83. attraente…….prostye i chistye

  84. out of topic:
    http://www.cbt.com.my/2012/02/08/proton-to-introduce-house-of-r3-exclusive-retail/

    Recently, Proton Holdings put up a series of recruitment ads in Jobstreet for a so-called ‘House of R3’ operations. Three positions were advertised; manager, senior executive and after-sales executive in two locations (Subang Jaya and Glenmarie).

    Not much is known about ‘House of R3,’ but it is most probably an exclusive retail channel for R3 vehicles and accessories. At the moment, R3 performance parts for the Satria Neo CPS can only be purchased from Proton’s Platinum outlets in Mutiara Damansara, Shah Alam Center of Excellence, Juru Autocity Penang, Plentong Johor and selected Bridgestone dealers (which is odd in our opinion…).

  85. simple is good..

  86. aku tengok interior honda city lama sama ja getah dashbord mcm gen.2….
    takda plak org nk kutuk2x…. hehe donia oh donia…

  87. aku tersenyum bile baca komen coz sblm nih aku penah ckp, dl exora kuo org banding ngan kete jepun, bold org start banding ngan conti, p321a majoriti org wat perbandingan ngan conti cars n kete yg atas dr segment dia. Xda plak aku baca komen banding ngan honda city ke,vios ke…maksudnya mcm prtn dh berjaya wat org pandang p321a ke level lg tinggi.

    Aku suke bila ada org define global car ialah kete bile tgk xnampak kosong🙂, walupun maksud tuh xda kene mengena ngan makna global,tp hak dialah nak define global car camne.

    Ini definisi aku bg global car. Dr segi design, interior n exterior mestilah boleh diterima oleh masyarakat global,merentasi semua benua(bukan malaysia ajek). Walupun ada mamat tuh bg link mcm2 kete global bg dia, soklan pertama aku nak tanya, kenapa jualan kete2 global tuh xberapa laku lat malaysia berbanding kete x global cam vios@city? Toyota versi global yaris, xlaku kat malaysia, tp vios,lakula plakkan padahal kat pasaran global, sebaliknya. Begitu jugak jazz@fit versus city, jualan jazz xsebeso city kat malaysia,pdhal jazz tuh global car lah.
    Kia rondo, global tp org malaysia duk beli avanza, innova,glivina, cherry, exora n alza.
    Forte, global,tp org duk beli vios,city,civic,altis n etc kat malaysia.
    Duk ckp fluiditic,nak design camtuh,cntoh terbaik sonata, ada laku ke mcm accord n camry yg xda fluiditic design@windcraft kat malaysia?
    So, kebanyakan org malaysia hanya sekadar ckp jek global,tp beli kete xglobal pun,pdhal rega sama jek,lebih kurang. Mazda 2,global car dr mazda n dpt mcm2 global award,tp jualan kat malaysia, hampeh, lubang idung dugong n optimus prime jugal pojaan hati rakyat malaysia.
    So, global design mestilah design yg diterima oleh semua benua,semua masyarakat global.Itu br segi design.

    Klu segi safety plak, global car mestilah menepati piawaan antara bangsa bg semua benua(bukan dlm malaysia @ asean ajek), bg aspek pemasangan,material,keselamatan n etc.

    Harga kete global mestilah on par ngan harga kete global lain dlm kelas dia.

    Kita duk ckp dash exora outdated, tp top gear uk ckp modern design. Adakah mata kita nih global sgt? Bg aku, masing2 punya taste. Klu xsuka,ckp xsuka,xper,tp ckp bkn global design, aku sndiri xdpt nk justify aper itu global design yg org malaysia nak. Ckp nak design global, cam skoda, cam mazda, cam vw, cam pug, cam citroen, cam ford, cam kia, cam hundai, tp alih2, dugonh n transformer jugak dibeli nyek. Xglobal langsung. Ada ckp civic global design, nope, tgk civic kat europe n us, design lain,steering pun lain,same as accord. Yg civic kat malaysia adalah asian design n asian car, klu global, hanya satu design jek dah cukup.
    Forte sati design,so,global car,tp xleh challenge civic. Forte global, 2.0, full equipment, 90k, civic 2.0, less equip, 140k,civic 1.8,lg less equip, 115k. Kat malaysia, verdict, civic the best, n best selling too.

    Pelik tp beno,itulah senario kat malaysia. Klu elantra md tuh pkai logo prtn,cnfirm org ckp hodoh,design mcm kete mainan,xreti buat kete,pecat designer prtn,bangang nak mampus n etc,tp nasib baik logo hyundai, tp kat europe,depa xjual yg nih coz taste xsama, depa jual i30. So,xdalah global sgtpun elantra klu masuk market lain,lain design.
    So,peace yo

    • typo,bukan top gear,autocar uk. Sorry.

    • bro, saya tak de duit so beli satria neo cps.
      tapi saya anti toyota and honda terumatanya yang kat malaysia.
      sampaikan i told my relative no honda or toyota, in the end abang saya beli mazda 3 2.0, abang saudara chevy cruze.

      sebab spec damn teruk but kereta mahal. (profit margin) this one i agree with u🙂

      but macamla itu otak manusia susah nak tukar. dah terperangkap dengan percakapan kawan kawan sana sini. sama juga dengan iphone 4s? bagus ke itu? gimmick aje and also overtly expensive n made in china🙂 (profit margin 140%)

      bab pasal proton baru ini, to break the global market they have to do something wow, n thats not easy..but they have to do that because competition lets say kat UK, bukannya one or two other manufacturer. and most them years in the market. sama kat malaysia when hyundai or kia masuk, orang msia nak juga honda sebab dah duduk used to it.

      so imagine, orang putih, eh, ini kereta apa? bagus ke? kereta dulu ada mitsubishi, yang ini ok ke? so kalau kereta not really that great the new proton becomes forgettable…

      bukannya nak kutuk, but years y proton not doing so well overseas?
      only car sold well outside was satria GTI, sebab it offered thrills for a cheap price.

      so proton must find its niche? its own unique to compete..

      walaupun i kutuk banyak, but i hope they suceed, sebab dah 25 tahun, too rugi to tutup.

    • Haha Bro Mat,

      Memang ada diantara kita disini yang cuba nak define ‘Global Car’ dan ‘Global Design’. Saya terus terang kata saya memang tak tahu apa itu ‘Global Design’. Entah ada ke tidak term tersebut, kena tanya orang yang alim tentang perkara ini.

      Bila Proton leak satu gambar, pelbagai komen keluar. Macam dialah yang paling pandai. Memang itu hak masing2 nak komen. Tapi jangan sampai beri komen yang menampakkan kebodohan diri sendiri.

      Saya berani cakap, Malaysia ni bukan kawasan market kereta global. Lihat saja Vios, City, Camry, Civic, Accord, Avanza, Livina, Wish yang digilai di Malaysia ini, semuanya bukan model global..

    • summary pls…

    • definisi global car utk kebanyakkan Malaysian adalah brand keter tu…..bukan design dan pakej.

      sbb tu keter2 yg bro mat sebutkan tu laku kat sini…..

      iini cuma pandangan peribadi aku…….:)

  88. sapa kt cni yng boleh duduk atau tidur di dalam bilik or rumah yng berabut tidak tersusu/????
    mcm tu la jgk kereta…design kereta mesti simple,clean & easy internal or external
    tu yng ramai rakyat malaysia kena sakit mental…sebab otak berserambut…
    buat apa nak button bnyakx2?????
    kenderaan dicipta untuk kemudahan kesenangan…

  89. dah jadi emo dah semua orang nampaknya..hehe…tu blum bertukar pengurusan n macam2 dah kuar…kritikan membina yang penting…
    ada sorang tu kata nape tak buat kritikan dekat Proton…aku pernah tapi tak tahulah diaorang ambil endah ke tak endah…
    tapi aku memang pernah n siap bagi nama penuh n ic…tapi tak pernah berbalas..yelah..sapelah aku kan…tapi macam aku kata, kenapa kita tidak yakin kepada produk kita sendiri…kalau kamu tunggu yang ni, aku masih tunggu EMAS dari Proton sbb tu adalah produk yang bagi aku jawapan Proton untuk market global sbb lancar pun dekat pameran kereta antarabangsa…mungkin lama lagi tapi aku sabar sbb aku yakin dengan pengurusan Proton seperti kita semua yang sayang dekat Proton…

  90. Proton selalu first leak snapshot photo fail. Mmg dah nasib malang proton first impression gambar selalu dtg dr view yg gagal menarik perhatian. Dari kes sg flx ke exora bold dan terkini P321eh mangsanya. Bila gambar sudah dibash dan kutuk baru kuar gambar yang high quality and good looking. Dan ini sudah terlambat untuk menambat hati yang sudah terluka. Jadi plus points utk anti -proton.

    *Secara kasar mmg agak mendukacitakan gambar dashboard P3 kat atas ini. Memang x salah org ramai akan bash dan itulah realitinya jika dilihat bulat2 dgn bersahaja gambar ini. Ntahla mana silapnya proton sudah penat menyokong dan sudah penat membashing…tp proton masih tetap di hati.

    • Mmm… gambar2 awal nie adalah gambar spyshot jer. Bukan gambar official yg dikeluarkan oleh pihak proton. Salah penilaian tu…

      cheers!

  91. Mari kita sama-sama berfikir:

    1. Bila Proton buat design yang tiru kereta lain.
    Kita akan kata: Design ni tiru kereta tu……Proton ni asyik jadi follower saja.

    2. Bila Proton buat design baru.
    Kita akan kata: Apa pasal tak tiru design kereta tu. Design ni tak betul, itu tak betul.

    3. Bila design kereta lain tiru design baru Proton.
    Kita akan kata: Tak puji pun proton, insaf dan appreciate senyap-senyap je.

    4. Bila Proton buat design yang tiru kereta mewah yang kita tak pernah tengok.
    Kita akan kata: Apa punya design ni tak cantik. Tapi bila kita ternaik kereta mewah tu dan nampak macam design Proton, kita akan insaf senyap-senyap dan baru nak appreciate.

    • biasalah bro…ibarat kata pepatah, kuman seberang laut nampak tapi gajah depan mata tak nampak…

    • kesimpulannya..p321a ni kena pakai lambang bmw or audi or vw..kompem org kate cantek..selagi lambg tu lambang proton, selagi tu la design ni org kata tak cantek..

  92. Saya rasa design ni agak sama mcm volvo s80 2012

    kalau proton buat semua x cantik/ bash kaw2 kalau kereta lain buat ok je…

    mazda 6 pun aircond control knob pn bulat jugak ok je….
    http://www.rideshunter.com/cars/mazda/2009-mazda-6/attachment/mazda-6-interior/

  93. feel disappointing. sorry not to bash but the dashboard seems too flat.

  94. design ok
    tp kalu gear tu wat yg staging lg mntap kot. nmpk elegance sket, and more practical. rsanye rmai jgk yg pnting kan pasal ni

  95. radio die x bape.. tapi klau ade yg GPS punye arap lagi mantap..

  96. Belilah kereta ini, anda akan dapat satu tayar percuma…

  97. Pingback: Gambar Lebih Jelas Interior Dashboard P3-21A Persona R!! | sembang-auto.com

  98. aku dah tgk real punya..tp tk bleh bw kamera masuk..tepon pon keno bngkuss…

  99. Kereta saya masa hadapan.

  100. hmmm…

    design yg memboringkan…lg best desbod waja burok aku tuh…

    goodluck proton…

  101. Simple, kemas dan menarik. Ada 2 ton color satu pembaharuan dari Proton. Harap kualiti dashboard lebih baik lagi. Disyorkan gunakan banyak getah pada ikatan skru atau sbg washer agar dashboard kurang bising bila ada vIbration.

    • Setuju…. Proton needs to look onto reliability too. Produk ok, texture ok, design ok.. tp, bila pkai 2 thn, mulai orkestra berbunyi hehe..
      Exo sy pn dh start byi2..esp dlm dashboard & econ blkg. orkestra ni byi bila condition jln agak teruk, tp ttp sy xpuas ht..sbb bila bw mpv lain, st hape pn xbyi..mpv tu 3thn umurnye. T brand, adus… so, its ashame..sy nk promote lebih2 proton pn jd malu.

      • masih ada warrantykan,anto ajek sc,pastuh bambu diaorg klu xsolve masalah. Bgtau suh test jalan yg teruk utk kesan bunyi. Bkn aper,ada gak byk exo yg 1st batch xda bunyi. Ni mgkin masalah fit n finish.

      • dah hntr sekali to coe, setel 2hr je, pastu byi blk..nk dptkn appointment pn bkn main ssh, tel ber’juta’ kali pn xjawab. (alasannya sistem talian ada mslh).
        btul bro mat, exo lain xda byi..even exo kwn sy pn xda byi lubang econ blkg byi mcm sy.
        satni pn call lg coe, still xjwb..so kdg2 hati jd panas.. haha.. tau la kn, USJ ni jalan dia byk teruk jgk kaw perumahan..

      • Selain dari COE bleh hantar kat glenmarie….service kat situ pon ok jgk…dulu masa kua Persona E brake drum blakang ada bunyi…hantar glenmarie settle masalah;.

  102. Proton first Global car sepatutnya diproduksi sebanyak 20 ribu unit sebulan dan mencapai production 1juta unit dalam jangka masa 50 bulan. Apakah proton ada kapisiti tersebut ?? Money? And manpower?

    Saya rasa khuwatir dengan banyaknya istilah2 untuk menyedapkan hati yang saya temui ini:-

    safe design.
    long lasting.
    clean and simple.
    prototaip.
    belum final.
    reliability.
    kamera amatur.
    tak fotogenik.
    mungkin basic spec.

    Selain malaysia , dinegara mana p3-21a boleh mendapat sambutan ? entahlah………harap2 kita tak syok sendiri sudahlah.

    • saya pun ada terfikir jugak pasal tu, jika btul2 kereta ini berjaya dipasaran global adakah proton mampu memenuhi permintaan pengguna sedangkan masa menunggu untuk exora bold pun agak lama.

      salah satu sbb kenapa kereta korea kurang terjual berbanding dgn kereta jepun adalah masa menunggu yg agak lama dan membuatkn customer beralih arah kepada kereta jepun yg masa menunngunya lebih pendek

  103. Aku tgk ok je dash ni, minimalist & safe design.. nak fancy2 naik bulan sangat takut jadi pelik lak nanti.. Macam dulu yang commenters dok pumpang cakap Exora Prime punya dash kayu buruk la apa, kuno la, outdated la, tapi bila aku pegi tengok live dgn mata sendiri, terus rasa nak swipe je credit card buat bayar down payment.. hehehehe..

    Tapi yg pastinya aku jadi inferior sikit bila baca komen2 kat blog ni sbb tgk ramai yang kecewa la, taknak beli la, tak jadi beli nak beli honda la, kapal selam la.. kaya2 rupanya readers & automotive enthusiast yg berhajat nak beli P3-21A kat blog ni.. hehhee.. Berbual macam nak beli keta hotwheels kat Tesco RM6.90 satu.. hehehe..

    Aku ada baca berita Proton merayu kat BNM sbb 80% of loan application utk beli keta Proton kena reject recently after BNM restrict the loan terms.. Soo.. maybe yang pumpang2 kat sini adalah golongan yg 20% tu kot.. hehehe..

    Apa2 pun.. kalau harga kereta ni dah finalize, dan aku kira2 overhead bulan2 aku tak skyrocket.. insya’allah angkat.. itupun kalau BNM kasi lepas itu loan laa… hahhaa..

    Tahniah to blog owner.. kipidap bro..

    • gmba pn blum yg official, tp ramai dh bash macam2.

      kecewa =/= bash.

      aku setuju ngn ko, mmg minimalist design.
      skali tgk cm bosan, tp lama2 tgk mmg xbeserabut.

      cuba korg peratikan layout dashbod gen2 yg kuar thn 2005 dulu.

      >then korg compare ngn kereta sezamannya.
      mana yg lg advance dr segi styling, driving ergonomik?

      >later korg compare ngn kereta sekarang.
      perasan x yg design kereta skrg +- ialah evolution drp design gen2 dulu?

      pd aku, design yg minimalist ini mgkn trend yg akan dtg.

      offtopic>>

      ini ada 1 idea, boleh x korg bygkn, kalu2 panel interface (audio&video, navigation, internet) tu replaceable ngn tablet?
      ada integrated ipadx & tab contoh shj.

      aku xnk komen lebih2 dulu psl gmba ni bukan final.
      lgpn, aku rasa gmba telah difotochop (renyuk2 kertas..err kalu aku salah, maafkn aku).

  104. Memandangkan kereta ni kereta GLOBAL.. biarlah masyarakat global yang judge..

    Komen kritikan dan cacian sebilangan rakyat Malaysia lebih dipengaruhi faktor bangsa, emosi, prejudis, dengar khabar angin, parti politik, isu semasa dan saja suka-suka.

  105. aku rasa dah cukup terbaik design dashboard mcm ni cuma aku harap proton x gagal dalam bikin penutup laci. sebab byk model2 proton yg mana penutup laci mesti renggang bila lepas 3 bulan pakai.

    • yeke bro.. kt umah saya, Waja CPS (2009), Wira (1997), Iswara (2000) smua penutup laci masih berfungsi dgn baik, dan tak renggang wlaupun byk kali dibuka terutama oleh adik saya yg kecil..

      • kereta neo saya model 2011. laci from first day till now cannot open properly🙂

        before car savvy, the laci holder terus patah😛

      • klau from 1st day dah problem, kne tanye salesman n dealer yg jual kete tu. Sebab sblum kereta hand-over kt customer, salesman akan wat check-up all-around untuk pastikan kereta betul2 xde masalah. klau ada, diorg akan hold n hntr ke service cntre dulu utk fix.

    • haha. benar. gobok kereta proton at least sampai gen2 memang tak handal langsung. Aku rasa yang ni yang patut diberi 10 tahun warranty drp power window.

    • x sume kot..sy pernah pki exora dgn perssona..so far takde masalah laci..
      biasala robot yg buat..pape prob hantar je kat sc

  106. mcm ni haa je..

    yang ni versi baru sikit

  107. design simple shj sangat menarik menepati citarasa saya yg berumur awal 30an nampak kemas mcm kereta conti vw,volvo dan nampak kelainan drpd kereta2 jepun,.mgkin golongan muda tidak menyukai kerana kurang sporty…secara keseluruhan dari sudut luaran dari depan ke belakang kereta ni nampak sgt kemas/simple sgt sesuai utk golongan yg mature…dgn ada ye tech engine soft turbo 140hp 205nm,intake valve vvt, 7gear auto cvt dgn sat,push button switch,reverse camera, tech lotus ride&handling dll lg amat berbaloi bg pendapat saya.tp bagi yg menyukai deshboard yg sporty boleh lah beralih kpd honda@mazda..p3-21a ini bukan kereta yg sesuai utk anda kot.

  108. design global tu mcm mana ya? hehe …klu takat tgk butang tak byk tak jadi masalah sbb tak smestinya byk butang tu tanda byk feature..contohnya butang2 yg byk bole je disatukan jd satu tombol atau satu butang.

    contoh : butang untuk radio, cd, nav, mp3 bole je disatukan jd satu butang mode je. lepas tekan butang mode bole ada pilihan nk radio ke cd ke. pastu butang fm dan am (2 butang mcm kat accord) bole je jadi satu butang channel.

    jd kdg2 byk butang pun sebenenarnya feature nya lbh krg je, cuma butang je asing2..kebaikannnya sure nampak penuh dashboard pastu askses ke featuer lebih cepat. keburukannya boleh nampak terlalu penuh lak, serabut.

    klu krg butang pulak terbalik je la kebaikan dan keburukannya dgn spt di atas. kebaikan, kemas tak nampak serabut. keburukan, nampak kosong dashboard dan nak akses pun ambil lebih dari satu langkah.

    jd lebih baik bndg feature dr nmpk kosong ke tak…cuba bandgkan dgn beberapa global car , mgkn segmen b+ atau c- huhu.

  109. kita tunggula launch, and sales kat pasaran dunia, then we will know kereta ini sucess or tidak? tungggggguuuuuuu kawan kawan…

  110. bg sy dahsboard punya design da ok. cuma yg kurang hny pilihan colour dan tidak ada trim kayu/ kulit warlna gelap pada dahsboard colour tengah tu. kalau guna 1 colour sy cadang colour gelap (hitam) lg ok. nampak mewah. tp yg versi premium rasanya dah mjawab kot masalah ni. sbb yg ada lg 1 spyshot tu yg nampak paddle shifter ngan push start button tu (maybe versi premium), colournya dan material nampak lbh baik walhal design sama je. sy suka yg premium tu. cuma kalaulah proton boleh tambah sikit elemen chrome pada aircond vent ngan pada tempat baca meter tu mesti nampak mewah cam kereta bmw, merc. pendek kata yg pntg cara plg murah gelapkan sikit dasboard dan guna 1 colour je rasa da ok kot

  111. agak terlambat aku bagi komen…. tapi tak pe la kurang sikit aku dpat thumb down. hehhehee

    aku percaya, Proton telah menambah banyak ciri ciri baru yang menarik pada model ini

    ramai yang komplen design tak cantik, sebab design “straight cut” dan bukannya “viola cut”

    dah tiba masanya Proton tidak “menjual” keretanya tapi “mendidik” bakal pembelinya.

    Model terkini Proton dipercayai mendapat 5 bintang keselamatan yang memenuhi piawan Eropah..

    Proton kena didik orang kita nih kenapa bentuk bonet depan direka sebegitu untuk keselamatan pejalan kaki.. atau dashboard kelihatan rata tidak ada banyak tombol tombol yang timbul untuk keselamatan penumpang bila berlaku kemalangan contohnya.

    Proton kena didik enjin CFE jauh lagi selamat dari pasang sendiri TURBO di bawah pokok

    Proton kena didik masyarakat kita mengutamakan keselamatan lebih dari kecantikan dengan adanya ABS, EBD,ESP dan tak apa apa 3 huruf lain lagi tah…

    Bila aspek keselamatan dan mutu bahan jadi keutamaan, harga pun kenalah mahal… sebab nyawa kita lebih selamat ketika pandu kereta nih dari kereta yang “safety remove” tuh..

    kalau kereta luar macam macam spek yang setara ngan P3-21A nih boleh jual >rm100k.. kenapa P3-21A tak boleh jual lagi mahal dari dugong yang kosong?

    hahahaha… sabar sabar kengkawan… baca dulu pandangan aku sebelum klik thumbdown…

    ramai pembaca blog ini sedar, isu tax kereta import sama saja dikenakan pada syarikat Proton… tapi yang membezakan nya… margin harga yang dibawa masuk dan harga jual… peerrrrggghhhhh banyak ooooo

    sikap tamak syarikat yang bawak masuk kereta import nih tak salah dalam bahasa perniagaan.. sebab masyarakat kita sering dimomokkan dengan buatan bekas penjajah lebih baik dari buatan kereta dari negara Islam yang merdeka..

    Kemana margin keuntungan tinggi itu disalurkan?

    – sedikit diberikan kepada SA … sebab tu SA kereta import dapat komisen lagi tinggi dari SA proton

    – sedikit diberikan kepada pekerja (contoh P2) alhamdulillah sahabat sahabat kita disana bertahun tahun dapat 6 bulan bonus….

    -mungkin (andaian je) sedikit diberi komisen pada bank agar interest rate dikurangkan untuk menarik pembeli… (kalau turun 3% interest pun tak kesah sebab margin untung berkali kali ganda)

    – banyak banyak rm pula dihantar pulang kenegara asal…. perihatin sungguh rakyat kita nih….

    Proton kena jual mahal sikit sebab:

    – Bagi bonus yang tinggi sikit kat jurutera/ pekerja yang penat buat dari lukisan conteng conteng hingga keluar seketul kereta bukan hanya reka bumper jek.

    – Ada duit sikit untuk r&d model yang lain… tak perlulah asyik mintak duit jek… lagi banyak duit, lagi canggih kereta

    – Kena tukar persepsi orang ramai yang kereta Proton ini Murahan…

    – Kena bagi komisen tinggi sikit kat SA barulah diaorang bersemangat nak jual hehehe

    Terimakasih kerana baca sampai abis… silalah klik thumb down sekarang hehehehe

    • takde lekuk2 tajam yg blh jd penyebab kecederaan parah, mmg la klu kelajuan tinggi punya kemalangan airbag pun mustahil dpt selmtkn nyawa tp klu kelajuan rendh, benda2 mcm ni la yg penting. satu lg klu ada anak2 kecik pun klu terhantuk takla sakit berbnding dgn terhntuk kat lekuk2 tu.

      mmg la cantik klu ada lekuk la , lengkung la , trendy design kat dashboard tp keselamatan lbh penting. sblm ni mmg byk komen ttg proton tak letak airbag, jd skrg nih proton bagi pakej la kot, sampai kat dashboard pun design mengambil kira keselamatan. safety first…hehe

    • totally agree with u bro,
      beli kereta buatan tempatan sekurang2 kita circulate RM kita dalam negara seberapa byk mungkin
      jgn la kita riak sgt pakai keta mahal2 keta import…saving dlm bank habuk ..wlpn sbnarnye skrg…org xsimpan duit dh…org simpan gold
      -jgn kita jd…marahkan nyamuk kelambu dibakar, dek kerna nk bergaya ngn kereta mewah…tangung hutang yg byk…jiwa kacau lol…
      beli ikt kemampuan terpulang la…

    • setuju dgn pendapat saudara

    • AYAT ORANG DI ATAS SANGAT BAGUS BAGI ORANG YANG TAK SEDAR DIRI…TERIMA KASIH…KAMI DI TANJUNG MALIM AKAN MEMBERI KOMITMEN UNTUK MODEL P3 21A INI..

  112. off topic …. p3 ada wifi in car

    tengok YES banner ada proton punya logo ( wifi in car possible )

  113. …cuba bandingkan dengan interior Honda CR-Z.hehe

  114. 4g yes ke.. terbaek

  115. untuk jenama yang tak famous kat luar negara, proton sepatutnya buat design yang boleh membuatkan orang lain jadi teruja tengok design baru yang proton buat. jangan compare dengan volkswagen, dia punya brand macam mana punya famous. tapi dashboard ni okayla untuk local market. harap2 yang high line punya ada digital controlled aircond. dan harap2 jimat minyak..

    • Kalau boleh untuk local version pun, buyers want auto climate control. Standard jap C-segment semua guna auto climate control (jgn confuse Vios City B-segment kecik), even kereta korea macam Forte & upcoming Elantra. Cuma Lancer/Inspira guna old-skool tombol utk aircon.

      Harap Proton improve ganti tombol manual aircon dengan proper auto climate control (digital display & setting).

      Instrument cluster information dah digital (Baguss!!), harap pasni aircon digital & reverse camera (mcm Exora Bold). Masih ada masa lagi. P3-21 boleh launch lambat sikit, asalkan specs meletup.

  116. inoffensive design.

  117. Halamak.. Aku kalau dapat keta nie, aku tukar trus dashboard ngan dashboard yg aku suker.. bukan susah, pg je kedai potong.. nak ferrari, bmw, merc, skoda, vw, jag pun ada.. Pastu plug n play je.. apa susah..

  118. flat dashboard is ok, vw jetta do,
    most importantly its a driver’s focus car with CFE engine to play with.

  119. da mcm dlm kete myvi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s